Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Școlile în limba germană, tot mai căutate la Brașov


Soluție germană la criza de dascăli

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 06.09.2017
• Pentru a acoperi posturile cu profesori bine pregătiți, comunitatea germană le acordă dascălilor care predau în limba germană două prime pe an a cîte 2.000 de lei
Brașovul continuă și în acest an tradiția învățămîntului în limba germană, peste 3.000 de elevi din tot județul urmînd să înceapă anul școlar la clase cu predare în această limbă. Lor li se adaugă alți aproape 3.000 de copii înscriși la grădinițe în limba germană, atît în învățămîntul de stat, cît și în cel privat, județul Brașov fiind, astfel, unul dintre cele mai bine reprezentate în România, din punct de vedere al școlilor cu predare în limba minorităților. Potrivit inspectorului școlar pentru învățămîntul în limba germană, Gabriela Adam, opt școli din județ au clase cu predare în limba germană și aproape toate și-au acoperit complet posturile, cu cadre didactice specializate Există și unele excepții, cum ar fi Liceul „Johannes Honterus“, unde încă se mai caută profesori vorbitori de germană care să predea materii precum fizica și chimia, geografia sau biologia. „În acest moment, cred că cea mai mare realizare a noastră este faptul că în toate unitățile de învățămînt cu predare în limba germană avem dascăli care să acopere posturile. Sîntem cam la nivelul anului trecut din acest punct de vedere, dar și ca număr de elevi“, a declarat Gabriela Adam.

Dascălii școlilor cu predare în limba germană, stimulați financiar

Numărul profesorilor de limbă germană a crescut după ce, în urmă cu doi ani, la cererea Forumului Democrat al Germanilor din România, învățămîntul în limba germană din România primește o finanțare de 750.000 de euro pe an din partea Germaniei. Solicitarea a fost făcută după ce s-a constatat că învățămîntul cu predare în limba germană se confruntă cu o gravă criză de cadre didactice care să poată preda în această limbă. Tinerii absolvenți de facultate cunoscători ai limbii germane sînt stimulați financiar să devină profesori, comunitatea germană acordîndu-le anual un bonus salarial în două tranșe. Acest bonus se ridică la aproximativ 2.000 de lei/tranșă, spune liderul Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Brașov, Wolfgang Wittstock, și este acordat, în general, înainte de Crăciun și la finalul anului școlar, înainte de vacanță. De acest bonus beneficiază acei dascăli care își dovedesc competența și care demonstrează că, prin calitățile lor, dobîndite în urma cursurilor de formare și puse în slujba elevilor, pot fi garantul unui învățămînt de calitate în limba germană. „Există un sistem de monitorizare a profesorilor care predau în limba germană maternă. Acești monitori sînt ai comunității germane, care dorește să vadă un proces educațional de calitate. Ei dau verdictul privind bonusurile respective, iar acolo unde este cazul și este nevoie, dascălii sînt și îndrumați și sprijiniți să învețe mai mult“, a explicat directorul Liceului „Honterus“, Radu Chivărean.

Peste 3.000 elevi au ales învățămîntul în limba germană

În acest an școlar, peste 3.000 de elevi au optat pentru învățămîntul în limba germană în județul Brașov, iar peste jumătate dintre ei sînt în clasele primare, ceea ce arată interesul tot mai mare al părinților pentru formarea copiilor într-o limbă de circulație internațională. Potrivit inspectorului școlar Gabriela Adam, în anul școlar 2017-2018 sînt înscriși 1.606 elevi în clasele primare (de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a). Lor li se adaugă 973 de elevi în clasele gimnaziale (de la clasa a V-a la a VIII-a) și încă 549 la clasele de liceu. Alți aproximativ 3.000 de copii sînt înscriși la grădinițele în limba germană.
Per total, în județul Brașov există opt unități de învățămînt care vor avea în acest an clase cu predare în limba germană. În afară de Liceul „Johannes Honterus“, unde sînt înscriși elevi de la nivelul de pregătitoare pînă la clasa a XII-a, predare în limba germană există și la Școala Gimnazială nr. 12 Brașov (clase 0 - VIII), Școala generală Rupea, Liceul Teoretic „Ioan Pascu“ din Codlea (I - VIII), Școala Gimnazială Drăguș (0 - III), unde de altfel a fost detașată o învățătoare calificată de la Sibiu, Liceul „I.C. Drăgușanu“ din Victoria (cu studiu intensiv al limbii germane la clasele V - VIII), Colegiul Național „Doamna Stanca“ din Făgăraș (0 - XII) și Școala Gimnazială Peter Tahl din Rîșnov.

