Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Furia demolărilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 29.08.2006
* Apartamentul unei brașovence s-a fisurat din cauza lucrărilor de reamenajare ale vecinei de la etaj * Din septembrie, în loc de amenzi, cei care fac modificări neautorizate riscă pedeapsa cu închisoarea
În ultima vreme, românii au intrat parcă într-o adevărată competiție a modificărilor interioare. Visînd la locuințele occidentale, cu living și bucătărie cu bar, oamenii încearcă să-și facă apartamentele cît mai spațioase și mai moderne. Ideea e să semene cît mai puțin cu „cutiile“ lipsite de gust ale epocii trecute. La modă sînt bolțile în toate stilurile arhitectonice sau fără niciun stil. Debaralele dispar, două încăperi devin una singură. Gusturile nu se discută, fiecare e liber să își amenajeze casa așa cum îi place. Dar nu și după cum îl taie capul. Demolările interioare nu se fac oricum, nu fără autorizarea specialiștilor și nu fără acordul vecinilor. Doina Florișcă e doar unul din brașovenii care trăiesc coșmarul amenajărilor din vecini. După o lună de zile, în care apartamentul i-a fost zguduit de demolările vecinei, pereții i s-au fisurat. „Acum eu ce fac? Cine mă asigură că la primul cutremur voi rămîne în viață?“, se întreabă îngrijorată brașoveanca.

O lună de teroare

Pe Strada Lunii nr. 4, într-un bloc cu patru nivele, noua locatară de la etajul III, a început să-și modifice apartamentul. Într-o bună zi, vecinii s-au trezit într-un zgomot infernal. Picamerele duduiau, norii de praf ieșiseră pe casa scărilor, bubuiturile le-au alungat definitiv liniștea punîndu-le nervii la grea încercare. Lucrările au ținut o lună de zile. Văzînd în ce hal le tremură pereții, oamenii au sunat la ușa Laurei Țuluca. Voiau să verifice dacă amenajările sînt autorizate, dacă zidurile demolate nu cumva sînt de rezistență, punînd în pericol și viețile celorlalți. Dar n-au găsit decît muncitorii care și-au văzut mai departe de lucru. Pe urmă, la indicațiile proprietarei, n-au mai deschis ușa. Doina Florișcă vedea cum zilnic, în pereții apartamentului ei, situat cu două etaje mai jos, apar fisuri noi. Practic, n-a mai rămas nicio încăpere neafectată. Pe ziduri, la tocurile ușilor, în colțuri, au înflorit crăpături de parcă blocul ar fi trecut printr-un bombardament mai ceva ca cele din Liban.

Un inspector grăbit

Doina a invitat-o pe vecină să vadă ce daune i-a produs. „La început, n-a vrut să vină, pînă la urmă s-a uitat la fisuri și mi-a spus că are autorizație pentru lucrări. Nu s-a simțit deloc răspunzătoare pentru efectele serioase produse în casa mea“, povestește Doina. S-a sfătuit cu vecinii și au anunțat Inspectoratul Teritorial în Construcții. Instituția a trimis un om pe teren. Inspectorul Tiberiu Ilie a evaluat apartamentul cu ochi de specialist și a întocmit un proces-verbal. „Vecina a refuzat să semneze pentru că inspectorul susținea că lucrările sînt în regulă. Proiectul după care se lucrează este din 1997, al vechiului proprietar. Prin acest proiect, se autoriza o nișă în peretele de rezistență din hol. Dar, din ce am văzut noi, a dispărut însă mai bine de jumătate de metru din zid. Sîntem total nemulțumiți de verdictul inspectorului“, explică Doina.

Sesizări și memorii

Brașoveanca simțea că nimeni nu-i mai face dreptate. „Că nu ne mai auzeam unii cu ceilalți în propriile case, că nu puteai vorbi la telefon din cauza zgomotului infernal, nu mai spunem nimic. Că balconul meu e plin de moloz, cioburi și mucuri de țigări ale muncitorilor e o problemă de bun-simț. Dar faptul că, prin lucrări ilegale s-a șubrezit blocul, este o realitate“, se plînge Doina, pe bună dreptate prinsă într-o situație absurdă, în care nici cu dovezi de netăgăduit nu e luată în seamă de autorități. S-a dus în audiență la Camelia Pleșa, inspectorul-șef. „A fost singura persoană care mi-a dat dreptate, spunîndu-mi că proiectul după care, chipurile, lucrează vecina de sus este depășit“, își amintește Doina. S-a adresat și Primăriei cu o sesizare, povestindu-și tot oful. A scris un memoriu și către primar. Cum însă n-au trecut cele 30 de zile legale, n-a primit încă un răspuns.

