Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Elevii se întorc de azi în bănci


Începe încă un an școlar buimac

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 11.09.2017
Noul an școlar începe azi în 251 de unități de învățămînt din tot județul, în care învață peste 80.000 de elevi. Față de anul școlar trecut, Ministerul Educației a stabilit și cîteva noutăți. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele orale ale examenului de Bacalaureat, în timpul semestrului al II-lea, în luna februarie, iar profesorii vor putea corecta de acasă, online, lucrările candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Dincolo de noutăți, multe dintre probleme rămîn aceleași: profesori insuficienți, programe școlare învechite și necorelate cu piața muncii, iar elevii de clasa a V-a încep cursurile fără a avea toate manualele pe bănci. Primesc în schimb un Compendiu care reunește toate materiile pentru care nu există manuale la începutul anului școlar.

119 școli încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu

În Brașov, dacă, spre deosebire de alți ani, unitățile de învățămînt au reușit să își rezolve problemele de igienă - doar șapte dintre ele avînd încă toaleta în curte, potrivit precizărilor făcute de Inspectoratul Școlar Județean, jumătate dintre ele au, în schimb, probleme cu autorizațiile de securitate la incendiu. Din datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov (ISU), din cele 251 de unități de învățămînt din tot județul, 119 încep anul școlar fără autorizație de securitate la incendiu. Doar 21 de școli au obținut această autoriație, în timp ce alte 111 nu necesită un astfel de document. Chiar și așa, anul școlar va începe peste tot, cu atît mai mult cu cît, la sfîrșitul săptămînii trecute, însuși premierul României, Mihai Tudose, a declarat c㠄lipsa autorizațiilor de funcționare este o falsă problemă”.

Și în acest an școlar, la catedră se vor regăsi unii profesori pensionari

Anul școlar începe azi în toate școlile brașovene, fără nicio excepție, fiecare dintre ele avînd autorizație sanitară și toate normele didactice acoperite. Potrivit inspectorului școlar general al județului Brașov, Ion Negrilă, la sfîrșitul săptămînii trecute au avut loc ultimele completări de norme și detașări, însă nu vor exista școli unde să nu fie acoperite toate normele. „În aceste zile încă mai au loc repartizări pe posturile vacante, completări de norme și detașări. Și în acest an vom avea la catedră cîteva zeci de profesori pensionari care au dorit să continue activitatea. Mai există cîteva cazuri de cadre didactice care au studii superioare, cu o anumită specializare, dar vor ocupa alt post didactic, acolo unde nu au fost ocupate în urma examenelor de definitivat și titularizare”, a declarat inspectorul general Ion Negrilă.

Două unități de învățămînt din Brașov, încă în șantier

În municipiul Brașov, unde se află 84 de unități de învățămînt, deschiderea anului școlar îi așteptă pe elevi cu igienizări proaspete în 82 de clădiri, pentru care s-au cheltuit 3,4 milioane de lei în această vară. În două dintre ele, la Colegiul Economic „Andrei Bîrseanu“ și la Grădinița nr. 22 se va lucra și după această dată, dar fără a afecta procesul de educație, susțin reprezentanții municipalității. Copiii din clasele pregătitoare și clasele I vor primi, și în acest an, rechizitele gratuite în cadrul programului „Primul ghiozdan“. De aceste rechizite gratuite, plătite de la bugetul local, vor beneficia 2.448 de elevi din clasele pregătitoare și 2.550 de elevi din clasa I, „cumpărăturile“ costînd în acest an aproximativ 220.000 de lei.

Gratuitate pentru toți elevii fără absențe din Brașov, indiferent unde locuiesc

Începutul de an școlar îi va aștepta de elevii din municipiul Brașov și cu o noutate în ceea ce privește gratuitățile pe transportul public în comun al RATBv SA. Dacă, pînă acum, abonamente gratuite primeau doar elevii care locuiau la cel puțin două stații de școală, Consiliul Local a decis, în ședința de la sfîrșitul săptămînii trecute, să elimine criteriul de proximitate la acordarea acestui beneficiu. „Practic, după eliminarea acestui criteriu de proximitate, de gratuitatea la abonamentele pe transportul în comun vor beneficia toți elevii, singura condiție rămînînd, ca și pînă acum, ca ei să nu aibă absențe“, a explicat consilierul local Adrian Oprică.

