Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dreptatea pacientului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Simona SUCIU, 12.09.2006
* O nouă lege le dă dreptul pacienților să-și dea medicii în judecată, dacă n-au fost tratați cum se cuvine *Și pînă acum bolnavii nemulțumiți se puteau plînge, e drept nu instanței, ci Colegiului Medicilor *De-a lungul anilor, la Colegiul Medicilor au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar puțini doctori au avut de suferit

Prevederea potrivit căreia un pacient poate da în judecată medicul curant, dacă nu este mulțumit de modul în care a fost tratat, nu prea este pe placul Colegiului Medicilor, care o consider㠄anapoda“. În schimb, conducerea CASJ crede că este nomal ca bolnavul nesatisfăcut de tratament să cheme medicul în instanță. Pînă acum, doar Colegiul Medicilor (CM) aprecia dacă un doctor a greșit sau nu terapia unui pacient. De-a lungul anilor, la CM au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar doctorii sancționați se pot număra pe degetele de la o mînă. Cel mai rău a fost pedepsit un medic de familie din Săcele care a plecat de la serviciu fără să-și lase înlocuitor, creînd probleme pacienților. Sancțiunea, unica de acest gen aplicată pînă acum la Brașov, a fost ridicarea dreptului de liberă practică pentru șase luni. Un alt medic de familie, Vlad Modval, care a fost prins în flagrant în timp ce vindea fiole de Fortral unor consumatori de stupefiante, s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor și cu o amendă administrativă, fiind scos de sub urmărire penală. Nici medicul făgărășean care s-a purtat cu bebelușul abandonat pe o alee ca și cum ar fi fost un colet poștal n-a pățit-o prea rău. I s-a descoperit o afecțiune psihică și a fost pensionat.

Prevedere „anapoda“

Noul contract individual pe care asigurații îl vor încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate în cel mult un an va specifica, pe lîngă serviciile de care vor beneficia pacienții, și dreptul acestora de a da medicul în judecată dacă nu sînt mulțumiți de modul în care au fost tratați. Timp de 15 zile se va încerca rezolvarea amiabilă a conflictului după care asiguratul va putea merge în instanță să își apere drepturile. Colegiul Medicilor (CM) nu prea apreciază această prevedere. Președintele CM Brașov spune că medicii sînt doar niște terți și că asiguratul ar trebui să se îndrepte împotriva celui cu care a încheiat contractul. „Dacă se va aproba această prevedere este cam anapoda. Angajamentul se încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu știu că orice contract se aplică între părți. În mod normal, asiguratul ar trebui să dea în judecată CASJ care apoi să vină să tragă la răspundere medicul, dacă este cazul. Așa ar fi normal să fie. Nu poți să te îndrepți împotriva unor terți care nu sînt parte în contract“, a spus dr. Constantin Cîrstea, președintele CM Brașov.

„Asiguratul poate da și Casa în judecată“

Pe de altă parte, reprezentanții CASJ Brașov spun că prevederea este bună și că pacientul poate da în judecată și Casa de Asigurări de Sănătate însă numai pentru problemele ce țin de finanțare. „Deocamdată, este o propunere de contract supusă dezbaterii. Asiguratul poate da și Casa în judecată însă doar în cazurile în care nu a beneficiat de servicii care sînt finanțate de noi. Un pacient poate avea însă și alte probleme care nu țin de noi, ci de modul în care un medic îl tratează. În momentul în care un asigurat se înscrie la un medic de familie pe care și-l alege, atunci există o relație contractuală între ei. Este normal ca bolnavul, dacă nu este mulțumit de cum a fost tratat, să dea în judecată medicul“, a declarat dr. Paul Becheanu, președintele CASJ Brașov.

Un singur avertisment

De-a lungul anilor, Colegiul Medicilor a primit zeci de reclamații de la pacienți nemulțumiți, dar nu au fost acordate prea multe sancțiuni. Președintele CM Brașov, dr. Constantin Cîrstea, spune că multe dintre plîngeri sînt nefondate. El a reamintit că, de un an, funcționează și la Brașov, ca în toată țara, Comisia de Disciplină a CM. Practic, Colegiul Medicilor analizează reclamațiile și, în cazul în care consideră că acestea sînt fondate, trimit dosarele la Comisie. „Pînă acum, cinci cazuri au ajuns la noi. Într-un singur dosar s-a aplicat un avertisment și medicul a fost monitorizat o perioadă de timp. În celelalte patru cazuri nu s-a considerat că există o culpă medicală. Unul dintre reclamanți a făcut contestație și cazul a fost trimis la București“, a spus dr. Alexandru Bălescu, președintele Comisiei de Disciplină. Cea mai gravă sancțiune acordată vreodată în Brașov, și unică pînă acum, a fost ridicarea pe șase luni a dreptului de liberă practică a unui medic de familie din Săcele, care a plecat de la serviciu și nu a avut înlocuitor creînd astfel probleme pacienților.

