Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Furia demolărilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 29.08.2006
* Apartamentul unei brașovence s-a fisurat din cauza lucrărilor de reamenajare ale vecinei de la etaj * Din septembrie, în loc de amenzi, cei care fac modificări neautorizate riscă pedeapsa cu închisoarea
În ultima vreme, românii au intrat parcă într-o adevărată competiție a modificărilor interioare. Visînd la locuințele occidentale, cu living și bucătărie cu bar, oamenii încearcă să-și facă apartamentele cît mai spațioase și mai moderne. Ideea e să semene cît mai puțin cu „cutiile“ lipsite de gust ale epocii trecute. La modă sînt bolțile în toate stilurile arhitectonice sau fără niciun stil. Debaralele dispar, două încăperi devin una singură. Gusturile nu se discută, fiecare e liber să își amenajeze casa așa cum îi place. Dar nu și după cum îl taie capul. Demolările interioare nu se fac oricum, nu fără autorizarea specialiștilor și nu fără acordul vecinilor. Doina Florișcă e doar unul din brașovenii care trăiesc coșmarul amenajărilor din vecini. După o lună de zile, în care apartamentul i-a fost zguduit de demolările vecinei, pereții i s-au fisurat. „Acum eu ce fac? Cine mă asigură că la primul cutremur voi rămîne în viață?“, se întreabă îngrijorată brașoveanca.

O lună de teroare

Pe Strada Lunii nr. 4, într-un bloc cu patru nivele, noua locatară de la etajul III, a început să-și modifice apartamentul. Într-o bună zi, vecinii s-au trezit într-un zgomot infernal. Picamerele duduiau, norii de praf ieșiseră pe casa scărilor, bubuiturile le-au alungat definitiv liniștea punîndu-le nervii la grea încercare. Lucrările au ținut o lună de zile. Văzînd în ce hal le tremură pereții, oamenii au sunat la ușa Laurei Țuluca. Voiau să verifice dacă amenajările sînt autorizate, dacă zidurile demolate nu cumva sînt de rezistență, punînd în pericol și viețile celorlalți. Dar n-au găsit decît muncitorii care și-au văzut mai departe de lucru. Pe urmă, la indicațiile proprietarei, n-au mai deschis ușa. Doina Florișcă vedea cum zilnic, în pereții apartamentului ei, situat cu două etaje mai jos, apar fisuri noi. Practic, n-a mai rămas nicio încăpere neafectată. Pe ziduri, la tocurile ușilor, în colțuri, au înflorit crăpături de parcă blocul ar fi trecut printr-un bombardament mai ceva ca cele din Liban.

Un inspector grăbit

Doina a invitat-o pe vecină să vadă ce daune i-a produs. „La început, n-a vrut să vină, pînă la urmă s-a uitat la fisuri și mi-a spus că are autorizație pentru lucrări. Nu s-a simțit deloc răspunzătoare pentru efectele serioase produse în casa mea“, povestește Doina. S-a sfătuit cu vecinii și au anunțat Inspectoratul Teritorial în Construcții. Instituția a trimis un om pe teren. Inspectorul Tiberiu Ilie a evaluat apartamentul cu ochi de specialist și a întocmit un proces-verbal. „Vecina a refuzat să semneze pentru că inspectorul susținea că lucrările sînt în regulă. Proiectul după care se lucrează este din 1997, al vechiului proprietar. Prin acest proiect, se autoriza o nișă în peretele de rezistență din hol. Dar, din ce am văzut noi, a dispărut însă mai bine de jumătate de metru din zid. Sîntem total nemulțumiți de verdictul inspectorului“, explică Doina.

Sesizări și memorii

Brașoveanca simțea că nimeni nu-i mai face dreptate. „Că nu ne mai auzeam unii cu ceilalți în propriile case, că nu puteai vorbi la telefon din cauza zgomotului infernal, nu mai spunem nimic. Că balconul meu e plin de moloz, cioburi și mucuri de țigări ale muncitorilor e o problemă de bun-simț. Dar faptul că, prin lucrări ilegale s-a șubrezit blocul, este o realitate“, se plînge Doina, pe bună dreptate prinsă într-o situație absurdă, în care nici cu dovezi de netăgăduit nu e luată în seamă de autorități. S-a dus în audiență la Camelia Pleșa, inspectorul-șef. „A fost singura persoană care mi-a dat dreptate, spunîndu-mi că proiectul după care, chipurile, lucrează vecina de sus este depășit“, își amintește Doina. S-a adresat și Primăriei cu o sesizare, povestindu-și tot oful. A scris un memoriu și către primar. Cum însă n-au trecut cele 30 de zile legale, n-a primit încă un răspuns.

