29 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Fostul primar al Braşovului George Scripcaru a fost achitat definitiv în dosarul „Termoficarea”

0

Fostul primar al municipiului Braşov George Scripcaru a fost achitat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Termoficarea”, în care a fost trimis în judecată de DNA în 2016 pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în legătură cu derularea unui contract ce avea ca obiect realizarea de lucrări la reţeaua de transport apă fierbinte în zona de nord a oraşului.

Scripcaru şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar primiseră o soluţie de achitare şi la instanţa de fond (Curtea de Apel Braşov) în aprilie 2020, decizie menţinută luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin respingerea apelului DNA.

În aceeaşi cauză au fost achitaţi fostul viceprimar al Braşovului Adina Durbacă, Silviu Călin Pop – administratorul firmei care ar fi fost favorizată de Primăria Braşov, mai mulţi funcţionari din Primăria Braşov, printre care Attila Radnoti – director al Direcţiei Tehnice, Liliana Horga – director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice, Claudia-Niculina Radu – angajată a primăriei, membru în CA al SC Tetkron SRL, Isabella Beatrice Mărăşescu – şef Serviciu achiziţii publice, Lidia Bulgărea – şef Serviciu investiţii, dar şi Daniela Pălănceanu – avocat în Baroul Braşov, membru în CA al SC Tetkron SRL, Mihaela Vulpescu şi Cristina Iuliana Antonie – administratori de firme, precum şi Mihai Ciprian David.

Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2012, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri prealabile cu David şi Pop, a acţionat şi a determinat funcţionari din Primărie/Consiliul Local şi angajaţi din cadrul SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte pentru lucrări de termoficare.

Cei trei au beneficiat şi de ajutorul Mihaelei Vulpescu, care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentaţie economică pentru desfăşurarea achiziţiei publice) în care a menţionat soluţii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

„Ulterior, ca urmare a indicaţiilor pe care le-a dat reprezentanţilor firmei administrate de Călin Pop, în devizul ofertă întocmit în situaţiile de lucrări prezentate la decontare, aceştia au menţionat articolul pretensionare termică în aceeaşi formă. Astfel, în 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat şi utilaje, lipsă experienţă în domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Braşov”, susţineau procurorii.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpaţii Mărăşescu – preşedinte şi Horga, Radnoti şi Bulgărea, în calitate de membri.

Călin Pop a depus, conform DNA, la dosarul de licitaţie un înscris sub semnătură privată, falsificat şi înregistrat la primărie, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de Mihaela Vulpescu.

„Deşi cunoşteau situaţia acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de 6.136.171,18 lei, societăţii administrate de Pop. Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă. Prin intermediul inculpatei Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, şepci, pixuri, autocolante etc. şi pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor)”, susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că, în cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienţei bunurilor remise cu titlu de mită primarului George Scripcaru, Călin Pop a efectuat operaţiuni comerciale care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăţi furnizoare de materiale publicitare.

„Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor operaţiuni fictive, respectiv achiziţia altor produse decât materialele electorale achiziţionate în mod real. Pentru acoperirea acestor fapte, în mai 2015, după terminarea controlului Curţii de Conturi la Primăria Braşov, dar înainte de redactarea şi comunicarea raportului de către auditorii curţii, Scripcaru a făcut demersuri şi a dat dispoziţii atât funcţionarilor publici, cât şi celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaţilor Horga şi Radu, să procedeze la „găsirea unor vinovaţi” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat”, se spunea în documentele DNA.

Anchetatorii au mai reţinut că, în acelaşi scop, folosindu-şi influenţa, George Scripcaru a determinat-o pe Liliana Horga să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

„În 10 iunie 2015, primarul Scripcaru şi viceprimarul Durbacă, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL şi au solicitat consiliului de administraţie al acestei societăţi să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri). În 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii CA al Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societăţii, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaţilor nominalizaţi de Scripcaru şi Durbacă”, au constatat procurorii.

