Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Popas în calea călătorilor


Hanurile Brașovului din alt veac

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Fostul Han „La Mielul Alb“ a rãmas un reper și pentru brașovenii zilelor noastre. Foto Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.07.2015
• De la hanul cu două paturi de acum 500 de ani, cetatea a ajuns în perioada interbelică la o colecție de hanuri și hoteluri, adevărate bijuterii ale arhitecturii

Brașovul Evului Mediu era o aglomerare cosmopolită de negustori români, greci, armeni, turci, italieni, polonezi și nemți, drumeți și cărăuși din Țările Române, diplomați din Europa și din Orient, precupeți din satele învecinate, călugări și artiști. Toți acești oaspeți trebuiau să înnopteze undeva. Astfel că, în cetate au apărut hanurile și, mai tîrziu, hotelurile. Aici, călătorii dormeau, dar și socializau, încheiau tranzacții, petreceau cu mîncare, băutură și muzicanți sau trăiau idile romantice. Tot în hanurile brașovene s-au refugiat în vremuri de restriște, pe lungi perioade de timp, familii de boieri români din Oltenia și Muntenia. Hotelurile au fost și spații culturale, găzduind spectacolele artiștilor vremii. Doar două dintre hotelurile de altădată ale Brașovului mai funcționează azi ca spații de cazare. Celelalte s-au transformat în locuințe sau au dispărut pur și simplu, îmbătrînite de vreme. Hanurile, atît de căutate în veacurile trecute, erau clădiri pitorești și pline de viață, despre care trebuie să afle toți brașovenii.

Hanurile își selectau clienții

Scriitori, diplomați, artiști, oameni de afaceri, oameni de știință sau simpli călători veneau în Brașovul medieval cu treburi sau de plăcere. Peste noapte, trăgeau la un han, unde își puteau pune la adăpost, contra cost, și carele cu marfă sau cuferele de călătorie. Depozitele erau de obieci în pivnițe. Impunătoarele clădiri, cu zeci de odăi de închiriat la etaj și cîrciumă la parter, aveau în curtea interioară șuri și grajduri pentru caii călătorilor, cuptoare de pîine și grătare de fript carnea, uneori și o fîntînă. De obicei se ajungea în această curte printr-o poartă care străjuia un gang boltit, suficient de înalt și de lat pentru a putea permite căruțelor să treacă. Hanurile erau locuri foarte căutate și de localnici, fiindcă porțile hanului erau deschise din zori și pînă-n noapte, și în zi de lucru și de sărbătoare. În jurul hanurilor era mereu lume multă, muzică, miros de prăjeli și băutură. Numărul mare de hanuri și hoteluri construite la Brașov în secolul XIX era un semn al prosperității economice a orașului, al traficului intens de mărfuri și călători. Cele mai importante erau hanurile negustorești, amplasate pe Ulița Căldărarilor sau pe Șirul Vămii, artere comerciale principale, în apropierea piețelor, la barierele orașului. În astfel de hanuri puteai înnopta și te puteai ospăta doar dacă aparțineai breslei cu care făceai negoț sau dacă veneai dintr-o anumită zonă. Astfel, făgărășenii aveau hanul lor, sașii pe al lor, iar cei din Țara Românească trăgeau la alt han.

Johann Strauss, la „Soarele de Aur“

Hanurile au apărut în Brașov în secolul XV, însă prima consemnare a unui han apare într-un jurnal de călătorie din 1519. Avea doar două paturi pentru oaspeți. La recensămîntul din 1830, erau 9 hanuri în Brașov, o parte dintre ele fiind modernizate și transformate în hoteluri mai tîrziu, odată cu introducerea căilor ferate (1873). Denumirile cu care hangiii își botezaseră afacerea erau pline de culoare (auriu, roșu, verde, alb), altele aminteau de simbolurile Brașovului (coroana), altele împrumutaseră denumiri europene (grand, continental, unio, Europa). Cel mai vechi han pe care-l putem vedea și azi în Brașov este Hanul Maria D. Orghidan, clădire aflată pe Strada Castelului nr. 91, declarată monument istoric. A fost ridicată la sfîrșitul secolului XVIII. Un han important era „La Soarele de Aur“, de pe actuala Stradă Colonel Buzoianu nr. 1. Hanul s-a numit peste 40 de ani „Hotel nr. 1“. Clădirea construită în 1834 a fost transformată ulterior în mănăstire, apoi în școală, iar astăzi adăpostește corpul A al Liceului de Muzică. În sala mare a hanului a susținut cinci concerte, în 1849, Johann Strauss, în drumul său de la Sibiu spre București. Hanul „La Vulturul de Aur“, azi Școala Populară de Arte de pe Str. Lungă nr. 1 a fost construit la sfîrșitul secolului XVIII. În secolul trecut, aici a funcționat teatrul orășenesc, din 1928, conservatorul de muzică, iar înainte de 1989, Cinematograful Astra. Compozitorul George Enescu a poposit aici de mai multe ori. În sala de spectacole a hanului se țineau baluri pentru tineretul brașovean.

