Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Doar șobolanii și hoții mai mișună prin ruine


Buruieni pe mormîntul Serelor Codlea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Cojocariu, 27.01.2009
• După prăduiala privatizării țesută de patroana Maria Schutz, insolvența societății Sere Codlea se judecă peste două zile la Curtea de Apel Brașov

În urmă cu mai bine de 15 ani, Serele Codlea erau încă mîndria orașului. Acum, prăduite prin privatizări dubioase, totul este o apă și-un pămînt. Cei peste 1.000 de angajați s-au risipit care încotro încercînd să cîștige o pîine. Legumele și florile care plecau în Tir-uri de la Codlea sînt doar o amintire îngropată în ruine. Cele 60 de hectare de pămînt sînt acoperite de buruieni cît vezi cu ochii. Iar un alt teren, de peste 300 de hectare, pe care era o pădure de istalații de irigat, a devenit un maidan pe care pasc trei turme de oi. „Era un rai. Aveam exporturi către toate țările din Europa, mai puțin cu Franța și Olanda. Acum ți-e frică să intri în sere, de șobolani. E un dezastru. Și-au bătut joc de tot“, spune un pensionar codlean, fost angajat al serelor.

„Nu se mai produce nimic“

Rămășițele serelor codlene oferă un tablou dezolant. Schelele ruginite de metal care stau să cadă, ochiuri sparte în sticla murdară și bălării crescute peste mormîntul fostelor sere prospere sînt păzite de portari cu fețe aspre. Cu aerul că păzesc un obiectiv militar, lasă oricărui nevinovat vizitator senzația că nu e binevenit. Unul dintre puținii angajați păstrat să străjuiască ruinele se încumetă, cu mare fereală, să vorbească. „Nu mai lucrează nimeni în sere acum. Nu se mai produce nimic. Anul trecut au mai fost niște tomate, dar au murit. Dacă nu mai funcționează instalațiile, doar cu solarul nu se poate. Plantele trebuie întreținute cu sistem de încălzire. Dar nu avem gaz, nu avem curent. Nimic. Au fost datorii mari și nu au fost bani pentru facturi. S-a tăiat tot. Acum, e dezastru. Era tare frumos aici odată“, spune omul. Dar nu mai vrea să vorbească despre vremurile bune.

„Ți-e frică să intri în sere, de șobolani“

Ion Pășoiu a lucrat 35 de ani ca șofer al directorului la Sere Codlea. După privatizarea din 1998, a mai lucrat cîțiva ani, iar apoi a ieșit la pensie. Spune că în 1989 și chiar pînă în 2000 ieșeau de pe poarta societății, zilnic, cîte 10-15 tiruri de legume, „toate pentru export“. „De flori nu mai vorbesc. Era un rai. Aveam exporturi către toate țările din Europa, mai puțin cu Franța și Olanda. Acum ți-e frică să intri în sere, de șobolani. E dezastru acum. Și-au bătut joc de tot“, spune fostul șofer.

Țevile pleacă la adăpostul nopții

Însă, în afară de șobolani, ceva tot mișcă la Sere Codlea. Sîmbăta și duminica, în timpul nopții, activitatea este chiar intensă acolo. „Noaptea pleacă tiruri încărcate cu țevi. Doar noaptea lucrează, în week-end-uri. Vin oameni cu flexuri și drujbe pe benzină, pentru că în sere nu mai au curent“, mai spune fostul șofer. Nu știe exact cine ar fi cei care încarcă țevile, dar e sigur că sînt vîndute la fier vechi. Iar „capul răutăților“ nu poate fi alta decît Maria Schutz, patroana care a pus mîna pe activele societății acum aproape 10 ani. Și afacerista care a pus pe butuci totul în cîțiva ani.

Tun de peste cinci milioane de euro

Sere Codlea a fost privatizată în anul 2000, cînd firma Agro 2001 Dolj a cumpărat de la Agenția Domeniilor Statului pachetul majoritar de acțiuni. Suprafața cultivată s-a redus în fiecare an, astfel că de la o producție de peste 200.000 de tone de legume de seră în 1991, s-a ajuns, în 2004, la aproape 80.000 de tone. Apoi, nimic. Cea care a devenit practic stăpîna serelor din Codlea, Maria Schutz, a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru trei infracțiuni de înșelăciune avînd consecințe deosebit de grave și două infracțiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Alături de ea mai sînt judecați Corneliu Popa, fost director general al Agenției Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcției Urmărire Contracte din cadrul Agenției Domeniilor Statului, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.
Maria Schutz, manager al mai multor societăți agricole din județele Dolj, Bihor și Brașov, cu ajutorul lui Popa Corneliu și al lui Ciobanu Mihai, a dus de nas ADS cu ocazia încheierii și derulării contractelor de privatizare a societăților ORSER SA Oradea și Sere Codlea. Departe de a avea la dispoziție mijloacele financiare necesare derulării contractului, aceasta nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investițiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de sprijinul lui Popa și Ciobanu din cadrul ADS, Maria Schutz a raportat mai multe date și investiții fictive. A fost ajutată și de Ion Dascălu, care a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli și servicii fictive, situație de natură să ducă la declararea stării de insolvență. Schutz a cîștigat licitația de achiziționare a Sere Codlea, în detrimentul omului de afaceri Ioan Neculaie, prin Asociația Agricolă AGRO 2001, județul Dolj, a cărei președintă era. Maria Schutz a cîștigat în baza angajamentului de a face investiții de peste un milion de dolari, deși societatea agricolă respectivă se înființase cu două săptămîni înainte de înscrierea la licitație, nu desfășurase nicio activitate agricolă, iar oferta de preț pe acțiune fusese inferioară celei a contraofertantului.
În total, tunul dat ADS prin fraudele comise cu ocazia privatizării și post-privatizării celor două societăți comerciale (Orser SA Oradea și Sere Codlea), precum și patrimoniului Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară Brașov este de peste cinci milioane de euro. Pentru recuperarea acestei sume, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile mobile și imobile ale celor patru inculpați. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor.

