Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

La 1 Mai nu mai e 1 Mai

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL , 01.05.2006
* În sătucul brașovean 1 Mai nu mai trăiesc decît vreo patru suflete care să-și amintească de veselele petreceri ale minerilor de 1 Mai

1 Mai este un sătuc pitit la 18 kilometri de Brașov. Pe vremuri, de 1 Mai, în colonia de mineri înființată de un neamț acum o sută de ani, era mare sărbătoare. Pregătirile începeau cu cel puțin o săptămînă înainte, iar oamenii se veseleau apoi cel puțin trei zile, ca-n povești. Acum, în așezarea uitată de lume, în prima zi din mai, nu mai vezi decît fumul unor grătare, prin unele curți mai chivernisite. „He-he!, cum era de 1 Mai! Cînd era mina, venea lumea din toate satele din jur. Veneau «linghișpiruri», veneau orchestre, toată lumea se veselea. Cît era valea asta de lungă, numai oameni. Chefuiam, aduceau toți cîte ceva, din toate părțile. Cam așa, ca la Cerbul de Aur, se strîngea lumea în sat“, își aduce aminte nea Traian Bălău. Doar el și încă vreo trei foști mineri de vîrsta lui mai trăiesc ca să poată povesti cum era pe vremea lui la 1 Mai.

Pe vremuri, de 1 Mai, în colonia 1 Mai era mare sărbătoare. Pregătirile începeau cu cel puțin o săptămînă înainte, iar oamenii se veseleau cel puțin trei zile, ca-n povești. Acum, în așezarea brașoveană uitată de lume nu mai vezi decît fumul unor grătare, prin unele curți mai chivernisite. Pe ulița care face legătura cu drumul județean 112 A, rareori trece cîte-o mașină care stîrnește praful de prin gropi. În ajunul lui întîi mai, în colonia botezată în cinstea zilei de 1 Mai Muncitoresc e liniște. Doar cîțiva tineri stau adunați în vatra satului, în fața unui părculeț de joacă pentru copii, între singurul telefon public și „Alimentara“, cum s-a obișnuit lumea să spună. Acolo e și stația pentru microbuzele care merg spre Brașov. Și tot acolo se termină și asfaltul.

Tușa Virginia

1 Mai este un sătuc pitit la 18 kilometri de Brașov. Colonia a fost o așezare de mineri, ridicată în jurul minei de cărbune. Asta, mult înainte de comuniști, cam acum o sută de ani. Pe atunci se numea Concordia. Înainte de război era a unei famii de nemți, pe nume Honecker. Dar neamțul a fost nevoit să plece, iar comuniștii nu prea s-au omorît cu grija pentru așezarea care le era „cam peste mînă“. Au botezat-o îns㠄Mina 1 Mai“. Și așa i-a rămas numele, pînă astăzi. Mina s-a închis de mult. „De prin ’64, parcă, sau să fi fost din ’63?! Că nu mai țin minte așa de bine, la anii mei“, își scormonește memoria tușa Virginia (foto jos). Stă pe o bancă în curte. Își trage sufletul în sfînta zi de duminică și e gata să povestească despre cum era „pe atuncea“. „Era foarte bine, că la mineri le aduceau de toate, nu era rău. Ce nu găseai la oraș, găseai aicea. Și venea lume din toate satele din jur“. Asta își amintește, ca ieri, bătrînica. „Apoi au închis mina și au făcut un Olefeu acolo. De fapt un depozit de murături. Asta numai pînă la revoluție, că dup’aia, s-a închis și depozitu’. Acum l-a luat un particular. A făcut fabrică de cărămizi“, mă lămurește tușa.

