Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.
Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov
FOTO: Olimpic Zărnești, egal spectaculos cu CS Universitatea Alba Iulia. Zărneștenii au realizat un nou transfer
Olimpic Zărnești a terminat la egalitate, scor 3-3 (2-2), meciul amical disputat astăzi, pe tereul sintetic de la Tg. Secuiesc, cu CS Universitatea Alba Iulia. Elevii lui Mihai Stere au fost conduși cu 2-0 și 3-2, dar au revenit de fiecare dată cu golurile marcate de Berloiu, Codreanu și Ioan Serban. Următorul meci de pregătire al celor de la Olimpic Zărneşti este programat sâmbătă, de la ora 11.00, pe teren propriu, cu SR Brașov.
Horia Ilie a revenit la Zărnești
Olimpic Zărnești continuă să se întărească. Astfel, mijlocașul Horia Ilie (23 de ani) este noul jucător al grupării antrenate de Mihai Stere. Ilie a și jucat în amicalul de astăzi de la Tg. Secuiesc cu CS Universitatea Alba Iulia. Horia Ilie a început fotbalul la grupele de juniori de la Olimpic Zărnești, de unde a plecat la Ardealul Cluj, iar la seniori a jucat la Aerostar Bacău. ”Ilie este un jucător care a început fotbalul la noi și a acceptat să revină la Zărnești să ne ajute în acest sezon “ au spus oficialii clubului zărneștean. În această iarnă, la Olimpic Zărnești au mai ajuns mijlocașii Robert Crihan (19 ani) de la ACS Kids Tâmpa, Lucian Codreanu (26 de ani) de la Bucegi Moeciu (L4 Brașov) și atacantul Bogdan Marinescu (33 de ani) de la ACS Muscelul Câmpulung Elite (L3).
Olimpic Zărneşti – CSU Alba Iulia 3-3 (2-2)
Au marcat: Berloiu, Codreanu, Șerban / Bolojan, Vasinc, Al. Bodea
Olimpic Zărnești: Botiș – Necula, Șerban, Portic, Pantauz – Codreanu, Micliș, Horia Ilie – Marinescu, Mariean, Berloiu.
Au mai jucat: Stanciu – Gavrilă , Chița, Băceanu, Năstase.
CSU Alba Iulia : Fl. Șerban – Kilyen, L. Kis, R. Popa, Cunțan – Al. Petresc, Herci – Frențiu, Bolojan, M. Toma – Vasinc
Atenție, s-au înmulțit hoții : din restaurant, de la jocuri de noroc, din supermarket ! 6 au dormit la beci !
Un bărbat în vârstă de 46 de ani din județul Ialomița a fost reținut pentru 24 de ore după ce polițiștii brașoveni l-au identificat drept autorul unui furt din Poiana Brașov.
Conform investigațiilor polițienești, pe 29 ianuarie individul furat mai multe bunuri,în special băuturi, dintr-un restaurant din Stațiunea Poiana Brașov. Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Poliției Stațiunii Poiana Brașov sub coordonarea procurorului de caz, iar la finalizarea cercetărilor va fi propusă soluția legală.
Polițiști brașoveni de la secția 1 de poliție Brașov au dispus reținerea a trei bărbați, cu vârste cuprinse între 38 și 43 ani, și introducerea acestora în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, după ce ar fi încercat să sustragă mai multe sume de bani din aparatele unei săli de jocuri de noroc. Ieri la ora 12:30, polițiștii au fost sesizați de un bărbat despre faptul că în incinta sălii de jocuri se aflau trei persoane suspecte de sustragerea unor sume de bani din aparatele tip slot-machine. Polițiștii au descoperit că cei 3 au încercat să sustragă sume de bani din cutiile de valori ale aparatelor de jocuri de noroc prin folosirea unor chei potrivite. Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la furt calificat și complicitate la această infracțiune.
Duminică, polițiști de la Secția 4 Brașov au dispus reținerea a două persoane și introducerea acestora în arestul poliției după ce au încercat să sustragă mai multe produse dintr-un supermarket, din municipiul Brașov.
Polițiștii au fost sesizați că personalul de pază al unui supermarket din municipiu a depistat o femeie, cu vârstă de 33 ani și un tânăr de 19 ani, care ar fi încercat să sustragă mai multe bunuri din interiorul magazinului.