Vine un nou val: 7.726 de cazuri de COVID-19 în ultima săptămână. La Brașov incidența s-a dublat într-o lună

0

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că peste 7700 de noi cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultima săptămână, existând o creştere de aproximativ 80% a numărului de cazuri faţă de finalul lunii mai şi începutul lunii iunie. Rafila precizează că numărul deceselor se menţine, din fericire, unul scăzut. Un val sau „mini-val” al pandemiei este aşteptat spre finalul verii, conform scenariilor prezentate de Rafila.
Și la Brașov au crescut numărul cazurilor de COVID 19. Astăzi, cu un tolal de 308 de cazuri pozitive, municipiul Brașov a depășit pragul 1, incidența fiind de 1.06, aproape dublu față de lua trecută. Cea mai mare incidență din județ se înregistrează astăzi la Cincu-2,48

Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătăţii, 7726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate.
Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1307 sunt cazuri de reinfectare
„Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a declarat ministrul. Conform datelor prezentate, decesele sunt în cazul a 11 bărbaţi şi cinci femei.
În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide.
Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2000 de cazuri săptămânal, „după care a început creşterea”, ajungându-se la o creştere de circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie faţă de cea anterioară.
Rafila a arătat că a crescut şi rata de pozitivitate, ajungând la 7,6% din totalul de cazuri, în condiţiile în care în săptămâna anterioară aproximativ 5% dintre cazurile testate au fost pozitive.
„Numărul de unităţi administrativ -teritoriale care înregistrează cel puţin un caz este în creştere”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Ministrul a menţionat că aproximativ o treime, respectiv aproximativ 2500 dintre cazurile noi înregistrate săptămâna trecută, au fost în Bucureşti, el arătând că Bucureştiul „rămâne epicentrul” în ceea ce priveşte infectările. Şi în judeţele Cluj şi Braşov s-au înregistrat câteva sute de cazuri.
Sută la sută din totalul secvenţierilor sunt cu tulpina Omicron, a adăugat Rafila.
În ceea ce priveşte subtulpina BA 5, există dovezi privind o transmisibilitate mai mare, dar nu şi în ceea ce priveşte o severitate mai mare a acestei tulpini.
Ministrul Sănătăţii a menţionat să subvarianta Omicron BA 5 produce infecţii atât la persoanele vaccinate cât şi la cele trecute prin boală. În acest context, autorităţile au două scenarii: unul în care un vârf au acestui„ mini-val sau val” va fi între 7 şi 10 august. Al doilea scenariu, mai puţin optimist, este acela în care 70.000 de cazuri se vor înregistra săptămânal la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.
„Prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie, noi avem un decalaj faţă de restul Uniunii Europene, din cauza asta. (…) Sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă”, a adăugat ministrul în acest context.
Alexandru Rafila a precizat că purtarea măştii în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun este recomandată, după cum se recomandă igienizarea mijloacelor de transport în comun şi aerisirea spaţiilor publice în care se află persoane în număr mare.
Rafila a menţionat că autorităţile se pregătesc pentru a gestiona o eventuală creştere a numărului de infecţii.

O asociere de firme din Bistrița, Cluj și Brașov va construi Sala Polivalentă din Brașov

0

l Directorul general al CNI, Manuela-Irina Pătrășcoiu, și liderul asocierii, Petrică Farcaș, administrator M.I.S. Grup, au semnat la Brașov contractul de lucrări
l Valoarea investiției este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI
l Primăria va suporta 3,5% din cheltuieli

Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a efectuat luni o vizită de lucru al Brașov, în cadrul căreia s-a întâlnit cu primarul Allen Coliban pentru a discuta despre proiectele comune ale Municipalității și Companiei Naționale de Investiții, aflate în derulare sau pe care Municipalitatea intenționează să le deruleze cu sprijinul ministerului.
În prezența celor doi, directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela-Irina Pătrășcoiu, a semnat contractul de construire a Sălii Polivalente din Brașov cu administratorul M.I.S. Grup, Petrică Farcaș, liderul asocierii care a câștigat licitația.

