Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

„Taxa pe link“ a Google ar putea pune cruce editorilor mici din România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/g4media.ro, 13.01.2019
Ai preluat o știre, plătești Copiezi un citat pe Facebook, poți fi amendat. Cam asta aduce TAXA PE LINK, o directivă surpriză a Comisiei Europene pentru presa online

Editorii de presă din România ar urma să resimtă la fel ca cei din restul Europei problemele care vor apărea în relația cu Google, dacă nu vor exista schimbări în textul viitoarei directive europene privind drepturile de autor, la capitolul referitor la așa-numita „taxă pe link”, a avertizat, într-un interviu acordat HotNews.ro, un înalt oficial al companiei americane. Mai mulți bani pentru editorii mari, mai puțini pentru cei mici, afirmă Richard Gingras, vicepreședinte pentru News în cadrul Google. El spune că această companie nu vrea „neapărat” o prelungire a negocierilor, dar încurajează România – țară care preia președinția Consiliului UE într-o perioadă cînd ar trebui finalizate discuțiile pe tema directivei – să susțină o „soluție adecvată și eficient㔠a disputelor pe această temă.

În discuția purtată prin telefon cu HotNews.ro, reprezentantul Google a expus punctul de vedere al corporației americane, punct de vedere contestat de organizații ale marilor publisheri europeni, care invocă inclusiv posibilitatea unui abuz de poziție dominantă din partea corporației americane.
Una dintre pozițiile grupurilor ce reprezintă editorii de presă: „Nu trebuie să mire pe nimeni modul cum Google își intensifică opoziția, avînd în vedere că modelul afacerii sale în sine se bazează pe refolosirea la liber a conținutului valoros al editorilor și al altora, dictând în același timp termenii și condițiile”.

Tratativele la nivelul instituțiilor europene, referitor la viitoarea Directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală, au intrat în prelungiri. Documentul, care actualizează reguli vechi de două decenii și asupra căruia, în cea mai mare parte, părțile interesate au căzut de acord, include articole care sunt în continuate disputate, în special:
– articolul 11, referitor la așa-numita „taxă pe link” – o obligativitate a companiilor de internet să plătească atunci cînd preiau elemente din conținutul publisherilor, cum e cazul rezultatelor Google sau al articolelor distribuite pe Facebook
– articolul 13, referitor la responsabilitatea pentru materialele purtătoare de drepturi de autor, publicate de terți pe platforme de distribuție online.

În perioada imediat următoare sînt programate noi discuții la nivel de Parlament European-Comisie-Consiliul UE pe tema directivei europene privind drepturile de autor, după ce negocierile de luna trecută au rămas fără rezultat. Una dintre problemele fierbinți este actuala formulă a articolului 11, ce oferă editorilor de presă dreptul să pretindă bani de la platforme precum Facebook sau Google, pentru linkurile sau textele de trimitere către articolele de pe site-urile respectivilor publisheri. Această chestiune capătă amploare în condițiile în care editorii de presă se plîng, de multă vreme, de distorsiunile din piața globală de publicitate online, unde majoritatea banilor se îndreaptă spre platformele mari de tehnologie (Google, Facebook) și doar o mică parte ajunge la furnizorii de conținut.

Potrivit lui Richard Gingras, „a fost mereu în interesul nostru să ne asigurăm că avem un ecosistem sănătos pentru jurnalism. E important pentru că oferă valoare serviciului de căutare pe care îl oferim și pentru afacerile nostre în domeniul publicității – milioane de publisheri folosesc tehnologiile nostre în domeniu.” El spune că, în opinia Google, modelul actual este amenințat de unele prevederi ale Directivei, în formula actuală a proiectului.

Potrivit vicepreședintelui Google, compania este pe deplin de acord cu nevoia de actualizare a regulilor în domeniu și este „angajată să contribuie la găsirea unei soluții funcționale”. Dar, spune el, sunt probleme cu actuala formulare, ce pot duce la „consecințe nedorite”.