Profitând de neatenția personalului de serviciu, cei doi au sustras din incinta supermarketului mai multe produse din categoria textilelor și băuturilor alcoolice, cărora le-au rupt etichetele și le-au introdus într-un rucsac, furat de asemenea din magazin, bunuri pe care le-au abandonat în momentul în care au observat că sunt supravegheați.
Cei doi au dosare penale pentru tentativă de furt.
Morten, DJ-ul danez care a creat stilul muzical Future Rave împreună cu David Guetta, vine la MASSIF 2023. Vezi în ce zile urcă pe scenele Massif artiștii tăi preferați
A mai rămas o lună până când cel mai așteptat festival de la munte, Massif, își va deschide porțile. Începând de astăzi, fanii festivalului pot vedea programul pe scene și își pot achiziționa biletele pe zile la prima ediție Massif, care va avea loc în Poiana Brașov, în perioada 3-5 martie.
MORTEN este considerat unul dintre cei mai bine cotați producători și DJ-i din noul val, este de origine daneză și în luna martie ajunge pe mainstage-ul Massif.
Totul a început de la ideea că va fi un lucru extraordinar, iar în acest caz, David Guetta și MORTEN au avut dreptate. Noul gen ,,Future Rave” a explodat încă din 2019, în momentul în care cei doi producători au pus bazele unui nou concept. Patru ani mai târziu, sound-ul unic Future Rave este o marcă de sunet în zona de clubbing care a făcut imposibilul posibil într-o industrie care intrase în rutină.
Anul 2019 a fost momentul în care muzica electronică s-a reinventat odată cu apariția acestui proiect în care este implicat superstarul David Guetta alături de danezul MORTEN, care în 2021 a marcat cea mai puternică nouă intrare în Top 100 DJ Mag, direct pe locul 39.
În line-up-ul Massif mai urcă și Deliric x Silent Strike, Andi Moisescu, Andreea Esca & Otravă, Ștefania, Arias, Lucian Bărbulescu și Chris Hype b2b Andrei Niculae.
VINERI, 3 MARTIE 2023
MAINSTAGE: Pascal Junior, Dimitri Vegas, MATTN, Delia, Ștefania, Grasu XXL, Rava, DJ Sauce și Chris Hype b2b Andrei Niculae
G.O.A.T.: Aurik, Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, Adrian Șaguna, Andrew Maze, DJ Mini și câștigătorii concursului DJ Superstore
RETRO FANTESIA: Dan T & MC Zedho, MC Dylma & DJ Pappa M și DJ Alex
SÂMBĂTĂ, 4 MARTIE 2023
MAINSTAGE: Alex Super Beats, Quintino, Dirty Nano, Kadebostany, Inna, Killa Fonic, HVNDS și Shaun Warner
G.O.A.T.: Adrian Pelin, David Ciente, Hollygood Gang, Moonsound, Arias și Silviu Andrei
RETRO FANTESIA: Mirror DJ’s, Armonia DJ’s, M Dylma & Dj Pappa M, Aurik și Dan T & MC Zedho
DUMINICĂ, 5 MARTIE 2023
MAINSTAGE: DJ Dark & Mentol, Nicky Romero, Morten, B.U.G. Mafia, Deliric x Silent Strike, Oscar, Bad & Boujee și Sambo
G.O.A.T.: Pici, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor, Andi Moisescu, Andreea Esca & Otravă, Paul Damixie, Adrian Funk și Marc Rayen
RETRO FANTESIA: DJ Antenna, DJ Mini, Adrian Pelin și Andruw
Bilete pe zile, disponibile de la 27 euro plus taxe
Începând de astăzi, cei care vor să își asigure intrarea la prima ediție Massif, cel mai mare festival organizat într-o stațiune montană din România, o experiență în
premieră pentru Centrul și Sud Estul Europei, pot achiziționa bilete de o zi General
Access de pe site-ul oficial al festivalului: https://bemassif.com
Prețul unui bilet începe de la doar 27 de euro plus taxe pentru o zi plină de distracție pe pârtie, la scenele de la apreski-urile din stațiune sau la baza Pârtiei Bradu, unde sunt amplasate trei scene: Mainstage, G.O.A.T. și Retro Fantesia.
