Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Interzis să visezi la o casă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 10.01.2006
Tineri fără șanse

* Dacă nu are un venit consistent și un loc de muncă sigur, o cameră cu chirie rămîne singura soluție la îndemîna unui tînăr care vrea un acoperiș al lui

Băncile din România au lansat, mai toate, o nouă promoție. Dătătoare de speranțe. „De ce să plătești chirie, cînd ai putea plăti rata la propria casă?“. Este întrebarea pe care ți-o adresează, într-un fel sau altul, mai toate reclamele la creditele ipotecare. În condițiile în care tinerii obișnuiți de astăzi nu prea au altă șansă să-și cumpere propria locuință din banii pe care îi cîștigă, iar cazurile în care firmele oferă o locuință de serviciu sau un bonus pentru chirii se pot număra pe degetele de la o mînă. Iată de ce, creditul pentru cumpărarea de locuințe pare singura cale spre împlinirea visului. Ei bine, realitatea îi readuce aprope pe toți tinerii care bat la ușile băncilor cu picioarele pe pămînt. Nu numai că nu există o ofertă centrată pe împrumuturile destinate cumpărării de locuințe pentru tineri, dar oferta generală, fie ea de credit ipotecar, imobiliar sau pentru nevoi personale, nu este deloc accesibilă unei persoane cu venituri medii și cu atît mai puțin unui tînăr, abia angajat în „cîmpul muncii“. Fie el și absolvent de facultate cu o medie care îl recomanda la un viitor strălucit.   

S-a strîns șurubul

Organizarea unei bănci, precum și regulile pe care ea trebuie să le respecte în relațiile cu clienții, sînt cuprinse în Legea nr. 55/ 1998. Regulile jocului sînt date de asemenea de normele emise de Banca Națională a României (BNR), dar și de normativele și regulamentele interioare ale fiecărei bănci. Pînă în urmă cu aproximativ un an, politica bancară era destul de „liberă“, iar urmarea a fost (vă mai amintiți cozile de la bănci și supermagazine?), o explozie a creditelor de consum, utilizate mai ales pentru cumpărarea de electrocasnice sau aparatură audio-video. Practic, românii s-au îndatorat pînă peste cap pentru a finanța importul de produse. Pentru a „drege“ o parte din aceste efecte, BNR a impus o serie de reguli foarte stricte: mărirea rezervelor minime obligatorii ale băncilor de la 30 la 35%, obligativitatea ca solicitantul unui credit ipotecar sau imobiliar să participe cu 25% din cuantumul sumei împrumutate, stabilirea unei rate lunare care să nu fie mai mare de 35% din venitul solicitantului la creditele pentru bunuri de folosință îndelungată și de 30% la creditele de consum, dar nu mai mult de 40% din venit, dacă solicitantul dorește mai multe credite. Aceste impuneri au restricționat accesul la credite, mai ales la cele pentru sume mari și durată lungă de restituire.

Participare de 25% din valoarea creditului

Variantele preferate de bănci la acordarea creditelor care ar putea facilita cumpărarea unei locuințe sînt creditele ipotecare și creditele imobiliare. Diferența esențială dintre cele două este aceea că la creditul ipotecar, garanția o constituie bunul ce urmează a fi cumpărat (locuința sau terenul), în timp ce la creditul imobiliar, garanția este fie imobilul cumpărat, fie un alt imobil aparținînd solicitantului creditului sau unei terțe persoane. Suma împrumutată este cuprinsă de obicei între 5.000 și 200.000 euro. Problema cea mai mare este că în ambele cazuri, valoarea creditului nu poate depăși 75% din valoarea locuinței ce urmează a fi cumpărată, potrivit Normei 10/2005 emisă de BNR. Asta înseamnă că tînărul trebuie să vină și el cu 25%, ceea ce nu este o treabă tocmai la îndemînă. Băncile văd în mod diferit această obligație. „Mie mi se pare mult mai sigur ca un client care se împrumută pentru locuință să-și aducă propriul aport la această afacere. Faptul că trebuie să contribuie cu 25% din valoarea imobilului ce urmează a fi achiziționat este o garanție a bonității și seriozității sale“, spune Maria Lascăr, director vînzări CEC Brașov. „Pînă la data intrării în vigoare a Normei 10, participarea clientului varia între 10 și 25% din valoarea sumei împrumutate, pentru creditele ipotecare/imobiliare. Crescînd cota de participare, BNR a limitat, într-un fel, accesul la acest tip de credit“, spune, la rîndul său, directorul sucursalei Brașov a Băncii Ion Țiriac, Romeo Teodorescu.

