Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Un cadou otrăvit


Brașovul ar putea deveni coșul de gunoi al regiunii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 14.07.2017
• Autoritățile județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna
• În multe state occidentale s-a ajuns la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice
Autorităție județene din Brașov se gîndesc să construiască un incinerator regional de deșeuri, unde să fie arse gunoaiele produse nu doar în județ, ci și în Harghita și Covasna. Proiectul - unul mai mult decît controversat prin prisma gradului de poluare pe care l-ar produce pentru un județ turistic cum este Brașovul, a mai apărut în discuție și în anii 2010 - 2013. Atunci, Consiliul Județean a încercat să își pună la punct masterplanul integrat de gestionare a deșeurilor, iar incinerarorul de deșeuri, denumit la acea vreme oficial „unitate de valorificare energetică a deșeurilor“, a fost punctul cel mai sensibil al discuțiilor. Reprezentanții unor localități în Asociația ISO Mediu (format pentru a gestiona managementul deșeurilor în județ) au susținut ideea, iar alții s-au opus. După o perioadă în care autoritățile județene și locale au părut că dau uitării ideea nefericită de a construi un incinerator de deșeuri pe teritoriul județului, proiectul revine în prim-planul discuțiilor, direct introdus în Planul Național de Management al Deșeurilor (PNGD). Documentul, aflat în dezbatere publică, prevede doar două astfel de incineratoare în toată țara: unul lîngă București, celălalt în județul Brașov. O instalație similară, luată în discuție anii trecuți și pentru județul Cluj, a fost înlăturată imediat din planul de management al deșeurilor, un rol important avînd în asta societatea civilă.

Incineratorul băgat pe gîtul brașovenilor costă 90 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat ieri că, în urma unor discuții purtate la București cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu reprezentanții firmei care au făcut PNGD, incineratorul ar fi estimat la 90 de milioane de euro. Instalația ar urma să fie construită undeva pe teritoriul județului, dar cu contribuție financiară și din partea județelor vecine, Harghita și Covasna, care vor scăpa de deșeuri, aducîndu-le aici. „Vom avea discuții cu reprezentanții celor două județe, să vedem dacă este necesar și unde îl putem amplasa. În acest proiect, participarea Covasnei este de 15 milioane de euro, iar a Harghitei, de 25 de milioane. Restul ar fi contribuția Brașovului“, a declarat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Dacă incineratorul este estimat la 90 de milioane de euro, și partea de elaborare a planului județean de gestionare a deșeurilor și asistența tehnică de implementare sînt pe măsură. „Acest contract de asistență tehnică are o valoare estimată la aproximativ un milion de euro, iar pentru desemnarea consultantului vom organiza o licitație internațională”, a declarat Adrian Gabor, care spune că procedura de achiziție ar putea fi lansată în septembrie.

Mai poluante decît instalațiile clasice

Autoritățile județene din Brașov vor să își asume un incinerator de deșeuri, în condițiile în care în multe state occidentale s-a ajuns deja la concluzia că aceste unități de neutralizare a deșeurilor sînt chiar mai poluante decît instalațiile clasice. În plus, o astfel de unitate ar putea da peste cap și întreaga idee de reciclare, avînd în vedere că are nevoie de mult㠄materie prim㓠pentru a funcționa, adică de gunoi. Conform draftului PNGD, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, incineratorul de la Brașov ar urma să proceseze anual 114.000 tone de deșeuri, dintre care 65.500 tone provenite din județul Brașov, 20.000 tone din județul Covasna și 28.500 tone din județul Harghita.
Deși ministerul l-a inclus în draftul PNGD, există voci care spun că în acest moment nici măcar nu se știe cît de eficientă poate fi investiția, avînd în vedere că nu există date clare privind cantitatea de deșeuri care se produce la nivelul județului.

Chiar este necesar incineratorul?

De trei ani încoace, nimeni nu a mai vorbit despre acest proiect, iar anul trecut, Adrian Gabor spunea chiar că viitorul Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor se va face „pe baza masterplanului de gestionare a deșeurilor, elaborat în 2010, dar fără incineratorul de deșeuri“. De altfel, ieri, viepreședintele CJ a declarat că delegația Brașovului a pornit săptămîna trecută spre discuția de la Ministerul Mediului cu ideea de a nu susține proiectul incineratorului, pe teritoriul județului Brașov. La Ministerul Mediului însă, se pare că au apărut unele argumente convingătoare. „Inițial și noi am plecat la București cu ideea că «nu», dar acolo am discutat amănunțit. Pînă în 2020, noi trebuie să reducem cu 50% cantitatea de deșeuri depuse la rampă și cu 15% cantitatea de CO2. Aceasta ar fi o soluție“, a declarat Gabor.

