Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Astăzi, la ora 15.00, 15 minute de grevă generală


#șîeu

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 15.03.2019
• Președintele Consiliului Județean Brașov, cei 35 de primari liberali din județ și primarul Brașovului se alătură protestului „România vrea autostrăzi. #șîeu“
Brașoveni și alți români din toată țara, firme din Brașov și din întreaga țară își vor întrerupe astăzi activitatea timp de 15 minute, de la ora 15.00, cu mesajul: „România vrea autostrăzi. #șîeu.“ Consiliul Județean Brașov și cele 35 de primării liberale din județ au anunțat ieri că se alătură inițiativei civice a omului de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, cel care a declașat mișcarea #șîeu, de a protesta timp de 15.00, față de situația jalnică în care se află infrastructura rutieră din România și în special față de lipsa autostrăzilor.

De 15 ani așteptăm în zadar autostrada București Brașov

„Am 15 ani de când am început munca în administrație, la Primăria Râșnov, acolo unde trece cea mai mare parte a autostrăzii Comarnic - Brașov. Pe atunci, prefect al Brașovului era Otilian Neagoe și am vorbit încă de atunci despre demararea proiectului autostrăzii. Iată că au trecut 15 ani, și nu numai că nu s-a întâmplat, dar a și bulversat autoritățile locale pentru că de atunci toate planurile cadastrale în localitățile pe unde trece s-au făcut de urgență, s-au făcut exproprieri, iar orice investiție a avut nevoie de un aviz în plus de la CNAIR. E momentul să tragem un semnal de alarmă! Suntem membri ai unui partid politic, dar înainte de asta suntem români, transilvăneni, brașoveni. Ne alăturăm acestui protest în primul rând în calitate de cetățeni activi, implicați în viața comunităților din care facem parte, dar și în calitate de reprezentanți ai celor care ne-au mandatat, prin vot direct, să-i reprezentăm (...) Guvernanții au creat o prăpastie între ei și cetățeni, construindu-și o lume paralelă cu aceea trăită de imensa majoritate a românilor. Credem că este de datoria noastră, în primul rând, să-i scoatem din ficțiune și să-i aducem la rea-litate!“, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, explicând de ce s-a alăturat acestui demers.

30 de ani fără niciun metru de autostradă la Brașov

Președintele Consiliului Jude-țean Brașov spune că lipsa autostrăzilor a frânat în ultimii 30 de ani dezvoltarea județului, dat fiind că Brașovul nu are nicio legătură de acest fel nici cu Moldova, nici cu restul Transilvaniei.
„Tronsonul din autostrada A3 „Transilvania” care trebuia să treacă pe ruta Brașov – Făgăraș - Sighișoara a fost scos din planuri, iar pentru autostrada Comarnic-Brașov s-a renunțat la partene-riatul cu Banca Mondială și s-a ales o soluție nerealistă de parteneriat public-privat. Nu există niciun astfel de proiect pe autostrăzi implementat anterior în România, iar posibilitatea de a construi o autostradă prin acest tip de parteneriat este demontată de specialiști. Cu toate astea, premierul Dăncilă ține să facă expe-rimente tocmai cu acest proiect atât de important“, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov. Acesta spune că deși personal se va alătura protestului promovat de Ștefan Mandachi, oprind munca timp de 15 minute, la ora 15.00, în ceea ce îi privește pe angajații administrației jude-țene va lăsa la latitudinea fiecăruia ce va face la ora respectivă.

Sorin Taus, primar Feldioara: „Când investitorii au văzut că nu avem autostradă, au căutat alte zone“

La fel se va întâmpla și în primăriile conduse de primari liberali, deși reprezentanții acestora spun că ei, în mod indivi-dual, susțin această formă de protest. În calitate de președinte al Ligii Aleșilor Locali PNL (LAL), primarul comunei Feldioara, Sorin Taus spune că lipsa infrastructurii a afectat atât pornirea unor proiecte industriale în zona sa, cât și turismul - care deși beneficiază de unele dintre cele mai frumoase obiective din țară, nu le poate exploata la maxim. „Pe teritoriul comunei Feldioara s-au dezvoltat câteva proiecte industriale. Pe lângă companiile care au deschis unități de producție au fost și altele interesate, însă, când au văzut că nu avem autostrăzi sau drumuri de calitate au căutat alte zone. De câțiva ani, Brașovul este pe primul loc în ceea ce privește numărul de turiști. Avem obiective turistice importante, nu doar la Feldioara, ci și Castelul Bran sau cetățile de la Râșnov, Rupea sau Făgăraș, care ar putea fi va-lorificate mult mai bine dacă ar exista autostrăzi”, a spus Sorin Taus.

