Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Apa caldă e încă rece

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 18.07.2006
* De normalitatea promisă de CET au parte numai unii dintre locatarii apartamentelor legate la sistemul centralizat * CET nu poate furniza încă apă caldă pentru toți bunii platnici, pînă nu strînge toți cei cinci milioane lei conveniți ca prima rată la Distrigaz

Revenirea la furnizarea normală a apei calde pentru toți abonații CET Brașov care nu au datorii la plata facturii se amînă. Potrivit reprezentanților CET, asociațiile fără datorii din Tractorul, Triaj, Craiter, Scriitorilor, Florilor, zona Griviței - Mihai Viteazul și o parte din asociațiile deservite de Centrala Termică 65 Astra, de pe străzile Apollo, Neptun, Venus și Saturn, beneficiază de apă caldă în regim normal. Apă caldă cu temperatură mai scăzută, dar tot cu program normal, mai au asociațiile deservite de centrala Metrom din Noua, Astra - zona cuprinsă între Calea București și Strada Carpaților - Temelia și Răcădău. Șapte centrale termice pe gaz nu funcționează deloc, iar alte 3 funcționează cu intermitențe, adic㠄numai atunci cînd presiunea gazului atinge cota de funcționare“. Între centralele care nu funcționează deloc se află centrala de pe Avram Iancu și CT 2 Astra. Chiar dacă abonații deserviți aici plătesc întreținerea, spre deosebire de datornicii care stau în zonele favorizate de presiunea gazului. Și-ar mai fi o veste nu prea bună. Povestea cu cine plătește factura poate fi sigur de apă și căldură, iar cine rămîne dator va fi lipsit de prețiosul serviciu, nu este o certitudine. Pentru că sistemul cu convențiile individuale nu este obligatoriu. Cel puțin anul acesta.

Teorii la rece

Teoretic, pentru toate asociațiile care nu au datorii, situația va intra în normal abia atunci cînd CET va reuși să plătească prima tranșă din datoria pe care o are către Distrigaz, conform eșalonării stabilite vineri, la București. Tranșa este de 5 milioane lei noi. „Mîine (azi, 18 iulie - n.r.) vom plăti prima parte din cei 5 milioane lei noi. Sper ca în două-trei tranșe, săptămîna aceasta, să reușim achitarea întregii sume, dar este foarte greu să adunăm acești bani, atît timp cît încasările noastre au fost de doar 200.000 de lei noi săptămîna trecută. Sper să găsesc o soluție pentru a completa din alte surse această sumă. Nu am dat nici banii de salarii, pentru a putea achita această tranșă“, susține directorul general al CET, Mircea Paraschiv. Directorul CET nu a putut da asigurări că săptămîna aceasta lucrurile vor intra în normal. „Sper ca la sfîrșitul săptămînii să achităm întreaga sumă și lucrurile să reintre în normal, dar nu pot da garanții că la o anumită dată, la o anumită oră, la toate asociațiile fără datorii se va intra în normal“, a declarat ieri Mircea Paraschiv. Reamintim că vineri, la sediul Distrigaz Sud, a avut loc o discuție al cărei subiect principal a fost rezolvarea problemelor legate de sistemul centralizat de termoficare al municipiului Brașov. „În paralel, continuăm acțiunile de debranșare a datornicilor“, a declarat Mircea Paraschiv. Teoretic, probabil. Pentru că practic, în ultimele zile, de pildă, o asociație de proprietari cu datorii de peste 700 de milioane de lei vechi a avut apă caldă după plac, în timp ce „fraierii“ cu plata la zi fac dușuri reci.

Calcule pe hîrtie

Conducerea franceză a Distrigaz a stabilit, ca și criterii obligatorii pentru revenirea la normal a furnizării, debranșarea tuturor datornicilor pînă la achitarea completă a creanțelor și achitarea unei sume de 5 milioane RON din datoria CET către această companie. De asemenea, a fost stabilită o eșalonare de plată pentru restul datoriei, urmînd ca, în continuare, CET Brașov să deservească numai acele asociații care se dovedesc a fi bune platnice. Duminică, directorul CET anunța, printr-un comunicat de presă, c㠄începînd de luni, vom trece la punerea în practică a acestui plan și, de asemenea, vom ține cont, la sfîrșitul fiecărei luni, de corectitudinea cu care factura curentă a fost achitată“. Rămîne însă nerezolvată situația în care o parte din vecini plătesc, iar alta nu, iar pedeapsa debranșării se aplică și pentru bun-platnici.