Principalele probleme ale Directivei în privința relației Google-editori de presă, din punct de vedere al Google, în descrierea lui Richard Gingras:

•Directiva ar obliga motoarele de căutare și agregatoarele de știri de tip Google News s㠄impună licențe comerciale în relația cu editorii și astfel să ia decizii în privința conținutului ce apare în rezultatele căutării”, ceea ce ar înlocui modelul actual, al „oportunităților egale pentru toată lumea”
•„Aceasta ar favoriza editorii mari, în defavoarea editorilor mici și a noilor voci care apar pe piață„, deoarece „banii ce pot fi plătiți, în condiții rezonabile, nu sunt nelimitați (…) Google News nu este un produs ce atrage venituri, între altele, chiar și în domeniul Search-ului știrile nu sunt un pilon în atragerea de venituri”. Iar banii care vor fi, afirmă el, vor ajunge la cei cu putere de negociere.
•Gingras invocă o analiză realizată în Germania, potrivit căreia, dacă se aplică textul Directivei așa cum e acum, editorii de presă mici ar primi sub 1% din veniturile generate în urma directivei, în timp ce cel mai mare grup de presă din țară ar atrage 64% din bani.
•Situația rezultată, în descrierea Google, ar „reduce accesul consumatorilor la diversitatea de informații și opinii” existentă în prezent și ar dezavantaja vocile noi, în condițiile în care „inovația e crucială pentru viitorul ecosistemului jurnalismului”.
El a amintit cazul Spaniei, unde în urma unei legi locale ce pretindea companiei să ofere bani publisherilor Google a închis serviciul de News. „După un an, traficul era în scădere pentru toată presa spaniolă. Accesarea publicațiilor online era în scădere pe linie. Iar micii editori au fost afectați mult mai mult decât cei mari.”
Ce se va întâmpla, de exemplu, cu un site românesc, cum va proceda Google?

Richard Gingras: „Așa cum vom proceda peste tot. [Dacă textul directivei rămâne neschimbat] vom fi puși în poziția să decidem cu cine încheiem acorduri și cu cine nu. După cum am spus, banii care pot fi cheltuiți astfel sunt limitați. Editorii mari vor avea mai multe mijloace să atragă bani, ceea ce înseamnă că vor fi mai puțini bani pentru editorii mici. Această dinamică se va simți și în România, credem noi. Poate, în cele din urmă, acesta va fi un lucru bun pentru editorii mari, dar nu pentru cei mici, iar lucrurile sunt negociate [la nivel european – n.red.] de marii editori”.


România, țară care deține președinția Consiliului UE în perioada cînd forurile europene speră să finalizeze discuțiile privind această directivă, va avea un cuvânt de spus în efortul de a găsi un consens între aceste foruri și în stabilirea agendei. Ce așteptări are Google de la România, din această perspectivă? Presează Google pentru o amânare a deciziilor?

Richard Gingras: „Încurajăm România și pe celelalte părți interesate să conlucreze cât de bine pot, așa încât să ajungem la o soluție adecvată și eficientă. Există răspunsuri bune pentru problemele existente și sunt multe părți interesate care deja sunt de acord cu pozițiile noastre. Nu cerem neapărat o amânare anume, spunem pur și simplu: hai să facem lucrurile cum trebuie, să ne asigurăm că ajungem la rezoluțiile potrivite, că nu există consecințe nedorite”.​

Citește articolul integral pe Hotnews.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

Îndrăgostită la Vama Veche


Andreea Bălan are un nou iubit
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Sport


    Leo Grozavu, băgat în ședință de șefii lui Sepsi după incidentele cu Lorand Fulop și Călin Popescu / "Acum e liniște"


    11.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    45 de noi cazuri COVID la Brașov, 698 în țară


    11.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Peste 20 de elevi cu medii de admitere peste 8 au rămas fără loc la liceu la Brașov. În total sunt 599.


    11.07.2020
  • ➤ National


    Cluburile ar putea fi închise după ora 22.00. Orban: „Va trebui să ne gândim foarte serios dacă nu luăm aceste măsuri”


    11.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Fosta șefă DIICOT Alina Bica, reținută în Italia. Făgărășeanca are de executat 4 ani de închisoare.