Alături de MIS Grup Bistrița, din asocierea câștigătoare fac parte Electrogrup, Cluj, Energosteel ART SRL, Brașov împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terț, având ca și subcontractanți: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA. Valoarea contractului este de 356,7 milioane de lei.
Conform proiectului tehnic, sala polivalentă va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile, și este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu, care să permită omologarea ei la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive.
În cadrul Sălii Polivalente se va realiza și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune pentru public cu o capacitate de 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri.

Descrierea funcțională

Construcția sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:
– sporturi (arena principală și spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, haltere, scrimă, karate, judo, aikido și alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet, demontabil, multisport, agrementata FIBA – pentru practicarea sporturilor internaționale. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.
– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase, etc

Construcţia va fi organizată funcțional pe patru niveluri

Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice, de depozitare, adăpost de protecție civilă, depozite deșeuri și de aprovizionare pentru serviciile publice.
Parterul este nivelul unde se realizează accesul publicului în clădire, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.
Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior, iar la cota +3.30 se află patru săli de conferințe, două de 129 locuri și două de 60 locuri, având ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.
Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabile, aflată peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație se află zona de bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.

Polițiștii, la festivalul de muzică electronică “Dor de munte”, în Poiana Brașov

0

În perioada 01 – 04 iulie 2022, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Poliția Stațiunii Poiana Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Secțiilor 1-5 Poliție, Biroului Rutier, Biroului Centru Universitar, Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, în colaborare cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, au organizat și desfășurat acțiuni pe raza Stațiunii Poiana Brașov, în contextul desfășurării Festivalului de muzică electronică “Dor de munte”.
Activitățile s-au desfășurat pe trei paliere, respectiv pe linie de investigații criminale, polițiștii desfășurând activități în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale, pe linia prevenirii criminalității și pe linie rutieră și de ordine publică, în vederea depistării conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a altor substanțe, precum și pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
Pe linia prevenirii criminalității, polițiștii au procedat la consilierea a 210 persoane și la distribuirea de materiale informativ-preventive persoanelor participante, în vederea conștientizării riscurilor și consecințelor associate consumului de substanțe interzise.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au constatat în flagrant delict 16 infracțiuni la regimul rutier, dintre acestea 15 infracțiuni de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și 1 infracțiune de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale, instrumentate sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.
De asemenea, polițiștii brașoveni au reținut 28 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, dintre acestea 16 permise fiind reținute ca urmare a infracțiunilor constatate la regimul rutier și 12 permise de conducere reținute pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenții).

Tineri reținuți de polițiștii brașoveni

0

Polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tâlhărie calificată” și „tentativă la tâlhărie calificată”. Din cercetările efectuate în cauză a reieșit faptul că, la data de 29 iunie 2022, în jurul orelor 01.40, în timp ce se aflau pe strada Zorilor din municipiul Brașov, 5 persoane ar fi agresat fizic doi tineri, iar unuia dintre aceștia i-ar fi sustras telefonul mobil.
De asemenea, în continuarea cercetărilor, polițiștii au constatat faptul că, la data de 01 iulie 2022, trei persoane de sex masculin, prin exercitarea de acte de violență, ar fi deposedat un bărbat de mai multe bunuri, în timp ce se aflau pe bulevardul Victoriei din municipiul Brașov, fiind ajutați la săvârșirea faptei de către alte două persoane.
În urma unui complex de activități investigativ-operative, polițiștii au identificat persoanele în cauză ca fiind 6 tineri, cu vârste cuprinse între 15 ani și 26 ani și o tânără, în vârstă de 15 ani, toți din municipiul Săcele, județul Brașov.
În baza probatoriului administrat în cauză, 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore și introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a propus pentru arestare preventivă 4 persoane, instanța dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile față de acestea.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, în prezența actorilor, la Brașov