Muncă pentru femei

Virginia Burduf are 72 de ani și e unul dintre puținii oameni din sat care au lucrat la mină și mai pot povesti cum erau acele vremuri. „Ar mai fi nea Genică, da’ are Parkinson, săracu’, și tremură de nu-nțelegi ce spune. Mai e și Iosif Popa, da’ și el se simte cam rău. Și nea Traian Bălău mai știe povestea. Ăștia trei și cu mine. Dar eu am fost acolo numai vreo doi ani. Cam atîția am mai rămas. Restul au plecat pe lumea cealaltă. Tineretul n-a mai prins mina, și n-are ce povesti“, mă avetizează Virginia. „Eu, de la 17 ani m-am dus la muncă. Am lucrat ca mecanic, la pompele de apă. Și la troliu, la scos vagoneții. Erau o mulțime de femei la mină, atuncea, că aveau nevoie, la treburi de-astea, mai ușoare“, povestește ea. Ca să nu fie de mirare, se-apucă să explice: „Păi da, era mai ușor, că nu prea era muncă fizică. Erau numai niște tablouri de comandă, și nu făceam decît să apăs pe butoane, sau să trag de frîne“. Pompele erau pentru scos apa din mină. „Erau niște șoaturi mari, la fiecare abataj. Adică niște gropi mari, așa, cam cît o casă, unde se scurgea apa din din pompe. Și pompele trebuiau pornite și oprite, cam la trei patru ore. Erau multe pompe, și eu le supravegheam. Și pînă treceam pe la toate, se cam scurgea timpul, și numai bine ajungeam să le opresc, sau să le dau drumul din nou, după cum era nevoie“, își aduce ea aminte. La troliul cu care se scoteau vagoneții din mină era ceva mai greu, dar ea era tot la un fel de panou de comandă. Și o ajutau soldații, „că pe vremea aia puteai să faci armata la locul de muncă, și mulți bărbați rămîneau în sat“.

„Așa sfîrșeau mai toți minerii“

Și-a cunoscut bărbatul tot la mină. „El era artificier. El din județul Alba, eu de-aici, din județul Brașov. Ne-am căsătorit după ce-am fost în vorbă cam un an și jumate. Cînd s-a închis mina, el a plecat la hidrocentrala de la Argeș. După un an, am plecat și eu după el, că erau copiii la școală. Pe urmă, a lucrat prin Moldova, la metale rare. Acolo s-a îmbolnăvit, l-a iradiat. De asta a și murit, Dumnezeu să-l ierte! Așa sfîrșeau mai toți minerii“, își deapănă povestea bătrîna. Îmi mai spune că înainte de a se închide mina 1 Mai, bărbatul a lucrat mulți ani și în echipa de salvare. „Era cu buteliile de oxigen, că unii se intoxicau cu gaze, și mergea după ei. Mulți au mai murit la mină, da’ nu din cauza gazelor, mai mult cînd se mai surpa galeria. Acuma, în sat, oamenii muncesc pe unde pot. Care la privați, care la pădure, care la sere... ce găsesc“, intervine în discuție Dorel, unul dintre fiii tușei Virginia. Cu gîndurile la trecutul greu pentru care s-a ales cu o pensie de trei milioane, tușa își mîngîie pisica favorită. „Vrednică și cuminte“, mi-o laudă ea, hotărîtă să alunge amintirile. „Are patru pui, și îs deja promiși, că uite ce frumoși sînt!“, mi-i arată ea.

Vagonetar din ’55 și pînă în ’63

Dorel se oferă să-mi fie ghid prin sat, pînă la poarta lui nea Traian Bălău. Îl găsim odihnindu-se în curte, pe un fotoliu de Dacie. Ascultă muzică și citește dintr-o carte cu file îngălbenite - „Rugăciuni și învățături de credință ortodoxă“. Din cînd în cînd, mai trage cîte-un gît dintr-o sticlă de bere care i se odihnește lîngă picioare, la umbră, în iarbă. Zîmbește cînd află de ce-am venit. „He-he! Păi, bag seamă că am cam rămas ultimul miner care să mai povestească ceva. Că am fost vagonetar din 8 martie ’55 și pînă în ’63, cînd s-a închis mina. Și mulțumesc lui Dumnezeu, încă mă mai țin. Beau, mănînc, de muncit nu prea mai pot, că obosesc repede, că mă supără plămînii“, spune bărbatul. Are 68 de ani, patru copii și zece nepoți. A prins apă la plămîni la hidrocentrala de la Corbeni, pe Argeș, acolo unde au lucrat mai toți minerii din colonia 1 Mai după ce s-a închis mina. „Toată ziua în apă pînă la genunchi, numai cu haine de cauciuc, cum să nu te îmbolnăvești“, explică el. Ultima dată a fost în spital înainte de Paști, la Stejăriș, la Brașov. „Mi-au găsit de toate, și cu plămînii, și cu inima, și cu stomacul. Da’ ce nu-ți găsesc doctorii la anii mei!?“, glumește el. Tusea hîrîită care-i iese din gît, îi întrerupe cuvintele. Și îi aduce mereu aminte de TBC-ul vindecat „cu sechele“, așa cum scrie și pe biletul de ieșire din spital.

