Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

În premieră


BAC-ul începe cu circ

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 12.02.2018
• Sindicatele din învățămînt susțin că desfășurarea probelor de competențe este ilegală
• Elevii înscriși la examen nu sînt încă absolvenți de liceu
Bacalaureatul din acest an începe, în premieră, astăzi, 12 februarie, și stă sub un uriaș semn de întrebare: Cît de legal este să intre în examen elevi care încă nu au promovat liceul, cu toate că așa cere explicit Legea Educației? Potrivit ziare.com, încurcătura a fost produsă de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, cel care a semnat Ordinul de ministru potrivit căruia anul acesta probele privind evaluarea competențelor se desfășoară în luna februarie, cu mult înainte de încheierea cursurilor și a anului școlar.

Sindicatele susțin că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației

Sindicatele din Învățămînt trag un semnal de alarmă și spun că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației. „Examenul de Bacalaureat evaluează competențele, nivelul de cultură generală și specializarea printre absolvenții de liceu. În momentul de față, conform calendarului, participă, începînd de mîine (astăzi - n.r.) toți elevii din clasele a XII-a la evaluarea competențelor lingvistice și digitale. Din punctul nostru de vedere nu este legal, deoarece, așa cum prevede metodologia, ar trebui să participe doar absolvenții de liceu“, a declarat la EuropaFm vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt, Eugenia Sandu. Sindicaliștii mai spun că acest calendar va duce la situații bizare, care nu au soluții în lege. „Elevii vor participa la evaluarea competențelor, foarte mulți vor lua aceste competențe, dar unii pot ajunge în situații de corigențe sau chiar de repetenție pînă la sfîrșitul anului școlar. Nu știm ce se va întîmpla cu acești elevi care iau aceste competențe și nu se vor prezentra la proba scrisă. Nu este prevăzut nicăieri ce anume se va întîmpla cu ei“, a mai spus liderul FSLI.

Ce prevede Legea Educației

În 2017, la fel ca și în anii anteriori, se încheiau mai întîi cursurile clasei a XII-a/XIII-a, și abia apoi începea examenul de Bacalaureat, cu probele de competențe urmate de probele scrise. Legea Educației prevede la art. 77: „(1) Absolvenții învățămîntului liceal primesc diplomă de absolvire și foaia matricolă, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățămîntul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat. (2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat“. Mai mult, conform aceluiași articol, susținerea probelor A, B, C, D privind evaluarea competențelor este parte integrantă din examenul național de bacalaureat. Prin urmare, problema nu este cînd se susțin probele de competențe, ci cine le poate susține, iar legea răspunde clar: doar promovații.

Fost secretar de stat în MEN: Se încalcă legea

Inițial, semnalul de alarmă a fost tras pe Facebook de Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în mandatul lui Daniel Funeriu. „În acest moment se încalcă prevederile unei legi organice, Legea Educației Naționale, cu privire la cei care pot să susțină examenul de Bacalaureat. Nu te poți înscrie la examenul de Bacalaureat dacă nu ai promovat inclusiv clasa a XII-a sau a XIII-a de liceu. Mutînd competențele în februarie, se bat cap în cap aceste două opțiuni: opțiunea de a susține în februarie probele de competențe cu opțiunea de a susține Bacalaureatul de către cei promovați. Probele de competențe fac parte integrantă din examenul de Bacalaureat“, a declarat Oana Badea care a avertizat că se încalcă flagrant legea, iar unul dintre riscuri este ca ordinul de ministru să fie atacat în contencios administrativ.
Oana Badea a publicat și un răspuns al Ministerului Educației oferit vicepreședintelui Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, Florica Cherecheș, care a făcut o interpelare pe această temă, la sfîrșitul anului trecut. Fostul secretar de stat afirmă că răspunsul Ministerului Educației este „incomplet, inexact și inacceptabil“, pentru că nu poți citi art. 78 trecînd peste art. 77, cel care lămurește cine poate susține bacalaureatul: „Pînă în 2018, art. 78 invocat în răspuns a fost respectat integral pentru că: anul școlar începe la 1 septembrie și se termină la 31 august; înscrierea candidaților la prima sesiune a bacalaureatului în luna mai, ultima saptămînă de cursuri a clasei a XII-a, era după încheierea situației școlare a acestora; probele de competențe desfășurate la începutul lui iunie erau în cadrul semestrului al II-lea“, explică Oana Badea.

Elevii, puși să semneze că sînt absolvenți

În plus, Oana Badea afirmă că elevii au fost puși să semneze că sînt deja absolvenți. „Uitîndu-mă pe cererea de înscriere, îmi dau seama cît de catastrofală este situația. Practic, toți cei înscriși au declarat în fals că sînt absolvenți. De aceea, tace Ministerul. Nu știu dacă nu e instigare la fals și uz de fals așa ceva. Nici măcar nu au adaptat cererea de înscriere la situația pe care au creat-o. Totuși, liceenii nu au nicio vină”, a menționat Oana Badea pentru ziare.com.
Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) se vor desfășura în perioada 12-22 februarie 2018. Sînt așteptați să participe peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a, dar și absolvenți din promoțiile anterioare. La Brașov, peste 3.900 de absolvenți s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului.
Examenul național de bacalaureat începe, în premieră, din februarie. Astăzi debutează prima sesiune cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua marți și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă ce va avea loc miercuri și joi. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Ce datorii poartă în spinare contribuabilii brașoveni


Agenția Fitch: Brașovul are un buget echilibrat

În premieră


BAC-ul începe cu circ

Obligație pentru dezvoltatorii imobiliari


Două locuri de parcare pentru fiecare locuință

Crimă pe strada Înfrățirii


Un băiat de 17 ani și-a ucis fratele mai mare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BRAȘOV BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  ”METODA ACCIDENTUL” CONTINUĂ SĂ FIE O SURSĂ DE ÎMBOGĂȚIRE A INFRACTORILOR