0

R.M.N., ultimul film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecție specială în prezența actorilor Lucian Ifrim și Nuwan Karunarathna la Centrul Cultural Reduta din Brașov pe 9 iulie, începând cu ora 19:00.
R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere pentru că ne deveniseră familiare – și vremurile actuale, resimțite ca haotice. Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”.
După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, în publicațiile internaționale au apărut și primele recenzii elogioase: „Secvențe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety. „Mungiu disecă cu o claritate glacială xenofobia societății românești (și a oricărei alte societăți)” scrie Christoph Petersen în Filmstarts. „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România” observă Jordan Mintzer în The Hollywood Reporter.
Spectatorii din Brașov vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu actorii Lucian Ifrim și Nuwan Karunarathna la proiecția de sâmbătă, 9 iulie, ora 19:00.
Biletele sunt disponibile prin rețeaua Eventbook (bit.ly/3OWw5pe) și de la casieria Centrului Cultural Reduta.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și Artburg.
Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Imaginea îi aparține lui Tudor Vladimir Panduru, scenografia Simonei Pădurețu, iar montajul lui Mircea Olteanu, Tudor Reu fiind producătorul executiv al filmului.
Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. 
R.M.N. este distribuit din 3 iunie în România de Voodoo Films.

„Ține-te bine! „Dezvăluirile „povestitorului” Mărginean, un președinte care își dă nota 5 la FC Brașov

0

l „Actorii” alături de care Limoniu a jucat în telenovela de la Brașov sunt primarul Allen Coliban, consilierul Sebastian Bădulescu și antrenorul Ilie Stan

Ioan Mărginean a încheiat conturile cu FC Brașov cu două săptămâni înainte de finalul contractului scadent pe 1 iulie . „Am renunțat și la o parte din bani”, susține Limoniu, cel care i-a predat ștafeta lui Marin Mitran. „Orice schimbare aduce progres”, spune Mărginean, de acum, fostul președinte al lui FC Brașov. Atunci când vrea să spună ceva important, spune „ține-te bine!”. Nu a fost cazul pentru că, personaj „uns cu toate alifiile” , Mărginean a dezvăluit doar o parte din culisele aventurii sale la FC Brașov. Totul pare un film prost, cu mai mulți regizori din clasa politică la butoane, iar fotbalul a căzut victimă influențelor si birocrației duse la extrem. Mandatul lui Limoniu la Brașov a fost unul cu multe probleme, început cu o relație tensionată cu antrenorul Ilie Stan, continuat cu multe litigii, cu câteva tentative de demisie, teatrale sau nu, și încheiat cu o replică memorabilă a primarului Coliban care anunța că vrea la FC Brașov „profesioniști, nu povestitori”.

„Se ducea dracului totul dacă ieșeam să vorbesc”

Limoniu nu a rămas dator și îi răspunde edilului Brașovului. „Dacă domnul primar m-a făcut povestitor, eu trebuie să am povești! Eu sunt în fenomenul ăsta și pe drumul pe care unii vin, eu mă întorc!. Primarul are 1000 de probleme, consilierii locali, 200”, spune Mărginean.
Limoniu spune că proiectul „new FC Brașov” se putea nărui încă din vara trecută.”Primarul si consilierii locali au avut inițiativa, în vara trecută, de a construi noua echipă de Liga 2. Tot ce s-a întâmplat apoi, cu rezilierea contractelor celor de la Corona e deja istorie, iar datoria rezultată de 1,5 milioane de lei a devenit o povară pentru noul club. Decizia FRF era să-i reangajăm pe jucători si antrenori. Dacă nu găseam variante să facem înțelegeri pe cale amiabilă la amânarea plăților, noi riscam să murim înainte de a ne naște!”, a spus Mărginean care își acordă nota 5 pentru mandatul la FC Brasov, dar ține să puncteze că „am fost legat de mâini și de picioare că nu am avut finanțare în 2022. Noi am avut mare noroc cu patronul de la Bilka, ne-a ajutat enorm. Pot spune că acest om mi-a salvat cariera de conducător! Îl sfătuiesc să iasă in față pentru că sportul se face cu oameni buni și cu firme serioase. Depinde ce se vrea la Brasov. Și eu am venit cu o variantă, sa facem clubul pe societate pe acțiuni, iar in această variantă, Primăria s-ar ocupa doar cu bazele sportive. Mi s-a spus să am răbdare!”.

