Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagină
Publicitate

Binecuvîntări


O bucată din Sfînta Cruce va fi adusă la Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Harald ODĂȚEANU, 25.08.2010
• Sfintele moaște, împreună cu moaștele Sfîntului Dimitrie Izvorîtorul de Mir și moaștele Sfinților Români, vor sosi la Brașov în seara zilei de 7 septembrie și vor fi depuse la Biserica Sfînta Treime din Schei

O mică bucată din Sfînta Cruce va fi adusă la Brașov împreună cu moaștele Sfîntului Dimitrie Izvorîtorul de Mir și moaștele Sfinților Români, cu ocazia prăznuirii Zilei Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, din 8 septembrie. Moaștele vor sosi la Brașov în seara zilei de 7 septembrie și vor fi depuse la Biserica Sfînta Treime din Schei. Acolo vor rămîne trei zile în care pelerini din toate colțurile țării vor avea bucuria să se roage în fața raclelor cu sfintele moaște. În zilele de 10 și 11 septembrie pelerinajul va continua la Biserica Sfîntul Nicolae din Prund, unde vor fi duse sfintele moaște. „Acesta va fi momentul în care vor începe o serie de manifestări religioase de o mare importanță pentru orașul nostru, care vor culmina, anul viitor, cu aducerea la Brașov a Brîului Maicii Domnului“, spune omul de afaceri Liviu Pandele, unul dintre inițiatorii campaniei în urma căreia Sfînta Fecioară va deveni sfînt ocrotitor al municipiului Brașov.

Momente speciale de-a lungul unui an

Preotul paroh Aurelian Reit, de la Biserica „Sfînta Treime“, a declarat că pînă la aducerea Sfîntului Brîu al Sfintei Fecioare Maria la Brașov trebuie îndeplinite o serie de pași, procedura aducerii moaștelor de la Muntele Athos fiind una destul de complicată. „Înalt Prea Sfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a fost în această vară la Muntele Athos, unde a discutat și despre aducerea Sfîntului Brîu al Maicii Domnului la Brașov. Călugării de la Muntele Athos au spus că mai întîi vor trebui organizate mai multe manifestări religioase de-a lungul unui an care să pregătească credincioșii pentru sosirea sfintelor moaște. Am stabilit chiar azi (ieri - n.r.) că vor fi aduse la biserica noastră mai multe moaște, pelerinajele care vor avea loc cu acele ocazii urmînd a pregăti sosirea moaștelor Sfîntului Brîu, care se va petrece anul viitor“, a spus părintele Aurelian Reit. Prima manifestare de acest fel, cu o mare încărcătură religioasă va fi chiar pelerinajul de peste cîteva zile la Sfînta Cruce și Moaștele Sf. Dimitrie Izvorîtorul de Mir.

Biserica Sfînta Treime va primi Sfinte Moaște spre păstrare

În preajma marii sărbători a Nașterii Domnului, dar și a celei a Învierii Domnului din 2011, la Biserica Sfînta Treime din Schei vor fi organizate și alte pelerinaje la sfinte moaște care vor fi aduse, cu contribuția Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și a Înalt Prea Sfinției Sale Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Cu acele ocazii, Biserica Sfînta Treime va primi spre păstrare definitivă mai multe moaște ale unor sfinți importanți pentru ortodoxie și pentru credincioșii brașoveni. „Vor fi evenimente deosebite pentru credincioșii brașoveni. Sînt foarte rare momentele în care o biserică primește spre păstrare definitivă moaște ale unor sfinți. Credincioșii brașoveni vor avea astfel ocazia să se roage în permanență acestor moaște“, a spus Liviu Pandele.

Cine a fost Sfîntul Dimitrie

• Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian Galeriu , fiind fiul conducătorului cetății Tesalonic. A fost botezat în taină de către părinții săi, de frica cruntelor prigoane care aveau loc împotriva creștinilor. De la părinții săi a primit Învățătura Domnului, dar și darul milosteniei față de săraci. Atunci cînd a luat locul tatălui său, a recunoscut în mod deschis că este creștin, ceea ce i-a atras pedepse grele din partea împăratului Maximilian. Din închisoare, sfîntul a binecuvîntat pe unul dintre supușii săi, nestor, pentru a se lupta și a-l învinge pe cel mai puternic om al împăratului, Lie. După ce Nestor l-a ucis pe Lie, împăratul, orbit de furie, a ordonat ca Sfîntul Dimitrie să fie ucis. După moartea sa, sfîntul a făcut numeroase minuni, fiind la originea multor vindecări miraculoase.

