Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 04.12.2019
• România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA, la toate cele trei domenii testate, respectiv citire, matematică și științe
• România este pe locul 47 la testul de citire PISA 2018, adică pe penultimul loc din UE, iar la matematică România s-a clasat ultima din Uniunea Europeană
România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA, la toate cele trei domenii testate, respectiv citire, matematică și științe. Potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), procentul de analfabetism funcțional în ceea ce privește România este de 44%, în medie, în creștere față de 2015.
Testele PISA sunt un barometru a ceea ce știu și pot face elevii în mod real, practic, la finalul învățământului obligatoriu, iar rezultatele PISA 2018 arată că doar puțin peste 50% dintre elevii români sunt capabili să folosească ceea ce au învățat la școală în viața de zi cu zi.
Testările Program for International Student Assessment (PISA) au loc din trei în trei ani și vizează tinerii în vârstă de 15 ani din peste 70 de state. Testele PISA analizează tot felul de aspecte ale sistemului de educație, inclusiv analfabetismului funcțional.

Învățământul românesc, ultimul la matematică și penultimul la citire și științe din UE

România este pe locul 47 la testul de citire PISA 2018, potrivit Raportului OECD lansat ieri la Paris. În privința clasamentului la matematică învățământul românesc este pe locul 52, după Bulgaria, iar la științe pe locul 55.
Rezultatele PISA 2018 la Citire arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009, scrie edupedu.ro. La Matematică rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012. PISA evaluează din anul 2000 competențele în științe, matematici și lectură pentru elevii în vârstă de 15 ani. Testele au fost realizate în mai 2018 pe 600.000 de tineri din 79 de țări și teritorii, un eșantion reprezentativ pentru 32 de milioane de elevi. La testul PISA au participat 5.075 de elevi din cei 203.940 de elevi în vârstă de 15 ani din România. Dintre aceștia, doar 171.685 sunt înscriși la școală. Față de testarea din 2015, când populația totală în vârstă de 15 ani era de 218.846, scăderea e de aproape 15 mii de adolescenți.

România este țara cu cea mai mare rată de analfabeți funcțional din UE

România este țara cu cea mai mare rată de analfabeți funcțional din UE, care culmea, alocă mai mulți bani pentru învățământul superior decât pentru cel preuniversitar. Nivelul analfabetismul funcțional a fost confirmat și de alte analize. Potrivit specialiștilor, care au realizat proiectul prezidențial România Educată, analfabetismul funcțional ajunsese la sfârșitul anului 2018 la 42% în România. Din păcate datele sunt mai îngrijorăroare, iar situația e tot mai rea. Rapoartele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE) arătau un nivel de 42% după testele PISA 2015, pentru ca ultimul studiu să arate că la sfârșitul anului trecut 44% din elevii români sunt analfabeți funcționali. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică asigură singurele rapoarte internaționale, care scot la iveală analfabetismul funcțional. Potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări, din 2012 și 2015, la care România a participat la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe. Totodată, procentul de analfabetism funcțional este de 44% și se află în creștere față de anul 2015.

Cum a decurs testarea

România a participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarte Economică (OECD). Elevii de 15 ani au susținut, în luna aprilie 2018, un test de două ore, pe hârtie, la fel ca în alte șapte state, celalte 72 de țări care au participat la PISA 2018 susținând testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Elevii și profesorii au completat, apoi, și un chestionar de 30-45 de minute, iar eșantionarea a fost făcută științific, participând la teste peste 5.000 de elevi de 15 ani din clasele a VII-a, a VIII-a și majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de școli.

