Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

„Inițiativă controversată“


14 consilieri preiau controlul Primăriei

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Parghel, 31.07.2012
• Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest
• „Unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“, acuză primarul George Scripcaru

Consiliul Local al municipiului Brașov a aprobat, cu o majoritate la limită, modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului, restrîngînd cea mai mare parte din atribuțiile primarului și înființînd un nou post, de director general, în locul celui de administrator public. La inițiativa consilierilor majoritari USL-PPDD, prin noua organigramă, majoritatea atribuțiilor primarului au fost trecute în contul celor doi viceprimari și al viitorului director general al unei Direcții Economice, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului nou înființate. Decizia a fost votată de grupul de 14 consilieri locali USL-PPDD într-o ședință extraordinară de la care au lipsit aleșii PDL și UDMR, iar cei doi consilieri ai Forumului Democrat German s-au retras în semn de protest față de modul în care a fost convocată și promovată această decizie. Prezent la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a apreciat c㠄aceasta este o decizie năstrușnică a unui consilier PPDD“ și c㠄unii consilieri confundă administrația locală cu o firmă proprie și vor să o felieze după interesele proprii“. Hotărîrea de Consiliu Local privind modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului va fi transmisă spre avizare la Instituția Prefectului și apoi la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

Un nou director general elimină administratorul public

Dacă, pînă acum, primarul coordona toate direcțiile și serviciile din aparatul său de specialitate, prin decizia luată ieri de 14 din cei 27 de consilieri locali, primarul - mai nou subordonat Consiliului Local - va mai avea în subordine doar Biroul Audit Intern, Serviciul Autoritate Tutelară, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Poliția Animalelor și Poliția Locală. Postul de manager public, înființat în urmă cu trei luni, este desființat, la inițiativa majorității USL-PPDD, și înlocuit cu un director general care va conduce noua Direcție Generală Economică, Relații Externe și Gestionarea Patrimoniului. Șeful acestei direcții, care va fi angajat ulterior, va coordona, printre altele, Serviciul Economic (cu Serviciul Buget, Serviciul Financiar Contabilitate), Direcția Relații Externe și Turism, cu Serviciul Strategii Programe Dezvoltare și Serviciul Achiziții Publice. Cei doi viceprimari, Răzvan Popa (PSD) și Adrian Atomei (PNL), reprezentanți ai majorității care a decis schimbarea organigramei și a statului de funcții, nu au reușit ieri să explice care este principala diferență între postul desființat, de manager public, și cel nou înființat, de director general, declarînd doar c㠄aceasta este viziunea majorității asupra modului în care ar trebui să funcționeze aparatul de specialitate al primarului“.

„Inițiativă controversată“

Majoritatea USL-PPDD a motivat propunerea de schimbare a organigramei de către consilieri și nu de către primar, așa cum s-a făcut pînă acum, prin faptul că Legislativul local trebuie să aib㠄control nemijlocit asupra direcțiilor și serviciilor care gesionează și administrează în mod curent patrimoniul public și privat al municipiului Brașov, precum și al serviciilor publice, societăților comerciale și regiilor autonome de interes local“. Acest lucru ar fi necesar, „pentru o gestiune cît mai eficientă a patrimoniului public și privat al municipiului“. „Majoritatea a decis să facă această propunere fără să o discute înainte cu primarul, în ideea că primarul o va pune oricum în aplicare“, a declarat viceprimarul Adrian Atomei. Secretarul municipiului, Nicolae Paraschiv, a atras în schimb atenția asupra legalității acestei hotărîri de Consiliu Local, spunînd c㠄inițiativa consilierilor de schimbare a organigramei este controversată“. „Potrivit articolului 36, alineat b din Legea 215 (legea administrației publice locale, n.r) atribuția Consiliului Local este aceea de a aproba organigrama, la propunerea primarului. Legiuitorul nu a lăsat cale să se interpreteze că aparatul de specialitate al primarului poate fi modificat de către consilieri“, a declarat secretarul Nicolae Paraschiv.