Istoria Sfintei Cruci

• După moartea și Învierea Domnului, ucenicii Lui au îngropat lemnul crucii, stropit de dumnezeiescul sînge, la poalele Golgotei. În alte izvoare istorice se spune că soldații romani care L-au răstignit pe Iisus, după punerea Lui în mormânt, ar fi aruncat cele trei cruci într-o grotă săpată în piatră, din imediata apropiere a Golgotei, unde se colecta apa de ploaie necesară consumului orașului. Golgota rămăsese un loc blestemat. Gunoaiele Ierusalimului au fost aruncate cu timpul acolo, acoperind crucile. După trei secole, în anul 326, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, ajunsă la Ierusalim în căutarea Locurilor sfinte, a poruncit să se sape în cetate. Așa s-au descoperit cele trei cruci de lemn. Crucea pe care fusese răstignit Mîntuitorul a fost ușor identificată, fiind singura care avea cuie bătute în ea, fiindcă cei doi tîlhari fuseseră legați cu funii pe crucile lor. Pentru o mai bună verificare, crucea a fost așezată peste un mort, care a înviat și a rostit cuvinte de slavă lui Dumnezeu. Aceasta este crucea despre care Sfîntul Apostol Pavel scrie: „Căci cuvîntul crucii este, pentru cei ce pier, nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mîntuim, este puterea lui Dumnezeu, căci scris este: pierde-voi înțelepciunea celor înțelepți și știința celor învățați o voi nimici.“ (1 Cor, 18-19). Sfînta Elena, așa cum ne spun Ambrozie, Rufinus și alți Părinți și scriitori bisericești, a trimis acasă, fiului ei Constantin, un fragment din lemnul Sfintei Cruci și două cuie din cele în care fusese pironit Domnul, unul dintre ele fiind ulterior încastrat într-o diademă. Crucea descoperită pe Golgota a fost pusă în Bazilica „Sfînta Cruce“ din Ierusalim, zidită de împărăteasă. Tot acolo au mai fost depuse un cui și placă pe care Pilat pusese să se scrie INRI. În fața bazilicii, a fost înălțată o cruce de metal, pe care împăratul Teodosie al II -lea a acoperit-o cu aur și diamante în anul 417. Așa cum spune și pelerina creștină Egeria (sec. al IV-lea), în Biserica din Ierusalim, sfințită în ziua de 13 septembrie, a fost depusă spre păstrare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperită de puțină vreme de Sfînta Elena. Dar sărbătoarea liturgică a Înălțării Sfintei Cruci s-a stabilit o zi mai tîrziu, pe 14 Septembrie, cînd a fost arătată mulțimii, din amvonul Bisericii Sfăntului Mormînt, de către Macarie, episcopul Ierusalimului.
Unii istoricii afirmă ca un fapt sigur că, în perioada iconoclasmului, crucea a fost negată ca și icoanele, fiind posibil ca să fi fost ascunsă de Patriarhul Ierusalimului, ori chiar acesta să fie cel care a descompus-o în bucăți pentru a o putea ascunde mai bine. Alți istorici afirmă că Sfînta Cruce a fost trimisă la Constantinopol, cînd pericolul musulman a crescut și a fost păstrată acolo pînă aproape de căderea Constantinopolului, în 1453, fiind posibil ca atunci să fi fost desfăcută Sfînta Cruce în bucăți și să fi fost trimisă diferitelor patriarhii pentru salvarea ei.

Lemnul Sfintei Cruci a stat și în Țările Române

• Astăzi, fragmente din lemnul Sfintei Cruci se află la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, la Roma, Constantinopol, Veria, în Grecia, Muntele Athos, Veneția, în Franța (Saint Sernin de Toulouse; Capela „La Vraie-Croix“ din Morbihan, Bretania; Anjou), Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul „Sfânta Cruce“ din Liege), Spania (Santo Toribio de Liébana) precum și în alte biserici și mănăstiri creștine din lume. Cea mai mare bucată din Sfînta Cruce este păstrată la Mănăstirea Xiropotamou (foto medalion), din Sfîntul Munte Athos.
Intre voievozii romîni care au susținut Mănăstirea Xiropotamu au fost Iliaș Vodă, Alexandru Aldea, Vlad Vintilă, Petru Rareș, Ioan Mavrocordat, dar și Neagoe Basarab. Un ctitor de frunte se poate considera Mihnea Turcitul, care a închinat Xiropotamului Mănăstirea Plumbuita de lîngă Bucuresti, cu toate proprietățile ei. Între1757 și 1763, cea mai mare bucată din lemnul Sfintei Cruci a stat în Țările Române. Cand s-a întors în Athos, părintele Chesarie (Daponte), cel care a însoțit prețiosul odor, a spus: „Moldova a dat din tot sufletul ei și Valahia a dăruit cu toată puterea ei“. S-au strîns atunci peste un milion și jumătate franci aur, atît de mult încît cu banii strînsi s-a reparat și pictat biserica, s-a construit aghiasmatarul, aripa estică din temelie și clopotnița, s-au cumpărat clopote, practic s-a renovat întreaga mănăstire. Legăturile Țărilor Române cu Mănăstirea Xiropotamu sînt dovedite și de cele peste 2500 de documente românești din arhiva sa.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagină

Cu mască și distanțare


De la 1 iunie începe marea relaxare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  2 cazuri noi de coronavirus la Brașov


