Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cadou otrăvit


Brașovul ar putea deveni coșul de gunoi al regiunii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.07.2017
• Autoritățile județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna
• În multe state occidentale s-a ajuns la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice
Autorităție județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna. Proiectul - unul mai mult decît controversat prin prisma gradului de poluare pe care l-ar produce pentru un județ turistic cum este Brașovul, a mai apărut în discuție și în anii 2010 - 2013. Atunci, Consiliul Județean a încercat să își pună la punct masterplanul integrat de gestionare a deșeurilor, iar incinerarorul de deșeuri, denumit la acea vreme oficial „unitate de valorificare energetică a deșeurilor“, a fost punctul cel mai sensibil al discuțiilor. Reprezentanții unor localități în Asociația ISO Mediu (format pentru a gestiona managementul deșeurilor în județ) au susținut ideea, iar alții s-au opus. După o perioadă în care autoritățile județene și locale au părut că dau uitării ideea nefericită de a construi un incinerator de deșeuri pe teritoriul județului, proiectul revine în prim-planul discuțiilor, direct introdus în Planul Național de Management al Deșeurilor (PNGD). Documentul, aflat în dezbatere publică, prevede doar două astfel de incineratoare în toată țara: unul lîngă București, celălalt în județul Brașov. O instalație similară, luată în discuție anii trecuți și pentru județul Cluj, a fost înlăturată imediat din planul de management al deșeurilor, un rol important avînd în asta societatea civilă.

Incineratorul băgat pe gîtul brașovenilor costă 90 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat ieri că, în urma unor discuții purtate la București cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu reprezentanții firmei care au făcut PNGD, incineratorul ar fi estimat la 90 de milioane de euro. Instalația ar urma să fie construită undeva pe teritoriul județului, dar cu contribuție financiară și din partea județelor vecine, Harghita și Covasna, care vor scăpa de deșeuri, aducîndu-le aici. „Vom avea discuții cu reprezentanții celor două județe, să vedem dacă este necesar și unde îl putem amplasa. În acest proiect, participarea Covasnei este de 15 milioane de euro, iar a Harghitei, de 25 de milioane. Restul ar fi contribuția Brașovului“, a declarat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Dacă incineratorul este estimat la 90 de milioane de euro, și partea de elaborare a planului județean de gestionare a deșeurilor și asistența tehnică de implementare sînt pe măsură. „Acest contract de asistență tehnică are o valoare estimată la aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională”, a declarat Adrian Gabor, care spune că procedura de achiziție ar putea fi lansată în septembrie.

Mai poluante decît instalațiile clasice

Autoritățile județene din Brașov vor să își asume un incinerator de deșeuri, în condițiile în care în multe state occidentale s-a ajuns deja la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice. În plus, o astfel de unitate ar putea da peste cap și întreaga idee de reciclare, avînd în vedere că are nevoie de mult㠄materie prim㓠pentru a funcționa, adică de gunoi. Conform draftului PNGD, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, incineratorul de la Brașov ar urma să proceseze anual 114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 tone provenite din județul Brașov, 20.000 tone din județul Covasna și 28.500 tone din județul Harghita.
Deși ministerul l-a inclus în draftul PNGD, există voci care spun că în acest moment nici măcar nu se știe cît de eficientă poate fi investiția, avînd în vedere că nu există date clare privind cantitatea de deșeuri care se produce la nivelul județului.

Chiar este necesar incineratorul?

De trei ani încoace, nimeni nu a mai vorbit despre acest proiect, iar anul trecut, Adrian Gabor spunea chiar că viitorul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor se va face „pe baza masterplanului de gestionare a deșeurilor, elaborat în 2010, dar fără incineratorul de deșeuri“. De altfel, ieri, viepreședintele CJ a declarat că delegația Brașovului a pornit săptămîna trecută spre discuția de la Ministerul Mediului cu ideea de a nu susține proiectul incineratorului, pe teritoriul județului Brașov. La Ministerul Mediului însă, se pare că au apărut unele argumente convingătoare. „Inițial și noi am plecat la București cu ideea că «nu», dar acolo am discutat amănunțit. Pînă în 2020, noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri depuse la rampă și cu 15% cantitatea de CO2. Aceasta ar fi o soluție“, a declarat Gabor.

