Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Cum se păzește România de coronavirus

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 25.02.2020
• Ministrul Sănătății, Victor Costache, a pus la punct centre de carantină în toată țara și a primit asigurări de la șefii hipermarketurilor că avem stocuri de mâncare pentru o perioadă bună de timp
• În momentul de față nu avem niciun pacient cu coronavirus pozitiv în România
• 10 reguli de la Ministerul Sănătății, pentru a preveni infectarea cu coronavirus
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că România are centre de carantină în toată țara, cu o capacitate de 3559 de locuri. Ministrul mai spune că, în cazul în care va apărea în România un caz de infectare cu coronavirus, „există 90 de locuri de în secțiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecțioase”. Victor Costache a transmis că oamenii nu trebuie să intre în panică și că nu e nevoie să își facă stocuri de alimente. Mai mult, spune că a discutat cu reprezentanții supermarketurilor din România și că nu există niciun fel de problemă în ceea ce privește stocurile. Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19.

„În momentul de față, avem 3559 de locuri în centrele de carantină“

„Să clarificăm orice confuzie de termen. Practic, de aproximativ două luni, Ministerul Sănătății lucrează împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne, Externe, Transporturi și celelalte ministere implicate pentru a adapta și a crește capacitatea de răspuns a României. Poate astfel se explică că în momentul de față nu avem niciun pacient cu coronavirus pozitiv în România. Vedeți dumneavoastră, în Italia, practic, de două zile au luat măsurile pe care noi le-am luat acum două luni. Practic, ei de vineri au început să facă această carantină pe care noi o numim, de fapt, izolare la domiciliu. În plus, noi, de mai bine de două săptămâni, am dat ordonanță de urgență cu mai multe măsuri, printre care creșterea stocurilor de materiale etc. Una dintre măsuri este înființarea unor centre speciale de carantină, măsură care încă nu a fost adoptată de autoritățile italiene. Pot să vă spun și să vă dau vestea bună, în premieră pentru dumneavoastră, tocmai am terminat de făcut o trecere în revistă a numărului de locuri din aceste centre de carantină și vreau să vă spun că și felicit prefecții și DSP-urile care s-au mobilizat exemplar. În momentul de față, avem 3559 de locuri la nivel național“.

Cine merge în aceste spații de carantină

Cine merge în aceste spații de carantină și cine rămne în carantină acasă? În ordonanța de urgență, Guvernul a definit că în aceste centre de carantină vor merge călătorii care vin din zone de maxim risc. „În momentul de față, conform și ordinului de ministru care este dat astăzi, vor merge în carantină toți cei care vin din provincia Hubei, toți cei care vin de pe nava de croazieră, precum și cei care vin din Italia, dar, atenție, numai cei care vin din cele 11 localități cu un număr mare de pacienți cu coronavirus. Așa cum a fost semnalat de către autoritățile italiene. Deci nu toți cei care vin din Italia, ci numai cei care vin din localitățile cu risc“, spune ministrul Sănătății.

Cum se face monitorizarea la domiciliu și în aceste spații?

Cei care sunt în spațiile de carantină vor rămâne 14 zile în spațiile de carantină, se va face o probă, un real time PCR la intrarea în carantină și, de asemenea, după 14 zile, la ieșirea din carantină se fac încă două probe la 24 de ore una de alta. „Deci tot real-time PCR pentru a fi siguri că nu scăpăm pe nimeni cu coronavirus în populația generală. Dacă ne întoarcem la cei care sunt în izolare la domiciliu, aceștia sunt în legătură cu autoritățile și cu cei din DSP pentru a se monitoriza starea de sănătate. Evident, la acest proces contribuie în unele zone și medicii de familie“, a explicat pentru Digi 24 ministrul Costache.

Ce se va întâmpla în România, în momentul în care va apărea primul caz?

„Avem pregătite peste 90 de locuri de în secțiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecțioase, evident cel mai bine pregătit este Institutul Matei Balș care are o unitate DSL-4, Biosecurity Level 4, în care vor fi izolați și tratați acești pacienți. Reamintim că specificitatea acestui virus, este un virus deosebit de contagios, dar până în momentul de față are o mortalitate relativ scăzută undeva în jur de 3%. În momentul de față în care nu avem niciun pacient, deocamdată sunt suficiente și, evident ne adaptăm și ați văzut avem o capacitate de reacție foarte bună, ați văzut cât de repede am crescut numărul de locuri de carantină și suntem capabili să creștem numărul de locuri de terapie intensivă la nivel național“, spune ministrul Sănătății.

