Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


Un copil mutilat cere ajutor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 19.03.2019
• Valentin, crescut într-un centru din Hărman, a fost smuls, prin decizia DGASPC Brașov, din singura lume pe care o știa, de lângă medicii și profesorii care îl sprijineau și oamenii care îl iubeau și aruncat ca o mobilă stricată la Vâlcea, să-și ,,refac㓠legătura cu o mamă care nu îl vrea
Când avea doar câteva luni, Valentin aproape a ars de viu în grajdul în care mama lui îl lăsase doar în grija fraților. A scăpat cu viață printr-o minune. Dar a rămas fără o mână și un picior. Mama l-a abandonat în spitalul de Copii din Brașov. Nu l-a mai vrut niciodată.
Acum, băiatul are 15 ani și 10 luni. A crescut în Casa Patrick din Hărman și își găsise în timp un drum care părea să-i deschidă un viitor, pentru că a avut parte de mulți oameni de suflet care l-au ajutat și l-au iubit. Avea proteză la picior și la mână, învăța bine, putea utiliza computerul, cânta la pian și se pregătea de examenul de Evaluare națională. Toatre acestea până acum cîteva luni când universul copilului s-a prăbușit sub decizia a două funcționare de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov. Două funcționare, care deși sunt beneficiare de titluri și funcții, șefa de centru, psiholog Milena Popa, și asistenta socială Diana Balaban, manager de caz, s-au purtat cu acest copil fragil de parcă ar fi fost un obiect de inventar care le încurca, în condițiile în care Casa de Tip Familial Patrick urma să găzduiască doar tineri peste 18 ani. Au obținut o decizie judecătorească, sub pretextul că băiatul ar avea posibilitatea de a „relua“ relația mamă-fiu și l-au trimis la un centru de plasament din Vâlcea. Și s-au spălat pe mâini. Copilul a fost smuls din singura lume pe care o știa, de lângă medicii care îi sprijineau evoluția, de lângă profesorii care îl încurajau, de lângă oamenii de suflet care se ocupau de protezele lui, atât de importante în perioda creșterii, luat de lângă singurii oameni pe care îi știa și aruncat ca o mobilă stricată într-o lume în care nimeni nu-l dorește.   Mama, care l-a văzut o singură dată în 15 ani nu-l vrea și spune că nici în vizită nu poate veni. Direcția Copilului Vâlcea nu-i i-a putut găsi un asistent maternal, pentru că nimeni nu a vrut acolo un copil cu probleme. Are probleme mari cu proteza, pentru că urcă zilnic două etaje, dar drama cea mai mare este că sufletul lui Valentin este sfâșiat. Iar pentru această cruzime, pentru cinismul unei decizii care nu are legătură cu profesia de psiholog și ocrotitor, sunt vinovate două funcționare plătite să aline suferința unor copii chinuiți. Și, probabil și șefii lor care răspund cu același cinism că ,,monitorizeaz㓠situația și în funcție de „evoluția minorului“ vor întreprinde „măsurile ce se impun în interesul superior al copilului“.

Mama biologică nici nu vrea să-l vadă

Mama biologică a lui Valentin spune nu-l poate primi în casa unde locuiește acum cu concubinul ei și trei dintre copii. Pe alți 8 din pruncii pe care i-a adus pe lume i-a abandonat și nici nu mai știe pe unde sunt. ,,M-am născut la Agnita. Am ajuns la Voila, munceam la vaci și pentru că nu m-au plătit, m-am mutat la Părău. Eram tot la vaci, când a izbucnit focul și mi-a ars copilul. Îl lăsasem cu Ionuț, fratele lui mai mare. Nu știu ce s-a întâmplat. L-am găsit acoperit de flăcări. Eu am chemat Salvarea și m-am dus cu el la spital la Făgăraș. Apoi la Brașov. Am stat o săptămână cu el în spital, dar gândul meu era la ceilalți, rămași singuri într-un grajd. De unii dintre ei, chiar nu mai știu nimic. Cu el însă, am mai vorbit din când la telefon. Era mulțumit. Ultima dată l-am văzut la Tribunalul pentru Minori și Familie Bralov, cu 8 ani în urmă. N-am înțeles de ce m-au chemat acolo. Acum, eu locuiesc la concubinul meu, la Copăceni, județul Vâlcea. Sunt bucuroasă că m-a primit cu trei copii, o fată de 11 ami, un băiat de 7 și încă o fată de 6 ani. Nu avem condițiile necesare pentru a-l primi și pe el. Nici în vizită nu pot să merg, pentru că nu am bani. Așa că, nu pricep de ce l-au mutat din Brașov, unde nu-i lipsea nimic. L-au adus la Vâlcea, unde nu cunoaște pe nimeni. Cine l-a adus la Vâlcea să facă bine si să-l ducă înapoi de unde l-a luat“, spune mama lui Valentin.