Varianta „ajutătoare“

Tocmai pentru a elimina limitarea legată de avansul de 25%, băncile au găsit alternativa unui credit pentru nevoi personale, necondiționat de achiziționarea unui bun anume, care nu necesită avans și pentru care se poate garanta cu un imobil aparținînd unei terțe persoane. În acest caz însă, de regulă, creditul este mai scump, suma împrumutată este substanțial mai mică decît la creditul ipotecar (în general, 50.000 euro), iar perioada de returnare mai scurtă. Pentru a ne face o idee exactă despre oportunităție oferite de creditele pentru cumpărarea de locuințe, am considerat un împrumut de 1 miliard lei vechi, pe care presupunem că dorim să îl contractăm de la principalele bănci de pe piața românească (ordinea prezentării este absolut întîmplătoare). Creditele cu garanții imobiliare implică în calculul costurilor creditului ratei o poliță de asigurare de viață a beneficiarului și polița de asigurare a bunului ipotecat.

Bătrînul CEC

Pentru CEC, un credit ipotecar de 1 miliard lei vechi (100.000 RON; echivalentul a aproximativ 27.000 de euro) poate fi luat în condițiile în care venitul net lunar al familiei (prin familie înțelegîndu-se „cei ce locuiesc și gospodăresc împreună“, în general soț-soție și rude de gradul 1 și 2, care locuiesc la același domiciliu) este de 37 milioane lei vechi (3.700 RON). Creditul poate fi returnat în maxim 30 de ani, cu o rată lunară de 10-11 milioane lei vechi. Perioada de grație (la începutul rambursării creditului, în care nu se plătește decît dobînda, nu și datoria în sine) poate merge pînă la 360 de zile. Dobînda calculată a fost de 9,75%/an, însă ea poate fluctua pînă la maxim 13%, funcție de media dobînzilor la plasamentele pe piața bancară (cotația BUBOR). Suma maximă împrumutată poate fi de 250.000 RON, dar și pragul de eligibilitate și rata cresc simțitor. Creditul de nevoi personale, la CEC, este limitat la echivalentul a 5.000 euro, deci nu intră în discuție pentru achiziționarea unei locuințe.

