Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade


Brașovul se va înscrie în programul de salvare a pacienților cu AVC

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.01.2019
• Spitalul Județean înființează o linie permanentă de gardă de Neurologie, cu cinci medici
• În ultimele șase luni, la Urgențe au ajuns 241 de pacienți cu AVC
În ceasul al doisprezecelea, autoritățile brașovene s-au trezit și au început demersurile pentru introducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov în programul național de tratare a pacienților cu AVC, prin tromboliza intravenoasă. De la sfîrșitul anului trecut și pînă acum, autoritățile brașovene nu au luat nicio măsură pentru a se asigura că unul dintre cele două spitale cu secții de Neurologie îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acest program medical finanțat de la bugetul de stat. A fost nevoie de o presiune publică, Campania Monitorul Expres „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ fiind parte din acest demers, pentru ca în final pe masa ministrului Sănătății să fie pusă o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, care ar face astfel ca cea mai mare unitate medicală din județ să se poată înscrie în Program.

Sorina Pintea: „Avizul Ministerului Sănătății este o chestiune de zile“

Prezentă marți la Brașov, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a confirmat că tocmai a primit din partea Consiliului Județean Brașov o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie. Ministrul spune că, în cîteva zile, va fi acordat și avizul pentru această modificare pe care a solicitat-o CJ, astfel încît Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov să îndeplinească criteriile de înscriere în programul național de tratare a pacienților cu AVC prin tromboliza intravenoasă. „Brașovul a trimis o solicitare de aprobare a unei linii de gardă pe Neurologie, nu linie la domiciliu cum este acum. În momentul în care se va aproba această linie de gardă, adică în cîteva zile, vom face o modificarea prin Ordin de Ministru, iar Brașovul se va putea înscrie în program. Este o chestiune de cîteva zile“, a precizat ministrul Sănătății.

Se va suplimenta o linie de gardă

Practic, dacă în urmă cu aproape două săptămîni, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean, Marius Leonte, spunea că intenția este ca, după finalizarea lucrărilor de modernizare din corpul B al spitalului, să se înființeze o linie permanentă de gardă de Neurologie, prin transformarea unei gărzi de Interne, acum strategia s-a schimbat. În cel mai scurt timp, autoritățile brașovene vor să transforme garda la domiciliu de Neurologie, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, într-o gardă permanentă, la sediu. Acest lucru înseamnă suplimentarea numărului de linii de gardă aprobate încă din 2004, prin ordin al Ministrului Sănătății. Acest lucru va asigura Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, îndeplinirea celor patru criterii de eligibilitate pentru intrarea în Programul național destinat pacienților cu AVC, respectiv existența unui serviciu de gardă de Neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență.

Zece paturi pentru Neurologie - acuți

Linia de gardă de Neurologie va fi asigurată de cinci specialiști neurologi de la Spitalul Județean și va asigura consultările și îngrijirea pacienților din UPU-SMURD și de la ATI. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a corpului B, Spitalul Județean intenționează să înființeze o unitate de terapie acuți, cu zece paturi, care să funcționeze într-o secție de Neurologie, de minimum 25 de paturi. Această secție va funcționa la etajul V al clădirii. În prezent, pacienții cu accidente vasculare cerebrale din Brașov și din județele limitrofe sînt tratați la două spitale din oraș, respectiv la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov (Pavilionul Astra) și la Spitalul Clinic de Psihiatrie și de Neurologie. La niciunul însă nu se aplică tratamentul fibrinolitic - minim invaziv și cu mari șanse de recuperare a pacientului - conform protocolului aprobat de Ministerul Sănătății.

Numărul pacienților cu AVC crește vizibil la Brașov

Înființarea gărzii permanente de Neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență și intrarea cît mai rapidă în Programul de tratare a pacienților cu Accident Vascular Cerebral ischemic prin tromboliza intravenoasă este cu atît mai importantă cu cît numărul cazurilor grave de AVC preluate de cea mai mare unitate medicală din județ este în continuă creștere. Conform statisticilor Spitalului Clinic Județean de Urgență, la UPU au ajuns în ultimele șase luni ale anului 2018, 241 de pacienți cu accident vascular cerebral. În iulie 2018 s-au înregistrat 21 de cazuri, în august 34, în septembrie - 38, octombrie - 39, noiembrie - 44, iar în decembrie - 65. Pacienții care ajung la Spitalul Județean sînt cazuri de o gravitate mai mare, pentru că, față de Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, unde nu există și secție de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), aici sînt toate dotările, inclusiv pentru intervenții.

Ce este Tromboliza intravenoasă

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”. Ministerul Sănătății a lansat și a finanțat încă din 2015 un Program național pentru tratarea pacienților cu AVC prin tromboliză intravenoasă, în care au fost incluse zece unități medicale din România. La cinci ani de la lansarea programului pilot, acesta s-a extins la încă 31 de spitale. Inițial, Brașovul nu a fost luat în calcul pentru includerea în program, tocmai pentru că nu îndeplinea criteriile de eligibilitate și nici nu a inițiat demersuri pentru a ajunge să se „califice“.

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade

În 21 ianuarie, sub titlul „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ Monitorul Expres a tras un prim semnal de alarmă prin care arăta că sute de pacienți brașoveni riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de Neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf.
Care era situația la acea dată: Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne-a eliminat din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți, avertiza în 21 ianuarie Monitorul Expres.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  Azi 16:03
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  Azi 13:26

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  Azi 13:22
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Larry King, în vârstă de 85 de ani, divorțează de a șaptea soție


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Corona Brașov participă la un turneu amical în Croația


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Din nou în galben - negru


  Marian Cristescu, întoarcerea fiului risipitor


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Alexandru Ioniță, convins de Balint să aleagă UTA Arad


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Prea târziu


  De ce a respins FRF contractul de asociere dintre Kids Tâmpa Brașov și ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Premiile AFAN pentru sezonul 2018-2019


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Asociația "Joaca de-a ecologia" îndeamnă brașovenii să spună #StopBaloaneleÎnAer


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Pieton lovit de mașină în timp ce traversa corect b-dul Saturn


  21.08.2019
 • ➤ Local


  CJ a semnat contractul pentru terminalul Aeroportului Brașov


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale, la admiterea 2019


  21.08.2019
 • ➤ National


  Dăncilă pune în fruntea Poliției Române pe fostul șef de la Operațiuni Speciale, dat afară de Dragnea


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Trei zile de caniculă


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Podurile de la Posada și Azuga de pe DN1București-Brașov intră în reparații


  21.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Titlul de excelență PRO URBE pentru polițistul Martin


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Controale la școli


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  De 9 ori mai mult ca anul trecut


  57 de echipamente medicale de specialitate, la spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie


  21.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


  Cum s-a născut Cerbul de Aur


  21.08.2019
 • ➤ Economic


  Mai bogați, dar mai săraci


  Cu salariile „mărite“ de azi cumpărăm mai puțin decât acum 5 ani


  21.08.2019
 • ➤ National


  PNL, USR, PMP și Pro România au depus la Camera Deputaților solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare


  21.08.2019
 • ➤ Life


  E tot mai frumoasă


  Timpul n-o atinge pe Ileana Lazariuc


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Ioana Filimon, sechestrată în Turcia de iubitul milionar?


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz spune că America îi face bine


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu s-a operat de „o gâlmă enormă”


  21.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Aloe Vera


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș: „Când mă uit la câte prostii am făcut...“


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Prea crud pentru Liga I


  Brașoveanul Călin Popescu de la Sepsi OSK, împrumutat la ASU Poli Timișoara


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Nostalgiile unui mare campion brașovean


  „Am plâns când s-a demolat tribuna de la Stadionul Tractorul“


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  20.08.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  20.08.2019
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  20.08.2019
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  20.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Prima Unitate de Arși din țară, la Brașov

  Articolul următor


  Tu știi unde ți-ai lăsat buletinul?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.360 milisecunde, încărcat în milisecunde