„Introdus pe ușa din spate“ în plan

Tot vicepreședintele CJ spune însă c㠄nu este obligatoriu să îl facem!”. „Nu este neapărat nevoie să se facă, dar ni s-a spus că este mai bine să îl avem prins în planul județean. Vom discuta și cu colegii de la Harghita și Covasna, dar trebuie întîi de toate să stabilim noi ce vrem să facem. Sînt și alte metode de a ne atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depuse la rampă și a cantității de dioxid de carbon emise“, a declarat Gabor ulterior. De altfel, cum de a reapărut proiectul incineratorului de la Brașov în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor este un mister. În urmă cu mai multe săptămîni, parlamentarul USR de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat declara într-o conferință de presă că în forma inițială a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, elaborată în perioada guvernului tehnocrat, nu exista acest incinerator de la Brașov, însă el a fost introdus „pe ușa din spate“, după instalarea Guvernului PSD.

Brașovul, îngropat în gestionarea deșeurilor

• Județul Brașov a pierdut în 2014 o finanțare nerambursabilă de 176 de milioane de euro prin Programul Operațional Sectorial - Mediu 2007 - 2013, pentru a-și pune la punct sistemul integrat de management al deșeurilor. De altfel, Brașovul a fost primul județ din România care a accesat o sumă atît de mare prin POS-Mediu, pentru un astfel de proiect. Masterplanul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, aprobat în 2010, avea două componente majore. Prima dintre ele viza închiderea unor rampe de deșeuri neconforme și construirea unor stații de transfer, de sortare și tratare în județ, una dintre ținte fiind scăderea cantității de gunoaie care ajung să fie depozitate la rampe. „Grosul“ investiției, însă, viza construirea unei unități de valorificare energetică a deșeurilor, printr-o instalație specială ce era prevăzută să fie construită la Tărlungeni, într-o investiție de 148 de milioane de euro. Consiliul Județean a început de mai mule ori, în perioada 2012 - 2014, procedurile pentru construirea instalației, însă de fiecare dată cînd s-au lansat licitații pentru alegerea consultantului, acestea au fost oprite fie de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (actual ANAP), fie de contestații. În 2013, CJ a decis să amîne investiția, ajungînd la concluzia că ea nu se justifică pentru județul Brașov. În lipsa avizelor necesare pentru unitatea de valorificare energetică a deșeurilor, Masterplanul a fost „rupt“ în două în 2014 , pentru a se putea cheltui pe ultima sută de metri măcar banii atrași pentru închiderea rampelor neconforme de gunoi și pentru stațiile de transfer, sortare și tratare. Nici așa însă, finanțarea nerambursabilă din POS-Mediu nu a fost valorificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Nemulțumire strigată în stradă


2.000 de brașoveni la „Protest împotriva hoției“

Improvizații riscante


Pericol pe Strada Dobrogeanu-Gherea
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Iarnă cu zăpadă grea, anunță meteorologii


  18.11.2017
 • ➤ Local


  A murit Mihai Popeneciu, primarul din comuna Părău


  18.11.2017
 • ➤ Life


  A murit unul dintre fondatorii legendarei trupe rock AC/DC


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Curtea Supremă: fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a demonstrat dispreț față de valorile apărate de lege


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Un autocar în care se aflau suporteri ai echipei de fotbal Gaz Metan Mediaș a luat foc, două persoane s-au intoxicat cu fum


  18.11.2017
 • ➤ National


  Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai: acceptul retragerii titlului nu e scris de mine


  18.11.2017
 • ➤ National


  Europarlamentarul PSD Sorin Moisă cere demisia lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților


  18.11.2017
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 14-a


  Liga 4: AS SR Brașov este noul lider


  18.11.2017
 • ➤ International


  Statele Unite vor "o nouă eră" în Zimbabwe și îi cer lui Mugabe să demisioneze


  18.11.2017
 • ➤ Local


  Bradul de Crăciun a fost ridicat în Piața Sfatului


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Liga 3. AFC Hărman a pierdut la Bacău! Reacția oficialilor echipei


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Asociația Milioan de Prieteni a salvat peste 25.000 de animale


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Cinci copii beți au vandalizat toaletele publice din parcul Tractorul


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Film documentar despre revolta muncitorească din ‘87, la Aula Universității


  17.11.2017
 • ➤ Local


  O vulpe a intrat într-un magazin de cosmetice dintr-un supermaket din Brașov, la raionul de parfumuri


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  La un pas de desființare: Viitorul Ghimbav nu se prezintă la Recea!