PDL, UDMR și FDGR au lipsit de la ședință

Decizia luată ieri a stîrnit controverse nu doar la nivelul secretariatului primăriei ci și printre consilierii locali. Așa se face că, dintr-un total de 27 de consilieri, la ședință nu au participat decît 15, în final ajungînd să voteze 14. Consilierii PDL au lipsit în bloc, arătîndu-și astfel nemulțumirea față de această hotărîre. Nici Szente Ladislau și Toro Tamas nu au venit la ședința extraordinară de ieri, deși, oficial, UDMR este partenerul USL în Consiliul Local al municipiului Brașov. Dintre cei doi aleși ai FDGR, la ședință nu a venit decît Werner Braun, dar și el a părăsit sala imediat după ce le-a transmis celor 14 consilieri care au făcut convocarea la ședință că nu este de acord cu modificarea de urgență a organigramei și c㠄FDGR nu este mașină de vot“. „O ședință extraordinară se face în cazul unei urgențe. Eu nu văd urgența acestei convocări. Nu am fost anunțați decît vineri de ședință, iar materialele pentru proiect nu le-am găsit la secretariat. FDGR reprezintă aproximativ 9.000 de brașoveni și nu ne putem bate joc de ei votînd în necunoștință de cauză“, a declarat Werner Braun înainte de a se retrage din sală.

George Scripcaru: „Unii confundă administrația cu afacerea proprie“

Aflat și el la ședința de ieri, primarul George Scripcaru a declarat că ar putea ataca în instanța de contencios această Hotărîre de Consiliul Local, în cazul în care ea va primi avizul prefectului și al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). „Sper totuși să nu se ajungă acolo“, spune primarul. „Unii confundă administrația locală cu o afacere proprie pe care vor să o felieze după interesele proprii. Se dorește a se bloca activitatea primarului și să se ajungă ca acesta să aibă atribuții ca un viceprimar. Este o decizie forțată“, a declarat primarul George Scripcaru. „Mai rămîne ca majoritatea din CL să îmi schimbe secretara și să îmi stabilească și programul de zi cu zi“, a mai spus primarul care s-a arătat în continuare disponibil pentru o colaborare cu toate forțele din CL, „pentru dezvoltarea unor proiecte importante pentru municipiu și pentru bunul mers al administrației“. „Niciunul dintre proiectele de dezvoltare a Brașovului nu va fi blocat“, a declarat viceprimarul Răzvan Popa. „Vom face diferența între cadrul politic și cel administrativ“, a spus, la rîndul său, viceprimarul Adrian Atomei.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Repetenți la educație


Noul an școlar începe cu hibe vechi
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  O masă de aer polar va traversa România săptămâna viitoare


  15.09.2019
 • ➤ Life


  Banii, singurul adevăr pentru "Ticăloasele" (VIDEO)


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Doliu în sportul românesc! A murit Iuliu Ienei, o legendă a fotbalului brașovean


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov s-a distrat cu CSM Slatina /Ion Crăciun: „Un joc bun“


  15.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  15.09.2019
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  15.09.2019
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Experimente trăznite la Noaptea Cercetătorilor


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  30 de pacienți, folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente?


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 28 nu va mai ajunge azi în cartierul Avantgarden


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 110 Brașov - Cristian „ajustat㓠la buget


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ceas solar, roza vânturilor și șotron pentru copii, pe trotuarul de la Parcul Central


  13.09.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoare la creștini


  Ziua Inălțării Sfintei Cruci


  13.09.2019
 • ➤ National


  Schimb dur de replici între palate


  Iohannis: Remanierea cerută de premier este neavenită, nepotrivită și o refuz


  13.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Va avea un băiețel


  Ramona Bădescu este însărcinată la 50 de ani


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu nu are iubit din cauza lui Titi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Nadia Comăneci, pe podiumul de la New York Fashion Week


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Fuego a slăbit 18 kilograme într-o lună


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  Alimente care îți ajută vederea


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cornel Șfaițer este noul manager general la Sepsi OSK


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  HANDBAL


  Corona își așteaptă fanii la meciul cu CSM Slatina


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Liderul, misiune ușoară


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, duel pe teren propriu cu CS Balotești


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Premieră


  ACS SR Brașov în formulă completă pentru meciul cu Vedița Colonești


  13.09.2019
 • ➤ Economic


  BNR modifică regulile după care calculează ROBOR


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Parlamentul European a decis pe cine va trimite la negocierile pentru funcția de procuror-șef european


  12.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Darren Cahill este noul antrenor al Simonei Halep


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Alex Chipciu a fost antrenat de Pep Guardiola!


  12.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Referendum pe muchie de procent

  Articolul următor


  „Casa Mureșenilor“ se închide pentru o lună

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.464 milisecunde, încărcat în milisecunde