A scăpat ușor

Avertismentul de care amintea președintele Comisiei de Disciplină a CM i-a fost acordat medicului de familie Vlad Modval. Acesta a intrat în atenția polițiștilor de la Crimă Organizată anul trecut, după ce anchetatorii au primit informații că medicul vinde fiole de Fortral (un calmant puternic, folosit de bolnavii de cancer în faza terminală - n.r.) consumatorilor de stupefiante. Vlad Modval a fost prins în flagrant de polițiștii de la Crimă Organizată care l-au urmărit timp de o lună. Acesta vindea o fiolă de Fortral, care în farmacie costă doar 12.500 de lei vechi, cu sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de lei vechi. La percheziția mașinii medicului anchetatorii au găsit cinci fiole din puternicul calmant cu efect psihotrop. Și la domiciliul său Modval avea un stoc de astfel de medicamente. Polițiștii au confiscat 10 fiole de Fortral, 60 de tablete din același medicament și 24 de fiole de Diazepam. Modul de operare era simplu. Medicul scria rețete în fals pe numele rudelor sale care habar nu aveau de așa ceva și ridica apoi fiolele din farmacie. Mai grav este că Vlad Modval știa că cei cărora le vindea produsele sînt consumatori de droguri. Nici anchetatorii nu l-au sancționat prea tare pe medicul de familie. „Ni s-a comunicat de la Procuratură că i s-a aplicat o amendă adiministrativă și că a fost scos de sub urmărire penală“, a declarat dr. Constantin Cîrstea, președintele Colegiului Medicilor Brașov.

Singura pedeapsă: pensionarea

Comportamentul unui alt medic a șocat anul trecut opinia publică brașoveană. Tiberiu Piticaș, fostul șef al Ambulanței Făgăraș, nu a acordat îngrijiri medicale unui nou-născut găsit abandonat pe o alee din cartierul făgărășean Tudor Vladimirescu. Dovedind o lipsă totală de profesionalism, el a luat bebelușul chiar în punga în care fusese împachetat și, fără să-i acorde un minim de îngrijiri medicale, l-a pus ca pe un colet pe o banchetă a salvării și l-a dus la spital. Deși era evident că micuțul risca să se sufoce. Bebelușul a avut însă zile și a supraviețuit. Direcția de Sănătate Publică Brașov a deschis imediat o anchetă, în urma căreia Tiberiu Piticaș a demisionat din funcția de director al Ambulanței Făgăraș. Medicul a fost supus mai multor teste, iar la Spitalul de Psihiatrie medicului Tiberiu Piticaș i-a fost descoperită o afecțiune psihică. Medicul a fost pensionat.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

În ultima lună au fost curățate două treimi din ape


Mormane de gunoaie în lacul din Poiana Brașov

Primul eveniment sportiv de nivel mondial din România


Campionatul mondial de ultraalergare pe 50 de kilometri 2019, la Brașov

La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


Protest cu scandal la AJPIS Brașov

De mîine, două zone pilot


Începe ridicarea selectivă a deșeurilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  WTA Wuhan. Simona Halep, eliminată în turul doi de Dominica Cibulkova


  25.09.2018
 • ➤ National


  Senatorul PSD Liviu Brăiloiu vrea o lege pentru controlul Facebook


  25.09.2018
 • ➤ Local


  Accident pe trecerea de pietoni lîngă Primărie


  25.09.2018
 • ➤ National


  Carmen Dan anunță modificarea legii adunărilor publice. Vor să interzică protestele antiPSD?


