Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Evaluarea Națională, la final


Suspiciuni grave la corectarea lucrărilor la germană

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 29.06.2020
• În tot județul Brașov, 60% din cele peste 500 de contestații făcute de elevii nemulțumiți de note la probele examenului au fost soluționate în favoarea candidaților
Absolvenții de clasa a VIII-a din Brașov se pregătesc să-și completeze fișele de înscriere la liceu. Vineri s-au publicat mediile finale după Evaluarea Națională, după ce și contestațiile depuse de cei nemulțumiți de notele obținute la una dintre probe au fost soluționate. Deși, ca număr de medii maxime nu s-a modificat nimic, în final rămânând tot 30 de absolvenți de „10 curat”, o situație deosebită a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, unde 24 din cele 27 de contestații au fost soluționate cu punctaj în plus, în unul dintre cazuri fiind vorba de o majorare chiar cu 3,5 puncte. Părinții au mari suspiciuni la felul cum au fost corectate lucrările la germană și au trimis o petiție la Ministerul Educației.

77,8% dintre candidați au obținut medii peste 5

În acest an, rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 94,87%. 4.416 candidați au fost prezenți, dintr-un total de 4.655 elevi înscriși. Șase absolvenți de clasa a VIII-a nu au putut participa la etapa I a sesiunii 2020 a Evaluării Naționale din motive medicale, aceștia înscriindu-se pentru etapa a II-a, etapă care va debuta luni, 29 iunie, cu proba la Limba și literatura română. În urma datelor obținute în urma reevaluării lucrărilor contestate, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a realizat propriul „tablou” al acestei Evaluări Naționale. Conform analizei realizate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 77,81%, reprezentând 3.436 de candidați, ceea ce înseamnă o creștere a acestui număr față de rezultatele inițiale. Mai exact, nouă candidați au trecut pragul mediei 5 în urma contestațiilor. Numărul candidaților cu media generală de 10 a rămas, în schimb, același: 30. Față de anul trecut, acest rezultat este vizibil mai bun. La Evaluarea Națională 2019, doar 11 elevi din județul Brașov au obținut media maximă.

Aproximativ un sfert dintre medii sunt între 8,00 și 8,99

La proba de Limba și literatura română, 3.683 de candidați (82,84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 104 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 3.299 de candidați (74.71%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 123 de candidați au obținut nota 10. La Limba și literatura maternă, 384 de candidați (92,98%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar un număr de 3 candidați au obținut nota 10, arată cifrele finale după soluționarea contestației. „De remarcat este faptul că anul acesta au fost înregistrate 929 de medii între 8,00 și 8,99, cu 295 mai multe decât în anul 2019 și 749 de medii între 9,00 și 9,99, cu 293 mai mule decât în anul precedent. Creșterea numărului de medii pe plaja superioară va avea ca și consecință creșterea mediilor de admitere la clasele de liceu la care s-au înregistrat anul trecut mediile de admitere cele mai mari”, au precizat reprezentanții IȘJ Brașov.

60% dintre contestații soluționate cu note mai bune

Elevii din județul Brașov au depus 502 contestații, mai puține decât în ultimii doi ani totuși. Cele mai multe coltestații au fost depuse la Limba și literatura român㠖 278. Dintre toate contestațiile, 299 au fost rezolvate în favoarea candidaților, obținându-se note mai mari decât la evaluarea inițială, 32 au rămas la nota inițială iar 171 au scăzut. Astfel, în urma reevaluării lucrărilor, 264 de medii au crescut, 20 au rămas neschimbate, iar 127 au scăzut.

