Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Repetenți la educație


Noul an școlar începe cu hibe vechi

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 09.09.2019
• O radiografie completă a stadiului în care se află școlile și grădinițele din județ va fi gata abia după începerea anului școlar
• Deocamdată, verificări s-au făcut „pe sărite“ la 55 de unități din 34 de localități
• În prag de an 2020, cel puțin în patru școli din județ, copiii vor merge la toaletă tot în fundul curții
Anul școlar începe cu amenzi pentru primăriile care nu și-au făcut datoria pentru pregătirea unităților de învățământ și pentru directorii de școli care nu s-au mișcat cum trebuie în această vacanță pentru a obține documentația necesară. Cu puțin înainte de începerea anului școlar, mai multe școli din municipiu erau încă în șantier pentru reparații curente și și-au asumat responsabilitatea ca data de 9 august să îi prindă în bune condiții. Alte școli sunt în șantier, pentru că acolo se execută lucrări mai complexe de extindere sau manardare care au nevoie de mai mult timp. Există și școli, cum este corpul A al Colegiului Unirea sau Colegiul de Informatică, ce rămân în șantier pe termen mai lung, pentru că firmele de construcții nu și-au respectat graficul de lucru, iar investițiile se vor prelungi luni bune de acum încolo. În mediul rural, mai există, de asemenea, și școli cu toalete fără apă curentă și fără canalizare dar și școli care mai au de obținut avizele obligatorii de siguranță la incendiu. Un raport complet al modului cum începe anul școlar la Brașov nu există deocamdată, după cum a declarat inspectorul școlar general al județului Brașov, Ariana Bucur. Și asta pentru că IȘJ își începe verificările la școli abia după începerea anului școlar. Până acum, școlile au fost verificate prin selecție, de o comisie mixtă formată din ordinul prefectului Marian Rasaliu, comisia din care au făcut parte și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitare Veterniare și de Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului școlar.

Doar 55 de școli din județ au fost controlate

Înainte de debutul anului școlar au fost verificate de Comisia mixtă formată de prefect 55 de unități de învățământ din 34 de localutăți. Prefectul Marian Rasaliu spune că acestea au fost alese fie din rândul celor unde au fost sesizate nereguli sau a celor care au avut probleme în trecut, pentru c㠄ar fi fost imposibil să verificăm 1.530 de corpuri de clădiri școlare, câte sunt în județ“. Verificările au vizat stadiul pregătirii noului an școlar, din punct de vedere al sălilor de clasă și al clădirilor unităților de învățământ, igienizările și reparațiile făcute peste vară, spațiile de depozitare a produselor din Programul „Corpul și laptele“ și a spațiilor d servire a mesei, acolo unde e cazul sau organizarea activităților didactice. „Cu puțin timp înaintea începerii școlii am constatat la unele școli deficiențe care nu ar fi trebuit să existe, precum nerespectarea termenelor pentru activitatea de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, spații necorespunzătoare pentru depozitarea produselor din Programul Cornul și Laptele sau igienizări necorespunzătoare ale grupurilor sanitare, dar și lipsa actualizării planurilor de analiză a riscului la incendiu“, a spus vineri prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Amenzi de 10.000 de lei pentru primăriile care nu au pregătit școlile

Controalele s-au lăsat cu sancțiuni, dictate, în cele mai multe cazuri, primăriilor, care în administrarea corpurile de clădire unde se desfășoară activitățile de învățământ. Este vorba despre 9 amenzi, în valoare totală de 10.000 de lei, dictate primăriilor din Apața, Poiana Mărului, Comăna, Ghimbav, Predeal, Șercaia și Dumbrăvița, dar și directorului școlii nr. 5 din Săcele, care a omis să solicite autorizația de securitate la incendiu, o atribuție care îi revea direct. O amendă de 500 de lei a fost aplicată unui comerciant care își desfășoară activitatea în interiorul Colegiului „Radu Negru“ din Făgăraș, pentru unele nereguli de ordin sanitar.

4 școli din mediul rural, cu toatele în curte, fără canalizare și apă curentă

În ceea ce privește școlile din mediul rural, prefectul pare să fie mulțumit de modul în care se prezintă câteva dintre cele pe care le-a vizitat personal la Tărlungeni, Zizin, Budila sau Săcele. Inspectorul școlar general Ariana Bucur spune că în județ la acest început de an școlar există și câteva unități de învățământ care au grupuri sanitare în alte clădiri decât cele cu sălile de clasă, însă care respectă toate normele igienico-sanitare, fiind legate la canalizare și având apă curentă. Este cazul școlilor din Hălchiu sau a școlii gimnaziale nr. 1 din Săcele, după cum a exemplificat Ariana Bucur. La polul opus, patru școli de la sat nu au nici apă curentă la toaletă și nici grupuri sanitare legate la rețele de canalizare. Exte vorba despre școlile din Cața, Ungra, Jimbor și Mercheașa. „Un caz special este la la școala din Cața există un container cu grupuri sanitare, adus în perioada februarie – martie, care, nici la acest moment, nu este pus în funcțiune, pentru că domnul primar este în conflict cu conducerea unității școlare și a declarat categoric că nu este interesat de rezolvarea acestei probleme, ceea ce mi se pare foarte grav”, a declarat Ariana Bucur.