1 Mai muncitoresc

„He-he! Păi cum era de 1 Mai! Cînd era mina, începeau pregătirile cu o săptămînă înainte! Venea lumea din toate satele din jur. Veneau «linghișpiruri», veneau orchestre, toată lumea se veselea. Cît era valea asta de lungă, numai oameni. Chefuiam, aduceau toți cîte ceva, din toate părțile. Cam așa, ca la Cerbul de Aur, se strîngea lumea în sat“, își aduce el aminte. „Pe toate coastele se strîngea cîte-o gașcă de zece prieteni, și nu lipsea la niciuna cîte-o ladă, două, de bere“, spune, și mai ia o dușcă din sticlă. Așa, cu măsură, de parcă atunci și-a adus aminte de ea. „De drag așteptai să vină întîi de mai. Era și brigadă artistică, am fost și eu. Era frumos. Dădeam spectacole pe scenă, se ocupau profesorii de noi. Acum, nu se mai ocupă nimeni“, povestește omul. Povestește și de grătare, de mititei, de focuri încinse peste tot. „Deh, atunci mînca lumea fripturi, că n-avea carne. Acuma nu mai mănîncă, că n-are lumea bani“, bate nea Traian șaua, să priceapă iapa.

„Erau bani, nu glumă“

„Acuma, pe aici, plînge toată lumea. N-auzi nicăieri o muzică și-o veselie. Care mai poate să muncească, pune în pămînt, să crească recoltă. Care nu, ia pe datorie, de la Alimentara. Noroc cu omu’ ăla, că e bun la inimă“, se întristează bătrînul. „Înainte, de drag așteptai să vină sărbătorile, că era valea plină de lume“, adaugă el. Și se aduna lumea, și de 1 Mai, și de Ziua Minerului, și de Sfînta Varvara, care se serba în prima duminică din august, și de 23 August, de Ziua Națională. „De unu mai, niciodată nu se lucra. Ne dădeau și primă. Ăștia cu funcții mai mici, luam primă cam la 150 de lei. Inginerii și care avea grad mai mare, sau care era premiat pentru cît a muncit, luau și cîte 500 de lei. O grămadă de bani, pe vremea aia. Îți ajungeau să trăiești aproape o lună. Eu am luat cel mai mult 350 de lei, dar erau bani, nu glumă“, mai spune el. „Acu, s-a mai răcit lumea. Fiecare stă la casa lui. Nu mai vine nimeni. Cine să mai vină? Doar așa, poate să mai vină cîte unu’ de pe la Brașov, să-și facă vreo casă, că e liniște și frumos aici“.

Povești vechi, speranțe noi

Nea Trăian își amintește și povești din vremea neamțului Honecker. „Era inginer. Avea un aparat și venea cu el în galerie. Îl punea pe pereți, sau pe vatră, adică pe podeaua galeriei, și după ce măsura, îi spunea minerului: «Dragul meu - că așa îi era vorba - aici mergem mai departe că avem cărbune». Și la cel mult 10 metri, dădea de filon. Apoi se bătea suitoarea și planul înclinat - astea erau galeriile care încadrau filonul - și apoi străpungeau cu galerii laterale. Cel mai gros strat de cărbune era de 15 metri. Cărbune brun, de munte, din cel mai bun. Și acum sînt pline dealurile astea, dar probabil că nu mai vor cărbune, să-l exploateze“, povestește nea Traian. În mină erau și ierarhii: miner, ajutor de miner, vagonetar. Meseria se fura, ca orice altă meserie. Muncă grea, cu tîrnăcopul și lopata. „Numa’ 28 de ani am lucrat. Din care 8 la 1 Mai“, spune omul, cu mîndrie. A ieșit la pensie în 26 iulie 1988. Pe decizia de pensionare are însă vechime de 47 de ani, 3 luni și 26 de zile. Și o pensie de 3.679 de lei. „Mi-a dat răposatu’ ăla rău o pensie bună, și oamenii ăștia buni mi-au dat altă pensie, și mai bună, să pot să mor mai repede. 500 de lei noi. Porcărie curată! Da’ la cine să te plîngi? Că nu-ți zice nimeni nimic, nu te pușcă, da’ nici nu-ți dă nimic în plus“, glumește amar nea Traian. Mai are totuși o speranță, că nu i-au calculat toate sporurile la recalculare, și dacă vine la Brașov să le arate, poate îi mai crește pensia puțin.