24 din 27 de contestații de la „Honterus”, admise cu punctaj superior

O situație aparte, chiar îngrijorătoare, a apărut la Colegiul Național „Johannes Honterus”, acolo unde 225 de elevi care au studiat la clase cu predare în limba germană au susținut examenul de Evaluarea Națională. Aceștia au avut o probă în plus, cea de Limba matern㠖 germană. 27 de rezultate au fost contestate la această probă, iar 24 dintre contestații au fost admise cu o notă mai mare decât cea de la evaluarea inițială. Mai mult decât atât, 14 dintre elevi au primit note cu peste un punct mai mari, în urma contestației.   Părinții elevilor de la „Honterus” s-au arătat revoltați de această situație și au sesizat-o, printr-o petiție, la Ministerul Educației, cerând o verificare a modului în care s-a făcut corectarea lucrărilor.
„ (...)vă supun atenției situatia revoltătoare a rezultatelor după contestații aferente lucrărilor la limba germană, care relevă diferențe extrem de mari față de notele acordate de prima comisie de corectare și care creează îndoieli justificate cu privire la modul în care au fost evaluate TOATE LUCRARILE ELEVILOR. Astfel, așa cum se poate vedea din tabelul anexat, există diferențe de până la 3,5 puncte între notele obținute înainte și după recorectarea lucrărilor, situația fiind următoarea:
-din totalul de 28 lucrări contestate, dupa recorectare 25 au obținut punctaje superioare (un procent de 89, 28 %).
-din cele 25 de lucrari care au obținut punctaje superioare, 14 au obținut punctaj suplimentar de peste 1 punct (56 %).
-au fost 6 elevi care au obtinut peste 2 puncte diferență față de prima notă acordată.
- a existat o situație în care elevul a primit după recorectare 3,5 puncte în plus față de prima notă obținută.
În contextul în care această situație ridică semne de întrebare cu privire la modul de evaluare al acestor lucrari, vă rugam să dispuneți recorectarea tuturor lucrărilor de limbă maternă (germană) din județul Brașov întrucât este foarte clar că lucrările au fost subevaluate în prima etapă de corectare, iar consecințele care derivă din aceste erori afectează grav poziția în ierarhia de admitere la liceu și drepturile elevilor de a beneficia de o evaluare corectă, echidistantă și obiectivă a testelor susținute“, se arată în scrisoarea adresată ministrului Monica Anisie.

Lucrărilor care au obținut o diferență de 1,5 puncte, recorectate

De altfel, și IȘJ Brașov, a luat act de această sesizare, amintind că, în conformitate cu procedurile de corectare, contestațiile au fost soluționate în alt județ. De asemenea, IȘJ reamintește că, în cazul lucrărilor care au obținut un punctaj cu mai mult de 1,5 în plus sau în minus după contestație urmează o a treia evaluare, tot în alt județ, iar nota obținută va fi cea finală. „În conformitate cu aliniatul (3) și (4), art. 8 din Ordinul M.E.N. nr. 4916 din 26.08.2019, în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestați. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare […]. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.”, a explicat IȘJ.

2-6 iulie, perioada de înscriere la liceu

Examenul de evaluare națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la probele scrise ale Evaluării Naționale (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (cu o pondere de 20%). Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Doar 4 cazuri noi de COVID la Brașov și 250 în țară


  Azi 13:09
 • ➤ Știri Brasov


  O nouă crimă la o stână din Brașov. Prefectura vrea controale la toate stânele din județ


  Azi 12:56
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectați indicatorul "Trecere pentru pietoni"!


  Azi 11:05
 • ➤ Prima pagină


  „Da” pentru aeroport, „Poate” pentru spitalul regional


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  CIFRE ALARMANTE


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de milioane de euro pentru rețelele de apă și canalizare din județul Brașov


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Razii și amenzi pentru nerespectarea regulilor COVID


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  Program de protecție socială


  Vouchere din fonduri europene pentru seniori


  Azi 08:44
 • ➤ Eveniment


  De azi începe vânătoarea de țânțari


  Azi 08:41
 • ➤ Eveniment


  Miros greu din Canalul Timiș


  Azi 08:37
 • ➤ Actualitate


  „Francezul din Cobor”, primarul Brașovului și primarul din Homorod, premiați de ISU


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Din nou


  Minodora a slăbit 38 de kilograme


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Denisa de la Bambi se mărită


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Andrei și Andreea Aradits, 16 ani de căsătorie


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  6 secrete pentru petunii pline de flori


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Gigi Becali o vede pe CFR Cluj campioană


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  Nechita și Lingurar au lăsat Precizia Săcele pentru Corona Brașov


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Simona Halep revine pe terenul de tenis


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Corona Brașov – Colțea Brașov ar fi primul meci în play-off-ul Ligii a 4 Brașov


  Azi 08:07
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Riscăm cât nu merită


  Azi 08:01
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a încurcat cu Astra! U Craiova e noul lider în Liga 1


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Incendiu în Cetatea Rîșnov. A fost afectată structura veche din lemn a acoperișului


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu 5 victime la Predeal


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov, 391 în țară


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă două medii de 10 la BAC, la Brașov, după contestații


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  sondaj IRES:7 din 10 români nu au încredere în romi și doar unul din zece i-ar accepta în familie


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Creșele și grădinițele din Brașov rămân închise până la toamnă

  Articolul următor


  Fără măsuri de relaxare de la 1 iulie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 19 milisecunde, încărcat în milisecunde