Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

O analiză de groază!


Apocalipsa pensiilor vine după 2030

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M. Ex., 14.10.2014
• Pensionarea „generației decrețeilor“ va reduce pensia de stat la 24% din ultimul salariu, în 2032

„Decrețeii“ care vor să o ducă la pensie la fel cum o duc părinții lor astăzi să facă bine și să economisească bani la ciorap. Cele mai multe studii ale experților atrag atenția că la ieșirea din activitate a „decrețeilor” lui Ceaușescu (copii născuți în 1966-1967-1968) sistemul va claca dacă nu va fi reformat pentru că generațiile care vin din urmă sînt mai firave numeric și nu vor mai fi bani de pensii. Deja bugetul este pe deficit, iar numărul de angajați este mai mic decît cel al pensionarilor. România are circa 5 milioane de persoane care contribuie la bugetul asigurărilor sociale și 5,4 milioane care beneficiază. Iar situația nu se va îmbunătăți. Numărul pensionarilor ar putea ajunge peste 15 ani la 7 milioane.
La nivelul anului 2010 doar 80% din pensii au putut fi susținute direct din veniturile încasate sub formă de contribuții, iar specialiștii susțin că la anul posibilitatea de susținere a pensiilor pentru cei cu limită de vîrstă va dispărea.

Vom ajunge la aproape 7 milioane de pensionari

După anul 2030, cînd va fi vîrful de sarcină odată cu pensionarea „decrețeilor” numărul de pensionari este posibil să urce la 6,5 milioane, în timp ce numărul ieșirilor naturale din sistem (decese) va fi de 3,5 milioane, potrivit unui studiu coordonat de prof.univ. dr Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Aceasta dacă nu luăm în calcul și pensiile speciale și pe cele de urmaș, caz în care numărul pensionarilor ar putea să mai crească cu cîteva sute de mii de persoane. „Vîrful pensionărilor va fi atins în 2025 – 2030. Este perioada în care se vor pensiona generațiile «baby-boom-ului» din anii ’60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o ușoară diminuare a numărului de pensionari (din cauza ratelor scăzute de natalitate din anii ’80 – ’90), în raport cu populația ocupată (sau cu numărul contribuabililor), aceștia rămîn majoritari”, explică, la rîndul său, Ciprian Pînzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara. Acesta adaugă că o estimare realizată pornind de la datele actuale, și anume: cota de contribuții pentru asigurările sociale de stat de 31,3%, venitul mediu pe economie de 2.223 lei (la nivelul anului 2013) și pensia medie de 807 lei (2013), arată că, posibilitatea de susținere a pensiilor pentru pensionarii cu limită de vîrstă (4 milioane în acest moment) va dispărea în 2015 (din 2020 doar 87% din pensii vor putea fi susținute).

Pensii tot mai mici

Intrarea în plată a primilor pensionari din „generația decrețeilor“ va reduce pensia acordată de stat de la 36% din ultimul salariu, în prezent, la 24% în anul 2032, a declarat președintele asociației pensiilor private (APAPR), Raluca Țintoiu, la Mediafax Talks about Private Pensions. „APAPR a făcut un studiu în anul 2012 și a încercat să previzioneze evoluția pensiei publice și modul în care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimentează pe aceasta. După calculele noastre, pensia publică reprezintă în prezent 36% din ultimul salariu și acest procent va descrește semnificativ în anul 2032, cînd prima cohortă semnificativă din «generația decrețeilor» (termenul se referă la cei născuți după intrarea în vigoare a unui decret emis în 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile, n.r.) va intra în plata pensiei. Estimăm că rata de înlocuire a pensiei publice va scădea la 24% în anul 2032 și va ajunge la 15% în anul 2042“, a afirmat Țintoiu. Ea a adăugat că Pilonul II, lansat în 2008, încearcă să suplimenteze veniturile viitorilor pensionari și, conform calculelor asociaței, să aducă un plus de 10% în rata de înlocuire, respectiv o treime din pensia publică pe care statul o va acorda viitorilor pensionari. „Studiul este în curs de reactualizare. Din păcate, mă îndoiesc că rezultatele vor fi mai bune decît ce s-a obținut în 2012“, a mai spus președintele APAPR.