Municipiul Brașov, șantiere în școlile cu reparații complexe

În ceea ce privește începutul anului școlar în municipiul Brașov, Ariana Bucur spune că sunt încă unele lucrări care se fac la unități de învățământ, pe proeicte mari. șefa IȘJ a amintit că probleme sunt la Colegiu Național de Informatică, la care lucrările nu s-au terminat, acesta fiind al doilea an în care profesorii și elevii își desfășoară activitatea în fosta școală nr. 28 (de pe strada Cocorului). Aici, termenul de finalizare a lucrărilor era 16 septembrie 2019, însă el nu va fi respectat după cum a confirmat și viceprimarul Costel Mihai, din cauza unor întârzieri în grafic, de care răspunzător ar fi constructorul – același care a lucrat și la Colegiul Unirea și a lăsat și acolo un șantier în întârziere. „Nu sunt condiții corespunzătoare unui liceu de informatică, acolo unde există ore de informatică într-un număr foarte mare, deci laboratoare de informatică. Nu știu când se vor termina lucrările. Am avut promisiunea că la începutul anului școlar Corpul A va fi dat în folosință, ceea ce nu s-a întâmplat, iar în corpul B este dezastru”, a declarat Ariana Bucur.

Colegiul Unirea va avea și în acest an, program în două schimburi

De asemenea, ea a amintit de Colegiul Național Unirea, la care corpul A este în reparații capital: „Orele de acolo, obligatoriu, se vor desfășura în program de după amiază. Noi, cei din Inspectoratul școlar, dar și colegii mei profesori, ne dorim ca, dacă este posibil, cursurile să se desfășoare de dimineață. În condițiile în care firmele de construcții nu sunt condiționate și nu își respectă contractele suntem pași în situația de a modifica programe. Este vorba de naveta copiilor, de orele târzii la care se termină programul și de siguranța elevilor”. școala Gimnazială nr. 2 se mansardează, a mai anunțat șeful IșJ Brașov, precizând că lucrările nu sunt finalizare. „La școala Gimnazială nr. 2 se fac lucrări de extindere. Directorul de la școala Gimnazială nr. 19, directorul are promisiunea că lucrările se vor încheia, iar anul școlar nu va începe cu schele. Lucrări se mai fac la Colegiul Andrei Bârseanu, la Grădinița nr. 3, la Grădinița nr. 11”, a mai spus Ariana Bucur.

Structura anului școlar 2019-2020

Anul școlar va avea o durată de 35 săptămâni de
cursuri, iar noutatea este că semestrul I se termină odată cu vacanța de iarnă a copiilor care se termină după sărbătorile de iarnă. Cele două semestre vor fi structurate astfel:
semestrul I - 9 septembrie 2019 - 20 decembrie 2019
semestrul al II-lea - 13 ianuarie 2020 - 12 iunie 2020
29 mai 2020: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
5 iunie 2020: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
Trei vacanțe
Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:
vacanța de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
vacanța de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020)
vacanța de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului școlar 2020 - 2021)
Clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor avea o vacanță suplimentară în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Manualele școlare de clasa a VII-a vin cu întârziere de o lună

Ministerul Educației arată că manualele școlare pentru clasele I-VI și pentru clasele VIII-XII au fost retipărite li au ajuns deja la școli. Elevii de clasa a VII-a nu vor avea manuale la începerea școlii, pentru că licitațiile pentru aceste manuale au fost contestate. Școlile pot comanda manualele pentru clasa a VII-a până pe 12 septembrie, urmând ca acestea să ajungă pe băncile elevilor până pe 1 octombrie.
Ministrul interimar al educației, Daniel Breaz, a declarat că manualele lipsă pot fi consultate în format electronic pe site-ul manuale.edu.ro. „Avem o singură problemă la clasele a VI-a și a VII-a unde mai avem 17 manuale care în momentul de față se află în format electronic pe site-ul ministerului și pot fi descărcate oricând de acolo, pot fi utilizate pentru o perioadă, am mai spus și mă repet, scurtă, eu sper un orizont maxim două săptămâni în care vor fi tipărite și aceste manuale”, a declarat Breaz.

Schimbare pentru contestațiile de la Evaluarea Națională 2020

În ceea ce privește Evaluarea Națională 2020, calendarul adoptat de Ministerul Educației arată că aceasta se desfășoară în perioada 2- 27 iunie 2020. Însă noutatea constă în modalitatea de soluționare a contestațiilor. Dacă până acum era luată în considerare o diferență de 1,5 puncte la contestație, din 2020 diferența va fi de 1 punct. Ordinul de ministru prevede că: „În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Opinii


  FOTO. Izolația unui bloc de pe str. 13 Decembrie a fost luată de vânt. Arbori doborâți de vânt, pe străzile din Brașov.


