Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Curtea de Conturi acuză TVR că a ciupit „Cerbul de Aur“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 26.09.2019
• Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor
Curtea de Conturi a constatat   mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor, după cum reiese în datele furnizate de Curte deputatului Gigel Știrbu, Șeful Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă.

Șeful Comisiei pentru Cultură cere demisia Doinei Gradea

La finalul lunii februarie, Gigel Știrbu a solicitat Curții de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut și remunerarea unora dintre colaboratori și invitații permanenți ai televiziunii publice. Au fost consemnate cinci abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artiști, modificarea sursei de finanțare pentru Cerbul de Aur și organigrama. „Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârșit conducerea SRTv, în speță Doina Gradea, președinte-director general. Astfel, Doina Gradea a încălcat legile statului, regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, regulamentul de organizare și funcționare al Comitetului director (CD) al SRTv, hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv”, a transmis deputatul într-un comunicat.
Gigel Știrbu îi cere încă o dată Doinei Gradea să demisioneze.

Concluzia: 5 abateri

Știrbu cere explicații privind cheltuielile aferente festivalului Cerbul de Aur care, conform documentației, au fost rea-lizate din surse proprii, apoi TVR a solicitat recuperarea sumelor de la bugetul statului. El spune că schimbarea surse de finanțare nu este posibilă fără aprobările CA și CD. Potrivit raportului Curții de Conturi transmis, „în urma verificărilor efectuate, au fost constatate și consemnate cinci abateri pentru remedierea cărora auditorii publici externi au formulat și recomandări“.
Au fost încheiate contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. „Aceasta dovedește că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător și că operațiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal”.
Au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii reprezentați de agenția Global Records SRL pentru recitalurile de la Cerbul de Aur 2018, care includ costuri ce reprezintă transport, cazare și mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. „În baza acestor contracte s-au efectuat plăți din alocații bugetare, în total, în sumă de 11.365 de lei, direct agenției care reprezintă artiștii, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestației privind transportul, cazarea și mesele”.
În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al festivalului Cerbul de aur potrivit surselor de finanțare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 și Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 66/ 30.05.2018. „Conducerea SRTv nu a ținut seama de sursele de finanțare stabilite prin documentațiile întocmite cu ocazia achizițiilor efectuate pentru desfășurarea evenimentului. Astfel, deși sursa de finanțare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind sursele proprii, iar plățile au fost realizate efectiv din acestea, ulterior, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare și recuperarea sumelor respective de la bugetul statului”. În cazul a două contracte, unul încheiat de SRTv cu SC Studio Video Art SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere transfocatoare, deservite de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, și altul încheiat cu SC Bivolul Advertising SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere macara cu braț telescopic, deservită de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare pentru suma totală de 132.274,97 de lei, în condițiile în care la data cererii nu mai existau obligații de plată către cei doi prestatori și, mai mult, stingerea acestora se realizase conform condițiilor legale aprobate, se arată în raport.
Situația este similară și în cazul contractelor încheiate anul trecut cu SC Artmania Events SRL pentru servicii artistice. „Deși sursa de finanțare care a fost aprobată de Comitetul Director al SRTv și din care s-au realizat plățile a fost «sursele proprii», ulterior conducerea SRTv a solicitat și obținut de la bugetul de stat contravaloarea celor două contracte, în sumă totală de 1.415.871,99 de lei”.
În concluzie, „prin schimbarea sursei de finanțare și în lipsa aprobărilor Comitetului Director și a Consiliului de Administrație, conducerea executivă a SRTv a solicitat și încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146,96 lei. La data de 26 iulie 2019, SRTv a virat din disponibilitățile din surse proprii în contul «Alte venituri la bugetul de stat» suma de 1.616.116 lei, reprezentând 1.548.146,96 lei - cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur și 117.969 de lei - accesorii”.
Tot în raport se mai arată că au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii care au susținut recitaluri la Concursul Internațional Cerbul de Aur 2018, suportate din fonduri publice, în condițiile nerealizării unei bune gestiuni financiare a fondurilor publice.
Organigrama SRTv nu reflectă realitatea funcțiilor și a activităților specifice. În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare etc.) ce urmau a fi difuzate pe canalele SRTv deși, conform organigramei și statului de funcții, valabile în exercițiul bugetar auditat, în cadrul Serviciul Selecție Film erau prevăzute 14 posturi de traducător (dintre care 13 posturi figurau ca fiind ocupate și unul era vacant). „Valoarea brută totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018 pentru servicii de traducere, suportată din alocații bugetare, a fost de 47.552 de lei”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  44 de noi cazuri de COVID la Brașov, 779 în țară


  Azi 13:16
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  Azi 09:33
 • ➤ Eveniment


  Polițiștii locali au găsit o fetiță de trei ani pierdută de părinți


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  S-au întors cu COVID din tabăra de la Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  De miercuri


  Locuitorii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea autobuze


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune


  Azi 09:17
 • ➤ Actualitate


  La doi ani de la obținerea finanțării


  Drumul interjudețean dintre Brașov și Covasna intră în șantier


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Când va fi gata, de fapt, autostrada Comarnic-Brașov?


  Azi 09:06
 • ➤ National


  Plin de nimicuri


  Încă un transfer de la PSD la PNL


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Cîțu: România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială


  Azi 08:50
 • ➤ Life


  Se mărită


  Cătălina Ponor a primit inelul de nuntă


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Imaginea cu care Anda Adam a strâns peste 20.000 de like-uri


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Loredana Chivu și-a pus cele mai mari silicoane din România


  Azi 08:36
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A apărut un nou număr din Historia


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să împachetezi original un cadou


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Mutu a debutat cu dreptul


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Ruben de la Barrera în locul lui Hagi


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  FOTBAL – LIGA CAMPIONILOR


  Campioana și-a aflat primul adversar din Europa


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  MacQueen continuă pe banca „lupilor”


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  SCM Vâlcea și CSM București își încep aventura europeană pe 12 septembrie


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Jucătorii lui SR Brașov, din nou la treabă


  Azi 08:00
 • ➤ Sport


  U” Craiova, cap de serie în primul tur din Liga Europa


  09.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur preliminar


  09.08.2020
 • ➤ Economic


  Câte 2.500 de lei angajaților care lucrează acasă din cauza pandemiei


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primarul din Sânpetru are Covid. Primăria este închisă mâine publicului


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  60 de noi cazuri COVID la Brașov, 1145 noi cazuri în România


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  08.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  08.08.2020
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile pentru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un medic brașovean este judecat pentru că a luat mită

  Articolul următor


  Secție refăcută după 12 ani la Spitalul de copii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 16 milisecunde, încărcat în milisecunde