Avem nevoie de milioane de lucrători migranți

Una dintre soluții ar putea fi atragerea de migranți care să completeze forța de muncă deficitară. „Sistemul de securitate socială din România a fost afectat de plecarea unui segment important de populație activă economic, însă soluția poate veni tot în acest registru, prin atragerea pe viitor de forță de muncă din străinătate”, explică conf. univ. dr. Ciprian Pânzaru. Totuși, trebuie avut în vedere că această variantă ține foarte mult de evoluția economică a țării. „Imigranții sînt atrași de state cu economii în expansiune și care pot absorbi forță de muncă. Sînt binecunoscute cazurile recente ale unor state care, pentru a compensa pierderile generate de îmbătrînirea populației, precum și a celor generate de orientarea modestă a autohtonilor spre anumite locuri de muncă, apelează tot la migranți. Este tipul de context în care cei aproximativ 2,7 milioane de migranți români au găsit breșa necesară plecării din țară”, explică Pânzaru. Conform estimărilor, numărul contribuabililor ar trebui suplimentat cu 2,5 milioane pînă în 2025, încă un milion pînă în 2035 (cînd se va înregistra vîrful volumului de pensionari).

Care ar fi soluțiile?

În condițiile în care ai mulți beneficiari și puțini contributori sistemul este nesustenabil, iar banii care trebuie scoși din bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale sînt din ce în ce mai mulți. Sursa de proveniență a sumelor nu poate fi alta decît tot taxe și impozite și se ridică întrebarea pînă unde poți împovăra generația tînără care trebuie să producă bani pentru a o susține pe cea în vîrstă, afirmă Luise Mladen, cercetător la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Dacă nu se nasc suficiente persoane, soluțiile pentru echilibrarea sistemului de pensii ar fi, în opinia acesteia, pe lîngă mărirea vîrstei de pensionare și creșterea gradului de ocupare și a productivității muncii. Ideal ar fi ca pe piața muncii să intre persoane bine plătite care la rîndul lor să aibă contribuții mari la bugetul asigurărilor sociale.

Alt sistem de pensii

Gîndirea unor sisteme de pensii mai puțin sensibile la schimbările demografice (cum este cel de acum), bazate pe redistribuire și pe investire sînt esențiale dacă vrem să evităm falimentul, spune, la rîndul său, conf.univ.dr. Ciprian Pânzaru. Actuala combinație a colectării contribuțiilor pentru pensie prin pilonul I și pilonul II poate fi doar o soluție pe termen mediu, cu condiția ca pilonul II să devină mult mai consistent în această economie a pensiilor, mai spune Pânzaru. Pilonul II de pensii are însă o problemă, remarcă Luise Mladin. Legea actuală prevede că în caz de faliment nu sînt garantate decît fondurile depuse fără dobîndă sau altceva fapt care i-ar putea ține pe pensionarii de mîine în aceeași situație de sărăcie ca și pe cei de astăzi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Accident grav pentru fostul președinte al României, Emil Constantinescu. A suferit două fracturi grave


  Azi 16:42
 • ➤ Sport


  Clemență pentru handbalistele de la Corona Brașov? Anunțul lui Cristi Balaj, șeful ANAD


  Azi 16:06
 • ➤ Știri Brasov


  4 polițiștii confirmați cu COVID 19, la Brașov. Alți 9 sunt trimiși în izolare


  Azi 15:39
 • ➤ Știri Brasov


  555 de noi cazuri COVID la nivel național, din care 53 la Brașov


  Azi 13:11
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Prevenirea furturilor din societăți comerciale


  Azi 12:16
 • ➤ Știri Brasov


  Maternitatea din Brașov, în topul celor mai bune și mai curate spitale din România


  Azi 11:30
 • ➤ Știri Brasov


  Autostrada Comarnic-Brașov trecea prin curtea Castelului Cantacuzino și prin etajul 7 al unor imobile!