  Azi 13:20
 • ➤ Știri Brasov


  Cetatea Feldioara, cea mai veche fortificație din județul Brașov, a fost redeschisă


  Azi 11:26
 • ➤ Știri Brasov


  De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 iunie


  Azi 11:20
 • ➤ Știri Brasov


  Intervenție în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist accidentat


  Azi 10:38
 • ➤ Știri Brasov


  Mașină răsturnată pe DN11, între Brașov și Hărman


  31.05.2020
 • ➤ Life


  Ziua Internațională a Blondelor: până în 2202 nu vor mai rămâne blonde naturale pe Terra


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 cazuri de coronavirus noi la Brașov, 124 de cazuri noi în țară


  31.05.2020
 • ➤ Sport


  Dumitru Dragomir, 74: "Explodează hormonii în fotbaliști!"


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALERTĂ METEO ANM: Averse, descărcări electrice, grindină și vijelii, până miercuri!


  31.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID la Brașov urcă bilanțul la 53 de morți


  30.05.2020
 • ➤ National


  Ludovic Orban a scos din buzunar 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  7 noi cazuri de COVID 19 la Brașov, 151 de noi pacienți confirmați în țară


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dacă tușești nu ai voie la terase, de la 1 iunie


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Al 52-lea deces COVID 19, la Brașov


  30.05.2020
 • ➤ Sport


  Hochei. Lotul prinde contur la Corona Brașov / 14 jucători au semnat contractele / Negocieri cu antrenorul Dave MacQueen


  30.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul negru la 51 de morți


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Consultări cu cluburile de Liga 4. Ce scenarii au propus reprezentanții echipelor pentru reluarea campionatului


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a făcut al treilea test pentru coronavirus


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  13 noi cazuri de COVID 19, la Brașov


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov: Reducere cu 50% a impozitului pe clădri și a taxei pentru terase


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Minivacanță de 1 iunie în siguranță!


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Transport gratuit pentru elevi


  29.05.2020
 • ➤ International


  A murit cel mai bătrân om din lume!


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Economiei: Furnizorii de gaze fac o golănie cu ofertele trimise acum clienților, în condițiile în care prețul de achiziție al gazelor va fi mult mai mic după liberalizare


  29.05.2020
 • ➤ National


  Sondaj IMAS: PNL 32%, PSD 24,8%


  29.05.2020
 • ➤ Economic


  Bani de la stat pentru angajați și angajatori, de la 1 iunie


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Răzvan Burleanu, despre încălcarea protocolului medical: ”Nu poate fi sancționat din punct de vedere sportiv”


  29.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Depozitul Ecologic de Deșeuri Brașov devine centru de bune practici în depozitarea finală a deșeurilor municipale, la nivelul României și al Europei Centrale și de Sud-Est


  29.05.2020
 • ➤ Comunicate


  ANUNȚ DE PRESĂ


  FINALIZAREA PROIECTULUI „Extindere capacitate de fabricare la Stelco România SRL”


  29.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cu mască și distanțare


  De la 1 iunie începe marea relaxare


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Curățenie


  Rable ridicate de pe străzile Brașovului


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Reîncepe colectarea DEEE-urilor


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Proceduri birocratice complicate pentru ,,închidere“a rampei de la Timiș-Triaj


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru servicii medicale mai bune


  Sistemul sanitar brașovean are nevoie urgentă de reformă


  29.05.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ a aprobat desființarea Unității Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sânpetru


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Două specii exotice noi au ajuns în pepiniera Regiei Kronstadt


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Flori pentru eroi


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Evaluarea Națională va fi organizată în două sesiuni


  29.05.2020
 • ➤ National


  Socoteli de criză


  Cîțu: Pensiile ar putea crește cu doar 10% din septembrie


  29.05.2020
 • ➤ National


  Angajații cu copii lucrează cu greu de acasă


  29.05.2020
 • ➤ National


  Parlamentul European va adopta o rezoluție pentru muncitorii români sezonieri


  29.05.2020
 • ➤ Actualitate


  Legende care trebuie salvate


  Dumbrava cu narcise de la Vad, protejată doar pe hârtie


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Nerăbdare


  Ramona Bădescu vrea să-și boteze fiul la Vatican


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Tudor Chirilă împlinește 46 de ani


  29.05.2020
 • ➤ Life


  Marion Cotillard a „luat“ COVID 19


  29.05.2020
 • ➤ Cititori


  Mediile în care se răspândește COVID-19. Cât de periculoase sunt scăldatul și statul la plajă


  29.05.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Muzeul Național Peleș se va redeschide pentru vizitare în data de 2 iunie


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  29.05.2020
 • ➤ Sport


  Liber la competițiile sportive


  29.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Salariile bugetarilor ar putea crește între 1% și 20%, de la anul

  Articolul următor


  Casa de Pensii vinde la liber 235 de bilete de tratament

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 349 milisecunde, încărcat în milisecunde