Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Susan Goeransson, reprezentantul BERD, Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãții și George Scripcaru, primarul Brașovului, la întîlnirea care face un pas înainte pentru Spitalul Regional (Foto: Primăria Brașov)
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 16.05.2018
• Sorina Pintea, ministrul Sănătății, promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că în maxim patru săptămîni va emite un ordin de ministru pentru schițarea structurii viitorului spital regional la Brașov. Ministrul a făcut această promisiune ieri, în cadrul unei întîlniri pe care a avut-o la Brașov cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cele două părți s-au aflat ieri s-a aflat ieri la Brașov la invitația primarului George Scripcaru, în ceea ce s-a dorit a fi în o întîlnire a factorilor decizionali, pe tema pașilor care trebuie urmați pentru punerea în aplicare a peroiectului de construire a viitorului spital regional de la Brașov. „Azi ne-am gîndit să invităm la aceeași masă factorii de decizie, de aceea vorbim acum cu reprezentanții BERD, cu ministrul Sănătății, reprezentanții operatorilor de utilități și cu serviciile Municipalității. La nivelul Brașovului există însă o structură asociativă, numită Asociația Noul Spital al Brașovului, pe care o vom invita alături de noi, pentru consultații punctuale pe partea medicală, imediat după ce vom stabili forma acordului cu Ministerul Sănătății și BERD“, a declarat ieri primarul George Scripcaru.

Ministerul Sănătății susține spitalul regional de la Brașov

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a cerut ieri Guvernului să susțină pașii pe care îi va face Municipalitatea pentru punerea în aplicare a proiectului spitalului regional și să fie un garant al etapelor care vor fi urmate de acum încolo. „Ne dorim ca Ministerul Sănătății să fie cel care validează și girează etapele pe care noi sîntem dispuși să le parcurgem, alături de BERD“, a spus primarul. În acest moment al discuției, ministrul Sănătății pare să fie deschis la sprijinirea acestui proiect. Prezent ieri la Brașov, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și-a arătat susținerea pentru viitorul spital regional, despre care spune că face parte din programul Guvernul. Sorina Pintea spune că ministerul își dorește un spital regional performant și cu servicii de calitate în această zonă. Astfel, ieri ministrul a declarat că în următoarele săptămîni va emite un ordin de ministru prin care se va stabili structura viitorului spital, aacesta fiind, de altfel, primul pas care trebuie făcut în vederea pornirii efective a acestui proiect.

Centre regionale de transplant

„Am început anul 2018 prin definirea conceptului de spital regional și am decis ca structura unei astfel de unități să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Capacitatea unui spital regional este de 800 - 900 de paturi, iar distribuția acestora se face în urma unui masterplan de servicii medicale dar și cu consultarea dumneavoastră, a beneficiarului. Așadar, la nivelul la care sîntem acum, următorul pas pentru proiectul spitalului regional de la Brașov este elaborarea Ordinului de minis-tru pentru structura paturilor“, a declarat ministrul Sănătății. „Vreau, de asemenea, să vă reamintesc că Ministerul Sănătății a decis înființarea unor centre regionale de trans-plant și a unor centre regionale de transfuzii de sînge și plasmă, cu finanțare, în parte de la Banca Mondială, în parte de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Brașovul poate deveni, prin acest spital regional, unul dintre centrele de referință și de excelență din țară“, a mai spus ministrul Sănătății, arătînd că unitatea medicală cu profil regional va avea adresabilitate foarte mare, în condițiile în care va prelua și cazurile grave din Harghita și Covasna.

