Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dreptatea pacientului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Simona SUCIU, 12.09.2006
* O nouă lege le dă dreptul pacienților să-și dea medicii în judecată, dacă n-au fost tratați cum se cuvine *Și pînă acum bolnavii nemulțumiți se puteau plînge, e drept nu instanței, ci Colegiului Medicilor *De-a lungul anilor, la Colegiul Medicilor au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar puțini doctori au avut de suferit

Prevederea potrivit căreia un pacient poate da în judecată medicul curant, dacă nu este mulțumit de modul în care a fost tratat, nu prea este pe placul Colegiului Medicilor, care o consider㠄anapoda“. În schimb, conducerea CASJ crede că este nomal ca bolnavul nesatisfăcut de tratament să cheme medicul în instanță. Pînă acum, doar Colegiul Medicilor (CM) aprecia dacă un doctor a greșit sau nu terapia unui pacient. De-a lungul anilor, la CM au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar doctorii sancționați se pot număra pe degetele de la o mînă. Cel mai rău a fost pedepsit un medic de familie din Săcele care a plecat de la serviciu fără să-și lase înlocuitor, creînd probleme pacienților. Sancțiunea, unica de acest gen aplicată pînă acum la Brașov, a fost ridicarea dreptului de liberă practică pentru șase luni. Un alt medic de familie, Vlad Modval, care a fost prins în flagrant în timp ce vindea fiole de Fortral unor consumatori de stupefiante, s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor și cu o amendă administrativă, fiind scos de sub urmărire penală. Nici medicul făgărășean care s-a purtat cu bebelușul abandonat pe o alee ca și cum ar fi fost un colet poștal n-a pățit-o prea rău. I s-a descoperit o afecțiune psihică și a fost pensionat.

Prevedere „anapoda“

Noul contract individual pe care asigurații îl vor încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate în cel mult un an va specifica, pe lîngă serviciile de care vor beneficia pacienții, și dreptul acestora de a da medicul în judecată dacă nu sînt mulțumiți de modul în care au fost tratați. Timp de 15 zile se va încerca rezolvarea amiabilă a conflictului după care asiguratul va putea merge în instanță să își apere drepturile. Colegiul Medicilor (CM) nu prea apreciază această prevedere. Președintele CM Brașov spune că medicii sînt doar niște terți și că asiguratul ar trebui să se îndrepte împotriva celui cu care a încheiat contractul. „Dacă se va aproba această prevedere este cam anapoda. Angajamentul se încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu știu că orice contract se aplică între părți. În mod normal, asiguratul ar trebui să dea în judecată CASJ care apoi să vină să tragă la răspundere medicul, dacă este cazul. Așa ar fi normal să fie. Nu poți să te îndrepți împotriva unor terți care nu sînt parte în contract“, a spus dr. Constantin Cîrstea, președintele CM Brașov.

„Asiguratul poate da și Casa în judecată“

Pe de altă parte, reprezentanții CASJ Brașov spun că prevederea este bună și că pacientul poate da în judecată și Casa de Asigurări de Sănătate însă numai pentru problemele ce țin de finanțare. „Deocamdată, este o propunere de contract supusă dezbaterii. Asiguratul poate da și Casa în judecată însă doar în cazurile în care nu a beneficiat de servicii care sînt finanțate de noi. Un pacient poate avea însă și alte probleme care nu țin de noi, ci de modul în care un medic îl tratează. În momentul în care un asigurat se înscrie la un medic de familie pe care și-l alege, atunci există o relație contractuală între ei. Este normal ca bolnavul, dacă nu este mulțumit de cum a fost tratat, să dea în judecată medicul“, a declarat dr. Paul Becheanu, președintele CASJ Brașov.

