Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

O analiză de groază!


Apocalipsa pensiilor vine după 2030

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M. Ex., 14.10.2014
• Pensionarea „generației decrețeilor“ va reduce pensia de stat la 24% din ultimul salariu, în 2032

„Decrețeii“ care vor să o ducă la pensie la fel cum o duc părinții lor astăzi să facă bine și să economisească bani la ciorap. Cele mai multe studii ale experților atrag atenția că la ieșirea din activitate a „decrețeilor” lui Ceaușescu (copii născuți în 1966-1967-1968) sistemul va claca dacă nu va fi reformat pentru că generațiile care vin din urmă sînt mai firave numeric și nu vor mai fi bani de pensii. Deja bugetul este pe deficit, iar numărul de angajați este mai mic decît cel al pensionarilor. România are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurărilor sociale și 5,4 milioane care beneficiază. Iar situația nu se va îmbunătăți. Numărul pensionarilor ar putea ajunge peste 15 ani la 7 milioane.
La nivelul anului 2010 doar 80% din pensii au putut fi susținute direct din veniturile încasate sub formă de contribuții, iar specialiștii susțin că la anul posibilitatea de susținere a pensiilor pentru cei cu limită de vîrstă va dispărea.

Vom ajunge la aproape 7 milioane de pensionari

După anul 2030, cînd va fi vîrful de sarcină odată cu pensionarea „decrețeilor” numărul de pensionari este posibil să urce la 6,5 milioane, în timp ce numărul ieșirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Aceasta dacă nu luăm în calcul și pensiile speciale și pe cele de urmaș, caz în care numărul pensionarilor ar putea să mai crească cu cîteva sute de mii de persoane. „Vîrful pensionărilor va fi atins în 2025 – 2030. Este perioada în care se vor pensiona generațiile «baby-boom-ului» din anii ’60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o ușoară diminuare a numărului de pensionari (din cauza ratelor scăzute de natalitate din anii ’80 – ’90), în raport cu populația ocupată (sau cu numărul contribuabililor), aceștia rămîn majoritari”, explică, la rîndul său, Ciprian Pînzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara. Acesta adaugă că o estimare realizată pornind de la datele actuale, și anume: cota de contribuții pentru asigurările sociale de stat de 31,3%, venitul mediu pe economie de 2.223 lei (la nivelul anului 2013) și pensia medie de 807 lei (2013), arată că, posibilitatea de susținere a pensiilor pentru pensionarii cu limită de vîrstă (4 milioane în acest moment) va dispărea în 2015 (din 2020 doar 87% din pensii vor putea fi susținute).

Pensii tot mai mici

Intrarea în plată a primilor pensionari din „generația decrețeilor“ va reduce pensia acordată de stat de la 36% din ultimul salariu, în prezent, la 24% în anul 2032, a declarat președintele asociației pensiilor private (APAPR), Raluca Țintoiu, la Mediafax Talks about Private Pensions. „APAPR a făcut un studiu în anul 2012 și a încercat să previzioneze evoluția pensiei publice și modul în care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimentează pe aceasta. După calculele noastre, pensia publică reprezintă în prezent 36% din ultimul salariu și acest procent va descrește semnificativ în anul 2032, cînd prima cohortă semnificativă din «generația decrețeilor» (termenul se referă la cei născuți după intrarea în vigoare a unui decret emis în 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile, n.r.) va intra în plata pensiei. Estimăm că rata de înlocuire a pensiei publice va scădea la 24% în anul 2032 și va ajunge la 15% în anul 2042“, a afirmat Țintoiu. Ea a adăugat că Pilonul II, lansat în 2008, încearcă să suplimenteze veniturile viitorilor pensionari și, conform calculelor asociaței, să aducă un plus de 10% în rata de înlocuire, respectiv o treime din pensia publică pe care statul o va acorda viitorilor pensionari. „Studiul este în curs de reactualizare. Din păcate, mă îndoiesc că rezultatele vor fi mai bune decît ce s-a obținut în 2012“, a mai spus președintele APAPR.

