Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cadou otrăvit


Brașovul ar putea deveni coșul de gunoi al regiunii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.07.2017
• Autoritățile județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna
• În multe state occidentale s-a ajuns la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice
Autorităție județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna. Proiectul - unul mai mult decît controversat prin prisma gradului de poluare pe care l-ar produce pentru un județ turistic cum este Brașovul, a mai apărut în discuție și în anii 2010 - 2013. Atunci, Consiliul Județean a încercat să își pună la punct masterplanul integrat de gestionare a deșeurilor, iar incinerarorul de deșeuri, denumit la acea vreme oficial „unitate de valorificare energetică a deșeurilor“, a fost punctul cel mai sensibil al discuțiilor. Reprezentanții unor localități în Asociația ISO Mediu (format pentru a gestiona managementul deșeurilor în județ) au susținut ideea, iar alții s-au opus. După o perioadă în care autoritățile județene și locale au părut că dau uitării ideea nefericită de a construi un incinerator de deșeuri pe teritoriul județului, proiectul revine în prim-planul discuțiilor, direct introdus în Planul Național de Management al Deșeurilor (PNGD). Documentul, aflat în dezbatere publică, prevede doar două astfel de incineratoare în toată țara: unul lîngă București, celălalt în județul Brașov. O instalație similară, luată în discuție anii trecuți și pentru județul Cluj, a fost înlăturată imediat din planul de management al deșeurilor, un rol important avînd în asta societatea civilă.

Incineratorul băgat pe gîtul brașovenilor costă 90 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat ieri că, în urma unor discuții purtate la București cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu reprezentanții firmei care au făcut PNGD, incineratorul ar fi estimat la 90 de milioane de euro. Instalația ar urma să fie construită undeva pe teritoriul județului, dar cu contribuție financiară și din partea județelor vecine, Harghita și Covasna, care vor scăpa de deșeuri, aducîndu-le aici. „Vom avea discuții cu reprezentanții celor două județe, să vedem dacă este necesar și unde îl putem amplasa. În acest proiect, participarea Covasnei este de 15 milioane de euro, iar a Harghitei, de 25 de milioane. Restul ar fi contribuția Brașovului“, a declarat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Dacă incineratorul este estimat la 90 de milioane de euro, și partea de elaborare a planului județean de gestionare a deșeurilor și asistența tehnică de implementare sînt pe măsură. „Acest contract de asistență tehnică are o valoare estimată la aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională”, a declarat Adrian Gabor, care spune că procedura de achiziție ar putea fi lansată în septembrie.

Mai poluante decît instalațiile clasice

Autoritățile județene din Brașov vor să își asume un incinerator de deșeuri, în condițiile în care în multe state occidentale s-a ajuns deja la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice. În plus, o astfel de unitate ar putea da peste cap și întreaga idee de reciclare, avînd în vedere că are nevoie de mult㠄materie prim㓠pentru a funcționa, adică de gunoi. Conform draftului PNGD, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, incineratorul de la Brașov ar urma să proceseze anual 114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 tone provenite din județul Brașov, 20.000 tone din județul Covasna și 28.500 tone din județul Harghita.
Deși ministerul l-a inclus în draftul PNGD, există voci care spun că în acest moment nici măcar nu se știe cît de eficientă poate fi investiția, avînd în vedere că nu există date clare privind cantitatea de deșeuri care se produce la nivelul județului.

Chiar este necesar incineratorul?

De trei ani încoace, nimeni nu a mai vorbit despre acest proiect, iar anul trecut, Adrian Gabor spunea chiar că viitorul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor se va face „pe baza masterplanului de gestionare a deșeurilor, elaborat în 2010, dar fără incineratorul de deșeuri“. De altfel, ieri, viepreședintele CJ a declarat că delegația Brașovului a pornit săptămîna trecută spre discuția de la Ministerul Mediului cu ideea de a nu susține proiectul incineratorului, pe teritoriul județului Brașov. La Ministerul Mediului însă, se pare că au apărut unele argumente convingătoare. „Inițial și noi am plecat la București cu ideea că «nu», dar acolo am discutat amănunțit. Pînă în 2020, noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri depuse la rampă și cu 15% cantitatea de CO2. Aceasta ar fi o soluție“, a declarat Gabor.