„Șocant!” Așa califică Mircea Miclea rezultatele testelor PISA

Rezultatele României la PISA 2018 arată șocant, spune cercetătorul Mircea Miclea, fost ministru pentru scurtă vreme al Educației. „Șocant! Așa cum am știut de acum 7 ani, uitându-ne la rezultatele elevilor de clasele a II-a și a IV-a”, fără să facem, însă, nimic. Concluzia vine de la cercetătorul Mircea Miclea, care a analizat pentru Edupedu.ro raportul lansat ieri de OECD și care arată că România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018, aducând un procent de analfabetism funcțional încă și mai mare decât știam până acum: 44%. „Cauza este performanța didactică slabă a profesorilor”, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro, precizând că trebuie „să se stabilească criterii de performanță pentru fiecare disciplină, pentru fiecare profesor de la fiecare disciplină și salariile să fie în funcție de performanța profesorilor“. „Sistematic este o diferență enormă între notele de la clasă și rezultatele de la Evaluarea Națională și nimeni nu este penalizat”, a continuat fostul ministru al Educației. Rezultatul testelor PISA arată un regres față de 2015 semnificativ, mai ales la matematică, unde este o scădere de 14 puncte. „Dar este un regres pe toate liniile, deci și pentru literație, și pentru științe. Aceste rezultate sunt de fapt consonante cu datele pe care elevii le-au obținut la evaluarea națională în urmă cu 7 ani. În clasa a II-a, erau 30% elevi care erau sub nivelul 2 de performanță și acum sunt tot 30%. Deci, altfel spus, se știa și era confirmat de Evaluările Naționale exact același procent de 30%. Acum suntem tot cu 30% sub nivelul 2 de performanță, adică foarte slabi, iar acest lucru se știa cu 7 ani în urmă. E trist că, deși se știa, nu s-au luat măsurile necesare. Iar măsurile erau scrise și în lege, dar nu s-au aplicat: trebuia ca rezultatele de la aceste evaluări naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a –( n.red.) să fie utilizate pentru planuri individualizate de învățare. Adică profesorii să aplice o învățare remedială pentru elevii cu rezultate slabe, un plan de consolidare cu elevii cu performanțe medii și un învățământ de excelență pentru cei cu performanțe bune. Sunt în lege toate aceste lucruri, dar din păcate nici Ministerul Educației, nici Inspectoratele Școlare Județene și nici profesorii nu au aplicat această prevedere. Dacă se aplicau, nu ajungeam unde suntem“, mai spune Miclea.

„Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm“, spune ministrul Educației, Monica Anisie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a avut o declarație uluitoare despre rezultatele slabe obținute de România la testele PISA 2018.
„Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internațională. (…) Accentul la aceste evaluări internaționale nu cade neapărat pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață”, a spus Anisie pentru Digi24.ro. „Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internațională. Trebuie să facem diferența între Evaluările pe care le realizează ministerul Educației pentru clasa a II-a, a IV-a sau a VI-a, ori evaluările de la finalul clasei a VIII-a sau de la Bacalaureat. Așa cum ați precizat și dumneavoastră mai devreme în materialul pe care l-ați difuzat, accentul la aceste evaluări internaționale nu cade neapărat pe ceea ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață, deci trebuie să ne raportăm la acest aspect“, spune ministrul Educației. După ce a declarat că rezultatele evaluării nu sunt îngrijorătoare pentru că ele nu arată ce știu elevii, ci că nu știu să aplice cunoștințele în situații de viață, ministrul susține c㠄teoria pe care elevii o învață trebuie să poată fi aplicată“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  Azi 14:24
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  Azi 14:12
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  Azi 13:54
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  Azi 13:05
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  Azi 10:32
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  Azi 10:24
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  Azi 10:22
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  Azi 10:12
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  Azi 10:07
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  Azi 09:57
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  Azi 09:53
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  Azi 09:49
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  Azi 09:46
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  Azi 09:04
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  Azi 08:54
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  Azi 08:09
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Protecția Consumatorului vrea să conteste autorizația de construire a Hotelului Radisson Blu


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice


  16.01.2020
 • ➤ Actualitate


  România are unul din cele mai mici salarii minime pe economie din lume


  16.01.2020
 • ➤ National


  Lasă presa pentru politică


  Moise Guran se alătură USR-PLUS


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Șochează din nou


  Loredana Groza nu mai are secrete


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Doi tătici topiți după fiicele lor


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Sore și-a regizat intrarea la închisoare


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Un manelist, trimis în judecată pentru o melodie care jignește femeile


  16.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum îngrijim buchetele de flori tăiate


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Călătorie în savana africană, la Zoo Brașov

  Articolul următor


  Colectarea selectivă a deșeurilor va fi extinsă în tot Brașovul

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.952 milisecunde, încărcat în milisecunde