Liniște totală

Între timp, Laura Țuluca a terminat cu șantierul și a început să-și care mobila în apartament. Liniștea a revenit în blocul zgîlțîit, locatarii au scăpat de tortura infernală la care au fost supuși vreme de o lună, dar crăpăturile din casa Doinei n-au dispărut. Femeia le privește zilnic și se întreabă: „Ce se va întîmpla cu apartamentul meu la primul seism? Pe mine și pe zecile de brașoveni care pățesc ce am pățit eu cine ne apără?“. Am încercat noi să-i dăm niște răspunsuri. Inspectorul Tiberiu Ilie, cel care a văzut cu ochii lui apartamentul 11 și a putut confrunta situația reală cu proiectul, nu dă relații presei. Nu că ar fi ocupat, ci pentru că a primit chiar de la șeful lui aprobarea să tacă. Șef care și-a adus aminte că doar ofițerul de presă lămurește jurnaliștii. Dar ofițerul de presă nu e de găsit. Poate mîine... Nici inspectoarea șefă nu era la birou. Una peste alta, Inspectoratul Teritorial în Construcții, instituție publică la dispoziția cetățeanului, și-a pecetluit buzele, cufundîndu-se într-o tăcere curat birocratică.

Creanga de sub picioare

Totuși, ceva s-a mișcat. „S-a făcut expertiza tehnică și cei de la sistematizare m-au amendat. Dar vina e a fostului proprietar care a spart mai mult decît trebuia“, o întoarce Laura Țuluca, declarîndu-se curată ca lacrima. Cît despre fisurile din locuința Doinei, nu răspunde pentru ele. „Nu sînt de la mine“. După legi, Doina n-are decît o singură soluție: să o acționeze în instanță pe vecina care i-a provocat stricăciuni în apartament. Adică să umble prin tribunale ca să-și recupereze prejudiciul. „Oare nu e normal ca cei care constată ilegalitatea demolărilor să oblige vinovatul să repare ce a stricat? Inclusiv pagubele colaterale?“, se întreabă brașoveanca din apartamentul fisurat. Este normal, numai că nu avem o asemenea lege. Păgubiții trebuie să-și facă singuri dreptate. Mai simplu ar fi ca proprietarii de apartamente dornici de revoluții estetice să respecte legile. Adică să se asigure că modificările pe care le fac sînt permise, că nu deranjează vecinii, că nu afectează rezistența imobilului, că nu pun în pericol vieți omenești. Inclusiv pe a lor.

Amenzi și închisoare

* Tradiționalul „la mine-n casă fac ce vreau“ nu e valabil într-un imobil colectiv. Gusturile personale care afectează siguranța colocatarilor sînt considerate contravenții și se pedepsesc, deocamdată, doar cu amenzi usturătoare, între 10 și 100 de milioane ROL, în funcție de gravitatea modificării. Totodată se dispune oprirea executării lucrărilor, desființarea construcțiilor nelegal realizate și punerea la loc a zidurilor demolate. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a propus un proiect de lege care prevede ca cel care intervine în infrastructura unei clădiri să răspundă penal. Dărîmarea unui perete de susținere înseamnă atentat la viața a zeci de oameni și se va pedepsi cu închisoarea dacă proiectul va deveni lege. Reglementările sînt incluse într-un Cod al construcțiilor, care va fi supus aprobării Parlamentului în luna septembrie.

Autorizație obligatorie

* Legea 50/1991 republicată spune că orice „lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora“ se face pe bază de proiect autorizat. Este necesară autorizație de construire eliberată de administrația locală, la care se anexează obligatoriu planul întocmit de către un proiectant autorizat. Nu se pot face fără autorizație:
- demolări de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucătărie sau desființări de băi
- eliminarea ușii de la balcon
- spargerea parapeților de la ferestre
- închiderea balconului
- schimb de destinație a locuinței
- montarea de centrale termice și aparate de condiționare a aerului prin recompartimentări cu ziduri noi.

Nu tot ce-i frumos e sănătos

* Desființarea peretelui despărțitor dintre sufragerie și bucătărie favorizează condensul. Livingul deschis către bucătărie se potrivește stilului de viață american unde nu se prea gătește. Dar bucătăria românească e folosită în fiecare zi. Chiar și cu hotă și geamul deschis, aburii și căldura se răspîndesc peste tot, ajungînd și la pereții mai reci. În scurt timp, apar condensul și mucegaiul. Atunci cînd cumpărați un apartament, asigurați-vă că fostul proprietar a făcut toate transformările legal. Altfel, amenzile le veți plăti dumneavoastră.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

La 31 de ani de la Revolta din 87


Novembriștii nu au bani de chirie
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Olguța Vasilescu propusă la Dezvoltare, iar Mircea Drăghici la Transporturi


