Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Am pierdut șansa la tratamentul salvator în caz de AVC


Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.01.2019
• Din cauza unor ambiții sau erori de organizare locală în sistemul spitalelor, Brașovul nu a fost inclus în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC)
• Sute de pacienți riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf
Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la Tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne elimină din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți.

Cine răspunde pentru această irosire?

Semnalul de alarmă a fost tras de chirurgul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică din Spitalul Județean Brașov. „Neregăsindu-se printre cele 31 de centre de tratament al AVC (accidente vasculare cerebrale) prin fibrinoliza, neurologia brașoveană de urgență rămîne cantonată în zona crepusculară a terapiilor învechite și ineficiente. Oare de ce nici Spitalul Clinic Județean de Urgență și nici Spitalul de Neurologie nu sînt capabile să îndeplineasca toate cele cîteva condiții necesare? Oare nu cumva pentru că resursele sînt împrăștiate între două spitale care, reunite sub același «acoperiș instituțional», ar face ca această specialitate să funcționeze la un nivel mai înalt? Și dacă da, cine răspunde pentru această irosire a forțelor, care îi privează pe membrii comunității brașovene de accesul normal și nemijlocit la un tratament modern, salvator, devenit deja «clasic» în țările europene?“, se întreabă medicul Dan Grigorescu.

Am pierdut „fereastra terapeutică”

Accidentul Vascular Cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% dintre atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sînge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen și glucoză în zona cerebrală irigată de vasul respectiv, ducînd în final la pierderea țesutului cerebral și la sechele pe viață. Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”.

Criterii care ar fi fost ușor de îndeplinit

Proiectul de act normativ vine după ce, în luna decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că va extinde programul de tromboliză intravenoasă la nivel național. Programul-pilot de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) s-a derulat deja în zece spitale din România din anul 2015. În luna decembrie, Ministerul Sănătății a cerut evaluarea a 38 de spitale județene și municipale din întreaga țară, pentru a vedea cîte dintre ele îndeplinesc criteriile pentru a putea fi incluse în Programul Național. Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. În urma evaluărilor, 31 de unități sanitare din țară au îndeplinit criteriile cerute. Proiectul de Ordin publicat la 18 ianuarie de Ministerul Sănătății propune includerea acestor 31 de unități sanitare în Programul Național AP-AVC. Prin aprobarea acestui nou proiect de Ordin, tratamentul AVC ischemic acut prin tromboliza intravenoasă va putea fi administrat pacienților din România în 41 de spitale, pe raza a 36 de județe și a municipiului București. Pentru pacienții brașoveni, cel mai apropiat centru care are program de tromboliză intravenoasă este Spitalul Județean de Urgenț㠄Dr. Fogolyán Kristóf” din Sf. Gheorghe.

Prima soluție propusă

În ceasul al doisprezecelea, pentru brașoveni, mai sănătos decît găsirea vinovaților, ar fi remedierea situației și găsirea urgentă a unei soluții. „Eu îmi permit să avansez ideea (exprimată de mine și în ședința de ieri a Consiliului Medical al SCJUBv) că resursele umane mai consistente existente în Spitalul de Neurologie (reprezentate de medicii neurologi ai acestui spital) să contribuie la asigurarea gărzii permanente la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care, deși are pregătite toate celelalte resurse necesare (UPU, mijloace de investigare moderne, structura și garda ATI, alte linii de gardă pentru consulturi inter-disciplinare - cardiologie etc.), nu dispune decît de un număr insuficient de medici neurologi care să «acopere» o linie de gardă care și așa trebuie înființată prin desființarea alteia de boli interne. Așadar, cei responsabili de organizarea sistemului de sănătate publică ar cam trebui să facă urgent o analiză aprofundată și să ia, la fel de urgent, o decizie care să transcendă oricăror comodități și false argumente“, propune medicul Dan Grigorescu.

Ce este tromboliza intravenoasă?

Fibrinoliza (tromboliza) sistemică (fibrinoliza intravenoasă) cu rtPA este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, adică o substanță capabilă să dizolve cheagul de sînge care blochează circulația. Este o metodă foarte eficientă și non-invazivă de tratament în AVC, avînd avantajul că țesutul cerebral afectat de ischemie nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic este de cele mai multe ori minim sau se remite complet. Pe de altă parte, limitările acestei proceduri țin de faptul că ea nu poate fi aplicată decît în primele patru ore și jumătate de la debutul accidentului vascular cerebral și doar în absența contraindicațiilor. Fereastra terapeutică îngustă reduce șansele ca un pacient să fie diagnosticat cu AVC, investigat și apoi transportat către un centru în care se poate efectua această procedură în timp util.
De asemenea, acest tratament este contraindicat în cazul pacienților ale căror particularitați clinice se asociază cu un risc crescut de complicații hemoragice (sîngerări). Prin extinderea programului de tromboliză intravenoasă la nivel național și creșterea numărului de centre din țară în care procedura poate fi efectuată, un număr crescut de pacienți care se prezintă cu simptome de AVC vor putea fi salvați.

