Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Furia demolărilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 29.08.2006
* Apartamentul unei brașovence s-a fisurat din cauza lucrărilor de reamenajare ale vecinei de la etaj * Din septembrie, în loc de amenzi, cei care fac modificări neautorizate riscă pedeapsa cu închisoarea
În ultima vreme, românii au intrat parcă într-o adevărată competiție a modificărilor interioare. Visînd la locuințele occidentale, cu living și bucătărie cu bar, oamenii încearcă să-și facă apartamentele cît mai spațioase și mai moderne. Ideea e să semene cît mai puțin cu „cutiile“ lipsite de gust ale epocii trecute. La modă sînt bolțile în toate stilurile arhitectonice sau fără niciun stil. Debaralele dispar, două încăperi devin una singură. Gusturile nu se discută, fiecare e liber să își amenajeze casa așa cum îi place. Dar nu și după cum îl taie capul. Demolările interioare nu se fac oricum, nu fără autorizarea specialiștilor și nu fără acordul vecinilor. Doina Florișcă e doar unul din brașovenii care trăiesc coșmarul amenajărilor din vecini. După o lună de zile, în care apartamentul i-a fost zguduit de demolările vecinei, pereții i s-au fisurat. „Acum eu ce fac? Cine mă asigură că la primul cutremur voi rămîne în viață?“, se întreabă îngrijorată brașoveanca.

O lună de teroare

Pe Strada Lunii nr. 4, într-un bloc cu patru nivele, noua locatară de la etajul III, a început să-și modifice apartamentul. Într-o bună zi, vecinii s-au trezit într-un zgomot infernal. Picamerele duduiau, norii de praf ieșiseră pe casa scărilor, bubuiturile le-au alungat definitiv liniștea punîndu-le nervii la grea încercare. Lucrările au ținut o lună de zile. Văzînd în ce hal le tremură pereții, oamenii au sunat la ușa Laurei Țuluca. Voiau să verifice dacă amenajările sînt autorizate, dacă zidurile demolate nu cumva sînt de rezistență, punînd în pericol și viețile celorlalți. Dar n-au găsit decît muncitorii care și-au văzut mai departe de lucru. Pe urmă, la indicațiile proprietarei, n-au mai deschis ușa. Doina Florișcă vedea cum zilnic, în pereții apartamentului ei, situat cu două etaje mai jos, apar fisuri noi. Practic, n-a mai rămas nicio încăpere neafectată. Pe ziduri, la tocurile ușilor, în colțuri, au înflorit crăpături de parcă blocul ar fi trecut printr-un bombardament mai ceva ca cele din Liban.

Un inspector grăbit

Doina a invitat-o pe vecină să vadă ce daune i-a produs. „La început, n-a vrut să vină, pînă la urmă s-a uitat la fisuri și mi-a spus că are autorizație pentru lucrări. Nu s-a simțit deloc răspunzătoare pentru efectele serioase produse în casa mea“, povestește Doina. S-a sfătuit cu vecinii și au anunțat Inspectoratul Teritorial în Construcții. Instituția a trimis un om pe teren. Inspectorul Tiberiu Ilie a evaluat apartamentul cu ochi de specialist și a întocmit un proces-verbal. „Vecina a refuzat să semneze pentru că inspectorul susținea că lucrările sînt în regulă. Proiectul după care se lucrează este din 1997, al vechiului proprietar. Prin acest proiect, se autoriza o nișă în peretele de rezistență din hol. Dar, din ce am văzut noi, a dispărut însă mai bine de jumătate de metru din zid. Sîntem total nemulțumiți de verdictul inspectorului“, explică Doina.

Sesizări și memorii

Brașoveanca simțea că nimeni nu-i mai face dreptate. „Că nu ne mai auzeam unii cu ceilalți în propriile case, că nu puteai vorbi la telefon din cauza zgomotului infernal, nu mai spunem nimic. Că balconul meu e plin de moloz, cioburi și mucuri de țigări ale muncitorilor e o problemă de bun-simț. Dar faptul că, prin lucrări ilegale s-a șubrezit blocul, este o realitate“, se plînge Doina, pe bună dreptate prinsă într-o situație absurdă, în care nici cu dovezi de netăgăduit nu e luată în seamă de autorități. S-a dus în audiență la Camelia Pleșa, inspectorul-șef. „A fost singura persoană care mi-a dat dreptate, spunîndu-mi că proiectul după care, chipurile, lucrează vecina de sus este depășit“, își amintește Doina. S-a adresat și Primăriei cu o sesizare, povestindu-și tot oful. A scris un memoriu și către primar. Cum însă n-au trecut cele 30 de zile legale, n-a primit încă un răspuns.