DN73, în reparații de ani de zile, afectează turismul în zona Bran - Moieciu - Fundata

Pierderea investitorilor, din lipsa de infrastructură rutieră a fost reclamată și de primarul comunei Tărlungeni, Severius Beșchea, care a amintit de un proiect pentru amenajarea unei stațiuni în localitatea sa. Proiectul a fost însă abandonat. La rândul său, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, s-a alăturat acestui protest, însă el vorbește nu doar de lipsa autostrăzilor, ci și despre lucrările de foarte lungă durată la drumurile naționale, care afectează o zonă a Brașovului care se bazează intens pe turism. Edilul a făcut referire mai exact la DN73, care de mai mulți ani este în reparații pe tronsonul Bran - Moieciu - Fundata. „Starea precară a infrastructurii ne nemulțumește pe noi, ca autorități locale, dar și pe agenții economici și pe turiști, care vin de mai multe ori pentru a petrece vacanțele și, de fiecare dată reclamă starea proastă a drumurilor”, a spus Pâtea, care a reclamată că pe DN73, constructorul angajat de CNAIR lucreaz㠄cu încetinitorul“.

Gheorghe Flucuș, primar Șinca Nouă: Brașovul este singurul oraș din Transilvania fără pic de autostradă

„Punctul pe i“ a fost pus de primarul comunei Șinca Nouă, Gheorghe Flucuș, care a subliniat c㠄Brașovul este singurul oraș din Transilvania fără pic de autostradă“. „Brașovul este singurul mare oraș din Transilvania care nu este deservit de o autostradă. Din păcate, vedem că autostrăzi precum Brașov – Sibiu sau Brașov Târgu – Mureș nici măcar nu mai apar în Masterpla-nul de construcții”, a spus primarul din Șinca Nouă, care a adăugat că țări ca Serbia, Bulga-ria, Ungaria sau Albania stau mult mai bine din punct de vedere al autostrăzilor: „Ungaria, pe jumătate decât, noi are dublu autostrăzi față de noi, Serbia și Muntenegru, răvășite de război, stau mai bine ca noi, bulgarii ne depășesc, iar albanezii, păstrând proporțiile țărilor, stau și ei mai bine. Și atunci, cum să acceptăm că noi suntem cei mai neputincioși? Noi de ce nu putem? Clar, eu cred că suntem în această situație din cauza incompetenței celor care au ajuns în funcții de conducere. Îl felicit pe tânărul care a venit cu această inițiativă de protest. Motivul pentru care am primit cu simpatie acest manifest este tocmai acela că mie unul îmi arată că avem oameni care au mândrie națio-nală, care vor calitate și vor performanță. Și aș protesta nu doar un sfert de oră, ci mai multe sferturi, dacă aș ști că oameni competenți ajung în funcțiile de conduce-re. În România trebuie creat însă un cadru concurențial, prin care să ne asigurăm că pe acele funcții importante ajung doar cei mai buni”, a declarat Flucuș.

Hotelierii din Poiană protesteaz㠄și ei“   

Hotelierii din Poiana Brașov s-au alăturat și ei protestului „România vrea autostrăzi“. Prin Asociația de Turism Poiana Brașov aceștia au anunțat că pe 15 martie, de la ora 15.15, vor opri lucrul. „Turismul, ca și toate celelalte domenii de activitate este afectat de lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate secolului în care trăim. Este umilitor pentru orice participant la trafic să parcurgă cei 167 km dintre București și Brașov în 7 ore, în loc de două ore. Vacanța este din start umbrită de stresul și tensiunea acumulate până la destinație. Iar acest lucru este o tristă realitate în care trăim zi de zi și care nu permite României să atingă un nivel superior de dezvoltare. Așa nu se mai poate. Turismul are nevoie de autostrăzi“, a spus Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism Poiana Brașov. Și-au anunțat susținerea pentru acest protest și primarul George Scripcaru, antreprenori brașoveni, proprietari de restauranre și cafenele din centrul vechi al Brașovului, dar mari companii care nu se pot dezvolta din cauza lipsei de mobilitate.

