Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Pietonal nou în Răcădău

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 18.04.2019
• Pietonalul din Răcădău, Valea Cetății, va fi reamenajat după un proiect realizat de arhitectul Lucian Păltânea și peisagistul Christian Voinescu
Pietonalul din Răcădău, Valea Cetății, va fi reamenajat după un proiect realizat de arhitectul Lucian Păltânea și peisagistul Christian Voinescu. Cei doi au făcut ieri o primă prezentare a proiectului, care în acest an intră în prima sa fază de implementare, cea a realizării documentațiilor. Acest proiect ar urma să schimbe complet fața pietonalului, pentru a răspune nevoilor de accesibilitate ale cetățenilor - fie ca pietoni, fie ca bicicliști, dar și pentru a fi mai „prietenos“ cu natura. Potrivit echipei care a realizat proiectul, acesta a fost gândit în urma unui studiu sociologic adresat punctual cetățenilor din Răcădău, cu posibilitatea extinderii în etapele a doua și a treia, astfel încât întregul pietonal să poată fi amenajat unitar și integrat. În etapele ulterioare, se are în vedere replicarea în oglindă a primului tronson în partea superioară a pietonalului, în zona artezienei de „La Urs“, și asigurarea unei „rezerve spațiale“ în partea de mijloc, care să poată fi folosită ca spațiu neconvențional de expoziții și evenimente.

Rampă pentru persoanele în scaun rulant și cărucioare

Zona pietonală din Răcădău va avea în vedere și nevoii de deplasare a tuturor celor care trec prin acest spațiu, inclusiv persoane în scaun rulant sau a mamelor care plimbă bebelușii în cărucior . Astfel că cei doi specialiști spun că au gândit construirea unei rampe care să aibă o înclinație ce respectă toate normele, pentru a fi utilizată atât de bicicliști, cât și de mamele cu cărucioare sau de persoanele cu dizabilități. „Este vorba despre o rampă ce are o înclinație conform normelor și o lățime de patru metri, astfel încât să poată fi utilizat de oricine“, a explicat arhitectul Lucian Păltânea. De asemenea, proiectul vizează inclusiv refacerea unor trepte și taluzuri.

Fântâna arteziană va fi refăcută

Fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului să poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride. Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită. Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și va fi marginită de arbori.

O piațetă colorată, vizibilă de pe Tâmpa

Conceptul prezentat de cei doi specialiști are în vedere crearea unor spații colorate, care să facă această zonă ușor vizibilă de pe Tâmpa sau Dealul Melcilor. Astfel, pardoseala va fi colorată și va avea anumite desene, iar pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci va fi li un material potrivit pentru rotile, va amortiza șocurile și va reduce zgomotul. Un punct important al proiectului este și mărirea suprafețelor verzi cu arbori cu talia mare, care ar urma să ofere umbră și oxigen și să rețină praful. Pentru asta, vor fi aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului, cum sunt arțarul, jugastrul, scorușul, magnolia sau mărul de pădure. Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantați 15 arbori, în două jardiniere cu suprafață de peste 200 mp fiecare și care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundația pietonalei și umplerea spațiului cu pamânt. Zona de vegetație va fi completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupar, jneapan etc).

Etapa documentațiilor, în acest an

Lucrările vor cuprinde și unele intervenții refacere a rețelelor de utilități publice, respectiv iluminat și drenaj-canalizare, sistemul de irigații va fi automatizat și vor fi instalate și trei cișmele noi, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wi-fi. Tot acest proiect se află acum doar la faza de proiect, urmând ca în acest an, să fie realizate documentațiile de care are nevoie, după cum a precizat primarul George Scripcaru. „Este un proiect care a plecat de la nevoile cetățenilor din zona, atât în ceea ce privește rolul pietonalului pentru viața sociala a cartierului, cât și asupra modului în care ar trebui amenajat. El răspunde nevoilor tuturor categoriilor de cetățeni din zona, de la copii și până la părinți și bunici, și care face parte din contractul de asistență al Primariei Brașov cu Banca Mondială. Azi am aprobat bugetul municipiului, unde sunt prevăzute fondurile necesare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să demăram această investiție“, a declarat primarul George Scripcaru.

Solicitare pentru o zonă de expoziții destinată elevilor de la școlile din Răcădău

