Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Apa caldă e încă rece

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 18.07.2006
* De normalitatea promisă de CET au parte numai unii dintre locatarii apartamentelor legate la sistemul centralizat * CET nu poate furniza încă apă caldă pentru toți bunii platnici, pînă nu strînge toți cei cinci milioane lei conveniți ca prima rată la Distrigaz

Revenirea la furnizarea normală a apei calde pentru toți abonații CET Brașov care nu au datorii la plata facturii se amînă. Potrivit reprezentanților CET, asociațiile fără datorii din Tractorul, Triaj, Craiter, Scriitorilor, Florilor, zona Griviței - Mihai Viteazul și o parte din asociațiile deservite de Centrala Termică 65 Astra, de pe străzile Apollo, Neptun, Venus și Saturn, beneficiază de apă caldă în regim normal. Apă caldă cu temperatură mai scăzută, dar tot cu program normal, mai au asociațiile deservite de centrala Metrom din Noua, Astra - zona cuprinsă între Calea București și Strada Carpaților - Temelia și Răcădău. Șapte centrale termice pe gaz nu funcționează deloc, iar alte 3 funcționează cu intermitențe, adic㠄numai atunci cînd presiunea gazului atinge cota de funcționare“. Între centralele care nu funcționează deloc se află centrala de pe Avram Iancu și CT 2 Astra. Chiar dacă abonații deserviți aici plătesc întreținerea, spre deosebire de datornicii care stau în zonele favorizate de presiunea gazului. Și-ar mai fi o veste nu prea bună. Povestea cu cine plătește factura poate fi sigur de apă și căldură, iar cine rămîne dator va fi lipsit de prețiosul serviciu, nu este o certitudine. Pentru că sistemul cu convențiile individuale nu este obligatoriu. Cel puțin anul acesta.

Teorii la rece

Teoretic, pentru toate asociațiile care nu au datorii, situația va intra în normal abia atunci cînd CET va reuși să plătească prima tranșă din datoria pe care o are către Distrigaz, conform eșalonării stabilite vineri, la București. Tranșa este de 5 milioane lei noi. „Mîine (azi, 18 iulie - n.r.) vom plăti prima parte din cei 5 milioane lei noi. Sper ca în două-trei tranșe, săptămîna aceasta, să reușim achitarea întregii sume, dar este foarte greu să adunăm acești bani, atît timp cît încasările noastre au fost de doar 200.000 de lei noi săptămîna trecută. Sper să găsesc o soluție pentru a completa din alte surse această sumă. Nu am dat nici banii de salarii, pentru a putea achita această tranșă“, susține directorul general al CET, Mircea Paraschiv. Directorul CET nu a putut da asigurări că săptămîna aceasta lucrurile vor intra în normal. „Sper ca la sfîrșitul săptămînii să achităm întreaga sumă și lucrurile să reintre în normal, dar nu pot da garanții că la o anumită dată, la o anumită oră, la toate asociațiile fără datorii se va intra în normal“, a declarat ieri Mircea Paraschiv. Reamintim că vineri, la sediul Distrigaz Sud, a avut loc o discuție al cărei subiect principal a fost rezolvarea problemelor legate de sistemul centralizat de termoficare al municipiului Brașov. „În paralel, continuăm acțiunile de debranșare a datornicilor“, a declarat Mircea Paraschiv. Teoretic, probabil. Pentru că practic, în ultimele zile, de pildă, o asociație de proprietari cu datorii de peste 700 de milioane de lei vechi a avut apă caldă după plac, în timp ce „fraierii“ cu plata la zi fac dușuri reci.

Calcule pe hîrtie

Conducerea franceză a Distrigaz a stabilit, ca și criterii obligatorii pentru revenirea la normal a furnizării, debranșarea tuturor datornicilor pînă la achitarea completă a creanțelor și achitarea unei sume de 5 milioane RON din datoria CET către această companie. De asemenea, a fost stabilită o eșalonare de plată pentru restul datoriei, urmînd ca, în continuare, CET Brașov să deservească numai acele asociații care se dovedesc a fi bune platnice. Duminică, directorul CET anunța, printr-un comunicat de presă, c㠄începînd de luni, vom trece la punerea în practică a acestui plan și, de asemenea, vom ține cont, la sfîrșitul fiecărei luni, de corectitudinea cu care factura curentă a fost achitată“. Rămîne însă nerezolvată situația în care o parte din vecini plătesc, iar alta nu, iar pedeapsa debranșării se aplică și pentru bun-platnici.