Liniște totală

Între timp, Laura Țuluca a terminat cu șantierul și a început să-și care mobila în apartament. Liniștea a revenit în blocul zgîlțîit, locatarii au scăpat de tortura infernală la care au fost supuși vreme de o lună, dar crăpăturile din casa Doinei n-au dispărut. Femeia le privește zilnic și se întreabă: „Ce se va întîmpla cu apartamentul meu la primul seism? Pe mine și pe zecile de brașoveni care pățesc ce am pățit eu cine ne apără?“. Am încercat noi să-i dăm niște răspunsuri. Inspectorul Tiberiu Ilie, cel care a văzut cu ochii lui apartamentul 11 și a putut confrunta situația reală cu proiectul, nu dă relații presei. Nu că ar fi ocupat, ci pentru că a primit chiar de la șeful lui aprobarea să tacă. Șef care și-a adus aminte că doar ofițerul de presă lămurește jurnaliștii. Dar ofițerul de presă nu e de găsit. Poate mîine... Nici inspectoarea șefă nu era la birou. Una peste alta, Inspectoratul Teritorial în Construcții, instituție publică la dispoziția cetățeanului, și-a pecetluit buzele, cufundîndu-se într-o tăcere curat birocratică.

Creanga de sub picioare

Totuși, ceva s-a mișcat. „S-a făcut expertiza tehnică și cei de la sistematizare m-au amendat. Dar vina e a fostului proprietar care a spart mai mult decît trebuia“, o întoarce Laura Țuluca, declarîndu-se curată ca lacrima. Cît despre fisurile din locuința Doinei, nu răspunde pentru ele. „Nu sînt de la mine“. După legi, Doina n-are decît o singură soluție: să o acționeze în instanță pe vecina care i-a provocat stricăciuni în apartament. Adică să umble prin tribunale ca să-și recupereze prejudiciul. „Oare nu e normal ca cei care constată ilegalitatea demolărilor să oblige vinovatul să repare ce a stricat? Inclusiv pagubele colaterale?“, se întreabă brașoveanca din apartamentul fisurat. Este normal, numai că nu avem o asemenea lege. Păgubiții trebuie să-și facă singuri dreptate. Mai simplu ar fi ca proprietarii de apartamente dornici de revoluții estetice să respecte legile. Adică să se asigure că modificările pe care le fac sînt permise, că nu deranjează vecinii, că nu afectează rezistența imobilului, că nu pun în pericol vieți omenești. Inclusiv pe a lor.

Amenzi și închisoare

* Tradiționalul „la mine-n casă fac ce vreau“ nu e valabil într-un imobil colectiv. Gusturile personale care afectează siguranța colocatarilor sînt considerate contravenții și se pedepsesc, deocamdată, doar cu amenzi usturătoare, între 10 și 100 de milioane ROL, în funcție de gravitatea modificării. Totodată se dispune oprirea executării lucrărilor, desființarea construcțiilor nelegal realizate și punerea la loc a zidurilor demolate. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a propus un proiect de lege care prevede ca cel care intervine în infrastructura unei clădiri să răspundă penal. Dărîmarea unui perete de susținere înseamnă atentat la viața a zeci de oameni și se va pedepsi cu închisoarea dacă proiectul va deveni lege. Reglementările sînt incluse într-un Cod al construcțiilor, care va fi supus aprobării Parlamentului în luna septembrie.

Autorizație obligatorie

* Legea 50/1991 republicată spune că orice „lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora“ se face pe bază de proiect autorizat. Este necesară autorizație de construire eliberată de administrația locală, la care se anexează obligatoriu planul întocmit de către un proiectant autorizat. Nu se pot face fără autorizație:
- demolări de ziduri interioare portante sau neportante pentru deschideri spre bucătărie sau desființări de băi
- eliminarea ușii de la balcon
- spargerea parapeților de la ferestre
- închiderea balconului
- schimb de destinație a locuinței
- montarea de centrale termice și aparate de condiționare a aerului prin recompartimentări cu ziduri noi.

