Șase studii pentru modernizarea transportului alternativ în Brașov
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: Mihaela Parghel,
31.08.2018
Studiile de fezabilitate, făcute toate de aceeași firmă, vor costa în total 655.000 de lei fără TVA și trebuie să fie gata în 45 de zile
Toate cele șase studii de fezabilitate care vizează investiții pentru modernizarea transportului în municipiul Brașov vor fi executate de aceeași firmă din București. Este vorba despre SC HENTZA BUSINESS SRL, care a ofertat șase proiecte scoase la licitație în aceeași perioadă de Municipalitate (fie la prima, fie la a doua). Cele șase proiecte care au ca obiectiv principal creșterea actractivității transportului alternativ în detrimentul celui cu autoturismul personal sînt construirea unui Park&Ride la Bartolomeu, construirea unui terminal de transport urban la Gara Brașov, amenajarea de benzi dedicate transportului public și trotuare adiacente,
construirea unei noi infrastructuri de garaj pentru transport public, amenajarea unei infrastructuri integrate pentru ciclism și trafic pietonal cu facilități complementare pe Traseul 1 Terminal Poienelor Camera de Comerț și amenajarea Traseului 2 între Valea Cetății, zona La Iepure - Terminal Poienelor.
Studiile de fezabilitate, gata în 45 de zile
Studiul de fezabilitate (SF) pentru construirea unui Park&Ride a fost contractat pentru 105.000 fără TVA, în timp ce studiul de fezabilitate pentru construirea terminalului de transport public de la gară va costa 92.000 de lei fără TVA. SF-ul pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public în comun costă 120.000 de lei, studiul pentru construirea noului garaj pentru flota RATBV, 129.000 de lei. Toate aceste studii de fezabilitate vor fi realizate în termen de 45 de zile și vor veni însoțite și de alte documente, printre care studii geotehnice, analize cost-beneficiu sau studii topografice.
Două studii pentru trasee de biciclete
Pentru cele două trasee de biciclete pe care Municipalitatea intenționează să le amenajeze în oraș, studiile de fezabilitate au fost contractate pentru 125.00 de lei fără TVA, în cazul Traseului 1 și 84.000 de lei fără TVA în cazul Traseului 2.
Traseul 1, de 5,5 kilometri, este cuprins între Terminal Poienelor - Str. Minervei - Str. Crinului - B-dul Gării - Gară - B-dul Victoriei - B-dul Mihail Kogălniceanu - Camera de Comerț și va fi prevăzut și cu un un punct de bike-sharing. Traseul nr. 2, cu o lungime de 4 km, este cuprins între B-dul Valea Cetății, zona La Iepure - B-dul Valea Cetății - Parc Răcădău - Str. Tîmpei - Str. Vasile Alecsandri - Str. Carpaților - Str. Poienelor - Terminal Poienelor, avînd, de asemenea, punct de bike-sharing și o parcare de biciclete în zona rezidențială Răcădău.
Proiecte completate de achiziția de autobuze noi
Aceste șase investiții sînt legate și de proiectele de înnoire a flotei RATBV, Municipalitatea încercînd astfel să facă transportul public cît mai atractiv pentru călători. Am semnat contractele pentru realizarea celor șase studii de fezabilitate necesare obținerii de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru a amenaja infrastructura necesară optimizării transportului în comun, a celui cu bicicleta și a celui pietonal și, implicit, prin creșterea atractivității acestor sisteme de transport, reducerea semnificativă a poluării la nivelului municipiului Brașov. Aceste investiții nu sînt singurele pe care le vom implementa pentru a realiza acest obiectiv. De curînd a fost semnat contractul de achiziție, cu sprijinul BERD, a 105 autobuze Euro 6, care, etapizat, începînd cu luna noiembrie, vor intra în circulație. La aceasta se adaugă proiectul depus la MDRAP pentru achiziția a 26 de troleibuze, și cel cu finanțare pe POR pentru achiziția de autobuze electrice sau hibrid. În plus, Ministerul Mediului și-a declarat intenția de a ne sprijini, inclusiv financiar, în achiziția de autobuze electrice. Sper ca, după finalizarea acestor proiecte, Brașovul să fie unul dintre orașele în care acest gen de transport să fie utilizat de majoritatea cetățenilor, așa cum se întîmplă în marile orașe din țările dezvoltate, a spus primarul George Scripcaru la semnarea contractului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!