Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Susan Goeransson, reprezentantul BERD, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãții și George Scripcaru, primarul Brașovului, la întîlnirea care face un pas înainte pentru Spitalul Regional (Foto: Primăria Brașov)
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 16.05.2018
• Sorina Pintea, ministrul Sănătății, promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov. Ministrul a făcut această promisiune ieri, în cadrul unei întîlniri pe care a avut-o la Brașov cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cele două părți s-au aflat ieri s-a aflat ieri la Brașov la invitația primarului George Scripcaru, în ceea ce s-a dorit a fi în o întîlnire a factorilor decizionali, pe tema pașilor care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a peroiectului de construire a viitorului spital regional de la Brașov. „Azi ne-am gîndit să invităm la aceeași masă factorii de decizie, de aceea vorbim acum cu reprezentanții BERD, cu ministrul Sănătății, reprezentanții operatorilor de utilități și cu serviciile Municipalității. La nivelul Brașovului există însă o structură asociativă, numită Asociația Noul Spital al Brașovului, pe care o vom invita alături de noi, pentru consultații punctuale pe partea medicală, imediat după ce vom stabili forma acordului cu Ministerul Sănătății și BERD“, a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Ministerul Sănătății susține spitalul regional de la Brașov

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a cerut ieri Guvernului să susțină pașii pe care îi va face Municipalitatea pentru punerea în aplicare a proiectului spitalului regional și să fie un garant al etapelor care vor fi urmate de acum încolo. „Ne dorim ca Ministerul Sănătății să fie cel care validează și girează etapele pe care noi sîntem dispuși să le parcurgem, alături de BERD“, a spus primarul. În acest moment al discuției, ministrul Sănătății pare să fie deschis la sprijinirea acestui proiect. Prezent ieri la Brașov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și-a arătat susținerea pentru viitorul spital regional, despre care spune că face parte din programul Guvernul. Sorina Pintea spune că ministerul își dorește un spital regional performant și cu servicii de calitate în această zonă. Astfel, ieri ministrul a declarat că în următoarele săptămîni va emite un ordin de ministru prin care se va stabili structura viitorului spital, aacesta fiind, de altfel, primul pas care trebuie făcut în vederea pornirii efective a acestui proiect.

Centre regionale de transplant

„Am început anul 2018 prin definirea conceptului de spital regional și am decis ca structura unei astfel de unități să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Capacitatea unui spital regional este de 800 - 900 de paturi, iar distribuția acestora se face în urma unui masterplan de servicii medicale dar și cu consultarea dumneavoastră, a beneficiarului. Așadar, la nivelul la care sîntem acum, următorul pas pentru proiectul spitalului regional de la Brașov este elaborarea Ordinului de minis-tru pentru structura paturilor“, a declarat ministrul Sănătății. „Vreau, de asemenea, să vă reamintesc că Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de trans-plant și a unor centre regionale de transfuzii de sînge și plasmă, cu finanțare, în parte de la Banca Mondială, în parte de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Brașovul poate deveni, prin acest spital regional, unul dintre centrele de referință și de excelență din țară“, a mai spus ministrul Sănătății, arătînd că unitatea medicală cu profil regional va avea adresabilitate foarte mare, în condițiile în care va prelua și cazurile grave din Harghita și Covasna.

Acord de parteneriat între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD

Pentru punerea în aplicare a proiectului, Primăria municipiului Brașov și Ministerul Sănătății ar urma să încheie un acord de colaborare cu BERD, banca oferind, pentru început, consultanță pentru întocmirea tuturor documentațiilor necesare. De altfel, Susan Goeransson, director în cadrul BERD la Divizia Infrastructură Municipală și de Mediu a participat la discuțiile de ieri pe tema viitorului spital și și-a arătat deschiderea către această nouă colaborare. „Știm că este nevoie de un spital regional la Brașov și discutăm cu Municipalitatea modul în care BERD poate oferi consultanța necesară. Este clar însă, că avem nevoie și de asistența Ministerului Sănătății aici, care să ofere informații despre numărul de paturi și organizarea viitorului spital. Pentru început, se va pregăti un raport, pe baza căruia vom lua decizia în structurile noastre de conducere, iar apoi vom veni cu un acord de parteneriat pentru acest proiect“, a declarat Susan Goeransson. Directorul BERD a precizat că instituția pe care o conduce va avea nevoie de un termen de 6 - 8 săptămîni pentru a pune pe masa Primăriei Brașov și a Ministerului Sănătății, un preacord în baza căruia să poată porni procedurile de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru viitorul spital.

