Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Susan Goeransson, reprezentantul BERD, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãții și George Scripcaru, primarul Brașovului, la întîlnirea care face un pas înainte pentru Spitalul Regional (Foto: Primăria Brașov)
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 16.05.2018
• Sorina Pintea, ministrul Sănătății, promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov. Ministrul a făcut această promisiune ieri, în cadrul unei întîlniri pe care a avut-o la Brașov cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cele două părți s-au aflat ieri s-a aflat ieri la Brașov la invitația primarului George Scripcaru, în ceea ce s-a dorit a fi în o întîlnire a factorilor decizionali, pe tema pașilor care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a peroiectului de construire a viitorului spital regional de la Brașov. „Azi ne-am gîndit să invităm la aceeași masă factorii de decizie, de aceea vorbim acum cu reprezentanții BERD, cu ministrul Sănătății, reprezentanții operatorilor de utilități și cu serviciile Municipalității. La nivelul Brașovului există însă o structură asociativă, numită Asociația Noul Spital al Brașovului, pe care o vom invita alături de noi, pentru consultații punctuale pe partea medicală, imediat după ce vom stabili forma acordului cu Ministerul Sănătății și BERD“, a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Ministerul Sănătății susține spitalul regional de la Brașov

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a cerut ieri Guvernului să susțină pașii pe care îi va face Municipalitatea pentru punerea în aplicare a proiectului spitalului regional și să fie un garant al etapelor care vor fi urmate de acum încolo. „Ne dorim ca Ministerul Sănătății să fie cel care validează și girează etapele pe care noi sîntem dispuși să le parcurgem, alături de BERD“, a spus primarul. În acest moment al discuției, ministrul Sănătății pare să fie deschis la sprijinirea acestui proiect. Prezent ieri la Brașov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și-a arătat susținerea pentru viitorul spital regional, despre care spune că face parte din programul Guvernul. Sorina Pintea spune că ministerul își dorește un spital regional performant și cu servicii de calitate în această zonă. Astfel, ieri ministrul a declarat că în următoarele săptămîni va emite un ordin de ministru prin care se va stabili structura viitorului spital, aacesta fiind, de altfel, primul pas care trebuie făcut în vederea pornirii efective a acestui proiect.

Centre regionale de transplant

„Am început anul 2018 prin definirea conceptului de spital regional și am decis ca structura unei astfel de unități să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Capacitatea unui spital regional este de 800 - 900 de paturi, iar distribuția acestora se face în urma unui masterplan de servicii medicale dar și cu consultarea dumneavoastră, a beneficiarului. Așadar, la nivelul la care sîntem acum, următorul pas pentru proiectul spitalului regional de la Brașov este elaborarea Ordinului de minis-tru pentru structura paturilor“, a declarat ministrul Sănătății. „Vreau, de asemenea, să vă reamintesc că Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de trans-plant și a unor centre regionale de transfuzii de sînge și plasmă, cu finanțare, în parte de la Banca Mondială, în parte de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Brașovul poate deveni, prin acest spital regional, unul dintre centrele de referință și de excelență din țară“, a mai spus ministrul Sănătății, arătînd că unitatea medicală cu profil regional va avea adresabilitate foarte mare, în condițiile în care va prelua și cazurile grave din Harghita și Covasna.

Acord de parteneriat între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD

Pentru punerea în aplicare a proiectului, Primăria municipiului Brașov și Ministerul Sănătății ar urma să încheie un acord de colaborare cu BERD, banca oferind, pentru început, consultanță pentru întocmirea tuturor documentațiilor necesare. De altfel, Susan Goeransson, director în cadrul BERD la Divizia Infrastructură Municipală și de Mediu a participat la discuțiile de ieri pe tema viitorului spital și și-a arătat deschiderea către această nouă colaborare. „Știm că este nevoie de un spital regional la Brașov și discutăm cu Municipalitatea modul în care BERD poate oferi consultanța necesară. Este clar însă, că avem nevoie și de asistența Ministerului Sănătății aici, care să ofere informații despre numărul de paturi și organizarea viitorului spital. Pentru început, se va pregăti un raport, pe baza căruia vom lua decizia în structurile noastre de conducere, iar apoi vom veni cu un acord de parteneriat pentru acest proiect“, a declarat Susan Goeransson. Directorul BERD a precizat că instituția pe care o conduce va avea nevoie de un termen de 6 - 8 săptămîni pentru a pune pe masa Primăriei Brașov și a Ministerului Sănătății, un preacord în baza căruia să poată porni procedurile de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru viitorul spital.