Avem nevoie de milioane de lucrători migranți

Una dintre soluții ar putea fi atragerea de migranți care să completeze forța de muncă deficitară. „Sistemul de securitate socială din România a fost afectat de plecarea unui segment important de populație activă economic, însă soluția poate veni tot în acest registru, prin atragerea pe viitor de forță de muncă din străinătate”, explică conf. univ. dr. Ciprian Pânzaru. Totuși, trebuie avut în vedere că această variantă ține foarte mult de evoluția economică a țării. „Imigranții sînt atrași de state cu economii în expansiune și care pot absorbi forță de muncă. Sînt binecunoscute cazurile recente ale unor state care, pentru a compensa pierderile generate de îmbătrînirea populației, precum și a celor generate de orientarea modestă a autohtonilor spre anumite locuri de muncă, apelează tot la migranți. Este tipul de context în care cei aproximativ 2,7 milioane de migranți români au găsit breșa necesară plecării din țară”, explică Pânzaru. Conform estimărilor, numărul contribuabililor ar trebui suplimentat cu 2,5 milioane pînă în 2025, încă un milion pînă în 2035 (cînd se va înregistra vîrful volumului de pensionari).

Care ar fi soluțiile?

În condițiile în care ai mulți beneficiari și puțini contributori sistemul este nesustenabil, iar banii care trebuie scoși din bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale sînt din ce în ce mai mulți. Sursa de proveniență a sumelor nu poate fi alta decît tot taxe și impozite și se ridică întrebarea pînă unde poți împovăra generația tînără care trebuie să producă bani pentru a o susține pe cea în vîrstă, afirmă Luise Mladen, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Dacă nu se nasc suficiente persoane, soluțiile pentru echilibrarea sistemului de pensii ar fi, în opinia acesteia, pe lîngă mărirea vîrstei de pensionare și creșterea gradului de ocupare și a productivității muncii. Ideal ar fi ca pe piața muncii să intre persoane bine plătite care la rîndul lor să aibă contribuții mari la bugetul asigurărilor sociale.

Alt sistem de pensii

Gîndirea unor sisteme de pensii mai puțin sensibile la schimbările demografice (cum este cel de acum), bazate pe redistribuire și pe investire sînt esențiale dacă vrem să evităm falimentul, spune, la rîndul său, conf.univ.dr. Ciprian Pânzaru. Actuala combinație a colectării contribuțiilor pentru pensie prin pilonul I și pilonul II poate fi doar o soluție pe termen mediu, cu condiția ca pilonul II să devină mult mai consistent în această economie a pensiilor, mai spune Pânzaru. Pilonul II de pensii are însă o problemă, remarcă Luise Mladin. Legea actuală prevede că în caz de faliment nu sînt garantate decît fondurile depuse fără dobîndă sau altceva fapt care i-ar putea ține pe pensionarii de mîine în aceeași situație de sărăcie ca și pe cei de astăzi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Citesc, dar nu înțeleg. Pentru că nu are cine să-i învețe


44% din elevii români sunt analfabeți funcționali
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  DIICOT Brașov l-a reținut pe fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne pentru trafic de droguri


  Azi 19:59
 • ➤ Sport


  Olanda este noua campioană mondială la handbal feminin


  Azi 15:08
 • ➤ Local


  CFR pierde 30% din banii europeni pentru linia ferată Brașov- Sighișoara pentru că, la trei ani de la lansarea licitației, nu a reușit semnarea contractelor


  Azi 13:18
 • ➤ National


  Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de DNA pentru fraudă


  Azi 13:12
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Robert Dumitru a spus adio arbitrajului / 18 ani în Liga I


  14.12.2019
 • ➤ Sport


  Al-Hilal, echipa lui Răzvan Lucescu, s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor!


  14.12.2019
 • ➤ Sport


  FOTO. Ioan Neculaie, fostul patron al FC Brașov, vizibil întinerit!