„Copilul, rupt de lumea lui, se simte exilat și neputincios“

„Copilul, rupt de lumea lui, nu se poate adapta. Se simte exilat și neputincios. A făcut efort urcând și coborând zilnic două etaje. Are răni la piciorul protezat, motiv pentru care nu poate să folosească proteza. Lipsește de la școală și este speriat că vin examenle și nu se poate pregăti. Este dezorientat, pur si simplu. În plus, nu vede la tablă. Are nevoie de ochelari de vedere. Dar, cel mai mult, are nevoie de o familie. Ajutați-ne, vă rugăm, să-l ajutăm“, este strigătul de ajutor pe care Azota Popescu, fondator și președinte al Asociatiei Catharsis Brașov, îl transmite în numele lui Valentin. „Drama acestui adolescent este drama copiilor abandonați, care sunt hărțuiți timp de 18 ani prin centre de distrugere minori, în loc să fie dați în familii de plasament sau de adopție. Vorbim zilnic la telefon și mă cuprinde furia când aflu care sunt consecințele acestui transfer. Efortul depus, pentru a urca și a coborî de mai multe ori pe zi cele două etaje din centru, s-a finalizat cu răni la piciorul protezat. Rănile l-au pus la pat și l-au redus la tăcere timp de câteva zile, motiv pentru care a lipsit de la școală, exact în săptămâna în care elevii claselor a VIII-a se pregăteau pentru Simulare. Timp în care, doar de două ori a fost pansat... Proteza trebuie schimbată. I-au promis că-l duc la medic, dar că este nevoie de bani“, mai spune Azota Popescu. „La Brașov nu se pune problema banilor’’, spune sponsorul tradițional, profesorul Mareș Viorel, președinte Fundației Sunshine România, care i-a asigurat permanent protezarea, susținut fiind de voluntarii irlandezi. „Nu vede la tablă și are nevoie de ochelari. Deși sponsorul identificat pe Facebook, doamna Diana Ozdal dorea să achite imediat suma necesară, totuși nu a fost dus la un oftalmolog“, mai afirmă Azota Popescu.

Voluntarii irlandezi cer dreptate pentru Valentin

Nedreptatea făcută lui Valentin a ajuns până la urechile voluntarilor irlandezi, cei care au construit cele trei centre din Hărman. „Sunt foarte revoltată să aud asta. L-am luat pe Vali dintr-un pat, din orfelinat, când avea doar doi ani și l-am dus în casa noastră, Casa Patrick din Hărman. Anul trecut ni s-a spus că cei trei copii sub 18 ani nu au putut continua să locuiască acolo, deoarece ceilalți tineri erau acum clasați ca adulți. Autoritățile ne-au spus că Vali va merge la o familie de asistenți maternali până la vârsta de 18 ani și dacă ar avea nevoie de sprijin după acea vreme, ar putea reveni la singura casă pe care a cunoscut-o vreodată. Fundația Sunshine l-a iubit și îngrijit de la vârsta de doi ani și suntem mai mult decât bucuroși să continuăm să facem acest lucru, atâta timp cât are nevoie de noi. Este devastator pentru mine ce am auzit“, scrie Marie Williams, președintele Fundației Sunshine România.

„Vrem să-l ajutăm să termine clasa a VIII-a, aici, la școala noastră“

„L-au trimis la Vâlcea ca pe un pachet, cine l-a dus acolo să facă bine să-l aducă înapoi“, spune revoltat Mihai Dișor, primarul din Hărman. „Este elevul școlii noastre, îl vrem înapoi. Este inadmisibil ceea ce i s-a întâmplat, chiar la mijlocul anului școlar. Vrem să-l ajutăm să termine clasa a VIII-a, aici, la școala noastră, școală pe care a frecventat-o din clasa I până la data de 6 februarie 2019, când a fost mutat fără a se ține cont de principiul continuității și de faptul că era în clasa a VIII-a, ciclu terminal“, spune și profesorul Șerban Lupu, de la școala din Hărman unde învăța Valentin. „Vorbim zilnic la telefon. Nu se poate adapta și ar vrea să se întoarcă la el acasă, adică la Hărman“, spune și Maria Statulat, o persoană foarte importantă din viața băiatului.