Un singur avertisment

De-a lungul anilor, Colegiul Medicilor a primit zeci de reclamații de la pacienți nemulțumiți, dar nu au fost acordate prea multe sancțiuni. Președintele CM Brașov, dr. Constantin Cîrstea, spune că multe dintre plîngeri sînt nefondate. El a reamintit că, de un an, funcționează și la Brașov, ca în toată țara, Comisia de Disciplină a CM. Practic, Colegiul Medicilor analizează reclamațiile și, în cazul în care consideră că acestea sînt fondate, trimit dosarele la Comisie. „Pînă acum, cinci cazuri au ajuns la noi. Într-un singur dosar s-a aplicat un avertisment și medicul a fost monitorizat o perioadă de timp. În celelalte patru cazuri nu s-a considerat că există o culpă medicală. Unul dintre reclamanți a făcut contestație și cazul a fost trimis la București“, a spus dr. Alexandru Bălescu, președintele Comisiei de Disciplină. Cea mai gravă sancțiune acordată vreodată în Brașov, și unică pînă acum, a fost ridicarea pe șase luni a dreptului de liberă practică a unui medic de familie din Săcele, care a plecat de la serviciu și nu a avut înlocuitor creînd astfel probleme pacienților.

A scăpat ușor

Avertismentul de care amintea președintele Comisiei de Disciplină a CM i-a fost acordat medicului de familie Vlad Modval. Acesta a intrat în atenția polițiștilor de la Crimă Organizată anul trecut, după ce anchetatorii au primit informații că medicul vinde fiole de Fortral (un calmant puternic, folosit de bolnavii de cancer în faza terminală - n.r.) consumatorilor de stupefiante. Vlad Modval a fost prins în flagrant de polițiștii de la Crimă Organizată care l-au urmărit timp de o lună. Acesta vindea o fiolă de Fortral, care în farmacie costă doar 12.500 de lei vechi, cu sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de lei vechi. La percheziția mașinii medicului anchetatorii au găsit cinci fiole din puternicul calmant cu efect psihotrop. Și la domiciliul său Modval avea un stoc de astfel de medicamente. Polițiștii au confiscat 10 fiole de Fortral, 60 de tablete din același medicament și 24 de fiole de Diazepam. Modul de operare era simplu. Medicul scria rețete în fals pe numele rudelor sale care habar nu aveau de așa ceva și ridica apoi fiolele din farmacie. Mai grav este că Vlad Modval știa că cei cărora le vindea produsele sînt consumatori de droguri. Nici anchetatorii nu l-au sancționat prea tare pe medicul de familie. „Ni s-a comunicat de la Procuratură că i s-a aplicat o amendă adiministrativă și că a fost scos de sub urmărire penală“, a declarat dr. Constantin Cîrstea, președintele Colegiului Medicilor Brașov.

Singura pedeapsă: pensionarea

Comportamentul unui alt medic a șocat anul trecut opinia publică brașoveană. Tiberiu Piticaș, fostul șef al Ambulanței Făgăraș, nu a acordat îngrijiri medicale unui nou-născut găsit abandonat pe o alee din cartierul făgărășean Tudor Vladimirescu. Dovedind o lipsă totală de profesionalism, el a luat bebelușul chiar în punga în care fusese împachetat și, fără să-i acorde un minim de îngrijiri medicale, l-a pus ca pe un colet pe o banchetă a salvării și l-a dus la spital. Deși era evident că micuțul risca să se sufoce. Bebelușul a avut însă zile și a supraviețuit. Direcția de Sănătate Publică Brașov a deschis imediat o anchetă, în urma căreia Tiberiu Piticaș a demisionat din funcția de director al Ambulanței Făgăraș. Medicul a fost supus mai multor teste, iar la Spitalul de Psihiatrie medicului Tiberiu Piticaș i-a fost descoperită o afecțiune psihică. Medicul a fost pensionat.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat în Munții Harghita. Pasagerul și pilotul sunt bine


  Azi 13:02
 • ➤ National


  Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție


  Azi 12:57
 • ➤ Local


  Comunicat de presă privind închiderea proiectului „Diversificarea activității SC. REDUCERI MEDICALE SRL prin achiziția unui utilaj performant necesar imprimării direct pe fibre textile sintetice și naturale”


  Azi 10:16
 • ➤ Prima pagina


  Tarifele pentru traseele spre Sânpetru, Bod și Ghimbav


  Azi 09:19
 • ➤ Local


  Încă două zile cu circulația închisă, pe str. Bisericii Române spre Sitei


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Pentru un comerț civilizat


  Polițiștii Locali iau piețele la control


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Piața Sfatului, studiu de caz pentru protejarea de atacuri teroriste


