Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Apa caldă e încă rece

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 18.07.2006
* De normalitatea promisă de CET au parte numai unii dintre locatarii apartamentelor legate la sistemul centralizat * CET nu poate furniza încă apă caldă pentru toți bunii platnici, pînă nu strînge toți cei cinci milioane lei conveniți ca prima rată la Distrigaz

Revenirea la furnizarea normală a apei calde pentru toți abonații CET Brașov care nu au datorii la plata facturii se amînă. Potrivit reprezentanților CET, asociațiile fără datorii din Tractorul, Triaj, Craiter, Scriitorilor, Florilor, zona Griviței - Mihai Viteazul și o parte din asociațiile deservite de Centrala Termică 65 Astra, de pe străzile Apollo, Neptun, Venus și Saturn, beneficiază de apă caldă în regim normal. Apă caldă cu temperatură mai scăzută, dar tot cu program normal, mai au asociațiile deservite de centrala Metrom din Noua, Astra - zona cuprinsă între Calea București și Strada Carpaților - Temelia și Răcădău. Șapte centrale termice pe gaz nu funcționează deloc, iar alte 3 funcționează cu intermitențe, adic㠄numai atunci cînd presiunea gazului atinge cota de funcționare“. Între centralele care nu funcționează deloc se află centrala de pe Avram Iancu și CT 2 Astra. Chiar dacă abonații deserviți aici plătesc întreținerea, spre deosebire de datornicii care stau în zonele favorizate de presiunea gazului. Și-ar mai fi o veste nu prea bună. Povestea cu cine plătește factura poate fi sigur de apă și căldură, iar cine rămîne dator va fi lipsit de prețiosul serviciu, nu este o certitudine. Pentru că sistemul cu convențiile individuale nu este obligatoriu. Cel puțin anul acesta.

Teorii la rece

Teoretic, pentru toate asociațiile care nu au datorii, situația va intra în normal abia atunci cînd CET va reuși să plătească prima tranșă din datoria pe care o are către Distrigaz, conform eșalonării stabilite vineri, la București. Tranșa este de 5 milioane lei noi. „Mîine (azi, 18 iulie - n.r.) vom plăti prima parte din cei 5 milioane lei noi. Sper ca în două-trei tranșe, săptămîna aceasta, să reușim achitarea întregii sume, dar este foarte greu să adunăm acești bani, atît timp cît încasările noastre au fost de doar 200.000 de lei noi săptămîna trecută. Sper să găsesc o soluție pentru a completa din alte surse această sumă. Nu am dat nici banii de salarii, pentru a putea achita această tranșă“, susține directorul general al CET, Mircea Paraschiv. Directorul CET nu a putut da asigurări că săptămîna aceasta lucrurile vor intra în normal. „Sper ca la sfîrșitul săptămînii să achităm întreaga sumă și lucrurile să reintre în normal, dar nu pot da garanții că la o anumită dată, la o anumită oră, la toate asociațiile fără datorii se va intra în normal“, a declarat ieri Mircea Paraschiv. Reamintim că vineri, la sediul Distrigaz Sud, a avut loc o discuție al cărei subiect principal a fost rezolvarea problemelor legate de sistemul centralizat de termoficare al municipiului Brașov. „În paralel, continuăm acțiunile de debranșare a datornicilor“, a declarat Mircea Paraschiv. Teoretic, probabil. Pentru că practic, în ultimele zile, de pildă, o asociație de proprietari cu datorii de peste 700 de milioane de lei vechi a avut apă caldă după plac, în timp ce „fraierii“ cu plata la zi fac dușuri reci.

