Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Subiecte de film


Cele mai impresionante orașe pierdute

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
10
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: MEx, 06.10.2017
Un oraș devine „pierdut“ atunci cînd este abandonat de locuitorii săi și este lăsat în paragină. Acest lucru poate surveni după un război, o migrație sau o epidemie, însă în fiecare caz, aceste orașe devin precum niște capsule ale timpului, oferind șansa posterității să descopere o civilizație antică practic neatinsă. În timp ce majoritatea orașelor au fost redescoperite, există altele pe care cercetătorii nu au reușit nici pînă în ziua de azi să le găsească, devenind astfel legende. Chiar dacă sînt realitate sau mit, următoarele 10 orașe pierdute sînt cele care au captat de-a lungul timpului atenția celor mai mulți istorici, arheologi sau aventurieri, relatează toptenz.net.

10. Orașul pierdut Z

Se presupune că orașul ar fi construit în jungla braziliană, și că civilizația care a trăit acolo ar fi dispus de o sofisticată rețea de poduri, drumuri și temple. Speculațiile despre orașul Z au început după ce un document al unui explorator portughez a fost descoperit, acesta relatînd că în anul 1753 a vizitat orașul. Totuși, de-a lungul timpului nu s-a găsit nicio dovadă în legătură cu existența sa. Un alt explorator, Percy Fawcett, a încercat în 1925 să descopere orașul Z, însă a dispărut fără urmă, iar în ultimul secol, mulți alți aventurieri au murit în încercarea de a ajunge în Z. Acum cîțiva ani, un oraș numit Kuhikugu a fost descoperit în pădurea amazoniană, iar mulți au speculat că este orașul Z, datorită infrastructurii și ingineriei foarte sofisticate.

09. Orașul Cezarului

Cunoscut și drept „Orașul Rătăcit“ sau „Orașul Patagoniei“, Orașul Cezarului este unul mitic și se spune că ar fi fost amplasat în partea sudică a Americii Latine, în regiunea Patagonia. Așezămîntul nu a fost niciodată găsit și în acest moment este considerat mai mult legendă decît orice altceva. Se spune că supraviețuitorii spanioli ai unui naufragiu au descoperit orașul și că acesta era plin de aur și bijuterii. Alte povești legate de Orașul Cezarului spuneau că era locuit de oameni uriași care măsurau peste 3 metri, sau că era un oraș al fantomelor, care apăreau și dispăreau după voia lor.

08. Troia

Făcut faimos de epicul poem al lui Homer, Troia a fost legendarul oraș localizat pe teritoriul Turciei de astăzi. Pe lîngă faptul că a fost locul de bătălie în Războiul Troian, Troia antică era una dintre cele mai bine fortificate cetăți, fiind situată pe un deal, lîngă rîul Scamander. Mult timp Troia a fost considerată o legendă, pînă în momentul primei sale excavări, realizate de Heinrich Schliemann în anul 1870. Acesta spunea că a descoperit ceva uimitor. În același loc, cu timpul, mai multe orașe au fost construite unul peste celălalt. Datorită numeroaselor excavări și a numărului foarte mare de turiști care au vizitat locul, Troia de astăzi nu mai arată deloc impresionant.

07. Petra

Cu siguranță cel mai frumos oraș dintre toate de pe listă, Petra este localizat în Iordan, lîngă Marea Moartă și se crede că în trecut ar fi fost centrul comercial Nabataean. Fiind un oraș cioplit direct în piatră și înconjurat de munți, Petra era o fortăreața naturală. Prosperitatea orașului a durat cîteva sute de ani, din anul 100 î.Hr. pînă în 363 d.Hr., cînd Imperiul Roman a cucerit regiunea, iar un puternic cutremur de pămînt a distrus majoritatea clădirilor. Petra a fost abandonat la scurt timp de locuitori și a fost descoperit abia în anul 1812, de către un explorator elvețian.

06. El Dorado

Regii Zipa obișnuiau să-și acopere trupul cu aur, iar pentru zeitatea lor, Guatavita, obișnuiau să lase în mijlocul lacului sacru diferite comori. Vechea tradiție Muisca stă la originea legendei El Dorado. Unul dintre cele mai faimoase orașe legendare este cu siguranță El Dorado, un imperiu mitic descoperit în jungla sud-americană. Cunoscut și după pseudonimul „Orașul Aurului“ în spaniolă, se spune că era condus de un rege foarte puternic care deținea o avere enormă de aur și diamante. Pe timpul conquistadorilor, El Dorado a atras nenumărate expediții nereușite. Una dintre cele mai cunoscute a fost cea condusă de Gonzalo Pizarro, din anul 1541, care a plecat cu circa 300 de soldați și cîteva mii de indieni în junglă, în căutarea orașului. Aceștia nu au descoperit nici urmă de comoară sau de oraș, iar după ce au fost decimați de boli, de foame și au fost atacați de nativi, expediția a fost abandonată.

