Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Anca Jurma, la preluarea mandatului de procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție: Voi continua lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
foto / Digi 24 tv
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/news.ro, 12.07.2018
Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-șef interimar al DNA, în prezența procurorului general Augustin Lazăr. Ea a spus că DNA are o răspundere majoră, și anume combaterea corupției, astfel că instituția trebuie să rămînă independentă și relevantă, mai ales în condițiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat și că în cele șase luni pe care le va petrece la conducerea Direcției va continua lupta anticorupție pe care instituția a început-o în urmă cu 15 ani. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că "prima prioritate a DNA și a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupție va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experiență și este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistrați în legătură cu independența lor.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) are o răspundere majoră, și anume combaterea corupției, astfel că instituția trebuie să rămână independentă și relevantă, mai ales în condițiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen, a spus joi noul procuror șef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat și în cele șase luni pe care le va petrece la conducerea Direcției va continua lupta anticorupție pe care instituția a început-o în urmă cu 15 ani.
"DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupției. DNA trebuie să rămână o instituțis puternică, independentă și relevantă atîta timp cât România se confruntă în continuare cu corupția. Mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putință, să am un interimat echilibrat și voi continua, împreună cu colegii, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani", a declarat Anca Jurma la DNA, la preluarea mandatului interimar.
Noul procuror șef al Direcției i-a mulțumit procurorului general pentru susținerea sa, dar și Laurei Codruța Kovesi, pentru întreaga sa activitate la DNA.

La ceremonia de preluare a mandatului, care s-a desfășurat în absența Laurei Codruța Kovesi, a luat parte procurorul general, iar Anca Jurma și Augustin Lazăr au susținut o scurtă declarație de presă.

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-șef interimar al DNA - Augustin Lazăr: Prima prioritate a DNA și a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupție va continua cu fermitate

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-șef interimar al DNA, Anca Jurma, că "prima prioritate a DNA și a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupție va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experiență și este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistrați în legătură cu independența lor.

Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror-șef al DNA pentru o perioadă de șase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experiență.

Augustin Lazăr, care a susținut o declarație de presă alături de Anca Jurca, a spus că "prima prioritate a DNA și a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupție va continua cu fermitate".

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupție se va face în continuare în conformitate cu normele și standardele internaționale de apărare a drepturilor fundamentale.

"DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu", a declarat procurorul general.
El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională și persoana potrivită să vină cu contribuția personală la încrederea în DNA: "Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional, este ceea ce ne trebuie în acest moment"

De asemenea, procurorul general i-a mulțumit Laurei Codruța Kovesi pentru rezultatele DNA. ”Aș dori să mulțumesc doamnei Kovesi, care și-a încheiat activitatea în această direcție și care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiție a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, ca după ce își încheie un mandat (...) experiența lor să fie valorificată în Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioadă mandatelor, în postura de furnizor de bune practici la nivel european", a afirmat procurorul general.

El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistrați în legătură cu independența lor.

"Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistrați, o îngrijorare cu referire la independența lor, la statutul lor, la respecrare separației puterilor în stat. Cu toate acestea, magistrații sînt profesioniști și își indeplinersc rolul prevăzut în Constituție de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor", a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din Direcția Națională Anticorupție și fost consilier al Laurei Codruța Kovesi a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 și fost judecător al Curții Constituționale din 2001 pînă în 2010)

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.

În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror șef al Biroului de cooperare internațională și programe din cadrul Secției de reprezentare și cooperare internațională din Parchetul Înaltei Curte de Casație și Justiție. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 București, la Parchetul Tribunalului București și la Parchetul Curții de Apel București.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universității București în 1990 și a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.

Ea este membră a delegației României la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), precum și vicepreședinte al Rețelei Europene Anticorupție.

Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbește trei limbi străine - engleză, franceză și italiană.

Tot luni, Ministerul Justiției a anunțat că a început selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, procedură care se va încheia în 30 iulie.

