Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Astăzi, la ora 15.00, 15 minute de grevă generală


#șîeu

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 15.03.2019
• Președintele Consiliului Județean Brașov, cei 35 de primari liberali din județ și primarul Brașovului se alătură protestului „România vrea autostrăzi. #șîeu“
Brașoveni și alți români din toată țara, firme din Brașov și din întreaga țară își vor întrerupe astăzi activitatea timp de 15 minute, de la ora 15.00, cu mesajul: „România vrea autostrăzi. #șîeu.“ Consiliul Județean Brașov și cele 35 de primării liberale din județ au anunțat ieri că se alătură inițiativei civice a omului de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, cel care a declașat mișcarea #șîeu, de a protesta timp de 15.00, față de situația jalnică în care se află infrastructura rutieră din România și în special față de lipsa autostrăzilor.

De 15 ani așteptăm în zadar autostrada București Brașov

„Am 15 ani de când am început munca în administrație, la Primăria Râșnov, acolo unde trece cea mai mare parte a autostrăzii Comarnic - Brașov. Pe atunci, prefect al Brașovului era Otilian Neagoe și am vorbit încă de atunci despre demararea proiectului autostrăzii. Iată că au trecut 15 ani, și nu numai că nu s-a întâmplat, dar a și bulversat autoritățile locale pentru că de atunci toate planurile cadastrale în localitățile pe unde trece s-au făcut de urgență, s-au făcut exproprieri, iar orice investiție a avut nevoie de un aviz în plus de la CNAIR. E momentul să tragem un semnal de alarmă! Suntem membri ai unui partid politic, dar înainte de asta suntem români, transilvăneni, brașoveni. Ne alăturăm acestui protest în primul rând în calitate de cetățeni activi, implicați în viața comunităților din care facem parte, dar și în calitate de reprezentanți ai celor care ne-au mandatat, prin vot direct, să-i reprezentăm (...) Guvernanții au creat o prăpastie între ei și cetățeni, construindu-și o lume paralelă cu aceea trăită de imensa majoritate a românilor. Credem că este de datoria noastră, în primul rând, să-i scoatem din ficțiune și să-i aducem la rea-litate!“, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, explicând de ce s-a alăturat acestui demers.

30 de ani fără niciun metru de autostradă la Brașov

Președintele Consiliului Jude-țean Brașov spune că lipsa autostrăzilor a frânat în ultimii 30 de ani dezvoltarea județului, dat fiind că Brașovul nu are nicio legătură de acest fel nici cu Moldova, nici cu restul Transilvaniei.
„Tronsonul din autostrada A3 „Transilvania” care trebuia să treacă pe ruta Brașov – Făgăraș - Sighișoara a fost scos din planuri, iar pentru autostrada Comarnic-Brașov s-a renunțat la partene-riatul cu Banca Mondială și s-a ales o soluție nerealistă de parteneriat public-privat. Nu există niciun astfel de proiect pe autostrăzi implementat anterior în România, iar posibilitatea de a construi o autostradă prin acest tip de parteneriat este demontată de specialiști. Cu toate astea, premierul Dăncilă ține să facă expe-rimente tocmai cu acest proiect atât de important“, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov. Acesta spune că deși personal se va alătura protestului promovat de Ștefan Mandachi, oprind munca timp de 15 minute, la ora 15.00, în ceea ce îi privește pe angajații administrației jude-țene va lăsa la latitudinea fiecăruia ce va face la ora respectivă.

Sorin Taus, primar Feldioara: „Când investitorii au văzut că nu avem autostradă, au căutat alte zone“

La fel se va întâmpla și în primăriile conduse de primari liberali, deși reprezentanții acestora spun că ei, în mod indivi-dual, susțin această formă de protest. În calitate de președinte al Ligii Aleșilor Locali PNL (LAL), primarul comunei Feldioara, Sorin Taus spune că lipsa infrastructurii a afectat atât pornirea unor proiecte industriale în zona sa, cât și turismul - care deși beneficiază de unele dintre cele mai frumoase obiective din țară, nu le poate exploata la maxim. „Pe teritoriul comunei Feldioara s-au dezvoltat câteva proiecte industriale. Pe lângă companiile care au deschis unități de producție au fost și altele interesate, însă, când au văzut că nu avem autostrăzi sau drumuri de calitate au căutat alte zone. De câțiva ani, Brașovul este pe primul loc în ceea ce privește numărul de turiști. Avem obiective turistice importante, nu doar la Feldioara, ci și Castelul Bran sau cetățile de la Râșnov, Rupea sau Făgăraș, care ar putea fi va-lorificate mult mai bine dacă ar exista autostrăzi”, a spus Sorin Taus.

