Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările la Codurile penale. Pasul următor - declanșarea Articolului 7

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/HotNews.ro, 13.05.2019
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertizează că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Frans Timmermans spune, în document, că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.

În documentul transmis autorităților române și datat 10 mai, Frans Timmermans arată că în ultimele luni Comisia Europeană a fost nevoită să revină frecvent asupra problemei statului de drept în România.

"Cu fiecare această ocazie, Comisia a subliniat că se fac pași făcuți înapoi de la progresele ]nregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat și recomandările făcute pentru a liniști îngrijorările apărute nu au fost luate în seamă. Aceeași lipsă de dorință a fost consemnată și în privința recomandărilor făcute de Comisia de la Veneția și de GRECO. Din nefericire, ultimele evoluții din România au amplificat și mai mult problemele existente privind domnia legii", subliniază prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

El amintește că în Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat - oprirea acestui trend negativ și punerea angajamentelor și eforturilor României din nou pe calea cea bună. "Urmarea acestei căi înseamnă că măsurile ce urmează a fi luate sunt pregătite cu o consultare adecvată și, dacă este necesar, cu ajutor al experților din afara țării. Astfel, s-ar evita riscurie ca măsurile luate să fie incompatibile cu legile UE și instrumentele anticorupție internaționale, sau cu recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare și ale Comisiei de la Veneția".

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană, de la toate nivelurile, a făcut apel la autoritățile române să recurgă la astfel de abordări pozitive într-o serie de întâlniri, scrisori și discuții în ultimele șase luni, dar, din nefericire, nu s-a ales această cale.

"Comisia, respectând deplin suveranitatea României și punând în practică responsabilitățile de garant al tratatelor, inclusiv al valorilor pe care este fondată Uniunea Europeană, într-o manieră obiectivă și nepărtinitoare, a identificat, la acest moment, următoarele puncte de îngrijorare privind domnia legii în România:
În privința independenței Justiției, raportul MCV din noiembrie 2018 a descoperit probleme serioase privind reducerea garanțiilor prevăzute de lege pentru independența sistemului de justiție. Ordonanțele de guvern ce au modificat legile justiției emise după aceea au amplificat îngrijorările. De exemplu, autoritățile române au implementat un sistem disciplinar strict și exhaustiv și noi răspunderi pentru magistrați.
Dacă se adaugă apariția secției speciale pentru anchetarea magistraților și cu activitatea recentă a Inspecției Judiciare, rezultatul este înspăimântător pentru magistrați din punct de vedere a independenței lor.
În ce privește lupta efectivă împotriva criminalității, există un trend clar de subminare a autorităților, în special Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție, esențiale în lupta împotriva corupției. Acest trend indică lipsa unei colaborări corecte între instituțiile statului, afectând eficiența și independența sistemului judiciar.
Această lipsă de cooperare s-a văzut și în cazul procedurilor controversate de numire în funcții, afectând încrederea în sistem. Recomandările făcute de mult timp de Comisie pentru implementarea, în sistemul procuraturii, de proceduri pe baze solide și independente continuă să fie ignorate.
Modificările adoptate de Parlamentul român pe 24 aprilie 2019 la Codul Penal, Codul de Procedură penală și legile privind corupția se adaugă la aceste îngrijorări".
Timmermans mai spune că în schimburile de mesaje, în întâlnirile și dialogurile tehnice avute acum câteva săptămâni cu autoritățile române a avut ocazia să prezinte principalele îngrijorări ale Comisiei, dar, în pofida acestor eforturi, multe îngrijorări au fost ignorate în proiectele de lege adoptate și rămân de actualitate, precum:
Reducerea perioadei de prescripție: pentru infracțiuni cu pedepse între 10 și 20 de ani și între 5 și 10 ani, termenul pentru a obține o condamnare finală ar fi în principiu reduc cu doi ani. Acest amendament poate duce, în multe cazuri, la atingerea termenului de prescripție înainte ca ultima instanță să aibă posibilitatea să judece. Asta înseamnă că multe infracțiuni pot rămâne nepedepsite, inclusiv infracțiuni care, potrivit legilor UE, ar trebui pedepsite cu sancțiuni eficiente, proporționale și cu efect de descurajare ( cum ar fi falsificarea de modetă, abuz de piață și pronografie infantilă.
Reducerea pedepselor pentru anumite fapte comise în exercițiul funcției publice, precum abuzul în serviciu. Amendamentul prevede că, în aceste cazuri, dacă suspectul plătește beneficiile materiare primite în anumite infracșiuni de corupție înainte de proces, sentința cu închisoarea este redusă la jumătate. Acest lucru va avea impact asupra duratei sentințelor cu închisoarea în astfel de cazuri și asupra caracterului preventiv al prevederilor legii penale.
Oficialul CE avertizează că, "în lumina acestor îngrijorări majore, dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)".

