De mii de ani condimentele sînt folosite nu doar pentru a aroma mîncarea, ci pentru proprietățile lor medicinale. Cercetătorii încearcă astăzi să descopere toate beneficiile și studiază fiecare condiment în parte. S-a descoperit că unele dintre ele pot atenua de la dureri de cap la indigestii sau chiar pot reduce simptomele unor tipuri de cancer. Ardeiul iute Aleppo, semințele de țelină, cardamonul, chimionul, scorțișoara și turmericul au fost intens studiate de către profesori de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din New York , dar și de la Harvard Medical School.
1. Ardeiul
iute Aleppo
Ardeiul iute Aleppo este originar din Siria și are o intensitate moderată a iuțelii și o aromă ușor fructată. Lipi Roy de la Universitatea din New York spune că este bogat în vitamina A, ceea ce face să fie perfect pentru îmbunătățirea vederii și a sănătății oaselor. De asemenea, conține antioxidanți care protejează împotriva multor boli cronice, întăresc sistemul imunitar și ajută digestia. Puteți folosi ardeiul iute Aleppo presărat peste pește la grătar, în guacamole, în paste sau chiar în aluatul de negresă sau de prăjituri cu cicocolată.
2. Semințe de țelină
Semințele de țelină sînt la fel de aromate ca țelina, însă au o cantitate mai mare de sodiu natural, așa că, atunci cînd le folosiți nu este nevoie să mai puneți foarte multă sare. În lumea orientală, semințele de țelină au fost folosite pentru tratarea răcelii. Astăzi sînt folosite ca diuretice, pentru tratarea artritei, a gutei, a spasmesmelor musculare, dar și pentru a reduce presiunea arterială. Semințele de țelină se pot pune în salata de cartofi, în supa de vită, se pot folosi pentru asezonarea preparatelor din pește.
3. Cardamonul
Cardamonul este un condiment puternic și complex, un amestec de arome florale și dulci, cu note de piper și citrice. Profesorul Lipi Roy spune că folosind cardamon în mîncare ajutăm la reglarea tensiunii arteriale și la nutriție. De asemenea, fitonutrienții săi ajută în lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Puteți folosi cardamon în ice tea, în supa de pui, în pilaf, în sos de mere și budinci.
4. Chimionul
Un amestec de note ușor iuți, de alune și cu o aromă ușoară de mucegai, chimionul este folosit pentru a îmbunătăți digestia și pentru a reduce simptomele sindromului colonului iritabil. Este o sursă bogată de fier și de aceea este utilizat în dieta copiilor pentru a preveni anemia. Folosiți cu încredere chimion în supe, tocănițe, salate sau legume la cuptor sau alături de preparate din carne de pui.
5. Scorțișoara
Ușor astringentă, cu aromă puternică, scorțișoara este unul dintre cele mai utilizate condimente. Calitățile sale antioxidante, antivirale, antidiabetice și antineurodegenerative sînt cunoscute de sute de ani. Scorțișoara este folosită atît în deserturi, cît și în preparate din legume sau din carne.
6. Turmericul
Turmericul are arome dulci, note florale, fiind un pic amărui. Lipi Roy spune că studiile realizate pînă acum au arătat că turmericul este antiinflamator, antioxidant și poate fi util în lupta cu diverse tipuri de cancer. Cel mai des este folosit în diverse smoothieuri, dar și alături de cartofi, salate sau prăjituri.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!