Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Susan Goeransson, reprezentantul BERD, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãții și George Scripcaru, primarul Brașovului, la întîlnirea care face un pas înainte pentru Spitalul Regional (Foto: Primăria Brașov)
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 16.05.2018
• Sorina Pintea, ministrul Sănătății, promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov. Ministrul a făcut această promisiune ieri, în cadrul unei întîlniri pe care a avut-o la Brașov cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cele două părți s-au aflat ieri s-a aflat ieri la Brașov la invitația primarului George Scripcaru, în ceea ce s-a dorit a fi în o întîlnire a factorilor decizionali, pe tema pașilor care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a peroiectului de construire a viitorului spital regional de la Brașov. „Azi ne-am gîndit să invităm la aceeași masă factorii de decizie, de aceea vorbim acum cu reprezentanții BERD, cu ministrul Sănătății, reprezentanții operatorilor de utilități și cu serviciile Municipalității. La nivelul Brașovului există însă o structură asociativă, numită Asociația Noul Spital al Brașovului, pe care o vom invita alături de noi, pentru consultații punctuale pe partea medicală, imediat după ce vom stabili forma acordului cu Ministerul Sănătății și BERD“, a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Ministerul Sănătății susține spitalul regional de la Brașov

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a cerut ieri Guvernului să susțină pașii pe care îi va face Municipalitatea pentru punerea în aplicare a proiectului spitalului regional și să fie un garant al etapelor care vor fi urmate de acum încolo. „Ne dorim ca Ministerul Sănătății să fie cel care validează și girează etapele pe care noi sîntem dispuși să le parcurgem, alături de BERD“, a spus primarul. În acest moment al discuției, ministrul Sănătății pare să fie deschis la sprijinirea acestui proiect. Prezent ieri la Brașov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și-a arătat susținerea pentru viitorul spital regional, despre care spune că face parte din programul Guvernul. Sorina Pintea spune că ministerul își dorește un spital regional performant și cu servicii de calitate în această zonă. Astfel, ieri ministrul a declarat că în următoarele săptămîni va emite un ordin de ministru prin care se va stabili structura viitorului spital, aacesta fiind, de altfel, primul pas care trebuie făcut în vederea pornirii efective a acestui proiect.

Centre regionale de transplant

„Am început anul 2018 prin definirea conceptului de spital regional și am decis ca structura unei astfel de unități să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Capacitatea unui spital regional este de 800 - 900 de paturi, iar distribuția acestora se face în urma unui masterplan de servicii medicale dar și cu consultarea dumneavoastră, a beneficiarului. Așadar, la nivelul la care sîntem acum, următorul pas pentru proiectul spitalului regional de la Brașov este elaborarea Ordinului de minis-tru pentru structura paturilor“, a declarat ministrul Sănătății. „Vreau, de asemenea, să vă reamintesc că Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de trans-plant și a unor centre regionale de transfuzii de sînge și plasmă, cu finanțare, în parte de la Banca Mondială, în parte de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Brașovul poate deveni, prin acest spital regional, unul dintre centrele de referință și de excelență din țară“, a mai spus ministrul Sănătății, arătînd că unitatea medicală cu profil regional va avea adresabilitate foarte mare, în condițiile în care va prelua și cazurile grave din Harghita și Covasna.

Acord de parteneriat între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD

Pentru punerea în aplicare a proiectului, Primăria municipiului Brașov și Ministerul Sănătății ar urma să încheie un acord de colaborare cu BERD, banca oferind, pentru început, consultanță pentru întocmirea tuturor documentațiilor necesare. De altfel, Susan Goeransson, director în cadrul BERD la Divizia Infrastructură Municipală și de Mediu a participat la discuțiile de ieri pe tema viitorului spital și și-a arătat deschiderea către această nouă colaborare. „Știm că este nevoie de un spital regional la Brașov și discutăm cu Municipalitatea modul în care BERD poate oferi consultanța necesară. Este clar însă, că avem nevoie și de asistența Ministerului Sănătății aici, care să ofere informații despre numărul de paturi și organizarea viitorului spital. Pentru început, se va pregăti un raport, pe baza căruia vom lua decizia în structurile noastre de conducere, iar apoi vom veni cu un acord de parteneriat pentru acest proiect“, a declarat Susan Goeransson. Directorul BERD a precizat că instituția pe care o conduce va avea nevoie de un termen de 6 - 8 săptămîni pentru a pune pe masa Primăriei Brașov și a Ministerului Sănătății, un preacord în baza căruia să poată porni procedurile de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru viitorul spital.

