Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Elevii se întorc de azi în bănci


Începe încă un an școlar buimac

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 11.09.2017
Noul an școlar începe azi în 251 de unități de învățămînt din tot județul, în care învață peste 80.000 de elevi. Față de anul școlar trecut, Ministerul Educației a stabilit și cîteva noutăți. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele orale ale examenului de Bacalaureat, în timpul semestrului al II-lea, în luna februarie, iar profesorii vor putea corecta de acasă, online, lucrările candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Dincolo de noutăți, multe dintre probleme rămîn aceleași: profesori insuficienți, programe școlare învechite și necorelate cu piața muncii, iar elevii de clasa a V-a încep cursurile fără a avea toate manualele pe bănci. Primesc în schimb un Compendiu care reunește toate materiile pentru care nu există manuale la începutul anului școlar.

119 școli încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu

În Brașov, dacă, spre deosebire de alți ani, unitățile de învățămînt au reușit să își rezolve problemele de igienă - doar șapte dintre ele avînd încă toaleta în curte, potrivit precizărilor făcute de Inspectoratul Școlar Județean, jumătate dintre ele au, în schimb, probleme cu autorizațiile de securitate la incendiu. Din datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov (ISU), din cele 251 de unități de învățămînt din tot județul, 119 încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu. Doar 21 de școli au obținut această autoriație, în timp ce alte 111 nu necesită un astfel de document. Chiar și așa, anul școlar va începe peste tot, cu atît mai mult cu cît, la sfîrșitul săptămînii trecute, însuși premierul României, Mihai Tudose, a declarat c㠄lipsa autorizațiilor de funcționare este o falsă problemă”.

Și în acest an școlar, la catedră se vor regăsi unii profesori pensionari

Anul școlar începe azi în toate școlile brașovene, fără nicio excepție, fiecare dintre ele avînd autorizație sanitară și toate normele didactice acoperite. Potrivit inspectorului școlar general al județului Brașov, Ion Negrilă, la sfîrșitul săptămînii trecute au avut loc ultimele completări de norme și detașări, însă nu vor exista școli unde să nu fie acoperite toate normele. „În aceste zile încă mai au loc repartizări pe posturile vacante, completări de norme și detașări. Și în acest an vom avea la catedră cîteva zeci de profesori pensionari care au dorit să continue activitatea. Mai există cîteva cazuri de cadre didactice care au studii superioare, cu o anumită specializare, dar vor ocupa alt post didactic, acolo unde nu au fost ocupate în urma examenelor de definitivat și titularizare”, a declarat inspectorul general Ion Negrilă.

Două unități de învățămînt din Brașov, încă în șantier

În municipiul Brașov, unde se află 84 de unități de învățămînt, deschiderea anului școlar îi așteptă pe elevi cu igienizări proaspete în 82 de clădiri, pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane de lei în această vară. În două dintre ele, la Colegiul Economic „Andrei Bîrseanu“ și la Grădinița nr. 22 se va lucra și după această dată, dar fără a afecta procesul de educație, susțin reprezentanții municipalității. Copiii din clasele pregătitoare și clasele I vor primi, și în acest an, rechizitele gratuite în cadrul programului „Primul ghiozdan“. De aceste rechizite gratuite, plătite de la bugetul local, vor beneficia 2.448 de elevi din clasele pregătitoare și 2.550 de elevi din clasa I, „cumpărăturile“ costînd în acest an aproximativ 220.000 de lei.

Gratuitate pentru toți elevii fără absențe din Brașov, indiferent unde locuiesc

Începutul de an școlar îi va aștepta de elevii din municipiul Brașov și cu o noutate în ceea ce privește gratuitățile pe transportul public în comun al RATBv SA. Dacă, pînă acum, abonamente gratuite primeau doar elevii care locuiau la cel puțin două stații de școală, Consiliul Local a decis, în ședința de la sfîrșitul săptămînii trecute, să elimine criteriul de proximitate la acordarea acestui beneficiu. „Practic, după eliminarea acestui criteriu de proximitate, de gratuitatea la abonamentele pe transportul în comun vor beneficia toți elevii, singura condiție rămînînd, ca și pînă acum, ca ei să nu aibă absențe“, a explicat consilierul local Adrian Oprică.

50% la abonamente și pentru copiii între 5 și 6 ani

În plus, de o gratuitatea de 50% la abonamente vor beneficia și copiii cu vîrste între 5 și 6 ani, care merg la grădiniță.
În condițiile în care copiii cu vîrste sub 5 ani puteau călători gratuit, iar cei de la 7 ani în sus beneficiau deja de gratuitățile acordate elevilor, vîrsta de 5 - 6 ani era nereglementată pînă acum.
Astfel, pentru cei de 5 - 6 ani, părinții și bunicii care îi duceau la grădiniță erau obligați să plătească bilete sau abonamente întregi. Reducerea se va acorda, din acest an școlar, în baza unei adeverințe de la grădiniță.

Politicienii nu lipsesc în prima zi de școală

• Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, alături de primarul George Scripcaru, va participa la deschiderea anului școlar la Liceul „Andrei Mureșanu“, începînd cu ora 9.00. Primarul va fi prezent apoi la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Andrei Șaguna“, de la ora 10.00. Viceprimarul Costel Mihai va saluta începerea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 2, la ora 9.00, și apoi la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu“ de la ora 11.00. Viceprimarul Laszlo Barabas va fi alături de
elevii Școlii Gimnaziale nr. 15, de la ora 9.30, și apoi de elevii Liceului „Aprily Lajos“ de la 10.30. Vor participa la deschiderea anului șolar, în diferite școli din Brașov, și deputații și senatorii de Brașov care au primit special o zi liberă de la Parlament.

