Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Legendele Paștelui

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 27.04.2019
Paștele nu poate fi conceput fără ouă roșii și cozonac, dar mai ales fără pască, cea mai însemnată coptură pe care o mănâncă românii de sărbătorile pascale. Pasca se face în Joia Mare, iar dacă nu, în Sâmbăta Paștelui. Ca toate evenimentele din lumea satului, și pasca și ouăle înroșite au dat naștere la legende.

De ce facem pască

Printre sătenii din Capul Codrului, o așezare lângă Gura Humorului, circulă următoarea legendă legată de pască: „Călătorind o dată Domnul nostrum Iisus Hristos cu apostolii săi prin mai multe sate și orașe spre a face oamenilor bine, și ajungînd într-un sat, se opri puțin la un gospodar înainte de a pleca mai departe. /…/ După ce i-a omenit cum se cuvine, la plecare le-a pus și merinde în desagă. Mergând ei prin pădure cât or fi mers, l-au întrebat apostolii pe Iisus Hristos: Când vor fi Paștele? Când veți găsi pâine de grâu în traistele voastre vor fi paștele! - răspunse Iisus. /…/ Căutând, au găsit în desăgile lor pâinea, pe care le-o pusese gospodarul. Bucurați-vă, căci acum sînt Paștele!, le-a răspuns atunci atunci Iisus“. Și de atunci există datina creștinilor de a face Pască.

Rotundă ca scutecele lui Iisus

În Bucovina se spune că pasca se face numai din făină de grâu cernută prin sită deasă, pentru că Paștile e cea mai mare și mai însemnată sărbătoare de peste an, iar pâinea cea mai aleasă, după credința și spusa românilor, este cea din grâu, pentru că el este cinstea mesei. Forma cea mai răspândită a acestei copturi, fără de care nici nu i-ar veni cuiva a crede că sunt Paștile, este cea rotundă pentru că se zice că scutecele cu care a fost
înfășat Domnul Iisus Hristos au fost rotunde. În unele zone, pasca este dreptunghiulară, pentru că și mormîntul în care a fost Domnul nostru Iisus înmormântat a fost în patru unghiuri, „patrunghiular“.

De ce ouă roșii de Paști?

Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Iisus. Răstignirea și învierea reprezintă reînvierea naturii primăvara și reluarea ciclurilor vieții. Oul, el însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei. Legenda spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, acestea atingându-l s-au transformat în ouă roșii. O altă tradiție afirmă că Sf. Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au
însângerat sub cruce. Se mai spune că atunci când Iisus Hristos era judecat naintea lui Pilat, oamenii buni de inimă au dăruit ouă roșii copiilor judecătorilor și i-au îndemnat să dea din ele și părinților lor, pentru ca să-i mai domolească și să scape în acest mod pe Iisus.

Minunea povestită de Simon

Unii susțin că atunci cînd Simon se duse să-și cultive ogorul, luă în traistă o pîine și cîteva ouă. Pe drum întîlni pe Mîntuitorul. Îi luă crucea de pe umeri
și o duse până în dreptul ogorului său. Aici dădu iarăși crucea înapoi lui Iisus și se opri să lucreze cîmpul sau. Dar fiindcă era obosit și flămînd, dezlegă traista. Când colo, ce să vadă? În loc de pâine obișnuită găsi în traista o pască și în locul ouălor albe niște ouă roșii de toată frumusețea. Această minune o povesti Simon femeilor sale, le făcu să înțeleagă că acesta e un semn al cerului și le sfătui ca de atunci înainte să facă pentru Învierea lui Iisus Hristos pască și ouă roșii.

