Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Binecuvîntări


O bucată din Sfînta Cruce va fi adusă la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Harald ODĂȚEANU, 25.08.2010
• Sfintele moaște, împreună cu moaștele Sfîntului Dimitrie Izvorîtorul de Mir și moaștele Sfinților Români, vor sosi la Brașov în seara zilei de 7 septembrie și vor fi depuse la Biserica Sfînta Treime din Schei

O mică bucată din Sfînta Cruce va fi adusă la Brașov împreună cu moaștele Sfîntului Dimitrie Izvorîtorul de Mir și moaștele Sfinților Români, cu ocazia prăznuirii Zilei Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, din 8 septembrie. Moaștele vor sosi la Brașov în seara zilei de 7 septembrie și vor fi depuse la Biserica Sfînta Treime din Schei. Acolo vor rămîne trei zile în care pelerini din toate colțurile țării vor avea bucuria să se roage în fața raclelor cu sfintele moaște. În zilele de 10 și 11 septembrie pelerinajul va continua la Biserica Sfîntul Nicolae din Prund, unde vor fi duse sfintele moaște. „Acesta va fi momentul în care vor începe o serie de manifestări religioase de o mare importanță pentru orașul nostru, care vor culmina, anul viitor, cu aducerea la Brașov a Brîului Maicii Domnului“, spune omul de afaceri Liviu Pandele, unul dintre inițiatorii campaniei în urma căreia Sfînta Fecioară va deveni sfînt ocrotitor al municipiului Brașov.

Momente speciale de-a lungul unui an

Preotul paroh Aurelian Reit, de la Biserica „Sfînta Treime“, a declarat că pînă la aducerea Sfîntului Brîu al Sfintei Fecioare Maria la Brașov trebuie îndeplinite o serie de pași, procedura aducerii moaștelor de la Muntele Athos fiind una destul de complicată. „Înalt Prea Sfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a fost în această vară la Muntele Athos, unde a discutat și despre aducerea Sfîntului Brîu al Maicii Domnului la Brașov. Călugării de la Muntele Athos au spus că mai întîi vor trebui organizate mai multe manifestări religioase de-a lungul unui an care să pregătească credincioșii pentru sosirea sfintelor moaște. Am stabilit chiar azi (ieri - n.r.) că vor fi aduse la biserica noastră mai multe moaște, pelerinajele care vor avea loc cu acele ocazii urmînd a pregăti sosirea moaștelor Sfîntului Brîu, care se va petrece anul viitor“, a spus părintele Aurelian Reit. Prima manifestare de acest fel, cu o mare încărcătură religioasă va fi chiar pelerinajul de peste cîteva zile la Sfînta Cruce și Moaștele Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir.

Biserica Sfînta Treime va primi Sfinte Moaște spre păstrare

În preajma marii sărbători a Nașterii Domnului, dar și a celei a Învierii Domnului din 2011, la Biserica Sfînta Treime din Schei vor fi organizate și alte pelerinaje la sfinte moaște care vor fi aduse, cu contribuția Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și a Înalt Prea Sfinției Sale Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Cu acele ocazii, Biserica Sfînta Treime va primi spre păstrare definitivă mai multe moaște ale unor sfinți importanți pentru ortodoxie și pentru credincioșii brașoveni. „Vor fi evenimente deosebite pentru credincioșii brașoveni. Sînt foarte rare momentele în care o biserică primește spre păstrare definitivă moaște ale unor sfinți. Credincioșii brașoveni vor avea astfel ocazia să se roage în permanență acestor moaște“, a spus Liviu Pandele.

Cine a fost Sfîntul Dimitrie

• Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian Galeriu , fiind fiul conducătorului cetății Tesalonic. A fost botezat în taină de către părinții săi, de frica cruntelor prigoane care aveau loc împotriva creștinilor. De la părinții săi a primit Învățătura Domnului, dar și darul milosteniei față de săraci. Atunci cînd a luat locul tatălui său, a recunoscut în mod deschis că este creștin, ceea ce i-a atras pedepse grele din partea împăratului Maximilian. Din închisoare, sfîntul a binecuvîntat pe unul dintre supușii săi, nestor, pentru a se lupta și a-l învinge pe cel mai puternic om al împăratului, Lie. După ce Nestor l-a ucis pe Lie, împăratul, orbit de furie, a ordonat ca Sfîntul Dimitrie să fie ucis. După moartea sa, sfîntul a făcut numeroase minuni, fiind la originea multor vindecări miraculoase.

Istoria Sfintei Cruci

• După moartea și Învierea Domnului, ucenicii Lui au îngropat lemnul crucii, stropit de dumnezeiescul sînge, la poalele Golgotei. În alte izvoare istorice se spune că soldații romani care L-au răstignit pe Iisus, după punerea Lui în mormânt, ar fi aruncat cele trei cruci într-o grotă săpată în piatră, din imediata apropiere a Golgotei, unde se colecta apa de ploaie necesară consumului orașului. Golgota rămăsese un loc blestemat. Gunoaiele Ierusalimului au fost aruncate cu timpul acolo, acoperind crucile. După trei secole, în anul 326, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, ajunsă la Ierusalim în căutarea Locurilor sfinte, a poruncit să se sape în cetate. Așa s-au descoperit cele trei cruci de lemn. Crucea pe care fusese răstignit Mîntuitorul a fost ușor identificată, fiind singura care avea cuie bătute în ea, fiindcă cei doi tîlhari fuseseră legați cu funii pe crucile lor. Pentru o mai bună verificare, crucea a fost așezată peste un mort, care a înviat și a rostit cuvinte de slavă lui Dumnezeu. Aceasta este crucea despre care Sfîntul Apostol Pavel scrie: „Căci cuvîntul crucii este, pentru cei ce pier, nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mîntuim, este puterea lui Dumnezeu, căci scris este: pierde-voi înțelepciunea celor înțelepți și știința celor învățați o voi nimici.“ (1 Cor, 18-19). Sfînta Elena, așa cum ne spun Ambrozie, Rufinus și alți Părinți și scriitori bisericești, a trimis acasă, fiului ei Constantin, un fragment din lemnul Sfintei Cruci și două cuie din cele în care fusese pironit Domnul, unul dintre ele fiind ulterior încastrat într-o diademă. Crucea descoperită pe Golgota a fost pusă în Bazilica „Sfînta Cruce“ din Ierusalim, zidită de împărăteasă. Tot acolo au mai fost depuse un cui și placă pe care Pilat pusese să se scrie INRI. În fața bazilicii, a fost înălțată o cruce de metal, pe care împăratul Teodosie al II -lea a acoperit-o cu aur și diamante în anul 417. Așa cum spune și pelerina creștină Egeria (sec. al IV-lea), în Biserica din Ierusalim, sfințită în ziua de 13 septembrie, a fost depusă spre păstrare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperită de puțină vreme de Sfînta Elena. Dar sărbătoarea liturgică a Înălțării Sfintei Cruci s-a stabilit o zi mai tîrziu, pe 14 Septembrie, cînd a fost arătată mulțimii, din amvonul Bisericii Sfăntului Mormînt, de către Macarie, episcopul Ierusalimului.
Unii istoricii afirmă ca un fapt sigur că, în perioada iconoclasmului, crucea a fost negată ca și icoanele, fiind posibil ca să fi fost ascunsă de Patriarhul Ierusalimului, ori chiar acesta să fie cel care a descompus-o în bucăți pentru a o putea ascunde mai bine. Alți istorici afirmă că Sfînta Cruce a fost trimisă la Constantinopol, cînd pericolul musulman a crescut și a fost păstrată acolo pînă aproape de căderea Constantinopolului, în 1453, fiind posibil ca atunci să fi fost desfăcută Sfînta Cruce în bucăți și să fi fost trimisă diferitelor patriarhii pentru salvarea ei.

Lemnul Sfintei Cruci a stat și în Țările Române

• Astăzi, fragmente din lemnul Sfintei Cruci se află la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, la Roma, Constantinopol, Veria, în Grecia, Muntele Athos, Veneția, în Franța (Saint Sernin de Toulouse; Capela „La Vraie-Croix“ din Morbihan, Bretania; Anjou), Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul „Sfânta Cruce“ din Liege), Spania (Santo Toribio de Liébana) precum și în alte biserici și mănăstiri creștine din lume. Cea mai mare bucată din Sfînta Cruce este păstrată la Mănăstirea Xiropotamou (foto medalion), din Sfîntul Munte Athos.
Intre voievozii romîni care au susținut Mănăstirea Xiropotamu au fost Iliaș Vodă, Alexandru Aldea, Vlad Vintilă, Petru Rareș, Ioan Mavrocordat, dar și Neagoe Basarab. Un ctitor de frunte se poate considera Mihnea Turcitul, care a închinat Xiropotamului Mănăstirea Plumbuita de lîngă Bucuresti, cu toate proprietățile ei. Între1757 și 1763, cea mai mare bucată din lemnul Sfintei Cruci a stat în Țările Române. Cand s-a întors în Athos, părintele Chesarie (Daponte), cel care a însoțit prețiosul odor, a spus: „Moldova a dat din tot sufletul ei și Valahia a dăruit cu toată puterea ei“. S-au strîns atunci peste un milion și jumătate franci aur, atît de mult încît cu banii strînsi s-a reparat și pictat biserica, s-a construit aghiasmatarul, aripa estică din temelie și clopotnița, s-au cumpărat clopote, practic s-a renovat întreaga mănăstire. Legăturile Țărilor Române cu Mănăstirea Xiropotamu sînt dovedite și de cele peste 2500 de documente românești din arhiva sa.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 9-a din C3


  ACS SR Brașov, victorie după un meci nebun la Balotești / Horia Popa (2) și Rența au marcat golurile victoriei


