Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Doar șobolanii și hoții mai mișună prin ruine


Buruieni pe mormîntul Serelor Codlea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Cojocariu, 27.01.2009
• După prăduiala privatizării țesută de patroana Maria Schutz, insolvența societății Sere Codlea se judecă peste două zile la Curtea de Apel Brașov

În urmă cu mai bine de 15 ani, Serele Codlea erau încă mîndria orașului. Acum, prăduite prin privatizări dubioase, totul este o apă și-un pămînt. Cei peste 1.000 de angajați s-au risipit care încotro încercînd să cîștige o pîine. Legumele și florile care plecau în Tir-uri de la Codlea sînt doar o amintire îngropată în ruine. Cele 60 de hectare de pămînt sînt acoperite de buruieni cît vezi cu ochii. Iar un alt teren, de peste 300 de hectare, pe care era o pădure de istalații de irigat, a devenit un maidan pe care pasc trei turme de oi. „Era un rai. Aveam exporturi către toate țările din Europa, mai puțin cu Franța și Olanda. Acum ți-e frică să intri în sere, de șobolani. E un dezastru. Și-au bătut joc de tot“, spune un pensionar codlean, fost angajat al serelor.

„Nu se mai produce nimic“

Rămășițele serelor codlene oferă un tablou dezolant. Schelele ruginite de metal care stau să cadă, ochiuri sparte în sticla murdară și bălării crescute peste mormîntul fostelor sere prospere sînt păzite de portari cu fețe aspre. Cu aerul că păzesc un obiectiv militar, lasă oricărui nevinovat vizitator senzația că nu e binevenit. Unul dintre puținii angajați păstrat să străjuiască ruinele se încumetă, cu mare fereală, să vorbească. „Nu mai lucrează nimeni în sere acum. Nu se mai produce nimic. Anul trecut au mai fost niște tomate, dar au murit. Dacă nu mai funcționează instalațiile, doar cu solarul nu se poate. Plantele trebuie întreținute cu sistem de încălzire. Dar nu avem gaz, nu avem curent. Nimic. Au fost datorii mari și nu au fost bani pentru facturi. S-a tăiat tot. Acum, e dezastru. Era tare frumos aici odată“, spune omul. Dar nu mai vrea să vorbească despre vremurile bune.

„Ți-e frică să intri în sere, de șobolani“

Ion Pășoiu a lucrat 35 de ani ca șofer al directorului la Sere Codlea. După privatizarea din 1998, a mai lucrat cîțiva ani, iar apoi a ieșit la pensie. Spune că în 1989 și chiar pînă în 2000 ieșeau de pe poarta societății, zilnic, cîte 10-15 tiruri de legume, „toate pentru export“. „De flori nu mai vorbesc. Era un rai. Aveam exporturi către toate țările din Europa, mai puțin cu Franța și Olanda. Acum ți-e frică să intri în sere, de șobolani. E dezastru acum. Și-au bătut joc de tot“, spune fostul șofer.

Țevile pleacă la adăpostul nopții

Însă, în afară de șobolani, ceva tot mișcă la Sere Codlea. Sîmbăta și duminica, în timpul nopții, activitatea este chiar intensă acolo. „Noaptea pleacă tiruri încărcate cu țevi. Doar noaptea lucrează, în week-end-uri. Vin oameni cu flexuri și drujbe pe benzină, pentru că în sere nu mai au curent“, mai spune fostul șofer. Nu știe exact cine ar fi cei care încarcă țevile, dar e sigur că sînt vîndute la fier vechi. Iar „capul răutăților“ nu poate fi alta decît Maria Schutz, patroana care a pus mîna pe activele societății acum aproape 10 ani. Și afacerista care a pus pe butuci totul în cîțiva ani.

Tun de peste cinci milioane de euro

Sere Codlea a fost privatizată în anul 2000, cînd firma Agro 2001 Dolj a cumpărat de la Agenția Domeniilor Statului pachetul majoritar de acțiuni. Suprafața cultivată s-a redus în fiecare an, astfel că de la o producție de peste 200.000 de tone de legume de seră în 1991, s-a ajuns, în 2004, la aproape 80.000 de tone. Apoi, nimic. Cea care a devenit practic stăpîna serelor din Codlea, Maria Schutz, a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru trei infracțiuni de înșelăciune avînd consecințe deosebit de grave și două infracțiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Alături de ea mai sînt judecați Corneliu Popa, fost director general al Agenției Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcției Urmărire Contracte din cadrul Agenției Domeniilor Statului, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.
Maria Schutz, manager al mai multor societăți agricole din județele Dolj, Bihor și Brașov, cu ajutorul lui Popa Corneliu și al lui Ciobanu Mihai, a dus de nas ADS cu ocazia încheierii și derulării contractelor de privatizare a societăților ORSER SA Oradea și Sere Codlea. Departe de a avea la dispoziție mijloacele financiare necesare derulării contractului, aceasta nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investițiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de sprijinul lui Popa și Ciobanu din cadrul ADS, Maria Schutz a raportat mai multe date și investiții fictive. A fost ajutată și de Ion Dascălu, care a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli și servicii fictive, situație de natură să ducă la declararea stării de insolvență. Schutz a cîștigat licitația de achiziționare a Sere Codlea, în detrimentul omului de afaceri Ioan Neculaie, prin Asociația Agricolă AGRO 2001, județul Dolj, a cărei președintă era. Maria Schutz a cîștigat în baza angajamentului de a face investiții de peste un milion de dolari, deși societatea agricolă respectivă se înființase cu două săptămîni înainte de înscrierea la licitație, nu desfășurase nicio activitate agricolă, iar oferta de preț pe acțiune fusese inferioară celei a contraofertantului.
În total, tunul dat ADS prin fraudele comise cu ocazia privatizării și post-privatizării celor două societăți comerciale (Orser SA Oradea și Sere Codlea), precum și patrimoniului Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară Brașov este de peste cinci milioane de euro. Pentru recuperarea acestei sume, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile mobile și imobile ale celor patru inculpați. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor.