Acord de parteneriat între Primărie, Ministerul Sănătății și BERD

Pentru punerea în aplicare a proiectului, Primăria municipiului Brașov și Ministerul Sănătății ar urma să încheie un acord de colaborare cu BERD, banca oferind, pentru început, consultanță pentru întocmirea tuturor documentațiilor necesare. De altfel, Susan Goeransson, director în cadrul BERD la Divizia Infrastructură Municipală și de Mediu a participat la discuțiile de ieri pe tema viitorului spital și și-a arătat deschiderea către această nouă colaborare. „Știm că este nevoie de un spital regional la Brașov și discutăm cu Municipalitatea modul în care BERD poate oferi consultanța necesară. Este clar însă, că avem nevoie și de asistența Ministerului Sănătății aici, care să ofere informații despre numărul de paturi și organizarea viitorului spital. Pentru început, se va pregăti un raport, pe baza căruia vom lua decizia în structurile noastre de conducere, iar apoi vom veni cu un acord de parteneriat pentru acest proiect“, a declarat Susan Goeransson. Directorul BERD a precizat că instituția pe care o conduce va avea nevoie de un termen de 6 - 8 săptămîni pentru a pune pe masa Primăriei Brașov și a Ministerului Sănătății, un preacord în baza căruia să poată porni procedurile de efectuare a studiilor de fezabilitate pentru viitorul spital.

Teren de 18 hectare pentru spital

Potrivit unei prezentări făcute ieri, în fața reprezentanților BERD și în fața ministrului Sănătății, Primăria Brașov intenționează să pună pe picioare, în zona Bartolomeu, un spital cu o structură compactă și total autonom, care să ofere atît servicii de investigații și diagnostic, cît și servicii de tratament. Construcția se va face 18 hectare, în vecinătatea Centrului de Cercetare al Univerității Transilvania, pe un teren al cărui regim juridic a fost deja clarificat. Viitorul spital ar trebui să furnizeze îngrijire medicală pentru cazuri acute foarte complexe și să fie capabil să preia un număr mare de cazuri de urgență din regiune, și în special, cazuri critice care au nevoie de o atenție imediată, multidisciplinară.
Din punct de vedere al caracteristicilor, al parametrilor și al datelor tehnice specifice preconizate, viitoarea clădire a spitalului ar urma să fie una flexibilă, adaptabilă și permisibilă la schimbările legate de funcțiuni și numărul de pacienți. Clădirea va folosi surse sustenabile de energie pentru a reduce costurile pe termen lung, va fi adaptat astfel încît să respecte normele de performanță energetică și va trebui să dispună de un management eficient al deșeurilor.

Centru de cercetare pentru studenții mediciniști de la Universitatea „Transilvania“

Avînd în vedere că la Universitatea „Transilvania“ există facultate de Medicină, proiectul propus de Primăria Brașov are în vedere și un centru de cercetare care să includă un amfiteatru de 200 de locuri și două amfiteatre de cîte 60 de locuri, șase săli de curs cu 15 locuri, patru camere de simulare șio bibliotecă cu cameră de lectură pentru 30 de persoane. De asemena, sînt prevăzute funcțiunile exterioare necesare, respectiv o parcare, heliport, generator, farmacie și zonă de relaxare, parc pentru pacienți.
Costul estimativ pentru punerea în aplicare a unui astfel de proiect va fi dat de Studiul de Fezabilitate care va fi comandat abia după formarea unui grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Primăriei Brașov, ai Ministerului Sănătății, ai BERD și ai ANSB. Ministrul Sorina Pintea spune însă că la celelalte trei spitale regionale pentru care s-a emis deja ordinul de ministru, respectiv cele de la Iași, Craiova și Cluj, din maparea inițial㠄costurile s-ar situa undeva la 250 - 280 de milioane de euro, cu tot cu dotări“.

800 - 900 de paturi și 120.000 de metri pătrați pe fiecare etaj

Din punct de vedere al capacității, autoritățile brașovene estimează estimează un spital cu 800 - 900 de paturi împărțite pe mai multe categorii, respectiv paturi pentru boli acute (împărțite la rîndul lor în paturi pentru departamente de chirurgie și departamente medicale) și paturi pentru îngrijire de zi. Suprafața unui etaj trebuie să fie de aproximativ 120.000 metri pătrați, determinată de normele în vigoare care obligă constructorii să pună la dispoziție căte 135 de metri pătrați pentru fiecare pat.
Spitalul trebuie să poata furniza îngrijire medicală pentru urmatoarele cazuri critice de tipul arsurilor, urgențelor cardiologice, neurologiei și neurochirurgiei, hemoragiilor digestive sau toxicologiei. De aceea, proiectul, în această fază precede, ca dotări minime un centru de urgențe, ambulatoriu/policlinică și recuperare, îngrijire chirurgicală de zi, unitate primiri urgențe, inclusiv componente necesare pentru îngrijirea și stabilizarea pacienților critici cu acces imediat la investigații clinice și paraclinice, centru de imagistică, radiologie și diagnostic, centru de radioterapie și un bloc operator cu 12 săli de operație. De asemenea, proiectul prevee un centru de transfuzie de sînge și bancă de sînge, care ar putea fi gîndit pentru toată regiunea. Din punct de vedere al specializărilor, la departamentele chirurgicale Spitalul regional de la Brașov ar trebui să aibă chirurgie generală, ortopedie și traumatologie, chirurgie plastică reparatorie și arși, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie maxilofacială, neurochirurgie, oftalmologie și urologie. La departamentele medicale sînt prevăzute cardiologie și cardiologie intervențională, boli metabolice/diabet și nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, reumatologie, psihiatrie, psihoterapie și recuperare, neurologie/unitatea AVC, medicină internă, dermatologie, nefrologie și dializă, pneumologie, oncologie, hematologie și genetică. Spitalul va include și crematoriu dar și centru de transplant, terapie intensivă, laborator clinic pentru toată regiunea, microbiologie clinică sau unitate de sterilizare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

După șase luni vrea să fie liber


Afaceristul Ioan Neculaie scapă de pușcărie

A avut premiera în 1882, la Șaguna


„Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

Mii de români în stradă:


„Demisia, Dăncilă!“

Extinderea și modernizarea iluminatului public


Peste 9 milioane de lei pentru lumina Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  “Rampage: Scăpați de sub control”, despre doi prieteni, un om și o gorilă, și despre cum o persoană devine monstru (VIDEO)


  Azi 18:31
 • ➤ Sport


  WTA Roma. Coșmarul Svitolina pentru Halep


  Azi 15:24
 • ➤ Local


  Arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc


  Azi 15:11
 • ➤ Local


  Procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Brașov își exprimă indignarea față de recentele propuneri legislative


  Azi 14:54
 • ➤ National


  Rectorul Universității din București, atac la Dăncilă: Am ascultat-o vorbind și de puține ori am înțeles ce vrea să spună


  Azi 14:32
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cannes 2018: Lungmetrajul „Shoplifters”, de Kore-Eda Hirokazu, recompensat cu trofeul Palme d'Or


  Azi 14:16
 • ➤ Sport


  Simona Halep o învinge pe Maria Șarapova și merge în finală la Roma


  19.05.2018
 • ➤ Sport


  Corona a încheiat sezonul competițional cu un meci spectacol


  19.05.2018
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 26-a


  Liga 4 Brașov. AS SR Brașov a demolat ACS Steagu Roșu


  19.05.2018
 • ➤ International


  Țările musulmane cer "forțe internaționale de protecție" pentru palestinieni. Erdogan acuză Israelul că folosește metode demne de naziști


  19.05.2018
 • ➤ Sport


  WTA Roma. Simona Halep a trecut de Caroline Garcia și o va întîlni în semifinale pe Șarapova


