Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Am pierdut șansa la tratamentul salvator în caz de AVC


Cerem o soluție de urgență pentru viața brașovenilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.01.2019
• Din cauza unor ambiții sau erori de organizare locală în sistemul spitalelor, Brașovul nu a fost inclus în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC)
• Sute de pacienți riscă să moară în caz de accident vascular în loc să fie salvați prin tromboliza intravenoasă, doar pentru că la Brașov spitalul care are computer tomograf nu are gardă de neurologie, iar cel care are gardă nu are computer tomograf
Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unități sanitare în Programul Național de Acțiuni Prioritare în tratamentul intervențional al pacienților cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Din păcate, Brașovul nu este pe lista centrelor care oferă șansa la Tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertențe absurde de organizare locală și a unei neglijențe inadmisibile din partea autorităților locale. Pe scurt, condițiile ca un județ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă și urgentă viața unui pacient cu accident vascular ar fi existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. Paradoxal, Brașovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Județean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar spitalul care are neurologi ce pot asigura garda nu are computer tomograf. Această bîlbîială care ne elimină din Programul de tromboliză intravenoasă ne va costa multe vieți.

Cine răspunde pentru această irosire?

Semnalul de alarmă a fost tras de chirurgul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică din Spitalul Județean Brașov. „Neregăsindu-se printre cele 31 de centre de tratament al AVC (accidente vasculare cerebrale) prin fibrinoliza, neurologia brașoveană de urgență rămîne cantonată în zona crepusculară a terapiilor învechite și ineficiente. Oare de ce nici Spitalul Clinic Județean de Urgență și nici Spitalul de Neurologie nu sînt capabile să îndeplineasca toate cele cîteva condiții necesare? Oare nu cumva pentru că resursele sînt împrăștiate între două spitale care, reunite sub același «acoperiș instituțional», ar face ca această specialitate să funcționeze la un nivel mai înalt? Și dacă da, cine răspunde pentru această irosire a forțelor, care îi privează pe membrii comunității brașovene de accesul normal și nemijlocit la un tratament modern, salvator, devenit deja «clasic» în țările europene?“, se întreabă medicul Dan Grigorescu.

Am pierdut „fereastra terapeutică”

Accidentul Vascular Cerebral ischemic reprezintă aproximativ 75% dintre atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sînge, cu oprirea consecutivă a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen și glucoză în zona cerebrală irigată de vasul respectiv, ducînd în final la pierderea țesutului cerebral și la sechele pe viață. Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sînge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic se poate remite complet. Condiția esențială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în așa-numita „fereastră terapeutică”.

Criterii care ar fi fost ușor de îndeplinit

Proiectul de act normativ vine după ce, în luna decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că va extinde programul de tromboliză intravenoasă la nivel național. Programul-pilot de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) s-a derulat deja în zece spitale din România din anul 2015. În luna decembrie, Ministerul Sănătății a cerut evaluarea a 38 de spitale județene și municipale din întreaga țară, pentru a vedea cîte dintre ele îndeplinesc criteriile pentru a putea fi incluse în Programul Național. Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență. În urma evaluărilor, 31 de unități sanitare din țară au îndeplinit criteriile cerute. Proiectul de Ordin publicat la 18 ianuarie de Ministerul Sănătății propune includerea acestor 31 de unități sanitare în Programul Național AP-AVC. Prin aprobarea acestui nou proiect de Ordin, tratamentul AVC ischemic acut prin tromboliza intravenoasă va putea fi administrat pacienților din România în 41 de spitale, pe raza a 36 de județe și a municipiului București. Pentru pacienții brașoveni, cel mai apropiat centru care are program de tromboliză intravenoasă este Spitalul Județean de Urgenț㠄Dr. Fogolyán Kristóf” din Sf. Gheorghe.