Prin tribunale

În decembrie 2006, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Brașov a cerut instanței să dispună începerea procedurilor de faliment la Sere Codlea, pentru recuperarea unor datorii de aproximativ 13 milioane lei, reprezentînd impozite și taxe neachitate. Solicitarea a fost adresată Tribunalului Brașov, cu un termen de judecată stabilit pentru luna decembrie. Sere Codlea a mai acumulat datorii în cuantum total de alte aproximativ 5 milioane dolari către Distrigaz (pentru facturi neachitate de circa 4 milioane dolari), Raiffeisen Bank (restanță de 565.000 dolari pentru un credit contractat de la Banca Agricolă) și bugetul asigurărilor sociale (445.000 dolari).
Datoriile au fost transferate către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care a încercat să recupereze sumele neachitate prin vînzarea de active ale societății, fără succes însă. AVAS a încercat, de mai multe ori, să vîndă activele Sere Codlea prin licitație, dar fără să primească oferte. La licitația programată pentru 16 noiembrie 2006 au fost scoase la vînzare, cu un preț de pornire de 7,1 milioane dolari, mai multe sere cu o suprafață totală de 4,1 hectare, depozite, ateliere, sedii de firmă, precum și terenul aferent de 217.000 de metri pătrați. Tot fără succes.

Falimentul, în rejudecare

Dosarul Sere Codlea, cu nr. 1668/62/2006, înaintat de DGFP Brașov la Tribunalul Brașov în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, se află în proces de rejudecare. Pe 25 iunie 2007, Tribunalul Brașov a dat cîștig de cauză Fiscului brașovean și a dispus deschiderea procedurii de insolvență la Sere Codlea prin sentința nr. 543/sind/25.06.2007. Societatea însă a făcut recurs, iar Curtea de Apel Brașov a admis cererea de rejudecare a dosarului. Prin urmare, în rejudecare, instanța va soluționa din nou contestația formulată de societate împotriva acțiunii formulate de DGFP Brașov.
„În vederea soluționării acesteia, instanța a admis pentru ambele părți administrarea probei cu înscrisuri și pentru societate admiterea probei cu expertiza contabilă. Următorul termen de judecată este 29 ianuarie“, se precizează într-o comunicare a Fiscului.

Garoafa de Codlea a fost regină

• La intrarea în Codlea, pe șoseaua care vine dinspre Brașov, s-a deschis între 1967-1969 o întreprindere mare de sere, care în 1982 dispunea de o suprafață totală de 57,7 hectare sub sticlă. Codlea a ocupat grație acestor sere o poziție conducătoare în acest domeniu, mai ales prin creșterea garoafelor (70% din întreaga cultură de flori). Anual se comercializau în medie 35 milioane flori și 5.000 tone legume. O mare parte din aceste flori era exportată. Întreprinderea avea în 1982 aproape 1.200 de angajați și deținea, sub denumirea de „Florăria Codlea“, peste 70 de florării în 43 de orașe din România.

Codlenii, primii grădinari ai Casei regale

• Istoria Serelor Codlea a început la jumătatea secolului XIX. Sașii, care erau majoritari în zonă, au construit primele sere cu ajutorul experienței olandezilor, codlenii fiind de altfel și primii grădinari ai Casei regale de Hohenzollern. Serele erau îngropate jumătate în pămînt, din cauza temperaturilor scăzute din perioada iernii. Înconjurată de munți, Codlea s-a dovedit localitatea ideală pentru asemenea culturi. Microclimatul caracterizat de o lumină foarte bună și terenul fertil au fost principalele argumente. La acestea s-au adăugat stilul de muncă nemțesc, priceperea și seriozitatea sașilor, care au fost transmise și românilor din zonă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Am votat mulți și-atât


Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis

Ai grijă de votul tău!


Tu decizi cine va fi președintele
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Aria cercului, cea mai căutată formulă matematică pe Google, după ce Dăncilă nu a știut răspunsul


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Mai puține compensate

  Articolul următor


  0800.800.885 - Telefonul Sănătății

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.383 milisecunde, încărcat în milisecunde