• Day ticket G.A. Vineri – 27 de euro plus taxe
• Day ticket G.A. Sâmbătă – 36 euro plus taxe
• Day ticket G.A. Duminică – 27 euro plus taxe
Prețul pentru un abonament General Access pornește de la 79 euro plus taxe, iar prețul unui abonament VIP este de 250 euro plus taxe.
Prețul final pentru un abonament General Access este de 170 de euro plus taxe.
Organizatorii au făcut publice astăzi și primele simulări 3D care dezvăluie cum va arăta festivalul Massif.
Massif este primul festival mare organizat într-o stațiune montană din Centru și Sud-Estul Europei și va avea loc în Poiana Brașov, în perioada 3-5 martie 2023.
18 percheziții la polițiști din IPJ Brașov , acum ! 5 din Codlea și unul din Ghimbav !Corupție, luare de mită, trafic de influență !
În cursul zilei de astăzi, 1 februarie a.c., organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Covasna, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, efectuează un număr de 18 percheziții domiciliare la locuințele aparținând unor polițiști din cadrul IPJ Brașov, precum și la sediul unei subunități de poliție.
Totodată, sunt puse în executare un număr de 13 mandate de aducere a persoanelor implicate, la sediul organului de urmărire penală.
Activitățile procedurale se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârșirea, de către șase lucrători MAI din cadrul I.P.J Brașov, a unor infracțiuni de corupție și asimilate, respectiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și fals intelectual.
Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul SJA Covasna au fost delegați să efectueze activități de urmărire penală cu privire la faptul că, în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2023, cei șase lucrători MAI ar fi pretins și primit, de la diverse persoane, sume de bani, bunuri și alte valori, pentru nu-și îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu aplica măsuri contravenționale la regimul circulației rutiere.
Activitatea se desfășoară cu sprijinul lucrătorilor din serviciile anticorupție din județele Argeș, Buzău, Brașov, Dâmbovița, Harghita, Sibiu, Prahova, precum și al Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov. În cauză s-a beneficiat de sprijinul de cadrul Structurii centrale a DGA și de cel al DOS Brașov – BOS Covasna, din cadrul IGPR.
Precizăm că aceste activități sunt reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului și nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Cazierul judiciar poate fi obținut online, începând de astăzi !
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic.
Începând de astăzi, versiunea pilot a aplicației permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS.
Începând de astăzi, cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.
Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.
Potrivit Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic
– prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
– prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.
În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).
După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.
Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și a CNP-ului persoanei.
Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice și funcționale ale serviciului, dar și adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilității și suportului necesar oricăror servicii publice electronice.
Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluții tehnice) și resurse umane specializate (personal tehnic), și, pe de altă parte, asistență acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web, sau e-mail.
” Îmi cer scuze în fața brașovenilor !”Pierde ”Comprest”-ul contractul de deszăpezire în Brașov ? Primarul spune că vineri nu s-a intervenit conform contractului !
Primarul Allen Coliban s-a arătat profund nemulțumit de intervenția utilajelor de deszăpezire în cursul zilei de vineri, când pe străzi, la ora 3 când ningea abundent, pe traseu erau doar 5 mașini, deși trebuiau să fie 14.
