Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dreptatea pacientului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Simona SUCIU, 12.09.2006
* O nouă lege le dă dreptul pacienților să-și dea medicii în judecată, dacă n-au fost tratați cum se cuvine *Și pînă acum bolnavii nemulțumiți se puteau plînge, e drept nu instanței, ci Colegiului Medicilor *De-a lungul anilor, la Colegiul Medicilor au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar puțini doctori au avut de suferit

Prevederea potrivit căreia un pacient poate da în judecată medicul curant, dacă nu este mulțumit de modul în care a fost tratat, nu prea este pe placul Colegiului Medicilor, care o consider㠄anapoda“. În schimb, conducerea CASJ crede că este nomal ca bolnavul nesatisfăcut de tratament să cheme medicul în instanță. Pînă acum, doar Colegiul Medicilor (CM) aprecia dacă un doctor a greșit sau nu terapia unui pacient. De-a lungul anilor, la CM au ajuns zeci de reclamații din partea unor pacienți nemulțumiți, dar doctorii sancționați se pot număra pe degetele de la o mînă. Cel mai rău a fost pedepsit un medic de familie din Săcele care a plecat de la serviciu fără să-și lase înlocuitor, creînd probleme pacienților. Sancțiunea, unica de acest gen aplicată pînă acum la Brașov, a fost ridicarea dreptului de liberă practică pentru șase luni. Un alt medic de familie, Vlad Modval, care a fost prins în flagrant în timp ce vindea fiole de Fortral unor consumatori de stupefiante, s-a ales doar cu un avertisment din partea Colegiului Medicilor și cu o amendă administrativă, fiind scos de sub urmărire penală. Nici medicul făgărășean care s-a purtat cu bebelușul abandonat pe o alee ca și cum ar fi fost un colet poștal n-a pățit-o prea rău. I s-a descoperit o afecțiune psihică și a fost pensionat.

Prevedere „anapoda“

Noul contract individual pe care asigurații îl vor încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate în cel mult un an va specifica, pe lîngă serviciile de care vor beneficia pacienții, și dreptul acestora de a da medicul în judecată dacă nu sînt mulțumiți de modul în care au fost tratați. Timp de 15 zile se va încerca rezolvarea amiabilă a conflictului după care asiguratul va putea merge în instanță să își apere drepturile. Colegiul Medicilor (CM) nu prea apreciază această prevedere. Președintele CM Brașov spune că medicii sînt doar niște terți și că asiguratul ar trebui să se îndrepte împotriva celui cu care a încheiat contractul. „Dacă se va aproba această prevedere este cam anapoda. Angajamentul se încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu știu că orice contract se aplică între părți. În mod normal, asiguratul ar trebui să dea în judecată CASJ care apoi să vină să tragă la răspundere medicul, dacă este cazul. Așa ar fi normal să fie. Nu poți să te îndrepți împotriva unor terți care nu sînt parte în contract“, a spus dr. Constantin Cîrstea, președintele CM Brașov.

„Asiguratul poate da și Casa în judecată“

Pe de altă parte, reprezentanții CASJ Brașov spun că prevederea este bună și că pacientul poate da în judecată și Casa de Asigurări de Sănătate însă numai pentru problemele ce țin de finanțare. „Deocamdată, este o propunere de contract supusă dezbaterii. Asiguratul poate da și Casa în judecată însă doar în cazurile în care nu a beneficiat de servicii care sînt finanțate de noi. Un pacient poate avea însă și alte probleme care nu țin de noi, ci de modul în care un medic îl tratează. În momentul în care un asigurat se înscrie la un medic de familie pe care și-l alege, atunci există o relație contractuală între ei. Este normal ca bolnavul, dacă nu este mulțumit de cum a fost tratat, să dea în judecată medicul“, a declarat dr. Paul Becheanu, președintele CASJ Brașov.