Teren de 18 hectare pentru spital

Potrivit unei prezentări făcute ieri, în fața reprezentanților BERD și în fața ministrului Sănătății, Primăria Brașov intenționează să pună pe picioare, în zona Bartolomeu, un spital cu o structură compactă și total autonom, care să ofere atît servicii de investigații și diagnostic, cît și servicii de tratament. Construcția se va face 18 hectare, în vecinătatea Centrului de Cercetare al Univerității Transilvania, pe un teren al cărui regim juridic a fost deja clarificat. Viitorul spital ar trebui să furnizeze îngrijire medicală pentru cazuri acute foarte complexe și să fie capabil să preia un număr mare de cazuri de urgență din regiune, și în special, cazuri critice care au nevoie de o atenție imediată, multidisciplinară.
Din punct de vedere al caracteristicilor, al parametrilor și al datelor tehnice specifice preconizate, viitoarea clădire a spitalului ar urma să fie una flexibilă, adaptabilă și permisibilă la schimbările legate de funcțiuni și numărul de pacienți. Clădirea va folosi surse sustenabile de energie pentru a reduce costurile pe termen lung, va fi adaptat astfel încît să respecte normele de performanță energetică și va trebui să dispună de un management eficient al deșeurilor.

Centru de cercetare pentru studenții mediciniști de la Universitatea „Transilvania“

Avînd în vedere că la Universitatea „Transilvania“ există facultate de Medicină, proiectul propus de Primăria Brașov are în vedere și un centru de cercetare care să includă un amfiteatru de 200 de locuri și două amfiteatre de cîte 60 de locuri, șase săli de curs cu 15 locuri, patru camere de simulare șio bibliotecă cu cameră de lectură pentru 30 de persoane. De asemena, sînt prevăzute funcțiunile exterioare necesare, respectiv o parcare, heliport, generator, farmacie și zonă de relaxare, parc pentru pacienți.
Costul estimativ pentru punerea în aplicare a unui astfel de proiect va fi dat de Studiul de Fezabilitate care va fi comandat abia după formarea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Primăriei Brașov, ai Ministerului Sănătății, ai BERD și ai ANSB. Ministrul Sorina Pintea spune însă că la celelalte trei spitale regionale pentru care s-a emis deja ordinul de ministru, respectiv cele de la Iași, Craiova și Cluj, din maparea inițial㠄costurile s-ar situa undeva la 250 - 280 de milioane de euro, cu tot cu dotări“.

800 - 900 de paturi și 120.000 de metri pătrați pe fiecare etaj

Din punct de vedere al capacității, autoritățile brașovene estimează estimează un spital cu 800 - 900 de paturi împărțite pe mai multe categorii, respectiv paturi pentru boli acute (împărțite la rîndul lor în paturi pentru departamente de chirurgie și departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi. Suprafața unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 metri pătrați, determinată de normele în vigoare care obligă constructorii să pună la dispoziție căte 135 de metri pătrați pentru fiecare pat.
Spitalul trebuie să poata furniza îngrijire medicală pentru urmatoarele cazuri critice de tipul arsurilor, urgențelor cardiologice, neurologiei și neurochirurgiei, hemoragiilor digestive sau toxicologiei. De aceea, proiectul, în această fază precede, ca dotări minime un centru de urgențe, ambulatoriu/policlinică și recuperare, îngrijire chirurgicală de zi, unitate primiri urgențe, inclusiv componente necesare pentru îngrijirea și stabilizarea pacienților critici cu acces imediat la investigații clinice și paraclinice, centru de imagistică, radiologie și diagnostic, centru de radioterapie și un bloc operator cu 12 săli de operație. De asemenea, proiectul prevee un centru de transfuzie de sînge și bancă de sînge, care ar putea fi gîndit pentru toată regiunea. Din punct de vedere al specializărilor, la departamentele chirurgicale Spitalul regional de la Brașov ar trebui să aibă chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică reparatorie și arși, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie maxilofacială, neurochirurgie, oftalmologie și urologie. La departamentele medicale sînt prevăzute cardiologie și cardiologie intervențională, boli metabolice/diabet și nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, reumatologie, psihiatrie, psihoterapie și recuperare, neurologie/unitatea AVC, medicină internă, dermatologie, nefrologie și dializă, pneumologie, oncologie, hematologie și genetică. Spitalul va include și crematoriu dar și centru de transplant, terapie intensivă, laborator clinic pentru toată regiunea, microbiologie clinică sau unitate de sterilizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