Unio, Grand, Barosch, hoteluri care nu mai sînt

„Hanul Roșu“ se afla pe Strada Nicolae Bălcescu, la numărul 16. Aici trăgeau în special călătorii români din Țara Făgărașului. Brașovenii veneau des la han, pentru „Casa Roșie“, numele cu care era cunoscută cîrciuma cu fațadă roșie. Clădirea e veche din secolul XVII, după anul inscripționat pe un perete, cu ocazia renovării din 1689. Pe această stradă au mai fost hanuri și hoteluri. Sextil Pușcariu nota în „Brașovul de altădat㓠că, pe Ulița Neagră, vechea denumire a străzii, s-a deschis în 1873, „Hotelul Unio, care nu prea avea un nume bun, și în locul căruia a venit, în 1893, Grand Hotel, cu opt putine-în Brașov le zicea vane-pentru băi“. Pe actuala Stradă Republicii, fostă Căldărarilor, a existat „Hotelul Barosch, prefăcut din casa lui Montaldo și deschis în anul 1894“. N-a rezistat mult timp, „deși avea 48 de camere, baie și chiar telefon, s-a închis nu peste mult timp după ce s-a deschis“. Cărturarul notează că mai erau hoteluri și în cartierele Brașovechi și Blumăna. De exemplu, pe Strada Lungă nr. 4, a fost Hanul „La Mielul Alb“, în clădirea ridicată în secolul XIX. Restaurantul funcționează și astăzi. Peste drum, la numărul 5, era „București“, cel mai mare hotel din oraș. Inițial s-a numit „La Cerbul de Aur“ pînă la sfîrșitul secolului XIX. La acest han trăgeau făgărășenii, dar și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, între 26 februarie și 4 martie 1866, în drumul său spre exil, însoțit de prințesa Maria Obrenovici a Serbiei. Din fostul han/hotel se mai păstrează doar gangul de acces și fațadele celor două etaje, foste prispe închise cu geamlîc.

Hanul ceangăilor: „La Porumbelul“

Hanul „La Pomul Verde“, de pe Strada Lungă nr. 10, a fost inițial o casă de locuit, apoi s-a transformat în hotel în 1867. Despre acest hotel, Sextil Pușcariu spunea că, la începutul secolului XX, era cel mai vestit din Brașov, „mai bun decît Hotelul București și decît Europa. De la noi, de pe balconul vilei de pe Strajă, priveam de-a dreptul în curtea și grădina Pomului Verde. Vara, cînd orchestra orașului dădea aici concerte, noi aveam muzică la masă“. Printre mușterii obișnuiți ai cîrciumii hotelului și ai terasei cu castani, se număra „Steli Mihalovici, simpaticul bancher burlac. Din curtea hotelului ne povestea cu voce tare noutățile Brașovului“. Hanul „La Porumbelul“ a funcționat pe Strada Iuliu Maniu nr. 27. Curtea se întindea pînă la șosea, cuprinzînd și actualul parc din fața clădirii. Aici trăgeau ceangăii și locuitorii din zona Ciuc, care aduceau la tîrg scînduri și scări. Comercianții unguri aveau și ei locul lor de cazare: Hanul „La Orașul Pesta“, de pe Iuliu Maniu nr. 32. Clădirea este spațioasă, cu o curte încăpătoare, în jurul căreia erau dispuse odăile. Hanul „La Rața“ era clădirea de pe Strada Constantin Brâncoveanu nr. 22, unde trăgeau grecii și turcii. Pe fațada principală se mai distinge un cap de turc în relief. Mai jos, pe Strada Andrei Șaguna nr. 2, a funcționat unul dintre cele mai vechi hanuri care au supraviețuit timpului, denumit „Hanul Vechi“. Impunătoarea clădire datează din secolul XVIII și are o curte interioară largă și etaj cu galerie.

Cele două hoteluri „Coroana“

Hotelul „Coroana“, pe care îl știm din secolul trecut sub numele de Hotel „Postăvarul“, este o bijuterie arhitecturală a Brașovului. Este totodată cel mai vechi hotel din oraș, datînd de la sfîrșitul secolului XIX, cînd spațiile de cazare cu titlu de hotel erau foarte rare în Transilvania. De fapt, primul nume, Hotel Krone, a fost preluat de la numele vechiului han, unul dintre primele din Brașov. Hanul era preferat de călătorii sași și nu se afla pe actualul amplasament al hotelului, ci pe Mureșenilor nr. 12, și i s-a mai spus și Hanul „La Coroana de Aur“ sau „Coroana Veche“. A fost construit în 1823 și demolat în 1912. „Coroana“ de pe Republicii a fost cel mai modern hotel din Brașov, construit în 1910, cu sprijinul autorităților locale, pentru a răspunde numărului tot mai mare de turiști. Avea 100 de camere cu baie, curent electric, încălzire centrală și omnibuz către gară și aeroport. Clădirea a fost restaurată în 1986. Datorită arhitecturii Art Noveau și baroc, e declarată monument istoric. Arhitecții Schuller și Goldsmidt, selectați prin concurs, s-au inspirat din arhitectura müncheneză, atunci cînd au conceput clădirea astfel încît să satisfacă și gustul estetic, și cerințele funcționale. „Coroana“ era un hotel de primă categorie, cu curte interioară, restaurant, o faimoasă cafenea vieneză și un club frecventat de jurnaliști și literați. Pragul hotelului a fost trecut de mari personalități: George Coșbuc, Cincinat Pavelescu, Lucian Blaga, Emil Cioran, Octavian Goga. Tot aici a avut loc prima șezătoare literară din Brașov, în anul 1923.

