Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Spitalul Județean Brașov aduce 27 de ventilatoare. La toamnă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Alex Raicu, 06.04.2020
• Cele 27 de aparate de ventilare contractate vor ajunge la Brașov la sfârșitul lunii octombrie și nu sunt destinate pentru pacienții CoVID
• În plină criză a pandemiei, când diferneța între viață și moarte pentru un pacient infectat cu CoVID 19 aflat în stare gravă o poate face un ventilator mecanic, niciun spital care internează pacienți CoVID nu are paturi ATI cu aparate de ventilare
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este singurul din județ care la această oră poate prelua și trata pacienții cu forme severe de infecție cu CoVID-19, a anunțat conducerea unității medicale. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este însă un spital Non-CoVID. Și din acestă calitate, cumpără acum ventilatoare mecanice care vor fi livrate la toammă, pentru dotarea noii secții ATI, conform planului de dezvoltare început anul trecut. În schimb, acum, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, care internează la ora aceasta pacienți infectați cu CoVID 19, nici nu au secție de Terapie Intensivă, iar Spitalul de Neurologie, care a început de joi să facă internări de cazuri CoVID, ca spital suport, nu are toată aparatura necesară, în special vitalele ventilatoare. De numărul acestor aparate de ventilare, și de personalul medical care le deservesc, depinde în mare măsură salvarea pacienților în stare gravă.

„Alte 27 de ventilatoare sunt contractate“

Potrivit Planului Alb aprobat de Ministrul Sănătății în 20 martie 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este în linia întâi de tratare a cazurilor NON-COVID, pentru toate urgențele din județ și din zonele limitrofe, astfel că prioritatea este menținerea spitalului în afara ariei de răspândire a infecției. Paradoxal, deși este un spital NON-COVID, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este singurul din județ care la această oră poate prelua și trata pacienții cu forme severe de infecție cu CoVID-19, a anunțat ieri conducerea unității medicale. Reprezentanții spitalului au precizat că tratează deja de zece zile astfel de cazuri, într-o zonă specială de Primiri Urgențe organizată separat, prin montarea a trei corturi în curtea spitalului. Această zonă de UPU are cameră de triaj, opt paturi, zonă interiorară cu trei paturi destinate pacienților în stare gravă, cu posibilitate de intubare și ventilare mecanică. Unitatea medicală a făcut mai multe modificări în structură, pentru a putea primi pacienții cu CoVID-19, dar până ieri nu primise avizele solicitate de la DSP. Prin achiziții directe s-au cumpărat în ultima lună, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, 20 de monitoare, 30 injectomate, 30 infuzomate, 3 stații perfuzabile. „Alte 27 de ventilatoare sunt contractate, dar am fost anuntați că termenul de livrare se prelungește. Am mai primit un ventilator prin donație. În total SCJU Brașov dispune de 34 ventilatoare, la care se adaugă 5 în UPU și 3 ventilatoare mobile, mult peste media pe țară”, a comunicat ieri conducerea.

Cele 27 de ventilatoare nu au legătură cu planul CoVID

Pe 2 aprilie însă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a confirmat pentru Monitorul Expres faptul că cele 27 de ventilatoare vor ajunge la Brașov la sfârșitul lunii octombrie. În aceeași zi, directorul medical al unității sanitare a precizat că aceste ventilatoare nu au legătură cu CoVID 19, aparatura fiind destinată dezvoltării secției ATI, conform unui plan care se află în derulare încă de anul trecut. „Lotul de ventilatoare comandate, care vor veni la toamnă sau poate mai repede, dacă este posibil, nu au legătură cu CoVID. Aceste achiziții fac parte din planul de dezvoltare al spitalului. Ventilatoarele fac parte din planul nostru de mărire a secției de Terapie Intensivă, început anul trecut. Tocmai datorită acestui plan în derulare, pandemia asta ne-a prins oarecum pregătiți, pentru că, încă de anul trecut, am început investiții pentru mărirea numărului de paturi la ATI, iar unele echipamente au fost deja cumpărate”, a explicat, pentru Monitorul Expres, dr. Cătălin Mișarcă, directorul medical al Spitalului Județean Brașov.

