Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Pietonal nou în Răcădău

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 18.04.2019
• Pietonalul din Răcădău, Valea Cetății, va fi reamenajat după un proiect realizat de arhitectul Lucian Păltânea și peisagistul Christian Voinescu
Pietonalul din Răcădău, Valea Cetății, va fi reamenajat după un proiect realizat de arhitectul Lucian Păltânea și peisagistul Christian Voinescu. Cei doi au făcut ieri o primă prezentare a proiectului, care în acest an intră în prima sa fază de implementare, cea a realizării documentațiilor. Acest proiect ar urma să schimbe complet fața pietonalului, pentru a răspune nevoilor de accesibilitate ale cetățenilor - fie ca pietoni, fie ca bicicliști, dar și pentru a fi mai „prietenos“ cu natura. Potrivit echipei care a realizat proiectul, acesta a fost gândit în urma unui studiu sociologic adresat punctual cetățenilor din Răcădău, cu posibilitatea extinderii în etapele a doua și a treia, astfel încât întregul pietonal să poată fi amenajat unitar și integrat. În etapele ulterioare, se are în vedere replicarea în oglindă a primului tronson în partea superioară a pietonalului, în zona artezienei de „La Urs“, și asigurarea unei „rezerve spațiale“ în partea de mijloc, care să poată fi folosită ca spațiu neconvențional de expoziții și evenimente.

Rampă pentru persoanele în scaun rulant și cărucioare

Zona pietonală din Răcădău va avea în vedere și nevoii de deplasare a tuturor celor care trec prin acest spațiu, inclusiv persoane în scaun rulant sau a mamelor care plimbă bebelușii în cărucior . Astfel că cei doi specialiști spun că au gândit construirea unei rampe care să aibă o înclinație ce respectă toate normele, pentru a fi utilizată atât de bicicliști, cât și de mamele cu cărucioare sau de persoanele cu dizabilități. „Este vorba despre o rampă ce are o înclinație conform normelor și o lățime de patru metri, astfel încât să poată fi utilizat de oricine“, a explicat arhitectul Lucian Păltânea. De asemenea, proiectul vizează inclusiv refacerea unor trepte și taluzuri.

Fântâna arteziană va fi refăcută

Fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului să poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride. Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită. Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și va fi marginită de arbori.

O piațetă colorată, vizibilă de pe Tâmpa

Conceptul prezentat de cei doi specialiști are în vedere crearea unor spații colorate, care să facă această zonă ușor vizibilă de pe Tâmpa sau Dealul Melcilor. Astfel, pardoseala va fi colorată și va avea anumite desene, iar pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci va fi li un material potrivit pentru rotile, va amortiza șocurile și va reduce zgomotul. Un punct important al proiectului este și mărirea suprafețelor verzi cu arbori cu talia mare, care ar urma să ofere umbră și oxigen și să rețină praful. Pentru asta, vor fi aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului, cum sunt arțarul, jugastrul, scorușul, magnolia sau mărul de pădure. Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantați 15 arbori, în două jardiniere cu suprafață de peste 200 mp fiecare și care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundația pietonalei și umplerea spațiului cu pamânt. Zona de vegetație va fi completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupar, jneapan etc).

Etapa documentațiilor, în acest an

Lucrările vor cuprinde și unele intervenții refacere a rețelelor de utilități publice, respectiv iluminat și drenaj-canalizare, sistemul de irigații va fi automatizat și vor fi instalate și trei cișmele noi, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wi-fi. Tot acest proiect se află acum doar la faza de proiect, urmând ca în acest an, să fie realizate documentațiile de care are nevoie, după cum a precizat primarul George Scripcaru. „Este un proiect care a plecat de la nevoile cetățenilor din zona, atât în ceea ce privește rolul pietonalului pentru viața sociala a cartierului, cât și asupra modului în care ar trebui amenajat. El răspunde nevoilor tuturor categoriilor de cetățeni din zona, de la copii și până la părinți și bunici, și care face parte din contractul de asistență al Primariei Brașov cu Banca Mondială. Azi am aprobat bugetul municipiului, unde sunt prevăzute fondurile necesare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să demăram această investiție“, a declarat primarul George Scripcaru.

Solicitare pentru o zonă de expoziții destinată elevilor de la școlile din Răcădău

Prezentarea celor doi specialiști vine după ce, anul trecut, consilierii locali liberali au solicitat public o soluție de îmbunătățire a accesibilității în zona pietonalului din Răcădău. De altfel, și la ședința de ieri a Consiliului Local, în care a avut loc prezentarea, consilierul Carmen Ferghete, care reprezintă zona Valea Cetățenii, a cerut mai multe detalii despre felul în care va fi amenajată zona dispre parcul Ursul, despre locurile ce vor fi amenajate pentru persoanele în vârstă, despre dar și despre zona „amfiteatrului“ propus de cei doi specialiști. „Aș vrea să țineți cont de o zonă în care destinată și persoanelor de vârsta a treia, care vor să ia un loc în zona acestui pietonal, întrucât în prezentarea aceasta nu am văzut și bănci. De asemeena, aș vrea să luați în calcul și faptul că în valea Cetății se află Liceul de Arte Plastice, astfe ca o zonă din amfiteatrul pe care l-ați prezentat să poată funcționa ca loc de expoziții în aer liber sau pentru diferite serbări ale școlilor din cartier“, a declarat Carmen Ferghet-Țop. Potrivit arhitectului Lucian Păltânea, într-o a doua etapă de amenajare a pietonalului se va avea în vedere amenajarea unei zone speciale pentru expoziții și evenimente. „Intenția noastră este să cvreem un spațiu care să atragă nu doar cetățenii din cartier, ci și oamenii din restul orașului“, a declarat Lucian Păltânea.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Reciclare ,,smart“