1.530 de elevi la „Honterus“

Și în acest an, Brașovul pleacă la drum în noul an școlar cu cea mai mare unitate de învățămînt cu predare în limba germană din România. Liceul Teoretic „Johannes Honterus“ va avea în anul 2017-2018 1.530 de elevi, la toate nivelurile. „Vom avea patru clase pregătitoare, pentru care am făcut o atentă selecție. Pentru o calitate cît mai bună a învățămîntului în limba germană, încercăm să limităm intrarea în aceste clase a elevilor care nu se descurcă în această limbă. Am avut anii trecuți situații în care părinții au crezut că limba germană poate fi prinsă din zbor de către copiii lor, odată cu cei care o vorbesc deja fluent. Or, acest lucru s-a demonstrat că nu este întotdeauna real“, a spus directorul Liceului „Johannes Honterus“, Radu Chivărean.
Liceul „Honterus“ se află acum pe ultima sută de metri cu completarea corpului profesoral, cam un sfert dintre posturi nefiind acoperite, deocamdată, de dascăli vorbitori de limba germană. „La IȘJ încă se dau examene pentru orele vacante. Există o oarecare lipsă de dascăli cu competențe de limba germană. La clasele primare am rezolvat această problemă însă mai sînt unele materii la gimnaziu și la liceu unde căutăm soluții. De exemplu, la biologie nu avem profesor nici măcar vorbitor de limba română, iar orele de fizică-chimie, istorie sau geografie sînt acoperite doar parțial“, a mai spus Chivărean.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

După șase luni vrea să fie liber


Afaceristul Ioan Neculaie scapă de pușcărie

A avut premiera în 1882, la Șaguna


„Crai Nou“ se joacă iar la Brașov

Primăria Brașov, Ministerul Sănătății și BERD


Acord pentru proiectul viitorului spital regional

Mii de români în stradă:


„Demisia, Dăncilă!“

Extinderea și modernizarea iluminatului public


Peste 9 milioane de lei pentru lumina Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Autobuzele de pe liniile RAT 18 și 26 vor circula pînă la IAR în weekend


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Protest la Electrica Brașov


  23.05.2018
 • ➤ National


  Liviu Dragnea face o vizită în Elveția, exact în ziua în care ar urma să fie pronunțată sentința în dosarul angajărilor fictive


  23.05.2018
 • ➤ National


  Dragnea și Tăriceanu se întîlnesc cu premierul Dăncilă la Guvern


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Completează-ți ținutele elegante cu cele mai indrăznețe modele de genți din piele de la Peloro.ro


  23.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  Încercare de promovare


  Ministerul Turismului caută o rută medievală la Brașov


  23.05.2018
 • ➤ Local


  Se înăspresc restricțiile pe drumul CET-ului


  23.05.2018
 • ➤ Local


  500 de lei amendă pentru abandonarea deșeurilor de construcții


  23.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Cu ce vești a venit la Brașov ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu


  Ajutor de stat, la groapa de gunoi


  23.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Propunere: CNAIR să întoarcă o parte din bani administrațiilor publice locale


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Ministerul Mediului caută fonduri externe pentru a număra urșii


  Inventar la urși, înainte de recoltare?


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Cine răspunde?


