Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dezbatere publică cu scîntei


Brașovenii din Răcădău nu vor blocuri noi în apropierea pădurii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 17.12.2015
• Oamenii se opun construirii unui nou ansamblu rezidențial pe strada Jepilor
Brașovenii care locuiesc în cartierul Răcădău sînt nemulțumiți de proiectul imobiliar care ar urma să se dezvolte pe strada Jepilor, „mușcînd“ o bucată bună din zona verde folosită vara ca spațiu de relaxare, iar iarna ca derdeluș. Peste 40 de locuitori din Răcădău, de pe străzile Jepilor, Tîmpei sau Vasile Alecsandri, au participat ieri la Primărie la dezbaterea publică organizată de autoritățile locale pe marginea PUZ-ului de pe Jepilor. Oamenii și-au spus răspicat nemulțumirea și au anunțat că se opun cu fermitate proiectului imobiliar care le-ar afecta nu doar zona verde, ci și siguranța și accesibilitatea în cartier. Ansamblul rezidențial a cărui documentație PUZ a fost supusă ieri dezbaterii publice, pentru prima dată de la inițierea sa, ar urma să fie construit pe un teren privat care pînă în 2010 a aparținut municipiului Brașov. La finalul întîlnirii de ieri, arhitectul-șef al municipiului Brașov, Marilena Manolache, le-a recomandat cetățenilor să depună și în scris propunerile și comentariile pe care le au pe marginea acestui proiect, pentru ca ele să fie discutate ulterior în Comisia de Urbanism. Marilena Manolache a dat asigurări c㠄la Consiliul Local nu se va înainta niciun document care are reclamații“.

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii“

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii. Acolo este o zonă mică, liberă, în care oamenii se mai pot relaxa încă“, a explicat unul dintre cetățenii care au participat ieri la dezbaterea de la Primărie. Alți locatari își fac griji pentru siguranța copiilor, avînd în vedere că în apropierea spațiului unde ar urma să fie ridicat ansamblul rezidențial se află Școala Gimnazială nr. 4, Grădinița Martinică și o creșă, iar alții vorbesc despre îngreunarea accesului spre cartier, odată cu ridicarea blocurilor care ar aduce cîteva sute de apartamente în plus pentru zonă. Brașovenii sînt nemulțumiți și de modul în care au fost informați despre acest proiect rezidențial. „Partea de infomare prin afișare (afișarea proiectului - n.r.) nu a fost corectă. Afișul a fost pus aproape de pădure, într-un loc în care nu a putut fi văzut decît de foarte puțini oameni, care ajung acolo cînd își plimbă cîinele“, a spus un domn care locuiește în cartier. Reprezentantul Primăriei, George Neculoiu, șef al Serviciului Amenajare Teritoriu și Gestiune Date Urbane, spune însă c㠄asociațiile de proprietari au fost notificate cu privire la acest proiect, iar documentația a fost afișată și pe site-ul Primăriei și la sediul Primăriei“. Chiar dac㠄afișarea este parte din informarea și consultarea asupra proiectului“, după cum spune Neculoiu, informația și notificările nu au ajuns în mod cert la toți proprietarii din zonă.

Șapte blocuri noi cu patru sau zece etaje, lîngă pădure

Ansamblul rezidențial este compus din șapte blocuri cu cîte patru sau zece etaje. Potrivit arhitectului Nicolae Țaric, care s-a ocupat de proiectare la cererea investitorului privat, ansamblul rezidențial propus pentru strada Jepilor respectă toate regulile Planului de Urbanism General (PUG), aprobat în 2011.
„Conform PUG-ului întocmit de către arhitecți experimentați de la Universitatea «Ioan Mincu» din București, terenul respectiv este construibil (...). Terenul de 9.130 de metri pătrați pe care sînt proiectate blocurile nu atinge niciun centimetru de pădure“, a precizat arhitectul, pentru a înlătura temerea că o asemena construcție ar presupune și defrișări. Terenul pe care este propus ansamblul este format în mare parte (aproximativ 9.000 de metri pătrați) din lotul deținut de Ana Maria Bănicescu, obținut printr-un schimb cu Primăria, și un alt lot de 450 de metri pătrați, deținut de Tamara Militaru, obținut în urma unei retrocedări. Pe lotul mare se vor construi patru blocuri a cîte zece etaje, terenul urmînd să aibă un grad de ocupare de 20%, „în condițiile în care în alte zone se ajunge și la un grad de ocupare de 50%-60%“, după cum spune arhitectul Țaric. Pe lotul mic, unde vor fi ridicate celelalte trei blocuri, cu cîte patru etaje, gradul de ocupare a terenului va fi de 30%. Proiectul include și parcări, subraterane și subterane.
„Modul în care au fost așezate volumele (blocurile, n.red) permite să nu se blocheze accesul dinspre cartier spre pădure“, a precizat arhitectul.