Laura Codruța Kovesi, revocată luni din funcția de procuror-șef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare și control al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lazăr spunînd că Laura Codruța Kovesi va avea printre atribuții implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la cîteva ore după ce Secția pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruța Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat pînă în 2006.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Schimbări la examene, din acest an școlar


Teste grilă la BAC și Evaluare Națională
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Accident pe DN1, pieton în comă


  13.11.2018
 • ➤ National


  Raport MCV dur pentru România


  13.11.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a adoptat rezoluția privind statul de drept în România: rechizitoriu în 13 puncte


  13.11.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu, propunerea PSD pentru Ministerul Educației


  13.11.2018
 • ➤ Local


  Un făgărășean de 67 de ani, mort în accidentul dintre Codlea și Vlădeni


  13.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Luna scumpirilor


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Investiție de 340.000 de lei


  Amenajări în stil săsesc la Cimitirul Municipal


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Mai multe mașini de gunoi în Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stație RAT suspendată, pe strada 13 Decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  A murit ursul Max, simbolul Sanctuarului de la Zărnești


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Guvernul modifică vîrsta de pensionare pentru femei


  13.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Avarie la sistemul pentru eliberarea cazierului


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Nu doar vandalizate


  Se fură coșurile de gunoi de pe drumurile naționale


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Campania „Un milion pentru Unire“ a ajuns la Brașov


  13.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Benga: „Sistemul de vot într-un singur tur, un gard ridicat de monopoliștii politici“


  13.11.2018
 • ➤ National


  „Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE“


  Iohannis cere schimbarea „Guvernului Dragnea-Dăncilă“: „Acest accident al democrației românești“


  13.11.2018
 • ➤ National


  FMI: Lupta anticorupție trebuie să continue


  13.11.2018
 • ➤ National


  George Ciamba, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene


  13.11.2018
 • ➤ National


  Legea de funcționare a Avocatului Poporului, reclamată la CCR


  13.11.2018
 • ➤ Economic


  În funcție de studii și vechime


  Salariu minim diferențiat, de la 1 decembrie


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Fracturile se vindecă mai repede cu ultrasunete


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cîtă apă trebuie să bem dimineața ca să fim mai inteligenți


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  E bine de știut


  Carbohidrații buni ne ajută


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  O pancreatită neglijată te omoară


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Unul din trei oameni suferă de carență de fier


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Leacuri străvechi


  Frunzele de dafin sînt o comoară pentru sănătate


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci plante care alungă durerile de cap


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Există un ou dietetic


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Oțetul crește colesterolul bun


  13.11.2018
 • ➤ Doctor


  Cinci alimente care combat celulita


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Și-a uluit fanii


  Irina Rimes, goală complet pe internet


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Paula Seling s-a întîlnit cu Papa Francisc


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Joe Perry, chitaristul grupului Aerosmith, a fost spitalizat de urgență


  13.11.2018
 • ➤ Life


  Casa lui Gerard Butler din Malibu a ars în incendiile care devastează California


  13.11.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  ACS Kids Tîmpa Brașov a pierdut dramatic meciul cu FC Voluntari din Liga Elitelor U17


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Ribéry a pălmuit un jurnalist


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Jucătorii s-au revoltat


  Vestiarul Brașovului stă pe un butoi de pulbere!


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  FCSB rămîne pe locul 2


  Un derbi... indecis pe Național Arena


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Ancuța Bobocel și Rinas Akhamadeev, cîștigătorii Crosului „15 Noiembrie”


  13.11.2018
 • ➤ Sport


  Gabriela Firea închide Arena Națională


  12.11.2018
 • ➤ Local


  Accident cu cinci victime, între Codlea și Vlădeni


  12.11.2018
 • ➤ National


  Comisia Europeană, reacție după ce autoritățile române au cerut ca Rise Project să-și dezvăluie sursele: A folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar


  12.11.2018
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Nu sîntem pregătiți pentru președinția UE. Președintele cere „înlocuirea acestui accident al democrației românești, care este guvernul Dragnea-Dăncilă"


  12.11.2018
 • ➤ National


  Colonelul Dumitru Paraschiv, cunoscut ca bărbatul în alb la protestul din 10 august, și-a depus actele de pensionare


  12.11.2018
 • ➤ National


  Klaus Iohannis a reclamat la Curtea Constituțională legea de funcționare a Avocatului Poporului


  12.11.2018
 • ➤ Economic


  INS:Legumele, combustibilii și energia termică s-au scumpit cel mai mult în octombrie


  12.11.2018
 • ➤ Sport


  Zeița Nadia Comăneci, 57 de ani


  12.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Bradul de Crăciun a ajuns în Piața Sfatului


  12.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Se adună la pușculiță


  Încasări mai mari la bugetul local, în prima jumătate a anului

  Articolul următor

  Calcule pe hîrtie


  Pagube de peste 10,5 milioane lei, după inundațiile de la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.418 milisecunde, încărcat în milisecunde