Mulți călători spun însă că tocmai ce ceea din punct de vedere turistic este considerat a fi în neregulă în aceste orașe le conferă un aspect inedit și fascinant
Cauzele care fac un oraș neatractiv din punct de vedere turistic sunt multiple, plecând de la arhitectura grosolană, excesiv urbanizată, până la absența locurilor de distracție, poluarea excesivă, traficul prea aglomerat sau chiar rata mare a criminalității și nesiguranța cetățenilor. Plecând de la mai multe criterii de bază, cei de la ucityguides.com au alcătuit astfel un top al celor mai urâte orașe din lume.
1. Guatemala City, Guatemala
Este un oraș plin de fum și în care criminalitatea este la ordinea zilei. Deși Guatemala este o țară frumoasă, capitala sa arată mai mult ca o mahala, unde multe dintre clădiri par că se află în pragul colapsului.
2. Ciudad de Mexico, Mexic
Este cunoscut drept unul dintre cele mai periculoase orașe din lume, dar chiar și dacă ar fi un loc sigur nu este tocmai primitor. Este una dintre cele mai poluate aglomerații urbane de pe Pământ și nici nu le oferă turiștilor prea multe obiective atractive.
3. Amman, Iordania
Iordania este țara care deține unul dintre cele mai fascinante situri istorice din lume, Petra. Capitala Amman ar trebui să fie un punct de plecare și de sosire pe itinerariul oricărui turist care dorește să călătorească în Orientul Mijlociu. Din păcate, planul său arhitectural este compus din străzi haotice și clădiri urâte, înghesuite unele într-altele. În plus, este destul de murdar.
4. Caracas, Venezuela
Venezuela este o țară recunoscută pentru multitudinea de succese la concursurile internaționale de frumusețe feminină, dar capitala țării este departe de a fi frumoasă. Nu doar că este înconjurată de ghetouri, dar districtele centrale par lipsite de orice urmă de stil și planificare urbană.
5. Luanda, Angola
Orașul trece printr-un boom spectaculos, putând deveni povestea unei capitale de succes care să inspire întreaga Africă, iar speranțele sale se leagă mult de acest viitor bazat pe dezvoltarea economică. Prezentul nu este tocmai atractiv și, în plus, este plin de contraste. Clădirile sunt foarte urâte, iar costul vieții aici este exorbitant, Luanda fiind unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.
6. Chișinău, Moldova
Este un oraș industrial, format în cea mai mare parte din blocuri de tip sovietic, multe dintre ele foarte vechi și cu fațade aproape descompuse. Multe dintre orașele din fosta Uniune Sovietică arată la fel, dar, spun autorii studiului, ne așteptăm totuși la ceva mai mult de la o capitală.
7. Houston, SUA
Este al patrulea cel mai mare oraș al SUA, din punct de vedere al numărului de locuitori, dar metropola nu excelează la capitolul atractivitate. Deși sunt multe orașe americane urâte, Houston se distinge și prin sărăcie și numărul mare al persoanelor fără adăpost. Conform statisticilor, aproape o cincime dintre familii trăiesc sub pragul sărăciei.
8. Detroit, SUA
Este un oraș urât atât din punct de vedere estetic, cât și al nivelului de trai. Așa se explică și faptul că într-un interval de doar zece ani a pierdut un sfert din populație. În plus, rata criminalității este una dintre cele mai mari din SUA. Pe scurt, Detroit este un oraș murdar, în paragină, alcătuit în cea mai mare parte din cărămidă, beton și sticlă.
9. Sao Paulo, Brazilia
Natura pare să-și fi concentrat atenția asupra lui Rio de Janeiro și să fi uitat complet de celelalte metropole din Brazilia. Sao Paulo poate fi unul dintre cele mai interesante orașe din lume când vine vorba de shopping sau mâncare, dar dincolo de asta este doar o uriașă junglă de beton, dezgustătoare.
10. Los Angeles, SUA
Un oraș cunoscut pentru autostrăzile sale congestionate este suficient să devină destul de neatractiv, dar senzația se amplifică dacă oamenii aproape că uită cum este să mergi pe jos. Los Angeles este unul dintre orașele cu cei mai puțini pietoni din întreaga lume. În ciuda măreției Hollywood-ului și a plajelor din apropiere, Los Angeles este destul de urât, mai ales în raport cu așteptările de la o astfel de metropolă renumită.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!