Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Susan Goeransson, reprezentantul BERD, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãții și George Scripcaru, primarul Brașovului, la întîlnirea care face un pas înainte pentru Spitalul Regional (Foto: Primăria Brașov)
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 16.05.2018
• Sorina Pintea, ministrul Sănătății, promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov. Ministrul a făcut această promisiune ieri, în cadrul unei întîlniri pe care a avut-o la Brașov cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cele două părți s-au aflat ieri s-a aflat ieri la Brașov la invitația primarului George Scripcaru, în ceea ce s-a dorit a fi în o întîlnire a factorilor decizionali, pe tema pașilor care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a peroiectului de construire a viitorului spital regional de la Brașov. „Azi ne-am gîndit să invităm la aceeași masă factorii de decizie, de aceea vorbim acum cu reprezentanții BERD, cu ministrul Sănătății, reprezentanții operatorilor de utilități și cu serviciile Municipalității. La nivelul Brașovului există însă o structură asociativă, numită Asociația Noul Spital al Brașovului, pe care o vom invita alături de noi, pentru consultații punctuale pe partea medicală, imediat după ce vom stabili forma acordului cu Ministerul Sănătății și BERD“, a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Ministerul Sănătății susține spitalul regional de la Brașov

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a cerut ieri Guvernului să susțină pașii pe care îi va face Municipalitatea pentru punerea în aplicare a proiectului spitalului regional și să fie un garant al etapelor care vor fi urmate de acum încolo. „Ne dorim ca Ministerul Sănătății să fie cel care validează și girează etapele pe care noi sîntem dispuși să le parcurgem, alături de BERD“, a spus primarul. În acest moment al discuției, ministrul Sănătății pare să fie deschis la sprijinirea acestui proiect. Prezent ieri la Brașov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și-a arătat susținerea pentru viitorul spital regional, despre care spune că face parte din programul Guvernul. Sorina Pintea spune că ministerul își dorește un spital regional performant și cu servicii de calitate în această zonă. Astfel, ieri ministrul a declarat că în următoarele săptămîni va emite un ordin de ministru prin care se va stabili structura viitorului spital, aacesta fiind, de altfel, primul pas care trebuie făcut în vederea pornirii efective a acestui proiect.

Centre regionale de transplant

„Am început anul 2018 prin definirea conceptului de spital regional și am decis ca structura unei astfel de unități să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Capacitatea unui spital regional este de 800 - 900 de paturi, iar distribuția acestora se face în urma unui masterplan de servicii medicale dar și cu consultarea dumneavoastră, a beneficiarului. Așadar, la nivelul la care sîntem acum, următorul pas pentru proiectul spitalului regional de la Brașov este elaborarea Ordinului de minis-tru pentru structura paturilor“, a declarat ministrul Sănătății. „Vreau, de asemenea, să vă reamintesc că Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de trans-plant și a unor centre regionale de transfuzii de sînge și plasmă, cu finanțare, în parte de la Banca Mondială, în parte de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Brașovul poate deveni, prin acest spital regional, unul dintre centrele de referință și de excelență din țară“, a mai spus ministrul Sănătății, arătînd că unitatea medicală cu profil regional va avea adresabilitate foarte mare, în condițiile în care va prelua și cazurile grave din Harghita și Covasna.

Acord de parteneriat între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD

Pentru punerea în aplicare a proiectului, Primăria municipiului Brașov și Ministerul Sănătății ar urma să încheie un acord de colaborare cu BERD, banca oferind, pentru început, consultanță pentru întocmirea tuturor documentațiilor necesare. De altfel, Susan Goeransson, director în cadrul BERD la Divizia Infrastructură Municipală și de Mediu a participat la discuțiile de ieri pe tema viitorului spital și și-a arătat deschiderea către această nouă colaborare. „Știm că este nevoie de un spital regional la Brașov și discutăm cu Municipalitatea modul în care BERD poate oferi consultanța necesară. Este clar însă, că avem nevoie și de asistența Ministerului Sănătății aici, care să ofere informații despre numărul de paturi și organizarea viitorului spital. Pentru început, se va pregăti un raport, pe baza căruia vom lua decizia în structurile noastre de conducere, iar apoi vom veni cu un acord de parteneriat pentru acest proiect“, a declarat Susan Goeransson. Directorul BERD a precizat că instituția pe care o conduce va avea nevoie de un termen de 6 - 8 săptămîni pentru a pune pe masa Primăriei Brașov și a Ministerului Sănătății, un preacord în baza căruia să poată porni procedurile de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru viitorul spital.