Prezentarea celor doi specialiști vine după ce, anul trecut, consilierii locali liberali au solicitat public o soluție de îmbunătățire a accesibilității în zona pietonalului din Răcădău. De altfel, și la ședința de ieri a Consiliului Local, în care a avut loc prezentarea, consilierul Carmen Ferghete, care reprezintă zona Valea Cetățenii, a cerut mai multe detalii despre felul în care va fi amenajată zona dispre parcul Ursul, despre locurile ce vor fi amenajate pentru persoanele în vârstă, despre dar și despre zona „amfiteatrului“ propus de cei doi specialiști. „Aș vrea să țineți cont de o zonă în care destinată și persoanelor de vârsta a treia, care vor să ia un loc în zona acestui pietonal, întrucât în prezentarea aceasta nu am văzut și bănci. De asemeena, aș vrea să luați în calcul și faptul că în valea Cetății se află Liceul de Arte Plastice, astfe ca o zonă din amfiteatrul pe care l-ați prezentat să poată funcționa ca loc de expoziții în aer liber sau pentru diferite serbări ale școlilor din cartier“, a declarat Carmen Ferghet-Țop. Potrivit arhitectului Lucian Păltânea, într-o a doua etapă de amenajare a pietonalului se va avea în vedere amenajarea unei zone speciale pentru expoziții și evenimente. „Intenția noastră este să cvreem un spațiu care să atragă nu doar cetățenii din cartier, ci și oamenii din restul orașului“, a declarat Lucian Păltânea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Doar 49% dintre candidații din județul Brașov la examenul de titularizare au reușit să ia note peste 7


  Azi 16:08
 • ➤ Local


  ANI declară incompatibil un consilier local din Săcele


  Azi 15:34
 • ➤ National


  PSD, pe locul 3 în propriile sondaje


  Azi 14:47
 • ➤ International


  Boris Johnson va fi noul premier al Marii Britanii


  Azi 14:40
 • ➤ Cititori


  Cât de departe poți ajunge cu mașina în Deltă și ce poți vizita?


  Azi 13:55
 • ➤ Local


  4 motociliști dispăruți duminică în munții Făgăraș au fost găsiți teferi


  Azi 13:21
 • ➤ Local


  Brașov: Un băiat de 15 ani și-a ucis iubita


  Azi 13:12
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă este candidatul PSD la prezidențiale


  Azi 13:06
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:26
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:22
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:18
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:14
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:10
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:55
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:50
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:43
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:38
 • ➤ Prima pagina


  Condamnare pentru 140 de urși


  Azi 09:41
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Weekend cu TAMTAM la Brașov


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Poveste veche


  Primăria vrea să preia zidurile turnurile și bastioanele cât mai repede


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Licitație pentru reconstruirea podului CFR de la Budila


  Azi 09:32
 • ➤ Actualitate


  Premieră


  Brașoveanul Ciprian Lupu, primul pilot în scaun rulant


  Azi 09:23
 • ➤ National


  Jocuri de imagine


  Cale liberă pentru Dăncilă în cursa pentru Cotroceni


  Azi 09:20
 • ➤ National


  Liberalii au început războiul cu Dan Barna


  Azi 09:15
 • ➤ Economic


  În câteva zile se aprobă


  Facilități fiscale pentru datornicii la stat


  Azi 09:11
 • ➤ Economic


  Importurile de gaze au crescut de 353 de ori în 2019 ca urmare a OUG 114


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  Guvernul nu mai are bani să le restituie transportatorilor supraacciza la motorină


  Azi 09:08
 • ➤ Doctor


  Terapia Bach, puterea de vindecare a florilor


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  O persoană din trei suferă de nesomn


  Azi 08:52
 • ➤ Doctor


  Fără garanție 100%


  Dieta grupelor sanguine


  Azi 08:49
 • ➤ Doctor


  Broccoli, protecție împotriva cancerului de ficat


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  „Laptele de aur“ purifică sângele


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Dormitul cu televizorul aprins crește riscul de obezitate


  Azi 08:44
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Sfaturi de viață de la bătrânii japonezi


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Dă ce nu-i mai trebuie


  Monica Bârlădeanu își donează hainele


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Florin Călinescu lasă Protv-ul pentru politică


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Iubitul Simonei Halep a mai fost însurat de două ori


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Eugen Neagoe, în stare stabilă


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Anamaria Prodan l-a găsit pe Gabi Tamaș: „Love you Gabi“


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Sfatul unui câștigător de Liga Campionilor


  „Aveți încredere în proiectul Coronei”


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Adrian Szabo dezvăluie planurile la CSM Corona Brașov


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Solicitare la FRF


  Olimpic Zărnești vrea în Liga a 3-a


  Azi 08:01
 • ➤ Sport


  Start la CSM Corona Brașov. Călin Moldovan, lângă Petre Lucian și Andrei Șanta


  22.07.2019
 • ➤ Sport


  Președintele lui Montpellier, Remy Levy, oaspetele Coronei Brașov


  22.07.2019
 • ➤ Sport


  Își urmează visul


  Brașoveanul Ciprian Daniel Lupu - primul pilot în scaun rulant din țară, debutează în CN de Raliuri


  22.07.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Reparatorii locomotivelor CFR Călători au intrat în grevă japoneză


  22.07.2019
 • ➤ Prima pagina


  Un eșec previzibil


  Stop pentru autostrada Comarnic-Brașov


  22.07.2019
 • ➤ Eveniment


  Omagiu singurului român care a ajuns în cosmos


  Planetariul de la Noua va purta numele cosmonautului Dumitru Prunariu


  22.07.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ Brașov a desemnat alt câștigător pentru terminalul Aeroportului


  22.07.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe

  Articolul următor


  Zilele Brașovului au fost amânate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.712 milisecunde, încărcat în milisecunde