Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dreptatea pacientului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Simona SUCIU, 12.09.2006
* O nouă lege le dă dreptul pacienților să-și dea medicii în judecată, dacă n-au fost tratați cum se cuvine *Și pînă acum bolnavii nemulțumiți se puteau plînge, e drept nu instanței, ci Colegiului Medicilor *De-a lungul anilor, la Colegiul Medicilor au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar puțini doctori au avut de suferit

Prevederea potrivit căreia un pacient poate da în judecată medicul curant, dacă nu este mulțumit de modul în care a fost tratat, nu prea este pe placul Colegiului Medicilor, care o consider㠄anapoda“. În schimb, conducerea CASJ crede că este nomal ca bolnavul nesatisfăcut de tratament să cheme medicul în instanță. Pînă acum, doar Colegiul Medicilor (CM) aprecia dacă un doctor a greșit sau nu terapia unui pacient. De-a lungul anilor, la CM au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar doctorii sancționați se pot număra pe degetele de la o mînă. Cel mai rău a fost pedepsit un medic de familie din Săcele care a plecat de la serviciu fără să-și lase înlocuitor, creînd probleme pacienților. Sancțiunea, unica de acest gen aplicată pînă acum la Brașov, a fost ridicarea dreptului de liberă practică pentru șase luni. Un alt medic de familie, Vlad Modval, care a fost prins în flagrant în timp ce vindea fiole de Fortral unor consumatori de stupefiante, s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor și cu o amendă administrativă, fiind scos de sub urmărire penală. Nici medicul făgărășean care s-a purtat cu bebelușul abandonat pe o alee ca și cum ar fi fost un colet poștal n-a pățit-o prea rău. I s-a descoperit o afecțiune psihică și a fost pensionat.

Prevedere „anapoda“

Noul contract individual pe care asigurații îl vor încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate în cel mult un an va specifica, pe lîngă serviciile de care vor beneficia pacienții, și dreptul acestora de a da medicul în judecată dacă nu sînt mulțumiți de modul în care au fost tratați. Timp de 15 zile se va încerca rezolvarea amiabilă a conflictului după care asiguratul va putea merge în instanță să își apere drepturile. Colegiul Medicilor (CM) nu prea apreciază această prevedere. Președintele CM Brașov spune că medicii sînt doar niște terți și că asiguratul ar trebui să se îndrepte împotriva celui cu care a încheiat contractul. „Dacă se va aproba această prevedere este cam anapoda. Angajamentul se încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu știu că orice contract se aplică între părți. În mod normal, asiguratul ar trebui să dea în judecată CASJ care apoi să vină să tragă la răspundere medicul, dacă este cazul. Așa ar fi normal să fie. Nu poți să te îndrepți împotriva unor terți care nu sînt parte în contract“, a spus dr. Constantin Cîrstea, președintele CM Brașov.

„Asiguratul poate da și Casa în judecată“

Pe de altă parte, reprezentanții CASJ Brașov spun că prevederea este bună și că pacientul poate da în judecată și Casa de Asigurări de Sănătate însă numai pentru problemele ce țin de finanțare. „Deocamdată, este o propunere de contract supusă dezbaterii. Asiguratul poate da și Casa în judecată însă doar în cazurile în care nu a beneficiat de servicii care sînt finanțate de noi. Un pacient poate avea însă și alte probleme care nu țin de noi, ci de modul în care un medic îl tratează. În momentul în care un asigurat se înscrie la un medic de familie pe care și-l alege, atunci există o relație contractuală între ei. Este normal ca bolnavul, dacă nu este mulțumit de cum a fost tratat, să dea în judecată medicul“, a declarat dr. Paul Becheanu, președintele CASJ Brașov.

