Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Fosta Bancă Săsească a intrat în renovare

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Clãdirea de la intersecția strãzilor Michael Weiss și Republicii înainte de naționalizare
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 28.01.2019
• Lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie 2021, iar la final clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată
După mai multe luni în care s-a lucrat la proiectarea lucrărilor de reabilitare, au început reparațiile efective la clădirea istorică a fostei Bănci Săsești, cum o numesc istoricii, de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Conform contractului, lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie a anului 2021, iar la final, clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată. Din 1929, pînă la națio-nalizarea din 1948, aici a funcțio-nat sediul Casei Generale de Economii. După al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut în patrimoniul statului și a fost sediul So-cietății Naționale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanțelor.
După 90, a fost o vreme sediul Bancorex, iar după căderea băncii și clădirea a ajuns în paragină. Din 2011, în așteptarea reparațiilor de care are nevoie, este acoperită cu o plasă pe care este desenată vechea fațadă.

Doi ani de șantier pentru clădirea fostei bănci

Cădirea va trebui să arate „ca nou㓠în termen de 24 de luni, adică pînă în ianuarie 2021. Acest lucru înseamnă că inclusiv la nivel de fațadă, ea va fi readusă la imaginea originală, astfel că șeful șantierului, Iustinian Roșu, spune că în final, clădirea va avea la exterior o nuanță de roz, așa a fost la începutul anilor 1900, cînd găzduia Banca Săsească.   Lucrările, unele de o complexitate ridicată, costă 15,85 milioane lei cu TVA inclus și sînt realizate de SC Romconstruct Group SRL Ploiești, aceeași companie care se ocupă și de reabilitarea clădirii cinematografului Popular. „Sînt lucrări complexe, pentru că această clădire se va reface integral. Pe partea de fațadă vor fi niște componente mai complicate, pentru că se va reveni la ornamentele originale, cu picturi. De asemenea, se va înlocui complet învelitoarea, iar cu această ocazie vor fi refăcute niște elemente decorative din lemn, demontate de-a lungul timpului de utilizatorii clădirii”, a declarat șeful de șantier, Iustinian Roșu.

Clădirea va avea o fațadă roz

Potrivit reprezentanților firmei care realizează reparațiile, vor fi realizate consolidări ale structurii de rezistență, pereții interiori și alte amenajări realizate după anul 1906 vor fi desființate, iar fațadele vor fi refăcute conform proiectului original. De altfel, pentru a stabili aspectul și culoarea inițială a fațadei, au fost consultate fotografii realizate în perioada respectivă și au fost înlăturate straturi de tencuială aplicate de-a lungul anilor. De asemenea, în urma acestor lucrări, se vor lua și măsuri de izolare termică și hidrofugă și se va asigura protecția la zgomot, prin izolare cu vată bazaltică. Pavajul din curte și gang se va reface din piatră, după modelul specific perioadei, se va înlocui învelitoarea din țiglă ceramică tip Țara Bîrsei. Se vor reface jgheaburile, burlanele, parazăpezile și ornamentele metalice, se vor menține coșurile de fum active sau cu rol decorative, se vor reface lucarnele după modelul original și se vor reface instalații electrice și de gaz. În viitor, încălzirea și furnizarea apei calde se va realiza printr-o centrală termică, care va funcționa cu gaz. Încălzirea va fi dublată însă de un sistem de ventilație, care va produce aer cald și rece pentru anumite funcțiuni ale clădirii, cu centrale de tratare a aerului.

Clădire din 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller

Imobilul din str. Michael Weiss, colț cu Republicii de azi, a fost construit în anul 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller, cu destinația de sediu al Băncii Naționale, cunoscută sub numele de Banca Săsească. Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atît din str. Republicii, cît și din str. M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este cu subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt. Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele I și II, cu spații de locuit. Concepția constructivă inițială s-a păstrat pînă acum, la fel ca și distribuția interioară a spațiilor, acestea fiind elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Procedura, reluată de cîteva ori de la zero

Primarul George Scripcaru a afirmat că preluarea clădirii de la statul român a durat mulți ani, procedura fiind reluată de cîteva ori de la zero. „Au urmat proiectele, obținerea avizelor, licitațiile, iar anul trecut a fost stabilit constructorul. S-a trecut de prima fază, realizarea proiectului tehnic, iar acum au început lucrările”, a declarat primarul. Fiind vorba despre un imobil pe două străzi comerciale importante, acest lucru îi determină statutul de clădire publică, asociat cu funcțiuni de birouri, alimentație publică, spațiu expo-zițional, centre de infomare și alte activități conexe, spun reprezentanții Primăriei Brașov. „După finaliarea acestei investiții, care este una foarte mare, de aproape 16 milioale de lei, clădirea va căpăta și o utilizare pe măsură“, a precizat primarul George Scripcaru, după o vizită făcută pe șantier, la sfîrșitul săptămînii trecute. „Astăzi nu discutăm de o măsură care să fi fost stabilită pentru acest imobil. Întîi să terminăm lucrările, apoi vom vedea ce funcțiune va primi, după ce se vor desfășura mai multe consultări“, a mai spus primarul. Totuși, în toamna anului trecut, primarul Brașovului a anunțat că în fostul sediu Bancorex ar urma să fie un „mini-mall cultural“, să găzduiască și un centrul de informare turistică dar și spații pentru desfășurarea unor evenimente, pentru tineri. Tot atunci, constructorul a anunțat că la parterul clădirii ar urma să fie o cafenea dar și un restaurant în stil Art-Nouveau, iar în partea din spate și la etaj vor fi amenajate spații comerciale sau de birouri.

Cine a fost Apollonia Hirscher

Clădirea de pe Strada Republicii colț cu Michael Weiss avea o frescă deosebită pe fațadă, care este legată de o altă legendă a Brașovului. Apollonia Hirs-
cher a fost o figură aparte în istoria Brașovului. Era soția lui Lucas Hirscher, negustor și jude sas, castelan al cetății Branului. Rămasă văduvă, săsoaica a preluat cu mînă de fier afacerile soțului, întinse pînă în Austria și Turcia, chiar dacă negoțul și politica erau la acea vreme treburi bărbătești. A întemeiat mai multe fundații și a donat o mare parte din averea ei brașovenilor. Printre donații se numără și „Casa Negustorilor“ sau „Podul Bătușilor“, situată la colțul Străzii Hirscher cu Piața Sfatului. Era cea mai lungă construcție din Brașov la acea vreme (60 metri) și adăpostea standurile meșteșugarilor și cîntarul orașului, iar pivnița era destinată negoțului cu vinuri. Construcția mai păstrează blazonul familiei Hirscher, datat 1545. Legenda spune că fiica Apo-lloniei s-a îmbolnăvit și a murit, fiind înmormîntată cu multe bijuterii. Peste noapte, niște hoți au jefuit mormîntul și, vrînd să-i taie degetul ca să scoată și inelul, fata s-a trezit din moarte. Ieșirea din moarte clinică nu era cunoscută pe atunci, iar oamenii au văzut trezirea ca pe un miracol. În cinstea acestei minuni, Apollonia a construit casa din Piața Sfatului. Tot în amintirea acestei întîmplări miraculoase, Apollonia Hirscher și fiica sa sînt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss 22.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ce taxiuri vom vedea la Brașov în următorii cinci ani

  Articolul următor

  Un caz șocant


  Copil la un pas de moarte din cauza medicilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.779 milisecunde, încărcat în milisecunde