Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade


Brașovul se va înscrie în programul de salvare a pacienților cu AVC

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.01.2019
• Spitalul Județean înființează o linie permanentă de gardă de Neurologie, cu cinci medici
• În ultimele șase luni, la Urgențe au ajuns 241 de pacienți cu AVC
În ceasul al doisprezecelea, autoritățile brașovene s-au trezit și au început demersurile pentru introducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov în programul național de tratare a pacienților cu AVC, prin tromboliza intravenoasă. De la sfîrșitul anului trecut și pînă acum, autoritățile brașovene nu au luat nicio măsură pentru a se asigura că unul dintre cele două spitale cu secții de Neurologie îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru acest program medical finanțat de la bugetul de stat. A fost nevoie de o presiune publică, Campania Monitorul Expres „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ fiind parte din acest demers, pentru ca în final pe masa ministrului Sănătății să fie pusă o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, care ar face astfel ca cea mai mare unitate medicală din județ să se poată înscrie în Program.

Sorina Pintea: „Avizul Ministerului Sănătății este o chestiune de zile“

Prezentă marți la Brașov, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a confirmat că tocmai a primit din partea Consiliului Județean Brașov o solicitare de înființare a unei linii de gardă de Neurologie. Ministrul spune că, în cîteva zile, va fi acordat și avizul pentru această modificare pe care a solicitat-o CJ, astfel încît Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov să îndeplinească criteriile de înscriere în programul național de tratare a pacienților cu AVC prin tromboliza intravenoasă. „Brașovul a trimis o solicitare de aprobare a unei linii de gardă pe Neurologie, nu linie la domiciliu cum este acum. În momentul în care se va aproba această linie de gardă, adică în cîteva zile, vom face o modificarea prin Ordin de Ministru, iar Brașovul se va putea înscrie în program. Este o chestiune de cîteva zile“, a precizat ministrul Sănătății.

Se va suplimenta o linie de gardă

Practic, dacă în urmă cu aproape două săptămîni, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean, Marius Leonte, spunea că intenția este ca, după finalizarea lucrărilor de modernizare din corpul B al spitalului, să se înființeze o linie permanentă de gardă de Neurologie, prin transformarea unei gărzi de Interne, acum strategia s-a schimbat. În cel mai scurt timp, autoritățile brașovene vor să transforme garda la domiciliu de Neurologie, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, într-o gardă permanentă, la sediu. Acest lucru înseamnă suplimentarea numărului de linii de gardă aprobate încă din 2004, prin ordin al Ministrului Sănătății. Acest lucru va asigura Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, îndeplinirea celor patru criterii de eligibilitate pentru intrarea în Programul național destinat pacienților cu AVC, respectiv existența unui serviciu de gardă de Neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență.

Zece paturi pentru Neurologie - acuți

Linia de gardă de Neurologie va fi asigurată de cinci specialiști neurologi de la Spitalul Județean și va asigura consultările și îngrijirea pacienților din UPU-SMURD și de la ATI. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a corpului B, Spitalul Județean intenționează să înființeze o unitate de terapie acuți, cu zece paturi, care să funcționeze într-o secție de Neurologie, de minimum 25 de paturi. Această secție va funcționa la etajul V al clădirii. În prezent, pacienții cu accidente vasculare cerebrale din Brașov și din județele limitrofe sînt tratați la două spitale din oraș, respectiv la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov (Pavilionul Astra) și la Spitalul Clinic de Psihiatrie și de Neurologie. La niciunul însă nu se aplică tratamentul fibrinolitic - minim invaziv și cu mari șanse de recuperare a pacientului - conform protocolului aprobat de Ministerul Sănătății.

Numărul pacienților cu AVC crește vizibil la Brașov

Înființarea gărzii permanente de Neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență și intrarea cît mai rapidă în Programul de tratare a pacienților cu Accident Vascular Cerebral ischemic prin tromboliza intravenoasă este cu atît mai importantă cu cît numărul cazurilor grave de AVC preluate de cea mai mare unitate medicală din județ este în continuă creștere. Conform statisticilor Spitalului Clinic Județean de Urgență, la UPU au ajuns în ultimele șase luni ale anului 2018, 241 de pacienți cu accident vascular cerebral. În iulie 2018 s-au înregistrat 21 de cazuri, în august 34, în septembrie - 38, octombrie - 39, noiembrie - 44, iar în decembrie - 65. Pacienții care ajung la Spitalul Județean sînt cazuri de o gravitate mai mare, pentru că, față de Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, unde nu există și secție de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), aici sînt toate dotările, inclusiv pentru intervenții.

Ce este Tromboliza intravenoasă

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”. Ministerul Sănătății a lansat și a finanțat încă din 2015 un Program național pentru tratarea pacienților cu AVC prin tromboliză intravenoasă, în care au fost incluse zece unități medicale din România. La cinci ani de la lansarea programului pilot, acesta s-a extins la încă 31 de spitale. Inițial, Brașovul nu a fost luat în calcul pentru includerea în program, tocmai pentru că nu îndeplinea criteriile de eligibilitate și nici nu a inițiat demersuri pentru a ajunge să se „califice“.

Campania Monitorul Expres: „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ a dat roade

În 21 ianuarie, sub titlul „Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor“ Monitorul Expres a tras un prim semnal de alarmă prin care arăta că sute de pacienți brașoveni riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de Neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf.
Care era situația la acea dată: Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne-a eliminat din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți, avertiza în 21 ianuarie Monitorul Expres.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Între dramă și audiență


Fenomenul de bullying scapă de sub control

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Prima Unitate de Arși din țară, la Brașov

  Articolul următor


  Tu știi unde ți-ai lăsat buletinul?

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.198 milisecunde, încărcat în milisecunde