„Introdus pe ușa din spate“ în plan

Tot vicepreședintele CJ spune însă c㠄nu este obligatoriu să îl facem!”. „Nu este neapărat nevoie să se facă, dar ni s-a spus că este mai bine să îl avem prins în planul județean. Vom discuta și cu colegii de la Harghita și Covasna, dar trebuie întîi de toate să stabilim noi ce vrem să facem. Sînt și alte metode de a ne atinge țintele de reducere a cantității de deșeuri depuse la rampă și a cantității de dioxid de carbon emise“, a declarat Gabor ulterior. De altfel, cum de a reapărut proiectul incineratorului de la Brașov în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor este un mister. În urmă cu mai multe săptămîni, parlamentarul USR de Brașov, Allen Coliban, care conduce Comisia de Mediu din Senat declara într-o conferință de presă că în forma inițială a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, elaborată în perioada guvernului tehnocrat, nu exista acest incinerator de la Brașov, însă el a fost introdus „pe ușa din spate“, după instalarea Guvernului PSD.

Brașovul, îngropat în gestionarea deșeurilor

• Județul Brașov a pierdut în 2014 o finanțare nerambursabilă de 176 de milioane de euro prin Programul Operațional Sectorial - Mediu 2007 - 2013, pentru a-și pune la punct sistemul integrat de management al deșeurilor. De altfel, Brașovul a fost primul județ din România care a accesat o sumă atît de mare prin POS-Mediu, pentru un astfel de proiect. Masterplanul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, aprobat în 2010, avea două componente majore. Prima dintre ele viza închiderea unor rampe de deșeuri neconforme și construirea unor stații de transfer, de sortare și tratare în județ, una dintre ținte fiind scăderea cantității de gunoaie care ajung să fie depozitate la rampe. „Grosul“ investiției, însă, viza construirea unei unități de valorificare energetică a deșeurilor, printr-o instalație specială ce era prevăzută să fie construită la Tărlungeni, într-o investiție de 148 de milioane de euro. Consiliul Județean a început de mai mule ori, în perioada 2012 - 2014, procedurile pentru construirea instalației, însă de fiecare dată cînd s-au lansat licitații pentru alegerea consultantului, acestea au fost oprite fie de Autoritatea Națională pentru Reglementarea Achizițiilor Publice (actual ANAP), fie de contestații. În 2013, CJ a decis să amîne investiția, ajungînd la concluzia că ea nu se justifică pentru județul Brașov. În lipsa avizelor necesare pentru unitatea de valorificare energetică a deșeurilor, Masterplanul a fost „rupt“ în două în 2014 , pentru a se putea cheltui pe ultima sută de metri măcar banii atrași pentru închiderea rampelor neconforme de gunoi și pentru stațiile de transfer, sortare și tratare. Nici așa însă, finanțarea nerambursabilă din POS-Mediu nu a fost valorificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Prima pagina

Brașovenii nu sînt pe placul PSD


Guvernul a ignorat Brașovul la rectificarea bugetară

Primenire de toamnă


De azi începe Luna Curățeniei

La ce trebuie să se aștepte șoferii la pompă


Astăzi este prima zi cu accize mai mari la carburanți

Disputat între Consiliul Județean și Primăria Brașov


Al cui va fi Complexul Agrement?
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Ministrul Agriculturii vorbește din nou despre oaie: "Acest animal care ne străbate istoria ca un fir roșu"


  Azi 10:04
 • ➤ International


  Rezultatele alegerilor din Germania în presă: "Forța extremei drepte umbrește al patrulea mandat al lui Merkel"


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii cer aeroport în stradă


  „Vrem aeroport la Brașov“


  Azi 08:42
 • ➤ Eveniment


  100% o certitudine?


  RMN nou pentru Spitalul Județean, la începutul anului viitor


  Azi 08:41
 • ➤ Actualitate


  Bărbatul rănit în urma exploziei de la abatorul Luca a murit


  Azi 08:39
 • ➤ Actualitate


  Comisia de Urbanism le cere „fronturi stradale coerente“ dezvoltatorilor imobiliari


  Azi 08:38
 • ➤ Actualitate


  Mini-complex rezidențial pe strada Stejerișului?


  Azi 08:38
 • ➤ Actualitate


  Deszăpezirea drumurilor județene în sezonul 2017 - 2018 poate costa peste 6,8 milioane lei


  Azi 08:37
 • ➤ Actualitate


  Probe pe rețelele de furnizare a agentului termic în sistem centralizat


  Azi 08:36
 • ➤ Actualitate


  Dragnea e în baltă


  Afacerea Belina, o bombă în ograda PSD


  Azi 08:30
 • ➤ Actualitate


  Legislație permisivă sau documentație prea încurcată?