  Azi 10:33
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului zice că respirăm aer bun


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  A ieșit din politică pe ușa din dos. Așa cum a intrat


  Kadas nu mai este membru PNL


  Azi 09:27
 • ➤ Eveniment


  Cod roșu de vânt la Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Kit anti-urși pentru brașovenii de la munte


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Șantierul în zona Onix va afecta și locurile de parcare


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Liderul PNL, Adrian Veștea, îl dă în judecată pe liderul PSD, Marius Dunca


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Limitatoare de viteză în alte două zone intens circulate din Brașov


  Azi 09:10
 • ➤ Actualitate


  A cincea ediție


  S-a aprobat Ghidul de finanțare pentru proiectele culturale


  Azi 09:04
 • ➤ International


  Virusul lovește în inima economiei italiene


  Coronavirusul cuprinde Italia: 3 morți și sute de infectați


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Anticipatele par să fie blocate


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  „Contesa Digitală”, la spital


  Ana Morodan și-a amputat singură un deget


  Azi 08:45
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu, amenințată de coronavirus


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Divorțează Andreea Bălan?


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Iulia Vântur, apariție la Smule Mirchi Music Awards


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Dragobete


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Simona Halep a cucerit la Dubai primul titlu din 2020


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile Râșnov 2020


  Stefan Kraft și-a mărit avansul față de Karl Geiger


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Liga4 Brașov. Amicale pe bandă rulantă


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  „Lupii“ au un nou antrenor


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Concluziile antrenorilor Stîngă și Dîrvăreanu după ACS SR Brașov - Cetate Râșnov


  Azi 08:12
 • ➤ Life


  Când legea junglei stabilește cine supraviețuiește, este indicat să fii om, nu să pari că ești animal - "The Gentlemen" (VIDEO)


  23.02.2020
 • ➤ Local


  Un cerb a murit în lacul de acumulare Tărlung, de lângă Brașov


  23.02.2020
 • ➤ Sport


  Rugbiștii din naționalele României și Spaniei s-au bătut într-un club din Botoșani!


  23.02.2020
 • ➤ Sport


  Fantastic! Simona Halep, campioană la Dubai! Finală dramatică


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Austriacul Stefan Kraft, liderul Cupei Mondiale, a câștigat a doua etapă de la Râșnov


  22.02.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal cu Cetate Râșnov / Amical cu trei cartonașe roșii!


  22.02.2020
 • ➤ Local


  Un elev de la Liceul de Arte din Brașov a căzut peste balustradă


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile


  Germanul Karl Geiger a câștigat prima etapă de la Râșnov


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Reacția lui Gică Hagi după meciul de vis făcut de Ianis în Europa League /"Bravo lui Ianis, bravo echipei"


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Mitropolitul Ardealului: În numele Colegiului ''Andrei Șaguna'' din Brașov ar trebui adăugat și cuvântul ''sfânt''


  21.02.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Mediului discută despre aer la Primăria Brașov


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Încă studiem


  12 mistere pe care oamenii de știință nu le pot explica


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Bun-bun!


  Cartofii dulci, bogăție de vitamine și minerale


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Julius Penzes, out de la Corona Brașov! Lupii au un nou antrenor!


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Trendul anului 2020


  Se poartă unghiile albastre


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Sergentul Stubby


  Povestea celui mai decorat câine de război din America


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Tradiții


  Dragobete, ziua iubirii mărturisite


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca o scenă


  Diane Keaton, antivedeta


  21.02.2020
 • ➤ Life


  Keanu Reeves a început filmările la «Matrix 4»


  21.02.2020
 • ➤ Sport


  Planuri mari pentru Marius Fetti la Corona Brașov /"Am un proiect amplu, de lungă durată"


  21.02.2020
 • ➤ Life


  De Ziua Îndrăgostiților


  Brașoveanul Adi Nartea și soția lui au celebrat 10 ani de relație


  21.02.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistem bolnav


  Nu avem medici de familie


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Patinatorii medaliați de la Corona, premiați de Consiliul Local


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Perdea verde de-a lungul Ocolitoarei Brașovului


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Ca înainte de alegeri


  Veștea dă vești despre Autostrada Brașov - Bacău


  21.02.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre consilierii primarului Scripcaru candidează la primăria Zărnești din partea PNL


  21.02.2020
 • ➤ Actualitate


  Concurs de soluții


  Arhitecți din străinătate vor regândi Piața Sfatului și Centrul Istoric


  21.02.2020
 • ➤ Religie


  Zi de sărbătoare


  Moșii de Iarnă


  21.02.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  3 firme vor să aducă eco-insule pentru gunoi la Brașov

  Articolul următor

  Ca o tristă telenovelă


  Afaceristul care și-a ucis bunica nu va face pușcărie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.910 milisecunde, încărcat în milisecunde