DN73, în reparații de ani de zile, afectează turismul în zona Bran - Moieciu - Fundata

Pierderea investitorilor, din lipsa de infrastructură rutieră a fost reclamată și de primarul comunei Tărlungeni, Severius Beșchea, care a amintit de un proiect pentru amenajarea unei stațiuni în localitatea sa. Proiectul a fost însă abandonat. La rândul său, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, s-a alăturat acestui protest, însă el vorbește nu doar de lipsa autostrăzilor, ci și despre lucrările de foarte lungă durată la drumurile naționale, care afectează o zonă a Brașovului care se bazează intens pe turism. Edilul a făcut referire mai exact la DN73, care de mai mulți ani este în reparații pe tronsonul Bran - Moieciu - Fundata. „Starea precară a infrastructurii ne nemulțumește pe noi, ca autorități locale, dar și pe agenții economici și pe turiști, care vin de mai multe ori pentru a petrece vacanțele și, de fiecare dată reclamă starea proastă a drumurilor”, a spus Pâtea, care a reclamată că pe DN73, constructorul angajat de CNAIR lucreaz㠄cu încetinitorul“.

Gheorghe Flucuș, primar Șinca Nouă: Brașovul este singurul oraș din Transilvania fără pic de autostradă

„Punctul pe i“ a fost pus de primarul comunei Șinca Nouă, Gheorghe Flucuș, care a subliniat c㠄Brașovul este singurul oraș din Transilvania fără pic de autostradă“. „Brașovul este singurul mare oraș din Transilvania care nu este deservit de o autostradă. Din păcate, vedem că autostrăzi precum Brașov – Sibiu sau Brașov Târgu – Mureș nici măcar nu mai apar în Masterpla-nul de construcții”, a spus primarul din Șinca Nouă, care a adăugat că țări ca Serbia, Bulga-ria, Ungaria sau Albania stau mult mai bine din punct de vedere al autostrăzilor: „Ungaria, pe jumătate decât, noi are dublu autostrăzi față de noi, Serbia și Muntenegru, răvășite de război, stau mai bine ca noi, bulgarii ne depășesc, iar albanezii, păstrând proporțiile țărilor, stau și ei mai bine. Și atunci, cum să acceptăm că noi suntem cei mai neputincioși? Noi de ce nu putem? Clar, eu cred că suntem în această situație din cauza incompetenței celor care au ajuns în funcții de conducere. Îl felicit pe tânărul care a venit cu această inițiativă de protest. Motivul pentru care am primit cu simpatie acest manifest este tocmai acela că mie unul îmi arată că avem oameni care au mândrie națio-nală, care vor calitate și vor performanță. Și aș protesta nu doar un sfert de oră, ci mai multe sferturi, dacă aș ști că oameni competenți ajung în funcțiile de conduce-re. În România trebuie creat însă un cadru concurențial, prin care să ne asigurăm că pe acele funcții importante ajung doar cei mai buni”, a declarat Flucuș.

Hotelierii din Poiană protesteaz㠄și ei“   

Hotelierii din Poiana Brașov s-au alăturat și ei protestului „România vrea autostrăzi“. Prin Asociația de Turism Poiana Brașov aceștia au anunțat că pe 15 martie, de la ora 15.15, vor opri lucrul. „Turismul, ca și toate celelalte domenii de activitate este afectat de lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate secolului în care trăim. Este umilitor pentru orice participant la trafic să parcurgă cei 167 km dintre București și Brașov în 7 ore, în loc de două ore. Vacanța este din start umbrită de stresul și tensiunea acumulate până la destinație. Iar acest lucru este o tristă realitate în care trăim zi de zi și care nu permite României să atingă un nivel superior de dezvoltare. Așa nu se mai poate. Turismul are nevoie de autostrăzi“, a spus Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism Poiana Brașov. Și-au anunțat susținerea pentru acest protest și primarul George Scripcaru, antreprenori brașoveni, proprietari de restauranre și cafenele din centrul vechi al Brașovului, dar mari companii care nu se pot dezvolta din cauza lipsei de mobilitate.

Clubul Corona: „Da, și noi vrem autostrăzi!

„Da, și noi vrem autostrăzi! Ca să ajungem mai repede ACASĂ, de acolo de unde mergem să reprezentăm România cu cinste“. Acesta este mesajul clubului sportiv Corona, care a anunțat ieri că susține manifestul „România vrea autostrăzi“ printr-un postare pe pagina oficială. „Petrecem ore întregi în autocare, pe străzile ROMÂNIEI... și am ajuns să ne bucurăm dacă avem competiții «afară» și trecem granița, pentru că dincolo de ea, timpul se scurge mai repede. Și chiar și somnul e mai lin. DA, și NOI vrem autostrăzi! Ca să ajungem mai repede ACASĂ. De acolo de unde mergem să reprezentăm ROMÂNIA cu cinste“.

„Șî eu, Castelul Bran, vreau autostradă“

Reprezentanții Castelului Bran au anunțat ca și cel mai vizitat obiectiv turistic al județului se alatură protestului inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi. „Șî eu, Castelul Bran, vreau autostradă, vreau șosele și trotuare civilizate, vreau canalizare, vreau spații comerciale decente. Șî eu vreau ca statul român
să-mi trateze turiștii cu același respect cu care îi tratez șî eu”, se arată într-un comunicat al companiei de administrare a castelului. Peste un milion de turiști au vizitat anul trecut Castelul Bran, dar numărul ar fi putut fi mult mai mare dacă nu ar fi existat problemele „cu infrastructura defectuoasă”, cum ar fi șantierele de pe DN73, care face legătura între Brașov și Bran.

Mandachi a construit primul și singurul metru de autostradă în Moldova

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00. Mandachi, care deține o rețea de restaurante în întreaga țară, a construit și „primul metru de autostradă din Moldova”. Metrul de autostradă a fost făcut în șapte ore de către 17 oameni, iar costul total a fost de 4.500 euro, bani achitați din buzunarul propriu de Mandachi. În mod simbolic, astăzi, la ora 15.00, la câțiva kilometri de Suceava urmează a fi inaugurat simbolic primul (și singurul) metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a avut ideea mișcătii #șîeu și-ar dori ca zeci de mii de oameni să vină la inaugurarea din câmp a ,,autostrăzii“ lui. Mandachi spune că manifestul lansat de el „România vrea autostrăzi” a devenit manifestul tuturor românilor. El a lansat și un imn al campaniei, intitulat „#șî eu“, care este un îndemn pentru toți românii: „ieșiți din hibernare!“.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


Un copil mutilat cere ajutor

Astăzi, la ora 15.00, 15 minute de grevă generală


#șîeu

Criză de personal la Căminul pentru Persoane Vârstnice


Nu are cine să-i îngrijească
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Copiii sunt invitați la joacă, la Zoo, de Ziua Internațională a Pădurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Taxi, implicat într-un accident pe Saturn


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Ordin de restricție pentru un soț violent


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Curtea de Conturi a descoperit nereguli financiare de peste 19 milioane de lei, la primării, CJ și instituțiile de stat din județul Brașov


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Doi jandarmi brașoveni, decorați pentru o misiune în Afganistan


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dezinfectanți diluați au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Un zărneștean și-a înjunghiat mama și soția și a dat foc la casă


  19.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


  Un copil mutilat cere ajutor


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Încep lucrările de primăvară


  Șapte ani de impozit redus pentru izolarea termică a blocurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Regia „Kronstadt“ pregătește de plantare aproape 95.000 de puieți


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum ar arăta votul electronic în România, în varianta propusă de USR


  19.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dosarul nu s-a blocat într-o hernie de disc


  Dragnea a trimis scutire medicală la procesul de ieri


  19.03.2019
 • ➤ National


  Procurorul general Augustin Lazăr va candida pentru un nou mandat


  19.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Cel puțin deocamdată


  Guvernul renunță la taxa auto


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Când începe programul „Rabla 2019“


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Scumpiri record la alimente


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Nucile ne țin inima sănătoasă


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  De ce suferă tinerii din ce în ce mai mult de boli cardiace?


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Vechi remedii pentru dinți frumoși


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Măști naturale pentru un ten luminos


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Cum ne stimulăm metabolismul


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Terapii naturiste


  Vremea alergiilor de primăvară


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Valsul, terapia cardiacilor


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Dieta japoneză cu banane


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Uleiul de măsline te scapă de pietre la rinichi


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Somnul alungă senzația de foame


  19.03.2019
 • ➤ Life


  „Am avut un succes nebun împreună!”


  Claudia Pavel, despre relația cu Smiley


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Viorica de la Clejani, de nerecunoscut după încă o intervenție estetică


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Actorul Ovidiu Cuncea e diacon în biserici


  19.03.2019
 • ➤ Life


  O mare casă de modă retrage de la vânzare ținute inspirate de Michael Jackson


  19.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Dr. Arnold Huttmann, un spirit renascentist


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  Contra l-a pierdut și pe Grozav pentru dubla cu Suedia și Feroe


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  A câștigat turneul de la Indian Wells


  Bianca Andreescu, povestea Cenușăresei


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  Nicolo Napoli, dat afară de la Craiova


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  Lucian Bute se retrage


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  Opinie dură


  Ioan Andone: „E dezinteres pentru sport la Brașov“


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  Cosmin Contra nu scapă de probleme. Gicu Grozav ratează meciurile cu Suedia și Insulele Feroe


  18.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare


  18.03.2019
 • ➤ National


  Simulare BAC 2019 – Ce subiecte au avut de rezolvat la examenul de Limba și literatura română elevii de clasa a XI-a și a XII-a


  18.03.2019
 • ➤ Local


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu oricine îți intră în casă îți vrea binele!


  18.03.2019
 • ➤ Life


  Cum să alegi clutch-ul potrivit urmând câteva sfaturi simple?


  18.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cinci candidați în țară


  Șeful DIICOT Brașov candidează la funcția de procuror european


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Adrian Veștea cere modificarea legislației de accesare a fondurilor europene


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Locomotivă sărită de pe șine


  18.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Accident pe DN 13


  18.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Vom avea contoare de apă inteligente

  Articolul următor


  Protest #foaiagoală la simularea Bacului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.485 milisecunde, încărcat în milisecunde