Crucea ridicată pe Dealul cel Sfînt al Craiului de la Șinca Nouă seamănă cu cea de pe Caraiman, are 10 metri înălțime, fiecare metru însemnînd cinstire pentru 10 ani din istoria României reîntregite
Pe Dealul cel Sfînt al Craiului din Șinca Nouă, prin grija starețului mănăstirii Duminica Tuturor Sfinților Români, s-a înălțat Crucea Centenarului, în prăznuirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, mărturie a credinței și semn de închinăciune pentru toți eroii neamului. Înaltă de 10 metri, fiecare metru însemnînd 10 ani din istoria României reîntregite, este cea mai înaltă cruce din județul Brașov și seamănă cu cea de pe Caraiman, dedicată de Regina Maria memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Crucea Centenarului de la Șinca Nouă va fi sfințită duminică, după sfînta liturghie, iar după ceremonialul religios toți cei prezenți își vor da mîinile cu bucurie în Hora Unirii, la poalele Dealului cel Sfînt al Craiului.
Așezăm această Sfîntă Cruce ca semn de recunoștință și mulțumire
Se împlinesc nouă ani de cînd Dumnezeu ne-a așezat în locul de pătimire al călugărilor, al credincioșilor ortodocși și al mănăstirilor noastre. Sînt patru așezări monahale doar de pe teritoriul unui sat numit atunci Șinca, care acum în urmă cu 250 de ani au avut de purtat «rănile Domnului nostru Iisus Hristos». Fiecare a avut de dus crucea sa, cum fiecare dintre noi trebuie să ne ducem crucea noastră și prin aceasta să-L urmăm pe Mîntuitorul nostru. Una din Cruci a fost purtată pe umerii înaintașilor noștri acum 100 de ani cînd s-a înfăptuit România Mare. Anul acesta prăznuim 100 de ani de la Marea Unire. Însă de nouă ani îmi stăruie în minte și în inimă nevoia înălțării unei Sfinte Cruci pe Dealul Craiului din Șinca Nouă. Acum este timpul să așezăm această Sfîntă Cruce ca semn de recunoștință și mulțumire pentru toată jertfa celor care și-au sacrificat multe din viața lor pentru ca noi, românii de azi, să putem fi liberi și creștini, mărturisește protosinghelul Matei Bilauca, starețul Mănăstirii Duminica Tuturor Sfinților Români, din comuna Șinca Nouă (foto medalion). Mănăstirea a fost înființată în anul 2009, prin osteneala obștii și contribuția sătenilor, pe locul unei vechi vetre monahale. Săpăturile arheologice au scos la iveală zidurile bisericii fostei mănăstiri, datată în secolele XVII-XVIII.
100 de cuvinte pentru 100 de ani
Crucea Centenarului a fost ridicată și prin efortul a sute de binevoitori care au donat bani sau puterea muncii lor. La sugestia starețului Matei Bilauca s-au făcut grupuri de cîte 10 familii sau persoane, care au donat 100 de lei, astfel încît fiecare grup a scris cîte o scrisoare compusă din 100 de cuvinte, care să exprime recunoștință, sau o rugăciune închinată înaintașilor ori un gînd de speranță pentru viitorul familiei și neamului nostru. Aceste scrisori sînt puse într-un cufăr din inox, apoi zidite și pecetluite pentru 100 de ani, lîngă Crucea Centenarului, astfel încît, peste 100 de ani, urmașii celor de azi, care vor sărbători 100 de ani de la ridicarea Sfintei Cruci Centenar, să desfacă acest cufăr și să citească aceste scrisori. Așa vom fi și noi prezenți, prin cuvintele noastre, Doamne ajută-ne!, spune părintele Matei Bilauca. Duminică, la sfințire, este ultima zi în care se mai pot primi scrisori din 100 de cuvinte din partea grupurilor din cele 10 familii, care vor fi puse în capsula timpului pentru 100 de ani. Pe Dealul Craiului se ajunge ușor, de la biserica din centrul comunei Șinca Nouă, nu e mai mult de un kilometru, iar mîndra cruce deja se vede.
Un curcubeu, ca un semn divin
Zilele trecute, cînd urma să fie montată Crucea Centenarului pe soclu, și cînd era nevoie de multe mîini îndemînatice și puternice, dar și de o vreme prietenoasă, părea că cerul nu va ține cu oamenii. Părintele Matei Bilauca știa însă că totul va fi bine, pentru că totul era făcut din credință. Azi l-am văzut pe Cel Ce Este! Am fost informați că va fi o zi ploioasă, chiar torențială, așa că ne-am facut griji și am căutat să vedem cum arată vremea în țară. Toată România era acoperită de nori, numai deasupra Brașovului era un cerc deschis luminat, așa că am pornit cu încrederea că vom putea lucra. Pe la jumătatea zilei, primim un telefon că în Făgăraș plouă. Noi lucrăm? Așa că din nou ne-am îngrijorat, însă în clipa cînd ne-am uitat spre Făgăraș, între Șinca Nouă și Făgăraș a apărut un curcubeu, semn că Dumnezeu caută spre noi. Deasupra noastră, pe cer se formau ochiuri de lumină, de o culoare cerească, prin care razele soarelui luminau și ne încălzeau, a mărturisit starețul mănăstirii din Șinca Nouă. Și a mai fost un semn. Cum cei care ne-au ajutat la montarea Crucii trebuiau răsplătiți și eu nu aveam la mine niciun ban, către sfîrșitul lucrării vine un prieten de-al nostru cu ceva materiale și îmi dă o sumă de bani, bani care i-au fost dați de un alt prieten cînd a auzit că vine la noi, ca să îi avem pentru Cruce. Suma de bani era exact cît trebuia să plătim munca lucrătorilor. Oare în toate acestea nu era acolo Dumnezeu?! Dar noi știm aceasta, că El este totdeauna cu noi și cînd știm și cînd nu știm!
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!