Clubul Corona: „Da, și noi vrem autostrăzi!

„Da, și noi vrem autostrăzi! Ca să ajungem mai repede ACASĂ, de acolo de unde mergem să reprezentăm România cu cinste“. Acesta este mesajul clubului sportiv Corona, care a anunțat ieri că susține manifestul „România vrea autostrăzi“ printr-un postare pe pagina oficială. „Petrecem ore întregi în autocare, pe străzile ROMÂNIEI... și am ajuns să ne bucurăm dacă avem competiții «afară» și trecem granița, pentru că dincolo de ea, timpul se scurge mai repede. Și chiar și somnul e mai lin. DA, și NOI vrem autostrăzi! Ca să ajungem mai repede ACASĂ. De acolo de unde mergem să reprezentăm ROMÂNIA cu cinste“.

„Șî eu, Castelul Bran, vreau autostradă“

Reprezentanții Castelului Bran au anunțat ca și cel mai vizitat obiectiv turistic al județului se alatură protestului inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi. „Șî eu, Castelul Bran, vreau autostradă, vreau șosele și trotuare civilizate, vreau canalizare, vreau spații comerciale decente. Șî eu vreau ca statul român
să-mi trateze turiștii cu același respect cu care îi tratez șî eu”, se arată într-un comunicat al companiei de administrare a castelului. Peste un milion de turiști au vizitat anul trecut Castelul Bran, dar numărul ar fi putut fi mult mai mare dacă nu ar fi existat problemele „cu infrastructura defectuoasă”, cum ar fi șantierele de pe DN73, care face legătura între Brașov și Bran.

Mandachi a construit primul și singurul metru de autostradă în Moldova

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00. Mandachi, care deține o rețea de restaurante în întreaga țară, a construit și „primul metru de autostradă din Moldova”. Metrul de autostradă a fost făcut în șapte ore de către 17 oameni, iar costul total a fost de 4.500 euro, bani achitați din buzunarul propriu de Mandachi. În mod simbolic, astăzi, la ora 15.00, la câțiva kilometri de Suceava urmează a fi inaugurat simbolic primul (și singurul) metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a avut ideea mișcătii #șîeu și-ar dori ca zeci de mii de oameni să vină la inaugurarea din câmp a ,,autostrăzii“ lui. Mandachi spune că manifestul lansat de el „România vrea autostrăzi” a devenit manifestul tuturor românilor. El a lansat și un imn al campaniei, intitulat „#șî eu“, care este un îndemn pentru toți românii: „ieșiți din hibernare!“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Reciclare ,,smart“


Saci de gunoi cu cod de bare

De Ziua Europei, celebrăm valorile și idealurile europene


Alianța 2020 USR PLUS a marcat Ziua Europei prin cel mai mare steag uman din Piața Sfatului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  Comunicat de presă


  Proiectul Antrenat de Majorat a ajuns la peste 100 de liceeni din orașul Brașov


  Azi 14:43
 • ➤ National


  UPDATE/Procesul lui Dragnea s-a încheiat. Sentința va fi pronunțată în 27 mai


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Curtea Constituțională amână pentru 5 iunie decizia în cazul Dragnea


  Azi 12:57
 • ➤ Local


  Ministrul Cuc a rupt contractul pentru DN73. Lucrările intră în conservare


  Azi 11:34
 • ➤ Prima pagina


  Cucu, autostradă!