Căutăm părinți speciali pentru un copil special

„L-au mințit și l-au dezrădăcinat, numai și numai ca să scape de el... Fără să le pese, că este un copil cu nevoi speciale, l-au smuls brutal de lângă colegii de suferință, dar și de lângă cei cu care a dezvoltat puternice legături de atașament, numai și numai ca să scape de el...
Acum, la mijlocul anului școlar, când el, elev în clasa a VIII -a, se pregătea pentru simulările anuale și evaluările naționale, șefa de centru, psiholog Milena Popa, și asistenta socială Diana Balaban, manager de caz, l-au strămutat, numai și numai ca să scape de el...
Două femei cu instinct matern amputat, plătite din bani publici de Consiliul Județean Brașov, au decis tot ce poate fi mai rău pentru un adolescent cu grave infirmități. L-au rupt de mediul lui familial și școlar, de colegi și profesori, de oamenii buni, care i-au făcut viața mai frumoasă, de vise mărețe, de speranță... Acum, departe de cei dragi, simțind-se singur, izolat de lumea lui, le duce dorul tuturor și dorește să le mulțumească tuturor celor care i-au înseninat copilăria: Domnului doctor Albean de la Spitalul de Pediatrie Brașov, care ,,mi-a fost ca un tată“! Domnului Răzvan Costea, care îl lua de la centru și-l ducea la lecții de pian, acasă la pianista Lioara Popa, solistă la Opera Brașov! Doamnei pianiste Lioara Popa, care l-a învățat să cânte la pian ! Doamnei Simona, care l-a botezat la vârsta de 14 ani și acum, i-a trimis un pachet! Pastorului Gyula Borzasi, care i-a oferit mai multe vacanțe în Tabăra de la Vlăhița, jud. Harghita! Domnilor profesori care l-au pregătit pentru olimpiadele școlare de română și matematică! Domnului prof. Viorel Mareș care s-a ocupat de protezarea membrelor amputate și voluntarilor din IRLANDA, care i-au asigurat permanent schimbarea protezelor! Doamnei Stratulat Maria, o persoană foarte importantă din viața lui! Domnului Andrei Dumitrache, care l-a învățat să navigheze pe internet! Prietenilor din comunitatea creată de el pe internet, pe care își dorește s-o dezvolte, în liniștea de altădată...! Noi, prietenii lui din Brașov, căutăm o familie de PLASAMENT. Căutăm părinți speciali pentru un copil special, un adolescent cald, prietenos, inteligent, talentat, cu înclinații spre artă, robotică, informatică și comunicare. Ne dorim cu toții, ca trista lui poveste, începută în 2003, când a fost scos din flăcările iadului, să aibă un sfârșit fericit. Și, oferim suport“, este apelul făcut de Azota Popescu.

Trimis să se apropie de...„familia psihologică“?

„Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, cu numărul 19356/ 18.03.2019, vă informăm următoarele:
-Minorul la care face referire textul apărut în spațiul public, a fost instituționalizat la Complexul de Servicii Hărman, Casa de Tip Familial Sf Patrick, din anul 2007, în baza unei sentințe judecătorești.
-Ca urmare a măsurilor dispuse de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov, în urma controlului efectuat la CTF Sf Patrick, în cursul anului 2018, s-a conturat necesitatea transformării casei de tip familial Sf Patrick în locuință protejată, având ca beneficiari exclusiv persoane adulte, motiv pentru care s-a impus mutarea tuturor beneficiarilor minori din CTF mai sus menționată și identificarea unor soluții conform nevoilor lor.
-În acest context , copilul a fost consiliat psihologic cu privire la conștientizarea importanței apropierii de familia psihologică. Minorul s-a arătat bucuros și încântat de această perspectivă, declarând și în scris acest lucru. Ulterior s-a continuat consilierea psihologică și s-a reluat legătura telefonică dintre mamă și copil ducând la dorința reciprocă de a se întâlni și a dezvolta relația.
-În consecință, DGASPC Brașov a făcut demersuri către DGASPC Vâlcea în vederea modificării măsurii de protecție, prin identificarea unui asistent maternal profesionist care să răspundă nevoilor copilului și care să respecte dreptul acestuia de a păstra și dezvolta legături de atașament cu familia conform principiului proximității față de domiciliul părinților, având în vedere că reintegrarea familială nu era posibilă. Precizăm că DGASPC Vâlcea a identificat inițial un asistent maternal profesionist în apropierea domiciliului mamei, ulterior a revenit și a informat DGASPC Brașov că problemele de sănătate ale asistentului maternal profesionist identificat nu îi permit acestuia preluarea copilului. În acest context DGASPC Vâlcea a propus plasamentul copilului la Centrul de Plasament „Andreea".
- Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov a dispus, în 16 noiembrie 2018, modificarea măsurii de protecție de la CTF Patrick la CP „Andreea". Această măsură a fost pusă în aplicare în vacanța intersemestrială din luna februarie 2019.
-În concluzie, mutarea copilului de la Brașov la Vâlcea, generată de situația expusă mai sus, deschide posibilitatea reluării, pe de-o parte, a relației mamă-fiu și pe de altă parte cea a reintegrării copilului în familie.
În prezent, DGASPC Brașov, împreună cu DGASPC Vâlcea monitorizează situația minorului și în functie de evoluția minorului va întreprinde măsurile ce se impun în interesul superior al copilului.“ semnează director general Mircea Dan Suciu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Larry King, în vârstă de 85 de ani, divorțează de a șaptea soție


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Corona Brașov participă la un turneu amical în Croația


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Din nou în galben - negru


  Marian Cristescu, întoarcerea fiului risipitor


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Alexandru Ioniță, convins de Balint să aleagă UTA Arad


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Prea târziu


  De ce a respins FRF contractul de asociere dintre Kids Tâmpa Brașov și ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Premiile AFAN pentru sezonul 2018-2019


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Asociația "Joaca de-a ecologia" îndeamnă brașovenii să spună #StopBaloaneleÎnAer


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Pieton lovit de mașină în timp ce traversa corect b-dul Saturn


  21.08.2019
 • ➤ Local


  CJ a semnat contractul pentru terminalul Aeroportului Brașov


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale, la admiterea 2019


  21.08.2019
 • ➤ National


  Dăncilă pune în fruntea Poliției Române pe fostul șef de la Operațiuni Speciale, dat afară de Dragnea


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Trei zile de caniculă


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Podurile de la Posada și Azuga de pe DN1București-Brașov intră în reparații


  21.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Titlul de excelență PRO URBE pentru polițistul Martin


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Controale la școli


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  De 9 ori mai mult ca anul trecut


  57 de echipamente medicale de specialitate, la spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie


  21.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


  Cum s-a născut Cerbul de Aur


  21.08.2019
 • ➤ Economic


  Mai bogați, dar mai săraci


  Cu salariile „mărite“ de azi cumpărăm mai puțin decât acum 5 ani


  21.08.2019
 • ➤ National


  PNL, USR, PMP și Pro România au depus la Camera Deputaților solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare


  21.08.2019
 • ➤ Life


  E tot mai frumoasă


  Timpul n-o atinge pe Ileana Lazariuc


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Ioana Filimon, sechestrată în Turcia de iubitul milionar?


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz spune că America îi face bine


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu s-a operat de „o gâlmă enormă”


  21.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Aloe Vera


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș: „Când mă uit la câte prostii am făcut...“


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Prea crud pentru Liga I


  Brașoveanul Călin Popescu de la Sepsi OSK, împrumutat la ASU Poli Timișoara


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Nostalgiile unui mare campion brașovean


  „Am plâns când s-a demolat tribuna de la Stadionul Tractorul“


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  20.08.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  20.08.2019
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  20.08.2019
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Pentru zile calde


  5 ceaiuri cu gheață care ard grăsimile rapid și hidratează


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Motivul pentru care nu ar trebui să folosim hârtie igienică


  20.08.2019
 • ➤ Doctor


  Vinetele, cel mai bun detoxifiant


  20.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului

  Articolul următor


  Suntem cu 50 de ani în urma UE

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.138 milisecunde, încărcat în milisecunde