  Azi 17:03
 • ➤ National


  Ministerul Fondurilor Europene anunță că Aeroportul Brașov poate primi până la 70 de milioane de euro


  Azi 14:02
 • ➤ National


  Suspiciune de pestă porcină africană, în Homorod


  Azi 13:47
 • ➤ National


  Rămășițele pământești ale Reginei mamă Elena au ajuns în România


  Azi 13:36
 • ➤ Sport


  IN MEMORIAM


  Un an fără marele Csaba Gyorffy


  Azi 13:03
 • ➤ Sport


  Echipa națională. Când se pun în vânzare biletele pentru meciul România- Suedia


  Azi 12:30
 • ➤ Life


  Despre viață și moarte


  10 povești cutremurătoare de pe Everest


  Azi 10:34
 • ➤ Life


  Investește în clasic


  Top 10 jachete de toamnă pe care le vei purta multă vreme de acum înainte


  Azi 10:31
 • ➤ Life


  Rețete simple și bune


  Dovleac pe masa de toamnă


  Azi 10:29
 • ➤ Life


  Spaima


  „Cel mai curajos animal din lume” este un bursuc


  Azi 10:18
 • ➤ Life


  S-au găsit


  Miley Cyrus are un nou iubit


  Azi 10:15
 • ➤ Life


  Alice cea cochetă


  Povestea fabuloasă a modelului de 96 de ani, din Hong Kong


  Azi 10:08
 • ➤ Life


  Doar 5


  Cele mai bune filme cu Nicole Kidman


  Azi 10:05
 • ➤ Prima pagina


  „O șansă ratată de România“


  Gigantul aeronautic Airbus renunță la fabrica de elicoptere din Brașov


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Au prezentat conceptul


  Cum va arăta pietonalul dintre Modarom și magazinul Star


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Pachete de îngrijire pentru vârstnicii brașoveni


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Restricții de circulație la Raliul Brașovului


  Azi 09:23
 • ➤ Eveniment


  Salvată de la ruină


  Clădirea „Jugendtstil“ ar putea fi gata până la finalul anului viitor


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Gabriel Andronache: PNL vrea să aducă legea primarilor în două tururi în Parlament


  Azi 09:17
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașovul, epicentrul artelor vizuale, timp de o lună


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  „Mari geografi brașoveni“, simpozion la Muzeul Casa Mureșenilor


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Acuzația fostului director TAROM


  Cuc a vrut să țină avioanele la sol, ca parlamentarii să nu ajungă la votul moțiunii


  Azi 09:04
 • ➤ National


  Orban: Opțiunea noastră este pentru un guvern monocolor


  Azi 08:53
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:48
 • ➤ Life


  Suflete pereche


  Mădălina Ghenea se iubește cu un alt miliardar


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Anna Lesko își renovează casa


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu a născut în secret


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Cine cere 2.500 de euro să vină la Balul Bobocilor


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Trucuri utile pentru îndepărtarea petelor


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Start în Raliul Brașovului


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Liga a 4-a Brașov. CSM Corona Brașov și Colțea stau în runda a 12-a


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Cupa EHF / Super Amara Bera Bera - Corona Brașov


  Ion Crăciun: „Nu vrem să ne culcăm pe o ureche“


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Sorin Strătilă spune „adio“ burlăciei


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Râșnovenii, decimați pentru meciul cu Astra II


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov, fără Tălmaciu la Balotești


  Azi 08:01
 • ➤ Sport


  Corona Brașov își prezintă echipa de polo la Bazinul Olimpic


  17.10.2019
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie facilă cu CSM Alexandria


  17.10.2019
 • ➤ Local


  Airbus ar putea renunța la construcția fabricii din Brașov! "Nu am avut cu cine să negociem!"


  17.10.2019
 • ➤ Cititori


  Trei pensule de machiaj pentru un Smokey Eyes impecabil


  17.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scripcaru chiar s-a suit pe acoperiș!


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Conferința Great People Inside - „Visionary HR”, 09-10 Octombrie 2019


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Discuții despre rute aeriene


  Lufthansa, interesată de aeroportul de la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Festivalul de Sport Montan, cu 9 probe de munte la Săcele


  17.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Liderii comunității maghiare vor o instituție de cultură în limba maternă la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Eveniment


  La Brașov a început ediția a VII-a Dracula Film Festival


  17.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivalul de Teatru Maghiar, la a treia ediție la Brașov


  17.10.2019
 • ➤ National


  Nimic sigur


  Schița guvernului cu care Ludovic Orban intră în negocierile cu partidele


  17.10.2019
 • ➤ National


  Ce cântă Cuc: „Avem autostrăzi construite, șantierele duduie“


  17.10.2019
 • ➤ National


  Parlamentul European a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european


  17.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Salariile bugetarilor ar putea crește între 1% și 20%, de la anul

  Articolul următor


  Casa de Pensii vinde la liber 235 de bilete de tratament

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.620 milisecunde, încărcat în milisecunde