Procedura - care prevede un dialog de corectare a problemelor și evitarea a declansării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene - ar înlocui, cât timp este în desfășurare, Mecanismul de Coooperare și Verificare. "Țintele și recomandările MCV vor fi abordate în Cadrul pentru Statul de Drept. Bineînțeles, România rămâne obligată să respecte angajamentele luate la momemntul aderării, iar criteriile MCV rămân până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător și în totalitate".

"În plus, Comisia își rezervă dreptul de a se folosi de calitatea de garant al Tratatelor și nu va ezita să deschidă imediat procedurile prevăzute de Articolul 258 al Tratatului Uniuniii Europene împotriva oricărei încălcări a legilor UE pe care le identifică. Obiectivul Comisiei este să ajute autoritățile Române să găsească soluții la problemele privind domnia legii care au apărut și să se revină la efectuarea de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, așa cum România s-a angajat. În primul rând, este vorba de interesul poporului român, dar este și în interesul UE, ca întreg. Ca întotdeauna, Comisia este pregătită să intre într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", mai arată Timmermans în scrisoarea transmisă oficialilor români.

”Rule of law Framework” este o procedură înființată de Comisia Europeană în martie 2014, pentru a a contracara amenințările la adresa statului de drept care au caracter sistemic, în condițiile în care "statul de drept a fost supus unor presiuni crescânde în Europa". "Cadrul poate fi activat în situațiile în care există o deficiență sistemică ce afectează integritatea, stabilitatea și buna funcționare a instituțiilor și a mecanismelor instituite la nivel național pentru asigurarea statului de drept. Cadrul UE nu este conceput pentru a aborda situații individuale sau cazuri izolate de încălcare a drepturilor fundamentale sau de erori judiciare".

"Obiectivul cadrului este de a permite Comisiei să identifice o soluție împreună cu statul membru vizat, pentru a preveni apariția unei amenințări sistemice la adresa statului de drept de natură să devină un „risc clar de încălcare gravă”, care ar putea declanșa aplicarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Procesul are trei etape:
Evaluarea Comisiei: Comisia va colecta și va examina toate informațiile relevante și va stabili dacă există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept. În cazul în care, în urma acestei evaluări, consideră că există în mod real o situație de amenințare sistemică la adresa statului de drept, Comisia va iniția un dialog cu statul membru vizat prin trimiterea „avizului său privind statul de drept”, care va constitui un avertisment pentru statul membru, și justificarea motivelor sale de îngrijorare. Comisia va da statului membru vizat posibilitatea de a răspunde.
Recomandarea Comisiei: într-o a doua etapă, cu excepția cazului în care chestiunea a fost deja soluționată în mod satisfăcător, Comisia va emite o „recomandare privind statul de drept” adresată statului membru. Comisia va recomanda statului membru ca, într-un termen stabilit, să rezolve problemele identificate și să o informeze cu privire la măsurile luate în acest scop. Comisia își va publica recomandarea.
Măsurile luate ca urmare a recomandării Comisiei: într-o a treia etapă, Comisia va monitoriza măsurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandării. Dacă nu se ia nicio măsură satisfăcătoare în termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevăzute la Articolul 7 din Tratatul UE. Este cea mai dură sancțiune împotriva unui stat membru UE. Această procedură implică suspendarea dreptului de vot al acelei țări în Consiliul UE. Până acum, Comisia Europeană a declanșat această procedură doar în cazul Poloniei. În cazul Ungariei, procedura a fost inițiată de Parlamentul European.
Camera Deputaților a adoptat în 24 aprilie, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Proiectele au ajuns la vot în Cameră după ce Comisia Iordache a dat raport favorabil, în mare viteză. Cele două legi, precum și proiectul de modificare a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție au fost atacate vineri la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis.

Modificarea Codurilor penale a reintrat în procedura parlamentară după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare prin ordonanță de urgență, acesta fiind unul dintre motivele schimbării din funcție a lui Tudorel Toader.

Comisia Iordache a adoptat în mare viteză raportul pe cele două proiecte de modificare a Codului Penal și a Codului de procedură penală. Teoretic, este vorba de modificari cerute de Curtea Constituțională. Opoziția acuză că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.

Printre modificările la Codul penal se numără abrogarea unuia dintre articolele de lege în baza cărora liderul PSD a fost condamnat în primă instanță, reducerea termenelor de prescripție și de denunț și abrogarea articolului privind neglijența în funcție.

Alte amendamente controversate, declarate însă constituționale, vizează interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale și a judecării, dar și obligația ca reținutului să i se dea, la cerere, întregul material probator. De asemenea, un denunțător poate beneficia de reducerea limitei de pedeapsă doar dacă face denunțul în cel mult un an de la data la care a aflat despre săvârșirea infracțiunii.

Prevederile controversate la legislația penală adoptate de Parlament:
Reducerea termenelor de prescripție a pedepselor. Termenele de prescripție a răspunderii penale vor fi: de 8 ani față de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani; și de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani.