Liniște totală

Între timp, Laura Țuluca a terminat cu șantierul și a început să-și care mobila în apartament. Liniștea a revenit în blocul zgîlțîit, locatarii au scăpat de tortura infernală la care au fost supuși vreme de o lună, dar crăpăturile din casa Doinei n-au dispărut. Femeia le privește zilnic și se întreabă: „Ce se va întîmpla cu apartamentul meu la primul seism? Pe mine și pe zecile de brașoveni care pățesc ce am pățit eu cine ne apără?“. Am încercat noi să-i dăm niște răspunsuri. Inspectorul Tiberiu Ilie, cel care a văzut cu ochii lui apartamentul 11 și a putut confrunta situația reală cu proiectul, nu dă relații presei. Nu că ar fi ocupat, ci pentru că a primit chiar de la șeful lui aprobarea să tacă. Șef care și-a adus aminte că doar ofițerul de presă lămurește jurnaliștii. Dar ofițerul de presă nu e de găsit. Poate mîine... Nici inspectoarea șefă nu era la birou. Una peste alta, Inspectoratul Teritorial în Construcții, instituție publică la dispoziția cetățeanului, și-a pecetluit buzele, cufundîndu-se într-o tăcere curat birocratică.

Creanga de sub picioare

Totuși, ceva s-a mișcat. „S-a făcut expertiza tehnică și cei de la sistematizare m-au amendat. Dar vina e a fostului proprietar care a spart mai mult decît trebuia“, o întoarce Laura Țuluca, declarîndu-se curată ca lacrima. Cît despre fisurile din locuința Doinei, nu răspunde pentru ele. „Nu sînt de la mine“. După legi, Doina n-are decît o singură soluție: să o acționeze în instanță pe vecina care i-a provocat stricăciuni în apartament. Adică să umble prin tribunale ca să-și recupereze prejudiciul. „Oare nu e normal ca cei care constată ilegalitatea demolărilor să oblige vinovatul să repare ce a stricat? Inclusiv pagubele colaterale?“, se întreabă brașoveanca din apartamentul fisurat. Este normal, numai că nu avem o asemenea lege. Păgubiții trebuie să-și facă singuri dreptate. Mai simplu ar fi ca proprietarii de apartamente dornici de revoluții estetice să respecte legile. Adică să se asigure că modificările pe care le fac sînt permise, că nu deranjează vecinii, că nu afectează rezistența imobilului, că nu pun în pericol vieți omenești. Inclusiv pe a lor.

Amenzi și închisoare

* Tradiționalul „la mine-n casă fac ce vreau“ nu e valabil într-un imobil colectiv. Gusturile personale care afectează siguranța colocatarilor sînt considerate contravenții și se pedepsesc, deocamdată, doar cu amenzi usturătoare, între 10 și 100 de milioane ROL, în funcție de gravitatea modificării. Totodată se dispune oprirea executării lucrărilor, desființarea construcțiilor nelegal realizate și punerea la loc a zidurilor demolate. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a propus un proiect de lege care prevede ca cel care intervine în infrastructura unei clădiri să răspundă penal. Dărîmarea unui perete de susținere înseamnă atentat la viața a zeci de oameni și se va pedepsi cu închisoarea dacă proiectul va deveni lege. Reglementările sînt incluse într-un Cod al construcțiilor, care va fi supus aprobării Parlamentului în luna septembrie.

Autorizație obligatorie

* Legea 50/1991 republicată spune că orice „lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora“ se face pe bază de proiect autorizat. Este necesară autorizație de construire eliberată de administrația locală, la care se anexează obligatoriu planul întocmit de către un proiectant autorizat. Nu se pot face fără autorizație:
- demolări de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucătărie sau desființări de băi
- eliminarea ușii de la balcon
- spargerea parapeților de la ferestre
- închiderea balconului
- schimb de destinație a locuinței
- montarea de centrale termice și aparate de condiționare a aerului prin recompartimentări cu ziduri noi.

Nu tot ce-i frumos e sănătos

* Desființarea peretelui despărțitor dintre sufragerie și bucătărie favorizează condensul. Livingul deschis către bucătărie se potrivește stilului de viață american unde nu se prea gătește. Dar bucătăria românească e folosită în fiecare zi. Chiar și cu hotă și geamul deschis, aburii și căldura se răspîndesc peste tot, ajungînd și la pereții mai reci. În scurt timp, apar condensul și mucegaiul. Atunci cînd cumpărați un apartament, asigurați-vă că fostul proprietar a făcut toate transformările legal. Altfel, amenzile le veți plăti dumneavoastră.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

De mîine, două zone pilot


Începe ridicarea selectivă a deșeurilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Importanța transporturilor și a mașinilor utilizate in acest proces