Este cazul ca oamenii să-și facă provizii de alimente

Este cazul ca oamenii să-și facă provizii de alimente, pentru că în Italia, lumea a văzut, magazinele sunt goale, iar oamenii stau la cozi să intre în supermarketuri. „Nu, în niciun caz, vreau să asigur populația din România, de asemenea, că anunț în premieră, mâine (marți) avem o întâlnire cu reprezentanții supermarketurilor, tot ce înseamnă Carrefour, Auchan, Kaufland ce mai avem în România. Deja am avut, telefonic, un prim contact, și m-au asigurat că la nivel național, asta este vestea bună, avem stocuri pentru o perioadă bună de timp. În niciun caz nu trebuie să ne facem grijă, trebuie să evităm a induce o panică în rândul populației și trebuie să lăsăm autoritățile să lucreze cum au lucrat și până acum. Repet, până acum măsurile au fost suficiente, nu avem absolut niciun pacient cu coronavirus pe teritoriul României“, a dat asigurări Ministrul Sănătății.

Președintele Klaus Iohannis: Nu avem niciun caz de coronavirus confirmat, dar va trebui să fim pregătiți. Convoc CSAT

Președintele Klaus Iohannis a declarat aseară c㠄nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până prezent” dar trebuie să fim pregăti㠄dacă lucrurile evoluează negativ”. Șeful statului a lansat un apel la mass media „să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat care pot amplifica sentimentul de panic㔠dar și la politicieni, care nu trebie s㠄speculeze această situație în mod oportunist”. „Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. Situația din Peninsulă a generat și generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetățenilor români, lucru ușor de înțeles, date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această țară și comunitatea importantă de români care trăiește în Italia, inclusiv, din păcate, în zonele puternic afectate. Eu sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină și în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ.
Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a țării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și strategia de combatere a unei potențiale epidemii de coronavirus la nivel național. Autoritățile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă și informare corespunzătoare a populației.
Fac un apel la calm către cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja.
Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și șirile cu impact emoțional ridicat, care pot genera și amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziție prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetățenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!“

Organizația Mondială a Sănătății: Lumea trebuie să se pregătească de o eventuală pandemie

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a făcut apel, ieri, ca lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus, caracterizând drept „foarte preocupantă (...) creșterea brusc㔠de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud și în Iran, potrivit AFP. „Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă la Geneva. Pe site-ul său, OMS definește astfel noțiunea de pandemie: „Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (...) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporția mai importantă a populației fără nicio imunitate preexistență împotriva virusului”.
Noul coronavirus a ajuns ieri în patru noi țări din Orientul Mijlociu, Kuwait, Bahrain, Irak și Oman, anunțând primele cazuri de persoane infectate cu virus și precizând că acestea se întorceau din Iran, țara vecină care a înregistrat 12 decese. În Kuwait, ministrul Sănătății a anunțat că trei persoane au fost testate pozitiv cu virus: un cetățean kuweitian în vârstă de 53 de ani, un saudit în vârstă de 61 de ani și un apatrid în vârstă de 21 de ani. Toate reveneau din orașul iranian Machhad (nord-est).

10 reguli de la Ministerul Sănătății, pentru a preveni infectarea cu coronavirus

• Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19
Pentru a evita îmbolnăvirea cu Coronavirus este necesară respectarea unor reguli simple. Ministerul Sănătății a emis un ghid de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni infectarea cu coronavirus și a opri răspândirea Covid-19.
1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul .
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.   
8. Produsele din China sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele din carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele din carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus;
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 40 de decese, Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.760, din care 308 cazuri noi


  Azi 13:47
 • ➤ Local


  Precizările Direcției de Asistență Socială Brașov, despre cazul bătrânei care cerea ajutor la fereastră


  Azi 13:28
 • ➤ Local


  Dramatic. O bătrână de 83 de ani din Brașov, izolată în casă, strigăt de disperare: ”Îmi este foame! Nu am bani”


  Azi 11:44
 • ➤ National


  Încă 3 decese duc bilanțul la 37 de morți din cauza COVID 19


  Azi 01:02
 • ➤ National


  Alte 4 decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 34


  28.03.2020
 • ➤ International


  Un orășel din Austria, focarul răspândirii infecției cu coronavirus în Europa. Acuzații de tăinuire