  Azi 20:00
 • ➤ Sport


  C3. Un fost jucător al lui FC Brașov a semnat cu U Craiova


  Azi 20:00
 • ➤ National


  Juramînt fulger la Cotroceni pentru noii miniștri acceptați de Iohannis


  Azi 16:01
 • ➤ National


  Înalta Curte a atacat la CCR legea privind desecretizarea protocoalelor, care le permite infractorilor să ceară revizuirea sentințelor definitive


  Azi 15:29
 • ➤ National


  Sondaj:Românii preferă un guvern tehnocrat și un președinte cu „mînă de fier”


  Azi 14:32
 • ➤ National


  Curtea Constituțională a decis în 2008 că premierul nu mai poate propune persoana respinsă


  Azi 14:24
 • ➤ National


  Iohannis îi refuză pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu


  Azi 13:17
 • ➤ Local


  Noul ministru PSD al Sportului a crezut că votează Codul lui Hammurabi în Parlament și a picat examenul de inspector școlar


  Azi 12:26
 • ➤ Prima pagina


  Prima ninsoare a pus la încercare nervii șoferilor


  Azi 09:49
 • ➤ Eveniment


  O ofertă unică


  Cine întreține drumurile naționale din zona Brașovului


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  Pompierii din Țara Făgărașului au o autospecială nouă pentru lucrul la înălțime


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Contribuabilii care-și achită datoriile către stat pînă la 15 decembrie primesc reduceri de pînă la 10%


  Azi 09:40
 • ➤ Eveniment


  Pericol de accidente în Postăvaru


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Un pacient salvat cu o șenilată


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Circulație temporar întreruptă pe strada Avram Iancu


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  72 de cereri pentru Tîrgul de Crăciun din Piața Sfatului


  Azi 09:32
 • ➤ Actualitate


  Procedură simplificată


  131 de locuri de parcare din cartiere, atribuite fără licitație


  Azi 09:28
 • ➤ Actualitate


  Elevii învață Mecatronică


  Azi 09:23
 • ➤ Actualitate


  Donație de saltele medicale de la Fundația „Mihai Neșu“ către Spitalul Municipal Făgăraș


  Azi 09:20
 • ➤ National


  E tot mai rău


  Guvernul Dăncilă a fost completat cu dăncili


  Azi 09:15
 • ➤ Economic


  Record


  Românii plecați la muncă în străinătate au trimis anul trecut acasă 2% din PIB


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului


  Azi 09:07
 • ➤ Economic


  Metalul care va deveni mai prețios ca aurul


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  Iarna are două fețe


  Cum ai grijă de sănătate în sezonul rece


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Postul curăță arterele înainte de Crăciun


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  Iaurtul, alimentul minune


  Azi 08:57
 • ➤ Doctor


  Remedii naturiste pentru sănătatea ochilor


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Un adevăr greu de mestecat


  Trei din zece români și-au pierdut toți dinții naturali


  Azi 08:54
 • ➤ Doctor


  Vanilia te scapă de dureri


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Kiwi, un rezervor de luteină


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Condimentul care alungă depresia de iarnă


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Leacuri vechi pentru chisturile ovariene


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Secretul unui corp perfect


  Lili Sandu, din ce în ce mai slabă


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Emma Zeicescu, din nou pe TV


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Artan și-a făcut propria bere, Partizan


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Judi Dench, premiată la British Independent Film Awards


  Azi 08:37
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  I. Colan, ctitor al unor instituții culturale brașovene


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Meci test pentru rugbiști


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Kamara s-a lovit de Ionel Ganea, „stînca din Țara Făgărașului“


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Liga Națiunilor UEFA


  România, totul pentru victorie cu Muntenegru la Podgorica


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov a cîștigat derbiul suferinței cu LPS Focșani


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Bătăi de cap pentru Stîngă, după victoria de la Domnești


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  „Viață pentru Adrian“


  Speranța prinde contur pentru fostul fotbalist de la FC Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Dragnea și-a croit un guvern mai ca Dăncilă


  19.11.2018
 • ➤ Sport


  Ioana Bran, remaniată din fruntea MTS


  19.11.2018
 • ➤ National


  Ilan Laufer îl va înlocui pe Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării Regionale?


  19.11.2018
 • ➤ Local


  Zăpadă și fleșcăială pe străzile din Brașov


  19.11.2018
 • ➤ Local


  Accident la Lunca Cîlnicului


  19.11.2018
 • ➤ Local


  Copilă de 16 ani accidentată pe trecerea de pietoni


  19.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mintea de pe urmă

  Articolul următor


  Dosarele preotilor vor fi desecretizate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.630 milisecunde, încărcat în milisecunde