Calcule pe hîrtie

Conducerea franceză a Distrigaz a stabilit, ca și criterii obligatorii pentru revenirea la normal a furnizării, debranșarea tuturor datornicilor pînă la achitarea completă a creanțelor și achitarea unei sume de 5 milioane RON din datoria CET către această companie. De asemenea, a fost stabilită o eșalonare de plată pentru restul datoriei, urmînd ca, în continuare, CET Brașov să deservească numai acele asociații care se dovedesc a fi bune platnice. Duminică, directorul CET anunța, printr-un comunicat de presă, c㠄începînd de luni, vom trece la punerea în practică a acestui plan și, de asemenea, vom ține cont, la sfîrșitul fiecărei luni, de corectitudinea cu care factura curentă a fost achitată“. Rămîne însă nerezolvată situația în care o parte din vecini plătesc, iar alta nu, iar pedeapsa debranșării se aplică și pentru bun-platnici.

Convenții individuale, fără nici o garanție

Tot în comunicatul de duminică, conducerea CET făcea apel către brașoveni ca „pentru a evita situațiile neplăcute, în care, în cadrul unei asociații datoare către CET, există și abonați buni platnici care sînt debranșați“, toate asociațiile să încheie convențiile individuale cu CET, pentru ca apoi CET să poată acționa în judecată fiecare abonat rău-platnic în parte. Din păcate însă, încheierea acestor convenții individuale nu este obligatorie și nici nu poate fi impusă, cel puțin pînă la 1 ianuarie 2007. Astfel că, dacă un rău platnic nu dorește să semneze convenția, problema vecinilor săi buni platnici nu poate fi rezolvată. „Pînă cînd această convenție nu va deveni obligatorie și nu va fi semnată de fiecare abonat în parte, o garanție pentru cei buni platnici că nu le va fi sistată furnizarea energiei termice nu poate fi dată. Garanția și-o dau singuri, prin semnarea convențiilor individuale“, a declarat Mircea Paraschiv. Dacă însă toți membrii unei asociații au încheiat respectivele convenții, competențele CET asupra acestora cresc, iar rău-platnicii pot fi acționați în judecată. „Dacă toți abonații dintr-o asociație au încheiat această convenție, atunci cei care plătesc corect nu vor rămîne fără apă caldă sau căldură, pentru că pe rău-platnici îi acționăm în judecată și îi executăm silit sau transferăm creanța acestora către Distrigaz“, a mai spus Mircea Paraschiv. Numai că e extrem de puțin probabil ca un rău-platnic să semneze de bună voie o convenție care l-ar lăsa fără casă sau bunuri în urma unei proces cu sentință de executare silită pentru datorii.
Cît privește proiectul pilot pentru contorizarea individuală, așa-numita „distribuție pe orizintală“, primul proiect se apropie de final. E vorba despre contorizarea unui bloc din cartierul Noua, Strada Prunului. Costul pentru fiecare apartament este de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare apartament. „Vrem să realizăm acest proiect, pentru a găsi apoi o soluție de finanțare convenabilă și pentru consumatori“, a precizat directorul CET.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

09:47

Legea făcută de Olguța Vasilescu


Inechități salariale în spitale

Cam asta își imaginează angajații cu salarii de peste 10.000 lei


Specialiștii PSD: o familie de doi adulți și doi copii poate trăi bine cu 2.600 lei pe lună

Sub teroarea infractorilor


„Umblă Moartea liberă pe străzi“
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Performanță excelentă obținută de Ania Caill, sportiva Coronei Brașov


  Azi 15:22
 • ➤ Local


  O femeie din Săcele, amenințată cu arma de soțul beat


  Azi 14:59
 • ➤ National


  Al paisprezecelea deces din cauza gripei


  Azi 14:52
 • ➤ Sport


  Cristi Balaj, noul șef al Agenției Naționale Anti-Doping!