Banca Țiriac

La Banca Țiriac, principalele produse bancare ce pot fi utilizate pentru cumpărarea de locuințe sînt creditul ipotecar și „Multicredit extra“, adică varianta creditului pentru nevoi personale, garantat cu un imobil. Ambele pot fi contractate în lei sau valută. La creditul ipotecar, valoarea maximă împrumutată nu poate trece de 200.000 euro (sau echivalent lei). Perioada de creditare este între 10 și 25 de ani, cu o dobîndă de 9,3% în lei și 9,8% în euro. La suma de 100.000 RON împrumutați, rezultă o rată de 860 RON/ lună, timp de 25 de ani, la un venit lunar eligibil al familiei de 2.600 RON. Banca Țiriac acceptă și venituri provenite din alte activități, precum și ale afinilor de gradul doi cu solicitantul. Dacă solicitantul nu dispune de cei 25.000 RON pe care să-i adauge împrumutului, există varianta „Multicredit extra“. Aici, valoarea maximă împrumutată este de 50.000 euro (sau echivalent lei), pe o durată de maxim 20 de ani, cu o dobîndă de 9,4% la creditul în lei și 9,9% la creditul în valută. Concret, la 100.000 RON, venitul lunar net al familiei trebuie să fie de 3.200 RON, iar rata lunară este de 925,75 RON. Comisionul de rambursare în avans este de 3%, iar dobînda, în ambele cazuri, este variabilă pe durata rambursării. Potrivit directorului sucursalei, această variantă este preferată de clienții băncii, la achiziția de locuințe. Ratele reprezintă doar suma împrumutată și dobînda, fără a include comisionul de analiză, de 91,91 RON, plătibil o singură dată, și comisionul de administrare de 1.500 RON, plătibil anual, după primul an.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank oferă de asemenea două variante: creditul imobiliar cu avans de 25% din valoarea sumei împrumutate, garantat cu imobilul ce urmează a fi achiziționat, sau creditul pentru nevoi personale, garantat cu orice alt imobil, la care nu este necesar avansul. Creditul imobiliar poate fi de maxim 200.000 euro, în echivalent lei, euro sau USD. Dobînda este de 9% în euro și USD și 13,5% în lei, iar persoanele care participă la venituri trebuie să fie afini de gradul I cu solicitantul. Nu există un venit minim obligatoriu pentru a fi eligibil, dar un salariu mediu pe economie nu este suficient, pentru că suma minimă împrumutată trebuie să fie 5.000 euro, la ambele tipuri de credit. Suma maximă se calculează în baza unui scoring realizat de bancă. La 100.000 RON, un împrumut pe 240 de luni (de pe 9 ianuarie, durata creditării s-a extins la 25 de ani) însemna o rată de 1.207 RON/lună, la un venit minim al familiei de 3.450 RON. Un credit pentru nevoi personale de 100.000 RON, pe 20 de ani, înseamnă o rată de 1.343 RON/lună, la un venit minim al familiei de 4.500 RON/lună. „Chiar dacă pare paradoxal, creditul de consum este, în cazul nostru, mai ieftin, per total, decît creditul imobiliar“, afirmă Andrei Cozlovschi, responsabilul departamentului credite de consum al sucursalei brașovene.

BCR are trei variante

BCR, care deține 30% din piața creditelor de consum, ofertă trei variante de credit potrivite cumpărării unei locuințe. Creditul ipotecar și cel imobiliar seamănă ca finalitate și condiții de creditare, dar cel imobiliar este mai scump. Ambele pot fi acordate atît în lei, cît și în euro sau dolari. Un credit ipotecar de 100.000 RON, acordat pe 25 de ani înseamnă o rată de 861 RON, iar pentru obținerea lui este nevoie de un venit net lunar al familiei solicitantului de 2.460 RON. Dobînda la creditul în lei este variabilă, funcție de bobînda medie pe piața bancară (BUBOR), la care se adaugă marja băncii, și negociabilă, putînd fi cuprinsă între 9,31% și 10,31% pe an. În euro, dobînda este de 9,14%, iar în USD, de 11,2%. Pentru un credit imobiliar de 100.000 RON, pe 25 de ani, rata este de 944 RON, iar venitul lunar net al familiei trebuie să fie de 2.460 RON. La creditul imobiliar, pentru aceeași sumă, tot pentru 25 de ani, rata este de 944 RON, iar venitul minim al familiei, 2.697 RON. Dacă potențialul client nu dorește să plătească acel avans de 25%, are la dispoziție varianta „Maxicredit“, în lei sau valută. 100.000 RON împrumutați astfel, pe o durată de 20 de ani, înseamnă o rată de 1.032 RON, la un venit net lunar de cel puțin 2.949 RON. Comisionul de gestiune este de 1,75% din suma împrumutată și este perceput o singură dată.

