Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Am pierdut șansa la tratamentul salvator în caz de AVC


Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.01.2019
• Din cauza unor ambiții sau erori de organizare locală în sistemul spitalelor, Brașovul nu a fost inclus în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC)
• Sute de pacienți riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf
Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la Tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne elimină din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți.

Cine răspunde pentru această irosire?

Semnalul de alarmă a fost tras de chirurgul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică din Spitalul Județean Brașov. „Neregăsindu-se printre cele 31 de centre de tratament al AVC (accidente vasculare cerebrale) prin fibrinoliza, neurologia brașoveană de urgență rămîne cantonată în zona crepusculară a terapiilor învechite și ineficiente. Oare de ce nici Spitalul Clinic Județean de Urgență și nici Spitalul de Neurologie nu sînt capabile să îndeplineasca toate cele cîteva condiții necesare? Oare nu cumva pentru că resursele sînt împrăștiate între două spitale care, reunite sub același «acoperiș instituțional», ar face ca această specialitate să funcționeze la un nivel mai înalt? Și dacă da, cine răspunde pentru această irosire a forțelor, care îi privează pe membrii comunității brașovene de accesul normal și nemijlocit la un tratament modern, salvator, devenit deja «clasic» în țările europene?“, se întreabă medicul Dan Grigorescu.

Am pierdut „fereastra terapeutică”

Accidentul Vascular Cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% dintre atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sînge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen și glucoză în zona cerebrală irigată de vasul respectiv, ducînd în final la pierderea țesutului cerebral și la sechele pe viață. Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”.

Criterii care ar fi fost ușor de îndeplinit

Proiectul de act normativ vine după ce, în luna decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că va extinde programul de tromboliză intravenoasă la nivel național. Programul-pilot de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) s-a derulat deja în zece spitale din România din anul 2015. În luna decembrie, Ministerul Sănătății a cerut evaluarea a 38 de spitale județene și municipale din întreaga țară, pentru a vedea cîte dintre ele îndeplinesc criteriile pentru a putea fi incluse în Programul Național. Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. În urma evaluărilor, 31 de unități sanitare din țară au îndeplinit criteriile cerute. Proiectul de Ordin publicat la 18 ianuarie de Ministerul Sănătății propune includerea acestor 31 de unități sanitare în Programul Național AP-AVC. Prin aprobarea acestui nou proiect de Ordin, tratamentul AVC ischemic acut prin tromboliza intravenoasă va putea fi administrat pacienților din România în 41 de spitale, pe raza a 36 de județe și a municipiului București. Pentru pacienții brașoveni, cel mai apropiat centru care are program de tromboliză intravenoasă este Spitalul Județean de Urgenț㠄Dr. Fogolyán Kristóf” din Sf. Gheorghe.

Prima soluție propusă

În ceasul al doisprezecelea, pentru brașoveni, mai sănătos decît găsirea vinovaților, ar fi remedierea situației și găsirea urgentă a unei soluții. „Eu îmi permit să avansez ideea (exprimată de mine și în ședința de ieri a Consiliului Medical al SCJUBv) că resursele umane mai consistente existente în Spitalul de Neurologie (reprezentate de medicii neurologi ai acestui spital) să contribuie la asigurarea gărzii permanente la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care, deși are pregătite toate celelalte resurse necesare (UPU, mijloace de investigare moderne, structura și garda ATI, alte linii de gardă pentru consulturi inter-disciplinare - cardiologie etc.), nu dispune decît de un număr insuficient de medici neurologi care să «acopere» o linie de gardă care și așa trebuie înființată prin desființarea alteia de boli interne. Așadar, cei responsabili de organizarea sistemului de sănătate publică ar cam trebui să facă urgent o analiză aprofundată și să ia, la fel de urgent, o decizie care să transcendă oricăror comodități și false argumente“, propune medicul Dan Grigorescu.

Ce este tromboliza intravenoasă?

Fibrinoliza (tromboliza) sistemică (fibrinoliza intravenoasă) cu rtPA este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, adică o substanță capabilă să dizolve cheagul de sînge care blochează circulația. Este o metodă foarte eficientă și non-invazivă de tratament în AVC, avînd avantajul că țesutul cerebral afectat de ischemie nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic este de cele mai multe ori minim sau se remite complet. Pe de altă parte, limitările acestei proceduri țin de faptul că ea nu poate fi aplicată decît în primele patru ore și jumătate de la debutul accidentului vascular cerebral și doar în absența contraindicațiilor. Fereastra terapeutică îngustă reduce șansele ca un pacient să fie diagnosticat cu AVC, investigat și apoi transportat către un centru în care se poate efectua această procedură în timp util.
De asemenea, acest tratament este contraindicat în cazul pacienților ale căror particularitați clinice se asociază cu un risc crescut de complicații hemoragice (sîngerări). Prin extinderea programului de tromboliză intravenoasă la nivel național și creșterea numărului de centre din țară în care procedura poate fi efectuată, un număr crescut de pacienți care se prezintă cu simptome de AVC vor putea fi salvați.

Intenții.....

În luna septembrie 2018, Consiliul Județean Brașov și-a arătat intenția să investească 10,573 milioane lei în dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, bani ce ar urma să fie accesați din fonduri europene printr-o axă a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cu suma obținută, ambulatoriul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov ar urma să fie dotat cu un computer tomograf, patru echipamente de testare cognitivă neuro-psihiatrică, un sistem robotizat de tip exoschelet pentru recuperarea mersului, un EKG portabil, un ecograf musculoscheletal, două defibrilatoare și un Ecograf Doppler, precum și mobilier nou.

Statisticile negre ale AVC

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este a doua cea mai comună cauză de deces, în România, după infarctul miocardic
România se afla pe locul 3, în Europa, în ceea ce privește cazurile noi de AVC diagnosticate în fiecare an
România se află pe locul 2, în Europa, în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de AVC
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în casă după o săptămână. Trăia singur și abia se mișca


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a transferat un mijlocaș olandez


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov a pierdut primul amical al iernii


  18.01.2020
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  17.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  17.01.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Protecția Consumatorului vrea să conteste autorizația de construire a Hotelului Radisson Blu


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice


  16.01.2020
 • ➤ Actualitate


  România are unul din cele mai mici salarii minime pe economie din lume


  16.01.2020
 • ➤ National


  Lasă presa pentru politică


  Moise Guran se alătură USR-PLUS


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Șochează din nou


  Loredana Groza nu mai are secrete


  16.01.2020
 • ➤ Life


  Doi tătici topiți după fiicele lor


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale

  Articolul următor

  25 de morți în toată țara


  Primul deces cauzat de gripă la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.956 milisecunde, încărcat în milisecunde