Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Cum se păzește România de coronavirus

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 25.02.2020
• Ministrul Sănătății, Victor Costache, a pus la punct centre de carantină în toată țara și a primit asigurări de la șefii hipermarketurilor că avem stocuri de mâncare pentru o perioadă bună de timp
• În momentul de față nu avem niciun pacient cu coronavirus pozitiv în România
• 10 reguli de la Ministerul Sănătății, pentru a preveni infectarea cu coronavirus
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că România are centre de carantină în toată țara, cu o capacitate de 3559 de locuri. Ministrul mai spune că, în cazul în care va apărea în România un caz de infectare cu coronavirus, „există 90 de locuri de în secțiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecțioase”. Victor Costache a transmis că oamenii nu trebuie să intre în panică și că nu e nevoie să își facă stocuri de alimente. Mai mult, spune că a discutat cu reprezentanții supermarketurilor din România și că nu există niciun fel de problemă în ceea ce privește stocurile. Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19.

„În momentul de față, avem 3559 de locuri în centrele de carantină“

„Să clarificăm orice confuzie de termen. Practic, de aproximativ două luni, Ministerul Sănătății lucrează împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne, Externe, Transporturi și celelalte ministere implicate pentru a adapta și a crește capacitatea de răspuns a României. Poate astfel se explică că în momentul de față nu avem niciun pacient cu coronavirus pozitiv în România. Vedeți dumneavoastră, în Italia, practic, de două zile au luat măsurile pe care noi le-am luat acum două luni. Practic, ei de vineri au început să facă această carantină pe care noi o numim, de fapt, izolare la domiciliu. În plus, noi, de mai bine de două săptămâni, am dat ordonanță de urgență cu mai multe măsuri, printre care creșterea stocurilor de materiale etc. Una dintre măsuri este înființarea unor centre speciale de carantină, măsură care încă nu a fost adoptată de autoritățile italiene. Pot să vă spun și să vă dau vestea bună, în premieră pentru dumneavoastră, tocmai am terminat de făcut o trecere în revistă a numărului de locuri din aceste centre de carantină și vreau să vă spun că și felicit prefecții și DSP-urile care s-au mobilizat exemplar. În momentul de față, avem 3559 de locuri la nivel național“.

Cine merge în aceste spații de carantină

Cine merge în aceste spații de carantină și cine rămne în carantină acasă? În ordonanța de urgență, Guvernul a definit că în aceste centre de carantină vor merge călătorii care vin din zone de maxim risc. „În momentul de față, conform și ordinului de ministru care este dat astăzi, vor merge în carantină toți cei care vin din provincia Hubei, toți cei care vin de pe nava de croazieră, precum și cei care vin din Italia, dar, atenție, numai cei care vin din cele 11 localități cu un număr mare de pacienți cu coronavirus. Așa cum a fost semnalat de către autoritățile italiene. Deci nu toți cei care vin din Italia, ci numai cei care vin din localitățile cu risc“, spune ministrul Sănătății.

Cum se face monitorizarea la domiciliu și în aceste spații?

Cei care sunt în spațiile de carantină vor rămâne 14 zile în spațiile de carantină, se va face o probă, un real time PCR la intrarea în carantină și, de asemenea, după 14 zile, la ieșirea din carantină se fac încă două probe la 24 de ore una de alta. „Deci tot real-time PCR pentru a fi siguri că nu scăpăm pe nimeni cu coronavirus în populația generală. Dacă ne întoarcem la cei care sunt în izolare la domiciliu, aceștia sunt în legătură cu autoritățile și cu cei din DSP pentru a se monitoriza starea de sănătate. Evident, la acest proces contribuie în unele zone și medicii de familie“, a explicat pentru Digi 24 ministrul Costache.

Ce se va întâmpla în România, în momentul în care va apărea primul caz?

„Avem pregătite peste 90 de locuri de în secțiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecțioase, evident cel mai bine pregătit este Institutul Matei Balș care are o unitate DSL-4, Biosecurity Level 4, în care vor fi izolați și tratați acești pacienți. Reamintim că specificitatea acestui virus, este un virus deosebit de contagios, dar până în momentul de față are o mortalitate relativ scăzută undeva în jur de 3%. În momentul de față în care nu avem niciun pacient, deocamdată sunt suficiente și, evident ne adaptăm și ați văzut avem o capacitate de reacție foarte bună, ați văzut cât de repede am crescut numărul de locuri de carantină și suntem capabili să creștem numărul de locuri de terapie intensivă la nivel național“, spune ministrul Sănătății.

