Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cadou otrăvit


Brașovul ar putea deveni coșul de gunoi al regiunii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.07.2017
• Autoritățile județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna
• În multe state occidentale s-a ajuns la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice
Autorităție județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna. Proiectul - unul mai mult decît controversat prin prisma gradului de poluare pe care l-ar produce pentru un județ turistic cum este Brașovul, a mai apărut în discuție și în anii 2010 - 2013. Atunci, Consiliul Județean a încercat să își pună la punct masterplanul integrat de gestionare a deșeurilor, iar incinerarorul de deșeuri, denumit la acea vreme oficial „unitate de valorificare energetică a deșeurilor“, a fost punctul cel mai sensibil al discuțiilor. Reprezentanții unor localități în Asociația ISO Mediu (format pentru a gestiona managementul deșeurilor în județ) au susținut ideea, iar alții s-au opus. După o perioadă în care autoritățile județene și locale au părut că dau uitării ideea nefericită de a construi un incinerator de deșeuri pe teritoriul județului, proiectul revine în prim-planul discuțiilor, direct introdus în Planul Național de Management al Deșeurilor (PNGD). Documentul, aflat în dezbatere publică, prevede doar două astfel de incineratoare în toată țara: unul lîngă București, celălalt în județul Brașov. O instalație similară, luată în discuție anii trecuți și pentru județul Cluj, a fost înlăturată imediat din planul de management al deșeurilor, un rol important avînd în asta societatea civilă.

Incineratorul băgat pe gîtul brașovenilor costă 90 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat ieri că, în urma unor discuții purtate la București cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu reprezentanții firmei care au făcut PNGD, incineratorul ar fi estimat la 90 de milioane de euro. Instalația ar urma să fie construită undeva pe teritoriul județului, dar cu contribuție financiară și din partea județelor vecine, Harghita și Covasna, care vor scăpa de deșeuri, aducîndu-le aici. „Vom avea discuții cu reprezentanții celor două județe, să vedem dacă este necesar și unde îl putem amplasa. În acest proiect, participarea Covasnei este de 15 milioane de euro, iar a Harghitei, de 25 de milioane. Restul ar fi contribuția Brașovului“, a declarat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Dacă incineratorul este estimat la 90 de milioane de euro, și partea de elaborare a planului județean de gestionare a deșeurilor și asistența tehnică de implementare sînt pe măsură. „Acest contract de asistență tehnică are o valoare estimată la aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională”, a declarat Adrian Gabor, care spune că procedura de achiziție ar putea fi lansată în septembrie.

Mai poluante decît instalațiile clasice

Autoritățile județene din Brașov vor să își asume un incinerator de deșeuri, în condițiile în care în multe state occidentale s-a ajuns deja la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice. În plus, o astfel de unitate ar putea da peste cap și întreaga idee de reciclare, avînd în vedere că are nevoie de mult㠄materie prim㓠pentru a funcționa, adică de gunoi. Conform draftului PNGD, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, incineratorul de la Brașov ar urma să proceseze anual 114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 tone provenite din județul Brașov, 20.000 tone din județul Covasna și 28.500 tone din județul Harghita.
Deși ministerul l-a inclus în draftul PNGD, există voci care spun că în acest moment nici măcar nu se știe cît de eficientă poate fi investiția, avînd în vedere că nu există date clare privind cantitatea de deșeuri care se produce la nivelul județului.

Chiar este necesar incineratorul?

De trei ani încoace, nimeni nu a mai vorbit despre acest proiect, iar anul trecut, Adrian Gabor spunea chiar că viitorul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor se va face „pe baza masterplanului de gestionare a deșeurilor, elaborat în 2010, dar fără incineratorul de deșeuri“. De altfel, ieri, viepreședintele CJ a declarat că delegația Brașovului a pornit săptămîna trecută spre discuția de la Ministerul Mediului cu ideea de a nu susține proiectul incineratorului, pe teritoriul județului Brașov. La Ministerul Mediului însă, se pare că au apărut unele argumente convingătoare. „Inițial și noi am plecat la București cu ideea că «nu», dar acolo am discutat amănunțit. Pînă în 2020, noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri depuse la rampă și cu 15% cantitatea de CO2. Aceasta ar fi o soluție“, a declarat Gabor.

„Introdus pe ușa din spate“ în plan

Tot vicepreședintele CJ spune însă c㠄nu este obligatoriu să îl facem!”. „Nu este neapărat nevoie să se facă, dar ni s-a spus că este mai bine să îl avem prins în planul județean. Vom discuta și cu colegii de la Harghita și Covasna, dar trebuie întîi de toate să stabilim noi ce vrem să facem. Sînt și alte metode de a ne atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depuse la rampă și a cantității de dioxid de carbon emise“, a declarat Gabor ulterior. De altfel, cum de a reapărut proiectul incineratorului de la Brașov în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor este un mister. În urmă cu mai multe săptămîni, parlamentarul USR de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat declara într-o conferință de presă că în forma inițială a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, elaborată în perioada guvernului tehnocrat, nu exista acest incinerator de la Brașov, însă el a fost introdus „pe ușa din spate“, după instalarea Guvernului PSD.

Brașovul, îngropat în gestionarea deșeurilor

• Județul Brașov a pierdut în 2014 o finanțare nerambursabilă de 176 de milioane de euro prin Programul Operațional Sectorial - Mediu 2007 - 2013, pentru a-și pune la punct sistemul integrat de management al deșeurilor. De altfel, Brașovul a fost primul județ din România care a accesat o sumă atît de mare prin POS-Mediu, pentru un astfel de proiect. Masterplanul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, aprobat în 2010, avea două componente majore. Prima dintre ele viza închiderea unor rampe de deșeuri neconforme și construirea unor stații de transfer, de sortare și tratare în județ, una dintre ținte fiind scăderea cantității de gunoaie care ajung să fie depozitate la rampe. „Grosul“ investiției, însă, viza construirea unei unități de valorificare energetică a deșeurilor, printr-o instalație specială ce era prevăzută să fie construită la Tărlungeni, într-o investiție de 148 de milioane de euro. Consiliul Județean a început de mai mule ori, în perioada 2012 - 2014, procedurile pentru construirea instalației, însă de fiecare dată cînd s-au lansat licitații pentru alegerea consultantului, acestea au fost oprite fie de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (actual ANAP), fie de contestații. În 2013, CJ a decis să amîne investiția, ajungînd la concluzia că ea nu se justifică pentru județul Brașov. În lipsa avizelor necesare pentru unitatea de valorificare energetică a deșeurilor, Masterplanul a fost „rupt“ în două în 2014 , pentru a se putea cheltui pe ultima sută de metri măcar banii atrași pentru închiderea rampelor neconforme de gunoi și pentru stațiile de transfer, sortare și tratare. Nici așa însă, finanțarea nerambursabilă din POS-Mediu nu a fost valorificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Cel mai mare lanț de oameni care citesc


Brașovenii citesc „Desculț“ pentru Cartea Recordurilor

Banca Mondială dă votul final în iunie


Brașovul, invitat la masa deciziilor pentru autostradă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Tinerii care au bătut un bătrîn într-un pasaj din Brașov, trimiși în judecată


  Azi 14:25
 • ➤ Local


  Restricții de circulație pe DN1E Poiana Brașoș – Rîșnov


  Azi 14:21
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 20-a


  Liga 4 Brașov. AS SR Brașov a trecut și de Inter Cristian/ Ema Popa, golul cu numărul 100 pentru SR în campionat!


  Azi 13:02
 • ➤ International


  Kim Jong Un a anunțat suspendarea testelor balistice sau nucleare


  Azi 09:45
 • ➤ Sport


  Liga 3. AFC Hărman a cîștigat la Roman/ Buga și Paraschiv, marcatori


  Azi 08:44
 • ➤ National


  Dragnea a încălcat grav Constituția și a făcut în locul Președinției declarații legate de mutarea ambasadei din Israel


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Angajații Spitalului de Psihiatrie și Neurologie de pe str. Eminescu au protestat din nou, în fața unității


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Toma Dorel e liber. Instanța Tribunalului Brașov a hotărît măsura controlului judiciar


  20.04.2018
 • ➤ National


  Și Alina Bica are statut de refugiat politic în Costa Rica


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Brașovenii sînt așteptați la un protest pentru viață


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Crimă în satul Toderița de lîngă Făgăraș


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  Fed Cup. S-a stabilit țintarul duelului dintre România și Elveția /Simona Halep – Viktorija Golubic, primul meci


  20.04.2018
 • ➤ Local


  INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN BRAȘOV BIROUL DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII


  CARE POT FI PROBELE PE CARE VICTIMA VIOLENȚEI ÎN FAMILIE AR TREBUI SĂ LE PREZINTE INSTANȚEI DE JUDECATĂ PENTRU A PUTEA OBȚINE UN ORDIN DE PROTECȚIE?