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Florin Iacob nu dezarmează: ”Vom promova în Liga 1 de pe primul loc”


    10.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Grecia: Toți turiștii care intră în țară trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID


    10.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Au fost publicate rezultatele repartizării în licee: 9.31, ultima medie la colegiul Meșotă


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Șase junioare de la Corona Brașov au semnat prelungirea contractelor / "Să muncească pentru a atinge performanța"


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    S-au tras la sorți sferturile UEFA Champions League.


    10.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    54 de noi cazuri COVID la Brașov, 592 în țară


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Leo Grozavu riscă să fie dat afară de la Sepsi OSK! Antrenorul și-a pierdut cumpătul și ar fi lovit doi jucători!


    10.07.2020
  • ➤ Prima pagină


    Nu avem voie la grătare și picnicuri


    10.07.2020
  • ➤ Eveniment


    A doua sesiune


    BACUL de toamnă începe în 24 august


    10.07.2020
  • ➤ Eveniment


    PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


    10.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


    10.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Unde-i punem?


    Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


    10.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


    10.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


    10.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


    10.07.2020
  • ➤ National


    Cioloș, atac la PNL și PSD


    Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


    10.07.2020
  • ➤ National


    Tătaru explică dacă ne întoarcem la starea de urgență


    10.07.2020
  • ➤ Actualitate


    Pandemia din 1918


    Satul din Făgăraș decimat de molimă


    10.07.2020
  • ➤ Life


    Vai, ce modestă!


    Andreea Marin poartă de 5 ani același costum la plajă


    10.07.2020
  • ➤ Life


    Andra nu apare niciodată în costum de baie


    10.07.2020
  • ➤ Life


    Bella Santiago și-a anulat nunta


    10.07.2020
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Cum evităm disconfortul purtării unei măști pe caniculă


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Amendă uriașă și suspendare de patru luni pentru Gigi Becali


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Oficial


    AJF Brașov a luat decizii de urgență


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    FRF a modificat programul play-out-ului și datele barajului de menținere/promovare


    10.07.2020
  • ➤ Sport


    Remember


    Csaba Gyorffy ar fi împlinit 77 de ani


    10.07.2020
  • ➤ Opinii


    Punctul critic


    Nevoia de reper


    10.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Un jandarm brașovean s-a înecat la Costinești


    09.07.2020
  • ➤ Sport


    Meci nebun la Arad între UTA – Turris! "'Bătrâna Doamnă" a început play-off-ul cu o înfrângere!


    09.07.2020
  • ➤ National


    Monumentul Eroilor - Crucea de pe Vârful Caraiman intră în renovare


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Brașov. 12 senzori noi de măsurare a calității aerului vor fi montați în oraș


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    PNL vrea să câștige șefia CJ și Primăria Brașov cu Adrian Veștea și George Scripcaru


    09.07.2020
  • ➤ Cititori


    Anunț de licitație RAJA Constanța


    09.07.2020
  • ➤ Cititori


    Anunț de licitație RAJA Constanța


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


    09.07.2020
  • ➤ Știri Brasov


    55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    POLIȚIA BRAȘOV


    Pericolele dating-ului online!


    09.07.2020
  • ➤ Prima pagină


    Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    O zi neagră


    53 de cazuri noi de COVID la Brașov


    09.07.2020
  • ➤ Artă & Cultură & Media


    Fostul manager de la Dramatic a pierdut și procesul


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Iohannis: E o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Maternitatea din Brașov, în topul spitalelor din România


    09.07.2020
  • ➤ Eveniment


    Casa Sfatului rămâne a orașului Brașov


    09.07.2020
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    O pianistă din Marea Britanie a susținut un concert la 5.000 metri altitudine

    Articolul următor


    Fosta logodnică a lui Freddie Mercury, îmbogățită de Bohemian Rhapsody

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 15 milisecunde, încărcat în milisecunde