Convenții individuale, fără nici o garanție

Tot în comunicatul de duminică, conducerea CET făcea apel către brașoveni ca „pentru a evita situațiile neplăcute, în care, în cadrul unei asociații datoare către CET, există și abonați buni platnici care sînt debranșați“, toate asociațiile să încheie convențiile individuale cu CET, pentru ca apoi CET să poată acționa în judecată fiecare abonat rău-platnic în parte. Din păcate însă, încheierea acestor convenții individuale nu este obligatorie și nici nu poate fi impusă, cel puțin pînă la 1 ianuarie 2007. Astfel că, dacă un rău platnic nu dorește să semneze convenția, problema vecinilor săi buni platnici nu poate fi rezolvată. „Pînă cînd această convenție nu va deveni obligatorie și nu va fi semnată de fiecare abonat în parte, o garanție pentru cei buni platnici că nu le va fi sistată furnizarea energiei termice nu poate fi dată. Garanția și-o dau singuri, prin semnarea convențiilor individuale“, a declarat Mircea Paraschiv. Dacă însă toți membrii unei asociații au încheiat respectivele convenții, competențele CET asupra acestora cresc, iar rău-platnicii pot fi acționați în judecată. „Dacă toți abonații dintr-o asociație au încheiat această convenție, atunci cei care plătesc corect nu vor rămîne fără apă caldă sau căldură, pentru că pe rău-platnici îi acționăm în judecată și îi executăm silit sau transferăm creanța acestora către Distrigaz“, a mai spus Mircea Paraschiv. Numai că e extrem de puțin probabil ca un rău-platnic să semneze de bună voie o convenție care l-ar lăsa fără casă sau bunuri în urma unei proces cu sentință de executare silită pentru datorii.
Cît privește proiectul pilot pentru contorizarea individuală, așa-numita „distribuție pe orizintală“, primul proiect se apropie de final. E vorba despre contorizarea unui bloc din cartierul Noua, Strada Prunului. Costul pentru fiecare apartament este de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare apartament. „Vrem să realizăm acest proiect, pentru a găsi apoi o soluție de finanțare convenabilă și pentru consumatori“, a precizat directorul CET.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul "mărturiei mincinoase"


  22.04.2019
 • ➤ Local


  TVR alocă șase milioane de lei pentru „Cerbul de Aur“


  22.04.2019
 • ➤ Local


  Artizanii ciocolatei, la Brașov


  22.04.2019
 • ➤ National


  Încă un deputat PSD pleacă la Pro România


  22.04.2019
 • ➤ National


  Dragnea pregătește noi schimbări în Guvern


  22.04.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Aproximativ 100 de copii cu dizabilități, afectați de încheierea parteneriatului dintre municipalitate și ONG-urile cu care făceau terapie


  22.04.2019
 • ➤ Local


  Accident cu un rănit la intersecția Uranus și Traian


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Împreună pentru sărbători în siguranță!


  22.04.2019
 • ➤ Local


  UPDATE/Brașov: Mama și copilul ei de 3 ani pierduți în pădure au fost găsiți


  22.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  A furat din banii pacienților de la Spitalul din Vulcan


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Situație privilegiată


  Expert Banca Mondială: Brașovul are cea mai bună infrastructură urbană din țară


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  IȘJ vrea supraveghere video în fiecare clasă


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Restaurant din Zărnești, distrus de flăcări


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Pentru fluidizarea circulației în oraș


  Brașovul va avea un studiu de trafic


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Liberalii au ieșit sâmbătă la curățenie în Bartolomeu


  22.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Întrebări despre Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav


  22.04.2019
 • ➤ National


  Huiduielile nu pot fi acoperite cu fanfara


  Dragnea își pierde controlul


  22.04.2019
 • ➤ National


  Volodimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei


  22.04.2019
 • ➤ Life


  Ce face când nu face muzică


  Pasiunea secretă a Irinei Rimes


  22.04.2019
 • ➤ Life


  Mimi, primul vlogger din România care debutează cu o rubrică la radio


  22.04.2019
 • ➤ Life


  Adele s-a despărțit de soțul ei


  22.04.2019
 • ➤ Life


  Madonna și Maluma lansează piesa „Medellin“


  22.04.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii populare contra vânătăilor


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  CFR Cluj II i-a stricat debutul lui Călin Modovan la AFC Hărman


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  Sărbătoare la Patinoarul Olimpic


  Corona Brașov este campioană la hochei


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Ciucaș Tărlungeni a blocat liderul


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, serie întreruptă de AFC Odorheiu Secuiesc


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  Stegarii cer victoria la masa verde!


  ACSR Brașov a răpus Filiașiul


  22.04.2019
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un început

  Articolul următor


  Litoralul meritat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.736 milisecunde, încărcat în milisecunde