  20.04.2018
 • ➤ Local


  „Inside you... inside me”, expoziție semnată de Horia Hudubeț


  20.04.2018
 • ➤ Local


  ITM face controale în domeniul transportului rutier de mărfuri periculoase


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  LNBF, finala mică. Olimpia CSU Brașov a cîștigat primul meci cu Universitatea Cluj


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  Delegări


  Liga 4 Brașov. Alin Greavu, la AS SR Brașov - Inter Cristian / Robert Ciorbea, la Săcele -Tărlungeni


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Un pic de istorie


  Top 10 cei mai mari conducători din istoria Europei


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Cinci modele care sînt în trend


  Ce eșarfe se poartă în 2018?


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Sfatul specialistului


  10 moduri de a mînca mai multe fructe și legume


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Cel mai rapid animal din lume, un crustaceu de 2 milimetri


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Broaștele prezic seismele cu 5 zile înainte


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Papagalii care terorizează


  Arme de distrugere în masă cu pene


  20.04.2018
 • ➤ Life


  De ce a fost șters „Despacito”, cel mai vizionat videoclip de pe Youtube


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Mariah Carey a vorbit despre suferința ei


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Mai multe critici decît laude


  Britney Spears, apariție șocantă


  20.04.2018
 • ➤ Life


  „Nu încerc să fiu altceva decît sînt”, spune Smiley


  20.04.2018
 • ➤ Life


  „O reîntoarcere în timp a muzicii“


  Stela Enache e uimită de succesul pe care îl are la publicul tînăr


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Nicolas Cage a cheltuit 150 milioane dolari pe extravaganțe


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Gabriel Luna va fi noul „Terminator”


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Pentru noul ei rol


  Anne Hathaway trebuie să se îngrașe


  20.04.2018
 • ➤ Prima pagina


  Dorele, probleme mă?


  Primarul din Ghimbav, reținut 24 de ore, liber alte 24


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Nemulțumiri


  Protest la Spitalul TBC: 1.000 de lei mai puțin la salariu


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Adrian Oprică propune reînființarea patrulelor rutiere ale elevilor


  20.04.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean de 48 de ani a murit de gripă


  20.04.2018
 • ➤ Local


  51 de cereri pentru milionul de lei oferit de CJ Brașov pentru proiectele culturale


  20.04.2018
 • ➤ Eveniment


  Secția de Sterilizare a Spitalului de Copii, modernizată printr-o donație a Clubului Rotary


  20.04.2018
 • ➤ Actualitate


  Strategii


  Propuneri alternative pentru dezvoltarea turismului


  20.04.2018
 • ➤ Actualitate


  Filarmonica Brașov, colaborare cu Filarmonica Voronej, din Rusia


  20.04.2018
 • ➤ National


  Cine îi mai oprește?


  Iohannis critică propunerile de modificare a Codurilor penale


  20.04.2018
 • ➤ National


  Procurorul general spune că este nevoie de o analiză aprofundată la propunerile de modificare a Codurilor penale


  20.04.2018
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.04.2018
 • ➤ Life


  E transformată total


  Denisa de la Bambi, de nerecunoscut după operațiile estetice


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Jojo își duce fetița la grădiniță, deși are doar un an și trei luni


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Premiul primit de Olivia Steer pentru „rolul său activ în societate“ i-a fost retras


  20.04.2018
 • ➤ Life


  Fiul lui Alain Delon: «Mama îmi dădea droguri»


  20.04.2018
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Ioan A. Lapedatu, între Mureșanu și Coșbuc „punctul culminant al expresiei poetice și profetice din Transilvania” (II)


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  Pușcaș: „M-au mințit“


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  AFC Hărman joacă la Roman


  20.04.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.04.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Meșotă“, cel mai căutat liceu din Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 20 de lei din 26 iunie sînt cîștigătoare

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.286 milisecunde, încărcat în milisecunde