  18.05.2018
 • ➤ International


  SUA: 10 morți în urma unui atac armat la un liceu din Texas


  18.05.2018
 • ➤ Sport


  Campionatul Național de Drift. Caii putere se turează la Prejmer


  18.05.2018
 • ➤ Local


  Primăria a finalizat tema de proiectare pentru sala polivalentă


  18.05.2018
 • ➤ Local


  Un suspect încătușat, după un jaf cu cagule la Brașov


  18.05.2018
 • ➤ Local


  Primarul Toma Dorel rămîne în arest


  18.05.2018
 • ➤ Sport


  Scrimă și viteză pe pistă


  Loredana Dinu, copilot de teste pentru Mihai Leu pe un Ferrari 458 Challenge


  18.05.2018
 • ➤ National


  Asociația Colectiv GTG 3010 protestează față de afirmațiile ministrului Muncii, care a făcut o aluzie nepotrivită în legătură cu tragedia din Colectiv


  18.05.2018
 • ➤ National


  Dăncilă l-a facut iar de rîs. Gafă de protocol la primirea premierului Croației


  18.05.2018
 • ➤ Sport


  Delegări


  Liga 4 Brașov. Robert Ciorbea arbitrează derbiul local AS SR Brașov - ACS Steagu Roșu Brașov


  18.05.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Pe lista patrimoniului mondial


  Locuri din România recunoscute de UNESCO


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Ingrediente aromate


  Trei amestecuri de condimente și ierburi pe care le poți face singur


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Ce să nu porți cînd ai pantofi cu toc


  Șase gafe vestimentare majore


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Cercetătorii au dresat un păianjen să sară la comandă


  18.05.2018
 • ➤ Life


  O eroare care putea fi fatală


  Un bărbat a fost împușcat de propriul cîine


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Ea știe cum arată Carla’s Dreams


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Nu se sfiește


  Rita Ora este bisexuală


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu mănîncă zilnic 7-8 ardei iuți


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Confesiune


  Sore va cînta în deschiderea concertului lui Smiley


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Secretele lui Robert De Niro


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Mereu provocatoare


  Kendall Jenner, aproape goală la Cannes


  18.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  După șase luni vrea să fie liber


  Afaceristul Ioan Neculaie scapă de pușcărie


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Șofer RATBV prins cu alcoolemie de 0,39 la mie în timpul serviciului


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Primăria caută scenă și aparatură de sunet pentru evenimentele dedicate Centenarului


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Brașov, Constanța și București, într-o asociație de promovare a turismului


  18.05.2018
 • ➤ Local


  A început sezonul nunților! Iată cum să te pregătești dacă esti invitat!


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Intervenție de urgență


  Peste 40 de arbori din oraș vor fi tăiați


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  „Producția de elicoptere de atac și utilitare la Brașov va crea locuri de muncă“


  18.05.2018
 • ➤ Eveniment


  PNL Brașov strînge semnături împotriva modificării contribuțiilor la Pilonul II de pensii


  18.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Ediție aniversară


  A fost stabilită data Festivalului „Cerbul de Aur“


  18.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Război total


  Ludovic Orban a depus o plîngere penală împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Dragnea


  18.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Firea s-a prezentat în fața oficialilor europeni ca fiind „primarul general al României”


  18.05.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Nu a fost un accident


  Catrinel Menghia și-a arătat chiloțeii la Cannes


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Gabriela Cristea, aruncată în lupta pentru audiență cu principalele jurnale de știri


  18.05.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  România a pierdut încă un titan al cinematografiei


  18.05.2018
 • ➤ Life


  Sean Paul va concerta la Arenele Romane


  18.05.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Virgil Onițiu - „ziditorul de idealuri” (II)


  18.05.2018
 • ➤ Sport


  Ultimul meci acasă pentru Olimpic Cetate Rîșnov


  18.05.2018
 • ➤ Sport


  Greg Lindqvist s-a întors la Corona


  18.05.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Viorica Dăncilă, întîlnire cu Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel

  Articolul următor

  A avut premiera în 1882, la Șaguna


  „Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.182 milisecunde, încărcat în milisecunde