Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

În premieră


BAC-ul începe cu circ

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 12.02.2018
• Sindicatele din învățămînt susțin că desfășurarea probelor de competențe este ilegală
• Elevii înscriși la examen nu sînt încă absolvenți de liceu
Bacalaureatul din acest an începe, în premieră, astăzi, 12 februarie, și stă sub un uriaș semn de întrebare: Cît de legal este să intre în examen elevi care încă nu au promovat liceul, cu toate că așa cere explicit Legea Educației? Potrivit ziare.com, încurcătura a fost produsă de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, cel care a semnat Ordinul de ministru potrivit căruia anul acesta probele privind evaluarea competențelor se desfășoară în luna februarie, cu mult înainte de încheierea cursurilor și a anului școlar.

Sindicatele susțin că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației

Sindicatele din Învățămînt trag un semnal de alarmă și spun că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației. „Examenul de Bacalaureat evaluează competențele, nivelul de cultură generală și specializarea printre absolvenții de liceu. În momentul de față, conform calendarului, participă, începînd de mîine (astăzi - n.r.) toți elevii din clasele a XII-a la evaluarea competențelor lingvistice și digitale. Din punctul nostru de vedere nu este legal, deoarece, așa cum prevede metodologia, ar trebui să participe doar absolvenții de liceu“, a declarat la EuropaFm vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt, Eugenia Sandu. Sindicaliștii mai spun că acest calendar va duce la situații bizare, care nu au soluții în lege. „Elevii vor participa la evaluarea competențelor, foarte mulți vor lua aceste competențe, dar unii pot ajunge în situații de corigențe sau chiar de repetenție pînă la sfîrșitul anului școlar. Nu știm ce se va întîmpla cu acești elevi care iau aceste competențe și nu se vor prezentra la proba scrisă. Nu este prevăzut nicăieri ce anume se va întîmpla cu ei“, a mai spus liderul FSLI.

Ce prevede Legea Educației

În 2017, la fel ca și în anii anteriori, se încheiau mai întîi cursurile clasei a XII-a/XIII-a, și abia apoi începea examenul de Bacalaureat, cu probele de competențe urmate de probele scrise. Legea Educației prevede la art. 77: „(1) Absolvenții învățămîntului liceal primesc diplomă de absolvire și foaia matricolă, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățămîntul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat. (2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat“. Mai mult, conform aceluiași articol, susținerea probelor A, B, C, D privind evaluarea competențelor este parte integrantă din examenul național de bacalaureat. Prin urmare, problema nu este cînd se susțin probele de competențe, ci cine le poate susține, iar legea răspunde clar: doar promovații.

Fost secretar de stat în MEN: Se încalcă legea

Inițial, semnalul de alarmă a fost tras pe Facebook de Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în mandatul lui Daniel Funeriu. „În acest moment se încalcă prevederile unei legi organice, Legea Educației Naționale, cu privire la cei care pot să susțină examenul de Bacalaureat. Nu te poți înscrie la examenul de Bacalaureat dacă nu ai promovat inclusiv clasa a XII-a sau a XIII-a de liceu. Mutînd competențele în februarie, se bat cap în cap aceste două opțiuni: opțiunea de a susține în februarie probele de competențe cu opțiunea de a susține Bacalaureatul de către cei promovați. Probele de competențe fac parte integrantă din examenul de Bacalaureat“, a declarat Oana Badea care a avertizat că se încalcă flagrant legea, iar unul dintre riscuri este ca ordinul de ministru să fie atacat în contencios administrativ.
Oana Badea a publicat și un răspuns al Ministerului Educației oferit vicepreședintelui Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, Florica Cherecheș, care a făcut o interpelare pe această temă, la sfîrșitul anului trecut. Fostul secretar de stat afirmă că răspunsul Ministerului Educației este „incomplet, inexact și inacceptabil“, pentru că nu poți citi art. 78 trecînd peste art. 77, cel care lămurește cine poate susține bacalaureatul: „Pînă în 2018, art. 78 invocat în răspuns a fost respectat integral pentru că: anul școlar începe la 1 septembrie și se termină la 31 august; înscrierea candidaților la prima sesiune a bacalaureatului în luna mai, ultima saptămînă de cursuri a clasei a XII-a, era după încheierea situației școlare a acestora; probele de competențe desfășurate la începutul lui iunie erau în cadrul semestrului al II-lea“, explică Oana Badea.

Elevii, puși să semneze că sînt absolvenți

În plus, Oana Badea afirmă că elevii au fost puși să semneze că sînt deja absolvenți. „Uitîndu-mă pe cererea de înscriere, îmi dau seama cît de catastrofală este situația. Practic, toți cei înscriși au declarat în fals că sînt absolvenți. De aceea, tace Ministerul. Nu știu dacă nu e instigare la fals și uz de fals așa ceva. Nici măcar nu au adaptat cererea de înscriere la situația pe care au creat-o. Totuși, liceenii nu au nicio vină”, a menționat Oana Badea pentru ziare.com.
Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) se vor desfășura în perioada 12-22 februarie 2018. Sînt așteptați să participe peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a, dar și absolvenți din promoțiile anterioare. La Brașov, peste 3.900 de absolvenți s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului.
Examenul național de bacalaureat începe, în premieră, din februarie. Astăzi debutează prima sesiune cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua marți și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă ce va avea loc miercuri și joi. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Solidari cu protestul diasporei de la București


„Dragnea nu uita, Brașovul nu te vrea“

„România se adună - Protest pentru o Românie curată“


Brașovenii se organizează pentru protestul din 10 august

Investiție din Fondul European de Dezvoltare Regională


Brașovul va avea Maternitate de cinci stele
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov și-a prezentat lotul într-un amical cu Cetate Rîșnov/ Ema Popa și Avram au marcat golurile victoriei


  18.08.2018
 • ➤ Sport


  Liga 2. Chindia Tîrgoviște, lider cu punctaj maxim în trei etape


  18.08.2018
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Anunț începere proiect ”CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE ARTICOLE PVC MICROINJECTIE”


  18.08.2018
 • ➤ Sport


  Simona Halep: "Refuz să pierd!"