  17.11.2017
 • ➤ Economic


  Patronii au la dispoziție o lună să negocieze noile contracte de muncă pentru mutarea contribuțiilor


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu a devenit bunic


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Nuntă de un milion de dolari! Serena Williams s-a căsătorit cu Alexis Ohanian


  17.11.2017
 • ➤ National


  Dragnea și-a convocat liderii PSD la Herculane ca să laude realizările partidului


  17.11.2017
 • ➤ National


  PNL a depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose


  17.11.2017
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Arbitrii și observatorii meciurilor etapei a 14-a


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Cercetătorii au descoperit


  De unde provine aurul de pe Pămînt?


  17.11.2017
 • ➤ Life


  245 de persoane au sărit în tandem de pe un pod


  17.11.2017
 • ➤ Life


  A dat 7.600 de lire pe un pahar de whisky și a aflat că e fals


  17.11.2017
 • ➤ Life


  O’Naturel


  La Paris s-a deschis primul restaurant pentru nudiști


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Vedeta mesei


  10 lucruri pe care nu le știai despre avocado


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Inamicii sănătății


  Cum se pot atenua efectele negative ale pantofilor cu toc


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Pagube


  Papagalii cacadu cu creastã galbenã pun în pericol internetul


  17.11.2017
 • ➤ Life


  De ce se ascund femelele de cimpanzei atunci cînd nasc


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Cele cinci fantastice


  Spice Girls se va reuni în 2018 pentru un nou album și un show


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Mariah Carey, acuzată de hărțuire sexuală


  17.11.2017
 • ➤ Life


  „Mi-e dor de tinerețe“


  Anastasia Lazariuc se reinventează la 64 de ani


  17.11.2017
 • ➤ Local


  Care sunt criteriile pe care trebuie să le respecte incalțămintea pentru femei in acest sezon


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Helen Mirren vrea să-l joace pe Donald Trump într-un film


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Are cel mai spectaculos decolteu


  Demi Rose e prea celebră ca să aibă iubit


  17.11.2017
 • ➤ Prima pagina


  Pregătiri


  Brașovul dă 100 de milioane de euro la gunoi


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Nu mai e


  Județul Brașov ar avea nevoie de încă 4.000 de ha de teren agricol


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Reguli noi la colectarea deșeurilor


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Primul Bal mascat al animalelor, la Opera Brașov


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Prostituate prinse la „produs“ pe podul de la Stupini


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Muncitor, rănit grav, după ce a căzut de pe o schelă


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  18 străzi „de pămînt“ vor fi modernizate de anul viitor


  17.11.2017
 • ➤ Eveniment


  Protest spontan pentru salarii la APIA


  17.11.2017
 • ➤ Actualitate


  Festivalul a ajuns la a XX-a ediție


  Zilele Etnovember la Brașov


  17.11.2017
 • ➤ National


  Decizia se amînă pînă în 23 noiembrie


  Ministrul Justiției cere CCR să oprească ancheta DNA în cazul BELINA


  17.11.2017
 • ➤ National


  PNL va colabora cu partidul lui Victor Ponta


  17.11.2017
 • ➤ Week-end


  UNDE IEȘIM


  Invitații de weekend


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Accident stilistic


  Ce a scos-o pe Carmen Brumă de pe „sticlă“


  17.11.2017
 • ➤ Life


  Andreea Esca, despre fiica ei: „Există limite și reguli“


  17.11.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Meșotă“, cel mai căutat liceu din Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 20 de lei din 26 iunie sînt cîștigătoare

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.535 milisecunde, încărcat în milisecunde