Terenul pe care se construiește a fost oferit la schimb de primărie, în 2010

Locul pe care ar urma să se construiască ansamblul rezidențial din Răcădău se află pe strada Jepilor, în spatele Școlii Gimnaziale nr. 4, pe un teren care pînă acum patru ani a aparținut municipiului Brașov. Terenul a ajuns însă în proprietate privată în noiembrie 2010, ca urmare a unui schimb aprobat de Consiliul Local Brașov, în care Municipalitatea a cedat cei 9.130 de metri pătrați de pe strada Jepilor, primind 5.812 metri pătrați și o diferență de 2.618 euro. Și aceasta este o informație nouă pentru cetățenii din zonă, care s-au arătat surprinși ieri să afle că terenul nu aparține Municipalității.
„De unde puteam să deducem că nu mai este terenul primăriei, de vreme ce în ultimii cinci ani, de cînd locuiesc acolo, de două - trei ori pe ani, întreținerea zonei a fost făcută de angajații de la Spații verzi“, a spus una dintre persoanele prezente la dezbatere. „Tema dezbaterii de azi nu este cum s-a făcut schimbul de terenuri, ci avizarea acestui PUZ“, a spus avocatul care reprezintă beneficiarul proiectului. Același răspuns l-a oferit, de-a lungul întîlnirii, de mai multe ori și viceprimarul Ciprian Bucur, deranjat de faptul că cetățenii au insistat să întrebe cum s-a făcut în 2010 schimbul de terenuri.

Proiectul poate fi declarat nul de drept?

- Informarea cetățenilor asupra acestui proiect este una dintre marile probleme ridicate la dezbaterea de ieri. În cazul în care se va dovedi că informarea și consultarea cetățenilor nu s-a făcut în fiecare etapă de pînă acum a proiectului, el poate fi declarat nul de drept. Cel puțin așa susține Mihaela Cîrstea de la Asociația pentru Parteneriat Comunitar, bazîndu-se chiar pe regulamentul de urbanism aprobat de Consiliul Local. Conform acestui regulament există patru etape pe care trebuie să le parcurgă un astfel de proiect, iar informarea și consultarea cetățenilor este necesară la fiecare dintre ele. Există o etapă pregătitoare a Planului Urbanistic Zonal, etapa elaborării de propuneri, aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local și Consiliul Județean și etapa de monitorizare a implementării. Avînd în vedere că deja s-a ajuns în stadiul în care documentația PUZ a fost trimisă spre avizare și către Agenția pentru Protecția Mediului, proiectul ar putea fi deja în etapa a treia, susține reprezentanta APC, lucru infirmat de reprezentanții municipalității, care au precizat c㠄proiectul este doar în fața incipientă“, fără a preciza însă în ce etapă. Deocamdată, Agenția pentru Protecția Mediului nu a dat un aviz pe documentația transmisă. Reprezentantul APM Brașov, George Mușat, a declarat ieri că instituția pe care o reprezintă a solicitat Primăriei un punct de vedere dacă va fi afectat sau nu spațiul verde și dacă se vor face defrișări pentru construirea ansamblului rezidențial. „În funcție de acest răspuns, APM va lua o decizie“, a declarat George Mușat.

Petiție online împotriva proiectului

- Peste 850 de semnături s-au strîns deja online pe o petiție lansată în această săptămînă, împotriva ansamblului rezidențiale de pe Jepilor. Inițiatoarea petiției, Andreea Iorga, arată c㠄s-a acționat în tăcere, începînd cu plasarea într-un loc nepotrivit a panoului ce prezintă proiectul și terminînd cu aprobarea revoltăroare din partea municipalității“. „În acest cartier recunoscut pentru pădurile bogate pe care ÎNCĂ le are, se doresc a fi ridicate șapte blocuri noi, cu înălțimi ce variază între 4 și 10 niveluri, care împreună cu cele existente fac obiectul unui proiect urbanistic în zona Strada Jepilor (...). Cum este posibil ca autoritățile să aprobe defrișarea acestui colț de natură? De ce se acceptă cu atîta ușurință transformarea acestui cartier verde într-unul gri, de betoane?“, se arată în petiție.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Marian Rasaliu este candidatul PSD pentru președinția CJ Brașiv. El a fost numit și președinte executiv al PSD Brașov


  Azi 18:24
 • ➤ Local


  Accident pe drumul Poienii Brașov


  Azi 17:56
 • ➤ Local


  PMP și-a ales candidatul la Primăria Brașovului


  Azi 17:39
 • ➤ Life


  A murit Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx


  Azi 16:10
 • ➤ National


  Cioloș, despre fuziunea cu USR: Se va face cât mai repede posibil, dar nu mai devreme de un an


  Azi 12:15
 • ➤ Local


  Un bărbat dispărut în Munții Bucegi este căutat de trei zile de salvamontiști


  Azi 12:06
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în casă după o săptămână. Trăia singur și abia se mișca


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a transferat un mijlocaș olandez


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov a pierdut primul amical al iernii


  18.01.2020
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  17.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  17.01.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Descoperire importantă


  Patru războinici daci, înmormîntați la Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 538 lei din 28 noiembrie, cîștigătoare la loterie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.214 milisecunde, încărcat în milisecunde