Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

„Inițiativă controversată“


14 consilieri preiau controlul Primăriei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.07.2012
• Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest
• „Unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“, acuză primarul George Scripcaru

Consiliul Local al municipiului Brașov a aprobat, cu o majoritate la limită, modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului, restrîngînd cea mai mare parte din atribuțiile primarului și înființînd un nou post, de director general, în locul celui de administrator public. La inițiativa consilierilor majoritari USL-PPDD, prin noua organigramă, majoritatea atribuțiilor primarului au fost trecute în contul celor doi viceprimari și al viitorului director general al unei Direcții Economice, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului nou înființate. Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest față de modul în care a fost convocată și promovată această decizie. Prezent la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a apreciat c㠄aceasta este o decizie năstrușnică a unui consilier PPDD“ și c㠄unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“. Hotărîrea de Consiliu Local privind modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului va fi transmisă spre avizare la Instituția Prefectului și apoi la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

Un nou director general elimină administratorul public

Dacă, pînă acum, primarul coordona toate direcțiile și serviciile din aparatul său de specialitate, prin decizia luată ieri de 14 din cei 27 de consilieri locali, primarul - mai nou subordonat Consiliului Local - va mai avea în subordine doar Biroul Audit Intern, Serviciul Autoritate Tutelară, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Poliția Animalelor și Poliția Locală. Postul de manager public, înființat în urmă cu trei luni, este desființat, la inițiativa majorității USL-PPDD, și înlocuit cu un director general care va conduce noua Direcție Generală Economică, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului. Șeful acestei direcții, care va fi angajat ulterior, va coordona, printre altele, Serviciul Economic (cu Serviciul Buget, Serviciul Financiar Contabilitate), Direcția Relații Externe și Turism, cu Serviciul Strategii Programe Dezvoltare și Serviciul Achiziții Publice. Cei doi viceprimari, Răzvan Popa (PSD) și Adrian Atomei (PNL), reprezentanți ai majorității care a decis schimbarea organigramei și a statului de funcții, nu au reușit ieri să explice care este principala diferență între postul desființat, de manager public, și cel nou înființat, de director general, declarînd doar c㠄aceasta este viziunea majorității asupra modului în care ar trebui să funcționeze aparatul de specialitate al primarului“.

„Inițiativă controversată“

Majoritatea USL-PPDD a motivat propunerea de schimbare a organigramei de către consilieri și nu de către primar, așa cum s-a făcut pînă acum, prin faptul că Legislativul local trebuie să aib㠄control nemijlocit asupra direcțiilor și serviciilor care gesionează și administrează în mod curent patrimoniul public și privat al municipiului Brașov, precum și al serviciilor publice, societăților comerciale și regiilor autonome de interes local“. Acest lucru ar fi necesar, „pentru o gestiune cît mai eficientă a patrimoniului public și privat al municipiului“. „Majoritatea a decis să facă această propunere fără să o discute înainte cu primarul, în ideea că primarul o va pune oricum în aplicare“, a declarat viceprimarul Adrian Atomei. Secretarul municipiului, Nicolae Paraschiv, a atras în schimb atenția asupra legalității acestei hotărîri de Consiliu Local, spunînd c㠄inițiativa consilierilor de schimbare a organigramei este controversată“. „Potrivit articolului 36, alineat b din Legea 215 (legea administrației publice locale, n.r) atribuția Consiliului Local este aceea de a aproba organigrama, la propunerea primarului. Legiuitorul nu a lăsat cale să se interpreteze că aparatul de specialitate al primarului poate fi modificat de către consilieri“, a declarat secretarul Nicolae Paraschiv.

PDL, UDMR și FDGR au lipsit de la ședință

Decizia luată ieri a stîrnit controverse nu doar la nivelul secretariatului primăriei ci și printre consilierii locali. Așa se face că, dintr-un total de 27 de consilieri, la ședință nu au participat decît 15, în final ajungînd să voteze 14. Consilierii PDL au lipsit în bloc, arătîndu-și astfel nemulțumirea față de această hotărîre. Nici Szente Ladislau și Toro Tamas nu au venit la ședința extraordinară de ieri, deși, oficial, UDMR este partenerul USL în Consiliul Local al municipiului Brașov. Dintre cei doi aleși ai FDGR, la ședință nu a venit decît Werner Braun, dar și el a părăsit sala imediat după ce le-a transmis celor 14 consilieri care au făcut convocarea la ședință că nu este de acord cu modificarea de urgență a organigramei și c㠄FDGR nu este mașină de vot“. „O ședință extraordinară se face în cazul unei urgențe. Eu nu văd urgența acestei convocări. Nu am fost anunțați decît vineri de ședință, iar materialele pentru proiect nu le-am găsit la secretariat. FDGR reprezintă aproximativ 9.000 de brașoveni și nu ne putem bate joc de ei votînd în necunoștință de cauză“, a declarat Werner Braun înainte de a se retrage din sală.