05. Memphis

Fondat în anul 3100 î.Hr., Memphis-ul era capitală Egiptului antic și a servit drept centru administrativ timp de sute de ani, înainte de a fi părăsit de locuitori, care au migrat spre Theba și Alexandria. În vremurile sale bune, se crede că Memphis-ul ar fi fost cel mai mare oraș al antichității, cu peste 30.000 de locuitori. De-a lungul anilor, locația Memphis-ului s-a pierdut și a fost un subiect de dezbatere intens discutat de arheologi, înainte de a fi redescoperit de Napoleon în anii 1700. Abia atunci au fost studiate cu atenție sfinxul, statuile și templele. Din păcate, multe părți ale orașului au fost distruse din cauza turismului și a săpăturilor din zona.

04. Angkor

Regiunea Angkor a Cambogiei a servit drept centrul puterii pentru Imperiul Khmer începînd cu anul 800 d.Hr., pînă în 1400 d.Hr. Regiunea a fost abandonată după un declin ușor care s-a sfîrșit cu invazia armatelor Thai în 1431, lăsînd marele oraș și sutele de temple Budiste să fie înghițite de junglă. Orașul a fost practic neatins pînă în 1800, cînd un grup de cercetători francezi l-au găsit. Angkor și împrejurimile sale au aceeași întindere că Los Angeles-ul de astăzi și a fost recunoscut drept cel mai mare oraș pre industrial din lume, iar marele templu Angkor Wat este considerat cel mai mare monument religios care a existat vreodată.

03. Pompei

Orașul roman Pompei a fost distrus în anul 79 d.Hr. după ce vulcanul Vezuviu a erupt și a îngropat întreaga comunitate în cenușă și lavă. Se presupune că în Pompei locuiau peste 20.000 de oameni și era considerat unul dintre cele mai bune locuri de vacanță pentru clasa de vîrf a societății din Roma. După erupție, ruinele au rămas intacte timp de 1700 de ani, fiind descoperite accidental, în 1748, de muncitorii care construiau un castel pentru regele Nepalului, iar de atunci, orașul Pompei a fost o sursă constantă de explorări pentru arheologi. Ironic, dezastrul cauzat de vulcanul Vezuviu a conservat perfect arhitectura orașului, cît și nenumărate sculpturi și fresce, făcînd din Pompei o cheie importantă a istoriei moderne și de înțelegere a vieții din Roma antică.

02. Atlantis

În ziua de astăzi, orașul Atlantis este cu siguranță cel mai legendar oraș al antichității, reușind de-a lungul timpului să fie o sursă de speculații, încă din timpurile lui Platon, care a scris pentru prima dată despre el, în anul 360 î.Hr. Platon spunea că în Atlantis locuia o populație avansată și cu o formidabilă putere navală, iar ca întindere, Atlantisul ar fi ocupat mult din teritoriul european, înainte să se scufunde în mare, din pricina unui mare dezastru natural. În timp ce scrierile lui Platon au fost interpretate mai mult drept opere fantastice, descrierile lui în privința mult evoluatei civilizații au fost subiectul numeroaselor cărți publicate mai tîrziu și a nenumăratelor expediții de căutare a orașului. Cea mai faimoasă expediție a avut loc la începutul celui de-Aal Doilea Război Mondial, cînd naziștii au organizat o expediție în Tibet, cu scopul de a descoperii rămășițele culturii Atlantiniene.

01. Machu Picchu

Dintre toate orașele pierdute, care au fost regăsite în timp și studiate, probabil niciunul nu este mai misterios decît Machu Picchu. Izolat în valea Urubamba din Peru, orașul nu a fost niciodată găsit de conquistadori și nu a fost vizitat de nimeni pînă la istoricul Hiram Bingham, care l-a redescoperit în anul 1911. Orașul era împărțit în districte și era, de asemenea, săpat în stîncă. Istoria ne spune că a fost construit în anul 1400 de incași și abandonat cu mai puțin de 100 de ani mai tîrziu, din pricina epidemiei de variolă adusă din Europa. Există multe speculații în legătură cu Machu Picchu. Unii spun că ar fi fost un templu sacru, alții sînt de părere că era o închisoare, însă prin prisma cercetărilor recente, specialiștii cred că a fost constuit personal pentru împăratul incaș Pachacuti, iar locația ar fi fost aleasă între munți datorită înclinațiilor astrologice ale incașilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

Și-a găsit sufletul pereche


Tania Budi s-a tatuat de dragul iubitului soldat
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  O meșotistă a cîștigat concursul de clipuri video organizat de Ambasada SUA


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Dezbatere la ITM Brașov pe tema securității în muncă în domeniul construcțiilor


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Ziua Distinșilor Vizitatori, la Cincu


  22.03.2018
 • ➤ Economic


  Apare o nouă ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal legată de impozit


  22.03.2018
 • ➤ Economic


  Teodorovici: Toată infrastructura IT a Fiscului este învechită. Prezint scuzele mele către toți contribuabilii


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Medicii din secția Anestezie și Terapie Intensivă de la Județean amenință cu greva


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  UPDATE/ Liga 4 Brașov. Etapa din weekend se amînă!