Abrogarea articolului referitor la neglijența în serviciu.
Introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunț. "Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârșirii acesteia", se menționează în proiect.

Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice și a declarațiilor publice, precum și furnizarea altor informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
Articolul 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se abrogă. Ce prevedea acest articol: În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.Condamnarea lui Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul angajărilor fictive s-a făcut și în baza acestui articol. Abrogarea influențează și termenele de prescripție, care scad semnificativ.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Știri Brasov


    Un jandarm brașovean s-a înecat la Costinești


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Meci nebun la Arad între UTA – Turris! "'Bătrâna Doamnă" a început play-off-ul cu o înfrângere!


    09.07.2020
  • ➤ National


    Monumentul Eroilor - Crucea de pe Vârful Caraiman intră în renovare


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașov. 12 senzori noi de măsurare a calității aerului vor fi montați în oraș


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    PNL vrea să câștige șefia CJ și Primăria Brașov cu Adrian Veștea și George Scripcaru


    09.07.2020
  • ➤ Cititori


    Anunț de licitație RAJA Constanța


    09.07.2020
  • ➤ Cititori


    Anunț de licitație RAJA Constanța


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    POLIȚIA BRAȘOV


    Pericolele dating-ului online!


    09.07.2020
  • ➤ Prima pagină


    Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    O zi neagră


    53 de cazuri noi de COVID la Brașov


    09.07.2020
  • ➤ Artă & Cultură & Media


    Fostul manager de la Dramatic a pierdut și procesul


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Iohannis: E o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Maternitatea din Brașov, în topul spitalelor din România


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Casa Sfatului rămâne a orașului Brașov


    09.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Au început înscrierile


    Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”


    09.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Ai fost în șomaj tehnic? E posibil să fi rămas fără asigurare de sănătate


    09.07.2020
  • ➤ Actualitate


    De azi, bilete în stațiuni pentru pensionarii brașoveni


    09.07.2020
  • ➤ National


    Avertisment


    Vom avea din nou cozi la secțiile de votare


    09.07.2020
  • ➤ National


    Iohannis: alegerile locale se pot organiza, problema e campania


    09.07.2020
  • ➤ Life


    Azi e ziua lor


    Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru și Angela Similea sunt născute în aceeași zi


    09.07.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Cum scapi de o durere de cap fără medicamente


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Încă un arbitru din Liga 1 are coronavirus!


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Cristian Ganea nu are loc la Athletic Bilbao


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Reacția oficială a CFR-ului


    Credit pentru Dan Petrescu


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Simona Gogîrlă a sunat adunarea la Corona


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Colțea Brașov își strigă nemulțumirea


    09.07.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Haiducii impozitării


    09.07.2020
  • ➤ National


    Alianța USR PLUS critică legea privind organizarea alegerile locale: vom avea din nou cozi la secțiile de votare!


    08.07.2020
  • ➤ National


    Accident grav pentru fostul președinte al României, Emil Constantinescu. A suferit două fracturi grave


    08.07.2020
  • ➤ Sport


    Clemență pentru handbalistele de la Corona Brașov? Anunțul lui Cristi Balaj, șeful ANAD


    08.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    4 polițiștii confirmați cu COVID 19, la Brașov. Alți 9 sunt trimiși în izolare


    08.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    555 de noi cazuri COVID la nivel național, din care 53 la Brașov


    08.07.2020
  • ➤ Eveniment


    POLIȚIA BRAȘOV


    Prevenirea furturilor din societăți comerciale


    08.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Maternitatea din Brașov, în topul celor mai bune și mai curate spitale din România


    08.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Autostrada Comarnic-Brașov trecea prin curtea Castelului Cantacuzino și prin etajul 7 al unor imobile!


    08.07.2020
  • ➤ Prima pagină


    Când aflăm cine vrea să fie primar la Brașov


    08.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Tot în topul negru


    45 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov


    08.07.2020
  • ➤ Eveniment


    22 de hectare de verdeață pe gunoi


    08.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Focar de COVID 19 la Garda de Mediu Brașov


    08.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Comandă pentru încă 25 de troleibuze


    08.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Bugetari din Brașov dau statul în judecată pentru banii din șomajul tehnic


    08.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Prefectura Brașov a trimis ajutoarele la primării


    08.07.2020
  • ➤ National


    Băieții care fac legea


    Doi deputați PSD, amendați de polițiști într-o șaormerie


    08.07.2020
  • ➤ Life


    Îndrăgostită la Vama Veche


    Andreea Bălan are un nou iubit


    08.07.2020
  • ➤ Life


    Inna, sexi la Vama Veche


    08.07.2020
  • ➤ Life


    Mădălina Ghenea a rupt logodna cu multimiliardarul italian


    08.07.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    China este interesată de autostrada Brașov-Ploiești

    Articolul următor


    Tiroliana de la „7 Scări“ a fost redeschisă

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 17 milisecunde, încărcat în milisecunde