Un singur avertisment

De-a lungul anilor, Colegiul Medicilor a primit zeci de reclamații de la pacienți nemulțumiți, dar nu au fost acordate prea multe sancțiuni. Președintele CM Brașov, dr. Constantin Cîrstea, spune că multe dintre plîngeri sînt nefondate. El a reamintit că, de un an, funcționează și la Brașov, ca în toată țara, Comisia de Disciplină a CM. Practic, Colegiul Medicilor analizează reclamațiile și, în cazul în care consideră că acestea sînt fondate, trimit dosarele la Comisie. „Pînă acum, cinci cazuri au ajuns la noi. Într-un singur dosar s-a aplicat un avertisment și medicul a fost monitorizat o perioadă de timp. În celelalte patru cazuri nu s-a considerat că există o culpă medicală. Unul dintre reclamanți a făcut contestație și cazul a fost trimis la București“, a spus dr. Alexandru Bălescu, președintele Comisiei de Disciplină. Cea mai gravă sancțiune acordată vreodată în Brașov, și unică pînă acum, a fost ridicarea pe șase luni a dreptului de liberă practică a unui medic de familie din Săcele, care a plecat de la serviciu și nu a avut înlocuitor creînd astfel probleme pacienților.

A scăpat ușor

Avertismentul de care amintea președintele Comisiei de Disciplină a CM i-a fost acordat medicului de familie Vlad Modval. Acesta a intrat în atenția polițiștilor de la Crimă Organizată anul trecut, după ce anchetatorii au primit informații că medicul vinde fiole de Fortral (un calmant puternic, folosit de bolnavii de cancer în faza terminală - n.r.) consumatorilor de stupefiante. Vlad Modval a fost prins în flagrant de polițiștii de la Crimă Organizată care l-au urmărit timp de o lună. Acesta vindea o fiolă de Fortral, care în farmacie costă doar 12.500 de lei vechi, cu sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de lei vechi. La percheziția mașinii medicului anchetatorii au găsit cinci fiole din puternicul calmant cu efect psihotrop. Și la domiciliul său Modval avea un stoc de astfel de medicamente. Polițiștii au confiscat 10 fiole de Fortral, 60 de tablete din același medicament și 24 de fiole de Diazepam. Modul de operare era simplu. Medicul scria rețete în fals pe numele rudelor sale care habar nu aveau de așa ceva și ridica apoi fiolele din farmacie. Mai grav este că Vlad Modval știa că cei cărora le vindea produsele sînt consumatori de droguri. Nici anchetatorii nu l-au sancționat prea tare pe medicul de familie. „Ni s-a comunicat de la Procuratură că i s-a aplicat o amendă adiministrativă și că a fost scos de sub urmărire penală“, a declarat dr. Constantin Cîrstea, președintele Colegiului Medicilor Brașov.

Singura pedeapsă: pensionarea

Comportamentul unui alt medic a șocat anul trecut opinia publică brașoveană. Tiberiu Piticaș, fostul șef al Ambulanței Făgăraș, nu a acordat îngrijiri medicale unui nou-născut găsit abandonat pe o alee din cartierul făgărășean Tudor Vladimirescu. Dovedind o lipsă totală de profesionalism, el a luat bebelușul chiar în punga în care fusese împachetat și, fără să-i acorde un minim de îngrijiri medicale, l-a pus ca pe un colet pe o banchetă a salvării și l-a dus la spital. Deși era evident că micuțul risca să se sufoce. Bebelușul a avut însă zile și a supraviețuit. Direcția de Sănătate Publică Brașov a deschis imediat o anchetă, în urma căreia Tiberiu Piticaș a demisionat din funcția de director al Ambulanței Făgăraș. Medicul a fost supus mai multor teste, iar la Spitalul de Psihiatrie medicului Tiberiu Piticaș i-a fost descoperită o afecțiune psihică. Medicul a fost pensionat.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

09:27

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Cererea lui Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea a fost respinsă


  Azi 20:06
 • ➤ National


  OMV Petrom donează 10 milioane de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România.


  Azi 19:56
 • ➤ Local


  Sute de brașoveni scandează:„Codruța, nu uita, Brașovu-i de partea ta!” și „Anticipate, nu se mai poate!”


  Azi 19:06
 • ➤ Sport


  Fabulos! Simona Halep o învinge pe Elina Svitolina și va juca finala la Doha!