„La Brașov lucrurile au fost fără picioare!”

Relația lui Mărginean cu Ilie Stan a fost una cu năbădăi încă de la startul proiectului. „Peste tot în lume, șefii clubului numesc un președinte, stabilesc un buget, iar președintele numește antrenorul. La noi lucrurile au fost cam fără picioare! Bugetul era doar pe hârtie. nu aveam un sediu al clubului si nu aveam niciun anagajat! În 30 de ani de activitate de conducător am fost pus în situația de a fi voluntar două săptămâni și să construiesc totul de la zero. Lucrurile s-au derulat pe repede înainte . Problema cu Ilie Stan a fost că el nu a avut rezultate, iar cheltuielile erau uriașe! Am dus procesele, mi-am asumat situația cu Ilie Stan. Am demonstrat cu contabilul că am făcut o economie de 58.000 de euro doar cu mesele cu mic dejunul și prânzul! Atunci când nu ai bani, e normal să mai acumulezi datorii și datorii? Nu! Te oprești! Era o risipă fantastică. Puteam, bine merci, să fac si eu un contract pe trei ani, cum dorea Ilie Stan. Eu am spus toate aceste lucruri primarului, lui Bădulescu și Corbu cu Ilie Stan de față, că trebuie să facem contracte pe un an si fiecare sa aducă progres acestui club”, spune Mărginean.

A vrut să plece de mai multe ori

Limoniu recunoște că a intenționat sa demisioneze în mai multe rânduri pe parcursul sezonului trecut. „Prima oară mi-am depus demisia pe 1 august 2021, dar Coliban și Bădulescu nu au fost de acord. Apoi, pe 15 septembrie 2021, eu și Ilie ne-am întâlnit cu primarul și am spus să ne dam demisiile. Primarul, având bun simț, a spus să mai avem răbdare, dar a pus capac meciul pierdut cu Astra. Ilie a fost jucător mare, bun antrenor, dar nu te poți comporta așa. Mi-a dat mesaj pe Whatsapp „da-mă afară!”. În această primăvară am vrut să renunț din nou, dar am fost asigurat de Bădulescu că vom avea toate condițiile. Pe hârtie aveam bugetul, practic. Sunt echipe ca si Chiajna care in 25 ianuarie aveau banii virați în cont, 15 milioane de lei. La Brașov lucrurile au mers mai încet și mie îmi scăpă. Consilierii locali cred ca au așteptat finalizarea procesului de la TAS, unde FC Brașov risca să fie exclusă din competiție. Eu asa le dau circumstanțe atenuante consilierilor, dar a fost foarte greu să ai procese pe rol cu jucătorii, antrenorii. Eu chiar mă felicit că nu am angajat alt antrenor după demiterea lui Ilie Stan. Si asa făceați glume le seama mea, ca aveam antrenori care nu mai aveau loc și în stafful antrenorului revenit la echipă (nr. Călin Moldovan)”, a spus Limoniu, care a precizat ca nu are niciun fel de emoții cu auditul comandat de Primărie. „Nu am nicio emoție. Tot ce ne-a aprobat Primăria, noi am plătit!” Rezultatele auditului se lasă însă așteptate.

Cenk Firat ajutor pentru FC Brașov!

Fostul președinte al lui FC Brașov a dezvăluit ca managerul lui SR Brașov, Cenk Firat, a ajutat financiar clubul de Liga 2 să obțină certificatul fiscal!
„Eu spun că e bine că Brașovul are echipă de Liga 2, am ajutat SR Brașov cu jucători și tot ce am putut. Am avut discuții constructive cu Ioan Naghi și cu Cenk Firat. Lui Cenk îi mulțumesc că ne-a dat bani împrumut ca să luăm certificat fiscal zero! Ne-am ajutat reciproc cu cei de la SR Brașov, iar ambele echipe si-au îndeplinit obiectivul”.

