Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

În premieră


BAC-ul începe cu circ

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 12.02.2018
• Sindicatele din învățămînt susțin că desfășurarea probelor de competențe este ilegală
• Elevii înscriși la examen nu sînt încă absolvenți de liceu
Bacalaureatul din acest an începe, în premieră, astăzi, 12 februarie, și stă sub un uriaș semn de întrebare: Cît de legal este să intre în examen elevi care încă nu au promovat liceul, cu toate că așa cere explicit Legea Educației? Potrivit ziare.com, încurcătura a fost produsă de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, cel care a semnat Ordinul de ministru potrivit căruia anul acesta probele privind evaluarea competențelor se desfășoară în luna februarie, cu mult înainte de încheierea cursurilor și a anului școlar.

Sindicatele susțin că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației

Sindicatele din Învățămînt trag un semnal de alarmă și spun că organizarea acestor probe în februarie nu respectă Legea Educației. „Examenul de Bacalaureat evaluează competențele, nivelul de cultură generală și specializarea printre absolvenții de liceu. În momentul de față, conform calendarului, participă, începînd de mîine (astăzi - n.r.) toți elevii din clasele a XII-a la evaluarea competențelor lingvistice și digitale. Din punctul nostru de vedere nu este legal, deoarece, așa cum prevede metodologia, ar trebui să participe doar absolvenții de liceu“, a declarat la EuropaFm vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt, Eugenia Sandu. Sindicaliștii mai spun că acest calendar va duce la situații bizare, care nu au soluții în lege. „Elevii vor participa la evaluarea competențelor, foarte mulți vor lua aceste competențe, dar unii pot ajunge în situații de corigențe sau chiar de repetenție pînă la sfîrșitul anului școlar. Nu știm ce se va întîmpla cu acești elevi care iau aceste competențe și nu se vor prezentra la proba scrisă. Nu este prevăzut nicăieri ce anume se va întîmpla cu ei“, a mai spus liderul FSLI.

Ce prevede Legea Educației

În 2017, la fel ca și în anii anteriori, se încheiau mai întîi cursurile clasei a XII-a/XIII-a, și abia apoi începea examenul de Bacalaureat, cu probele de competențe urmate de probele scrise. Legea Educației prevede la art. 77: „(1) Absolvenții învățămîntului liceal primesc diplomă de absolvire și foaia matricolă, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățămîntul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat. (2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat“. Mai mult, conform aceluiași articol, susținerea probelor A, B, C, D privind evaluarea competențelor este parte integrantă din examenul național de bacalaureat. Prin urmare, problema nu este cînd se susțin probele de competențe, ci cine le poate susține, iar legea răspunde clar: doar promovații.

Fost secretar de stat în MEN: Se încalcă legea

Inițial, semnalul de alarmă a fost tras pe Facebook de Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în mandatul lui Daniel Funeriu. „În acest moment se încalcă prevederile unei legi organice, Legea Educației Naționale, cu privire la cei care pot să susțină examenul de Bacalaureat. Nu te poți înscrie la examenul de Bacalaureat dacă nu ai promovat inclusiv clasa a XII-a sau a XIII-a de liceu. Mutînd competențele în februarie, se bat cap în cap aceste două opțiuni: opțiunea de a susține în februarie probele de competențe cu opțiunea de a susține Bacalaureatul de către cei promovați. Probele de competențe fac parte integrantă din examenul de Bacalaureat“, a declarat Oana Badea care a avertizat că se încalcă flagrant legea, iar unul dintre riscuri este ca ordinul de ministru să fie atacat în contencios administrativ.
Oana Badea a publicat și un răspuns al Ministerului Educației oferit vicepreședintelui Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, Florica Cherecheș, care a făcut o interpelare pe această temă, la sfîrșitul anului trecut. Fostul secretar de stat afirmă că răspunsul Ministerului Educației este „incomplet, inexact și inacceptabil“, pentru că nu poți citi art. 78 trecînd peste art. 77, cel care lămurește cine poate susține bacalaureatul: „Pînă în 2018, art. 78 invocat în răspuns a fost respectat integral pentru că: anul școlar începe la 1 septembrie și se termină la 31 august; înscrierea candidaților la prima sesiune a bacalaureatului în luna mai, ultima saptămînă de cursuri a clasei a XII-a, era după încheierea situației școlare a acestora; probele de competențe desfășurate la începutul lui iunie erau în cadrul semestrului al II-lea“, explică Oana Badea.

Elevii, puși să semneze că sînt absolvenți

În plus, Oana Badea afirmă că elevii au fost puși să semneze că sînt deja absolvenți. „Uitîndu-mă pe cererea de înscriere, îmi dau seama cît de catastrofală este situația. Practic, toți cei înscriși au declarat în fals că sînt absolvenți. De aceea, tace Ministerul. Nu știu dacă nu e instigare la fals și uz de fals așa ceva. Nici măcar nu au adaptat cererea de înscriere la situația pe care au creat-o. Totuși, liceenii nu au nicio vină”, a menționat Oana Badea pentru ziare.com.
Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) se vor desfășura în perioada 12-22 februarie 2018. Sînt așteptați să participe peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a, dar și absolvenți din promoțiile anterioare. La Brașov, peste 3.900 de absolvenți s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului.
Examenul național de bacalaureat începe, în premieră, din februarie. Astăzi debutează prima sesiune cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua marți și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă ce va avea loc miercuri și joi. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

După șase luni vrea să fie liber


Afaceristul Ioan Neculaie scapă de pușcărie

A avut premiera în 1882, la Șaguna


„Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

Mii de români în stradă:


„Demisia, Dăncilă!“

Extinderea și modernizarea iluminatului public


Peste 9 milioane de lei pentru lumina Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  ITM Brașov s-a implicat în proiectul „AVE - ASTA VREAU EU!“


  Azi 20:48
 • ➤ National


  Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă


  Azi 19:04
 • ➤ National


  Iohannis întreabă Guvernul: Ce aveți de gînd cu Pilonul II de pensii? Mai aveți bani de pensii pînă la sfîrșitul anului?


  Azi 18:19
 • ➤ Local


  Eurodeputatul PSD Răzvan Popa: Nu discriminați românii din Austria!


  Azi 16:01
 • ➤ Local


  Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Brașov


  Azi 15:21
 • ➤ National


  Gestul făcut de Ion Iliescu, după ce un bărbat i-a strigat: ”Ești un criminal! Comunistule!”


  Azi 13:44
 • ➤ National


  A fost stabilită data alegerilor pentru Parlamentul European


  Azi 13:37
 • ➤ Prima pagina


  Dilemă


  Lucrări noi pe dealurile din Schei?


  Azi 09:46
 • ➤ Eveniment


  Dorința Guvernului


  Toate aplicațiile de taxi vor fi controlate de firmele de taximetrie


  Azi 09:43
 • ➤ Eveniment


  Tînăr de 27 de ani, dispărut în zona barajului Viștea de Jos


  Azi 09:40
 • ➤ Eveniment


  Sistemul video pentru stațiile ITP devine obligatoriu


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  ANAF vinde mașini cu prețuri reduse


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Festivalul „Săptămîna Studenților“ brașoveni


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Alergătorii internaționali ai Crosului pentru Pace vor fi primiți la Școala nr. 2 din Rîșnov


  Azi 09:32
 • ➤ Eveniment


  Sensurile unice din Schei ar putea fi schimbate după mai puțin de o lună


  Azi 09:31
 • ➤ Actualitate


  În căutare de ajutor


  Cu aeroportul la Bruxelles


  Azi 09:26
 • ➤ National


  Guvernul vrea să acorde împrumuturi fără dobîndă tinerilor, chiar și celor fără venit


  Azi 09:24
 • ➤ Actualitate


  Niciun proiect de asistență socială nu a obținut finanțare de la CJ


  Azi 09:22
 • ➤ National


  „Cum suportați să fiți ciuca bătăilor în țara asta?“


  Alt stol de porumbei din gura premierului Dăncilă


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Victor Ponta amenință guvernul cu plîngere penală pentru „infracțiunea de furt calificat”


  Azi 09:06
 • ➤ Economic


  O chestiune financiar-contabilă?


  Dragnea admite posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către Pilonul II


  Azi 09:00
 • ➤ Doctor


  Transplant cu ureche ,,crescut㓠pe antebraț


  Azi 08:54
 • ➤ Doctor


  Medicii cardiologi, semnal de alarmă: Fibrilația atrială nu are simptome și poate conduce la accidente vasculare cerebrale


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Gustos și sănătos


  Ananasul are efecte miraculoase


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Structura creierului adulților este diferită în funcție de statutul socio-economic


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Endometrioza, boala pe care medicina încă nu a elucidat-o


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Topește stratul de grăsime


  Socul, cel mai sănătos ceai de vară


  Azi 08:42
 • ➤ Doctor


  Usturoiul proaspăt face bine la inimă


  Azi 08:39
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de dud te scapă de afte


  Azi 08:37
 • ➤ Doctor


  Țelina regenerează ficatul


  Azi 08:36
 • ➤ Doctor


  Dieta cu banane face furori în lume


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Un anunț discret


  Feli Donose este însărcinată


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Hugh Grant se însoară prima oară la 57 de ani


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Beyonce a cumpărat o biserică din New Orleans


  Azi 08:28
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Eugen Axinte. Reveriile între neant și lumini


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Simona Halep despre cauzele eșecului din finala de la Roma


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Handbal


  Junioarele II și junioarele V de la Corona s-au calificat la turneul final


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Alegeri AJF Brașov. Goga, victorie zdrobitoare! Bărbuță a mai pierdut o bătălie


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  Gloriile stegare au analizat meciul AS SR Brașov - ACS Steagu Roșu


  Azi 08:00
 • ➤ National


  Iohannis refuză să comenteze plîngerea lui Ludovic Orban la adresa premierului Dăncilă


  21.05.2018
 • ➤ National


  Guvernul vrea ca toate aplicațiile de taxi să fie controlate de firmele de taximetrie


  21.05.2018
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BRAȘOV - BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  „SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII” 21 – 25 mai 2018


  21.05.2018
 • ➤ Local


  Cafeaua, o veritabilă bautură cu care ne răsfățăm in fiecare dimineață


  21.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  Protest al procurorilor din Brașov


  21.05.2018
 • ➤ Local


  O intenție periculoasă


  Contribuțiile la Pilonul II de pensii, suspendate în perioada iulie-decembrie


  21.05.2018
 • ➤ Local


  Arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc


  21.05.2018
 • ➤ Local


  O polițistă aflată în misiune, rănită într-un accident rutier


  21.05.2018
 • ➤ Local


  Bătaie în trafic, în Brașov


  21.05.2018
 • ➤ Local


  Șoferii prinși cu ITP expirat rămîn fără talon și plăcuțe


  21.05.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dezbatere pe buget


  De unde vin și pe ce se duc banii Brașovului în 2018

  Articolul următor

  Ce datorii poartă în spinare contribuabilii brașoveni


  Agenția Fitch: Brașovul are un buget echilibrat

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.329 milisecunde, încărcat în milisecunde