Precupeața necredincioasă

Altă legendă afirmă că după ce Isus a fost răstignit, cărturarii saducei și rabinii farisei au făcut un ospăț de bucurie. Unul dintre ei a spus: „Când va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus“. Nici nu și-a terminat acela spusele și ouăle s-au și făcut roșii, iar cocoșul a început să bată din aripi. Se mai spune că, după Învierea lui Hristos, s-ar fi întâmplat o minune. Apostolii vesteau pretutindeni în orașul
Ierusalim, că Mîntuitorul lumii a înviat din morți. O precupeață, care vindea ouă, nu voi să creada, ci zise: „Pe cât de adevărat e faptul că ouăle ce le vând nu sunt roșii, pe atât de adevărată este și istoria despre Învierea lui Hristos“. Încă nu terminase precupeața vorba, cînd deodată toate ouăle ce le avea în paneraș se înroșiră ca sângele și din acea clipă a crezut și ea în Învierea lui Iisus, iar întru pomenirea întîmplării se fac în toți anii de Paști ouă roșii.

Povestea celor șapte surori

Se mai zice că o dată trăiau șapte surori. Șase dintre ele și-au găsit perechea, iar una a rămas fată. Ea făcea însă ochi dulci bărbaților celor șase surori ale ei. Acestea se înverșunară într-atît în mânia lor contra surorii încât într-o bună zi își umplură poalele cu pietre având de gând s-o ucidă. Dar când să pună mâna pe pietre, ca să le azvârle asupra surorii, pietrele se prefăcură în ouă cu fel de fel de culori, care de care mai frumoase. Aceste ouă le plăcură surorilor atât de mult, că nu mai voiră sa le arunce. A șaptea soră rămase astfel în viata. Întîmplarea se zice că ar fi avut loc tocmai în Duminica Paștilor; de aceea poporul, în amintirea ei, face de Paști ouă încondeiate.


Maria Magdalena a spus prima „Christos a înviat!“

Legenda spune că primul ou de Paști a fost dăruit de către Sfînta Maria Magdalena împăratului Tiberiu. Maria Magdalena, care renunțase la toată averea ei pentru a-l urma pe Iisus, s-a prezentat în fața împaratului obișnuit să primească ofrande prețioase doar cu un ou de găină, conform obiceiului de a oferi un ou în prima zi din an sau cu ocazia zilelor de naștere. Maria Magdalena i-a dat oul împăratului, salutându-l cu „Christos a Înviat!“. Acesta a replicat că nu crede că un om se poate trezi din moarte, la fel cum nu ar crede că oul acela alb pe care l-a primit de la ea ar putea să-și schimbe singur culoarea în roșu. În acel moment, spune legenda, împăratul a văzut cu spaimă cum oul din mâna sa începe să se înroșească. Oul vopsit a devenit astfel un simbol al Învierii lui Christos, iar obiceiul de a dărui un ou vopsit sau împodobit în fel și chip în ziua de Paști s-a răspândit în
toată lumea.

Regii au „înnobilat“ ouăle de Paști

La început, se vopseau ouă de găină sau de alte păsări. Ulterior au apărut, ouăle din lemn, cele din porțelan, din os, piatră sau sticlă. În cronicile regale engleze se specifica faptul că în anul 1.200 s-au cumpărat 450 de ouă pictate și împodobite cu foiță de aur. Acestea au fost împărțite de către regele Eduard al ll-lea membrilor familiei sale în dimineața de Paști, existând credința că ar fi fost de bun augur să se dăriuască un astfel de ou aurit.
Acest obicei a devenit obligatoriu la curtea regelui francez Ludovic al XIV-lea. Suveranului trebuia să îi fie adus cel mai mare ou de pasăre, ouat în săptămâna dinaintea Sfintelor Paști, astfel că în dimineața sărbătorii castelul era înconjurat de sute de coșuri cu ouă aurite pe care suveranul le dăruia membrilor familiei, apropiaților, valeților și slujitorilor credincioși. În Rusia medievală exista, ca în mai toate țările creștine, tradiția schimbului de ouă
împodobite, în dimineața de după Înviere. Țarul Alexis (1645 - 1676) a dăruit într-un an, de Paști, nu mai puțin de treizeci și șapte de mii de ouă, naturale, din lemn sau din os, pictate și împodobite.