  18.08.2018
 • ➤ Sport


  Programul turului pentru stegari


  Liga 3. Cu cine joacă AS SR Brașov, AFC Hărman și Cetate Rîșnov în prima etapă


  17.08.2018
 • ➤ National


  Ploi torențiale în weekend în toată țara


  17.08.2018
 • ➤ National


  Guvernul ar fi trimis o scrisoare președintelui CE în care arată că forțele de ordine au acționat legal în 10 august și că Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Idei de vacanță


  Locuri românești desprinse din poveste


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Merită să le încerci


  Obiceiuri care te fac să arăți mai tînără


  17.08.2018
 • ➤ Local


  Cum iți poți amenaja o mansardă primitoare fară a cheltui sume exorbitante?


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Slăbiciuni recunoscute


  Băuturile preferate ale celebrităților


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Pushkar, orașul în care este interzisă carnea


  Locul unde vaca e zeiță


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Ce sfat a refuzat Jennifer Lopez?


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Mărturisire


  Beyonce, descendenta unui stăpîn de sclavi


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Cum a intrat la facultatea de teatru Pavel Bartoș


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Ar merge acolo mereu


  Zîna se relaxează în insula Capri


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Cum s-au schimbat de atunci


  Copii diabolici din filme horror


  17.08.2018
 • ➤ Prima pagina


  Dacă nu apar probleme


  La sfîrșitul lui noiembrie, aeroportul va avea căi de rulare


  17.08.2018
 • ➤ Eveniment


  Pentru ridicarea scenei „Cerbului de Aur“


  Piața Sfatului intră în șantier


  17.08.2018
 • ➤ Eveniment


  Cîrciuma din Sîmbăta de Sus devine primărie


  17.08.2018
 • ➤ Eveniment


  Proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor în Brașov


  17.08.2018
 • ➤ Eveniment


  Înconjurul Mont Blancului în mai puțin de 46 de ore pentru noul centru HOSPICE


  17.08.2018
 • ➤ Eveniment


  ProDemocrația, plîngere penală împotriva deputatului „Mitralieră“


  17.08.2018
 • ➤ Actualitate


  Ghid turistic digital Brașov Tourism App


  Aplicație mobilă pentru turiștii care vizitează județul Brașov


  17.08.2018
 • ➤ National


  Gazați cu orto-clorobenzalmalanonitril în Piața Victoriei


  Gaze interzise în război, folosite de jandarmi împotriva protestatarilor


  17.08.2018
 • ➤ National


  Ecaterina Andronescu cere demisia lui Dragnea


  17.08.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.08.2018
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Anunț începere proiect ”CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE ARTICOLE PVC MICROINJECTIE”


  17.08.2018
 • ➤ Life


  În duet


  Raluka și Ana Baniciu, concurente în noul sezon „Te cunosc de undeva“


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Connect-R și Misha au divorțat


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Meghan Markle, însărcinată cu gemeni?


  17.08.2018
 • ➤ Life


  Johnny Depp pune divorțul de Amber Heard pe seama unui incident cu excremente


  17.08.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Sextil Pușcariu, luptător în Bucovina în România Mare (l)


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  Flavia Ferenczi vine la Olimpia CSU Brașov


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  Program schimbat


  Infirmerie plină la Corona


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  AFC Hărman și Cetate Rîșnov continuă aventura în Cupa României


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  Scandalos!


  FRF a aruncat Brașovul în Seria a 3-a!


  17.08.2018
 • ➤ Sport


  FCSB și CFR Cluj s-au calificat în playoff-ul Europa League


  16.08.2018
 • ➤ Sport


  Oficialii Brașovului, revoltați!


  S-au stabilit seriile Ligii 3. AS SR Brașov a fost repartizată în Seria a 3-a, Hărmanul și Rîșnovul în Seria a 5-a!


  16.08.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cîntăreața americană Aretha Franklin a murit


  16.08.2018
 • ➤ National


  Parchetul General a publicat lista muniției folosită de Jandarmerie pe 10 august


  16.08.2018
 • ➤ Local


  Joc strămoșesc al junilor, duminica aceasta în Șchei


  16.08.2018
 • ➤ Sport


  Meciul Simona Halep - Ajla Tomljanovic se reia astăzi, de la ora 20.00


  16.08.2018
 • ➤ Sport


  Cupa României. AFC Hărman și Cetate Rîșnov s-au calificat în faza a treia


  15.08.2018
 • ➤ Local


  Brașoveni, prădați pe plajă la Mamaia


  15.08.2018
 • ➤ National


  192 de plîngeri înregistrate împotriva jandarmilor. Procuror: Agresiunea nu se justifică


  15.08.2018
 • ➤ National


  USR a strîns semnăturile necesare pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”


  15.08.2018
 • ➤ Religie


  Noul șef interimar al Jandarmeriei este din Teleorman


  15.08.2018
 • ➤ Local


  Accident rutier cu 3 victime lîngă Codlea


  15.08.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dezbatere pe buget


  De unde vin și pe ce se duc banii Brașovului în 2018

  Articolul următor

  Ce datorii poartă în spinare contribuabilii brașoveni


  Agenția Fitch: Brașovul are un buget echilibrat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.880 milisecunde, încărcat în milisecunde