  Azi 11:20
 • ➤ Prima pagină


  Când aflăm cine vrea să fie primar la Brașov


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Tot în topul negru


  45 de cazuri noi de COVID 19 la Brașov


  Azi 09:04
 • ➤ Eveniment


  22 de hectare de verdeață pe gunoi


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Focar de COVID 19 la Garda de Mediu Brașov


  Azi 08:59
 • ➤ Eveniment


  Comandă pentru încă 25 de troleibuze


  Azi 08:53
 • ➤ Actualitate


  Bugetari din Brașov dau statul în judecată pentru banii din șomajul tehnic


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  Prefectura Brașov a trimis ajutoarele la primării


  Azi 08:46
 • ➤ National


  Băieții care fac legea


  Doi deputați PSD, amendați de polițiști într-o șaormerie


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Îndrăgostită la Vama Veche


  Andreea Bălan are un nou iubit


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Inna, sexi la Vama Veche


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea a rupt logodna cu multimiliardarul italian


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cafeaua face mai mult bine decât rău


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Ionuț Stroe a anunțat sumele pe care le vor primi cluburile din partea UE


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  A semnat cu Viitorul Șelimbăr


  Brașoveanul George Monea coboară la Liga 3


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  O fostă handbalistă de la Corona Brașov, infectată cu coronavirus


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Teste COVID-19 înaintea play-off-ului Ligii a 4-a Brașov


  Azi 08:09
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Garanție pentru reciclare


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Basarab Panduru revine în antrenorat după o pauză de 12 ani!


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  10 doze din aluminiu pe an, de persoană, se aruncă în fiecare an, la nivel mondial


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  O cutie de bere = 3 ore de funcționare a televizorului. Atât curent se economisește prin reciclarea unei doze din aluminiu!


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Incredibil! Peste 60% din deșeurile menajere ar putea fi reciclate


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Prefectul cere controale la stâne, după evenimentele violente din ultima perioadă


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov:Șase copii și asistentul social care-i are în grijă s-au intoxicat cu ciuperci


  07.07.2020
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Cosmin Dur-Bozoancă a revenit la Viitorul lui Gică Hagi


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Proiectul tehnic al Sălii Polivalente din Brașov a fost livrat: 3 metri cubi de planuri și documentații


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  45 de cazuri noi de COVID la Brașov, 397 în țară


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un angajat al Gărzii de Mediu Brașov are COVID, cinci angajați în izolare


  07.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Ministrul Mediului: Depozitul de Deșeuri de la Brașov e model


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitația de consultanță pentru concesionarea aeroportului a fost anulată


  07.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Locuitorii din Astra, Florilor și Scriitorilor vor avea azi apă de la cisternă


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrului nu-i miroase


  Plan în 20 de măsuri pentru calitatea aerului din Brașov


  07.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație pentru sala de gimnastică de la Școala nr. 2


  07.07.2020
 • ➤ National


  Alte măsuri


  A fost adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Consumați pepene galben dacă suferiți de insomnie


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Vederea ar putea fi îmbunătățită dacă ne uităm direct la o lumină roșie


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Un truc pe bune


  Cum poți scăpa de negi cu bicarbonat de sodiu


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de merișoare, „doctorul rinichilor”


  07.07.2020
 • ➤ Doctor


  Remedii naturiste pentru transpirația excesivă


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Renovare la 48 de ani


  Cristina Spătar și-a făcut fund de braziliancă


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Daniela Aciu are cele mai lungi picioare din Europa


  07.07.2020
 • ➤ Life


  Daniela Crudu a uitat de iubitul care a bătut-o


  07.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum plantăm și îngrijim Caprifoiul


  07.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Biserica Neagră trece la programul de iarnă

  Articolul următor


  Parcare pentru biciclete la Zoo

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 15 milisecunde, încărcat în milisecunde