Cumpărături de 3.353.800 lei cu livrare peste 6 luni

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a contractat cele 27 de aparate de ventilare plus alte 4 portabile, pe 20 și 23 martie, și trebuie să plătească, în maxim 60 de zile, o sumă totală de 3.353.800 lei. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a publicat anunțul pe SEAP( sistemul electronic de achizitii publice) pentru cele 27 de ventilatoare mecanice și 4 ventilatoare portabile în data de 19 martie. A doua zi, a fost încheiată tranzacția pentru cele 4 ventilatoare portabile, cu firma Synttergy Consult SRL din Cluj, la prețul de 82.450 de lei bucata, fără TVA(prețul de catalog fiind 90.000 lei). În 23 martie, a fost acceptată și oferta pentru ventilatoarele mecanice, la 112.000 lei bucata(preț de catalog 129.000 lei). Tranzacția a fost făcută cu aceeași firmă din Cluj, Synttergy Consult, companie specializată în importul, distribuția și service-ul de aparatură medicală. Conform condițiilor stipulate, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov trebuie să facă plățile în 60 de zile. La rubrica „Condiții de livrare” nu se precizează decât ,,cf ofertă19.03”. „Inițial, aparatele trebuiau să ajungă la Brașov în luna iunie. Dar, în condițiile acestei crize mondiale, care ne afectează pe toți, furnizorul ne-a anunțat că livrarea poate fi făcută abia la sfârșitul lunii octombrie, asta e situația”, a explicat dr. Călin Pavel Cobelschi, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Zonele de pacienți CoVID-19 și non-covid, complet separate la UPU Brașov

La UPU există o zonă complet separată de celelalte, pentru preluarea și tratarea pacienților cu forme severe ale infecției, ce necesită intubare. Unitatea de Primiri Urgențe preia însă, în continuare, în deplină securitate și urgențele non-CoVID. „În continuarea zonei UPU am organizat o nouă secție ATI cu 10 paturi dotate complet, inclusiv ventilatoare, ce se poate extinde la 15 paturi – toate funcționale în acest moment. Această zonă este complet separată de celelate zone ale spitalului, printr-o zonă tampon, de echipare. Această zonă cuprinde și aparatura dedicată diagnosticului – CT, EKG, aparat radiologie mobilă. Am creat circuit cu lift separat către o sală de operație dedicată CoVID. Pentru toate așteptăm aprobarea DSP care întârzie”, a precizat ieri conducerea spitalului, într-un comunicat de presă. Tot la parter există și angiograful nou, funcțional, care poate fi dedicat cardiologiei intervenționale COVID-19.

Pavilionul Tractorul, pregătit pentru suspecții de CoVID-19

De asemenea, pavilionul Tractorul a fost regândit, pentru a prelua pacienții suspecți de coronavirus. Aici va funcționa de luni, aparatul Real Time PCS, recent achizițonat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. „Odată cu înmulțirea cazurilor de infecții cu virusul SARS-CoV2, am trecut la pasul II pentru pregătirea spitalului. Am mutat provizoriu personalul unor secții. Am înaintat propunerea DSP Brașov, dar din nou răspunsul a întârziat. Scopul acestor mutări a fost de a elibera pavilionul Tractorul și de a transforma secțiile Interne II si Interne III în secții care să preia toate cazurile suspecte CoVID la etajul I si II (60 plus 75 paturi)”, a mai precizat conducerea spitalului.

Personalul ATI este insuficient

De asemenea au fost pregătite și circuitele aferente sub coordonarea SPIAM. „La etajul III am pregătit spațiul pentru crearea a 10 paturi ATI, în locul celor 2 săli de operație și a celor 5 paturi ATI. Din păcate nu avem în acest moment dotarea necesară și personalul ATI aferent.
În pavilionul Central am organizat un corp de etaj izolat pentru cazurile chirurgicale suspecte CoVID. Pe fiecare secție am organizat saloane separate pentru izolarea cazurilor suspecte CoVID. Am solicitat la DSP detașarea, din alte spitale, de personal specializat UPU, ATI. Așteptăm răspuns”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Cu mască și distanțare


De la 1 iunie începe marea relaxare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  20 de noi cazuri de coronavirus la Brașov, 187 în țară


  Azi 13:02
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș, out din Europa. Astra n-a luat licența pentru cupele europene


  Azi 11:11
 • ➤ Actualitate


  OMS recomandă purtarea măștilor de protecție în public


  Azi 10:59
 • ➤ Știri Brasov


  Autobuzele de pe linia 20 reiau de azi transportul bicicletelor spre Poiană


  Azi 09:14
 • ➤ Știri Brasov


  Universitatea Transilvania scoate la concurs 2.850 de locuri fără taxă, la programele de licență


  Azi 08:17
 • ➤ Cititori


  Amenajarea grădinii: 5 sfaturi practice


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Turmă de mistreți, alungată cu jandarmii la Brașov


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  12 noi cazuri de coronavirus și 472 de pacienți vindecați, la Brașov


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Polo: Steaua București, declarată campioană. CSM Corona Brașov nu a prins podiumul. Florin Turcu: „Aveam șanse reale la locul 3”


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la infractorii care folosesc măștile de protecție facială pentru a fi mai greu de identificat!


