Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Fosta Bancă Săsească a intrat în renovare

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Clãdirea de la intersecția strãzilor Michael Weiss și Republicii înainte de naționalizare
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 28.01.2019
• Lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie 2021, iar la final clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată
După mai multe luni în care s-a lucrat la proiectarea lucrărilor de reabilitare, au început reparațiile efective la clădirea istorică a fostei Bănci Săsești, cum o numesc istoricii, de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Conform contractului, lucrările trebuie încheiate în luna ianuarie a anului 2021, iar la final, clădirea va arăta la fel în anul 1906, cînd a fost inaugurată. Din 1929, pînă la națio-nalizarea din 1948, aici a funcțio-nat sediul Casei Generale de Economii. După al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut în patrimoniul statului și a fost sediul So-cietății Naționale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanțelor.
După 90, a fost o vreme sediul Bancorex, iar după căderea băncii și clădirea a ajuns în paragină. Din 2011, în așteptarea reparațiilor de care are nevoie, este acoperită cu o plasă pe care este desenată vechea fațadă.

Doi ani de șantier pentru clădirea fostei bănci

Cădirea va trebui să arate „ca nou㓠în termen de 24 de luni, adică pînă în ianuarie 2021. Acest lucru înseamnă că inclusiv la nivel de fațadă, ea va fi readusă la imaginea originală, astfel că șeful șantierului, Iustinian Roșu, spune că în final, clădirea va avea la exterior o nuanță de roz, așa a fost la începutul anilor 1900, cînd găzduia Banca Săsească.   Lucrările, unele de o complexitate ridicată, costă 15,85 milioane lei cu TVA inclus și sînt realizate de SC Romconstruct Group SRL Ploiești, aceeași companie care se ocupă și de reabilitarea clădirii cinematografului Popular. „Sînt lucrări complexe, pentru că această clădire se va reface integral. Pe partea de fațadă vor fi niște componente mai complicate, pentru că se va reveni la ornamentele originale, cu picturi. De asemenea, se va înlocui complet învelitoarea, iar cu această ocazie vor fi refăcute niște elemente decorative din lemn, demontate de-a lungul timpului de utilizatorii clădirii”, a declarat șeful de șantier, Iustinian Roșu.

Clădirea va avea o fațadă roz

Potrivit reprezentanților firmei care realizează reparațiile, vor fi realizate consolidări ale structurii de rezistență, pereții interiori și alte amenajări realizate după anul 1906 vor fi desființate, iar fațadele vor fi refăcute conform proiectului original. De altfel, pentru a stabili aspectul și culoarea inițială a fațadei, au fost consultate fotografii realizate în perioada respectivă și au fost înlăturate straturi de tencuială aplicate de-a lungul anilor. De asemenea, în urma acestor lucrări, se vor lua și măsuri de izolare termică și hidrofugă și se va asigura protecția la zgomot, prin izolare cu vată bazaltică. Pavajul din curte și gang se va reface din piatră, după modelul specific perioadei, se va înlocui învelitoarea din țiglă ceramică tip Țara Bîrsei. Se vor reface jgheaburile, burlanele, parazăpezile și ornamentele metalice, se vor menține coșurile de fum active sau cu rol decorative, se vor reface lucarnele după modelul original și se vor reface instalații electrice și de gaz. În viitor, încălzirea și furnizarea apei calde se va realiza printr-o centrală termică, care va funcționa cu gaz. Încălzirea va fi dublată însă de un sistem de ventilație, care va produce aer cald și rece pentru anumite funcțiuni ale clădirii, cu centrale de tratare a aerului.