Teren de 18 hectare pentru spital

Potrivit unei prezentări făcute ieri, în fața reprezentanților BERD și în fața ministrului Sănătății, Primăria Brașov intenționează să pună pe picioare, în zona Bartolomeu, un spital cu o structură compactă și total autonom, care să ofere atît servicii de investigații și diagnostic, cît și servicii de tratament. Construcția se va face 18 hectare, în vecinătatea Centrului de Cercetare al Univerității Transilvania, pe un teren al cărui regim juridic a fost deja clarificat. Viitorul spital ar trebui să furnizeze îngrijire medicală pentru cazuri acute foarte complexe și să fie capabil să preia un număr mare de cazuri de urgență din regiune, și în special, cazuri critice care au nevoie de o atenție imediată, multidisciplinară.
Din punct de vedere al caracteristicilor, al parametrilor și al datelor tehnice specifice preconizate, viitoarea clădire a spitalului ar urma să fie una flexibilă, adaptabilă și permisibilă la schimbările legate de funcțiuni și numărul de pacienți. Clădirea va folosi surse sustenabile de energie pentru a reduce costurile pe termen lung, va fi adaptat astfel încît să respecte normele de performanță energetică și va trebui să dispună de un management eficient al deșeurilor.

Centru de cercetare pentru studenții mediciniști de la Universitatea „Transilvania“

Avînd în vedere că la Universitatea „Transilvania“ există facultate de Medicină, proiectul propus de Primăria Brașov are în vedere și un centru de cercetare care să includă un amfiteatru de 200 de locuri și două amfiteatre de cîte 60 de locuri, șase săli de curs cu 15 locuri, patru camere de simulare șio bibliotecă cu cameră de lectură pentru 30 de persoane. De asemena, sînt prevăzute funcțiunile exterioare necesare, respectiv o parcare, heliport, generator, farmacie și zonă de relaxare, parc pentru pacienți.
Costul estimativ pentru punerea în aplicare a unui astfel de proiect va fi dat de Studiul de Fezabilitate care va fi comandat abia după formarea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Primăriei Brașov, ai Ministerului Sănătății, ai BERD și ai ANSB. Ministrul Sorina Pintea spune însă că la celelalte trei spitale regionale pentru care s-a emis deja ordinul de ministru, respectiv cele de la Iași, Craiova și Cluj, din maparea inițial㠄costurile s-ar situa undeva la 250 - 280 de milioane de euro, cu tot cu dotări“.

800 - 900 de paturi și 120.000 de metri pătrați pe fiecare etaj

Din punct de vedere al capacității, autoritățile brașovene estimează estimează un spital cu 800 - 900 de paturi împărțite pe mai multe categorii, respectiv paturi pentru boli acute (împărțite la rîndul lor în paturi pentru departamente de chirurgie și departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi. Suprafața unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 metri pătrați, determinată de normele în vigoare care obligă constructorii să pună la dispoziție căte 135 de metri pătrați pentru fiecare pat.
Spitalul trebuie să poata furniza îngrijire medicală pentru urmatoarele cazuri critice de tipul arsurilor, urgențelor cardiologice, neurologiei și neurochirurgiei, hemoragiilor digestive sau toxicologiei. De aceea, proiectul, în această fază precede, ca dotări minime un centru de urgențe, ambulatoriu/policlinică și recuperare, îngrijire chirurgicală de zi, unitate primiri urgențe, inclusiv componente necesare pentru îngrijirea și stabilizarea pacienților critici cu acces imediat la investigații clinice și paraclinice, centru de imagistică, radiologie și diagnostic, centru de radioterapie și un bloc operator cu 12 săli de operație. De asemenea, proiectul prevee un centru de transfuzie de sînge și bancă de sînge, care ar putea fi gîndit pentru toată regiunea. Din punct de vedere al specializărilor, la departamentele chirurgicale Spitalul regional de la Brașov ar trebui să aibă chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică reparatorie și arși, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie maxilofacială, neurochirurgie, oftalmologie și urologie. La departamentele medicale sînt prevăzute cardiologie și cardiologie intervențională, boli metabolice/diabet și nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, reumatologie, psihiatrie, psihoterapie și recuperare, neurologie/unitatea AVC, medicină internă, dermatologie, nefrologie și dializă, pneumologie, oncologie, hematologie și genetică. Spitalul va include și crematoriu dar și centru de transplant, terapie intensivă, laborator clinic pentru toată regiunea, microbiologie clinică sau unitate de sterilizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Surpriză neplăcută în prag de sărbători


Nu sînt bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap

Pîrtiile sînt oficial deschise


Liber la schiat în Poiana Brașov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Băiatul care a încercat să se spînzure a murit după 5 zile de comă


  Azi 18:26
 • ➤ National


  Dacian Cioloș și-a făcut un nou partid: PLUS – Partidul Libertății, Unității și Solidarității