”Contractul cadru cu Comprest a fost semnat în 2019 și urmează să se încheie la mijlocul acestui an. În baza acestui contract cadru se semnează contracte subsecvente anuale. Ultimul a fost semnat în decembrie și are în vedere perioada 1 ianuarie-1 aprilie 2023.Pentru combaterea poleiului și deszăpezire există mai multe specificații : pentru nivelul 1 de intervenție, care însemnă 30 de minute sau la comanda beneficiarului, pentru străzile din categoria 1 și 2, există nivelul 2 de intervenție, care vine după nivelul 1 și există toate detaliile de combatere și prevenție pentru polei și înzăpezire. Ce s-a întâmplat vineri ? Miercuri și joi, aparatul primăriei a dat notificările către Comprest, pornind de la prognoza meteo, pe care și dânșii sunt obligați, conform contractului, să le aibă. La ora 14.15, vineri, am avut o altă comandă transmisă către Comprest, semnalând necesitatea de intervenție pentru prevenție. Ninsoarea care a început după ora 15 a fost scăpată de sub control de către prestator cel puțin până în jurul orelor 18-19, când majoritatea arterelor principale au revenit la stadiul de ”asfalt la negru”. Din analiza pe care am solicitat-o și având acces la tot ce au transmis GPS-urile instalate pe mașini, rezultă următoarele : până la ora 15,30, în trafic s-au aflat doar 5 mașini pe lotul 1 și 2 mașini pe lotul 2. Acest număr este sub ceea ce prevede contractul, respectiv 11 mașini.Până la ora 16,30 au intervenit doar 8 utilaje, ulterior, până la ora 17, au intervenit 17 utilaje, adăugându-se 12 în intervalul 17-18, încă 18 utilaje adăugate în intervalul 18-19 și încă 6 până la ora 20. Totalul de utilaje de care putem dispune în condiții extreme este de 69. Am cerut o situație, vineri în jurul orei 17 și mi s-a spus că sunt 40, din rapoartele GPS rezultă doar 25. Deci avem niște discrepanțe între lucrurile raportate la acel moment și activitatea din teren. Ce am cerut să facem ? În primul rând, un audit al întregii situații. Conform contractului, există o comisie de recepție a acestor servicii , care a venit cu un prim set de măsuri, inclusiv sancționarea prestatorului.Pe de altă parte, am cerut compartimentului audit din subordine, o evaluare amplă a modului în care s-au desfășurat aceste servicii dar și încadrarea din punct de vedere al eficienței și al costurilor.Eu am fost pe traseu vineri, împreună cu alți 3 oameni din primărie și am trimis imagini către comandamentul de deszăpezire. Am discutat și cu poliția rutieră și cu prestatorul și analizând toate aceste date, concluzia a fost clară : nu s-a intervenit așa cum ar fi trebuit la nivel de prevenție și vă voi anunța măsurile care reies după activitatea de audit.
Din păcate, nu s-a intervenit cum ar fi trebuit , vineri, îmi cer scuze în fața brașovenilor în numele primăriei” Coliban a venit și cu o posibilă soluție : ”Mă interesează să avem un serviciu de calitate și să fim cu toții mulțumiți de aceste serviciu, evident, încadrat în niște limite bugetare rezonabile, drept pentru care, în perioada urmîtoare voi deschide discuții la nivelul deliberativului, adică a Consiliului Local, pentru că din iulie, când expiră acest contract avem 2 opțiuni : să îmbunătățim condițiile din caietul de sarcini și să facem o licitație publică de reatribuire sau, ce ce nu, să înființăm o companie municipală care să se ocupe de aceste servicii. Date fiind problemele din ultimii 2 ani , de când sunt primar, a doua opțiune este cea pe care vreau să o discutăm, inclusiv la nivel politic, pentru că foarte multe municipalități de talia Brașovului au acest serviciu în subordinea consiliului local și cred că este momentul ideal să purtăm aceste discuții”, a declarat primarul.
Scandal în hochei. FRHG acuză echipa SC Miercurea Ciuc: „Lipsă de respect. În primul rând, suntem în România, nu în Ungaria!“
Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG ) a criticat dur clubul Sport Club Miercurea Ciuc, acuzându-l de o atitudine lipsită de fair play, respect şi consideraţie. Ciucanii nu au putut juca un meci la Brașov din campionatul național din cauza accidentărilor și virozelor, dar au fost apți pentru Erste Liga! Harghitenii au anunțat cu o zi înaintea meciului cu CSM Corona Brașov din Campionatul Național , programat pe 28 ianuarie, că nu poate juca din „motive de accidentări și viroze”. Totuși, o zi mai târziu, SC Miercurea Ciuc a evoluat în Erste Liga cu FEHA19, competiție în care concurează 7 echipe din Ungaria și 3 din România. FRHG a acordat la „masa verde” victoria Coronei Brașov, scor 5-0. De asemenea, având în vedere efortul organizatoric impus de planificarea unei partide oficiale, pe care anunțul Sport Club Miercurea Ciuc l-a ignorat cu desăvârșire, au fost irosite fonduri ale echipei organizatoare, întrucât fuseseră deja întreprinse toate activitățile precursoare evenimentului, a menționat FRHG. “Federația Română de Hochei pe Gheață se declară consternată de atitudinea lipsită de fair play, respect și considerație a unei echipe de club față de competițiile naționale în care aceasta este înscrisă, ca și față de celelalte echipe participante. Echipa respectivă, Sport Club Miercurea Ciuc, evită meciurile din campionatul intern (deși este finanțată din fonduri publice prin Ministerul Sportului), alegând în schimb să participe în Erste Liga – competiţie de hochei pe gheaţă în care concurează, alături de 7 echipe de club din Ungaria şi 3 formațiuni sportive din România. „Considerăm atitudinea clubului SC Miercurea Ciuc cu privire la campionatul național şi faţă de adversarii săi ca lipsită de orice urmă de respect şi fair play. Este şi mai gravă atitudinea dispreţuitoare care se întrezărește din felul în care îi tratează pe cei care au ghinionul de a-i avea drept adversari, aceştia ajungând să îşi irosească resursele în timp ce reprezentanții Sport Club Miercurea Ciuc aleg ceea ce consideră că e mai important pentru ei, respectiv participarea în Erste Liga. În primul rând, suntem în România, nu în Ungaria, iar cei de la Miercurea Ciuc s-au înscris nesiliţi de nimeni în campionatul naţional. Măcar din acest considerent, ar fi normal ca orice competiție desfășurată aici să fie tratată cel puţin cu aceeaşi importanţă ca şi acelea din ţările vecine”, a declarat Alexandru Smeu, preşedintele Comisiei de Competiții.
