Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Dezbatere publică cu scîntei


Brașovenii din Răcădău nu vor blocuri noi în apropierea pădurii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 17.12.2015
• Oamenii se opun construirii unui nou ansamblu rezidențial pe strada Jepilor
Brașovenii care locuiesc în cartierul Răcădău sînt nemulțumiți de proiectul imobiliar care ar urma să se dezvolte pe strada Jepilor, „mușcînd“ o bucată bună din zona verde folosită vara ca spațiu de relaxare, iar iarna ca derdeluș. Peste 40 de locuitori din Răcădău, de pe străzile Jepilor, Tîmpei sau Vasile Alecsandri, au participat ieri la Primărie la dezbaterea publică organizată de autoritățile locale pe marginea PUZ-ului de pe Jepilor. Oamenii și-au spus răspicat nemulțumirea și au anunțat că se opun cu fermitate proiectului imobiliar care le-ar afecta nu doar zona verde, ci și siguranța și accesibilitatea în cartier. Ansamblul rezidențial a cărui documentație PUZ a fost supusă ieri dezbaterii publice, pentru prima dată de la inițierea sa, ar urma să fie construit pe un teren privat care pînă în 2010 a aparținut municipiului Brașov. La finalul întîlnirii de ieri, arhitectul-șef al municipiului Brașov, Marilena Manolache, le-a recomandat cetățenilor să depună și în scris propunerile și comentariile pe care le au pe marginea acestui proiect, pentru ca ele să fie discutate ulterior în Comisia de Urbanism. Marilena Manolache a dat asigurări c㠄la Consiliul Local nu se va înainta niciun document care are reclamații“.

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii“

„Nu vrem blocuri noi în apropierea pădurii. Acolo este o zonă mică, liberă, în care oamenii se mai pot relaxa încă“, a explicat unul dintre cetățenii care au participat ieri la dezbaterea de la Primărie. Alți locatari își fac griji pentru siguranța copiilor, avînd în vedere că în apropierea spațiului unde ar urma să fie ridicat ansamblul rezidențial se află Școala Gimnazială nr. 4, Grădinița Martinică și o creșă, iar alții vorbesc despre îngreunarea accesului spre cartier, odată cu ridicarea blocurilor care ar aduce cîteva sute de apartamente în plus pentru zonă. Brașovenii sînt nemulțumiți și de modul în care au fost informați despre acest proiect rezidențial. „Partea de infomare prin afișare (afișarea proiectului - n.r.) nu a fost corectă. Afișul a fost pus aproape de pădure, într-un loc în care nu a putut fi văzut decît de foarte puțini oameni, care ajung acolo cînd își plimbă cîinele“, a spus un domn care locuiește în cartier. Reprezentantul Primăriei, George Neculoiu, șef al Serviciului Amenajare Teritoriu și Gestiune Date Urbane, spune însă c㠄asociațiile de proprietari au fost notificate cu privire la acest proiect, iar documentația a fost afișată și pe site-ul Primăriei și la sediul Primăriei“. Chiar dac㠄afișarea este parte din informarea și consultarea asupra proiectului“, după cum spune Neculoiu, informația și notificările nu au ajuns în mod cert la toți proprietarii din zonă.

Șapte blocuri noi cu patru sau zece etaje, lîngă pădure

Ansamblul rezidențial este compus din șapte blocuri cu cîte patru sau zece etaje. Potrivit arhitectului Nicolae Țaric, care s-a ocupat de proiectare la cererea investitorului privat, ansamblul rezidențial propus pentru strada Jepilor respectă toate regulile Planului de Urbanism General (PUG), aprobat în 2011.
„Conform PUG-ului întocmit de către arhitecți experimentați de la Universitatea «Ioan Mincu» din București, terenul respectiv este construibil (...). Terenul de 9.130 de metri pătrați pe care sînt proiectate blocurile nu atinge niciun centimetru de pădure“, a precizat arhitectul, pentru a înlătura temerea că o asemena construcție ar presupune și defrișări. Terenul pe care este propus ansamblul este format în mare parte (aproximativ 9.000 de metri pătrați) din lotul deținut de Ana Maria Bănicescu, obținut printr-un schimb cu Primăria, și un alt lot de 450 de metri pătrați, deținut de Tamara Militaru, obținut în urma unei retrocedări. Pe lotul mare se vor construi patru blocuri a cîte zece etaje, terenul urmînd să aibă un grad de ocupare de 20%, „în condițiile în care în alte zone se ajunge și la un grad de ocupare de 50%-60%“, după cum spune arhitectul Țaric. Pe lotul mic, unde vor fi ridicate celelalte trei blocuri, cu cîte patru etaje, gradul de ocupare a terenului va fi de 30%. Proiectul include și parcări, subraterane și subterane.
„Modul în care au fost așezate volumele (blocurile, n.red) permite să nu se blocheze accesul dinspre cartier spre pădure“, a precizat arhitectul.