50% la abonamente și pentru copiii între 5 și 6 ani

În plus, de o gratuitatea de 50% la abonamente vor beneficia și copiii cu vîrste între 5 și 6 ani, care merg la grădiniță.
În condițiile în care copiii cu vîrste sub 5 ani puteau călători gratuit, iar cei de la 7 ani în sus beneficiau deja de gratuitățile acordate elevilor, vîrsta de 5 - 6 ani era nereglementată pînă acum.
Astfel, pentru cei de 5 - 6 ani, părinții și bunicii care îi duceau la grădiniță erau obligați să plătească bilete sau abonamente întregi. Reducerea se va acorda, din acest an școlar, în baza unei adeverințe de la grădiniță.

Politicienii nu lipsesc în prima zi de școală

• Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, alături de primarul George Scripcaru, va participa la deschiderea anului școlar la Liceul „Andrei Mureșanu“, începînd cu ora 9.00. Primarul va fi prezent apoi la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Andrei Șaguna“, de la ora 10.00. Viceprimarul Costel Mihai va saluta începerea anului școlar la Școala Gimnazială nr. 2, la ora 9.00, și apoi la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu“ de la ora 11.00. Viceprimarul Laszlo Barabas va fi alături de
elevii Școlii Gimnaziale nr. 15, de la ora 9.30, și apoi de elevii Liceului „Aprily Lajos“ de la 10.30. Vor participa la deschiderea anului șolar, în diferite școli din Brașov, și deputații și senatorii de Brașov care au primit special o zi liberă de la Parlament.

Structura anului școlar

• Structura anului școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018), împreună însumînd 35 de săptămîni de cursuri, adică 167 de zile lucrătoare. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățămînt sînt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018), vacanța de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). De asemenea, clasele din învățămîntul primar, dar și grupele din învățămîntul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămîna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. În acest an școlar, programul național „Școala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și va fi derulat în intrevalul 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate școlară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Prima pagina

Primenire de toamnă


De azi începe Luna Curățeniei

La ce trebuie să se aștepte șoferii la pompă


Astăzi este prima zi cu accize mai mari la carburanți

Disputat între Consiliul Județean și Primăria Brașov


Al cui va fi Complexul Agrement?

Elevii se întorc de azi în bănci


Începe încă un an școlar buimac
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Scrisoare deschisă


  PNL Brașov le cere parlamentarilor de PSD de la putere o soluție pentru sprijinirea părinților cu copii


  Azi 13:18
 • ➤ International


  Salma Hayek a lansat o campanie de strîngere de fonduri pentru victimele cutremurului din Mexic


  Azi 12:27
 • ➤ International


  Japonia susține "politica americană" în cazul Coreei de Nord: Amenințarea este de o gravitate fără precedent


  Azi 11:12
 • ➤ International


  Bilanțul cutremurului din Mexic a ajuns la 237 de morți și 1.900 de răniți


  Azi 10:48
 • ➤ Local


  3 Lucruri interesante despre importanța jantelor în structura unei mașini


  Azi 10:14
 • ➤ National


  Cod galben de ploi torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice în aproape toată țara


  Azi 10:11
 • ➤ National


  Klaus Iohannis, la ONU: Educația de calitate este necesară pentru combaterea ideologiilor radicale


  Azi 09:45
 • ➤ Prima pagina


  Mediere


  Cinci comune riscă să rămînă cu gunoiu-n poartă


  Azi 09:17
 • ➤ Prima pagina


  Rectorul Ioan Abrudan ar putea fi numit ministrul Educației


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Din expertiză în expertiză


  Finalizarea Pasajului Fartec, amînată pe termen nelimitat


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Doi șoferi cercetați penal după ce un copil a reclamat că a fost rănit


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Adăposturile pentru situații de urgență din Brașov vor fi verificate


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Concurență mare la Poliția Locală Brașov: 16 concurenți pe un loc


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  Cine trebuie să întrețină clădirea Prefecturii?