  25.09.2018
 • ➤ National


  Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, răspunde la atacul lui Liviu Dragnea


  25.09.2018
 • ➤ Life


  Nu vom mai reveni la ora de iarnă


  25.09.2018
 • ➤ Local


  Amenzi de 6.000 de lei pentru capcana din asflat


  25.09.2018
 • ➤ Local


  A intrat cu mașina într-un copac


  25.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  În ultima lună au fost curățate două treimi din ape


  Mormane de gunoaie în lacul din Poiana Brașov


  25.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Pregătiri pentru ediția a XIV-a


  Începe Festivalul „Musica Coronensis“


  25.09.2018
 • ➤ Eveniment


  81,6% dintre români nu o duc bine


  25.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Lipsă de sincronizare


  Programul de colectare selectivă a deșeurilor se cam împiedică


  25.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Orga principală a Bisericii Negre va fi curățată


  25.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Copil de 12 ani, căzut de la etajul unui bloc de pe Bd. Saturn


  25.09.2018
 • ➤ National


  Dictatură de frica pușcăriei


  Dragnea recunoaște că intervine prin ministrul Toader la desemnarea completelor de judecători


  25.09.2018
 • ➤ National


  Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului


  25.09.2018
 • ➤ National


  Lacheii lui Dragnea au primit un oscior


  25.09.2018
 • ➤ National


  PSD cere anchetarea Mișcării #rezist


  25.09.2018
 • ➤ Economic


  Previziuni sumbre


  Euro ar putea depăși nivelul de 4,73 lei


  25.09.2018
 • ➤ Economic


  Peste patru milioane de români sînt asistați social


  25.09.2018
 • ➤ Economic


  Taxele reprezintă 50% din prețul final al carburanților, în România


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Copiii care au acces la spații verzi cresc mai sănătoși


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Polenul, leacul bătrîneții


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Pregătiri sănătoase


  Cum trebuie să ne îngrijim părul și tenul toamna


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Patru rețete naturiste contra pietrelor la fiere


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  De ce ți se zbate ochiul?


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Bune la multe


  Roșiile protejează inima


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Coaja castravetelui reglează tensiunea


  25.09.2018
 • ➤ Doctor


  Oțetul de mere, la fel de bun ca bitter-ul suedez


  25.09.2018
 • ➤ Life


  „Nu vreau să zic că sînt altcineva“


  Andreea Esca refuză să-și retușeze pozele


  25.09.2018
 • ➤ Life


  Trupa Metallica vine în România


  25.09.2018
 • ➤ Life


  Carmen Brumă e tentată să-și facă operații estetice


  25.09.2018
 • ➤ Life


  Victoria și David Beckham așteaptă bebelușul cu numărul 5


  25.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Nicuțu și Gicuțu. Nicolae C. Nicolae - veșnicul îndrăgostit, Gheorghe Fera - grădinarul de talente


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  Pilotul brașovean Dan Gîrtofan a cîștigat Raliul Serbiei 2018


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  Un produs al poloului brașovean de la Corona


  Vlad Tampa a debutat în LEN Champions League


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  Corona, victorie la scor cu Vasas Budapesta, umilință cu Miercurea Ciuc


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  Transilvania Brașov a început în forță CN de juniori


  25.09.2018
 • ➤ Sport


  „Brașovenii“ de la Naționale


  Pe cine trimite Brașovul să joace sub tricolor


  25.09.2018
 • ➤ Local


  La Bîlea Lac ninge


  24.09.2018
 • ➤ Sport


  Handbal. Start perfect pentru ACS Transilvania în Campionatul Național de juniori


  24.09.2018
 • ➤ Local


  Copil de 12 ani, căzut de la etajul unui bloc de pe bd. Saturn


  24.09.2018
 • ➤ National


  Lacheii lui Dragnea au primit un oscior:grup de lucru pentru informarea premirului


  24.09.2018
 • ➤ National


  Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului


  24.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Primul eveniment sportiv de nivel mondial din România


  Campionatul mondial de ultraalergare pe 50 de kilometri 2019, la Brașov


  24.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Încă o zi neagră pe șosele


  Accidente cumplite, cu doi morți, pe DN13


  24.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spitalul de Pneumoftiziologie are Compartiment de îngrijiri paliative


  24.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Deputatul Tudor Benga îi cheamă pe brașoveni să monitorizeze referendumul


  24.09.2018
 • ➤ Eveniment


  După ce a fost „reîmprospătată“


  S-a redeschis Strada Sforii


  24.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Noul Cod

  Articolul următor


  Cu mîinile curate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.715 milisecunde, încărcat în milisecunde