Terenul pe care se construiește a fost oferit la schimb de primărie, în 2010

Locul pe care ar urma să se construiască ansamblul rezidențial din Răcădău se află pe strada Jepilor, în spatele Școlii Gimnaziale nr. 4, pe un teren care pînă acum patru ani a aparținut municipiului Brașov. Terenul a ajuns însă în proprietate privată în noiembrie 2010, ca urmare a unui schimb aprobat de Consiliul Local Brașov, în care Municipalitatea a cedat cei 9.130 de metri pătrați de pe strada Jepilor, primind 5.812 metri pătrați și o diferență de 2.618 euro. Și aceasta este o informație nouă pentru cetățenii din zonă, care s-au arătat surprinși ieri să afle că terenul nu aparține Municipalității.
„De unde puteam să deducem că nu mai este terenul primăriei, de vreme ce în ultimii cinci ani, de cînd locuiesc acolo, de două - trei ori pe ani, întreținerea zonei a fost făcută de angajații de la Spații verzi“, a spus una dintre persoanele prezente la dezbatere. „Tema dezbaterii de azi nu este cum s-a făcut schimbul de terenuri, ci avizarea acestui PUZ“, a spus avocatul care reprezintă beneficiarul proiectului. Același răspuns l-a oferit, de-a lungul întîlnirii, de mai multe ori și viceprimarul Ciprian Bucur, deranjat de faptul că cetățenii au insistat să întrebe cum s-a făcut în 2010 schimbul de terenuri.

Proiectul poate fi declarat nul de drept?

- Informarea cetățenilor asupra acestui proiect este una dintre marile probleme ridicate la dezbaterea de ieri. În cazul în care se va dovedi că informarea și consultarea cetățenilor nu s-a făcut în fiecare etapă de pînă acum a proiectului, el poate fi declarat nul de drept. Cel puțin așa susține Mihaela Cîrstea de la Asociația pentru Parteneriat Comunitar, bazîndu-se chiar pe regulamentul de urbanism aprobat de Consiliul Local. Conform acestui regulament există patru etape pe care trebuie să le parcurgă un astfel de proiect, iar informarea și consultarea cetățenilor este necesară la fiecare dintre ele. Există o etapă pregătitoare a Planului Urbanistic Zonal, etapa elaborării de propuneri, aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local și Consiliul Județean și etapa de monitorizare a implementării. Avînd în vedere că deja s-a ajuns în stadiul în care documentația PUZ a fost trimisă spre avizare și către Agenția pentru Protecția Mediului, proiectul ar putea fi deja în etapa a treia, susține reprezentanta APC, lucru infirmat de reprezentanții municipalității, care au precizat c㠄proiectul este doar în fața incipientă“, fără a preciza însă în ce etapă. Deocamdată, Agenția pentru Protecția Mediului nu a dat un aviz pe documentația transmisă. Reprezentantul APM Brașov, George Mușat, a declarat ieri că instituția pe care o reprezintă a solicitat Primăriei un punct de vedere dacă va fi afectat sau nu spațiul verde și dacă se vor face defrișări pentru construirea ansamblului rezidențial. „În funcție de acest răspuns, APM va lua o decizie“, a declarat George Mușat.

Petiție online împotriva proiectului

- Peste 850 de semnături s-au strîns deja online pe o petiție lansată în această săptămînă, împotriva ansamblului rezidențiale de pe Jepilor. Inițiatoarea petiției, Andreea Iorga, arată c㠄s-a acționat în tăcere, începînd cu plasarea într-un loc nepotrivit a panoului ce prezintă proiectul și terminînd cu aprobarea revoltăroare din partea municipalității“. „În acest cartier recunoscut pentru pădurile bogate pe care ÎNCĂ le are, se doresc a fi ridicate șapte blocuri noi, cu înălțimi ce variază între 4 și 10 niveluri, care împreună cu cele existente fac obiectul unui proiect urbanistic în zona Strada Jepilor (...). Cum este posibil ca autoritățile să aprobe defrișarea acestui colț de natură? De ce se acceptă cu atîta ușurință transformarea acestui cartier verde într-unul gri, de betoane?“, se arată în petiție.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Reprezentanții USR au votat în pondere de 76% pentru fuziunea cu PLUS


  Azi 14:18
 • ➤ Știri Brasov


  1.328 de noi cazuri COVID 19 în țară, 33 la Brașov


  Azi 13:22
 • ➤ Știri Brasov


  De luni, reîncep lucrările de amenajare ale pietonalului de pe strada Apollonia Hirscher


  Azi 07:24
 • ➤ Știri Brasov


  Un brașovean a sunat la 112 ca să anunțe că o ursoaică i-a "furat" rucsacul


  14.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  „Ecole hoteliere de Lausanne“ va avea la Brașov clase de învățământ dual în domeniul ospitalității


  14.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1415 noi cazuri de coronavirus în România, 38 la Brașov


  14.08.2020
 • ➤ National


  RAPORT OFICIAL: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivare, 19 decese la un milion de locuitori față de media europeană de 4


  14.08.2020
 • ➤ IT, Stiintă si tehnică


  “Ally”, un nou joc de cultură generală realizat de o echipă din Sibiu


  14.08.2020
 • ➤ National


  Orban: Decizia creșterii pensiilor cu 14% a fost grea, dar e rațională. Cine promite mai mult minte


  14.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Sindicalistul Lucian Cupu, propunerea PNL pentru primăria Făgăraș


  14.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Șase rampe de gunoi ilegale la Brașov


  14.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cu cât crește punctul?


  „Creștem pensiile cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii“


  14.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Concurenței investighează clinicile care fac teste COVID-19


  14.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Infectări mai puține cu COVID la Brașov


  14.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii trebuie să prezinte un test negativ la COVID dacă merg în Germania


  14.08.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Musica Barcensis: concert Capella Coronensis în Cetatea Feldioara


  14.08.2020
 • ➤ Eveniment


  O campanie de dezinsecție împotriva căpușelor


  14.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Proiectul de hotărâre


  Guvernul prelungește cu 30 de zile starea de alertă


  14.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Primăria cumpără măști pentru 6000 de persoane vulnerabile din Brașov


  14.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Elevii vor purta mască și în clasă, pornind de la clasa I


  14.08.2020
 • ➤ National


  Criza e de vină


  Florin Cîțu anunță creșterea deficitului la 8,6% din PIB


  14.08.2020
 • ➤ Religie


  15 august, zi de mare sărbătoare


  Sântămăria Mare sau Paștele din mijlocul verii


  14.08.2020
 • ➤ Life


  Se răsfață


  Antonia și-a dezvăluit un defect


  14.08.2020
 • ➤ Life


  Cleopatra Stratan vrea un singur bărbat: pe Edward Sanda


  14.08.2020
 • ➤ Life


  Larisa și Alin Oprea au divorțat la notar


  14.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Murele, antioxidanții naturali de sezon


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Negoiță i-a vândut Dinamo lui Pablo Cortacero


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în sferturi la Praga


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  După antrenor, Hagi a schimbat și logo-ul


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Din iarbă, trece pe bancă


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Marele Premiu al Rusiei ar putea avea 30.000 de spectatori


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Campioana din Kosovo, „învins㔠de coronavirus în preliminariile Champions League


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Astra—FCSB în prima etapă


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  Bogdan Andone transferă de la Clinceni și readuce jucătorii împrumutați


  14.08.2020
 • ➤ Sport


  AUTOMOBILISM


  Raliul Sibiului, a treia încercare a sezonului pentru „Giri”


  14.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  58 de noi cazuri COVID la Brașov, record negru în țară: 53 de decese, 1454 de infectări


  13.08.2020
 • ➤ National


  USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online


  13.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Fiți prudenți la plecarea în vacanță!


  13.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere și 3 brancardieri


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Local Brașov va aloca fonduri pentru tablete și laptopuri destinate elevilor și profilor


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Din toamnă


  Grădinița nr. 11 are 100 de locuri în plus


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă 4 fațade din oraș reabilitate în co-finanțare de la bugetul local


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Erori grave


  Teste COVID încurcate la DSP Brașov


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Cum vom vota în 27 septembrie


  13.08.2020
 • ➤ National


  Moțiune de cenzură


  PSD vrea să trimită guvernul Orban acasă sau la pușcărie


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Mereu seducătoare


  Mădălina Ghenea și-a sărbătorit ziua pe plajă


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Alexandra Stan: „M-am măritat“


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Andreea Esca, în concediu la moșia de la Porumbacu de Sus


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  Secretul cartofilor


  13.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Descoperire importantă


  Patru războinici daci, înmormîntați la Brașov

  Articolul următor


  Bonurile fiscale de 538 lei din 28 noiembrie, cîștigătoare la loterie

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 18 milisecunde, încărcat în milisecunde