„Am constatat cu mâhnire că există cluburi care activează și sunt înregistrate juridic pe teritoriul României, dar care tratează cu indiferență, dacă nu chiar cu dispreț, competiții în care au ales de bunăvoie să se înscrie. Toate acestea, în timp ce abordează ca prioritare confruntările de peste hotare, din Ungaria”, Alexandru Smeu, președintele Comisiei de Competiții din cadrul FRHG.
Cod galben de ninsori și viscol la Brașov
Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol, în zona de munte, până vineri dimineaţă. De asemenea, în Oltenia şi Transilvania, inclusiv județul Brașov, vântul va sufla cu putere.
Potrivit ANM, de miercuri, ora 10.00, până vineri la aceeaşi oră, la munte va ninge, însemnat cantitativ, îndeosebi în zona Carpaţilor Occidentali şi în cea din jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali.
Prin acumulare vor fi cantităţi de precipitaţii de peste 30…40 l/mp) şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h, iar la peste 1700 m, temporar rafalele vor depăşi 80…90 km/h, va fi viscol şi vizibilitatea scăzută.
De asemenea, meteorologii anunţă cod galben de intensificări locale ale vântului în Transilvania şi Oltenia.
Pe parcursul zilelor de miercuri (1 februarie) şi joi (2 februarie), local şi temporar, în Transilvania şi Oltenia vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55…65 km/h.
Intensificări temporare ale vântului vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului.
Polițiștii de la Protecția Animalelor încep verificări legate de microciparea câinilor fără stăpân !
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul pentru Protecția Animalelor, vor efectua verificări privind respectarea de către deținătorii de animale a obligațiilor legale referitoare la sterilizarea și identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, precum și cu privire la respectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală conform art. 8 alin 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân de a identifica exemplarele canine prin microcipare. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora (Ordinul A.N.S.V.S.A. 1/2014).
Totodată proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Conform art. 13^2 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, aparţinând rasei comune, și a metișilor acestora, este obligatorie. Câinele din rasă comună reprezintă orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate.
Principalul avantaj al sterilizării exemplarelor canine este reducerea fenomenul de abandon, respectiv al diminuării numărului de câini fără stăpân.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Totodată, potrivit art. 5 alin. 1 din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor, orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv. Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.
De asemenea, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.
Expresia ”câine fără stăpân” face referire la „orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare”.
Corb la corb…Aproape 100 de medici de la spitalul județean Suceava îi iau apărarea doctoriței ”șpăgare” !
Aproape 100 de medici dintr-un total de 252 care activează în Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au susținut-o direct pe Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie, care este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată, relatează ”Monitorul de Suceava”.
Judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava, cei care au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, au concluzionat că ”fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”.
Magistrații au mai arătat că ”atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect.
Pe această linie se înscrie și memoriul de susținere a Ancăi Dumitrovici Ababneh, act depus la dosar și care este asumat prin semnătură de 95 de medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava. În scrisoarea respectivă se arată că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, notează medicii în scrisoare.
Magistrații de la Curtea de Apel Suceava precizează, pe de altă parte, că orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistența medicală primită, se expune pe el însuși răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită.