Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dezbatere publică cu scîntei


Brașovenii din Răcădău nu vor blocuri noi în apropierea pădurii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 17.12.2015
• Oamenii se opun construirii unui nou ansamblu rezidențial pe strada Jepilor
Brașovenii care locuiesc în cartierul Răcădău sînt nemulțumiți de proiectul imobiliar care ar urma să se dezvolte pe strada Jepilor, „mușcînd“ o bucată bună din zona verde folosită vara ca spațiu de relaxare, iar iarna ca derdeluș. Peste 40 de locuitori din Răcădău, de pe străzile Jepilor, Tîmpei sau Vasile Alecsandri, au participat ieri la Primărie la dezbaterea publică organizată de autoritățile locale pe marginea PUZ-ului de pe Jepilor. Oamenii și-au spus răspicat nemulțumirea și au anunțat că se opun cu fermitate proiectului imobiliar care le-ar afecta nu doar zona verde, ci și siguranța și accesibilitatea în cartier. Ansamblul rezidențial a cărui documentație PUZ a fost supusă ieri dezbaterii publice, pentru prima dată de la inițierea sa, ar urma să fie construit pe un teren privat care pînă în 2010 a aparținut municipiului Brașov. La finalul întîlnirii de ieri, arhitectul-șef al municipiului Brașov, Marilena Manolache, le-a recomandat cetățenilor să depună și în scris propunerile și comentariile pe care le au pe marginea acestui proiect, pentru ca ele să fie discutate ulterior în Comisia de Urbanism. Marilena Manolache a dat asigurări c㠄la Consiliul Local nu se va înainta niciun document care are reclamații“.

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii“

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii. Acolo este o zonă mică, liberă, în care oamenii se mai pot relaxa încă“, a explicat unul dintre cetățenii care au participat ieri la dezbaterea de la Primărie. Alți locatari își fac griji pentru siguranța copiilor, avînd în vedere că în apropierea spațiului unde ar urma să fie ridicat ansamblul rezidențial se află Școala Gimnazială nr. 4, Grădinița Martinică și o creșă, iar alții vorbesc despre îngreunarea accesului spre cartier, odată cu ridicarea blocurilor care ar aduce cîteva sute de apartamente în plus pentru zonă. Brașovenii sînt nemulțumiți și de modul în care au fost informați despre acest proiect rezidențial. „Partea de infomare prin afișare (afișarea proiectului - n.r.) nu a fost corectă. Afișul a fost pus aproape de pădure, într-un loc în care nu a putut fi văzut decît de foarte puțini oameni, care ajung acolo cînd își plimbă cîinele“, a spus un domn care locuiește în cartier. Reprezentantul Primăriei, George Neculoiu, șef al Serviciului Amenajare Teritoriu și Gestiune Date Urbane, spune însă c㠄asociațiile de proprietari au fost notificate cu privire la acest proiect, iar documentația a fost afișată și pe site-ul Primăriei și la sediul Primăriei“. Chiar dac㠄afișarea este parte din informarea și consultarea asupra proiectului“, după cum spune Neculoiu, informația și notificările nu au ajuns în mod cert la toți proprietarii din zonă.

Șapte blocuri noi cu patru sau zece etaje, lîngă pădure

Ansamblul rezidențial este compus din șapte blocuri cu cîte patru sau zece etaje. Potrivit arhitectului Nicolae Țaric, care s-a ocupat de proiectare la cererea investitorului privat, ansamblul rezidențial propus pentru strada Jepilor respectă toate regulile Planului de Urbanism General (PUG), aprobat în 2011.
„Conform PUG-ului întocmit de către arhitecți experimentați de la Universitatea «Ioan Mincu» din București, terenul respectiv este construibil (...). Terenul de 9.130 de metri pătrați pe care sînt proiectate blocurile nu atinge niciun centimetru de pădure“, a precizat arhitectul, pentru a înlătura temerea că o asemena construcție ar presupune și defrișări. Terenul pe care este propus ansamblul este format în mare parte (aproximativ 9.000 de metri pătrați) din lotul deținut de Ana Maria Bănicescu, obținut printr-un schimb cu Primăria, și un alt lot de 450 de metri pătrați, deținut de Tamara Militaru, obținut în urma unei retrocedări. Pe lotul mare se vor construi patru blocuri a cîte zece etaje, terenul urmînd să aibă un grad de ocupare de 20%, „în condițiile în care în alte zone se ajunge și la un grad de ocupare de 50%-60%“, după cum spune arhitectul Țaric. Pe lotul mic, unde vor fi ridicate celelalte trei blocuri, cu cîte patru etaje, gradul de ocupare a terenului va fi de 30%. Proiectul include și parcări, subraterane și subterane.
„Modul în care au fost așezate volumele (blocurile, n.red) permite să nu se blocheze accesul dinspre cartier spre pădure“, a precizat arhitectul.

Terenul pe care se construiește a fost oferit la schimb de primărie, în 2010

Locul pe care ar urma să se construiască ansamblul rezidențial din Răcădău se află pe strada Jepilor, în spatele Școlii Gimnaziale nr. 4, pe un teren care pînă acum patru ani a aparținut municipiului Brașov. Terenul a ajuns însă în proprietate privată în noiembrie 2010, ca urmare a unui schimb aprobat de Consiliul Local Brașov, în care Municipalitatea a cedat cei 9.130 de metri pătrați de pe strada Jepilor, primind 5.812 metri pătrați și o diferență de 2.618 euro. Și aceasta este o informație nouă pentru cetățenii din zonă, care s-au arătat surprinși ieri să afle că terenul nu aparține Municipalității.
„De unde puteam să deducem că nu mai este terenul primăriei, de vreme ce în ultimii cinci ani, de cînd locuiesc acolo, de două - trei ori pe ani, întreținerea zonei a fost făcută de angajații de la Spații verzi“, a spus una dintre persoanele prezente la dezbatere. „Tema dezbaterii de azi nu este cum s-a făcut schimbul de terenuri, ci avizarea acestui PUZ“, a spus avocatul care reprezintă beneficiarul proiectului. Același răspuns l-a oferit, de-a lungul întîlnirii, de mai multe ori și viceprimarul Ciprian Bucur, deranjat de faptul că cetățenii au insistat să întrebe cum s-a făcut în 2010 schimbul de terenuri.

Proiectul poate fi declarat nul de drept?

- Informarea cetățenilor asupra acestui proiect este una dintre marile probleme ridicate la dezbaterea de ieri. În cazul în care se va dovedi că informarea și consultarea cetățenilor nu s-a făcut în fiecare etapă de pînă acum a proiectului, el poate fi declarat nul de drept. Cel puțin așa susține Mihaela Cîrstea de la Asociația pentru Parteneriat Comunitar, bazîndu-se chiar pe regulamentul de urbanism aprobat de Consiliul Local. Conform acestui regulament există patru etape pe care trebuie să le parcurgă un astfel de proiect, iar informarea și consultarea cetățenilor este necesară la fiecare dintre ele. Există o etapă pregătitoare a Planului Urbanistic Zonal, etapa elaborării de propuneri, aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local și Consiliul Județean și etapa de monitorizare a implementării. Avînd în vedere că deja s-a ajuns în stadiul în care documentația PUZ a fost trimisă spre avizare și către Agenția pentru Protecția Mediului, proiectul ar putea fi deja în etapa a treia, susține reprezentanta APC, lucru infirmat de reprezentanții municipalității, care au precizat c㠄proiectul este doar în fața incipientă“, fără a preciza însă în ce etapă. Deocamdată, Agenția pentru Protecția Mediului nu a dat un aviz pe documentația transmisă. Reprezentantul APM Brașov, George Mușat, a declarat ieri că instituția pe care o reprezintă a solicitat Primăriei un punct de vedere dacă va fi afectat sau nu spațiul verde și dacă se vor face defrișări pentru construirea ansamblului rezidențial. „În funcție de acest răspuns, APM va lua o decizie“, a declarat George Mușat.

Petiție online împotriva proiectului

- Peste 850 de semnături s-au strîns deja online pe o petiție lansată în această săptămînă, împotriva ansamblului rezidențiale de pe Jepilor. Inițiatoarea petiției, Andreea Iorga, arată c㠄s-a acționat în tăcere, începînd cu plasarea într-un loc nepotrivit a panoului ce prezintă proiectul și terminînd cu aprobarea revoltăroare din partea municipalității“. „În acest cartier recunoscut pentru pădurile bogate pe care ÎNCĂ le are, se doresc a fi ridicate șapte blocuri noi, cu înălțimi ce variază între 4 și 10 niveluri, care împreună cu cele existente fac obiectul unui proiect urbanistic în zona Strada Jepilor (...). Cum este posibil ca autoritățile să aprobe defrișarea acestui colț de natură? De ce se acceptă cu atîta ușurință transformarea acestui cartier verde într-unul gri, de betoane?“, se arată în petiție.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  WADA, decizie drastică: Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice din 2020 și de la Mondialul de fotbal din Qatar


  Azi 13:03
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Lucrările de extindere a rețelelor de canalizare în cartierul Timiș-Triaj din Brașov și în Săcele au fost finalizate


  Azi 12:24
 • ➤ Prima pagina


  Azi se deschide patinoarul de la Olimpia


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Pentru un pumn de arginți


  Clubul sportiv care le-a dat pe Coco și Geta Popescu, trimis în judecată de DNA


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Accident cu 7 victime pe DN13


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  În trei culori


  Coșuri pentru gunoi reciclabil în parcurile din Brașov


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  PSD și USR cer demisia conducerii clubului Corona


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Măicuțele franciscane cer chirie de peste 31.000 de lei pentru clădirea Liceului de Muzică


  Azi 09:00
 • ➤ Actualitate


  Medicină de vestiar


  Un deputat acuză că a găsit „jeg gros“ în subsolul Spitalului Județean Brașov


  Azi 08:55
 • ➤ Actualitate


  60% din punctaj asigură un loc la rezidențiat


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Verificări la fișele medicale pentru permisul de conducere auto, ajutoare sociale și permis de port-armă


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Mai puțină risipă la buget


  Salariile demnitarilor vor fi înghețate


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Dacian Cioloș a fost reales în funcția de președinte al PLUS


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Remodelare și rejuvenare


  Lavinia Pîrva și-a schimbat fața


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu va prezenta o emisiune tv?


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Monica Gabor, o mamă vitregă de milioane


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz a trecut pe lângă moarte


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Recomandări


  Cele mai bune destinații turistice pentru 2020


  Azi 08:26
 • ➤ Cititori


  Sfaturi de casă


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sfaturi pentru răceala de iarnă


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, echipa paradoxurilor în LNBF


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Premianții turneului


  CSM Corona Brașov a câștigat în premieră Memorialul „Marian Măuță“


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Tricolorele au pierdut confruntarea cu Rusia


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Dezastru total pentru Corona Brașov


  Azi 08:06
 • ➤ Life


  Despre nedreptate, cu unul dintre simbolurile răului - clovnul Pennywise: "IT Chapter Two" (VIDEO)


  08.12.2019
 • ➤ Sport


  România - Rusia 18-27 l Cădere inexplicabilă a tricolorelor în partea secundă


  08.12.2019
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a câștigat ediția a 4-a a Memorialului "Marian Măuță"


  07.12.2019
 • ➤ National


  Dacian Cioloș, reales președinte al PLUS: Îmi doresc ca data viitoare să nu mai vorbim despre un partid de lider, asta este cea mai mare vulnerabilitate a noastră


  07.12.2019
 • ➤ National


  Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat


  07.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Cazul se extinde și la secția de hochei de la Corona Brașov / "Nu este nimic adevărat!"


  07.12.2019
 • ➤ Local


  Meteorologii anunță că în următoarele zile temperaturile cresc, inclusiv la munte


  07.12.2019
 • ➤ Local


  Deținător ilegal de arme, prins la Brașov după ce și-a agresat iubita


  07.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Apel la respect pentru libertatea presei și independența jurnalistică în Europa


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Anunțul FRH. Corona Brașov a fost descalificată din Liga Națională!


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Programul României din grupa principală a Campionatului Mondial din Japonia


  06.12.2019
 • ➤ Local


  O româncă emigrată în Marea Britanie a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Femeie tâlhărită pe o stradă din Brașov


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Moș Nicolae le-a adus săcelenilor un patinoar mobil


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Coșuri pentru gunoi reciclabil în 11 parcuri din Brașov


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Angajații din spitale pot rămâne fără contract de muncă dacă sunt prinși că iau șpagă


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Nu sunt decoruri


  Cele mai înfricoșătoare 7 locuri de pe Pământ


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Ispite


  Parfum de femeie


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Un condiment prețios


  Vanilia, esența esențială


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Merită să încercați


  10 secrete ale fericirii


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Prima gâscă de zăpadă a ajuns în România


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Fantastic! România a câștigat dramatic meciul decisiv cu Ungaria


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Tango, ceai Yerba Mate și dulce de leche


  Savori argentiniene cu Analia Selis


  06.12.2019
 • ➤ Life


  O listă


  Cele mai așteptate filme în 2020


  06.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Fără restricții pe DN73 între Râșnov și Bran


  06.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Descoperire importantă


  Patru războinici daci, înmormîntați la Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 538 lei din 28 noiembrie, cîștigătoare la loterie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.850 milisecunde, încărcat în milisecunde