Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cadou otrăvit


Brașovul ar putea deveni coșul de gunoi al regiunii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.07.2017
• Autoritățile județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna
• În multe state occidentale s-a ajuns la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice
Autorităție județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna. Proiectul - unul mai mult decît controversat prin prisma gradului de poluare pe care l-ar produce pentru un județ turistic cum este Brașovul, a mai apărut în discuție și în anii 2010 - 2013. Atunci, Consiliul Județean a încercat să își pună la punct masterplanul integrat de gestionare a deșeurilor, iar incinerarorul de deșeuri, denumit la acea vreme oficial „unitate de valorificare energetică a deșeurilor“, a fost punctul cel mai sensibil al discuțiilor. Reprezentanții unor localități în Asociația ISO Mediu (format pentru a gestiona managementul deșeurilor în județ) au susținut ideea, iar alții s-au opus. După o perioadă în care autoritățile județene și locale au părut că dau uitării ideea nefericită de a construi un incinerator de deșeuri pe teritoriul județului, proiectul revine în prim-planul discuțiilor, direct introdus în Planul Național de Management al Deșeurilor (PNGD). Documentul, aflat în dezbatere publică, prevede doar două astfel de incineratoare în toată țara: unul lîngă București, celălalt în județul Brașov. O instalație similară, luată în discuție anii trecuți și pentru județul Cluj, a fost înlăturată imediat din planul de management al deșeurilor, un rol important avînd în asta societatea civilă.

Incineratorul băgat pe gîtul brașovenilor costă 90 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat ieri că, în urma unor discuții purtate la București cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu reprezentanții firmei care au făcut PNGD, incineratorul ar fi estimat la 90 de milioane de euro. Instalația ar urma să fie construită undeva pe teritoriul județului, dar cu contribuție financiară și din partea județelor vecine, Harghita și Covasna, care vor scăpa de deșeuri, aducîndu-le aici. „Vom avea discuții cu reprezentanții celor două județe, să vedem dacă este necesar și unde îl putem amplasa. În acest proiect, participarea Covasnei este de 15 milioane de euro, iar a Harghitei, de 25 de milioane. Restul ar fi contribuția Brașovului“, a declarat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Dacă incineratorul este estimat la 90 de milioane de euro, și partea de elaborare a planului județean de gestionare a deșeurilor și asistența tehnică de implementare sînt pe măsură. „Acest contract de asistență tehnică are o valoare estimată la aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională”, a declarat Adrian Gabor, care spune că procedura de achiziție ar putea fi lansată în septembrie.

Mai poluante decît instalațiile clasice

Autoritățile județene din Brașov vor să își asume un incinerator de deșeuri, în condițiile în care în multe state occidentale s-a ajuns deja la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice. În plus, o astfel de unitate ar putea da peste cap și întreaga idee de reciclare, avînd în vedere că are nevoie de mult㠄materie prim㓠pentru a funcționa, adică de gunoi. Conform draftului PNGD, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, incineratorul de la Brașov ar urma să proceseze anual 114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 tone provenite din județul Brașov, 20.000 tone din județul Covasna și 28.500 tone din județul Harghita.
Deși ministerul l-a inclus în draftul PNGD, există voci care spun că în acest moment nici măcar nu se știe cît de eficientă poate fi investiția, avînd în vedere că nu există date clare privind cantitatea de deșeuri care se produce la nivelul județului.

Chiar este necesar incineratorul?

De trei ani încoace, nimeni nu a mai vorbit despre acest proiect, iar anul trecut, Adrian Gabor spunea chiar că viitorul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor se va face „pe baza masterplanului de gestionare a deșeurilor, elaborat în 2010, dar fără incineratorul de deșeuri“. De altfel, ieri, viepreședintele CJ a declarat că delegația Brașovului a pornit săptămîna trecută spre discuția de la Ministerul Mediului cu ideea de a nu susține proiectul incineratorului, pe teritoriul județului Brașov. La Ministerul Mediului însă, se pare că au apărut unele argumente convingătoare. „Inițial și noi am plecat la București cu ideea că «nu», dar acolo am discutat amănunțit. Pînă în 2020, noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri depuse la rampă și cu 15% cantitatea de CO2. Aceasta ar fi o soluție“, a declarat Gabor.