  28.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scrisoare deschisă:Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activității


  28.03.2020
 • ➤ Local


  250 de voluntari răspund la numărul de telefon 0268-405000 pentru a ajuta brașovenii vârstnici și pe cei izolați


  28.03.2020
 • ➤ National


  La începutul săptămânii viitoare, România va depăși numărul de 2000 de persoane infectate și va trece în scenariul 4, moment în care vor adopta noi acte normative


  28.03.2020
 • ➤ National


  Al 30-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 74 ani din județul Hunedoara


  28.03.2020
 • ➤ National


  „Deșteaptă-te, române” va răsuna din toate mașinile de poliție, astăzi, la ora 17.00 pentru toți cei care respectă carantina


  28.03.2020
 • ➤ National


  Adrian Streinu-Cercel: Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical


  28.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.452


  28.03.2020
 • ➤ National


  Trecem la ora de vară 2020. La noapte dăm ceasurile înainte o oră


  28.03.2020
 • ➤ National


  Încă trei decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 29


  28.03.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Militar din Brașov angajează de urgență medici și asistenți, fără concurs


  28.03.2020
 • ➤ National


  UPDATe/ Medicul de la Gerota e în stare foarte gravă,dar nu a murit


  27.03.2020
 • ➤ Religie


  Papa Francisc a adresat o binecuvântare specială Urbi et Orbi. Piața Sf. Petru din Vatican a fost goală


  27.03.2020
 • ➤ National


  Numărul deceselor a ajuns la 26. Ultimul pacient decedat, un bărbat de 65 de ani, din Timiș


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 26-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 65 ani, din județul Timiș


  27.03.2020
 • ➤ International


  Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei


  27.03.2020
 • ➤ National


  Ce trebuie să știi ca să nu te infectezi cu coronavirusul COVID 19


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 25-lea deces de coronavirus: un bărbat de 81 de ani din București


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Poliția Brașov anchetează o firmă privată de transport după ce zeci de călători ar fi circulat înghesuiți într-un autobuz


  27.03.2020
 • ➤ National


  Paște 2020. Slujba de Înviere va avea loc fără enoriași din cauza noului coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Primul pacient grav infectat cu COVID 19 din Brașov a fost internat la Spitalul Județean


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Guvernul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgență: între 2000 și 20 de mii de lei pentru persoanele fizice


  27.03.2020
 • ➤ National


  COVID 19: 263 de cazuri noi de infectare


  27.03.2020
 • ➤ National


  Nelu Tătaru: La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Vor veni săptămâni și mai grele


  27.03.2020
 • ➤ National


  Scenariu:Ce face România când trece de 2.000 de cazuri de infecții cu coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Economic


  COVID-19: Parlamentul aprobă măsuri esențiale de sprijin la nivel european


  27.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 24


  27.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cine poate amâna plata ratelor la bancă


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Cum vor circula autobuzele


  Noi restricții la transport public de persoane în Brașov


  27.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Opera, la voi acasă!


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Controverse


  Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie se pregătește pentru pacienții cu COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii pot sprijini voluntar Serviciul Public pentru Situații de Urgență


  27.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul de Copii face plângere penală împotriva unui brașovean care a propagat informații false pe internet


  27.03.2020
 • ➤ National


  Tătaru în locul lui Costache


  Coronavirus l-a răpus pe ministrul Sănătății


  27.03.2020
 • ➤ National


  România va produce de săptămâna viitoare 150.000 de măști de protecție pe zi


  27.03.2020
 • ➤ National


  CNAIR: Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență


  27.03.2020
 • ➤ Reportaj


  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Revine la Știri peste 14 zile


  Lavinia Petrea se simte în siguranță acasă


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Totul va fi bine, spun copiii!


  27.03.2020
 • ➤ Life


  „Imagine”, imnul carantinei impuse de COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Hamsterul


  27.03.2020
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Introduceți și țelina în hrana voastră


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  Ronaldo, criticat de italieni


  27.03.2020
 • ➤ Sport


  Cristian Gațu este un campion


  27.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun

  Articolul următor


  Românii fac provizii de teama crizei

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.433 milisecunde, încărcat în milisecunde