Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Curtea de Conturi acuză TVR că a ciupit „Cerbul de Aur“

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 26.09.2019
• Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor
Curtea de Conturi a constatat   mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018, abateri legate în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor, după cum reiese în datele furnizate de Curte deputatului Gigel Știrbu, Șeful Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă.

Șeful Comisiei pentru Cultură cere demisia Doinei Gradea

La finalul lunii februarie, Gigel Știrbu a solicitat Curții de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut și remunerarea unora dintre colaboratori și invitații permanenți ai televiziunii publice. Au fost consemnate cinci abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artiști, modificarea sursei de finanțare pentru Cerbul de Aur și organigrama. „Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârșit conducerea SRTv, în speță Doina Gradea, președinte-director general. Astfel, Doina Gradea a încălcat legile statului, regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, regulamentul de organizare și funcționare al Comitetului director (CD) al SRTv, hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv”, a transmis deputatul într-un comunicat.
Gigel Știrbu îi cere încă o dată Doinei Gradea să demisioneze.

Concluzia: 5 abateri

Știrbu cere explicații privind cheltuielile aferente festivalului Cerbul de Aur care, conform documentației, au fost rea-lizate din surse proprii, apoi TVR a solicitat recuperarea sumelor de la bugetul statului. El spune că schimbarea surse de finanțare nu este posibilă fără aprobările CA și CD. Potrivit raportului Curții de Conturi transmis, „în urma verificărilor efectuate, au fost constatate și consemnate cinci abateri pentru remedierea cărora auditorii publici externi au formulat și recomandări“.
Au fost încheiate contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. „Aceasta dovedește că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător și că operațiunile efectuate în cadrul acestuia au fost realizate formal”.
Au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii reprezentați de agenția Global Records SRL pentru recitalurile de la Cerbul de Aur 2018, care includ costuri ce reprezintă transport, cazare și mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. „În baza acestor contracte s-au efectuat plăți din alocații bugetare, în total, în sumă de 11.365 de lei, direct agenției care reprezintă artiștii, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestației privind transportul, cazarea și mesele”.
În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al festivalului Cerbul de aur potrivit surselor de finanțare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 și Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 66/ 30.05.2018. „Conducerea SRTv nu a ținut seama de sursele de finanțare stabilite prin documentațiile întocmite cu ocazia achizițiilor efectuate pentru desfășurarea evenimentului. Astfel, deși sursa de finanțare a unor cheltuieli a fost indicată ca fiind sursele proprii, iar plățile au fost realizate efectiv din acestea, ulterior, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare și recuperarea sumelor respective de la bugetul statului”. În cazul a două contracte, unul încheiat de SRTv cu SC Studio Video Art SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere transfocatoare, deservite de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, și altul încheiat cu SC Bivolul Advertising SRL pentru „achiziția de servicii de închiriere macara cu braț telescopic, deservită de personal specializat, pentru filmările necesare producției Festivalului Cerbul de Aur 2018”, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare pentru suma totală de 132.274,97 de lei, în condițiile în care la data cererii nu mai existau obligații de plată către cei doi prestatori și, mai mult, stingerea acestora se realizase conform condițiilor legale aprobate, se arată în raport.
Situația este similară și în cazul contractelor încheiate anul trecut cu SC Artmania Events SRL pentru servicii artistice. „Deși sursa de finanțare care a fost aprobată de Comitetul Director al SRTv și din care s-au realizat plățile a fost «sursele proprii», ulterior conducerea SRTv a solicitat și obținut de la bugetul de stat contravaloarea celor două contracte, în sumă totală de 1.415.871,99 de lei”.
În concluzie, „prin schimbarea sursei de finanțare și în lipsa aprobărilor Comitetului Director și a Consiliului de Administrație, conducerea executivă a SRTv a solicitat și încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146,96 lei. La data de 26 iulie 2019, SRTv a virat din disponibilitățile din surse proprii în contul «Alte venituri la bugetul de stat» suma de 1.616.116 lei, reprezentând 1.548.146,96 lei - cheltuieli aferente Festivalului Cerbul de Aur și 117.969 de lei - accesorii”.
Tot în raport se mai arată că au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii care au susținut recitaluri la Concursul Internațional Cerbul de Aur 2018, suportate din fonduri publice, în condițiile nerealizării unei bune gestiuni financiare a fondurilor publice.
Organigrama SRTv nu reflectă realitatea funcțiilor și a activităților specifice. În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare etc.) ce urmau a fi difuzate pe canalele SRTv deși, conform organigramei și statului de funcții, valabile în exercițiul bugetar auditat, în cadrul Serviciul Selecție Film erau prevăzute 14 posturi de traducător (dintre care 13 posturi figurau ca fiind ocupate și unul era vacant). „Valoarea brută totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018 pentru servicii de traducere, suportată din alocații bugetare, a fost de 47.552 de lei”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  EHF a decis suspendarea provizorie a Coronei Brașov din cupele europene!