  Azi 17:51
 • ➤ Sport


  Chindia lui Viorel Moldovan a câștigat la scor amicalul cu AFC Hărman


  Azi 15:58
 • ➤ National


  Kovesi: Am recuzat procurorul de caz și procurorul șef de secție


  Azi 13:45
 • ➤ National


  Bugetul a trecut de votul final în Parlament


  Azi 13:30
 • ➤ Sport


  Guvernul Ungariei investește și la Odorheiu Secuiesc


  Brașoveanul Sandu Andrași, antrenor principal la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc


  Azi 13:06
 • ➤ National


  Kovesi, audiată de secția de anchetare a magistraților / Ea a fost întâmpinată cu flori de susținători:„Codruța, nu uita, noi suntem de partea ta”


  Azi 12:56
 • ➤ Sport


  Zărneștenii sunt mulțumiți/ Zagonul sau Păpăuți


  FRF a decis: Brașov - Covasna, la barajul de promovare în Liga a 3-a


  Azi 12:27
 • ➤ Life


  Trei piese de mobilier care îți vor ,,complimenta’’ canapeaua extensibilă de 2 locuri


  Azi 12:14
 • ➤ Life


  De văzut într-o viață


  Cele mai frumoase grădini botanice din Europa


  Azi 10:25
 • ➤ Life


  Pentru piele, păr sau dinți


  Șapte beneficii ale bicarbonatului de sodiu


  Azi 10:23
 • ➤ Life


  Mit sau realitate?


  Alcoolul ne face mai frumoși?


  Azi 10:20
 • ➤ Life


  Descoperire


  Albinele pot realiza operații matematice


  Azi 10:14
 • ➤ Life


  Rapperul Cadet a murit la doar 28 de ani


  Azi 10:12
 • ➤ Life


  Rihanna e sexi când spală cu mopul


  Azi 10:11
 • ➤ Life


  Cel mai bun album solo


  Cardi B, prima femeie din istorie care câștigă un premiu Grammy pentru rap


  Azi 10:09
 • ➤ Life


  Anamaria Prodan are telefon de 10.000 de euro


  Azi 10:03
 • ➤ Life


  Pe plaja fierbinte


  Anda Adam și-a etalat bustul în Mexic


  Azi 10:01
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  Filme de dragoste inspirate din realitate


  Azi 09:58
 • ➤ Prima pagina


  „Suntem oficial în dictatură“


  Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Odată cu noile avize


  De luni, taxiul se scumpește la Brașov


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Butoanele de panică, folosite pentru glume proaste


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Creșă nouă în fosta școală de pe strada Aurel Vlaicu


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Trecerea Cetățuii în proprietatea municipiului așteaptă HG


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Ambasadorul Japoniei, în vizită la Brașov


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Licitațiile importante pentru Brașov vor fi lansate înainte de aprobarea bugetului


  Azi 08:58
 • ➤ Actualitate


  Sentință în premieră pentru Tribunalul pentru Minori și Familie


  Închisoare pe viață pentru Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii


  Azi 08:51
 • ➤ Actualitate


  Anul școlar 2019-2020, mai lung


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  Amenajarea pârâului Bârsa, ignorată din nou de parlamentari


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Dictatura penalilor


  PSD a pornit un atac pervers la Kovesi


  Azi 08:43
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Să înțelegem mai bine lumea în care trăim


  Sanda Nicola, într-un nou proiect editorial la Europa FM


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Mihail a dat lovitura în Italia


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Dragoș Bucur revine la „Visuri la cheie“


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Cât a dat Brigitte Sfăt pe operațiile estetice


  Azi 08:25
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc“ la amărăciunea unui exil odios (II)


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Premier League se vede în România pentru încă trei ani!


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Ioan Mărginean a cedat nervos în direct la TV!


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Cupa României


  Meci cu miză pentru Corona


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  FIS Children Trophy 2019


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Colțea, victorie cu Ocna Mureș


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Pregătiri


  ACS SR Brașov a pierdut cu Afumați


  Azi 08:00
 • ➤ National


  Alocațiile pentru copiii de până la 2 ani se majorează la 300 de lei. PSD caută soluții să anuleze amendamentul


  14.02.2019
 • ➤ Local


  De luni, la Brașov, taxiul e mai scump


  14.02.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis declanșarea referendumului pe justiție


  14.02.2019
 • ➤ Local


  Închisoare pe viață pentru Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii


  14.02.2019
 • ➤ National


  Reacția Comisiei Europene în cazul Kovesi: Este esențial ca toți candidații la postul de procuror-șef european să fie tratați corect în cursul acestui proces


  14.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Noul Cod

  Articolul următor


  Cu mîinile curate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.934 milisecunde, încărcat în milisecunde