Convenții individuale, fără nici o garanție

Tot în comunicatul de duminică, conducerea CET făcea apel către brașoveni ca „pentru a evita situațiile neplăcute, în care, în cadrul unei asociații datoare către CET, există și abonați buni platnici care sînt debranșați“, toate asociațiile să încheie convențiile individuale cu CET, pentru ca apoi CET să poată acționa în judecată fiecare abonat rău-platnic în parte. Din păcate însă, încheierea acestor convenții individuale nu este obligatorie și nici nu poate fi impusă, cel puțin pînă la 1 ianuarie 2007. Astfel că, dacă un rău platnic nu dorește să semneze convenția, problema vecinilor săi buni platnici nu poate fi rezolvată. „Pînă cînd această convenție nu va deveni obligatorie și nu va fi semnată de fiecare abonat în parte, o garanție pentru cei buni platnici că nu le va fi sistată furnizarea energiei termice nu poate fi dată. Garanția și-o dau singuri, prin semnarea convențiilor individuale“, a declarat Mircea Paraschiv. Dacă însă toți membrii unei asociații au încheiat respectivele convenții, competențele CET asupra acestora cresc, iar rău-platnicii pot fi acționați în judecată. „Dacă toți abonații dintr-o asociație au încheiat această convenție, atunci cei care plătesc corect nu vor rămîne fără apă caldă sau căldură, pentru că pe rău-platnici îi acționăm în judecată și îi executăm silit sau transferăm creanța acestora către Distrigaz“, a mai spus Mircea Paraschiv. Numai că e extrem de puțin probabil ca un rău-platnic să semneze de bună voie o convenție care l-ar lăsa fără casă sau bunuri în urma unei proces cu sentință de executare silită pentru datorii.
Cît privește proiectul pilot pentru contorizarea individuală, așa-numita „distribuție pe orizintală“, primul proiect se apropie de final. E vorba despre contorizarea unui bloc din cartierul Noua, Strada Prunului. Costul pentru fiecare apartament este de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare apartament. „Vrem să realizăm acest proiect, pentru a găsi apoi o soluție de finanțare convenabilă și pentru consumatori“, a precizat directorul CET.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Schimbări la examene, din acest an școlar


Teste grilă la BAC și Evaluare Națională
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  5 sfaturi in machiaj pe care orice fata ar trebui sa le cunoasca


  Azi 10:21
 • ➤ Prima pagina


  Raport devastator pentru România


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Se reabilitează rețelele de termoficare


  Strada 13 Decembrie, în lucrări pînă la sfîrșitul anului


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Șase obiective importante ale Brașovului, puse în lumină


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  O lucrare de șase luni, gata în șase săptămîni


  Voluntarii au dat o față nouă Secției de Urologie a Spitalului Tractorul


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Un pădurar din Cața a vîndut lemnele de foc ale oamenilor din patru comune


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  S-a găsit sursa mirosurilor insuportabile din Brașov


  Azi 09:04
 • ➤ Religie


  Ne pregătim de Sărbători


  Începe Postul Crăciunului


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Invitații la spectacol, pentru abonamente RATBV


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Ziua internațională a educației copiilor nevăzători


  Azi 08:49
 • ➤ National


  România, criticată de europeni


  Azi 08:47
 • ➤ National


  În ziua raportului MCV și a rezoluției pe statul de drept, PSD-ALDE-UDMR au votat ca infractorii să poată sta acasă


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Amintiri, după 20 de ani


  Trecutul secret al Andreei Esca


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Cosmina Păsărin preferă să fie singură


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Gheorghe Gheorghiu s-a retras pe Muntele Athos!


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Vești bune despre starea lui Busu


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să ne protejăm mobila tapisată


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Naționala s-a pregătit în efectiv complet


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Rally Casinos de Algarve, ediția 2018


  Brașoveanul Dan Gîrtofan luptă în finala European Rally Trophy


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  ACS Transilvania Brașov U13, o victorie și o înfrîngere


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Tade a semnat cu Dinamo


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii au revenit la antrenamente


  Schimbări majore în organigrama ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Accident pe DN1, pieton în comă


  13.11.2018
 • ➤ National


  Raport MCV dur pentru România


  13.11.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România: rechizitoriu în 13 puncte


  13.11.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu, propunerea PSD pentru Ministerul Educației


  13.11.2018
 • ➤ Local


  Un făgărășean de 67 de ani, mort în accidentul dintre Codlea și Vlădeni


  13.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Luna scumpirilor


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Investiție de 340.000 de lei


  Amenajări în stil săsesc la Cimitirul Municipal


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Mai multe mașini de gunoi în Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stație RAT suspendată, pe strada 13 Decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  A murit ursul Max, simbolul Sanctuarului de la Zărnești


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Guvernul modifică vîrsta de pensionare pentru femei


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Avarie la sistemul pentru eliberarea cazierului


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu doar vandalizate


  Se fură coșurile de gunoi de pe drumurile naționale


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Campania „Un milion pentru Unire“ a ajuns la Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur, un gard ridicat de monopoliștii politici“


  13.11.2018
 • ➤ National


  „Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE“


  Iohannis cere schimbarea „Guvernului Dragnea-Dăncilă“: „Acest accident al democrației românești“


  13.11.2018
 • ➤ National


  FMI: Lupta anticorupție trebuie să continue


  13.11.2018
 • ➤ National


  George Ciamba, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene


  13.11.2018
 • ➤ National


  Legea de funcționare a Avocatului Poporului, reclamată la CCR


  13.11.2018
 • ➤ Economic


  În funcție de studii și vechime


  Salariu minim diferențiat, de la 1 decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Fracturile se vindecă mai repede cu ultrasunete


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cîtă apă trebuie să bem dimineața ca să fim mai inteligenți


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  E bine de știut


  Carbohidrații buni ne ajută


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  O pancreatită neglijată te omoară


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Unul din trei oameni suferă de carență de fier


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Leacuri străvechi


  Frunzele de dafin sînt o comoară pentru sănătate


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci plante care alungă durerile de cap


  13.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un început

  Articolul următor


  Litoralul meritat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 9.2799 milisecunde, încărcat în milisecunde