Bancpost

Bancpost recomandă doar creditul ipotecar - „Împrumutul pentru locuință“-, neavînd o variantă potrivită pentru creditul pentru nevoi personale, care este limitat la valoarea maximă de 10.000 euro, cu o durată de creditare de 5 ani. În veniturile necesare pentru obținerea unui credit ipotecar intră orice venituri adiacente pe care le poate dovedi solicitantul. Pentru un împrumut de 100.000 RON, cu o durată de 25 de ani, venitul minim net al familiei trebuie să fie 2.185 RON, iar rata este de 765 RON, fiind cea mai convenabilă dintre cele analizate de noi. Dobînda este de 7,9%, variabilă după primul an. Rata include și asigurarea de viață, cea pentru locuință și analiza dosarului de credit. Costurile suplimentare sînt reprezentate de taxa de evaluare de 401 RON, înscrierea garanției în arhiva electronică - 66 RON-, comision de acordare și alte cheltuieli de cîteva sute de mii de lei vechi. Banca percepe toate aceste cheltuieli înainte de acordarea creditului, astfel încît ele nu afectează rata. Comisionul de acordare, de 2,5% din valoarea totală a creditului (2.500 RON), se depune de solicitant într-un cont, înainte de acordarea creditului. Banca nu are o limită maximă de creditare, și spre deosebire de alte bănci, nu cere dovada existenței avansului de 25%, materializat de obicei printr-un precontract între cumpărătorul și vînzătorul locuinței.

La BRD trebuie vechime de trei ani

Variantele de credite imobiliare la BRD Groupe Societe Generale sînt următoarele: Creditul Expresso Dublu (nevoi personale cu ipotecă) în RON/ euro, pe o perioadă maximă de 20 de ani și creditul Habitat Plus, care poate fi în lei sau valută, cu avans de 25% și perioadă de creditare de 25 de ani. La creditul fără avans, care pare a fi preferat de clienții băncii, în lei este de 9,5%. Valoarea maximă a creditului este de 185.000 RON sau 50.000 euro. La un împrumut de 100.000 RON, pe o durată de 20 de ani, rata lunară, inclusiv asigurarea, este de 1.042 RON. Creditul net (suma cash pe care o ridică solicitantul) este de 98.222 RON, 1.775 RON fiind comisionul perceput de bancă la întocmirea dosarului. Unul dintre criteriile de eligibilitate mai dure impuse de bancă este ca solicitantul unui credit de consum să fi fost angajat la ultimul loc de muncă cel puțin trei ani.

Banca Transilvania

Oferta Băncii Transilvania pentru achiziționarea de locuințe cuprinde atît credite imobiliare/ipotecare în lei sau valută, cît și credite pentru nevoi curente, de asemenea în lei sau valută. La creditele imobiliare/ipotecare, perioada de creditare e de maxim 25 de ani, iar dobînda, de 9%, indexabilă. La evaluarea bonității solicitantului, se are în vedere ca rata să nu depășească o treime din veniturile familiei. La un împrumut de 100.000 RON, rata lunară este de 839 RON, în care sînt incluse toate cheltuielile suplimentare ale creditului, mai puțin polița de asigurare. În valută, creditul are o dobîndă de numai 8,5%, însă rata este mai mare ca în lei, ajungînd la aproximativ 238 euro, adică aproximativ 868 RON/lună. Durata creditării este de doar 20 de ani. Creditul de nevoi curente, la Banca Transilvania, poate fi acordat pe maxim 15 ani. În valută, rata la echivalentul a 100.000 RON (cam 27.400 euro) este de 287- 303 euro, în funcție de dobîndă, care poate fi între 9,5 și 10,5%. Adică aproximativ 1.047 - 1.102 RON (fără asigurarea de viață și cea a imobilului). Dacă împrumutul este contractat în moneda națională, dobînda este de 10,5%, iar rata de 1.105 RON.

