Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Curtea de Conturi acuză TVR că a ciupit „Cerbul de Aur“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 26.09.2019
• Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor
Curtea de Conturi a constatat   mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor, după cum reiese în datele furnizate de Curte deputatului Gigel Știrbu, Șeful Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă.

Șeful Comisiei pentru Cultură cere demisia Doinei Gradea

La finalul lunii februarie, Gigel Știrbu a solicitat Curții de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut și remunerarea unora dintre colaboratori și invitații permanenți ai televiziunii publice. Au fost consemnate cinci abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artiști, modificarea sursei de finanțare pentru Cerbul de Aur și organigrama. „Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârșit conducerea SRTv, în speță Doina Gradea, președinte-director general. Astfel, Doina Gradea a încălcat legile statului, regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, regulamentul de organizare și funcționare al Comitetului director (CD) al SRTv, hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv”, a transmis deputatul într-un comunicat.
Gigel Știrbu îi cere încă o dată Doinei Gradea să demisioneze.

Concluzia: 5 abateri

Știrbu cere explicații privind cheltuielile aferente festivalului Cerbul de Aur care, conform documentației, au fost rea-lizate din surse proprii, apoi TVR a solicitat recuperarea sumelor de la bugetul statului. El spune că schimbarea surse de finanțare nu este posibilă fără aprobările CA și CD. Potrivit raportului Curții de Conturi transmis, „în urma verificărilor efectuate, au fost constatate și consemnate cinci abateri pentru remedierea cărora auditorii publici externi au formulat și recomandări“.
Au fost încheiate contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. „Aceasta dovedește că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător și că operațiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal”.
Au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii reprezentați de agenția Global Records SRL pentru recitalurile de la Cerbul de Aur 2018, care includ costuri ce reprezintă transport, cazare și mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. „În baza acestor contracte s-au efectuat plăți din alocații bugetare, în total, în sumă de 11.365 de lei, direct agenției care reprezintă artiștii, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestației privind transportul, cazarea și mesele”.
În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al festivalului Cerbul de aur potrivit surselor de finanțare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 și Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 66/ 30.05.2018. „Conducerea SRTv nu a ținut seama de sursele de finanțare stabilite prin documentațiile întocmite cu ocazia achizițiilor efectuate pentru desfășurarea evenimentului. Astfel, deși sursa de finanțare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind sursele proprii, iar plățile au fost realizate efectiv din acestea, ulterior, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare și recuperarea sumelor respective de la bugetul statului”. În cazul a două contracte, unul încheiat de SRTv cu SC Studio Video Art SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere transfocatoare, deservite de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, și altul încheiat cu SC Bivolul Advertising SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere macara cu braț telescopic, deservită de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare pentru suma totală de 132.274,97 de lei, în condițiile în care la data cererii nu mai existau obligații de plată către cei doi prestatori și, mai mult, stingerea acestora se realizase conform condițiilor legale aprobate, se arată în raport.
Situația este similară și în cazul contractelor încheiate anul trecut cu SC Artmania Events SRL pentru servicii artistice. „Deși sursa de finanțare care a fost aprobată de Comitetul Director al SRTv și din care s-au realizat plățile a fost «sursele proprii», ulterior conducerea SRTv a solicitat și obținut de la bugetul de stat contravaloarea celor două contracte, în sumă totală de 1.415.871,99 de lei”.
În concluzie, „prin schimbarea sursei de finanțare și în lipsa aprobărilor Comitetului Director și a Consiliului de Administrație, conducerea executivă a SRTv a solicitat și încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146,96 lei. La data de 26 iulie 2019, SRTv a virat din disponibilitățile din surse proprii în contul «Alte venituri la bugetul de stat» suma de 1.616.116 lei, reprezentând 1.548.146,96 lei - cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur și 117.969 de lei - accesorii”.
Tot în raport se mai arată că au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii care au susținut recitaluri la Concursul Internațional Cerbul de Aur 2018, suportate din fonduri publice, în condițiile nerealizării unei bune gestiuni financiare a fondurilor publice.
Organigrama SRTv nu reflectă realitatea funcțiilor și a activităților specifice. În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare etc.) ce urmau a fi difuzate pe canalele SRTv deși, conform organigramei și statului de funcții, valabile în exercițiul bugetar auditat, în cadrul Serviciul Selecție Film erau prevăzute 14 posturi de traducător (dintre care 13 posturi figurau ca fiind ocupate și unul era vacant). „Valoarea brută totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018 pentru servicii de traducere, suportată din alocații bugetare, a fost de 47.552 de lei”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Agent de poliție prins în flagrant când lua mită


  Azi 18:06
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, duel cu Universitatea Cluj / Ion Crăciun: „Trebuie să luăm jocul foarte în serios“


  Azi 12:45
 • ➤ Cititori


  A apărut o nouă metodă de reîncărcare cartelă Vodafone! Iată detaliile!


  Azi 10:50
 • ➤ Prima pagina


  Încă un an și-un pic


  Construcția Terminalului Aeroportului Brașov începe în februarie


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  Materiale didactice gratuite pentru patru școli cu predare în limba germană din Brașov


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  S-a trezit Cuc: trimite spre aprobare contractul pentru Autostrada Brașov-Ploiești


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  „PNL trebuie să instaleze urgent un Guvern“


  „Nu vor exista tăieri de salarii și pensii!“, a spus Iohannis la Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  USR și-a stabilit și propunerile pentru Consiliul Local Brașov


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  SRI își construiește sediu la Bartolomeu Nord


  Azi 09:12
 • ➤ Religie


  Mare sărbătoare


  Zi de închinăciune la Cuvioasa Parascheva


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Liberalii propun un cabinet mai suplu


  Cum va arăta noul Guvern


  Azi 08:40
 • ➤ National


  Ce rămâne după Guvernarea PSD


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Divorțul anului ar fi de doi ani


  Ileana Lazariuc și Ion Ion Țiriac s-au despărțit după 10 ani de mariaj


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Cine este ginerele lui Becali


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  O tânăra de 30 de ani vrea să se căsătorească cu un avion


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Tratamente exotice


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Mitriță, gol și pasă de gol


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Tractorul a dat de pământ cu Cetate Râșnov


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Primul meci european din acest sezon


  Corona Brașov a oferit spectacol handbalistic


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Colțea bate Corona și relansează lupta pentru promovare


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Un punct pe final


  ACS SR Brașov a întrerupt seria neagră în meciul cu U Craiova II


  Azi 08:03
 • ➤ Life


  Când viața nu este "comedie divină" și este tragedie, potrivit lui "Joker" (VIDEO)


  13.10.2019
 • ➤ National


  Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar - schița momentului


  13.10.2019
 • ➤ Sport


  Cupa EHF. Corona Brașov, cu un pas în turul 3 preliminar după victoria cu Super Amara Bera Bera


  13.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa a 8-a


  ACS SR Brașov, un punct cu U Craiova 2 / Cetate Râșnov, umilită de Tractorul Cetate!


  12.10.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză de proporții: Colțea Brașov a bătut liderul CSM Corona Brașov!


  12.10.2019
 • ➤ Sport


  Champions League. CSM București a remizat cu vicecampioana Europei, Rostov Don


  11.10.2019
 • ➤ National


  Iohannis la Brașov,ultima oprire înainte de campania electorală: Avem nevoie să instalăm urgent un guvern liberal


  11.10.2019
 • ➤ Cititori


  Îți plac crizantemele? O florărie online din București îți dezvăluie semnificațiile acestor flori superbe


  11.10.2019
 • ➤ National


  Președintele Iohannis: Eu prefer un guvern politic. E destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL


  11.10.2019
 • ➤ National


  Iohannis a început consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern


  11.10.2019
 • ➤ Life


  400 de tablouri


  Congo, cimpanzeul celebru


  11.10.2019
 • ➤ Life


  Șase elefanți au murit încercând să salveze un pui


  11.10.2019
 • ➤ Life


  Peste 32.000 de somoni au „evadat” de la o fermă piscicolă din Chile


  11.10.2019
 • ➤ Life


  „Viața este al naibii de grea”


  Cântăreața Sia a dezvăluit că suferă de o boală neurologică rară


  11.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Artă și mult marketing


  Primatele lui Banksy fac 9,9 milioane de lire sterline


  11.10.2019
 • ➤ Life


  Nebunie și noroc


  Cele mai trăznite provocări și pariuri din istorie


  11.10.2019
 • ➤ Life


  Grădina din ghiveci


  4 legume pe care le poți crește în casă, chiar și iarna


  11.10.2019
 • ➤ Life


  Nu e o întâmplare


  Ce geantă purtăm la jacheta sport


  11.10.2019
 • ➤ Life


  O nouă dezvăluire


  Cine este bărbatul care a violat-o pe Demi Moore la 15 ani


  11.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centrul de Afaceri, inaugurat după cinci ani de șantier


  11.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Incompetență și inconștiență


  Două service-uri ale firmei Transbus Codreanu au fost închise


  11.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Noi restricții de circulație pe strada Nicolae Titulescu


  11.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Mașină strivită și trei victime, pe DN1


  11.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Liberalul Oprică se așteaptă la o campanie murdară, mai ales în online


  11.10.2019
 • ➤ Actualitate


  A scăzut cu 7%


  Prețurile RCA ar putea scădea în următoarele șase luni


  11.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Noul Cod Rutier intră în vigoare pe 12 octombrie


  11.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Sprijin teoretic în vederea acordării de fonduri europene pentru aeroport


  11.10.2019
 • ➤ National


  Moțiunea a trecut


  Guvernul Dăncilă a căzut. Ce urmează după?


  11.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un medic brașovean este judecat pentru că a luat mită

  Articolul următor


  Secție refăcută după 12 ani la Spitalul de copii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.162 milisecunde, încărcat în milisecunde