Un singur avertisment

De-a lungul anilor, Colegiul Medicilor a primit zeci de reclamații de la pacienți nemulțumiți, dar nu au fost acordate prea multe sancțiuni. Președintele CM Brașov, dr. Constantin Cîrstea, spune că multe dintre plîngeri sînt nefondate. El a reamintit că, de un an, funcționează și la Brașov, ca în toată țara, Comisia de Disciplină a CM. Practic, Colegiul Medicilor analizează reclamațiile și, în cazul în care consideră că acestea sînt fondate, trimit dosarele la Comisie. „Pînă acum, cinci cazuri au ajuns la noi. Într-un singur dosar s-a aplicat un avertisment și medicul a fost monitorizat o perioadă de timp. În celelalte patru cazuri nu s-a considerat că există o culpă medicală. Unul dintre reclamanți a făcut contestație și cazul a fost trimis la București“, a spus dr. Alexandru Bălescu, președintele Comisiei de Disciplină. Cea mai gravă sancțiune acordată vreodată în Brașov, și unică pînă acum, a fost ridicarea pe șase luni a dreptului de liberă practică a unui medic de familie din Săcele, care a plecat de la serviciu și nu a avut înlocuitor creînd astfel probleme pacienților.

A scăpat ușor

Avertismentul de care amintea președintele Comisiei de Disciplină a CM i-a fost acordat medicului de familie Vlad Modval. Acesta a intrat în atenția polițiștilor de la Crimă Organizată anul trecut, după ce anchetatorii au primit informații că medicul vinde fiole de Fortral (un calmant puternic, folosit de bolnavii de cancer în faza terminală - n.r.) consumatorilor de stupefiante. Vlad Modval a fost prins în flagrant de polițiștii de la Crimă Organizată care l-au urmărit timp de o lună. Acesta vindea o fiolă de Fortral, care în farmacie costă doar 12.500 de lei vechi, cu sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de lei vechi. La percheziția mașinii medicului anchetatorii au găsit cinci fiole din puternicul calmant cu efect psihotrop. Și la domiciliul său Modval avea un stoc de astfel de medicamente. Polițiștii au confiscat 10 fiole de Fortral, 60 de tablete din același medicament și 24 de fiole de Diazepam. Modul de operare era simplu. Medicul scria rețete în fals pe numele rudelor sale care habar nu aveau de așa ceva și ridica apoi fiolele din farmacie. Mai grav este că Vlad Modval știa că cei cărora le vindea produsele sînt consumatori de droguri. Nici anchetatorii nu l-au sancționat prea tare pe medicul de familie. „Ni s-a comunicat de la Procuratură că i s-a aplicat o amendă adiministrativă și că a fost scos de sub urmărire penală“, a declarat dr. Constantin Cîrstea, președintele Colegiului Medicilor Brașov.

Singura pedeapsă: pensionarea

Comportamentul unui alt medic a șocat anul trecut opinia publică brașoveană. Tiberiu Piticaș, fostul șef al Ambulanței Făgăraș, nu a acordat îngrijiri medicale unui nou-născut găsit abandonat pe o alee din cartierul făgărășean Tudor Vladimirescu. Dovedind o lipsă totală de profesionalism, el a luat bebelușul chiar în punga în care fusese împachetat și, fără să-i acorde un minim de îngrijiri medicale, l-a pus ca pe un colet pe o banchetă a salvării și l-a dus la spital. Deși era evident că micuțul risca să se sufoce. Bebelușul a avut însă zile și a supraviețuit. Direcția de Sănătate Publică Brașov a deschis imediat o anchetă, în urma căreia Tiberiu Piticaș a demisionat din funcția de director al Ambulanței Făgăraș. Medicul a fost supus mai multor teste, iar la Spitalul de Psihiatrie medicului Tiberiu Piticaș i-a fost descoperită o afecțiune psihică. Medicul a fost pensionat.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

La 31 de ani de la Revolta din 87


Novembriștii nu au bani de chirie
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  12% dintre români nu știu ce sărbătorim anul acesta pe 1 Decembrie


  Azi 13:25
 • ➤ National


  Președintele Iohannis a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA


  Azi 13:18
 • ➤ Prima pagina


  Barză salvată de la moarte sigură


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Premieră în România


  Copiii de la Grădinița nr. 3 învață să creeze softuri


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  PSD vrea să ducă la CCR scandalul de la Teatrul Dramatic


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Comprest și Eurostrada deszăpezesc Brașovul în următoarele trei luni