Avionul lui Vlaicu a încăput în „Europa“

Mai puțin cunoscut brașovenilor de azi, Hanul „La Îngerul Auriu“ era pe Str. Michael Weiss nr. 23. Clădirea monument istoric datează din secolul XIX. Pe Str. Castelului nr. 50 exista încă un hotel, „Continental“. Clădirea datează de la sfîrșitul secolului XIX, e ridicată în stil neobaroc, cu ornamente vieneze. La Viena a fost comandat și parchetul camerelor de închiriat. Un alt mare hotel a fost „Europa“, transformat ulterior în cinematograf, fostul „Popular“, de pe Mureșenilor nr. 9. Clădirea, ridicată la sfîrșitul secolului XVIII, are o curte interioară largă și etaj cu galerie. A devenit hotel la sfîrșitul secolului XIX. În 1887, a fost terminată sala de mese, loc în care se țineau reprezentații de teatru și alte evenimente mondene și unde s-a amenajat mai tîrziu cinematograful „Corso“. În această imensă sală, în 1909, Aurel Vlaicu și-a expus avionul pentru a fi văzut de toți brașovenii: „cam un metru lungime, de forma unei libelule, construit din lemn de brad, de gorun și din pînză“, după cum e descris în Gazeta Transilvaniei. Încăperea era cunoscută sub numele de „Sala Numărul Unu“.

Aro și „frații“ din București

Cel mai mare hotel al secolului trecut, dar și al Brașovului de astăzi, era Aro-Palace, „cu opt sau zece etaje, o terasă în loc de acoperiș și cinematograf“, ceea ce reprezenta în arhitectura orașului „tipul local al zgîrie-norilor“, după cum notează Sextil Pușcariu. Acest hotel a fost localizat inițial pe singurul bulevard al Brașovului, Ferdinand, apoi i s-a spus Bulevardul Gheorghe Gheorghiu-Dej, apoi Eroilor nr. 9. Hotelul a purtat și el mai multe nume, Aro, Aro-Palace, Carpați. Edificiul în stil românesc a fost realizat în anul 1939, de arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului, în colaborare cu Haralambie Georgescu. Puțini știu că această clădire are încă doi frați în București: Palatul Aro, de pe Calea Victoriei, și Blocul Aro, de pe Bulevardul Magheru. Puțini știu și de unde vine denumirea ARO. Este o abreviere a societății „Asigurarea Românească“, cea care a colaborat timp de zece ani cu arhitectul Creangă la realizarea acestor proiecte. În 1963, hotelului din Brașov i s-a mai adăugat un corp de clădire, proiectat de arhitectul Ion Rădăcină, iar în 2005 a fost ridicat la standarde de cinci stele. Aro este o construcție emblematică a Brașovului. Un loc prin care au trecut mii de personalități ale României și din toată lumea. Deși Brașovul era plin de hanuri și hoteluri, deși în Poiana Brașov au răsărit complexuri turistice, niciodată hanurile și hotelurile n-au fost destule. După 1990, în clădirile din centrul istoric au apărut pensiunile, și ele veșnic pline de turiști. De mai bine de cinci veacuri, Brașovul este unul dintre cele mai căutate orașe din România. De ce? Probabil pentru că, așa cum spune Sextil Pușcariu, turiștii sînt „atrași de aspectul european al Brașovului curat și îngrijit“.

Brașovul, cea mai mare ofertă de cazare din România

• Oferta turistică a județului Brașov înseamnă în prezent hoteluri, hanuri, cabane, campinguri, vile turistice, tabere școlare, bungalouri, pensiuni, pensiuni agroturistice. Conform Institutului Național de Statistică, în 2014, Brașovul era pe locul I între județele României cu 787 structuri de cazare (8,4% din totalul național), dintre care 65 de hoteluri. Multe dintre acestea fiind unități noi sau recent modernizate, unde pot fi cazate peste 25.000 de persoane pe zi. Cu mult mai multe decît număra populația Brașovului în Evul Mediu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mai marii țării și-au mărit salariile

  Articolul următor

  Numărul 1


  Brașovul, preferatul turiștilor din Regiunea Centru

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.691 milisecunde, încărcat în milisecunde