„Introdus pe ușa din spate“ în plan

Tot vicepreședintele CJ spune însă c㠄nu este obligatoriu să îl facem!”. „Nu este neapărat nevoie să se facă, dar ni s-a spus că este mai bine să îl avem prins în planul județean. Vom discuta și cu colegii de la Harghita și Covasna, dar trebuie întîi de toate să stabilim noi ce vrem să facem. Sînt și alte metode de a ne atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depuse la rampă și a cantității de dioxid de carbon emise“, a declarat Gabor ulterior. De altfel, cum de a reapărut proiectul incineratorului de la Brașov în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor este un mister. În urmă cu mai multe săptămîni, parlamentarul USR de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat declara într-o conferință de presă că în forma inițială a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, elaborată în perioada guvernului tehnocrat, nu exista acest incinerator de la Brașov, însă el a fost introdus „pe ușa din spate“, după instalarea Guvernului PSD.

Brașovul, îngropat în gestionarea deșeurilor

• Județul Brașov a pierdut în 2014 o finanțare nerambursabilă de 176 de milioane de euro prin Programul Operațional Sectorial - Mediu 2007 - 2013, pentru a-și pune la punct sistemul integrat de management al deșeurilor. De altfel, Brașovul a fost primul județ din România care a accesat o sumă atît de mare prin POS-Mediu, pentru un astfel de proiect. Masterplanul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, aprobat în 2010, avea două componente majore. Prima dintre ele viza închiderea unor rampe de deșeuri neconforme și construirea unor stații de transfer, de sortare și tratare în județ, una dintre ținte fiind scăderea cantității de gunoaie care ajung să fie depozitate la rampe. „Grosul“ investiției, însă, viza construirea unei unități de valorificare energetică a deșeurilor, printr-o instalație specială ce era prevăzută să fie construită la Tărlungeni, într-o investiție de 148 de milioane de euro. Consiliul Județean a început de mai mule ori, în perioada 2012 - 2014, procedurile pentru construirea instalației, însă de fiecare dată cînd s-au lansat licitații pentru alegerea consultantului, acestea au fost oprite fie de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (actual ANAP), fie de contestații. În 2013, CJ a decis să amîne investiția, ajungînd la concluzia că ea nu se justifică pentru județul Brașov. În lipsa avizelor necesare pentru unitatea de valorificare energetică a deșeurilor, Masterplanul a fost „rupt“ în două în 2014 , pentru a se putea cheltui pe ultima sută de metri măcar banii atrași pentru închiderea rampelor neconforme de gunoi și pentru stațiile de transfer, sortare și tratare. Nici așa însă, finanțarea nerambursabilă din POS-Mediu nu a fost valorificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Prima pagina

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă


La Săcele, acoperirea vaccinală este sub 50%

Județul Brașov, pe locul trei în țară


Un singur dascăl de nota 10 la Brașov, o profesoară de religie

După o amînare de patru luni


Consultare publică pentru ridicările auto
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Kylie Jenner, protagonista unui pictorial incendiar


  Azi 09:34
 • ➤ Life


  Mult sport


  Cum a slăbit Ciara fără să renunțe la cartofi prăjiți


  Azi 09:33
 • ➤ Life


  Considerată indestructibilă


  Există o creatură care poate supraviețui Apocalipsei


  Azi 09:31
 • ➤ Life


  Rinocerul de Sumatra: cel mai mic dintre rinoceri, foarte aproape de dispariție


  Azi 09:30
 • ➤ Life


  Cîntărețul R. Kelly este acuzat că a sechestrat și abuzat sexual mai multe femei


  Azi 09:29
 • ➤ Prima pagina


  Guvernul a stabilit


  CAS și CASS va fi plătit la nivel de salariu minim pentru contracte part-time


  Azi 09:14
 • ➤ Prima pagina


  Guvernul a decis că 14 august este zi liberă


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Cele mai vînate facultăți


  Ultima medie de admitere la Drept 9,40, la Medicină - 9,20


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Al treilea gong


  Proiectele noului manager al Teatrului „Sică Alexandrescu“


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Exercițiu militar româno-britanic, la Brădet