  Azi 09:07
 • ➤ Local


  Brașov. Din toamnă se introduce sistemul „plătești cât arunci“ pentru ridicarea deșeurilor


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele de weekend spre Poiană vor avea remorcă pentru 16 biciclete


  Azi 09:02
 • ➤ Local


  Strategie nouă pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal în Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Șanse sigure cu ,,copy and paste“


  16 proiecte culturale vor fi finanțate de la buget


  Azi 08:53
 • ➤ National


  Deputații au votat ieri noua lege a pensiilor


  Cu cât vor crește pensiile până în 2021


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  8,5 milioane de vizualizări pe YouTube


  Cine este Minelli, artista care a dat lovitura cu piesa „Mariola”


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  În 2100, oamenii vor avea cocoașă, pleoape duble și creier mai mic


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Maria Dragomiroiu a ieșit la pensie


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Oana Zăvoranu vrea scandal pentru „vrăjeală”


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Prima dată la un concert de muzică clasică


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Hagi vrea pace cu cel pe care l-a făcut „pistolar”


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Eurosemifinala U21


  România dă bătălia cu Germania la Bologna


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Șerban Moraru a ajuns la Luceafărul Oradea


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Brașovenii vor fotbal


  Rețetă financiară de succes pentru ACS SR Brașov


  Azi 08:01
 • ➤ Local


  Filarmonica încheie stagiunea cu un concert eveniment


  26.06.2019
 • ➤ Sport


  Tenis, WTA, Eastbourne. Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală


  26.06.2019
 • ➤ National


  Din lac în puț


  Renate Weber este noul Avocat al Poporului


  26.06.2019
 • ➤ Local


  Recitalul de la ora 5 aduce un „Buchet muzical sub seninul verii”


  26.06.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă și-a înjunghiat iubitul


  26.06.2019
 • ➤ National


  Legea pensiilor a fost adoptată


  26.06.2019
 • ➤ Local


  Update/Copii răniți într-un accident auto lângă Brașov. Unul dintre răniți, dus cu elicopterul la București


  26.06.2019
 • ➤ Local


  Brașovean găsit mort în casă


  26.06.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  26.06.2019
 • ➤ Local


  Comunicat de presă privind închiderea proiectului „Diversificarea activității SC. REDUCERI MEDICALE SRL prin achiziția unui utilaj performant necesar imprimării direct pe fibre textile sintetice și naturale”


  26.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  11 elevi de nota 10.00 la Evaluarea Națională


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Centru de „reabilitare“ pentru urși, în Masivul Postăvarul


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Monumente ale durerii


  Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgărașului intră în patrimoniul UNESCO


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Neculaie trebuie să dărâme sala NATO


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajații de la salubritate, frezați, curați și îngrijiți


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  De azi începe o nou㠄lupt㓠cu țânțarii


  26.06.2019
 • ➤ Eveniment


  1.000 de sancțiuni pentru muncă la negru


  26.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Dezbatere publică


  Parc sau parcare în centrul orașului?


  26.06.2019
 • ➤ National


  Cadou pentru baronii PSD


  Guvernul a adoptat Codul administrativ prin OUG


  26.06.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii


  26.06.2019
 • ➤ National


  Comisia de la Veneția face apel la autoritățile române să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență


  26.06.2019
 • ➤ Life


  El se încadrează perfect în „Fișa postului“


  Iulia e alta în brațele iubitului


  26.06.2019
 • ➤ Life


  Firicel a primit titlul de Cetățean de Onoare în comuna natală


  26.06.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam a fost păcălită de un șofer de autobuz


  26.06.2019
 • ➤ Life


  Jorge: „Beam de rupeam și pierdeam nopțile“


  26.06.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Of, mă dor picioarele!


  26.06.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  26.06.2019
 • ➤ Sport


  Gabi Stan, 67!


  26.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Noul Cod

  Articolul următor


  Cu mîinile curate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.151 milisecunde, încărcat în milisecunde