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Regia „Kronstadt“ va putea tăia peste 58.000 mc de lemn


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  1.851 de apartamente în noua zonă de dezvoltare din Tractorul


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Linia 50 se extinde pînă la Pietrele lui Solomon


  Azi 09:05
 • ➤ Religie


  Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului


  Intrarea Maicii Domnului în Biserică


  Azi 08:57
 • ➤ National


  Atac parțial


  Iohannis a lăsat-o pe Olguța Vasilescu fără minister


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Înalta Curte a trimis la CCR legea care-l scapă de dosare pe Dragnea


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  „Să nu faceți așa ceva”


  Geanina Ilieș, accident de mașină din cauza telefonului


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Snoop Dogg a primit o stea pe Walk of Fame


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Are 280 de kilograme, dar mănîncă zilnic 10 gogoși cu ciocolată


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  De ce Morgan Freeman poartă mereu un cercel de aur


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să vinzi mașina


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Marius Copil se va antrena cu Roger Federer în Emirate


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Ovidiu Hațegan, în lacrimi la finalul meciului Germania – Olanda


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Turneul la care a debutat


  Lekic așteaptă cu nostalgie „Trofeul Carpați“


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  CSM Făgăraș are un nou antrenor


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Florin Stîngă rămîne doar antrenor-jucător la ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  C5


  Rîșnovul și Hărmanul, meciul orgoliilor


  Azi 08:00
 • ➤ National


  Olguța Vasilescu propusă la Dezvoltare, iar Mircea Drăghici la Transporturi


  20.11.2018
 • ➤ Sport


  C3. Un fost jucător al lui FC Brașov a semnat cu U Craiova


  20.11.2018
 • ➤ National


  Juramînt fulger la Cotroceni pentru noii miniștri acceptați de Iohannis


  20.11.2018
 • ➤ National


  Înalta Curte a atacat la CCR legea privind desecretizarea protocoalelor, care le permite infractorilor să ceară revizuirea sentințelor definitive


  20.11.2018
 • ➤ National


  Sondaj:Românii preferă un guvern tehnocrat și un președinte cu „mînă de fier”


  20.11.2018
 • ➤ National


  Curtea Constituțională a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă


  20.11.2018
 • ➤ National


  Iohannis îi refuză pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu


  20.11.2018
 • ➤ Local


  Noul ministru PSD al Sportului a crezut că votează Codul lui Hammurabi în Parlament și a picat examenul de inspector școlar


  20.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Prima ninsoare a pus la încercare nervii șoferilor


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  O ofertă unică


  Cine întreține drumurile naționale din zona Brașovului


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Pompierii din Țara Făgărașului au o autospecială nouă pentru lucrul la înălțime


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Contribuabilii care-și achită datoriile către stat pînă la 15 decembrie primesc reduceri de pînă la 10%


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Pericol de accidente în Postăvaru


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Un pacient salvat cu o șenilată


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Circulație temporar întreruptă pe strada Avram Iancu


  20.11.2018
 • ➤ Eveniment


  72 de cereri pentru Tîrgul de Crăciun din Piața Sfatului


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Procedură simplificată


  131 de locuri de parcare din cartiere, atribuite fără licitație


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Elevii învață Mecatronică


  20.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Donație de saltele medicale de la Fundația „Mihai Neșu“ către Spitalul Municipal Făgăraș


  20.11.2018
 • ➤ National


  E tot mai rău


  Guvernul Dăncilă a fost completat cu dăncili


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Record


  Românii plecați la muncă în străinătate au trimis anul trecut acasă 2% din PIB


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului


  20.11.2018
 • ➤ Economic


  Metalul care va deveni mai prețios ca aurul


  20.11.2018
 • ➤ Doctor


  Iarna are două fețe


  Cum ai grijă de sănătate în sezonul rece


  20.11.2018
 • ➤ Doctor


  Postul curăță arterele înainte de Crăciun


  20.11.2018
 • ➤ Doctor


  Iaurtul, alimentul minune


  20.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Noul Cod

  Articolul următor


  Cu mîinile curate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 12.609 milisecunde, încărcat în milisecunde