Nu tot ce-i frumos e sănătos

* Desființarea peretelui despărțitor dintre sufragerie și bucătărie favorizează condensul. Livingul deschis către bucătărie se potrivește stilului de viață american unde nu se prea gătește. Dar bucătăria românească e folosită în fiecare zi. Chiar și cu hotă și geamul deschis, aburii și căldura se răspîndesc peste tot, ajungînd și la pereții mai reci. În scurt timp, apar condensul și mucegaiul. Atunci cînd cumpărați un apartament, asigurați-vă că fostul proprietar a făcut toate transformările legal. Altfel, amenzile le veți plăti dumneavoastră.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Între dramă și audiență


Fenomenul de bullying scapă de sub control

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Harlem Globetrotters, în București și la Craiova


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Sinceritatea, plătită scump


  Fotbalist suspendat de FRF pentru că a jucat la pariuri


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Marian Cristescu, 300 de meciuri în Liga I


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a despărțit de Antonio Conceicao


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Pregătiri


  Arbitru de Liga I la amicalul dintre ACS SR Brașov și CS Ciorogârla


  Azi 08:02
 • ➤ National


  Secția pentru procurori a CSM: OUG afectează activitatea Parchetelor


  19.02.2019
 • ➤ National


  Cioloș: Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică


  19.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader anunță două OUG în Justiție / Funcțiile de conducere din Parchete nu mai pot fi ocupate prin delegare


  19.02.2019
 • ➤ Local


  Un șofer condamnat de 12 ori a fost prins la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ajută copiii din centre de plasament să ajungă MARI! Dăruiești timp, primești bucurie!


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep merge în optimi. Victorie în două seturi în meciul cu Eugenie Bouchard


  19.02.2019
 • ➤ National


  Pressone.ro: Strategul Darius Vâlcov a plagiat cel puțin 50% din teza sa de doctorat în economie


  19.02.2019
 • ➤ National


  Gala premiilor anului 2018 în Cultură la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ National


  Începe! Condamnarea definitivă a lui Dan Șova a fost desființată. Dosarul se va rejudeca


  19.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Între dramă și audiență


  Fenomenul de bullying scapă de sub control


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  În ședința de Guvern de azi


  Ordonanță privind majorarea alocațiilor


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ecaterina Andronescu vrea să mute clasele profesionale la sat


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Niță cere rejudecarea procesului în care a fost condamnat la patru ani


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Pregătire pentru BAC cu profesorii Universității „Transilvania“


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire la Primărie


  Oamenii din zona Tractorul-Coresi reclamă calitatea străzilor din noile cartiere


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Studiul de prefezabilitate al viitorului spital regional va fi făcut de o firmă britanică


  19.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Campionatul Național de Dans Sportiv al României, la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Compania Națională de Investiții a preluat, în sfârșit, lucrările de la Spitalul Județean Brașov


  19.02.2019
 • ➤ National


  Primul pas spre urne


  USR și PLUS au început strângerea de semnături pentru europarlamentare


  19.02.2019
 • ➤ National


  Cazul Kovesi, la CEDO


  19.02.2019
 • ➤ National


  Dăncilă se laudă c㠄a scos țara din noroaie“ grație ideilor lui Dragnea


  19.02.2019
 • ➤ National


  Procesul lui Dragnea, o nouă amânare


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Efecte grave ale taxei pe lăcomie


  Băncile au scris Parlamentului să respingă OUG 114


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Programul „Prima Casă“, modificat până la sfârșitul lunii


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Când vor fi returnați banii pe taxa auto, declarată ilegală


  19.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Euro crește la 4,74 lei, iar aurul atinge maximul ultimilor trei ani


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Avantaje și dezavantaje


  Dieta Volumetrică


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Cum puteți verifica dacă medicul care urmează să vă consulte sau opereze are dreptul să profeseze în România


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Un sfat sănătos


  E bine să mâncăm mere


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  De ce este uleiul de pește benefic pentru sănătate


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  S-a descoperit remediul pentru artrită reumatoidă?


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Nouă medicamente folosite în tratamentul tusei, retrase de pe piață


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Somnul, cel mai eficient analgezic


  19.02.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de hibiscus poate înlocui cafeaua de dimineață


  19.02.2019
 • ➤ Life


  Preferata juriului


  Cine este Ester Peony, câștigătoarea-surpriză a finalei Eurovision România


  19.02.2019
 • ➤ Life


  Asia Express 2019: Bianca Drăgușanu și sora ei, scoase din competiție


  19.02.2019
 • ➤ Life


  Lady Gaga și-a făcut un tatuaj greșit


  19.02.2019
 • ➤ Life


  Bette Midler va cânta la ceremonia premiilor Oscar de la Los Angeles


  19.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Despre profesorul Emil Micu


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  Dinamo, adio play-off!


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  WTA. Dubai


  Simona Halep e pregătită pentru bătălia cu Bouchard


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  FCC ICIM Arad a câștigat la Brașov


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  Craiova lui Mititelu, tot la Turnu Severin


  19.02.2019
 • ➤ Sport


  A înscris golul weekendului în Anglia


  Brașoveanul Dennis Politic, aplaudat de David Beckham!


  19.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mintea de pe urmă

  Articolul următor


  Dosarele preotilor vor fi desecretizate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.079 milisecunde, încărcat în milisecunde