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Expoziție interactivă despre istoria aviației, la Casa Mureșenilor


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Copii accidentați grav în trafic


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Reparațiile la clădirea Operei Brașov, puse pe pauză


  Azi 08:59
 • ➤ Actualitate


  Revenim la ,,tezele din iulie“


  Adrian Oprică: Publicul brașovean este „la nivelul la care trebuie educat“


  Azi 08:54
 • ➤ International


  Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park, s-a sinucis


  Azi 08:55
 • ➤ National


  Guvernul face inventarul angajaților din administrație


  Azi 08:48
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  A venit momentul


  Lili Sandu e decisă să se așeze la casa ei


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Ce ar face Cătălin Măruță dacă nu ar mai apărea la TV


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Soția lui Will Smith, dezvăluiri despre trecutul său: „Am fost traficantă de droguri“


  Azi 08:36
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Alimente deosebit de utile


  Azi 08:34
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Pumi


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  Oficial. FC Brașov nu s-a înscris în campionat!


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Petre Lucian, disputat de Colțea și AS „SR“ Brașov


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  Alexandru Mitriță revine în Liga 1!


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Tătărușanu, la Benfica?


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  Liga I, etapa a 2-a


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  După doi ani


  Stadionul Tineretului din Brașov revine în circuitul Ligii I


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  „Cred că vom lua 3-4 medalii de aur“


  Florea, convins de forța atletismului


  Azi 08:13
 • ➤ Local


  Expoziție interacitvă despre istoria aviației, la Casa Mureșenilor


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Copii accidentați grav în trafic


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Un nou exercițiu pentru război


  Exercițiu militar româno-britanic, la Brădet


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Cele mai mari medii de admitere cu examen: la Drept ultima medie este 9.40, iar la Medicină 9.20


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Administrația Prezidențială nu a fost invitată la ceremoniile de Ziua Aviației. MApN își cere scuze: A fost o eroare birocratică


  20.07.2017
 • ➤ National


  Tudose: În administrație sînt sute de cereri de angajare pentru purtător de ștamplilă, de semnătură, de program pe ușă


  20.07.2017
 • ➤ National


  Atenționare meteo: Cod galben de caniculă pentru nouă județe


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Reedităm ,,tezele din iulie“?


  Adrian Oprică despre cultura la Brașov: Publicul brașovean este la “nivelul la care trebuie educat“


  20.07.2017
 • ➤ National


  Angajările în administrație se suspendă


  20.07.2017
 • ➤ Local


  Guvernul le oferă bugetarilor minivacanță de Sf Maria


  20.07.2017
 • ➤ International


  Producătorul unui film despre tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost arestat


  20.07.2017
 • ➤ International


  SUA critică Ankara după ce o agenție de știri turcă a publicat locația trupelor americane în Siria


  20.07.2017
 • ➤ National


  Iohannis, mesaj de Ziua Aviației: Îmi exprim admirația față de dragostea de zbor și abnegația cu care vă faceți meseria


  20.07.2017
 • ➤ International


  Un traficant de droguri a sunat la poliție să anunțe că i s-a furat cocaina


  20.07.2017
 • ➤ Prima pagina


  Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă


  La Săcele, acoperirea vaccinală este sub 50%


  20.07.2017
 • ➤ Eveniment


  Investiție pe banii comunității


  Spitalul de la Săcele dă lacătul jos după șase ani


  20.07.2017
 • ➤ Eveniment


  O meșotistă cu 10,00 la BAC a ales Facultatea de Design de Produs și Mediu


  20.07.2017
 • ➤ Eveniment


  Mai mulți bani pentru reparații și igienizări la școli și grădinițe


  20.07.2017
 • ➤ Eveniment


  Amendă pentru blocarea unui loc de parcare


  20.07.2017
 • ➤ Eveniment


  Aproape o sută de contestații la Titularizare


  20.07.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Meșotă“, cel mai căutat liceu din Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 20 de lei din 26 iunie sînt cîștigătoare

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.401 milisecunde, încărcat în milisecunde