Protest cu scandal la AJPIS Brașov

De mîine, două zone pilot


Începe ridicarea selectivă a deșeurilor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Dragnea a negociat la sînge și a cîștigat bătălia cu contestatarii


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare în dosarul violențelor din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa a 5-a


  C3/ ACS SR Brașov, victorie mare la Alexandria/ Botia, decisiv


  21.09.2018
 • ➤ National


  Dăncilă a spus în CEx că nu demisionează


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Un val de ger arctic lovește Europa săptămîna viitoare și anunță sfîrșitul verii și în România


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Spitalul de Pneumoftiziologie a inaugurat un Compartiment de îngrijiri paliative


  21.09.2018
 • ➤ National


  Șefii Jandarmeriei au fost chemați vineri la Parchetul general în calitate de suspecți după reprimarea violentă a mitingului din 10 august


  21.09.2018
 • ➤ National


  Firea, înaintea CEx: Cred că se va propune excluderea mea. Se urmărește să fie dați afară din Guvern Paul Stănescu și Tudorel Toader, pentru că îl incomodează pe Dragnea


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Top opt


  Cele mai frumoase catedrale din Europa


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Trend alert


  Ce nuanțe purtăm pe unghii în toamna/ iarna anului 2018-2019


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Fără să dai greș


  Cum să înlocuiești ingredientele lipsă pentru prăjitură


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ne fac viața mai frumoasă


  Cinci alegeri de rase prietenoase de cîini


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ariana Grande își plînge iubitul mort


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Justin Bieber s-a căsătorit în secret cu fiica lui Stephen Baldwin


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Puțin în farfurie, plimbări și sex


  Dieta care a subțiat-o pe Mariah Carey


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actrița Cynthia Nixon a pierdut alegerile


  21.09.2018
 • ➤ Local


  Te afli in cautarea cadoului perfect? Alege Kalamos.ro si vei descoperi cele mai inedite cadouri pe care sa le oferi in dar


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Scînteia care a aprins pasiunea


  Cher a vorbit în premieră despre aventura cu Tom Cruise


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Andreea Bănică nu se teme să fie o mămică sexy


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Adela Popescu și Andreea Ibacka fac concurs de burtici


  21.09.2018
 • ➤ Life


  O poveste tristă


  Angela Similea a pierdut tot


  21.09.2018
 • ➤ Prima pagina


  La două luni de la inundații, nu au primit nicio despăgubire


  Protest cu scandal la AJPIS Brașov


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Un hobby periculos


  Plantație de cannabis în casa de vacanță


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Mesaje pro-referendum pe autobuzele RATBV


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  În curtea Spitalului Județean se pregătesc demolările


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa extinde rețelele spre zona viitorului spital al Brașovului


  21.09.2018
 • ➤ Eveniment


  Spațiu de recreere și sport „La Iepure“, în Răcădău


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Eveniment unic în țară


  Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Începe construirea podului din Comăna


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Studiu de trafic pentru cumpărarea a 35 de troleibuze și autobuze hibrid


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Un pacient de la „Mîrzescu“ s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Accident în lanț la Perșani cu patru mașini implicate


  21.09.2018
 • ➤ Actualitate


  Copilă de 12 ani rănită în accident, pe Barițiu


  21.09.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Vești din Costa Rica


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Actorul Ashton Kutcher a lovit cu mașina un tînăr


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Cîte filme a tradus Irina Margareta Nistor pînă acum


  21.09.2018
 • ➤ Life


  Ed Sheeran vine în România


  21.09.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Vasile Saftu, în fruntea noilor autorități românești la Brașov, 1918 (II)


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Corona a făcut spectacol în meciul cu CSM Galați


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Grand Prix-ul de la Rîșnov, premieră în România


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  C5. AFC Hărman, misiune dificilă pe terenul liderului/ Cetate Rîșnov joacă la Tîrgu Mureș


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Coman înfruntă Precizia


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Moment de cumpănă


  ACS SR Brașov, restart sau colaps?


  21.09.2018
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au cîștigat la scor meciul cu CSM Galați


  20.09.2018
 • ➤ Local


  Accident în lanț la Perșani. Patru mașini implicate


  20.09.2018
 • ➤ Life


  Elena Udrea a născut o fetiță perfect sănătoasă


  20.09.2018
 • ➤ Local


  UPDATE


  Un pacient de la „Mîrzescu" s-a aruncat de la etajul I al spitalului


  20.09.2018
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă: „A fost prea dură soarta cu noi“


  20.09.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă, întîlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel

  Articolul următor

  A avut premiera în 1882, la Șaguna


  „Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.756 milisecunde, încărcat în milisecunde