  Azi 14:41
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov joacă la Târgoviște


  Azi 14:04
 • ➤ Life


  Începe anul cu o lectură


  Cele mai citite cărți din lume


  Azi 10:38
 • ➤ Life


  Trend alert: geanta supradimensionată


  Genți la modă în 2019


  Azi 10:34
 • ➤ Life


  E bine să știm


  Cinci condimente pe care e bine să le refrigerezi


  Azi 10:32
 • ➤ Life


  Greu de înțeles


  Top 8 animale simpatice, dar canibale


  Azi 10:27
 • ➤ Life


  Vedeta anilor 80 a fost măritată cu Michael Crețu


  Sandra vrea 100 de borcane de zacuscă din România


  Azi 10:21
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow și-a luat fostul soț în luna de miere cu noul soț


  Azi 10:19
 • ➤ Life


  Ultimul sezon din „Urzeala tronurilor” începe în aprilie


  Azi 10:18
 • ➤ Life


  Ce aduce Michael Flatley la București


  Show cu roboți dansatori și proiecții 3D în spectacolul "Lord of the Dance"


  Azi 10:16
 • ➤ Life


  Mistere de la Hollywood


  Strania poveste a inelului blestemat purtat de Rudolph Valentino


  Azi 10:14
 • ➤ Prima pagina


  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale


  Azi 09:47
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții


  „Poluatorul plătește“?


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Planetariul de la Zoo, pe ultima sută de metri


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Mașină lovită de tren, la Rîșnov


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai blînde pentru ridicările auto


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  „Biletul Unic“ de călătorie poate fi ridicat de la ghișeele DGASPC Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Actualitate


  CJAS Brașov face precizări


  Cardul de sănătate, valabil încă doi ani după expirare


  Azi 09:21
 • ➤ National


  Primele efecte ale ordonanței privind suprataxarea mediului de afaceri


  Criză în energie fără precedent în ultimii 30 de ani


  Azi 09:10
 • ➤ National


  Cioloș publică stenograma ședinței în care Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul de lege a recursului compensatoriu


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Corina Crețu candidează din partea Pro România la europarlamentare


  Azi 08:58
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Deși s-a mutat în India


  Ce tratament face Iulia Vântur în România


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Loredana Groza se întoarce la Pro TV


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  George Buhnici are o casă unică în România


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Mariah Carey și-a dat în judecată fosta asistentă


  Azi 08:36
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Ce pescuim în ianuarie


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Sfat Expres


  Pentru o viață mai sănătoasă


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Laszlo Balint trece la munca de jos în Liga a 2-a


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  „Mergem să ne batem pentru șansa noastră”


  Corona Brașov are examen dificil la Zalăul lui Ghiță Tadici


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Memorialul „Marian Măuț㓠la cea de-a treia ediție


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Tabloul complet al sferturilor Cupei României


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Liga a 3-a


  Sorin Strătilă a ales Cetate Rîșnov, Raul Rusu merge la AFC Hărman


  Azi 08:02
 • ➤ Local


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Artistul Adrian Berinde a murit la Brașov


  17.01.2019
 • ➤ Life


  3 motive pentru a opta intotdeauna pentru pantofi de dama din piele


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Polițiștii din Rîșnov au prins un spărgător de locuințe


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Chirurgul Dan Grigorescu: Cum a ajuns o infirmieră debutantă să aibă salariul cu 52% mai mare decît una cu 32 de ani vechime


  17.01.2019
 • ➤ International


  Guvernul premierului Theresa May supraviețuiește moțiunii de cenzură


  17.01.2019
 • ➤ Sport


  Australian Open. Simona Halep, victorie după un meci epuizant cu Sofia Kenin


  17.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cam asta își imaginează angajații cu salarii de peste 10.000 lei


  Specialiștii PSD: o familie de doi adulți și doi copii poate trăi bine cu 2.600 lei pe lună


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții în educație


  Grădinițe modernizate cu bani europeni


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Clădirea fostului Liceu Silvic devine hotel


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Șofer căutat de polițiști după ce a depășit în depășire


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Populația de vîrstă școlară din România va scădea cu 30% pînă în anul 2080


  17.01.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un început

  Articolul următor


  Litoralul meritat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.382 milisecunde, încărcat în milisecunde