  Dăncilă vine să deschidă un ciot de drum


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Un polițist i-a tras un cap în gură unui șofer RAT


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  MDRAP a semnat finanțarea


  Brașovul va avea 26 de troleibuze noi


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  „CFR și Ministerul Transporturilor își bat joc de călători“


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Pregătit pentru competiții internaționale


  Echipamente de ultimă generație la Bazinul Olimpic de înot


  Azi 08:53
 • ➤ Local


  Sprijin pentru plecarea în SUA a echipei de la Info


  Azi 08:51
 • ➤ National


  Dragnea vrea să ne conducă prin frică și teroare


  Abuzurile comise la mitingurile PSD sunt în atenția magistraților


  Azi 08:48
 • ➤ National


  Fiecare vot e important: „Toți pentru Europa“


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  „La Gomera” lui Porumboiu a avut succes


  Catrinel Menghia a strălucit la Cannes


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Victor Slav s-a cuplat cu „Sexy-Brăileanca” de Iași


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Maisie Williams spune că rolul din „Game of Thrones” i-a afectat sănătatea mintală


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Madonna a deranjat la Tel Aviv cu un mesaj politic


  Azi 08:28
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Cum poți obține un consum redus de combustibil


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Ion Coman, hat-trick în meciul cu Carpați Berivoi


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Alex Mateiu, fair - play după eșecul cu Viitorul lui Hagi


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  După trei ani


  Corona Brașov revine în Cupele Europene


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov a cedat după pauză


  AFC Hărman s-a salvat de la retrogradare


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Vești bune pentru Aby Popa


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  Viorica Dăncilă vine mâine în ,,vizită de lucru,, la Brașov


  19.05.2019
 • ➤ National


  Un nou abuz al PSD. Poliția Română, transformată în garda personală a lui Liviu Dragnea


  19.05.2019
 • ➤ Life


  Libertatea, o iluzie. Ce este fericirea? - "Burning" (VIDEO)


  19.05.2019
 • ➤ Local


  Accident cu o victimă pe Centura Brașovului


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  Dinu Vamă a plecat de la Dunărea Călărași


  19.05.2019
 • ➤ Sport


  AFC Hărman a câștigat derbiul cu Cetate Râșnov


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, victorie cu Zalăul pentru Europa


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Zeci de grupuri și organizații civice solicită demisia ministrului Carmen Dan după reținerea de către jandarmi a tuturor protestatarilor anti-Dragnea de la Topoloveni


  18.05.2019
 • ➤ Local


  Un polițist brașovean a lovit doi angajați RATBV-video


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 23-a


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele a câștigat derbiul etapei cu Ciucaș Tărlungeni / Victorii la scor pentru Olimpic Zărnești și ACS Steagu Roșu


  18.05.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Stegarii învinși de Iliescu la Moreni / Aby Popa a ajuns la spital!


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Restricții de circulație pentru Maratonul Internațional Brașov


  17.05.2019
 • ➤ National


  Dragoș Tudorache: Nu puteți băga în dubă toată țara!


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  O investiție de 400.000 de euro în Bazinul Olimpic din Brașov / "Echipament de ultimă generație“


  17.05.2019
 • ➤ Economic


  BNR a majorat prognoza de inflație pentru acest an de la 3% la 4,2%


  17.05.2019
 • ➤ Local


  Cămârzan, fostul milionar care și-a ucis bunica, va fi internat la psihiatrie


  17.05.2019
 • ➤ Sport


  Juniorii 3 de la ACS Transilvania Brașov luptă pentru medalii


  17.05.2019
 • ➤ National


  Protestatarii din Topoloveni care îl așteptau pe Dragnea, luați cu duba și duși la Poliție (video)


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Deja celebre


  Cele mai ciudate orașe din lume


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aer ușor retro


  Sandalele cu vârf pătrat, în vogă în această vară


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Elegante și gustoase


  Trei deserturi de vară cu iaurt


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Un aligator uriaș se plimba pe străzile din Houston


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Intervenție chirurgicală de pionierat


  Un papagal dintr-o specie rară a fost operat pe creier


  17.05.2019
 • ➤ Life


  A murit Doris Day, o legendă a Hollywood-ului


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Celebri în Marea Britanie


  Ed Sheeran o devansează pe Adele în topul celor mai bogați muzicieni


  17.05.2019
 • ➤ Life


  George Clooney a refuzat să fie nașul bebelușului Archie


  17.05.2019
 • ➤ Life


  Înainte de sfârșit


  Sansa din „Game of Thrones” spune că fanii vor suferi mult când vor vedea ultimul episod


  17.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Vom avea contoare de apă inteligente

  Articolul următor


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.889 milisecunde, încărcat în milisecunde