Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Evaluarea Națională, la final


Suspiciuni grave la corectarea lucrărilor la germană

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 29.06.2020
• În tot județul Brașov, 60% din cele peste 500 de contestații făcute de elevii nemulțumiți de note la probele examenului au fost soluționate în favoarea candidaților
Absolvenții de clasa a VIII-a din Brașov se pregătesc să-și completeze fișele de înscriere la liceu. Vineri s-au publicat mediile finale după Evaluarea Națională, după ce și contestațiile depuse de cei nemulțumiți de notele obținute la una dintre probe au fost soluționate. Deși, ca număr de medii maxime nu s-a modificat nimic, în final rămânând tot 30 de absolvenți de „10 curat”, o situație deosebită a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, unde 24 din cele 27 de contestații au fost soluționate cu punctaj în plus, în unul dintre cazuri fiind vorba de o majorare chiar cu 3,5 puncte. Părinții au mari suspiciuni la felul cum au fost corectate lucrările la germană și au trimis o petiție la Ministerul Educației.

77,8% dintre candidați au obținut medii peste 5

În acest an, rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 94,87%. 4.416 candidați au fost prezenți, dintr-un total de 4.655 elevi înscriși. Șase absolvenți de clasa a VIII-a nu au putut participa la etapa I a sesiunii 2020 a Evaluării Naționale din motive medicale, aceștia înscriindu-se pentru etapa a II-a, etapă care va debuta luni, 29 iunie, cu proba la Limba și literatura română. În urma datelor obținute în urma reevaluării lucrărilor contestate, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a realizat propriul „tablou” al acestei Evaluări Naționale. Conform analizei realizate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 77,81%, reprezentând 3.436 de candidați, ceea ce înseamnă o creștere a acestui număr față de rezultatele inițiale. Mai exact, nouă candidați au trecut pragul mediei 5 în urma contestațiilor. Numărul candidaților cu media generală de 10 a rămas, în schimb, același: 30. Față de anul trecut, acest rezultat este vizibil mai bun. La Evaluarea Națională 2019, doar 11 elevi din județul Brașov au obținut media maximă.

Aproximativ un sfert dintre medii sunt între 8,00 și 8,99

La proba de Limba și literatura română, 3.683 de candidați (82,84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 104 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 3.299 de candidați (74.71%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 123 de candidați au obținut nota 10. La Limba și literatura maternă, 384 de candidați (92,98%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar un număr de 3 candidați au obținut nota 10, arată cifrele finale după soluționarea contestației. „De remarcat este faptul că anul acesta au fost înregistrate 929 de medii între 8,00 și 8,99, cu 295 mai multe decât în anul 2019 și 749 de medii între 9,00 și 9,99, cu 293 mai mule decât în anul precedent. Creșterea numărului de medii pe plaja superioară va avea ca și consecință creșterea mediilor de admitere la clasele de liceu la care s-au înregistrat anul trecut mediile de admitere cele mai mari”, au precizat reprezentanții IȘJ Brașov.

60% dintre contestații soluționate cu note mai bune

Elevii din județul Brașov au depus 502 contestații, mai puține decât în ultimii doi ani totuși. Cele mai multe coltestații au fost depuse la Limba și literatura român㠖 278. Dintre toate contestațiile, 299 au fost rezolvate în favoarea candidaților, obținându-se note mai mari decât la evaluarea inițială, 32 au rămas la nota inițială iar 171 au scăzut. Astfel, în urma reevaluării lucrărilor, 264 de medii au crescut, 20 au rămas neschimbate, iar 127 au scăzut.

24 din 27 de contestații de la „Honterus”, admise cu punctaj superior

O situație aparte, chiar îngrijorătoare, a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, acolo unde 225 de elevi care au studiat la clase cu predare în limba germană au susținut examenul de Evaluarea Națională. Aceștia au avut o probă în plus, cea de Limba matern㠖 germană. 27 de rezultate au fost contestate la această probă, iar 24 dintre contestații au fost admise cu o notă mai mare decât cea de la evaluarea inițială. Mai mult decât atât, 14 dintre elevi au primit note cu peste un punct mai mari, în urma contestației.   Părinții elevilor de la „Honterus” s-au arătat revoltați de această situație și au sesizat-o, printr-o petiție, la Ministerul Educației, cerând o verificare a modului în care s-a făcut corectarea lucrărilor.
„ (...)vă supun atenției situatia revoltătoare a rezultatelor după contestații aferente lucrărilor la limba germană, care relevă diferențe extrem de mari față de notele acordate de prima comisie de corectare și care creează îndoieli justificate cu privire la modul în care au fost evaluate TOATE LUCRARILE ELEVILOR. Astfel, așa cum se poate vedea din tabelul anexat, există diferențe de până la 3,5 puncte între notele obținute înainte și după recorectarea lucrărilor, situația fiind următoarea:
-din totalul de 28 lucrări contestate, dupa recorectare 25 au obținut punctaje superioare (un procent de 89, 28 %).
-din cele 25 de lucrari care au obținut punctaje superioare, 14 au obținut punctaj suplimentar de peste 1 punct (56 %).
-au fost 6 elevi care au obtinut peste 2 puncte diferență față de prima notă acordată.
- a existat o situație în care elevul a primit după recorectare 3,5 puncte în plus față de prima notă obținută.
În contextul în care această situație ridică semne de întrebare cu privire la modul de evaluare al acestor lucrari, vă rugam să dispuneți recorectarea tuturor lucrărilor de limbă maternă (germană) din județul Brașov întrucât este foarte clar că lucrările au fost subevaluate în prima etapă de corectare, iar consecințele care derivă din aceste erori afectează grav poziția în ierarhia de admitere la liceu și drepturile elevilor de a beneficia de o evaluare corectă, echidistantă și obiectivă a testelor susținute“, se arată în scrisoarea adresată ministrului Monica Anisie.

Lucrărilor care au obținut o diferență de 1,5 puncte, recorectate

De altfel, și IȘJ Brașov, a luat act de această sesizare, amintind că, în conformitate cu procedurile de corectare, contestațiile au fost soluționate în alt județ. De asemenea, IȘJ reamintește că, în cazul lucrărilor care au obținut un punctaj cu mai mult de 1,5 în plus sau în minus după contestație urmează o a treia evaluare, tot în alt județ, iar nota obținută va fi cea finală. „În conformitate cu aliniatul (3) și (4), art. 8 din Ordinul M.E.N. nr. 4916 din 26.08.2019, în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestați. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare […]. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.”, a explicat IȘJ.

2-6 iulie, perioada de înscriere la liceu

Examenul de evaluare națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la probele scrise ale Evaluării Naționale (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (cu o pondere de 20%). Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Concerte de orgă, în această vară, la Biserica Neagră


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  182 de ani de la apariția „Foaie pentru minte, inimă și literatură”


  02.07.2020
 • ➤ National


  Două cincinale


  Plan de peste 100 de miliarde de euro pentru relansarea economică


  02.07.2020
 • ➤ Life


  I-a fost anulat iar zborul


  Lora, nevoită să se mute pentru a opta oară în Bali


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Viața în India o face fericită pe Iulia Vântur


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby și-a enervat vecinii


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Slăbești cu ceai de chimen


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Pepenele roșu, bun pentru oase și inimă, dar contraindicat în diabet


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Monica Bărăbaș a ales Corona Brașov


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial


  Brașoveanul Ernest Jerebie este jucătorul lui CSM București


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Creșele și grădinițele din Brașov rămân închise până la toamnă

  Articolul următor


  Fără măsuri de relaxare de la 1 iulie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 16 milisecunde, încărcat în milisecunde