Trei greșeli

Limoniu spune că a făcut trei mari greșeli ca președinte la FC Brașov. „La Brașov am facut trei greșeli enorme: 1. Am venit la Brașov pe baza unui proiect în care se spunea că bazele sportive vor fi reabilitate și nu s-a realizat nimic, nici la Tineretului, nici la Metrom, nici la Carpați. 2. Relația cu antrenorul Ilie Stan. Efectiv nu am putut colabora! 3. Peste tot unde am fost președinte făceam o conferință de presă săptămânală. La Brașov, dacă începeam sa vorbesc făceam mai mult rău ținând cont de problemele legate de parteneriatul cu Primăria Brașov și CL Brașov. Noi am pornit proiectul într-un parteneriat PNL – USR. Apoi ne-am trezit cu un alt parteneriat PNL – PSD. Cei de acolo cunosc problemele și doar ei știu de ce până în ziua de azi se găsesc diverse motive care se înscriu în cartea recordurilor, că se pot plăti arbitrii doar cu bilet la ordin sau că nu avem voie să plătim decât 250 de lei barem de arbitraj! De ce doar la Brașov nu se poate, iar la Chiajna, Cluj sau Iasi se poate! Eu cred că politicienii înțeleg fenomenul, dar au o sigură problemă: să se pună în locul unui sportiv. Dacă un angajat de la Primărie nu ar fi luat salariul timp de 4 luni, cum ar fi? Pentru ca acest proiect să meargă mai departe trebuie ca oamenii să se așeze la masă si să asigure un buget palpabil si baze sportive de antrenament”.

Brașov: Incendiu la Timișul de Sus

0

O magazie a luat foc, astăzi, la Timișul de Sus, pe DN 1, în jud. Brașov. Focul s-a extins la o casă situată lângă magazie.
La fața locului au ajuns 4 autospeciale cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD, conform ISU Brașov.„Intervenim pentru stingerea incendiului. Nu au fost înregistrate victime”, a declarat maiorul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov

A început înscrierea la liceu. Atenție la opțiuni-cât mai multe și realiste!

0

Începând de azi, 4 iulie 2022 și până pe 11 iulie 2022, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze alături de părinții lor fișele de înscriere la liceu. Aceasta este etapa în care elevii își aleg opțiunile, în ordinea preferințelor, ulterior urmând să aibă loc repartizarea computerizată.
Din cei 4700 de absovenți ai clasei a VIII-a din județul Brașov, doar 3998 au perticipat la Evaluarea Națională. Pentru anul școlar viitor, oferta educațională pentru clasa a IX-a este de 3088 de locuri la liceu, 945 la învățământul dual și 780 la cel profesional. La liceu, la filiera teoretică sunt 1768 de locuri, la cea tehnologică 1032, iar la cea vocațională 288.

Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu?

Prima etapă este cea în care elevii completează opțiunilor în fișele de înscriere. Absolvenții de gimnaziu au la dispoziție o săptămână pentru a completa fișele de înscriere la liceu.
Autoritățile atrag atenția că fișele pentru înscrierea la liceu 2022 trebuie completate cu mare atenție, având în vedere că orice greșeală poate duce ulterior la o repartizare nedorită.
Fișele de înscriere la liceu 2022 pot fi completate cu opțiunile elevilor atât la școală, cât și online, acestea urmând să fie trimise pe mail școlii. Astfel, elevii care vor să completeze fișa de înscriere la liceu fără să se mai deplaseze la școală pot solicita acest lucru, școala gimnazială va trimite un mail părintelui cu fișa precompletată cu date ale elevului, iar apoi, părintele și elevul trebuie să trimită fișa semnată și cu opțiunile completate.
Înainte de completarea fișei de înscriere la liceu 2022, elevii trebuie să identifice filiera pe care vor să o urmeze, profilul și apoi specializarea. Cele trei filiere din care pot alege elevii sunt filiera teoretică, cea tehnologică şi vocațională, iar acestea, la rândul lor, au mai multe profiluri, cu mai multe specializări.
De asemenea, este important ca fiecare elev să opteze la un liceu sau altul în fucție de media pe care a obținut-o în urma Evaluării Naționale. Dacă un elev are media între 6 și 7 este evident că nu are șansa de a intra la un liceu unde în anii trecuți ultima medie de admitere a fost 9 sau 8,50.
De asemenea, e bine de știut că un elev cu o medie mai mică poate ocupa un loc în fața altui candicat cu o medie mai mare, dacă acel loc la liceu era prima opțiune pentru elevul cu media mai mică, și a doua sau a treia opțiune pentru elevul cu media mai mare.