Prima soluție propusă

În ceasul al doisprezecelea, pentru brașoveni, mai sănătos decît găsirea vinovaților, ar fi remedierea situației și găsirea urgentă a unei soluții. „Eu îmi permit să avansez ideea (exprimată de mine și în ședința de ieri a Consiliului Medical al SCJUBv) că resursele umane mai consistente existente în Spitalul de Neurologie (reprezentate de medicii neurologi ai acestui spital) să contribuie la asigurarea gărzii permanente la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care, deși are pregătite toate celelalte resurse necesare (UPU, mijloace de investigare moderne, structura și garda ATI, alte linii de gardă pentru consulturi inter-disciplinare - cardiologie etc.), nu dispune decît de un număr insuficient de medici neurologi care să «acopere» o linie de gardă care și așa trebuie înființată prin desființarea alteia de boli interne. Așadar, cei responsabili de organizarea sistemului de sănătate publică ar cam trebui să facă urgent o analiză aprofundată și să ia, la fel de urgent, o decizie care să transcendă oricăror comodități și false argumente“, propune medicul Dan Grigorescu.

Ce este tromboliza intravenoasă?

Fibrinoliza (tromboliza) sistemică (fibrinoliza intravenoasă) cu rtPA este o metodă terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, adică o substanță capabilă să dizolve cheagul de sînge care blochează circulația. Este o metodă foarte eficientă și non-invazivă de tratament în AVC, avînd avantajul că țesutul cerebral afectat de ischemie nu se mai necrozează, astfel încît deficitul neurologic este de cele mai multe ori minim sau se remite complet. Pe de altă parte, limitările acestei proceduri țin de faptul că ea nu poate fi aplicată decît în primele patru ore și jumătate de la debutul accidentului vascular cerebral și doar în absența contraindicațiilor. Fereastra terapeutică îngustă reduce șansele ca un pacient să fie diagnosticat cu AVC, investigat și apoi transportat către un centru în care se poate efectua această procedură în timp util.
De asemenea, acest tratament este contraindicat în cazul pacienților ale căror particularitați clinice se asociază cu un risc crescut de complicații hemoragice (sîngerări). Prin extinderea programului de tromboliză intravenoasă la nivel național și creșterea numărului de centre din țară în care procedura poate fi efectuată, un număr crescut de pacienți care se prezintă cu simptome de AVC vor putea fi salvați.

Intenții.....

În luna septembrie 2018, Consiliul Județean Brașov și-a arătat intenția să investească 10,573 milioane lei în dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, bani ce ar urma să fie accesați din fonduri europene printr-o axă a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cu suma obținută, ambulatoriul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov ar urma să fie dotat cu un computer tomograf, patru echipamente de testare cognitivă neuro-psihiatrică, un sistem robotizat de tip exoschelet pentru recuperarea mersului, un EKG portabil, un ecograf musculoscheletal, două defibrilatoare și un Ecograf Doppler, precum și mobilier nou.

Statisticile negre ale AVC

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este a doua cea mai comună cauză de deces, în România, după infarctul miocardic
România se afla pe locul 3, în Europa, în ceea ce privește cazurile noi de AVC diagnosticate în fiecare an
România se află pe locul 2, în Europa, în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de AVC
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Coplată: 15 lei de la părinți, 70 de lei de la buget


Elevii nu vor mai avea 100% gratuitate pe liniile RATBV
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident cu un mort și 7 răniți lângă Brașov, pe Șoseaua Cristianului


  22.09.2019
 • ➤ Sport


  LNHF. Corona Brașov, cinci victorii din tot atâtea meciuri / Ion Crăciun: „Le felicit pe fete pentru determinare “


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Incendiu în curtea fabricii Prodlacta din Brașov


  22.09.2019
 • ➤ Local


  Senatorul USR Allen Coliban solicită Primăriei Brașov să refacă studiul de fezabilitate pentru pasajul hobanat spre Tractorul, fără a pleca de la „o soluție presetată“


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Pasageră accidentată, după ce taxiul a intrat într-un stâlp, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Local


  O mașină a luat foc lângă Brașov, pe DN73


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. CSM Corona Brașov a câștigat clar derbiul cu Precizia Săcele și e noul lider


  21.09.2019
 • ➤ Local


  Accident grav cu o victimă, în Brașov


  21.09.2019
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale

  Articolul următor

  25 de morți în toată țara


  Primul deces cauzat de gripă la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.583 milisecunde, încărcat în milisecunde