Se schimbă lumea

Mina n-a murit de tot. Dar nici nu mai trăiește. Nea Traian și Dorel merg cu mine, să-mi arate locul. Casa fostului miner este chiar în vîrful unui deal, lîngă fosta fabrică de brichete. „Brichete de-alea de cărbune, pentru furnale, nu de-alea de aprins țigara“, mustăcește bătrînul, arătîndu-mi construcțiile de beton, atîta cît au mai rămas în picioare, printre care pasc acum cîteva vite și un cal. Pe strada acoperită cu pietriș, pe care mergem, era odată o cale ferată. „Încărcau trenurile cu cărbune și mergeau pînă la Codlea. Era locomotivă de-aia cu aburi, că doar cărbune aveau destul. De la Codlea, schimbau locomotiva“, îmi explică Dorel. Jur-împrejur sînt case de piatră, sănătoase, construite în locul vechilor barăci. În actuala școală, pe vremuri era atelierul de tîmplărie al minei. Cantina s-a transformat în sediu pentru fabrica de cărămidă. Numai Căminul Cultural mai are aceeași destinație. Pînă și relieful s-a schimbat. „Toate dealurile astea mici pe care le vedeți - îmi arată nea Traian - sînt halde de steril adus din galerii. Sturț, așa-i ziceam“. Acum, peste ele a crescut iarba, și chiar s-au construit cîteva case. Pe gardul bisericii, o emblemă cu două ciocane încrucișate face concurență crucii de pe turlă, amintind de vechea mină.

Concordia, doar cîteva litere

Trecem de poarta actualei fabrici de cărămidă și pavele, după ce luăm încuviințarea de la responsabilul de depozit. Am promis că nu facem fotografii decît la gura galeriei, și asta-i spunem și lui Petru Stoichevici, electrician pe vremea fabricii de murături, și mai apoi paznic. El n-a prins mina, era prea tînăr pe atunci. Se asigură că am primit învoirea de la responsabil, apoi ne lasă să mergem la galerie. Cîteva stive de cărămidă, cîteva de pavele, un camion și cîteva clădiri cam dărăpănate mai aduc aminte de vechile secții ale minei, devenite depozite de murături. Nea Traian mi le înșiră pe toate: și grupul de întreținere pentru pompe, și atelierul de ascuțit uneltele pentru mină, și locul vechi în care se descărcau vagoneții, și depozitul de lemn pentru grinzile de susținere ale galeriilor, și cîte altele or mai fi fost. La capătul curții, o baltă mare, plină de păpuriș și mătasea-broaștei. Și chiar sub deal, ce a mai rămas din bolta intrării. „Concordia“, se mai poate vedea scris pe bolta de beton. „Ia uite, măi Dorele, nici nu știam că au astupat-o de tot. Cum trece timpul...“, pică pe gînduri nea Traian, cocoțat pe cimentul umed.

Ziua celor ce muncesc vine din America

• La 1 mai 1886, sindicatele din SUA, reunite în Federația Americană a Muncii, au declarat o grevă generală pentru a susține dreptul ca ziua de muncă să aibă opt ore. Oameni de pe întreg cuprinsul SUA s-au alăturat grevei. Orașul Chicago a fost paralizat de prezența fără precendent a celor 350.000 de muncitori veniți din toate statele. La un moment dat în Piața Centrală, chiar în mijlocul polițiștilor, a explodat o bombă. Forțele de ordine au tras atunci la întîmplare în mulțime. Opt lideri ai greviștilor au fost arestați și apoi condamnați la moarte. În memoria acelei zile, în 1889, prima Internațională Socialistă din Europa declara 1 mai „Ziua Muncii“.