După ce și-au stabilit cu atenție opțiunile, elevii pot trece la completarea fișei de înscriere la liceu 2022. Aceștia trebuie să treacă pe fișă codurile opțiunilor, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Codurile liceelor, profilurilor și specializărilor se află în fiecare broșură de admitere.

În momentul în care completează fișele de înscriere la liceu 2022, absolvenții de gimnaziu trebuie să aibă în vedere ca pe listă să existe mai multe opțiuni. Pentru a vedea dacă au sau nu șanse să fie admiși la liceele pe care și le doresc, elevii trebuie să fie atenți la media proprie de admitere, dar şi la media ultimului admis la liceele respective în anul precedent.

În cazul în care nu completează suficiente opțiuni pe fișa de înscriere la liceu 2022, elevii riscă să rămână nerepartizați. Și s-a dovedit în fiecare an că și elevi cu medii de 7 sau chiar 8 au rămas nerepartizați la liceu pentru că nu au trecut pe fișă mai multe opțiuni.
Concret, repartizarea se face luând în considerare prima opţiune trecută de elev. Dacă mai sunt locuri la liceul ales, este admis. Dacă nu mai sunt locuri, se trece la următoarea opţiune. Dacă sunt locuri, este admis, dacă nu se trece la următoarea opțiune înscrisă pe fișă. Dar dacă nu sunt suficiente opţiuni trecute în fişă, pe care să le ia în calcul sistemul, candidatul rămâne nerepartizat în prima etapă. De regulă, în etapa a doua de repartizare doar puține locuri la licee slabe

„Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a avertizat Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației.
Anul acesta, la Brașov, competiția va fi foarte strânsă pentru elevii cu medii între 8 și 9,60. Sunt 854 de candidați cu medii între 9,99 – 9,00- 220 având medii între 9,60 și 10)- și alți 881, cu medii între 8,99 și 8,00

O româncă ucisă de rechini, a doua victimă în stațiunea Hurghada din Egipt

0

Două surse au declarat pentru Reuters că trupul unei turiste românce în vârstă de 40 de ani a fost descoperit la câteva ore după un atac în care a murit o austriacă. Ambele atacuri au avut loc la 600 de metri unul de celălalt, în largul coastei Sahl Hasheesh, potrivit surselor.
MAE confirmă că o româncă a murit în Egipt, în urma atacului unui rechin. Anterior, Ministerul egiptean al Mediului a declarat duminică că două femei au fost ucise într-un atac al rechinilor în apropiere de Hurghada, o stațiune populară de la Marea Roșie, unde mai multe plaje au fost închise de la incidentul de vineri, transmite AFP.
„Două femei au fost atacate de un rechin în timp ce înotau în zona Sahel Hachich, la sud de Hurghada”, a anunțat ministerul pe pagina sa de Facebook, precizând că a fost lansată o anchetă pentru a stabili circumstanțele incidentului.
Ministerul a spus vineri că „orice activitate este interzisă timp de trei zile” pe plajele din sudul orașului Hurghada, în sud-estul Egiptului, într-un ordin emis de guvernatorul regiunii Mării Roșii, Amr Hanafi.
Ministerul nu a precizat naționalitatea victimelor, dar în ordinul său, guvernatorul a menționat „o turistă austriacă căreia un rechin i-a smuls brațul stâng”.
Pe rețelele de socializare, numeroși utilizatori au distribuit o înregistrare video care arată o înotătoare în dificultate, cu apa din jurul ei înroșită de sânge. Rechinii din Marea Roșie atacă foarte rar înotătorii, dacă aceștia se află în zonele desemnate ca sigure.

citește si

Egiptul închide plajele de la Marea Roșie, după ce o turistă a fost ucisă de un rechin