  Birocrația blochează drumurile


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Cea mai curajoasă apariție a Zînei


  Andreea Marin se detoxifiază la Brașov


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Gabriela Cristea a născut o fetiță pe care o va chema Victoria


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Colin Firth a obținut cetățenia italiană pentru care a aplicat din cauza Brexit


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Scrisoarea cititorului


  Poem pentru Brașov


  Azi 08:21
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Supa de ceapă


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  AFC Hărman a preluat șefia în C1


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Rareș Ailincă (CSM Brașov) a cîștigat Cupa Federației


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Pius Paschke, cîștigător în cele două etape de Cupă Continentală de la Rîșnov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Divizia A de handbal feminin


  Egal pentru Corona, la Tîrgu Mureș


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Rocadă la vîrf


  AS „SR“ Brașov a revenit pe primul loc în Liga a 4-a Brașov


  Azi 08:00
 • ➤ National


  Surse: Comunicatorii PSD îi vor face responsabili de campania de "lichidare politică" a lui Liviu Dragnea pe Iohannis, Maior, Ponta, Coldea și Kovesi


  24.09.2017
 • ➤ National


  Ponta îl atacă dur pe Dragnea și îi cere demisia: Ce zici, Liviu, ești în stare măcar o dată să faci ceva pentru ceilalți, nu doar pentru tine?


  24.09.2017
 • ➤ International


  Alegeri în Germania


  Partidul Angelei Merkel cîștigă alegerile, dar extremiștii obțin un scor-șoc


  24.09.2017
 • ➤ Local


  Protest pentru aeroportul Brașov


  24.09.2017
 • ➤ Local


  Restricții de circulație pe Transfăgărășan pentru filmarea unui spot publicitar


  24.09.2017
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au făcut egal cu Olimpic Târgu Mureș, în divizia A


  24.09.2017
 • ➤ Local


  Cel mai bătrîn stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an


  23.09.2017
 • ➤ International


  Cum votează duminică germanii: Un model complex, care combină scrutinul majoritar cu cel proporțional


  23.09.2017
 • ➤ National


  Dragnea cade la pace cu premierul Ungariei Viktor Orban


  23.09.2017
 • ➤ Sport


  Liga 3. Viitorul Ghimbav, prima victorie ! Cetate Rîșnov a pierdut la Miercurea Ciuc!


  23.09.2017
 • ➤ National


  A nins în Munții Făgăraș


  23.09.2017
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 6-a


  Liga 4. Brașov. AS SR Brașov a cîștigat derbiul cu ACSM Codlea și urcă pe primul loc


  23.09.2017
 • ➤ National


  Bărbatul rănit în explozia de la un abator din Brașov a murit


  23.09.2017
 • ➤ International


  Serghei Lavrov: Trump și Kim Jong-un se ceartă ca doi copii de grădiniță


  23.09.2017
 • ➤ Sport


  Liga 3. AFC Hărman a făcut spectacol la Pașcani


  22.09.2017
 • ➤ Local


  Accident cu doi răniți după ce un microbuz s-a ciocnit cu un TIR


  22.09.2017
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Trambulinele de pe Valea Cărbunării găzduiesc două etape de Cupă Continentală


  22.09.2017
 • ➤ Sport


  Radu Burciu promite victoria


  Futsal. Colțea Brașov, duel cu Pro-Tineret Sighișoara


  22.09.2017
 • ➤ Sport


  Zeljko Bubanja, coordonatorul secției de baschet de la CS Transilvania Brașov


  22.09.2017
 • ➤ International


  Un fost deputat belgian, condamnat de instanță să viziteze lagărele de concentrare naziste


  22.09.2017
 • ➤ International


  Alegeri în Germania:Angela Merkel, la cel de-al patrulea mandat,dar viitorii parteneri de guvernare sînt incerți


  22.09.2017
 • ➤ IT, Stiinta si tehnica


  Reclamele politice vor exista altfel pe Facebook


  22.09.2017
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Arbitrii și observatorii meciurilor etapei a 6-a


  22.09.2017
 • ➤ National


  UPDATE/ Sevil Shhaideh, pusă sub urmărire penală de DNA


  22.09.2017
 • ➤ National


  Cutremur cu magnitudinea 3,1 pe Richter în Vrancea


  22.09.2017
 • ➤ Local


  #ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ


  22.09.2017
 • ➤ International


  Phenianul amenință cu detonarea unei bombe cu hidrogen în Pacific


  22.09.2017
 • ➤ Life


  Trebuie să le consumi


  Cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă


  22.09.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  „Meșotă“, cel mai căutat liceu din Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 20 de lei din 26 iunie sînt cîștigătoare

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 29.950 milisecunde, încărcat în milisecunde