Defilări de 1 Mai muncitoresc

• Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii. În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În timpul regimului comunist, ziua de 1 mai era un prilej de propagandă proletară. Autoritățile organizau defilări grandioase, coloanele de muncitori fiind nevoite să scandeze lozinci și să poarte pancarte uriașe în care să elogieze comunismul și pe „falnicii“ săi conducători. În ultima perioada a regimului Ceaușescu, „geniul din Carpați“ a înlocuit defilările de 1 Mai cu o zi în care se „sărbătorea prin muncă“.

Bătrînul Armindeni

• În satele românești, în tradiția populară, în prima zi a lunii mai este sărbătoarea de Armindeni. O serbare veselă, cîmpenească, dată în cistea prorocului Ieremia. Se spune că, dacă vrei să fii sănătos tot anul, trebuie ca în dimineața de Armindeni să te speli pe față și pe mîini cu rouă și să-ți petreci toata ziua în aer liber. Tot în această zi, gospodarii trebuie să bea vin roșu, pentru rămîne sănătoși ca fierul tot anul. În unele sate, feciorii pun la porțile fetelor de măritat copăcei tineri. În alte zone, toți sătenii își împodobesc casele cu ramuri de salcie, stejar sau fag. Obiceiul își are originea într-o legendă potrivit căreia evreii care au vrut să-l trădeze pe Iisus i-au însemnat noaptea casa cu o rămurică verde. Cînd soldații romani au venit să-l aresteze, au rămas uimiți să vadă că toate casele aveau rămurele.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile: nu vorbim de restricții, dar să nu ne gândim nici la relaxări


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor găsite într-un magazin din Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Gheorghe Mulțescu și Cornel Țălnar s-au întors la Dinamo


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iohannis: Sunt siderat de felul în care PSD reacționează în Parlament, fiindcă această tergiversare poate să coste viața a zeci, poate a sute de români


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat, amenințat cu moartea pe Facebook de un extremist care nu crede că există coronavirus


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  62 de cazuri noi de COVID la Brașov, 637 în țară.


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Vești bune pentru fotbalul amator. A fost aprobat “Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator”


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă. Este posibilă carantinarea unor localități


  14.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Semnată de 300 de părinți


  Petiție pentru suplimentarea locurilor în licee


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  12 focare active de COVID-19 în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectura cere ajutor Bisericii să-i convingă pe enoriași să respecte distanțarea


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  3,6 milioane de lei, despăgubiri pentru inundații în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Un milion de euro pentru integrarea socială a unor localnici săraci din Racoș


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Cuplarea conductelor noi la rețeaua publică îi lasă pe unii brașoveni fără apă


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean cere Ministerului Sănătății 3,3 milioane lei pentru echipamente


  14.07.2020
 • ➤ National


  Ciolacu minte exact așa cum respiră!


  Ce motiv a invocat PSD ca să nu voteze legea izolării și carantinei


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Afine, în fiecare zi


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Roșiile, aliatul verii pentru sănătate


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Alertă!


  Ce efecte negative poate avea coronavirusul asupra creierului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  O genă care suprimă simptomele Alzheimerului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  7 motive ca să mănânci conopidă


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  5 limonade care estompează pofta de dulce


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Schimbare


  Andreea Mantea nu mai prezintă Puterea Dragostei


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Dana Rogoz și-a cumpărat casă la Viscri


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby a pozat doar în bikini


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Diana Munteanu își arată bronzul


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Ceai pentru zilele caniculare


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Bolile care te lasă fără permisul de conducere


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Călin Moldovan (Corona Brașov), optimist înaintea debutului play-off-ului Ligii a 4 Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Caz de Covid-19 ÎN LIGA 4 Brașov


  Alertă la Precizia Săcele


  14.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Locurile fără loc


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O femeie din Brașov a tușit spre polițisti și le-a spus că are COVID-19!


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  13.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  13.07.2020
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  13.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Restricții pe DN 1

  Articolul următor


  Junii au scos Brașovul în stradă

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde