Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade


Brașovul se va înscrie în programul de salvare a pacienților cu AVC

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.01.2019
• Spitalul Județean înființează o linie permanentă de gardă de Neurologie, cu cinci medici
• În ultimele șase luni, la Urgențe au ajuns 241 de pacienți cu AVC
În ceasul al doisprezecelea, autoritățile brașovene s-au trezit și au început demersurile pentru introducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov în programul național de tratare a pacienților cu AVC, prin tromboliza intravenoasă. De la sfîrșitul anului trecut și pînă acum, autoritățile brașovene nu au luat nicio măsură pentru a se asigura că unul dintre cele două spitale cu secții de Neurologie îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acest program medical finanțat de la bugetul de stat. A fost nevoie de o presiune publică, Campania Monitorul Expres „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ fiind parte din acest demers, pentru ca în final pe masa ministrului Sănătății să fie pusă o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, care ar face astfel ca cea mai mare unitate medicală din județ să se poată înscrie în Program.

Sorina Pintea: „Avizul Ministerului Sănătății este o chestiune de zile“

Prezentă marți la Brașov, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a confirmat că tocmai a primit din partea Consiliului Județean Brașov o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie. Ministrul spune că, în cîteva zile, va fi acordat și avizul pentru această modificare pe care a solicitat-o CJ, astfel încît Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov să îndeplinească criteriile de înscriere în programul național de tratare a pacienților cu AVC prin tromboliza intravenoasă. „Brașovul a trimis o solicitare de aprobare a unei linii de gardă pe Neurologie, nu linie la domiciliu cum este acum. În momentul în care se va aproba această linie de gardă, adică în cîteva zile, vom face o modificarea prin Ordin de Ministru, iar Brașovul se va putea înscrie în program. Este o chestiune de cîteva zile“, a precizat ministrul Sănătății.

Se va suplimenta o linie de gardă

Practic, dacă în urmă cu aproape două săptămîni, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean, Marius Leonte, spunea că intenția este ca, după finalizarea lucrărilor de modernizare din corpul B al spitalului, să se înființeze o linie permanentă de gardă de Neurologie, prin transformarea unei gărzi de Interne, acum strategia s-a schimbat. În cel mai scurt timp, autoritățile brașovene vor să transforme garda la domiciliu de Neurologie, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, într-o gardă permanentă, la sediu. Acest lucru înseamnă suplimentarea numărului de linii de gardă aprobate încă din 2004, prin ordin al Ministrului Sănătății. Acest lucru va asigura Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, îndeplinirea celor patru criterii de eligibilitate pentru intrarea în Programul național destinat pacienților cu AVC, respectiv existența unui serviciu de gardă de Neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență.

Zece paturi pentru Neurologie - acuți

Linia de gardă de Neurologie va fi asigurată de cinci specialiști neurologi de la Spitalul Județean și va asigura consultările și îngrijirea pacienților din UPU-SMURD și de la ATI. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a corpului B, Spitalul Județean intenționează să înființeze o unitate de terapie acuți, cu zece paturi, care să funcționeze într-o secție de Neurologie, de minimum 25 de paturi. Această secție va funcționa la etajul V al clădirii. În prezent, pacienții cu accidente vasculare cerebrale din Brașov și din județele limitrofe sînt tratați la două spitale din oraș, respectiv la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov (Pavilionul Astra) și la Spitalul Clinic de Psihiatrie și de Neurologie. La niciunul însă nu se aplică tratamentul fibrinolitic - minim invaziv și cu mari șanse de recuperare a pacientului - conform protocolului aprobat de Ministerul Sănătății.

Numărul pacienților cu AVC crește vizibil la Brașov

Înființarea gărzii permanente de Neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență și intrarea cît mai rapidă în Programul de tratare a pacienților cu Accident Vascular Cerebral ischemic prin tromboliza intravenoasă este cu atît mai importantă cu cît numărul cazurilor grave de AVC preluate de cea mai mare unitate medicală din județ este în continuă creștere. Conform statisticilor Spitalului Clinic Județean de Urgență, la UPU au ajuns în ultimele șase luni ale anului 2018, 241 de pacienți cu accident vascular cerebral. În iulie 2018 s-au înregistrat 21 de cazuri, în august 34, în septembrie - 38, octombrie - 39, noiembrie - 44, iar în decembrie - 65. Pacienții care ajung la Spitalul Județean sînt cazuri de o gravitate mai mare, pentru că, față de Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, unde nu există și secție de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), aici sînt toate dotările, inclusiv pentru intervenții.

Ce este Tromboliza intravenoasă

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”. Ministerul Sănătății a lansat și a finanțat încă din 2015 un Program național pentru tratarea pacienților cu AVC prin tromboliză intravenoasă, în care au fost incluse zece unități medicale din România. La cinci ani de la lansarea programului pilot, acesta s-a extins la încă 31 de spitale. Inițial, Brașovul nu a fost luat în calcul pentru includerea în program, tocmai pentru că nu îndeplinea criteriile de eligibilitate și nici nu a inițiat demersuri pentru a ajunge să se „califice“.

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade

În 21 ianuarie, sub titlul „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ Monitorul Expres a tras un prim semnal de alarmă prin care arăta că sute de pacienți brașoveni riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de Neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf.
Care era situația la acea dată: Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne-a eliminat din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți, avertiza în 21 ianuarie Monitorul Expres.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Prima Unitate de Arși din țară, la Brașov

  Articolul următor


  Tu știi unde ți-ai lăsat buletinul?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.111 milisecunde, încărcat în milisecunde