  Azi 16:26
 • ➤ Local


  Restricțiile de circulație de pe DN73 Râșnov-Bran au fost ridicate


  Azi 16:12
 • ➤ Local


  Concert caritabil de jazz, cu Harry Tavitian, pentru salvarea clopotelor Bisericii Fortificată Evanghelică din Sânpetru


  Azi 15:57
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj de la Corona Brașov. Andreea Chiricuță și Alicia Gogîrlă au scăpat de suspendarea provizorie


  Azi 13:32
 • ➤ Local


  Un profesor din județul Brașov, suspectat de comportament nepotrivit cu elevele


  Azi 13:20
 • ➤ Local


  Pui de urs lovit de tren, lângă Brașov


  Azi 13:15
 • ➤ Sport


  Andreea Răducan nu mai este președintele FRG! "Poate nu sunt omul potrivit la conducerea federației”


  Azi 12:04
 • ➤ Prima pagina


  Colectarea selectivă a deșeurilor va fi extinsă în tot Brașovul


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Moșteniri toxice


  Primăria Săcele vrea să scape în instanță de „Casa NATO“


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Sistemul de 6,5 milioane lei pentru gestionarea Registrului Agricol din județ, un eșec


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Veștea și Scripcaru au o promisiune pentru Spitalul Regional de la Brașov


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Pentru siguranță


  UPU „de cinci stele“ la Spitalul de Copii


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Supraacciza pe carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time vor fi eliminate


  Azi 09:09
 • ➤ Life


  Povestea lui Moș Nicolae


  Noaptea în care răsar daruri în ghetuțe


  Azi 09:01
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Copilul-problemă”, copilul-minune al cinematografiei europene


  Azi 08:57
 • ➤ National


  Declarație comună la summitul de la Watford


  NATO merge mai departe, în pofida disensiunilor între aliați


  Azi 08:49
 • ➤ National


  „Reforma“ Ciolacu din PSD începe cu marginalizarea lui Bădălău, Ștefănescu și Mitralieră


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  „Mă duc de unde am venit”


  Lidia Buble plănuiește să se retragă din muzică


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Cel mai scump brad de Crăciun valorează 13.950.000 de euro


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Marina Voica se relansează la 83 de ani


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Bijuterii purtate de Beyonce și Rihanna, licitate în România


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să te ferești de hoții de buzunare


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  România, înfrângere dureroasă cu Muntenegru


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Comisia de Disciplină a FRH a decis


  Toate jucătoarele de la Corona Brașov au fost suspendate provizoriu


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Simona Halep a început antrenamentele în Dubai


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali a anunțat lista neagră de la FCSB


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Schimbare de ultim moment


  ACS SR Brașov i-a luat locul Hărmanului la Memorialul „Marian Măuță“


  Azi 08:08
 • ➤ Cititori


  Urgent Curat, campanie de awareness pentru importanța curățeniei în birouri: “Testul reputației și prima impresie care contează în business”


  04.12.2019
 • ➤ Local


  La Brașov, colectarea deșeurilor reciclabile se extinde în tot orașul


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj.


  Oficial. Toate jucatoarele de la Corona Brașov au fost suspendate provizoriu!


  04.12.2019
 • ➤ National


  Ludovic Orban, cel mai sărac premier al României


  04.12.2019
 • ➤ National


  Recursul compensatoriu, care a scos din pușcării peste 21.000 de infractori, a fost abrogat


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  CM Handbal. România a pierdut incredibil meciul cu Muntenegru


  04.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


  44% din elevii români sunt analfabeți funcționali


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Cu caiet de sarcini identic


  Primăria reia licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Brașovului


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Micii fermieri din Țara Făgărașului vor avea târg de animale cu abator


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Somații pentru proprietari


  180 de imobile în stare avansată de degradare


  04.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Grupul Anatoly, două medalii de aur la Concursul Internațional Coral de la Roma


  04.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Plăți pentru operatorii secțiilor de votare


  04.12.2019
 • ➤ National


  A venit factura moțiunii


  Funcțiile de secretari de stat sunt împărțite cu PMP și ALDE


  04.12.2019
 • ➤ National


  Orban despre salariul minim: Patronatele susțin în cea mai mare parte propunerea noastră


  04.12.2019
 • ➤ National


  Raluca Turcan: Solicit tuturor deputaților să voteze, în plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Se vorbește de sume fabuloase


  Câți bani câștigă Gina Pistol la Asia Express


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bănică și-a vândut vila din Eforie și își face hotel


  04.12.2019
 • ➤ Life


  Dieta Adelei Popescu pentru a se menține slabă


  04.12.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Metode de curățare a argintului acasă


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  Messi a câștigat Balonul de Aur 2019


  04.12.2019
 • ➤ Sport


  Campionatul Mondial de handbal feminin


  România, la un pas de o rușine istorică


  04.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Un medic brașovean este judecat pentru că a luat mită

  Articolul următor


  Secție refăcută după 12 ani la Spitalul de copii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.681 milisecunde, încărcat în milisecunde