Mărturia secretarului florentin

În tradiția populară românească ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, sînt benefice în felurite situații. O credință din Bucovina afirmă că oul roșu este apărător de diavol. Acesta se interesează dacă oamenii fac ouă roșii și umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va ieși în lume. Una dintre cele mai vechi mărturii privind ouăle colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brâncoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a ouălor vopsite de la Curtea domnitorului muntean.

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

„Libelula” nu stă degeaba


Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Marele Premiu al Rusiei ar putea avea 30.000 de spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Campioana din Kosovo, „învins㔠de coronavirus în preliminariile Champions League


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Astra—FCSB în prima etapă


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Bogdan Andone transferă de la Clinceni și readuce jucătorii împrumutați


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  AUTOMOBILISM


  Raliul Sibiului, a treia încercare a sezonului pentru „Giri”


  Azi 08:02
 • ➤ Știri Brasov


  58 de noi cazuri COVID la Brașov, record negru în țară: 53 de decese, 1454 de infectări


  13.08.2020
 • ➤ National


  USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online


  13.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Fiți prudenți la plecarea în vacanță!


  13.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul modular are nevoie de 7 medici, 28 de asistente, 28 de infirmiere și 3 brancardieri


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Local Brașov va aloca fonduri pentru tablete și laptopuri destinate elevilor și profilor


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Din toamnă


  Grădinița nr. 11 are 100 de locuri în plus


  13.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă 4 fațade din oraș reabilitate în co-finanțare de la bugetul local


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Erori grave


  Teste COVID încurcate la DSP Brașov


  13.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Cum vom vota în 27 septembrie


  13.08.2020
 • ➤ National


  Moțiune de cenzură


  PSD vrea să trimită guvernul Orban acasă sau la pușcărie


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Mereu seducătoare


  Mădălina Ghenea și-a sărbătorit ziua pe plajă


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Alexandra Stan: „M-am măritat“


  13.08.2020
 • ➤ Life


  Andreea Esca, în concediu la moșia de la Porumbacu de Sus


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  Secretul cartofilor


  13.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Trucuri pentru o viață sănătoasă


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Fabbrini mai vrea la Dinamo


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Fundaș grec în lotul lui Sepsi


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL


  Punct final pentru cel mai ciudat sezon!


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Nu e Balotelli, e Cardoso


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Un jucător de la UTA, infectat cu noul coronavirus


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Ana Bogdan e în sferturile turneului de la Praga


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Alouini pleacă din Ștefan cel Mare


  13.08.2020
 • ➤ Sport


  Forțează revenirea în Ligă


  Inter din naționala Ucrainei pentru Corona Brașov


  13.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Uite cine vorbește!


  13.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A trecut la cele cele veșnice dr. Ioan Alexandru Grigoriu


  12.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu victimă pe o trecere de pietoni din Brașov


  12.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Percheziții în Brașov la o grupare de traficanți de droguri


  12.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Prins când fura din mașina de curierat, în centrul Brașovului


  12.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  42 de cazuri noi de COVID la Brașov, record de bolnăviri în țară:1415


  12.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit


  12.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


  12.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


  12.08.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


  12.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mai puțină poluare


  Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


  12.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


  12.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


  12.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Nea Costică, omul din cort, e pensionar


  12.08.2020
 • ➤ Actualitate


  66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


  12.08.2020
 • ➤ National


  Jocuri politice


  Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


  12.08.2020
 • ➤ Life


  Vine la „Ferma“


  Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


  12.08.2020
 • ➤ Life


  Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


  12.08.2020
 • ➤ Life


  Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


  12.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Vindecare, la mâna oricui


  12.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  12.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Legendare și extravagante


  Faberge, cele mai celebre ouă din lume

  Articolul următor


  Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit într-un accident

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde