În seara zilei de 21 octombrie 1707, Amiralul Shovell intră în cabina sa pregătindu-se de culcare. Ceas de perete nu avea ca să știm exact, dar istoria spune că orele erau trecute de 10. Strigătele marinarilor aflați la posturi nu l-ar fi împiedicat să adoarmă, dar peste larma obișnuită se suprapunea acum și vuietul mării agitate. Împinsă de pe o coamă de val pe alta, HMS Association, nava amiralului, se clătina înainte și înapoi zgâlțâindu-și conștiincios echipajul. Nu era prima furtună a Amiralului. Cu toate astea, trebuie să se petreacă trei sferturi dintr-o oră și două răsuciri prin așternut până când Shovell adormi în sfârșit.
Premiu pentru inventarea unui instrument de măsurat timpul
Un somn din care nu avea să se mai trezească. La ora 4 din zori, de 22 octombrie 1707, HMS Association, împreună cu alte trei nave din convoi, se izbi de stâncile insulelor Scilly. Amiralul Shovell laolaltă cu alți 1400 de marinari încheiau astfel ultima lor călătorie, pierind în apele întunecate ale insulelor britanice.
Ancheta autorităților regale avea să scoată la iveală cauza dezastrului o eroare de navigație. Simplu spus, navele și echipajele lor habar nu aveau unde se află. Guvernul britanic a pus la bătaie o suma considerabilă drept premiu pentru inventarea unui instrument care să prevină alte asemenea incidente un instrument de măsurat timpul.
Ceasul cu pendul, inventat din plictiseală
Istoria de până atunci consemna varii modalități de a număra orele, niciuna potrivită însă pentru navigatul pe mare: de la cadranele solare și clepsidrele vechilor egipteni, până la ceasul cu pendul.
Referitor la acesta din urmă, un fapt plin de semnificații este că Galileo Galilei l-a inventat în anul 1581. Și nu oricum, ci privind plictisit în timpul slujbei religioase un candelabru care se legăna prins în tavan.
Inspirația, divină sau nu, vine în cele mai neașteptate momente.
Ceasul de perete a fost trei secole apanajul aristocrației
Revenind la naufragiul HMS Association, s-a dovedit încă o dată că banii pot aduce dacă nu fericirea, măcar progresul. Treizeci de ani de la momentul anunțului guvernului britanic era inventat cronometrul marin, strămoșul ceasului de perete de astăzi.
Ceasul de perete a fost pentru următorii 300 de ani apanajul aristocrației. Inaccesibil păturilor sărace, el avea să aștepte începutul de secol XX pentru a fi folosit pe scară largă. Inventarea cristalului de cuarț în anii 20 aduce o scădere a costurilor. Din acel moment, ceasornicele intră în fiecare casă. Mai mult, ele devin treptat elemente esențiale în decorarea interioarelor, alături de piesele de mobile
(sursa: www.retroboutique.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!