Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Legendele Paștelui

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 27.04.2019
Paștele nu poate fi conceput fără ouă roșii și cozonac, dar mai ales fără pască, cea mai însemnată coptură pe care o mănâncă românii de sărbătorile pascale. Pasca se face în Joia Mare, iar dacă nu, în Sâmbăta Paștelui. Ca toate evenimentele din lumea satului, și pasca și ouăle înroșite au dat naștere la legende.

De ce facem pască

Printre sătenii din Capul Codrului, o așezare lângă Gura Humorului, circulă următoarea legendă legată de pască: „Călătorind o dată Domnul nostrum Iisus Hristos cu apostolii săi prin mai multe sate și orașe spre a face oamenilor bine, și ajungînd într-un sat, se opri puțin la un gospodar înainte de a pleca mai departe. /…/ După ce i-a omenit cum se cuvine, la plecare le-a pus și merinde în desagă. Mergând ei prin pădure cât or fi mers, l-au întrebat apostolii pe Iisus Hristos: Când vor fi Paștele? Când veți găsi pâine de grâu în traistele voastre vor fi paștele! - răspunse Iisus. /…/ Căutând, au găsit în desăgile lor pâinea, pe care le-o pusese gospodarul. Bucurați-vă, căci acum sînt Paștele!, le-a răspuns atunci atunci Iisus“. Și de atunci există datina creștinilor de a face Pască.

Rotundă ca scutecele lui Iisus

În Bucovina se spune că pasca se face numai din făină de grâu cernută prin sită deasă, pentru că Paștile e cea mai mare și mai însemnată sărbătoare de peste an, iar pâinea cea mai aleasă, după credința și spusa românilor, este cea din grâu, pentru că el este cinstea mesei. Forma cea mai răspândită a acestei copturi, fără de care nici nu i-ar veni cuiva a crede că sunt Paștile, este cea rotundă pentru că se zice că scutecele cu care a fost
înfășat Domnul Iisus Hristos au fost rotunde. În unele zone, pasca este dreptunghiulară, pentru că și mormîntul în care a fost Domnul nostru Iisus înmormântat a fost în patru unghiuri, „patrunghiular“.

De ce ouă roșii de Paști?

Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Iisus. Răstignirea și învierea reprezintă reînvierea naturii primăvara și reluarea ciclurilor vieții. Oul, el însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei. Legenda spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, acestea atingându-l s-au transformat în ouă roșii. O altă tradiție afirmă că Sf. Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au
însângerat sub cruce. Se mai spune că atunci când Iisus Hristos era judecat naintea lui Pilat, oamenii buni de inimă au dăruit ouă roșii copiilor judecătorilor și i-au îndemnat să dea din ele și părinților lor, pentru ca să-i mai domolească și să scape în acest mod pe Iisus.

Minunea povestită de Simon

Unii susțin că atunci cînd Simon se duse să-și cultive ogorul, luă în traistă o pîine și cîteva ouă. Pe drum întîlni pe Mîntuitorul. Îi luă crucea de pe umeri
și o duse până în dreptul ogorului său. Aici dădu iarăși crucea înapoi lui Iisus și se opri să lucreze cîmpul sau. Dar fiindcă era obosit și flămînd, dezlegă traista. Când colo, ce să vadă? În loc de pâine obișnuită găsi în traista o pască și în locul ouălor albe niște ouă roșii de toată frumusețea. Această minune o povesti Simon femeilor sale, le făcu să înțeleagă că acesta e un semn al cerului și le sfătui ca de atunci înainte să facă pentru Învierea lui Iisus Hristos pască și ouă roșii.

Precupeața necredincioasă

Altă legendă afirmă că după ce Isus a fost răstignit, cărturarii saducei și rabinii farisei au făcut un ospăț de bucurie. Unul dintre ei a spus: „Când va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus“. Nici nu și-a terminat acela spusele și ouăle s-au și făcut roșii, iar cocoșul a început să bată din aripi. Se mai spune că, după Învierea lui Hristos, s-ar fi întâmplat o minune. Apostolii vesteau pretutindeni în orașul
Ierusalim, că Mîntuitorul lumii a înviat din morți. O precupeață, care vindea ouă, nu voi să creada, ci zise: „Pe cât de adevărat e faptul că ouăle ce le vând nu sunt roșii, pe atât de adevărată este și istoria despre Învierea lui Hristos“. Încă nu terminase precupeața vorba, cînd deodată toate ouăle ce le avea în paneraș se înroșiră ca sângele și din acea clipă a crezut și ea în Învierea lui Iisus, iar întru pomenirea întîmplării se fac în toți anii de Paști ouă roșii.

Povestea celor șapte surori

Se mai zice că o dată trăiau șapte surori. Șase dintre ele și-au găsit perechea, iar una a rămas fată. Ea făcea însă ochi dulci bărbaților celor șase surori ale ei. Acestea se înverșunară într-atît în mânia lor contra surorii încât într-o bună zi își umplură poalele cu pietre având de gând s-o ucidă. Dar când să pună mâna pe pietre, ca să le azvârle asupra surorii, pietrele se prefăcură în ouă cu fel de fel de culori, care de care mai frumoase. Aceste ouă le plăcură surorilor atât de mult, că nu mai voiră sa le arunce. A șaptea soră rămase astfel în viata. Întîmplarea se zice că ar fi avut loc tocmai în Duminica Paștilor; de aceea poporul, în amintirea ei, face de Paști ouă încondeiate.


Maria Magdalena a spus prima „Christos a înviat!“

Legenda spune că primul ou de Paști a fost dăruit de către Sfînta Maria Magdalena împăratului Tiberiu. Maria Magdalena, care renunțase la toată averea ei pentru a-l urma pe Iisus, s-a prezentat în fața împaratului obișnuit să primească ofrande prețioase doar cu un ou de găină, conform obiceiului de a oferi un ou în prima zi din an sau cu ocazia zilelor de naștere. Maria Magdalena i-a dat oul împăratului, salutându-l cu „Christos a Înviat!“. Acesta a replicat că nu crede că un om se poate trezi din moarte, la fel cum nu ar crede că oul acela alb pe care l-a primit de la ea ar putea să-și schimbe singur culoarea în roșu. În acel moment, spune legenda, împăratul a văzut cu spaimă cum oul din mâna sa începe să se înroșească. Oul vopsit a devenit astfel un simbol al Învierii lui Christos, iar obiceiul de a dărui un ou vopsit sau împodobit în fel și chip în ziua de Paști s-a răspândit în
toată lumea.

Regii au „înnobilat“ ouăle de Paști

La început, se vopseau ouă de găină sau de alte păsări. Ulterior au apărut, ouăle din lemn, cele din porțelan, din os, piatră sau sticlă. În cronicile regale engleze se specifica faptul că în anul 1.200 s-au cumpărat 450 de ouă pictate și împodobite cu foiță de aur. Acestea au fost împărțite de către regele Eduard al ll-lea membrilor familiei sale în dimineața de Paști, existând credința că ar fi fost de bun augur să se dăriuască un astfel de ou aurit.
Acest obicei a devenit obligatoriu la curtea regelui francez Ludovic al XIV-lea. Suveranului trebuia să îi fie adus cel mai mare ou de pasăre, ouat în săptămâna dinaintea Sfintelor Paști, astfel că în dimineața sărbătorii castelul era înconjurat de sute de coșuri cu ouă aurite pe care suveranul le dăruia membrilor familiei, apropiaților, valeților și slujitorilor credincioși. În Rusia medievală exista, ca în mai toate țările creștine, tradiția schimbului de ouă
împodobite, în dimineața de după Înviere. Țarul Alexis (1645 - 1676) a dăruit într-un an, de Paști, nu mai puțin de treizeci și șapte de mii de ouă, naturale, din lemn sau din os, pictate și împodobite.

Mărturia secretarului florentin

În tradiția populară românească ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, sînt benefice în felurite situații. O credință din Bucovina afirmă că oul roșu este apărător de diavol. Acesta se interesează dacă oamenii fac ouă roșii și umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va ieși în lume. Una dintre cele mai vechi mărturii privind ouăle colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brâncoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a ouălor vopsite de la Curtea domnitorului muntean.

Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

Moștenire din strămoși


Plăcinta mocanilor din Săcele

Adevărul nespus din viața vedetei


Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov s-a distrat cu CSM Slatina /Ion Crăciun: „Un joc bun“


  Azi 12:41
 • ➤ Local


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  Azi 11:19
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  Azi 10:43
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  Azi 10:32
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Experimente trăznite la Noaptea Cercetătorilor


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  30 de pacienți, folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente?


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 28 nu va mai ajunge azi în cartierul Avantgarden


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Linia 110 Brașov - Cristian „ajustat㓠la buget


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Ceas solar, roza vânturilor și șotron pentru copii, pe trotuarul de la Parcul Central


  13.09.2019
 • ➤ Religie


  Sărbătoare la creștini


  Ziua Inălțării Sfintei Cruci


  13.09.2019
 • ➤ National


  Schimb dur de replici între palate


  Iohannis: Remanierea cerută de premier este neavenită, nepotrivită și o refuz


  13.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Va avea un băiețel


  Ramona Bădescu este însărcinată la 50 de ani


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu nu are iubit din cauza lui Titi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Nadia Comăneci, pe podiumul de la New York Fashion Week


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Fuego a slăbit 18 kilograme într-o lună


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  Alimente care îți ajută vederea


  13.09.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să știi înainte să donezi sânge


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cornel Șfaițer este noul manager general la Sepsi OSK


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  HANDBAL


  Corona își așteaptă fanii la meciul cu CSM Slatina


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Liderul, misiune ușoară


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, duel pe teren propriu cu CS Balotești


  13.09.2019
 • ➤ Sport


  Premieră


  ACS SR Brașov în formulă completă pentru meciul cu Vedița Colonești


  13.09.2019
 • ➤ Economic


  BNR modifică regulile după care calculează ROBOR


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Parlamentul European a decis pe cine va trimite la negocierile pentru funcția de procuror-șef european


  12.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis: Această remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Darren Cahill este noul antrenor al Simonei Halep


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Alex Chipciu a fost antrenat de Pep Guardiola!


  12.09.2019
 • ➤ Sport


  Lovitură. Cornel Șfaițer, manager general la Sepsi OSK / „Am analizat bine, nu m-am grăbit“


  12.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primii zimbri liberi din Munții Făgăraș


  12.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cort USR vandalizat a doua oară la Brașov


  12.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Legendare și extravagante


  Faberge, cele mai celebre ouă din lume

  Articolul următor


  Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit într-un accident

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.956 milisecunde, încărcat în milisecunde