Clădire din 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller

Imobilul din str. Michael Weiss, colț cu Republicii de azi, a fost construit în anul 1906, după planurile arhitectului brașovean Albert Schuller, cu destinația de sediu al Băncii Naționale, cunoscută sub numele de Banca Săsească. Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atît din str. Republicii, cît și din str. M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este cu subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt. Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele I și II, cu spații de locuit. Concepția constructivă inițială s-a păstrat pînă acum, la fel ca și distribuția interioară a spațiilor, acestea fiind elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

Procedura, reluată de cîteva ori de la zero

Primarul George Scripcaru a afirmat că preluarea clădirii de la statul român a durat mulți ani, procedura fiind reluată de cîteva ori de la zero. „Au urmat proiectele, obținerea avizelor, licitațiile, iar anul trecut a fost stabilit constructorul. S-a trecut de prima fază, realizarea proiectului tehnic, iar acum au început lucrările”, a declarat primarul. Fiind vorba despre un imobil pe două străzi comerciale importante, acest lucru îi determină statutul de clădire publică, asociat cu funcțiuni de birouri, alimentație publică, spațiu expo-zițional, centre de infomare și alte activități conexe, spun reprezentanții Primăriei Brașov. „După finaliarea acestei investiții, care este una foarte mare, de aproape 16 milioale de lei, clădirea va căpăta și o utilizare pe măsură“, a precizat primarul George Scripcaru, după o vizită făcută pe șantier, la sfîrșitul săptămînii trecute. „Astăzi nu discutăm de o măsură care să fi fost stabilită pentru acest imobil. Întîi să terminăm lucrările, apoi vom vedea ce funcțiune va primi, după ce se vor desfășura mai multe consultări“, a mai spus primarul. Totuși, în toamna anului trecut, primarul Brașovului a anunțat că în fostul sediu Bancorex ar urma să fie un „mini-mall cultural“, să găzduiască și un centrul de informare turistică dar și spații pentru desfășurarea unor evenimente, pentru tineri. Tot atunci, constructorul a anunțat că la parterul clădirii ar urma să fie o cafenea dar și un restaurant în stil Art-Nouveau, iar în partea din spate și la etaj vor fi amenajate spații comerciale sau de birouri.

Cine a fost Apollonia Hirscher

Clădirea de pe Strada Republicii colț cu Michael Weiss avea o frescă deosebită pe fațadă, care este legată de o altă legendă a Brașovului. Apollonia Hirs-
cher a fost o figură aparte în istoria Brașovului. Era soția lui Lucas Hirscher, negustor și jude sas, castelan al cetății Branului. Rămasă văduvă, săsoaica a preluat cu mînă de fier afacerile soțului, întinse pînă în Austria și Turcia, chiar dacă negoțul și politica erau la acea vreme treburi bărbătești. A întemeiat mai multe fundații și a donat o mare parte din averea ei brașovenilor. Printre donații se numără și „Casa Negustorilor“ sau „Podul Bătușilor“, situată la colțul Străzii Hirscher cu Piața Sfatului. Era cea mai lungă construcție din Brașov la acea vreme (60 metri) și adăpostea standurile meșteșugarilor și cîntarul orașului, iar pivnița era destinată negoțului cu vinuri. Construcția mai păstrează blazonul familiei Hirscher, datat 1545. Legenda spune că fiica Apo-lloniei s-a îmbolnăvit și a murit, fiind înmormîntată cu multe bijuterii. Peste noapte, niște hoți au jefuit mormîntul și, vrînd să-i taie degetul ca să scoată și inelul, fata s-a trezit din moarte. Ieșirea din moarte clinică nu era cunoscută pe atunci, iar oamenii au văzut trezirea ca pe un miracol. În cinstea acestei minuni, Apollonia a construit casa din Piața Sfatului. Tot în amintirea acestei întîmplări miraculoase, Apollonia Hirscher și fiica sa sînt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss 22.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Între dramă și audiență


Fenomenul de bullying scapă de sub control

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ce taxiuri vom vedea la Brașov în următorii cinci ani

  Articolul următor

  Un caz șocant


  Copil la un pas de moarte din cauza medicilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.030 milisecunde, încărcat în milisecunde