Intenții.....

În luna septembrie 2018, Consiliul Județean Brașov și-a arătat intenția să investească 10,573 milioane lei în dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, bani ce ar urma să fie accesați din fonduri europene printr-o axă a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cu suma obținută, ambulatoriul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov ar urma să fie dotat cu un computer tomograf, patru echipamente de testare cognitivă neuro-psihiatrică, un sistem robotizat de tip exoschelet pentru recuperarea mersului, un EKG portabil, un ecograf musculoscheletal, două defibrilatoare și un Ecograf Doppler, precum și mobilier nou.

Statisticile negre ale AVC

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este a doua cea mai comună cauză de deces, în România, după infarctul miocardic
România se afla pe locul 3, în Europa, în ceea ce privește cazurile noi de AVC diagnosticate în fiecare an
România se află pe locul 2, în Europa, în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de AVC
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Am votat mulți și-atât


Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis

Ai grijă de votul tău!


Tu decizi cine va fi președintele

Tragedie pe un șantier în Tractorul


Prins sub malul surpat și decapitat de cupa excavatorului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  Azi 14:47
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  Azi 14:40
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  Azi 14:07
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  Azi 13:56
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  Azi 09:45
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  Azi 09:39
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Deținuții de la Codlea devin actori într-o piesă de teatru, la Reduta


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Socoteala urnelor


  Brașovenii au vrut o finală Iohannis-Barna


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean pregătește 14 cabinete de Ambulatoriu la Astra și Tractorul


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Viitoarea Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, e tot o groapă


  Azi 09:19
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A cincea ediție


  „Vibrate!festival“ revine la Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Recitalul de la ora cinci”


  Azi 09:11
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Începe o nouă ediție Etnovember


  Azi 09:08
 • ➤ National


  Alegeri prezidențiale 2019


  Iohannis a câștigat 29 de județe, Dăncilă 10


  Azi 09:05
 • ➤ National


  Va fi sau nu dezbatere Iohannis - Dăncilă?


  Azi 09:01
 • ➤ Economic


  O creștere va fi


  Ce spune Orban despre când și cât va crește salariul minim


  Azi 08:58
 • ➤ Economic


  PSD anunță moțiune de cenzură la o zi după ce Dăncilă a intrat în turul doi


  Azi 08:54
 • ➤ Economic


  Eurostat: România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Mămăliga poate deveni un medicament


  Azi 08:49
 • ➤ Doctor


  Inamicul nevăzut


  Cancerul de plămâni ucide câte un român pe oră


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Pentru trup și suflet


  Postul, o cură de sănătate


  Azi 08:44
 • ➤ Doctor


  Sfecla roșie, legumă anti-cancer


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Nu bea niciodată apa lăsată în pahar peste noapte


  Azi 08:38
 • ➤ Doctor


  Fructele aduc fericirea


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Show pe covorul roșu în Los Angeles


  Adelina Pestrițu a făcut un selfie cu Kim Kardashian


  Azi 08:30
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe slăbit


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Ilinca Vandici și-a întreținut doi iubiți


  Azi 08:24
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Despre maladia Alzheimer


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Liga Elitelor. Formă bună pentru echipele brașovene


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Explicația selecționerului


  De ce nu a fost convocată Sorina Tîrcă la Mondiale?


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Jurgen Klopp a primit un...clop


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Verdict dur primit de Florin Andone


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Final de coșmar pentru Ștefan Răchișan


  Azi 08:01
 • ➤ Sport


  Tomas Ryde, reacție după scandalul convocărilor: “Sorina Tîrcă are nevoie să devină mai puternică”


  11.11.2019
 • ➤ National


  Barna, votat de tineri cu carte- Dăncilă, de vârstnici fără școală


  11.11.2019
 • ➤ National


  Aproape final: Ce județe o vor pe Dăncilă


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Klaus Iohannis a câștigat și la Brașov


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Am votat mulți și-atât


  Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Vot pentru președinte


  53,75% din brașoveni au fost ieri la urne


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum au votat liderii de partid din Brașov?


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Dovadă că se poate


  Făgărășenii își fac singuri bugetul


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  O cristoloveancă emigrată în Germania a strâns într-o culegere cântecele sașilor din Transilvania


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii din Hărman învață despre „Oltul de lângă ei“


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire cu mocanii din Cahul și din Săcele


  11.11.2019
 • ➤ International


  „Mi-e Dor de Tine”, mesaj afișat în centrul Londrei


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au fost sesizate 146 de incidente electorale. Jumătate nu s-au confirmat


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au cerut recunoaștere în UE


  Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara țării


  11.11.2019
 • ➤ Life


  Iubire, nu în angajamente


  Cristina Ich se pregătește de nuntă?


  11.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale

  Articolul următor

  25 de morți în toată țara


  Primul deces cauzat de gripă la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.559 milisecunde, încărcat în milisecunde