În ultima vreme, probleme mari au apărut la Predeal, la Hârseni sau Fundata, iar în aceste zone ar fi necesară intervenția vânătorilor
Prefectul Marian Rasaliu va solicita Ministerului Mediului acordul pentru recoltarea mai multor urși care vin în județul Brașov, în zone locuite, punând în pericol viața oamenilor. În ultima vreme, probleme mari au apărut la Predeal, la Hârseni sau Fundata, spune prefectul, iar în aceste zone ar fi necesară intervenția vânătorilor. Deocamdată nu s-a stabilit numărul de exemplare pentru care prefectul va cere acordul de recoltare sau relocare, aceste date urmând să fie stabilite după discuțiile cu autoritățile. Cel mai important este să apărăm viața omului înainte de cea a animalelor. Am avut unele probleme în ultima perioadă, de exemplu la Hârseni sau la Predeal, cu urși care au atacat oameni sau gospodării. Avem toate documentele pentru Ministerul Mediului, ca să cerem recoltarea unor exemplare, iar miercuri va fi o întâlnire cu Jandarmii, ISU, APM, reprezentanții ocoalelor silvice și primarii care trebuie să își spună punctul de vedere legat de numărul optim de urși care să fie recoltăți. Ulterior voi merge la Minister și voi cere aprobare pentru recoltare, a declarat prefectul Marian Rasaliu.
De trei ori mai mulți urși decât numărul optim, în Brașov
Potrivit prefectului Marian Rasaliu, în județul Brașov ar fi un număr de trei ori mai mare de urși, decât cel optim, iar la nivel național ar exista în jur de 7.000 de exemplare, ceea ce înseamnă cu 70% mai mult pentre numărul optim. Întrebat însă care ar fi numărul optim de urși pentru județul Brașov și numărul existen în fapt, prefectul nu a știut să dea un răspuns. El spune însă că există probleme mari cu urșii care vin în căutare de hrană în zonele locuite, iar exemplele sale sunt cel de la Predeal, de săptămâna trecută, când un bărbat a fost atacat de urs, de la Fundata, când un urs a fost alergat ore în șir de jandarmi și localnici pentru a se retrage în pădure, după ce ajunsese în centrul localității, și de la Hârseni, unde se pare că în ultimele săptămâni a devenit o obișnuință ca urșii să vină în zona locuită.
Primarul comunei Hârseni: Oamenii sunt terorizați de urși
De altfel, primarul comunei Hârseni, Mihai Oltean, este unul dintre cei care susțin recoltarea unor exemplare de urși care în ultima vreme vizitează tot mai des comuna, făcând pagube în gospodării. În ultimele două săptămâni ursul vizitează seară de seară satul, 25 de familii au fost păgubite, mai multe oi au fost mâncate, iar câini atacați în curți. Acum câteva zile, un om a ieșit în curte seara, crezând că este atacat de hoți dar, de fapt, a dat nas în nas cu ursul. Se fac goane, îi împingem în pădure, dar urșii coboară iar. Avem inclusiv o ursoaică cu doi pui care ne vizitează des. Oamenii sunt terorizați, trebuie să facem ceva, se plânge primarul comunei Hârseni. El atrage atenția că măsuri de recoltare sau relocare a urșilor trebuie luate cât mai repede pentru că în curând porumbul va da în lapte, iar ursul va crede că acolo este teritoriul lui.
Regia Pădurilor Kronstadt, soluție pentru urșii ce pot fi reabilitați
Regia Pădurilor Kronstadt susține recoltarea, adică vânarea, urșilor care au un comportament agresiv și care numai au șanse să trăiască în sălbăticie după ce perioade lungi au obținut mâncarea din gunoaie, din gospodării sau chiar de la oameni. Pentru exemplarele care pot fi retrimise în sălbăticie însă, Regia propune amenajarea unui Centru de reabilitare pe terenurile pe care le deține.
De altfel, RPLP Kronstadt are și un proiect în acest sens, pentru care vrea să obțină fonduri europene. Centrul ar urma să fie amenajat pe 170 de hectare, printr-o investiție estimată la un milion de euro, bani pentru care Regia Kronstadt va aplica atunci când se va deschide axa de finanțare prin POIM. În doi ani și jumătate vrem ca acest centru să fie funcțional. Zona poate adăposti până la 60 de exemplare de urs - mascul, femelă cu pui, pui orfani. Însă intenția noastră este ca tot aici să aducem muflon, cerb sau căprior, a declarat Dan Olteanu, directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!