  19.02.2018
 • ➤ National


  Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt anunță declanșarea protestelor


  19.02.2018
 • ➤ Economic


  Teodorovici despre creșterea inflației: Mă îngrijorează, dar nu există doar factori interni


  19.02.2018
 • ➤ Local


  IntragraHR, agenția de recrutări care te ajută să regăsești cei mai potriviți oameni pentru creșterea businessul-ului tău


  19.02.2018
 • ➤ Prima pagina


  Pînă nu se dărîmă


  Sprijin pentru vechile ziduri de sprijin


  19.02.2018
 • ➤ Religie


  De azi începe Postul Paștelui


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Reașezare


  Mutări de Birouri si Servicii, la Primăria Brașov


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B și C


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Week-end încărcat pentru salvatorii montani din Brașov


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Expoziție foto-documentară despre Marea Unire la Casa Sfatului


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Pregătiri pentru Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană


  19.02.2018
 • ➤ Eveniment


  Primarul Comunei Homorod, în incompatibilitate


  19.02.2018
 • ➤ Actualitate


  Start la depunere


  O nouă sesiune de finanțare pe Ghidul cultural al Primăriei


  19.02.2018
 • ➤ National


  Întîi dai, pe urmă speri să recuperezi


  Teodorovici promite alte corecții la lefuri și drepturi


  19.02.2018
 • ➤ National


  Canada ar putea reintroduce vizele pentru români


  19.02.2018
 • ➤ National


  Rezoluție dorită de PSD: Justiția nu e independentă


  19.02.2018
 • ➤ Life


  Un cerc de motivări


  Roxana Ionescu: „Mi-am schimbat stilul de viață“


  19.02.2018
 • ➤ Life


  Celebrul Johnny Hallyday a lăsat datorii imense


  19.02.2018
 • ➤ Life


  Jennifer Aniston și Justin Theroux divorțează după doar doi ani de mariaj


  19.02.2018
 • ➤ Life


  Metallica a lansat o colecție de modă împreună cu Vans


  19.02.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Băuturi care previn demența și susțin funcția cerebrală


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  Performanța Ighiu s-a impus și la Tărlungeni


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  AFC Hărman și Olimpic Zărnești, învinse de CSA Steaua


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  Săcelenii s-au antrenat cu juniorii A de la Colțea Brașov


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  Halep revine pe primul loc în clasamentul WTA!


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  Cupa României


  Corona, calificată în sferturile de finală


  19.02.2018
 • ➤ Sport


  Final de cantonament


  AS SR Brașov, joc entuziasmant cu Cetate Rîșnov


  19.02.2018
 • ➤ National


  Rezoluția pe care o va lansa PSD la Congresul din martie: Justiția nu este independentă


  18.02.2018
 • ➤ Local


  Trei tineri rătăciți în Postăvarul


  18.02.2018
 • ➤ Local


  Trafic îngreunat pe DN1:între Predeal și Bușteni se circulă cu 10 km pe oră


  18.02.2018
 • ➤ Economic


  O nouă extragere, astăzi, la loteria bonurilor fiscale


  18.02.2018
 • ➤ Sport


  Aur și argint pentru patinatoarele Coronei la concursul internațional Olympic Hopes


  18.02.2018
 • ➤ National


  Elena Udrea dezvăluie că este însărcinată cu gemeni și va mai rămîne o vreme în Costa Rica


  18.02.2018
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov va găzdui Turneul Final 4 al Ligii Europei Centrale


  18.02.2018
 • ➤ International


  Un avion cu 66 de persoane la bord s-a prăbușit în Iran


  18.02.2018
 • ➤ National


  Mai multe localități din Republica Moldova au semnat o Declarație simbolică de unire cu România


  17.02.2018
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei merg mai departe în sferturile de finală ale Cupei României


  17.02.2018
 • ➤ National


  CNAS: Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B și C


  17.02.2018
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov, victorie cu Cetate Rîșnov/ Prestație excelentă a stegarilor


  17.02.2018
 • ➤ International


  Canada ar putea reintroduce vizele


  17.02.2018
 • ➤ National


  Bogdan Despescu, fostul șef al Poliției: Dețineam date despre intenția doamnei ministru de a mă schimba. Raportul prezintă informații nereale


  17.02.2018
 • ➤ International


  Stare de urgență în Mexic după un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe Richter


  17.02.2018
 • ➤ National


  18 comisari și agenți șefi l-au protejat pe polițistul pedofil


  16.02.2018
 • ➤ Sport


  Wozniacki rămîne pe primul loc în clasamentul WTA


  Simona Halep s-a retras de la Doha!


  16.02.2018
 • ➤ Local


  Primarul comunei Homorod, declarat incompatibil de către ANI


  16.02.2018
 • ➤ Economic


  Teodorovici: Persoanele afectate de schimbările fiscale își vor putea recupera sumele plătite în plus


  16.02.2018
 • ➤ Life


  Începe anul Cîinelui chinezesc


  16.02.2018
 • ➤ Local


  Prima sesiune de depunere a proiectelor prin Ghidul Cultural a fost lansată vineri


  16.02.2018
 • ➤ Local


  Și-a bătut iubita de Valentine’s day


  16.02.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dezbatere pe buget


  De unde vin și pe ce se duc banii Brașovului în 2018

  Articolul următor

  Ce datorii poartă în spinare contribuabilii brașoveni


  Agenția Fitch: Brașovul are un buget echilibrat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.662 milisecunde, încărcat în milisecunde