„Introdus pe ușa din spate“ în plan

Tot vicepreședintele CJ spune însă c㠄nu este obligatoriu să îl facem!”. „Nu este neapărat nevoie să se facă, dar ni s-a spus că este mai bine să îl avem prins în planul județean. Vom discuta și cu colegii de la Harghita și Covasna, dar trebuie întîi de toate să stabilim noi ce vrem să facem. Sînt și alte metode de a ne atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depuse la rampă și a cantității de dioxid de carbon emise“, a declarat Gabor ulterior. De altfel, cum de a reapărut proiectul incineratorului de la Brașov în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor este un mister. În urmă cu mai multe săptămîni, parlamentarul USR de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat declara într-o conferință de presă că în forma inițială a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, elaborată în perioada guvernului tehnocrat, nu exista acest incinerator de la Brașov, însă el a fost introdus „pe ușa din spate“, după instalarea Guvernului PSD.

Brașovul, îngropat în gestionarea deșeurilor

• Județul Brașov a pierdut în 2014 o finanțare nerambursabilă de 176 de milioane de euro prin Programul Operațional Sectorial - Mediu 2007 - 2013, pentru a-și pune la punct sistemul integrat de management al deșeurilor. De altfel, Brașovul a fost primul județ din România care a accesat o sumă atît de mare prin POS-Mediu, pentru un astfel de proiect. Masterplanul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, aprobat în 2010, avea două componente majore. Prima dintre ele viza închiderea unor rampe de deșeuri neconforme și construirea unor stații de transfer, de sortare și tratare în județ, una dintre ținte fiind scăderea cantității de gunoaie care ajung să fie depozitate la rampe. „Grosul“ investiției, însă, viza construirea unei unități de valorificare energetică a deșeurilor, printr-o instalație specială ce era prevăzută să fie construită la Tărlungeni, într-o investiție de 148 de milioane de euro. Consiliul Județean a început de mai mule ori, în perioada 2012 - 2014, procedurile pentru construirea instalației, însă de fiecare dată cînd s-au lansat licitații pentru alegerea consultantului, acestea au fost oprite fie de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (actual ANAP), fie de contestații. În 2013, CJ a decis să amîne investiția, ajungînd la concluzia că ea nu se justifică pentru județul Brașov. În lipsa avizelor necesare pentru unitatea de valorificare energetică a deșeurilor, Masterplanul a fost „rupt“ în două în 2014 , pentru a se putea cheltui pe ultima sută de metri măcar banii atrași pentru închiderea rampelor neconforme de gunoi și pentru stațiile de transfer, sortare și tratare. Nici așa însă, finanțarea nerambursabilă din POS-Mediu nu a fost valorificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

09:17

CJ convoacă primarii pentru detalii


Autostrada Ploiești-Brașov prinde contur

Președintele CJ Brașov anunță vremuri grele


Bugetul județului, ciuntit cu 90 de milioane lei

Încă o extragere din pepiniera Teleorman


PSD o vrea pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier

Soarta urșilor a fost discutată la Brașov


Facem pace cu urșii
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  CinEd România 2018: pe 27 ianuarie se organizează primele formări destinate profesorilor din Brașov


  Azi 13:53
 • ➤ National


  Proiect PSD: Închisoare pentru refuzul de prezentare la audieri la Comisiile de anchetă din Parlament


  Azi 13:31
 • ➤ Economic


  ANAF ar putea face un pas înapoi în ceea ce privește formularul 600


  Azi 13:15
 • ➤ Local


  Scarile interioare din lemn, o veritabilă componentă de lux a locuinței tale


  Azi 13:16
 • ➤ National


  Împărțeala ministerelor amînă anunțarea guvernului


  Azi 13:06
 • ➤ Sport


  Simona Halep a demolat-o pe Osaka și e în "sferturi" la Melbourne


  Azi 09:33
 • ➤ Prima pagina


  CJ convoacă primarii pentru detalii


  Autostrada Ploiești-Brașov prinde contur


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  Pe termen de 10 ani


  Primăria Brașov concesionează 10.200 de parcări publice


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Înșelăciuni cu bani noi


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Crimă pe strada Aurel Vlaicu din Brașov


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Lidera femeilor PSD Brașov a fost demisă


  Azi 08:59
 • ➤ Eveniment


  1.000 de brașoveni s-au solidarizat cu protestatarii de la București


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Inspirat de o carte


  Angajatlastat.ro, portalul reformei în sistemul public


  Azi 08:52
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, în topul îmbolnăvirilor de rujeolă


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  Opt turiști accidentați ieri pe pîrtiile din Poiană


  Azi 08:48
 • ➤ Actualitate


  Terenul pentru viitorul spital, predat primăriei în 30 de zile


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Verificări la Jandarmeria Capitalei


  Un jandarm a lovit cu pumnii mai mulți protestatari


  Azi 08:39
 • ➤ National


  Dragnea bate-n cuie azi guvernul Vasilicăi Dăncilă


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Nu iese fum fără foc


  Elena Udrea este însărcinată?


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  De ce Regina Elisabeta a II-a nu își serbează niciodată ziua de naștere


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Fiscul spaniol vrea să o dea în judecată pe Shakira


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Ed Sheeran se însoară


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Armele bunicii în lupta cu răceala


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Petrolul a făcut instrucție în amicalul cu ACS Steagu Roșu


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov a pierdut clar derbiul cu Sepsi Sf. Gheorghe


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Steaua a cîștigat Cupa României la polo


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, dublă victorie cu Dunărea Galați


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Prima victorie din acest an


  „Cred că s-a născut echipa de care Brașovul va fi mîndru”


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Tot mai departe de AS SR Brașov


  Cazul Poverlovici, în stand-by


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  O victorie cu sufletul


  Handbalistele Coronei s-au descărușat în meciul cu CSM Bistrița


  21.01.2018
 • ➤ Life


  Azi este Ziua mondială a îmbrățișărilor


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Cod galben de ninsoare în județul Brașov


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Trafic aglomerat pe DN1


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Crimă la Brașov. Doi suspecți reținuți


  21.01.2018
 • ➤ National


  Godină a postat pe Facebook poza cu jandarmul foarte protectiv cu Dragnea și spune ca e același care a lovit cu pumnul protestatarii


  21.01.2018
 • ➤ National


  Anchetă: Un jandarm, filmat în timp ce lovește cu pumnul manifestanți din Piața Universității


  21.01.2018
 • ➤ Sport


  Schiorii Coronei încep sezonul competițiilor


  21.01.2018
 • ➤ National


  Update/Peste 1000 de brașoveni au strigat în Piața Sfatului "Nu vrem să fim o nație de hoți"


  20.01.2018
 • ➤ National


  Update/Aproape 60.000 de participanți la Protestul anticorupție din București


  20.01.2018
 • ➤ National


  Grupurile civice Rezistenta și Corupția ucide atrag atenția că "persoane infiltrate" la marșul de protest din acestă seară seara ar putea încerca deturnarea coloanei de manifestanti către Cotroceni


  20.01.2018
 • ➤ Sport


  ACS Steagu Roșu Brașov a pierdut la scor amicalul cu Petrolul


  20.01.2018
 • ➤ Life


  Un asteroid "potențial periculos" va trece pe lîngă Terra pe 4 februarie


  20.01.2018
 • ➤ National


  Avertizare de ninsori în weekend pentru toată țara


  20.01.2018
 • ➤ National


  Mii de persoane din toată țara sînt așteptate la un protest de amploare astăzi, în București


  20.01.2018
 • ➤ National


  PSD decide luni componența Guvernului ,,Teleorman,,


  20.01.2018
 • ➤ Sport


  Halep a stat pe teren trei ore și 45 de minute!


  Australian Open. Simona Halep: "Am cîștigat datorită inimii"


  20.01.2018
 • ➤ National


  "Eliminați Formularul 600!". Sindicatele din mass-media și cultură pun presiune pe PSD-ALDE


  19.01.2018
 • ➤ National


  Marius Nica a demisionat din funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene


  19.01.2018
 • ➤ Economic


  ANAF declară că a colectat 214,9 miliarde de lei în 2017, cu 7,8% în plus


  19.01.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Meșotă“, cel mai căutat liceu din Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 20 de lei din 26 iunie sînt cîștigătoare

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 14.892 milisecunde, încărcat în milisecunde