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mini-vacanță de patru zile pentru elevi. Marți începe ultima săptămână de școală


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  MTS. Ionuț Stroe a răspuns "apelului" lansat Gică Hagi. "Avem un interes comun"


  05.06.2020
 • ➤ Cititori


  Fresco Expert vă oferă servicii integrate pentru cuptoarele profesionale achiziționate


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  „Fiecare gest conteaz㔠#Pentru Mâine


  Acces la educație în mediul online pentru 30 000 de elevi, profesori și directori din 100 de școli primare și gimnaziale din România


  05.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  UPDATE/Handbalistul de la CSM Făgăraș a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Patru troleibuze noi au fost scoase pe traseu


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV SA a cumpărat preventiv teste rapide pentru SARS-CoV 2


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Alei mai vesele


  Apar culorile pe pietonalul din Răcădău


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o hârtie și un studiu pentru pasajul hobanat de la Gară


  05.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Program de Rusalii la buletine


  05.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Campionatul de viteză în coastă se reia cu etapa de la Cheile Grădiștei


  05.06.2020
 • ➤ Actualitate


  Reguli mai blânde pentru pescari


  05.06.2020
 • ➤ National


  „Trebuie să stăm tare în șa“


  Ludovic Orban acuză Parlamentul de iresponsabilitate


  05.06.2020
 • ➤ National


  Ministrul Sănătății intenționează să preia coordonarea medicală a spitalelor


  05.06.2020
 • ➤ Religie


  Tradiții de Cincizecime


  De Rusalii, casele se împodobesc cu flori și ramuri verzi


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Vacanță forțată


  Lora, captivă în Bali de 86 de zile


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Iubita lui Dani Oțil stârnește invidii


  05.06.2020
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz trăiește în LA ca în Irak


  05.06.2020
 • ➤ Cititori


  Biblioteci creative pentru iubitorii de cărți


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Progresul Spartac a făcut apel la TAS


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Presiunea dosarului


  Noi discuții FRF - cluburile de Liga 3


  05.06.2020
 • ➤ Sport


  Planuri de promovare


  Călin Moldovan e convins 100% că Liga 4 Brașov se va relua


  05.06.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Jaful secolului


  05.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  450 de pacienți s-au vindecat de COVID 19 la Brașov. Rata vindecării este 56.6%


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Percheziții la Făgăraș, acasă la un handbalist francez, acuzat de trafic de droguri(video)


  04.06.2020
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Fotbaliștii Coronei au început antrenamentele cu regulamentul în mână


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Ordinul de protecție provizoriu. Consecințele încălcării acestuia!


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Teatrul „Sică Alexandrescu”, Opera Brașov, Filarmonica și Teatrul „Arlechino” își reiau spectacolele, dar la Bastionul Țesătorilor și în Piața Sf. Ioan


  04.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov, 238 noi cazuri depistate în România în ultimele 24 de ore


  04.06.2020
 • ➤ Sport


  Hagi știe soluția care trebuie aplicată în sportul românesc


  04.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Dinamită la bugete


  Noi creșteri pentru salariul minim


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  PREZENTARE


  „Brașovul, inima istorică a Transilvaniei“


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  40 de camere video vor supraveghea municipiul Făgăraș


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Cioc pe asfalt pe Bulevardul Eroilor


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Pensionar căutat de familie


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  58 plus 1


  Licitație pentru noua grădiniță din Tractorul


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Strada Institutului, de la două la patru benzi


  04.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa în care a locuit George Barițiu va fi scoasă la vânzare


  04.06.2020
 • ➤ Life


  Reprofilare


  Anda Adam a făcut bani și în timpul pandemiei


  04.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Nu avem ce număra


  La Brașov e jale cu paturile de terapie intensivă pentru COVID 19

  Articolul următor


  Brașovul va purta mască. Dacă are

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde