Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Fosta Bancă Săsească a intrat în renovare

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Clãdirea de la intersecția strãzilor Michael Weiss și Republicii înainte de naționalizare
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 28.01.2019
• Lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie 2021, iar la final clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată
După mai multe luni în care s-a lucrat la proiectarea lucrărilor de reabilitare, au început reparațiile efective la clădirea istorică a fostei Bănci Săsești, cum o numesc istoricii, de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Conform contractului, lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie a anului 2021, iar la final, clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată. Din 1929, pînă la națio-nalizarea din 1948, aici a funcțio-nat sediul Casei Generale de Economii. După al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut în patrimoniul statului și a fost sediul So-cietății Naționale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanțelor.
După 90, a fost o vreme sediul Bancorex, iar după căderea băncii și clădirea a ajuns în paragină. Din 2011, în așteptarea reparațiilor de care are nevoie, este acoperită cu o plasă pe care este desenată vechea fațadă.

Doi ani de șantier pentru clădirea fostei bănci

Cădirea va trebui să arate „ca nou㓠în termen de 24 de luni, adică pînă în ianuarie 2021. Acest lucru înseamnă că inclusiv la nivel de fațadă, ea va fi readusă la imaginea originală, astfel că șeful șantierului, Iustinian Roșu, spune că în final, clădirea va avea la exterior o nuanță de roz, așa a fost la începutul anilor 1900, cînd găzduia Banca Săsească.   Lucrările, unele de o complexitate ridicată, costă 15,85 milioane lei cu TVA inclus și sînt realizate de SC Romconstruct Group SRL Ploiești, aceeași companie care se ocupă și de reabilitarea clădirii cinematografului Popular. „Sînt lucrări complexe, pentru că această clădire se va reface integral. Pe partea de fațadă vor fi niște componente mai complicate, pentru că se va reveni la ornamentele originale, cu picturi. De asemenea, se va înlocui complet învelitoarea, iar cu această ocazie vor fi refăcute niște elemente decorative din lemn, demontate de-a lungul timpului de utilizatorii clădirii”, a declarat șeful de șantier, Iustinian Roșu.

Clădirea va avea o fațadă roz

Potrivit reprezentanților firmei care realizează reparațiile, vor fi realizate consolidări ale structurii de rezistență, pereții interiori și alte amenajări realizate după anul 1906 vor fi desființate, iar fațadele vor fi refăcute conform proiectului original. De altfel, pentru a stabili aspectul și culoarea inițială a fațadei, au fost consultate fotografii realizate în perioada respectivă și au fost înlăturate straturi de tencuială aplicate de-a lungul anilor. De asemenea, în urma acestor lucrări, se vor lua și măsuri de izolare termică și hidrofugă și se va asigura protecția la zgomot, prin izolare cu vată bazaltică. Pavajul din curte și gang se va reface din piatră, după modelul specific perioadei, se va înlocui învelitoarea din țiglă ceramică tip Țara Bîrsei. Se vor reface jgheaburile, burlanele, parazăpezile și ornamentele metalice, se vor menține coșurile de fum active sau cu rol decorative, se vor reface lucarnele după modelul original și se vor reface instalații electrice și de gaz. În viitor, încălzirea și furnizarea apei calde se va realiza printr-o centrală termică, care va funcționa cu gaz. Încălzirea va fi dublată însă de un sistem de ventilație, care va produce aer cald și rece pentru anumite funcțiuni ale clădirii, cu centrale de tratare a aerului.

Clădire din 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller

Imobilul din str. Michael Weiss, colț cu Republicii de azi, a fost construit în anul 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller, cu destinația de sediu al Băncii Naționale, cunoscută sub numele de Banca Săsească. Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atît din str. Republicii, cît și din str. M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este cu subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt. Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele I și II, cu spații de locuit. Concepția constructivă inițială s-a păstrat pînă acum, la fel ca și distribuția interioară a spațiilor, acestea fiind elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Procedura, reluată de cîteva ori de la zero

Primarul George Scripcaru a afirmat că preluarea clădirii de la statul român a durat mulți ani, procedura fiind reluată de cîteva ori de la zero. „Au urmat proiectele, obținerea avizelor, licitațiile, iar anul trecut a fost stabilit constructorul. S-a trecut de prima fază, realizarea proiectului tehnic, iar acum au început lucrările”, a declarat primarul. Fiind vorba despre un imobil pe două străzi comerciale importante, acest lucru îi determină statutul de clădire publică, asociat cu funcțiuni de birouri, alimentație publică, spațiu expo-zițional, centre de infomare și alte activități conexe, spun reprezentanții Primăriei Brașov. „După finaliarea acestei investiții, care este una foarte mare, de aproape 16 milioale de lei, clădirea va căpăta și o utilizare pe măsură“, a precizat primarul George Scripcaru, după o vizită făcută pe șantier, la sfîrșitul săptămînii trecute. „Astăzi nu discutăm de o măsură care să fi fost stabilită pentru acest imobil. Întîi să terminăm lucrările, apoi vom vedea ce funcțiune va primi, după ce se vor desfășura mai multe consultări“, a mai spus primarul. Totuși, în toamna anului trecut, primarul Brașovului a anunțat că în fostul sediu Bancorex ar urma să fie un „mini-mall cultural“, să găzduiască și un centrul de informare turistică dar și spații pentru desfășurarea unor evenimente, pentru tineri. Tot atunci, constructorul a anunțat că la parterul clădirii ar urma să fie o cafenea dar și un restaurant în stil Art-Nouveau, iar în partea din spate și la etaj vor fi amenajate spații comerciale sau de birouri.

Cine a fost Apollonia Hirscher

Clădirea de pe Strada Republicii colț cu Michael Weiss avea o frescă deosebită pe fațadă, care este legată de o altă legendă a Brașovului. Apollonia Hirs-
cher a fost o figură aparte în istoria Brașovului. Era soția lui Lucas Hirscher, negustor și jude sas, castelan al cetății Branului. Rămasă văduvă, săsoaica a preluat cu mînă de fier afacerile soțului, întinse pînă în Austria și Turcia, chiar dacă negoțul și politica erau la acea vreme treburi bărbătești. A întemeiat mai multe fundații și a donat o mare parte din averea ei brașovenilor. Printre donații se numără și „Casa Negustorilor“ sau „Podul Bătușilor“, situată la colțul Străzii Hirscher cu Piața Sfatului. Era cea mai lungă construcție din Brașov la acea vreme (60 metri) și adăpostea standurile meșteșugarilor și cîntarul orașului, iar pivnița era destinată negoțului cu vinuri. Construcția mai păstrează blazonul familiei Hirscher, datat 1545. Legenda spune că fiica Apo-lloniei s-a îmbolnăvit și a murit, fiind înmormîntată cu multe bijuterii. Peste noapte, niște hoți au jefuit mormîntul și, vrînd să-i taie degetul ca să scoată și inelul, fata s-a trezit din moarte. Ieșirea din moarte clinică nu era cunoscută pe atunci, iar oamenii au văzut trezirea ca pe un miracol. În cinstea acestei minuni, Apollonia a construit casa din Piața Sfatului. Tot în amintirea acestei întîmplări miraculoase, Apollonia Hirscher și fiica sa sînt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss 22.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  Azi 16:03
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  Azi 13:26

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  Azi 13:22
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  Azi 09:02
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Larry King, în vârstă de 85 de ani, divorțează de a șaptea soție


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Corona Brașov participă la un turneu amical în Croația


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Din nou în galben - negru


  Marian Cristescu, întoarcerea fiului risipitor


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Alexandru Ioniță, convins de Balint să aleagă UTA Arad


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Prea târziu


  De ce a respins FRF contractul de asociere dintre Kids Tâmpa Brașov și ACS SR Brașov


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Premiile AFAN pentru sezonul 2018-2019


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Asociația "Joaca de-a ecologia" îndeamnă brașovenii să spună #StopBaloaneleÎnAer


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Pieton lovit de mașină în timp ce traversa corect b-dul Saturn


  21.08.2019
 • ➤ Local


  CJ a semnat contractul pentru terminalul Aeroportului Brașov


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale, la admiterea 2019


  21.08.2019
 • ➤ National


  Dăncilă pune în fruntea Poliției Române pe fostul șef de la Operațiuni Speciale, dat afară de Dragnea


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Trei zile de caniculă


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Podurile de la Posada și Azuga de pe DN1București-Brașov intră în reparații


  21.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Titlul de excelență PRO URBE pentru polițistul Martin


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Controale la școli


  21.08.2019
 • ➤ Eveniment


  De 9 ori mai mult ca anul trecut


  57 de echipamente medicale de specialitate, la spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie


  21.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Brașovenii care au muncit au rămas niște anonimi


  Cum s-a născut Cerbul de Aur


  21.08.2019
 • ➤ Economic


  Mai bogați, dar mai săraci


  Cu salariile „mărite“ de azi cumpărăm mai puțin decât acum 5 ani


  21.08.2019
 • ➤ National


  PNL, USR, PMP și Pro România au depus la Camera Deputaților solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare


  21.08.2019
 • ➤ Life


  E tot mai frumoasă


  Timpul n-o atinge pe Ileana Lazariuc


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Ioana Filimon, sechestrată în Turcia de iubitul milionar?


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz spune că America îi face bine


  21.08.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu s-a operat de „o gâlmă enormă”


  21.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Aproape totul despre Aloe Vera


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Gabi Tamaș: „Când mă uit la câte prostii am făcut...“


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Prea crud pentru Liga I


  Brașoveanul Călin Popescu de la Sepsi OSK, împrumutat la ASU Poli Timișoara


  21.08.2019
 • ➤ Sport


  Nostalgiile unui mare campion brașovean


  „Am plâns când s-a demolat tribuna de la Stadionul Tractorul“


  21.08.2019
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  20.08.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  20.08.2019
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  20.08.2019
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  20.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  20.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  20.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ce taxiuri vom vedea la Brașov în următorii cinci ani

  Articolul următor

  Un caz șocant


  Copil la un pas de moarte din cauza medicilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.687 milisecunde, încărcat în milisecunde