Structura anului școlar

• Structura anului școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018), împreună însumînd 35 de săptămîni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățămînt sînt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018), vacanța de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). De asemenea, clasele din învățămîntul primar, dar și grupele din învățămîntul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămîna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. În acest an școlar, programul național „Școala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și va fi derulat în intrevalul 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate școlară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Nemulțumire strigată în stradă


2.000 de brașoveni la „Protest împotriva hoției“

Improvizații riscante


Pericol pe Strada Dobrogeanu-Gherea
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Iarnă cu zăpadă grea, anunță meteorologii


  18.11.2017
 • ➤ Local


  A murit Mihai Popeneciu, primarul din comuna Părău


  18.11.2017
 • ➤ Life


  A murit unul dintre fondatorii legendarei trupe rock AC/DC


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Curtea Supremă: fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a demonstrat dispreț față de valorile apărate de lege


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Un autocar în care se aflau suporteri ai echipei de fotbal Gaz Metan Mediaș a luat foc, două persoane s-au intoxicat cu fum


  18.11.2017
 • ➤ National


  Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai: acceptul retragerii titlului nu e scris de mine


  18.11.2017
 • ➤ National


  Europarlamentarul PSD Sorin Moisă cere demisia lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților


  18.11.2017
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 14-a


  Liga 4: AS SR Brașov este noul lider


  18.11.2017
 • ➤ International


  Statele Unite vor "o nouă eră" în Zimbabwe și îi cer lui Mugabe să demisioneze


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Bradul de Crăciun a fost ridicat în Piața Sfatului


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Liga 3. AFC Hărman a pierdut la Bacău! Reacția oficialilor echipei


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Asociația Milioan de Prieteni a salvat peste 25.000 de animale


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Cinci copii beți au vandalizat toaletele publice din parcul Tractorul


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Film documentar despre revolta muncitorească din ‘87, la Aula Universității


  17.11.2017
 • ➤ Local


  O vulpe a intrat într-un magazin de cosmetice dintr-un supermaket din Brașov, la raionul de parfumuri


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  La un pas de desființare: Viitorul Ghimbav nu se prezintă la Recea!


  17.11.2017
 • ➤ Economic


  Patronii au la dispoziție o lună să negocieze noile contracte de muncă pentru mutarea contribuțiilor


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu a devenit bunic


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Nuntă de un milion de dolari! Serena Williams s-a căsătorit cu Alexis Ohanian


  17.11.2017
 • ➤ National


  Dragnea și-a convocat liderii PSD la Herculane ca să laude realizările partidului


  17.11.2017
 • ➤ National


  PNL a depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Arbitrii și observatorii meciurilor etapei a 14-a


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Cercetătorii au descoperit


  De unde provine aurul de pe Pămînt?


  17.11.2017
 • ➤ Life


  245 de persoane au sărit în tandem de pe un pod


  17.11.2017
 • ➤ Life


  A dat 7.600 de lire pe un pahar de whisky și a aflat că e fals


  17.11.2017
 • ➤ Life


  O’Naturel


  La Paris s-a deschis primul restaurant pentru nudiști


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Vedeta mesei


  10 lucruri pe care nu le știai despre avocado


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Inamicii sănătății


  Cum se pot atenua efectele negative ale pantofilor cu toc


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Pagube


  Papagalii cacadu cu creastã galbenã pun în pericol internetul


  17.11.2017
 • ➤ Life


  De ce se ascund femelele de cimpanzei atunci cînd nasc


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Cele cinci fantastice


  Spice Girls se va reuni în 2018 pentru un nou album și un show


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Mariah Carey, acuzată de hărțuire sexuală


  17.11.2017
 • ➤ Life


  „Mi-e dor de tinerețe“


  Anastasia Lazariuc se reinventează la 64 de ani


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Care sunt criteriile pe care trebuie să le respecte incalțămintea pentru femei in acest sezon


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Helen Mirren vrea să-l joace pe Donald Trump într-un film


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Are cel mai spectaculos decolteu


  Demi Rose e prea celebră ca să aibă iubit


  17.11.2017
 • ➤ Prima pagina


  Pregătiri


  Brașovul dă 100 de milioane de euro la gunoi


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Nu mai e


  Județul Brașov ar avea nevoie de încă 4.000 de ha de teren agricol


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Reguli noi la colectarea deșeurilor


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Primul Bal mascat al animalelor, la Opera Brașov


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Prostituate prinse la „produs“ pe podul de la Stupini


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Muncitor, rănit grav, după ce a căzut de pe o schelă


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  18 străzi „de pămînt“ vor fi modernizate de anul viitor


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Protest spontan pentru salarii la APIA


  17.11.2017
 • ➤ Actualitate


  Festivalul a ajuns la a XX-a ediție


  Zilele Etnovember la Brașov


  17.11.2017
 • ➤ National


  Decizia se amînă pînă în 23 noiembrie


  Ministrul Justiției cere CCR să oprească ancheta DNA în cazul BELINA


  17.11.2017
 • ➤ National


  PNL va colabora cu partidul lui Victor Ponta


  17.11.2017
 • ➤ Week-end


  UNDE IEȘIM


  Invitații de weekend


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Accident stilistic


  Ce a scos-o pe Carmen Brumă de pe „sticlă“


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Andreea Esca, despre fiica ei: „Există limite și reguli“


  17.11.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-a terminat vacanța!


  Două școli din Brașov nu sînt gata pentru „primul clopoțel“

  Articolul următor

  Realizare de excepție


  Elevii Colegiului de Informatică au construit primele trei mașini electrice de curse din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.295 milisecunde, încărcat în milisecunde