Teren de 18 hectare pentru spital

Potrivit unei prezentări făcute ieri, în fața reprezentanților BERD și în fața ministrului Sănătății, Primăria Brașov intenționează să pună pe picioare, în zona Bartolomeu, un spital cu o structură compactă și total autonom, care să ofere atît servicii de investigații și diagnostic, cît și servicii de tratament. Construcția se va face 18 hectare, în vecinătatea Centrului de Cercetare al Univerității Transilvania, pe un teren al cărui regim juridic a fost deja clarificat. Viitorul spital ar trebui să furnizeze îngrijire medicală pentru cazuri acute foarte complexe și să fie capabil să preia un număr mare de cazuri de urgență din regiune, și în special, cazuri critice care au nevoie de o atenție imediată, multidisciplinară.
Din punct de vedere al caracteristicilor, al parametrilor și al datelor tehnice specifice preconizate, viitoarea clădire a spitalului ar urma să fie una flexibilă, adaptabilă și permisibilă la schimbările legate de funcțiuni și numărul de pacienți. Clădirea va folosi surse sustenabile de energie pentru a reduce costurile pe termen lung, va fi adaptat astfel încît să respecte normele de performanță energetică și va trebui să dispună de un management eficient al deșeurilor.

Centru de cercetare pentru studenții mediciniști de la Universitatea „Transilvania“

Avînd în vedere că la Universitatea „Transilvania“ există facultate de Medicină, proiectul propus de Primăria Brașov are în vedere și un centru de cercetare care să includă un amfiteatru de 200 de locuri și două amfiteatre de cîte 60 de locuri, șase săli de curs cu 15 locuri, patru camere de simulare șio bibliotecă cu cameră de lectură pentru 30 de persoane. De asemena, sînt prevăzute funcțiunile exterioare necesare, respectiv o parcare, heliport, generator, farmacie și zonă de relaxare, parc pentru pacienți.
Costul estimativ pentru punerea în aplicare a unui astfel de proiect va fi dat de Studiul de Fezabilitate care va fi comandat abia după formarea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Primăriei Brașov, ai Ministerului Sănătății, ai BERD și ai ANSB. Ministrul Sorina Pintea spune însă că la celelalte trei spitale regionale pentru care s-a emis deja ordinul de ministru, respectiv cele de la Iași, Craiova și Cluj, din maparea inițial㠄costurile s-ar situa undeva la 250 - 280 de milioane de euro, cu tot cu dotări“.

800 - 900 de paturi și 120.000 de metri pătrați pe fiecare etaj

Din punct de vedere al capacității, autoritățile brașovene estimează estimează un spital cu 800 - 900 de paturi împărțite pe mai multe categorii, respectiv paturi pentru boli acute (împărțite la rîndul lor în paturi pentru departamente de chirurgie și departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi. Suprafața unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 metri pătrați, determinată de normele în vigoare care obligă constructorii să pună la dispoziție căte 135 de metri pătrați pentru fiecare pat.
Spitalul trebuie să poata furniza îngrijire medicală pentru urmatoarele cazuri critice de tipul arsurilor, urgențelor cardiologice, neurologiei și neurochirurgiei, hemoragiilor digestive sau toxicologiei. De aceea, proiectul, în această fază precede, ca dotări minime un centru de urgențe, ambulatoriu/policlinică și recuperare, îngrijire chirurgicală de zi, unitate primiri urgențe, inclusiv componente necesare pentru îngrijirea și stabilizarea pacienților critici cu acces imediat la investigații clinice și paraclinice, centru de imagistică, radiologie și diagnostic, centru de radioterapie și un bloc operator cu 12 săli de operație. De asemenea, proiectul prevee un centru de transfuzie de sînge și bancă de sînge, care ar putea fi gîndit pentru toată regiunea. Din punct de vedere al specializărilor, la departamentele chirurgicale Spitalul regional de la Brașov ar trebui să aibă chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică reparatorie și arși, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie maxilofacială, neurochirurgie, oftalmologie și urologie. La departamentele medicale sînt prevăzute cardiologie și cardiologie intervențională, boli metabolice/diabet și nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, reumatologie, psihiatrie, psihoterapie și recuperare, neurologie/unitatea AVC, medicină internă, dermatologie, nefrologie și dializă, pneumologie, oncologie, hematologie și genetică. Spitalul va include și crematoriu dar și centru de transplant, terapie intensivă, laborator clinic pentru toată regiunea, microbiologie clinică sau unitate de sterilizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


Un copil mutilat cere ajutor

Astăzi, la ora 15.00, 15 minute de grevă generală


#șîeu

Criză de personal la Căminul pentru Persoane Vârstnice


Nu are cine să-i îngrijească
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  WTA Miami. Simona Halep a trecut în trei seturi de Polona Hercog. În optimi Simona va da peste Venus Williams


  24.03.2019
 • ➤ National


  Iohannis:Prim-ministrul demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe


  24.03.2019
 • ➤ International


  Fără acordul Președintelui


  Premierul Viorica Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim


  24.03.2019
 • ➤ Local


  Tupeu de borfași


  Codrin Stefănescu a spus la Brașov că PSD este singurul partid românesc, ,,format din oameni normali"


  24.03.2019
 • ➤ Local


  Mitingul organizat „din scurt“ de PSD, huiduit în Piața Sfatului


  24.03.2019
 • ➤ Sport


  Suedia - România 2-1. Start ratat spre EURO 2020


  23.03.2019
 • ➤ Local


  A murit criticul și istoricul de film Tudor Caranfil


  23.03.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a ținut în șah liderul din C3, Turris / Egal eroic la Turnu Măgurele


  23.03.2019
 • ➤ National


  Doar jumătate dintre elevii de a VIII-a au obținut notă de trecere la Simulare


  23.03.2019
 • ➤ Local


  Instructor auto prins băut la volan


  23.03.2019
 • ➤ Local


  Încă un tren a deraiat lângă Brașov


  23.03.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 14-a


  Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești a început în forță returul


  23.03.2019
 • ➤ National


  Proiect OUG. Alte modificări la legile penale cu miză directă pentru șeful PSD


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 19-a din C3 și C5


  Cetate Râșnov și AFC Hărman, remize în deplasare / ACS SR Brașov joacă sâmbătă la Turnu Măgurele


  22.03.2019
 • ➤ National


  Brașov. Incidență de 27,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori


  22.03.2019
 • ➤ National


  Toader a trimis la Guvern Ordonanța care îl scapă de Dragnea de condamnerea definitivă din Dosarul Referendumul


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Romeo Surdu va juca în Liga a 2-a la Farul / “Sunt pregătit“


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Dan Petrescu revine la CFR Cluj / "Am ajuns la un acord"


  22.03.2019
 • ➤ National


  Iohannis cheamă societatea civilă la consultări pe tema referendumului


  22.03.2019
 • ➤ Economic


  Guvernul va schimba modul de calcul pentru Robor. O ordonanță de urgență modifică OUG 114


  22.03.2019
 • ➤ National


  Ministerul Justiției refuză acreditarea a doi jurnaliști: Ovidiu Oanță, de la Pro TV, și Ionela Arcanu, de la Realitatea TV


  22.03.2019
 • ➤ Local


  Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum în 34 magazine


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Să știți de cine să vă feriți


  Cele mai periculoase companii aeriene


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Cosmetica de acasă


  Remedii naturale pe bază de citrice împotriva petelor pigmentare


  22.03.2019
 • ➤ Life


  „Cel mai urât mirositor aliment din lume”


  Durian - fructul regilor


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Cimpanzeii sunt tot mai deștepți


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Răzbunarea găinilor


  22.03.2019
 • ➤ Life


  O spun testele


  Papagalii au inteligența unui copil


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Thalia, acuzată de fani că se droghează


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Faima nu e bună pentru toți


  Tânără care seamănă cu Rihanna nu-și găsește iubit


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Calculul fericirii


  Cum îți găsești perechea


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Burlacul cu pretenții


  DiCaprio are doar iubite sub 25 de ani


  22.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cămin cu nouă etaje pentru elevi


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Lucrări în derulare, achiziții și noi licitații


  93 de milioane de lei pentru aeroport în 2019


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cine repară străzile din zona sudică a orașului


  22.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Se scumpesc polițele RCA


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Probleme de proprietate


  Benzile dedicate pentru autobuze vor „sări“ 80 de metri, la Bartolomeu


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Poți verifica istoricul unei mașini printr-o aplicație RAR


  22.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Șantierul de la Pasajul Fartec se redeschide


  22.03.2019
 • ➤ National


  Acuzații foarte grave ale senatorului Florin Câțu la adresa ministrului Finanțelor


  Banca Internațională de Investiții din Moscova va fi principalul partener al Fondului Suveran


  22.03.2019
 • ➤ National


  Mutarea prin care PSD ar putea să blocheze candidatura lui Kovesi la Parchetul European


  22.03.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Mereu surprinzătoare


  Cleopatra Stratan continuă să experimenteze


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan a fost operată din nou


  22.03.2019
 • ➤ Life


  Victoria Beckham suferă de o boală incredibilă


  22.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Testamentul lui Abraham“, cea mai vândută carte românească din ultimii 30 de ani


  22.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Gh. Bogdan-Duică - „apostolul înflăcărat al panromânismului“ (I)


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  România intră în lupta pentru calificarea la EURO 2020


  22.03.2019
 • ➤ Sport


  Începe returul


  Liga 4 Brașov. „Football in Heaven“, la Zărnești


  22.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă, întîlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel

  Articolul următor

  A avut premiera în 1882, la Șaguna


  „Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.641 milisecunde, încărcat în milisecunde