Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Elevii se întorc de azi în bănci


Începe încă un an școlar buimac

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 11.09.2017
Noul an școlar începe azi în 251 de unități de învățămînt din tot județul, în care învață peste 80.000 de elevi. Față de anul școlar trecut, Ministerul Educației a stabilit și cîteva noutăți. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele orale ale examenului de Bacalaureat, în timpul semestrului al II-lea, în luna februarie, iar profesorii vor putea corecta de acasă, online, lucrările candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Dincolo de noutăți, multe dintre probleme rămîn aceleași: profesori insuficienți, programe școlare învechite și necorelate cu piața muncii, iar elevii de clasa a V-a încep cursurile fără a avea toate manualele pe bănci. Primesc în schimb un Compendiu care reunește toate materiile pentru care nu există manuale la începutul anului școlar.

119 școli încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu

În Brașov, dacă, spre deosebire de alți ani, unitățile de învățămînt au reușit să își rezolve problemele de igienă - doar șapte dintre ele avînd încă toaleta în curte, potrivit precizărilor făcute de Inspectoratul Școlar Județean, jumătate dintre ele au, în schimb, probleme cu autorizațiile de securitate la incendiu. Din datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov (ISU), din cele 251 de unități de învățămînt din tot județul, 119 încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu. Doar 21 de școli au obținut această autoriație, în timp ce alte 111 nu necesită un astfel de document. Chiar și așa, anul școlar va începe peste tot, cu atît mai mult cu cît, la sfîrșitul săptămînii trecute, însuși premierul României, Mihai Tudose, a declarat c㠄lipsa autorizațiilor de funcționare este o falsă problemă”.

Și în acest an școlar, la catedră se vor regăsi unii profesori pensionari

Anul școlar începe azi în toate școlile brașovene, fără nicio excepție, fiecare dintre ele avînd autorizație sanitară și toate normele didactice acoperite. Potrivit inspectorului școlar general al județului Brașov, Ion Negrilă, la sfîrșitul săptămînii trecute au avut loc ultimele completări de norme și detașări, însă nu vor exista școli unde să nu fie acoperite toate normele. „În aceste zile încă mai au loc repartizări pe posturile vacante, completări de norme și detașări. Și în acest an vom avea la catedră cîteva zeci de profesori pensionari care au dorit să continue activitatea. Mai există cîteva cazuri de cadre didactice care au studii superioare, cu o anumită specializare, dar vor ocupa alt post didactic, acolo unde nu au fost ocupate în urma examenelor de definitivat și titularizare”, a declarat inspectorul general Ion Negrilă.

Două unități de învățămînt din Brașov, încă în șantier

În municipiul Brașov, unde se află 84 de unități de învățămînt, deschiderea anului școlar îi așteptă pe elevi cu igienizări proaspete în 82 de clădiri, pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane de lei în această vară. În două dintre ele, la Colegiul Economic „Andrei Bîrseanu“ și la Grădinița nr. 22 se va lucra și după această dată, dar fără a afecta procesul de educație, susțin reprezentanții municipalității. Copiii din clasele pregătitoare și clasele I vor primi, și în acest an, rechizitele gratuite în cadrul programului „Primul ghiozdan“. De aceste rechizite gratuite, plătite de la bugetul local, vor beneficia 2.448 de elevi din clasele pregătitoare și 2.550 de elevi din clasa I, „cumpărăturile“ costînd în acest an aproximativ 220.000 de lei.

Gratuitate pentru toți elevii fără absențe din Brașov, indiferent unde locuiesc

Începutul de an școlar îi va aștepta de elevii din municipiul Brașov și cu o noutate în ceea ce privește gratuitățile pe transportul public în comun al RATBv SA. Dacă, pînă acum, abonamente gratuite primeau doar elevii care locuiau la cel puțin două stații de școală, Consiliul Local a decis, în ședința de la sfîrșitul săptămînii trecute, să elimine criteriul de proximitate la acordarea acestui beneficiu. „Practic, după eliminarea acestui criteriu de proximitate, de gratuitatea la abonamentele pe transportul în comun vor beneficia toți elevii, singura condiție rămînînd, ca și pînă acum, ca ei să nu aibă absențe“, a explicat consilierul local Adrian Oprică.

50% la abonamente și pentru copiii între 5 și 6 ani

În plus, de o gratuitatea de 50% la abonamente vor beneficia și copiii cu vîrste între 5 și 6 ani, care merg la grădiniță.
În condițiile în care copiii cu vîrste sub 5 ani puteau călători gratuit, iar cei de la 7 ani în sus beneficiau deja de gratuitățile acordate elevilor, vîrsta de 5 - 6 ani era nereglementată pînă acum.
Astfel, pentru cei de 5 - 6 ani, părinții și bunicii care îi duceau la grădiniță erau obligați să plătească bilete sau abonamente întregi. Reducerea se va acorda, din acest an școlar, în baza unei adeverințe de la grădiniță.

Politicienii nu lipsesc în prima zi de școală

• Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, alături de primarul George Scripcaru, va participa la deschiderea anului școlar la Liceul „Andrei Mureșanu“, începînd cu ora 9.00. Primarul va fi prezent apoi la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Andrei Șaguna“, de la ora 10.00. Viceprimarul Costel Mihai va saluta începerea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 2, la ora 9.00, și apoi la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu“ de la ora 11.00. Viceprimarul Laszlo Barabas va fi alături de
elevii Școlii Gimnaziale nr. 15, de la ora 9.30, și apoi de elevii Liceului „Aprily Lajos“ de la 10.30. Vor participa la deschiderea anului șolar, în diferite școli din Brașov, și deputații și senatorii de Brașov care au primit special o zi liberă de la Parlament.