Teren de 18 hectare pentru spital

Potrivit unei prezentări făcute ieri, în fața reprezentanților BERD și în fața ministrului Sănătății, Primăria Brașov intenționează să pună pe picioare, în zona Bartolomeu, un spital cu o structură compactă și total autonom, care să ofere atît servicii de investigații și diagnostic, cît și servicii de tratament. Construcția se va face 18 hectare, în vecinătatea Centrului de Cercetare al Univerității Transilvania, pe un teren al cărui regim juridic a fost deja clarificat. Viitorul spital ar trebui să furnizeze îngrijire medicală pentru cazuri acute foarte complexe și să fie capabil să preia un număr mare de cazuri de urgență din regiune, și în special, cazuri critice care au nevoie de o atenție imediată, multidisciplinară.
Din punct de vedere al caracteristicilor, al parametrilor și al datelor tehnice specifice preconizate, viitoarea clădire a spitalului ar urma să fie una flexibilă, adaptabilă și permisibilă la schimbările legate de funcțiuni și numărul de pacienți. Clădirea va folosi surse sustenabile de energie pentru a reduce costurile pe termen lung, va fi adaptat astfel încît să respecte normele de performanță energetică și va trebui să dispună de un management eficient al deșeurilor.

Centru de cercetare pentru studenții mediciniști de la Universitatea „Transilvania“

Avînd în vedere că la Universitatea „Transilvania“ există facultate de Medicină, proiectul propus de Primăria Brașov are în vedere și un centru de cercetare care să includă un amfiteatru de 200 de locuri și două amfiteatre de cîte 60 de locuri, șase săli de curs cu 15 locuri, patru camere de simulare șio bibliotecă cu cameră de lectură pentru 30 de persoane. De asemena, sînt prevăzute funcțiunile exterioare necesare, respectiv o parcare, heliport, generator, farmacie și zonă de relaxare, parc pentru pacienți.
Costul estimativ pentru punerea în aplicare a unui astfel de proiect va fi dat de Studiul de Fezabilitate care va fi comandat abia după formarea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Primăriei Brașov, ai Ministerului Sănătății, ai BERD și ai ANSB. Ministrul Sorina Pintea spune însă că la celelalte trei spitale regionale pentru care s-a emis deja ordinul de ministru, respectiv cele de la Iași, Craiova și Cluj, din maparea inițial㠄costurile s-ar situa undeva la 250 - 280 de milioane de euro, cu tot cu dotări“.

800 - 900 de paturi și 120.000 de metri pătrați pe fiecare etaj

Din punct de vedere al capacității, autoritățile brașovene estimează estimează un spital cu 800 - 900 de paturi împărțite pe mai multe categorii, respectiv paturi pentru boli acute (împărțite la rîndul lor în paturi pentru departamente de chirurgie și departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi. Suprafața unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 metri pătrați, determinată de normele în vigoare care obligă constructorii să pună la dispoziție căte 135 de metri pătrați pentru fiecare pat.
Spitalul trebuie să poata furniza îngrijire medicală pentru urmatoarele cazuri critice de tipul arsurilor, urgențelor cardiologice, neurologiei și neurochirurgiei, hemoragiilor digestive sau toxicologiei. De aceea, proiectul, în această fază precede, ca dotări minime un centru de urgențe, ambulatoriu/policlinică și recuperare, îngrijire chirurgicală de zi, unitate primiri urgențe, inclusiv componente necesare pentru îngrijirea și stabilizarea pacienților critici cu acces imediat la investigații clinice și paraclinice, centru de imagistică, radiologie și diagnostic, centru de radioterapie și un bloc operator cu 12 săli de operație. De asemenea, proiectul prevee un centru de transfuzie de sînge și bancă de sînge, care ar putea fi gîndit pentru toată regiunea. Din punct de vedere al specializărilor, la departamentele chirurgicale Spitalul regional de la Brașov ar trebui să aibă chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică reparatorie și arși, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie maxilofacială, neurochirurgie, oftalmologie și urologie. La departamentele medicale sînt prevăzute cardiologie și cardiologie intervențională, boli metabolice/diabet și nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, reumatologie, psihiatrie, psihoterapie și recuperare, neurologie/unitatea AVC, medicină internă, dermatologie, nefrologie și dializă, pneumologie, oncologie, hematologie și genetică. Spitalul va include și crematoriu dar și centru de transplant, terapie intensivă, laborator clinic pentru toată regiunea, microbiologie clinică sau unitate de sterilizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

09:30

CJ se pregătește de încă o licitație


Remote Tower sau turn de control pentru aeroportul Brașov

Îmbogățiți pe banii noștri


Ce averi au politicienii zilei

Lecții de planificare urbană


Brașovul vrea să preia modelul japonez

Kovesi a fost sacrificată de Iohannis


„Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați!“
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românul care s-a luptat cu teroriștii la Londra, decorat de regina Elisabeta a II-a


  Azi 15:20
 • ➤ National


  Legile Justiției și Codul de procedură penală, amînate încă o dată de CCR pînă în septembrie