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Atelier gratuit de tors și țesut pentru copiii din Brașov


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii se pregătesc de proteste comune


  Azi 09:04
 • ➤ Actualitate


  A ucis viitorul unor tineri


  A început procesul în cazul Iuliei Ganea


  Azi 08:59
 • ➤ Actualitate


  Discuții la Guvern cu sindicatele


  Ce contribuții la asigurările sociale vor fi trecute de la angajator la angajat?


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Unsprezece ziariști se află pe lista de 65 de persoane a lui Dragomir


  Azi 08:53
 • ➤ Actualitate


  Trei firme se întrec să amenajeze la Brașov cel mai mare planetariu din România


  Azi 08:52
 • ➤ Actualitate


  Francesca, o femelă jaguar, a ajuns la Zoo Brașov


  Azi 08:50
 • ➤ Life


  A ajuns la 40 de kilograme


  Apelul disperat al Lidiei Buble


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Planul secret al PRO TV-ului pentru a resuscita „MasterChef“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Hoții i-au clonat cardul lui Dani Oțil


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Iulia Albu a rămas fără rubrică după ce i-a oferit trofeul „Bau“ Celiei?


  Azi 08:40
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Lucrări în grădină - Octombrie


  Azi 08:38
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Azi 08:35
 • ➤ Sport


  Mateiu l-a bătut pe Hadnagy


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  George Ganea a suferit o accidentare cumplită


  Azi 08:31
 • ➤ Sport


  ASA Tîrgu Mureș are un nou antrenor


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Liga I, etapa a 11-a


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Amînare


  Neculaie prelungește agonia FC Brașov


  Azi 08:09
 • ➤ Local


  Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii se pregătesc de proteste comune


  20.09.2017
 • ➤ Local


  Prevenire


  ”Școala în siguranță”


  20.09.2017
 • ➤ Local


  Record


  Concurență mare la Poliția Locală Brașov: 16 concurenți pe un loc


  20.09.2017
 • ➤ Local


  Scandalagiu care a distrus trei locuințe, după gratii


  20.09.2017
 • ➤ National


  Poliția Locală nu mai dă amenzi șoferilor în trafic


  20.09.2017
 • ➤ Local


  Cod galben de furtuni în județul Brașov


  20.09.2017
 • ➤ Local


  Doi șoferi, cercetați penal după ce un copil a reclamat că a fost rănit într-un accident


  20.09.2017
 • ➤ International


  Geneva anchetează un caz misterios de înfundare a unor toalete cu bancnote de 500 de euro


  20.09.2017
 • ➤ Life


  Cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani a lovit Pămîntul


  20.09.2017
 • ➤ International


  Turcia avertizează că dezintegrarea Irakului sau a Siriei ar putea declanșa un conflict global


  20.09.2017
 • ➤ International


  UPDATE/ Incidentul terorist de la metroul din Londra: Doi suspecți, arestați


  20.09.2017
 • ➤ International


  Mexicul a declarat trei zile de doliu național


  20.09.2017
 • ➤ International


  Activitate seismică intensă în ultimele 24 de ore în Cercul de Foc al Pacificului


  20.09.2017
 • ➤ Sport


  Tribunalul Brașov a amînat cu o săptămînă pronunțarea falimentului FC Brașov


  20.09.2017
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  935.897 de conturi Twitter au fost închise din cauza "apologiei terorismului"


  20.09.2017
 • ➤ Prima pagina


  Expoziție permanentă


  Cea mai mare pictură murală din Brașov, pe zidul Mănăstirii Franciscane Sf. Ioan


  20.09.2017
 • ➤ Eveniment


  Cu regulamente diferite


  O singură firmă pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal


  20.09.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  S-a terminat vacanța!


  Două școli din Brașov nu sînt gata pentru „primul clopoțel“

  Articolul următor

  Realizare de excepție


  Elevii Colegiului de Informatică au construit primele trei mașini electrice de curse din România

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.552 milisecunde, încărcat în milisecunde