Este cazul ca oamenii să-și facă provizii de alimente

Este cazul ca oamenii să-și facă provizii de alimente, pentru că în Italia, lumea a văzut, magazinele sunt goale, iar oamenii stau la cozi să intre în supermarketuri. „Nu, în niciun caz, vreau să asigur populația din România, de asemenea, că anunț în premieră, mâine (marți) avem o întâlnire cu reprezentanții supermarketurilor, tot ce înseamnă Carrefour, Auchan, Kaufland ce mai avem în România. Deja am avut, telefonic, un prim contact, și m-au asigurat că la nivel național, asta este vestea bună, avem stocuri pentru o perioadă bună de timp. În niciun caz nu trebuie să ne facem grijă, trebuie să evităm a induce o panică în rândul populației și trebuie să lăsăm autoritățile să lucreze cum au lucrat și până acum. Repet, până acum măsurile au fost suficiente, nu avem absolut niciun pacient cu coronavirus pe teritoriul României“, a dat asigurări Ministrul Sănătății.

Președintele Klaus Iohannis: Nu avem niciun caz de coronavirus confirmat, dar va trebui să fim pregătiți. Convoc CSAT

Președintele Klaus Iohannis a declarat aseară c㠄nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până prezent” dar trebuie să fim pregăti㠄dacă lucrurile evoluează negativ”. Șeful statului a lansat un apel la mass media „să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat care pot amplifica sentimentul de panic㔠dar și la politicieni, care nu trebie s㠄speculeze această situație în mod oportunist”. „Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. Situația din Peninsulă a generat și generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetățenilor români, lucru ușor de înțeles, date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această țară și comunitatea importantă de români care trăiește în Italia, inclusiv, din păcate, în zonele puternic afectate. Eu sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină și în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ.
Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a țării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și strategia de combatere a unei potențiale epidemii de coronavirus la nivel național. Autoritățile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă și informare corespunzătoare a populației.
Fac un apel la calm către cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja.
Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și șirile cu impact emoțional ridicat, care pot genera și amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziție prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetățenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!“

Organizația Mondială a Sănătății: Lumea trebuie să se pregătească de o eventuală pandemie

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a făcut apel, ieri, ca lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus, caracterizând drept „foarte preocupantă (...) creșterea brusc㔠de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud și în Iran, potrivit AFP. „Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă la Geneva. Pe site-ul său, OMS definește astfel noțiunea de pandemie: „Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (...) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporția mai importantă a populației fără nicio imunitate preexistență împotriva virusului”.
Noul coronavirus a ajuns ieri în patru noi țări din Orientul Mijlociu, Kuwait, Bahrain, Irak și Oman, anunțând primele cazuri de persoane infectate cu virus și precizând că acestea se întorceau din Iran, țara vecină care a înregistrat 12 decese. În Kuwait, ministrul Sănătății a anunțat că trei persoane au fost testate pozitiv cu virus: un cetățean kuweitian în vârstă de 53 de ani, un saudit în vârstă de 61 de ani și un apatrid în vârstă de 21 de ani. Toate reveneau din orașul iranian Machhad (nord-est).

10 reguli de la Ministerul Sănătății, pentru a preveni infectarea cu coronavirus

• Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19
Pentru a evita îmbolnăvirea cu Coronavirus este necesară respectarea unor reguli simple. Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19.
1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul .
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.   
8. Produsele din China sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele din carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele din carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus;
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Ordonanța Militară 7: carantina la Țăndărei și anularea zborurilor spre și dinspre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran


  Azi 14:37
 • ➤ National


  127 de cazuri la Brașov. Locul 6 în țară


  Azi 13:28
 • ➤ National


  Coronavirus în România: încă 8 decese.Bilanțul total urcă la 141


  Azi 13:04
 • ➤ National


  Raed Arafat: ”Nu toată lumea respectă măsurile, asta e cel mai grav”


  Azi 11:43
 • ➤ National


  Un asistent a furat din spital 2000 de măști și dezinfectant


  Azi 10:23
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 11 decese. Bilanțul morților a ajuns la 133