  Azi 15:09
 • ➤ Local


  O turistă poloneză a căzut într-o rîpă din Masivul Făgăraș


  Azi 13:15
 • ➤ National


  A încercat să-și violeze nepoata în vîrstă de 7 ani


  Azi 12:12
 • ➤ National


  Consilierii de probațiune din Brașov, în grevă generală


  Azi 12:06
 • ➤ National


  Întîlnirea dintre președintele Iohannis și premierul Dăncilă s-a încheiat după 40 de minute


  Azi 11:58
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov. Sâmbătă, primul test al verii cu Oțelul / A revenit Sorin Strătilă


  Azi 11:32
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDETULUI BRAȘOV BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ! SFATURI PENTRU PĂRINȚI


  Azi 10:52
 • ➤ Prima pagina


  CJ se pregătește de încă o licitație


  Remote Tower sau turn de control pentru aeroportul Brașov


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  La Titularizare, doar 46,5% dintre candidații din Brașov au luat note peste 7


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Mesaje anti-PSD pe trotuarele orașului


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Amendă pentru practici înșelătoare la un magazin Lidl din Brașov


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Scene surprinse de paparazzii Cancan


  Fițe de pesedist „sărac“


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Aleea de sub Tîmpa, fără mașini


  Azi 08:57
 • ➤ Eveniment


  24 de ore fără apă în Șchei


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Piatră cubică între Modarom și magazinul Star


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Pentru sensurile duble din Șchei


  Poliția Rutieră a amendat Primăria Brașov


  Azi 08:50
 • ➤ National


  Nu crede nimeni că Dragnea va ceda


  Executivul n-a adoptat Ordonanța lui Dragnea, dar joi e din nou ședință


  Azi 08:46
 • ➤ National


  Garanție de 0,5 lei pe ambalajul reutilizabil


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  Cîntă în cluburile din Germania


  Daniela Gyorfi renunță la vacanță pentru bani


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  George Clooney, actorul cu cele mai mari cîștiguri într-un an


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Meryl Streep și Cher s-au sărutat pe covorul roșu


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  David Hasselhoff se însoară pentru a treia oară


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Indigestii de vară


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Daniel Niculae a plecat de la Rapid!


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Marius Matei și Alexandru Avram au ajuns la Oțelul


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Cu un lot schimbat și antrenor nou


  CSM București țintește Liga Campionilor


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Cazul Enceanu poate ajunge pe „masa“ TAS


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov. Se mișcă lucrurile!


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Și Brașovul a fost la CM


  Brașoveanul Octavian Goga, impresionat de organizarea Mondialului


  Azi 08:03
 • ➤ Local


  O tînără din Brașov, studentă cu 10 pe linie la Medicină în București


  17.07.2018
 • ➤ Local


  Ce trebuie să facă absolvenții promoției 2018 pentru a primi ajutor de șomaj


  17.07.2018
 • ➤ Local


  Cel tîrziu la 20.30, apa potabilă ajunge din nou la robinetele din Șchei


  17.07.2018
 • ➤ Economic


  LIDL, amendă record de la Protecția Consumatorior


  17.07.2018
 • ➤ Local


  S-au afișat rezultatele la Titularizare. Doar 46.5% dintre candidați au luat note peste 7 la Brașov


  17.07.2018
 • ➤ Economic


  Finanțele iau în calcul ca amnistia fiscală să se aplice celor cu datorii la 31 decembrie 2017


  17.07.2018
 • ➤ Local


  Te afli in căutarea unui premergător potrivit pentru cel mic? Iată detaliile la care trebuie să fii foarte atent


  17.07.2018
 • ➤ Local


  Mesaje anti-PSD și anti-grațiere scrise cu creta pe trotuarele din Brașov


  17.07.2018
 • ➤ Local


  Cartierul Șchei nu va avea apă nici azi


  17.07.2018
 • ➤ Prima pagina


  Îmbogățiți pe banii noștri


  Ce averi au politicienii zilei


  17.07.2018
 • ➤ Local


  O nouă avarie majoră lasă fără apă centrul vechi al Brașovului


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Proiecte și cercetări științifice


  12 studenți de la Universitatea „Transilvania“ și-au prezentat proiectele la Cluj


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Cererea de despăgubiri trimisă către Guvernul României a fost refăcută


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Fîntînile arteziene din Valea Cetății și Parcul Central vor fi reamenajate


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  273 de candidați la definitivat, în Brașov


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Condamnat la închisoare cu suspendare, după ce fiul de 10 ani l-a reclamat


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Reguli noi


  Pregătiri pentru asaltul Pașapoartelor din august


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  Premii pentru cei mai buni contabili și experți contabili brașoveni


  17.07.2018
 • ➤ Eveniment


  La Permise Auto nu mai e aglomerație la ghișee


  17.07.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă, întîlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel

  Articolul următor

  A avut premiera în 1882, la Șaguna


  „Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.365 milisecunde, încărcat în milisecunde