Funcționarii bancari chiar țin cu clientul

• Un client al unei bănci nu ar trebui să plece de la ideea că funcționarul cu care vorbește și care îl consiliază în privința creditului vrea să-l păcălească. „Dacă avem o ofertă de credit cu 8% dobîndă, de exemplu, și un alt credit asemănător cu 10% dobîndă, nu are nici un rost să încerc să-i bag pe gît clientului creditul cu dobînda mai mare. Poate că voi reuși, dar el nu va mai intra în banca noastră decît pentru a-și plăti rata, dacă se va simți păcălit“, spune unul dintre funcționarii cu care am stat de vorbă. Ei au constatat că un client mulțumit revine pentru a utiliza și alte produse ale băncii, ba mai mult, recomandă și prietenilor respectiva bancă. La fel, o „recomand㓠și dacă este nemulțumit, iar paguba băncii este mult mai mare decît „țeapa“ trasă clientului. „Recomandăm clientului produsul bancar care i se potrivește cel mai bine, dar pentru aceasta, el nu trebuie să perceapă discuția ca un interogatoriu. Cu cît ne spune mai multe despre intențiile și nevoile sale, cu atît mai ușor putem să-i recomandăm produsul care îi este cel mai convenabil“, apreciază un alt funcționar bancar.

Atenție la costurile „ascunse“

• Oricît de nemaipomenită ar părea, la prima vedere, dobînda și rata, amintiți-vă că există și alte costuri ale creditului, de obicei neincluse în rată, la prima vedere, dar care trebuie plătite fie la începutul creditului, fie anual, fie se adaugă la rata calculată inițial. Cele mai întîlnite costuri sînt pentru serviciile băncii sau ale altor firme privind evaluarea imobilului, asigurarea imobilului, asigurarea de viață, comisioanele de intrumentare a dosarului, taxă de administrare, alte „mărunțișuri“ bancare. Căutați o bancă la care cît mai multe dintre aceste servicii sînt gratuite, chiar dacă dobînda este puțin mai mare. Pentru un credit de 100.000 RON, pe o perioadă de 20-25 de ani, asigurările ar putea costa și 15.000 RON, o sumă deloc de neglijat. De asemenea, atenție la modul de calculare a dobînzii. O dobîndă fixă este mult mai sigură decît una indexabilă. Cel puțin nu vă veți trezi că vi se mărește rata, pe parcursul timpului. Pe de altă parte, bancherii previzionează o scădere a dobînzilor pe termen mediu și lung, fapt care ar scădea practic cuantumul ratei. În general, băncile percep o dobîndă fixă pentru perioada de început a creditului și una indexabilă după o anumită perioadă de timp.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

De mîine, două zone pilot


Începe ridicarea selectivă a deșeurilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Baschet. Olimpia CSU Brașov a cîștigat Memorialul Takacs Karoly


  Azi 21:05
 • ➤ National


  Prima reacție a lui Dragnea, după scrisoare: ”Vor să alinieze partidul cu Iohannis, SRI, SPP și partidele de opoziție”


  Azi 15:49
 • ➤ Local


  Se redeschide Strada Sforii


  Azi 13:17
 • ➤ National


  Scrisoarea anti-Dragnea e semnată de circa 30 de membri ai Comitetului Executiv al PSD


  Azi 13:08
 • ➤ National


  Asociația Pro Infrastructură:


  Rețeaua feroviară este în colaps. 75% din șine, 65% din poduri, 50% din terasamente și 90% din catenare au durata de viață expirată și au nevoie urgentă de reparații capitale


  Azi 11:25
 • ➤ National


  Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum


  Azi 11:20
 • ➤ Local


  Importanța transporturilor și a mașinilor utilizate in acest proces


  Azi 09:54
 • ➤ Prima pagina


  Cursă nebună prin centrul orașului


  Șoferul care a provocat accidentul de pe Dobrogeanu Gherea a fost reținut


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Robert Cadar, propus pentru a fi Cetățean de Onoare al municipiului Codlea