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Șomaj tehnic sau program de lucru redus la Primăria Brașov


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Primăria Brașov a început distribuția soluțiilor pentru dezinfectarea blocurilor


  03.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Încă 4 decese. Bilanțul morților a ajuns la 122


  03.04.2020
 • ➤ National


  Spital de campanie amenajat la Sala de Sport a Liceului "George Moroianu" din Săcele


  03.04.2020
 • ➤ National


  S-au înregistrat încă două decese. Numărul morților a ajuns la 118


  03.04.2020
 • ➤ Local


  CoVID-19. De la 117, la 124 de infecții confirmate la Brașov, de ieri până azi. Cifrele privind vindecații se bat din nou cap în cap


  03.04.2020
 • ➤ National


  Record: 445 de infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Bilanțul ajunge la 3.183


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Angajații instituțiilor de cultură din subordinea CJ Brașov, trimiși în șomaj tehnic. Executivul CJ, program și salarii diminuate


  03.04.2020
 • ➤ Local


  1.220 de brașoveni au fost testați COVID-19


  03.04.2020
 • ➤ National


  Mii de prostituate românce, poloneze și ucrainence au rămas pe drumuri în Germania după închiderea bordelurilor


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  3 abilități de care ai nevoie a ajunge un bun jucător de poker


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Amenzi de patru ori mai mari, începând de astăzi, pentru românii care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțele militare


  03.04.2020
 • ➤ Local


  3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române. Instituția împlinește 170 de ani


  03.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 3 aprilie 2020. Bilanțul morților a ajuns la 116


  03.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Nu avem ce număra


  La Brașov e jale cu paturile de terapie intensivă pentru COVID 19


  03.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Un top nefericit


  Brașovul, pe locul 3 la număr de infectări cu CoVID-19


  03.04.2020
 • ➤ Actualitate


  300 de pachete cu alimente și produse de igienă pentru vârstnicii vulnerabili


  03.04.2020
 • ➤ National


  Lista documentelor pentru care valabilitatea se prelungește până la încetarea stării de urgență


  03.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Altă lume


  Cum este viața în vremea pandemiei în Germania


  03.04.2020
 • ➤ Life


  Maraton de live-uri


  Andra, Alexandra Stan, Smiley și alți 70 de artiști fac show în izolare


  03.04.2020
 • ➤ Life


  Loredana Groza nu poftește la dulciuri și nici la pâine


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Pescuitul la țaparină


  03.04.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Pentru o viață mai sănătoasă


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep și-a înrămat racheta cu care a câștigat Wimbledonul


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Liga I


  Florin Niță se transferă la FCSB


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  UTA Arad și Farul, probleme cu bugetul din cauza pandemiei de COVID-19


  03.04.2020
 • ➤ Sport


  Oficial


  Fotbaliștii de la Cetate Râșnov intră în șomaj tehnic


  03.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  X infectați de secretomanie


  03.04.2020
 • ➤ Local


  Noul manager al Spitalului Județean Suceava vine de la Spitalul Militar din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  UPDATE. Numărul de decese din cauza coronovirusului în România a ajuns la 115


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Mieii de Paște se vor găsi în trei piețe din Brașov


  02.04.2020
 • ➤ National


  Doctorii și personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19 ar putea primi un bonus lunar de 500 de euro


  02.04.2020
 • ➤ National


  90 de redacții și 156 jurnaliști cer acces la informații și transparență!


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Operatorul privat de pe traseul Codlea - Brașov și-a suspendat cursele


  02.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. 278 de cazuri noi. Care e situația în Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Neuro din Brașov a internat primul pacient cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Local


  La Săcele a început dezinfectarea scărilor de bloc


  02.04.2020
 • ➤ National


  Două noi decese provocate de COVID-19 în România: Bilanțul morților a ajuns la 94


  02.04.2020
 • ➤ Local


  105 cazuri de COVID-19 în județul Brașov


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria strânge cureaua


  02.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul din Făgăraș refuză să primească pacienți cu CoVID-19


  02.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov face stocuri de dezinfectanți pentru blocuri


  02.04.2020
 • ➤ Local


  CJ trebuie să asigure aproape 600 de locuri de cazare pentru cadrele medicale din Brașov


  02.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun

  Articolul următor


  Românii fac provizii de teama crizei

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.048 milisecunde, încărcat în milisecunde