Prin tribunale

În decembrie 2006, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Brașov a cerut instanței să dispună începerea procedurilor de faliment la Sere Codlea, pentru recuperarea unor datorii de aproximativ 13 milioane lei, reprezentînd impozite și taxe neachitate. Solicitarea a fost adresată Tribunalului Brașov, cu un termen de judecată stabilit pentru luna decembrie. Sere Codlea a mai acumulat datorii în cuantum total de alte aproximativ 5 milioane dolari către Distrigaz (pentru facturi neachitate de circa 4 milioane dolari), Raiffeisen Bank (restanță de 565.000 dolari pentru un credit contractat de la Banca Agricolă) și bugetul asigurărilor sociale (445.000 dolari).
Datoriile au fost transferate către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care a încercat să recupereze sumele neachitate prin vînzarea de active ale societății, fără succes însă. AVAS a încercat, de mai multe ori, să vîndă activele Sere Codlea prin licitație, dar fără să primească oferte. La licitația programată pentru 16 noiembrie 2006 au fost scoase la vînzare, cu un preț de pornire de 7,1 milioane dolari, mai multe sere cu o suprafață totală de 4,1 hectare, depozite, ateliere, sedii de firmă, precum și terenul aferent de 217.000 de metri pătrați. Tot fără succes.

Falimentul, în rejudecare

Dosarul Sere Codlea, cu nr. 1668/62/2006, înaintat de DGFP Brașov la Tribunalul Brașov în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, se află în proces de rejudecare. Pe 25 iunie 2007, Tribunalul Brașov a dat cîștig de cauză Fiscului brașovean și a dispus deschiderea procedurii de insolvență la Sere Codlea prin sentința nr. 543/sind/25.06.2007. Societatea însă a făcut recurs, iar Curtea de Apel Brașov a admis cererea de rejudecare a dosarului. Prin urmare, în rejudecare, instanța va soluționa din nou contestația formulată de societate împotriva acțiunii formulate de DGFP Brașov.
„În vederea soluționării acesteia, instanța a admis pentru ambele părți administrarea probei cu înscrisuri și pentru societate admiterea probei cu expertiza contabilă. Următorul termen de judecată este 29 ianuarie“, se precizează într-o comunicare a Fiscului.

Garoafa de Codlea a fost regină

• La intrarea în Codlea, pe șoseaua care vine dinspre Brașov, s-a deschis între 1967-1969 o întreprindere mare de sere, care în 1982 dispunea de o suprafață totală de 57,7 hectare sub sticlă. Codlea a ocupat grație acestor sere o poziție conducătoare în acest domeniu, mai ales prin creșterea garoafelor (70% din întreaga cultură de flori). Anual se comercializau în medie 35 milioane flori și 5.000 tone legume. O mare parte din aceste flori era exportată. Întreprinderea avea în 1982 aproape 1.200 de angajați și deținea, sub denumirea de „Florăria Codlea“, peste 70 de florării în 43 de orașe din România.

Codlenii, primii grădinari ai Casei regale

• Istoria Serelor Codlea a început la jumătatea secolului XIX. Sașii, care erau majoritari în zonă, au construit primele sere cu ajutorul experienței olandezilor, codlenii fiind de altfel și primii grădinari ai Casei regale de Hohenzollern. Serele erau îngropate jumătate în pămînt, din cauza temperaturilor scăzute din perioada iernii. Înconjurată de munți, Codlea s-a dovedit localitatea ideală pentru asemenea culturi. Microclimatul caracterizat de o lumină foarte bună și terenul fertil au fost principalele argumente. La acestea s-au adăugat stilul de muncă nemțesc, priceperea și seriozitatea sașilor, care au fost transmise și românilor din zonă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Între dramă și audiență


Fenomenul de bullying scapă de sub control

„Suntem oficial în dictatură“


Miting de susținere a Codruței Kovesi, la Brașov

Un pumn de arginți la miez de noapte


23 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru Aeroport
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mai puține compensate

  Articolul următor


  0800.800.885 - Telefonul Sănătății

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.307 milisecunde, încărcat în milisecunde