  Azi 09:54
 • ➤ Prima pagina


  Cursă nebună prin centrul orașului


  Șoferul care a provocat accidentul de pe Dobrogeanu Gherea a fost reținut


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Robert Cadar, propus pentru a fi Cetățean de Onoare al municipiului Codlea


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  Studenții din China învață româna cu profesori brașoveni


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Nervii în trafic se lasă cu dosar penal


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Sprijin pentru Brașov


  O companie irlandeză, interesată de construirea terminalului aeroportului


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Audierile în Dosarul Revoluției se vor încheia în noiembrie


  Azi 09:15
 • ➤ Actualitate


  Prima intervenție majoră asupra unui pietonal din oraș


  Pietonalul din Răcădău va căpăta o față nouă


  Azi 09:10
 • ➤ Actualitate


  Accident în sensul giratoriu din Livada Poștei


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Corpul Prieteniei din Musashino și Corul Filarmonicii „George Enescu“, la Brașov


  Azi 08:59
 • ➤ National


  O reuniune de succes


  Summitul Inițiativei celor Trei Mări, la final


  Azi 08:51
 • ➤ National


  „Întîlnirea mut㓠dintre Dăncilă și Juncker


  Azi 08:44
 • ➤ National


  Oficial: Referendum pentru familia tradițională în 6 și 7 octombrie


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Ziua revenirilor în politică


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Un moment regizat?


  Delia, accidentată în culisele X Factor


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ileana Stana-Ionescu spune „Adio!” scenei teatrului


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Se însoară Cătălin Botezatu?


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Gala premiilor Primetime Emmy 2018


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Leacuri pentru urgențe


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Un francez la cîrma stejarilor


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov a bifat un transfer de marcă


  Șansa lui Marian Ivan


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Ana Maria Botezatu a început în forță sezonul


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Eugen Neagoe vrea titlul cu Sepsi OSK!


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Accidentați!


  ACS SR Brașov a rămas fără atacanți


  Azi 08:01
 • ➤ National


  Oficial Referendumul pentru familia tradițională se va desfășura în două zile, 6 și 7 octombrie


  18.09.2018
 • ➤ Sport


  Baschet. Olimpia CSU Brașov a cîștigat primul amical al sezonului


  18.09.2018
 • ➤ National


  Motivarea condamnării lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive


  18.09.2018
 • ➤ National


  CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM. Președintele, obligat să o promulge


  18.09.2018
 • ➤ National


  După incidentul cu Juncker, premierul Viorica Dăncilă a solicitat trei rapoarte de control


  18.09.2018
 • ➤ National


  După ce l-a ratat la sosire, Dăncilă a discutat cu Juncker la plecare. Întrevederea a avut loc la aeroport


  18.09.2018
 • ➤ Local


  Astăzi, cîntăm imnul împreună, în Piața Sfatului


  18.09.2018
 • ➤ Local


  Reparații de laptop rapide cât o pauză de cafea pentru corporatiștii din Sectorul 2


  18.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Inaugurare la un colegiu de top


  Laborator de biologie ultraperformant la „Meșotă“


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Proiectarea lotului 5 a fost finalizată


  În noiembrie ar putea începe construcția propriu-zisă a autostrăzii Comarnic-Brașov


  18.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Daruieste-i tehnologia de ultima ora! Iata 5 cadouri pentru el din sfera high-tech


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Călătorii gratuite pe șapte trasee RATBV, în Săptămîna Mobilității Europene


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean ar putea să iasă mai repede din șantier


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  „Drumul Prințului Charles“ de la Viscri ar putea fi reparat cu fonduri europene


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Accident pe str. Dobrogeanu-Gherea, provocat de un șofer băut


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Licitații amînate


  Am putea avea o criză a gunoaielor?


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Fără apă potabilă pe mai multe străzi din Brașov


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  ANAF trimite atenționări tuturor persoanelor fizice cu datorii la stat în ultimii cinci ani


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Anexele din curtea Județeanului, demolate pentru a face loc noii Unități de Primiri Urgențe


  18.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii mai au de învățat despre colectarea selectivă a deșeurilor


  18.09.2018
 • ➤ National


  CCR a avizat revizuirea Constituției


  Referendum pentru redefinirea familiei, în 7 octombrie


  18.09.2018
 • ➤ National


  Lideri importanți la Summit-ul celor Trei Mări


  18.09.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea refuză demisia


  18.09.2018
 • ➤ Economic


  Investițiile, la pixul unor funcționari


  Guvernul anulează standardele de cost


  18.09.2018
 • ➤ Economic


  România, cea mai mare rată a inflației din UE pentru a 7-a lună consecutiv


  18.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mintea de pe urmă

  Articolul următor


  Dosarele preotilor vor fi desecretizate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.073 milisecunde, încărcat în milisecunde