Structura anului școlar

• Structura anului școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018), împreună însumînd 35 de săptămîni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățămînt sînt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018), vacanța de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). De asemenea, clasele din învățămîntul primar, dar și grupele din învățămîntul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămîna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. În acest an școlar, programul național „Școala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și va fi derulat în intrevalul 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate școlară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

După șase luni vrea să fie liber


Afaceristul Ioan Neculaie scapă de pușcărie

A avut premiera în 1882, la Șaguna


„Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

Mii de români în stradă:


„Demisia, Dăncilă!“

Extinderea și modernizarea iluminatului public


Peste 9 milioane de lei pentru lumina Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Autobuzele de pe liniile RAT 18 și 26 vor circula pînă la IAR în weekend


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Protest la Electrica Brașov


  23.05.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea face o vizită în Elveția, exact în ziua în care ar urma să fie pronunțată sentința în dosarul angajărilor fictive


  23.05.2018
 • ➤ National


  Dragnea și Tăriceanu se întîlnesc cu premierul Dăncilă la Guvern


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Completează-ți ținutele elegante cu cele mai indrăznețe modele de genți din piele de la Peloro.ro


  23.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  Încercare de promovare


  Ministerul Turismului caută o rută medievală la Brașov


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Se înăspresc restricțiile pe drumul CET-ului


  23.05.2018
 • ➤ Local


  500 de lei amendă pentru abandonarea deșeurilor de construcții


  23.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Cu ce vești a venit la Brașov ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu


  Ajutor de stat, la groapa de gunoi


  23.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Propunere: CNAIR să întoarcă o parte din bani administrațiilor publice locale


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Ministerul Mediului caută fonduri externe pentru a număra urșii


  Inventar la urși, înainte de recoltare?


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Cine răspunde?


  Scandalul pensiilor


  23.05.2018
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Creșterea competitivității firmei SC EURO BUSINES SRL prin achiziția de echipamente performante”


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă


  23.05.2018
 • ➤ Life


  Un nou sezon


  Lidia Buble, noua jurată din concursul „Next Star“


  23.05.2018
 • ➤ Life


  Soții Barack și Michelle Obama se lansează în producția de televiziune


  23.05.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum recuperăm vitaminele pierdute


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alex Mateiu vrea Cupa României cu Craiova


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Robert Ilyeș, selecționerul echipei Ținutului Secuiesc


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Un nou drum


  Schiul de la Corona Brașov, sub comanda lui Mihai Bâră


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alin Damian le-a închis gura celor de la ACS Steagu Roșu


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alegeri AJF Brașov


  Burleanu așteaptă Brașovul în Liga I


  23.05.2018
 • ➤ Local


  ITM Brașov s-a implicat în proiectul „AVE - ASTA VREAU EU!“


  22.05.2018
 • ➤ National


  Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă


  22.05.2018
 • ➤ National


  Iohannis întreabă Guvernul: Ce aveți de gînd cu Pilonul II de pensii? Mai aveți bani de pensii pînă la sfîrșitul anului?


  22.05.2018
 • ➤ Local


  Eurodeputatul PSD Răzvan Popa: Nu discriminați românii din Austria!


  22.05.2018
 • ➤ Local


  Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Brașov


  22.05.2018
 • ➤ National


  Gestul făcut de Ion Iliescu, după ce un bărbat i-a strigat: ”Ești un criminal! Comunistule!”


  22.05.2018
 • ➤ National


  A fost stabilită data alegerilor pentru Parlamentul European


  22.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  Dilemă


  Lucrări noi pe dealurile din Schei?


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Dorința Guvernului


  Toate aplicațiile de taxi vor fi controlate de firmele de taximetrie


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Tînăr de 27 de ani, dispărut în zona barajului Viștea de Jos


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Sistemul video pentru stațiile ITP devine obligatoriu


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  ANAF vinde mașini cu prețuri reduse


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Festivalul „Săptămîna Studenților“ brașoveni


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Alergătorii internaționali ai Crosului pentru Pace vor fi primiți la Școala nr. 2 din Rîșnov


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Sensurile unice din Schei ar putea fi schimbate după mai puțin de o lună


  22.05.2018
 • ➤ Actualitate


  În căutare de ajutor


  Cu aeroportul la Bruxelles


  22.05.2018
 • ➤ National


  Guvernul vrea să acorde împrumuturi fără dobîndă tinerilor, chiar și celor fără venit


  22.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Niciun proiect de asistență socială nu a obținut finanțare de la CJ


  22.05.2018
 • ➤ National


  „Cum suportați să fiți ciuca bătăilor în țara asta?“


  Alt stol de porumbei din gura premierului Dăncilă


  22.05.2018
 • ➤ National


  Victor Ponta amenință guvernul cu plîngere penală pentru „infracțiunea de furt calificat”


  22.05.2018
 • ➤ Economic


  O chestiune financiar-contabilă?


  Dragnea admite posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către Pilonul II


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Transplant cu ureche ,,crescut㓠pe antebraț


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Medicii cardiologi, semnal de alarmă: Fibrilația atrială nu are simptome și poate conduce la accidente vasculare cerebrale


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Gustos și sănătos


  Ananasul are efecte miraculoase


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Structura creierului adulților este diferită în funcție de statutul socio-economic


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Endometrioza, boala pe care medicina încă nu a elucidat-o


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Topește stratul de grăsime


  Socul, cel mai sănătos ceai de vară


  22.05.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-a terminat vacanța!


  Două școli din Brașov nu sînt gata pentru „primul clopoțel“

  Articolul următor

  Realizare de excepție


  Elevii Colegiului de Informatică au construit primele trei mașini electrice de curse din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 12.469 milisecunde, încărcat în milisecunde