  14.12.2019
 • ➤ Sport


  Naționala României a revenit în țară, după CM din Japonia / „Atât am putut la ora actuală"


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  Olanda, prima finalistă de la Campionatul Mondial / Rusia a încasat lovitura decisivă în ultimele secunde!


  13.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Dincolo de artă


  Cele mai scumpe tablouri din lume


  13.12.2019
 • ➤ Life


  În loc de orice cremă


  Uleiul de migdale face minuni cu pielea


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Desert celebru


  Povestea tartei cu mere Tatin


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Cele mai mici animale din lume


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Vorbe


  7 sfaturi ca să ai noroc la bani


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Viața, cel mai greu rol


  Frumoase, adorate și nefericite


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Alegerea revistei Time


  Cel mai bun film din 2019: Durere și glorie


  13.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Brașovul, recunoscut ca „oraș-smart“


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Proiectul medicilor de la UPU-SMURD Brașov


  Universitatea Transilvania, prima din România cu defibrilatoare


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Viceprimarul municipiului Codlea mai are de executat peste 200 de ore de muncă în folosul comunității


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Președintele CJ, Adrian Veștea, continuă proiectul intitulat ,,De vorbă cu cetățenii"


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Pârtiile de schi din Poiană rămân închise și în acest weekend


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  ALDE ia în calcul alianțe locale


  13.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Marian Rasaliu, bilanț la finalul mandatului de prefect al Brașovului


  13.12.2019
 • ➤ Actualitate


  Util pentru comunitate


  Studenții Universității Transilvania, finanțați pentru a crea aplicații


  13.12.2019
 • ➤ National


  Socoteli


  Bugetul pe 2020: Veniturile urcă 10%, iar cheltuielile 7,1%


  13.12.2019
 • ➤ National


  Cadou de ziua lui Manda - 30 de senatori PSD, invitați patru zile la Strasbourg pe banii Parlamentului European


  13.12.2019
 • ➤ National


  Reacția lui Barna după mesajul de protest semnat de peste 100 de USR-iști


  13.12.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  13.12.2019
 • ➤ Life


  A avut ce


  Catrinel Menghia moștenește frumusețea mamei


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu se luptă cu gena ,,grăsuță“


  13.12.2019
 • ➤ Life


  Andra și Eva Măruță, pentru prima oară în duet


  13.12.2019
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Dandie Dinmont Terrier


  13.12.2019
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Sfaturi bune pentru sănătate


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  Covaliu și realitatea crudă a sportului românesc


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  „Atât s-a putut“


  Mesajul Cristinei Neagu după dezastrul de la Campionatul Mondial


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  Meciul Stelelor de Crăciun 2019. Căpitanii au prezentat tricourile de joc


  13.12.2019
 • ➤ Sport


  Continuitate


  Poverlovici și Strătilă au semnat!


  13.12.2019
 • ➤ Local


  Un secretar de stat cântă la Brașov, în opereta Liliacul


  12.12.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă a fost salvată de doi jandarmi, după ce s-a înecat cu o bomboană


  12.12.2019
 • ➤ Cititori


  Vrei să ai parte de o experiență desăvârșită? Mergi într-o excursie în Dubai


  12.12.2019
 • ➤ Local


  Brașovul, recunoscut ca „oraș-smart“, la Gala națională Smart City Industry Awards


  12.12.2019
 • ➤ Local


  „Muzică de poveste”, concert în beneficiul Liceului de Muzică din Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Cititori


  Cele mai călduroase jachete pentru iarnă


  12.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Prețul cărnii de porc se va tripla


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Temperatură ridicată la urgențe


  SMURD Brașov îl susține pe dr. Raed Arafat


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Roman SA plătește în natură datoriile la Municipiul Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Nocturnă pe încă două pârtii din Poiana Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Pregătiri pentru etapa finală


  Contracte noi, de 1,3 milioane de lei, pentru Aeroport


  12.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Director interimar și la Opera Brașov


  12.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Biserica Neagră trece la programul de iarnă

  Articolul următor


  Parcare pentru biciclete la Zoo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.407 milisecunde, încărcat în milisecunde