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  Studenții din China învață româna cu profesori brașoveni


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Nervii în trafic se lasă cu dosar penal


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Sprijin pentru Brașov


  O companie irlandeză, interesată de construirea terminalului aeroportului


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Audierile în Dosarul Revoluției se vor încheia în noiembrie


  Azi 09:15
 • ➤ Actualitate


  Prima intervenție majoră asupra unui pietonal din oraș


  Pietonalul din Răcădău va căpăta o față nouă


  Azi 09:10
 • ➤ Actualitate


  Accident în sensul giratoriu din Livada Poștei


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Corul Prieteniei din Musashino și Corul Filarmonicii „George Enescu“, la Brașov


  Azi 08:59
 • ➤ National


  O reuniune de succes


  Summitul Inițiativei celor Trei Mări, la final


  Azi 08:51
 • ➤ National


  „Întîlnirea mut㓠dintre Dăncilă și Juncker


  Azi 08:44
 • ➤ National


  Oficial: Referendum pentru familia tradițională în 6 și 7 octombrie


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Ziua revenirilor în politică


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Un moment regizat?


  Delia, accidentată în culisele X Factor


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ileana Stana-Ionescu spune „Adio!” scenei teatrului


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Se însoară Cătălin Botezatu?


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Gala premiilor Primetime Emmy 2018


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Leacuri pentru urgențe


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Un francez la cîrma stejarilor


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov a bifat un transfer de marcă


  Șansa lui Marian Ivan


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Ana Maria Botezatu a început în forță sezonul


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Eugen Neagoe vrea titlul cu Sepsi OSK!


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Accidentați!


  ACS SR Brașov a rămas fără atacanți


  Azi 08:01
 • ➤ National


  Oficial Referendumul pentru familia tradițională se va desfășura în două zile, 6 și 7 octombrie


  18.09.2018
 • ➤ Sport


  Baschet. Olimpia CSU Brașov a cîștigat primul amical al sezonului


  18.09.2018
 • ➤ National


  Motivarea condamnării lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive


  18.09.2018
 • ➤ National


  CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM. Președintele, obligat să o promulge


  18.09.2018
 • ➤ National


  După incidentul cu Juncker, premierul Viorica Dăncilă a solicitat trei rapoarte de control


  18.09.2018
 • ➤ National


  După ce l-a ratat la sosire, Dăncilă a discutat cu Juncker la plecare. Întrevederea a avut loc la aeroport


  18.09.2018
 • ➤ Local


  Astăzi, cîntăm imnul împreună, în Piața Sfatului


  18.09.2018
 • ➤ Local


  Reparații de laptop rapide cât o pauză de cafea pentru corporatiștii din Sectorul 2


  18.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Inaugurare la un colegiu de top


  Laborator de biologie ultraperformant la „Meșotă“


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Proiectarea lotului 5 a fost finalizată


  În noiembrie ar putea începe construcția propriu-zisă a autostrăzii Comarnic-Brașov


  18.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  Daruieste-i tehnologia de ultima ora! Iata 5 cadouri pentru el din sfera high-tech


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Călătorii gratuite pe șapte trasee RATBV, în Săptămîna Mobilității Europene


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean ar putea să iasă mai repede din șantier


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  „Drumul Prințului Charles“ de la Viscri ar putea fi reparat cu fonduri europene


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Accident pe str. Dobrogeanu-Gherea, provocat de un șofer băut


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Licitații amînate


  Am putea avea o criză a gunoaielor?


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Fără apă potabilă pe mai multe străzi din Brașov


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  ANAF trimite atenționări tuturor persoanelor fizice cu datorii la stat în ultimii cinci ani


  18.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Anexele din curtea Județeanului, demolate pentru a face loc noii Unități de Primiri Urgențe


  18.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Fă bani de luni, din propria afacere

  Articolul următor


  Mirajul unei case

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.737 milisecunde, încărcat în milisecunde