Saci de gunoi cu cod de bare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:20
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:17
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:13
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:09
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:06
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 11:02
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  Azi 10:58
 • ➤ Life


  Un loc plin de mistere


  Corbii de Piatra, un schit rupestru unic în România


  Azi 09:59
 • ➤ Life


  Cu stil


  Decalogul eleganței Coco Chanel


  Azi 09:55
 • ➤ Life


  Nu mai sunt secrete


  3 gustări cu efect antirid


  Azi 09:52
 • ➤ Life


  Cine vrea, crede


  Superstiții trăsnite cu animale


  Azi 09:47
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu are un ritual special înainte de culcare


  Azi 09:45
 • ➤ Life


  Cum i-a urat „La mulți ani”


  Inna, dans în stradă alături de mama ei


  Azi 09:42
 • ➤ Life


  Ca în filme


  Povestea actorului uriaș de 1,35 m


  Azi 09:36
 • ➤ Life


  Nu mai înțelege


  De ce s-a supărat Aura Urziceanu pe România


  Azi 09:30
 • ➤ Prima pagina


  VOTEAZĂ! Tu dai sentința


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  518.715 de brașoveni din tot județul sunt așteptați la urne


  Un vot pentru viitor, un vot împotriva corupției


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Acorduri și dezacorduri


  Contract „provizoriu“ pentru repararea străzilor din nordul Brașovului


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Maratonul Brașovului modifică traseele RATBV


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  O toaletă ecologică din Răcădău a dispărut fără urmă


  Azi 08:50
 • ➤ Eveniment


  „Sunt sondaje care ne dau câștigători, dar ele nu pot suplini votul propriu-zis“


  Azi 08:48
 • ➤ Actualitate


  Readus la viață


  Centru cultural pentru copii, până la sfârșitul anului


  Azi 08:45
 • ➤ Actualitate


  Au încredere în votul brașovenilor


  „Cred că Alianța 2020 USR+PLUS poate câștiga alegerile la Brașov“


  Azi 08:41
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:37
 • ➤ Cititori


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Tulbure - „ostaș“ al condeiului mobilizat „la frontiera limbii noastre“ III


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  Corona a prelungit contractele cu două jucătoare


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Florin Iacob, după Laszlo Balint la UTA


  „Pensionarul“ și „Bătrâna Doamnă“


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Simona Halep a renunțat la doi oameni din staff


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Robert Hajnal vrea să bată un record cu ocazia crosului „Aleargă tu pentru ei”


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Final de sezon


  ACS SR Brașov, Cetate Râșnov și AFC Hărman, ultimele reprezentații


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Firmele brașovene premiate la Gala Excelentei în Afaceri 2019 (continuare)


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Firmele brașovene premiate la Gala Excelenței în Afaceri 2019


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Alianța 2020 USR PLUS are încredere în votul brașovenilor


  23.05.2019
 • ➤ Local


  S-a îmbătat și și-a bătut crunt soția


  23.05.2019
 • ➤ Local


  Incendiu într-un vagon CFR garat în zona Timiș-Triaj


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la metoda "Pomana"


  23.05.2019
 • ➤ National


  Update/ UDMR a rupt protocolul de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE


  23.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Viktoriia Tymoshenkova și Andreea Pătuleanu au semnat prelungirea contractelor


  23.05.2019
 • ➤ Cititori


  Deces în familie? Iată 5 motive pentru a face apel la o firmă de servicii funerare din sectorul dumneavoastră!


  23.05.2019
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Încep lucrările la sistemul de canalizare în Brașov, Stupini și Feldioara


  23.05.2019
 • ➤ Prima pagina


  A doua eco-insulă, în cartierul Scriitorilor


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă o abureală a Guvernului


  5 milioane de pensii recalculate riscă să întârzie


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Fără apă la robinet


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas, pe hârtie


  Patru străzi noi din Tractorul au primit autorizații de construire


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă două zile pentru înscrierea la gradația de merit


  23.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă o lansare de nimic: autostrada Brașov-Bacău


  23.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Ghimbășenii din Florilor nu mai vor să bată noroaiele


  23.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Dr. Dan Moraru rămâne la conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie


  23.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Votul e puterea noastră


  „E jalnică încercarea PSD de a boicota referendumul“


  23.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe

  Articolul următor


  Zilele Brașovului au fost amânate

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.279 milisecunde, încărcat în milisecunde