  Azi 18:05
 • ➤ Sport


  România s-a prăbușit în fața Rusiei / Jucăm pentru medalia de bronz cu Olanda


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  Corona a stabilit programul turneului internațional care începe marți, la Brașov


  14.12.2018
 • ➤ Local


  De la 1 ianuarie, RATBV introduce linia 110 pe traseul Brașov-Cristian


  14.12.2018
 • ➤ National


  Tudorel Toader, 27.000 de lei pe lună, pensie specială, plus 15.000 de lei leafa de ministru


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Vlad Olteanu va pleca de la Dinamo


  14.12.2018
 • ➤ Local


  ITM Brașov sprijină un proiect de orientare profesională pentru elevi


  14.12.2018
 • ➤ Local


  Armata Germaniei comandă elicoptere H145 de la Airbus Helicopters-Ghimbav


  14.12.2018
 • ➤ Local


  Patru premii pentru Direcția de Asistență Socială Brașov


  14.12.2018
 • ➤ National


  Vin ninsorile. ANM a emis cod portocaliu și cod galben de viscol în perioada următoare


  14.12.2018
 • ➤ Life


  De prin lume adunate


  Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun


  14.12.2018
 • ➤ Local


  Accident cu 4 mașini între Brașov și Ghimbav


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Top


  Cele mai scumpe parfumuri


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Trenduri


  Cheese board, pentru un Crăciun cu prietenii


  14.12.2018
 • ➤ Life


  A făcut senzație pe internet


  A murit Roger, cangurul „musculos”


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Și-a așteptat stăpîna o lună lîngă casa arsă


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Elton John, dezvăluiri despre ultimele zile de viață ale lui Freddie Mercury


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Nu are scăpare


  Shakira, urmărită de fiscul spaniol pentru 14 milioane de euro


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Nu joacă după regulile de la Hollywood


  Cinci lucruri pe care nu le știai despre actorul Tom Hardy


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Denisa de la Bambi, fără inelul de logodnă


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Frumoasă și rafinată la 9 ani


  Fetița Iuliei Albu îi calcă pe urme


  14.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Autostrada Brașov-Ploiești nu are încă studiu de fezabilitate


  14.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Lucrări suspendate


  Oseminte descoperite pe șantierul de la Colegiu Național „Unirea“


  14.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Lovit de mașină pe trecerea de pietoni inteligentă de pe B-dul Saturn


  14.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Rectificare bugetară cu plus pentru toate localitățile din județ


  14.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Consultații gratuite la școală, pentru elevii din clasele primare


  14.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Băiatul de 10 ani care a încercat să se spînzure este în comă


  14.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Finanțare de la CJ


  Echipament de ultimă generație pentru Spitalul Pneumo


  14.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Cătălin Nan: „majorarea salariului minim pe economie va lovi direct în firmele cu capital românesc“


  14.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Penitenciarul din Codlea are un nou director


  14.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Fărădelegea legii


  Iohannis, despre OUG pe codurile penale: Asta, pur si simplu, nu se poate


  14.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Povestea bilelor cu care s-au extras completurile de 5 judecători de la ÎCCJ


  14.12.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Comentată de Iulia Albu


  Alexandra Stan „se chiloțărește în bucătărie“


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Keith Richards a renunțat la alcool: Era momentul să mă las


  14.12.2018
 • ➤ Life


  Johnny Depp se joacă cu păpușile


  14.12.2018
 • ➤ Life


  O femeie de 102 ani a sărit cu parașuta din avion


  14.12.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Gheorghe Dima „a pus priceperea sa, darul său, în serviciul ideii naționale“ (I)


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  Devis Mangia: „Meciul cu Dinamo este special“


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  „Rămîn alături de fete, visul meu continuă“


  Verdict dur pentru Cristina Neagu


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  „Brad Pitt“ Alexandru Tudor se retrage din arbitraj!


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  Cristi Chivu a dezvăluit cel mai mare regret al carierei


  14.12.2018
 • ➤ Sport


  Liga 3


  Come-back spectaculos în fotbalul brașovean


  14.12.2018
 • ➤ Reportaj


  De la 1 ianuarie, RATBV va asigura traseul Brașov - Cristian


  13.12.2018
 • ➤ Local


  Hoț împușcat în fund de polițiști, la Brașov


  13.12.2018
 • ➤ Local


  Penitenciarul din Codlea are un nou director


  13.12.2018
 • ➤ Local


  Băiatul de 10 ani care a încercat să se spînzure este în comă


  13.12.2018
 • ➤ Reportaj


  Ziua Tipografilor


  13.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă, întîlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel

  Articolul următor

  A avut premiera în 1882, la Șaguna


  „Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.604 milisecunde, încărcat în milisecunde