CNADNR, obligată și de instanță să continue o licitație pentru Comarnic-Brașov
Tentativa Companiei de Drumuri de anulare a unei licitații pentru autostrada Comarnic-Brașov a eșuat și în instanță, după ce nu a avut succes nici la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Dacă la nivel declarativ actuala conducere a CNADNR susține proiectul șoselei de mare viteză, în fapt se pare că nu îl agreează, cel puțin nu în forma din licitațiile lansate de fosta conducere.
Homor: Proiectul nu a fost abandonat
Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) spune că proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov nu a fost abandonat. Pe de altă parte, Comisia de Evaluare din cadrul companiei fie tergiversează, fie anulează licitațiile în curs pentru șoseaua de mare viteză. În cazul revizuirii studiului de fezabilitate pentru porțiunea de mijloc a viitoarei șosele prin munți, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a tot jucat ping-pong în vederea anulării licitației cu Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Pe 10 august, CNSC a obligat a treia oară CNADNR să continue licitația cu reevaluarea ofertei Consitrans. CNADNR s-a adresat apoi Curții de Apel București, care i-a respins cererea definitiv pe 12 septembrie și a menținut decizia CNSC din 10 august. Astfel, CNADNR este obligată să reevalueze oferta Consitrans ținînd cont de motivarea Curții de Apel București. Cu toate acestea, CNADNR ar putea decide din nou anularea licitației, consideră Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei. Întrebat de soarta acestei licitații, șeful de la Drumuri a explicat anterior pentru economica.net că o procedură de achiziție se poate finaliza cu atribuire de contract sau cu anulare.
Se anunță o nouă licitație
În cazul în care procedura va fi anulată definitiv, Cătălin Homor spune că CNADNR va scoate din nou la licitație un contract pentru loturile 1, 2, 3 și 4 din autostrada Comarnic-Brașov care să includă, pe lîngă revizuirea studiului de fezabilitate, proiect tehnic și autorizație de construire. CNADNR a lansat licitația pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe 31 iulie 2015. Valoarea proiectului de Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada București-Brașov km 0+000 - 173+300 sector Comarnic - Predeal, km 115+300 - km 146+800 și sector Predeal - Cristian, km 146+800 - km 162 + 300 + reabilitare DN 73B era estimată între 16,4 milioane de lei și 19,38 milioane de lei. Pentru acest proiect au fost depuse șapte oferte. Search Corporation a depus oferta cu cel mai mic preț, de 7,1 milioane de lei (ce include diverse și neprevăzute), iar Consitrans a oferit un preț 9,6 milioane de lei.
Licitația pentru lotul 5, tergiversată
CNADNR ezită și în ceea ce privește licitația pentru construirea lotului 5 al autostrăzii Comarnic-Brașov. Șeful de la Drumuri a declarat anterior pentru economica.net că pînă pe 15 septembrie, comisia de evaluare a ofertelor va emite decizia privind această licitație. Iată că a trecut mai bine de o săptămână de la acest termen și nu s-a anunțat nimic în acest sens. Contractul pentru lotul Rîșnov-Cristian a fost scos la licitație în vara anului trecut, iar cele 10 oferte depuse au fost deschise încă din octombrie 2015.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!