  Scandalul pensiilor


  23.05.2018
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Creșterea competitivității firmei SC EURO BUSINES SRL prin achiziția de echipamente performante”


  23.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă


  23.05.2018
 • ➤ Life


  Un nou sezon


  Lidia Buble, noua jurată din concursul „Next Star“


  23.05.2018
 • ➤ Life


  Soții Barack și Michelle Obama se lansează în producția de televiziune


  23.05.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum recuperăm vitaminele pierdute


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alex Mateiu vrea Cupa României cu Craiova


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Robert Ilyeș, selecționerul echipei Ținutului Secuiesc


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Un nou drum


  Schiul de la Corona Brașov, sub comanda lui Mihai Bâră


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alin Damian le-a închis gura celor de la ACS Steagu Roșu


  23.05.2018
 • ➤ Sport


  Alegeri AJF Brașov


  Burleanu așteaptă Brașovul în Liga I


  23.05.2018
 • ➤ Local


  ITM Brașov s-a implicat în proiectul „AVE - ASTA VREAU EU!“


  22.05.2018
 • ➤ National


  Călin Popescu Tăriceanu, achitat în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă


  22.05.2018
 • ➤ National


  Iohannis întreabă Guvernul: Ce aveți de gînd cu Pilonul II de pensii? Mai aveți bani de pensii pînă la sfîrșitul anului?


  22.05.2018
 • ➤ Local


  Eurodeputatul PSD Răzvan Popa: Nu discriminați românii din Austria!


  22.05.2018
 • ➤ Local


  Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Brașov


  22.05.2018
 • ➤ National


  Gestul făcut de Ion Iliescu, după ce un bărbat i-a strigat: ”Ești un criminal! Comunistule!”


  22.05.2018
 • ➤ National


  A fost stabilită data alegerilor pentru Parlamentul European


  22.05.2018
 • ➤ Prima pagina


  Dilemă


  Lucrări noi pe dealurile din Schei?


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Dorința Guvernului


  Toate aplicațiile de taxi vor fi controlate de firmele de taximetrie


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Tînăr de 27 de ani, dispărut în zona barajului Viștea de Jos


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Sistemul video pentru stațiile ITP devine obligatoriu


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  ANAF vinde mașini cu prețuri reduse


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Festivalul „Săptămîna Studenților“ brașoveni


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Alergătorii internaționali ai Crosului pentru Pace vor fi primiți la Școala nr. 2 din Rîșnov


  22.05.2018
 • ➤ Eveniment


  Sensurile unice din Schei ar putea fi schimbate după mai puțin de o lună


  22.05.2018
 • ➤ Actualitate


  În căutare de ajutor


  Cu aeroportul la Bruxelles


  22.05.2018
 • ➤ National


  Guvernul vrea să acorde împrumuturi fără dobîndă tinerilor, chiar și celor fără venit


  22.05.2018
 • ➤ Actualitate


  Niciun proiect de asistență socială nu a obținut finanțare de la CJ


  22.05.2018
 • ➤ National


  „Cum suportați să fiți ciuca bătăilor în țara asta?“


  Alt stol de porumbei din gura premierului Dăncilă


  22.05.2018
 • ➤ National


  Victor Ponta amenință guvernul cu plîngere penală pentru „infracțiunea de furt calificat”


  22.05.2018
 • ➤ Economic


  O chestiune financiar-contabilă?


  Dragnea admite posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către Pilonul II


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Transplant cu ureche ,,crescut㓠pe antebraț


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Medicii cardiologi, semnal de alarmă: Fibrilația atrială nu are simptome și poate conduce la accidente vasculare cerebrale


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Gustos și sănătos


  Ananasul are efecte miraculoase


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Structura creierului adulților este diferită în funcție de statutul socio-economic


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Endometrioza, boala pe care medicina încă nu a elucidat-o


  22.05.2018
 • ➤ Doctor


  Topește stratul de grăsime


  Socul, cel mai sănătos ceai de vară


  22.05.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Căldură de la 1 noiembrie în sistemul centralizat


  Bani elvețieni pentru extinderea rețelei de termoficare din Tractorul

  Articolul următor

  Aglomerație mare


  Creșele din Brașov, depășite de solicitări

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.662 milisecunde, încărcat în milisecunde