George Scripcaru: „Unii confundă administrația cu afacerea proprie“

Aflat și el la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a declarat că ar putea ataca în instanța de contencios această Hotărîre de Consiliul Local, în cazul în care ea va primi avizul prefectului și al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). „Sper totuși să nu se ajungă acolo“, spune primarul. „Unii confundă administrația locală cu o afacere proprie pe care vor să o felieze după interesele proprii. Se dorește a se bloca activitatea primarului și să se ajungă ca acesta să aibă atribuții ca un viceprimar. Este o decizie forțată“, a declarat primarul George Scripcaru. „Mai rămîne ca majoritatea din CL să îmi schimbe secretara și să îmi stabilească și programul de zi cu zi“, a mai spus primarul care s-a arătat în continuare disponibil pentru o colaborare cu toate forțele din CL, „pentru dezvoltarea unor proiecte importante pentru municipiu și pentru bunul mers al administrației“. „Niciunul dintre proiectele de dezvoltare a Brașovului nu va fi blocat“, a declarat viceprimarul Răzvan Popa. „Vom face diferența între cadrul politic și cel administrativ“, a spus, la rîndul său, viceprimarul Adrian Atomei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Dacă faceți petrecere noaptea puteți fi amendat cu 6.000 de lei


  Azi 18:18
 • ➤ Life


  Iubirea nu este superficialitate, iubirea este magie, amintește "Red Shoes and the 7 Dwarfs" (VIDEO)


  Azi 17:26
 • ➤ Local


  Un tânăr a murit pe pârtia din Predeal, după ce a furat un snowmobil


  Azi 14:52
 • ➤ Local


  Legile privind intervenția polițiștilor se schimbă de astăzi


  Azi 14:06
 • ➤ Local


  Crimă la Brașov în cartierul Bartolomeu


  Azi 07:08
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie de senzație cu CSM Satu Mare


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Chiara Holzl a câștigat primul concurs de Cupa Mondială de la Râșnov


  25.01.2020
 • ➤ International


  Virusul chinez a ajuns în alte 11 țări, inclusiv din Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri


  25.01.2020
 • ➤ Local


  Un nou accident în fața colegiului Meșotă din Brașov


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în optimi la Australian Open unde o va întâlni pe Elise Mertens


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Jocurile Olimpice


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK. Final de cantonament. Concluziile antrenorului Leo Grozavu


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Cazul de dopaj de la Corona Brașov se extinde și la hochei! Cristi Balaj: A apărut și disciplina hochei în discuție


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Decizie definitivă! Corona Brașov a fost retrogradată din Liga Națională!


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a câștigat amicalul cu ACS Kids Tâmpa U19


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Airbus Helicopters România, contract pentru mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei


  23.01.2020
 • ➤ Local


  La Colegiul Titulescu, elevii învață la cursul ProtoShop Live design de produs pentru clienți reali


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în turul 3 la Australian Open. Victorie în două seturi cu britanica Harriet Dart


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Locuri de vis


  9 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pregătește-te de sezonul estival


  Dantela, întotdeauna alegerea perfectă


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Îți lasă gura apă


  Galaktoboureko, plăcinta zeilor


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Top 4


  Cele mai periculoase animale de pe Terra omoară 1 milion de oameni pe an


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Caruselul succesului


  Cum a intrat Lady Gaga în faliment


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Berlinala 2020


  Radu Jude, primul regizor român cu trei producții în festival


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Când apare noul serial House of Dragons


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Și-a acceptat vârsta


  Sandra Bullock e fericită


  23.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Pe drumuri ocolite între Câmpina și Brașov


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții


  Spitalul din Zărnești, aparatură și echipamente de ultimă generație


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Făgăraș, la a doua ediție de bugetare participativă


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cabana de la Plaiul Foii va fi modernizată


  23.01.2020
 • ➤ Week-end


  Invitații


  Unde ieșim în weekendul Micii Uniri


  23.01.2020
 • ➤ National


  I se fâlfâie de lege


  CCR: Alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului e neconstituțională


  23.01.2020
 • ➤ National


  Cetățenii cu viza de flotant într-o localitate nu pot vota acolo


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Frumusețea, din genă


  Mihaela Rădulescu este leit mama ei


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Smiley se mută la Los Angeles


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pamela Anderson a ajuns la soțul 5


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Augustin Viziru va fi tată pentru prima oară


  23.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Consumul de combustibil


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie în primul amical din 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT2020


  Campionii olimpici cer o pistă de bob în România


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, despre transferul lui Chipciu la CFR Cluj


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vs. Harriet Dart, la Australian Open


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile - Râșnov 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Absolventă a cursului Master Coach


  Mariana Tîrcă revine în antrenorat


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Update/ Muzicianul brașovean care s-a întors din epicentrul epidemiei din China se află în carantină


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Referendum pe muchie de procent

  Articolul următor


  „Casa Mureșenilor“ se închide pentru o lună

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.689 milisecunde, încărcat în milisecunde