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Schimbări pe liniile de transport public, pe perioada Raliului Brașovului


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov. Strătilă: Avem o echipă de nivelul Ligii a 2-a


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Ziua nelucrătoare din Vinerea Mare schimbă programările la Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Peleții din lemn de la Tomibena, o alternativă excelentă de încalzire a locuinței


  22.03.2018
 • ➤ Prima pagina


  Dup㠄criza apei potabile“


  Consiliul Local cere audit la Compania Apa


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Mișcarea „oamenilor născuți vii“


  Afaceristul care se crede Dumnezeu se declară ,,suveran“


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Dezmembrari și piese auto in Brașov


  22.03.2018
 • ➤ Local


  Brașovean în comă după ce a fost aruncat în rîu de două persoane


  22.03.2018
 • ➤ Local


  16 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite


  22.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Interpelare „din afar㓠refuzată în CL


  22.03.2018
 • ➤ Eveniment


  Fostul viceprimar Adina Durbacă s-a întors în Consiliul Local Brașov


  22.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Omagiu lui Ciprian Porumbescu


  Turneul „Joc și Rock“ pornește din Brașov


  22.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Consiliul Local a votat o declarație simbolică de unire cu Basarabia


  22.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Raliul Brașovului închide circulația pe mai multe sectoare de drum


  22.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Festival de cîntări religioase „Buna Vestire“


  22.03.2018
 • ➤ Actualitate


  Lege contra samsarilor din piețe


  22.03.2018
 • ➤ National


  Dosarul angajărilor fictive


  Bombonica pe colivă în procesul lui Dragnea


  22.03.2018
 • ➤ Life


  Secretul siluetei


  Iuliana Luciu a slăbit 10 kilograme în două luni și jumătate


  22.03.2018
 • ➤ Life


  Iulia Vântur revine la „Ferma vedetelor“


  22.03.2018
 • ➤ Life


  Ilinca Vandici are silicoane noi


  22.03.2018
 • ➤ Life


  Ringo Starr a devenit cavaler al Coroanei Britanice


  22.03.2018
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  22.03.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum se sterilizează borcanele


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  46 de echipe se întrec în weekend la „Cupa 100 ROMÂNIA” la hochei


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  Dan Petrescu a fost suspendat două etape


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  „Kaiserul“ a ajuns în Maramureș


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  CSM București are un nou antrenor


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  În timpul turneului de la Miami


  Halep, din nou la acțiuni caritabile


  22.03.2018
 • ➤ Sport


  AS SR Brașov


  Dragoste de suporter


  22.03.2018
 • ➤ International


  Germania confirmă descoperirea unui caz de gripă aviară H5N6


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Afaceristul brașovean care se crede Dumnezeu se declară ,,suveran“ și susține „oamenii vii, născuți vii“


  21.03.2018
 • ➤ Sport


  Preliminariile CE2018


  România a pierdut clar cu Rusia! Revanșa e duminică la Cluj


  21.03.2018
 • ➤ National


  Următorul termen în dosarul lui Dragnea: 25 aprilie


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Atenționare meteo: Cod Galben de ninsori la Brașov


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Adina Durbacă este din nou consilier local. Ea i-a luat locul lui Ciprian Bucur, care a demisionat


  21.03.2018
 • ➤ National


  ,,Domnul Dragnea mi-a propus colaborarea cu PSD și tot el mi-a spus că voi fi angajată temporar la DGASPC, pentru că la PSD nu eram plătită"


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Dragnea, audiat la ÎCCJ în dosarul angajărilor fictive.


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Un brașovean este în comă după ce a fost aruncat în rîu de o femeie cunoscută pe internet și fostul ei iubit


  21.03.2018
 • ➤ Prima pagina


  Earth Hour


  Brașovul stinge luminile de „Ora Pămîntului“


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Festivalul Internațional Primăvara Spiritului, ediția a III-a:


  Concert omagial de muzică indiană la Sala Patria


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Proiect reluat de Consiliul Local Brașov


  Două locuri de parcare pentru fiecare locuință nou construită


  21.03.2018
 • ➤ Local


  Dispută între Direcția Silvică și CFR pentru arborii de pe marginea căii ferate Brașov-Predeal


  21.03.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sarah Jessica Parker a dat vestea


  „Totul despre sex 3“ nu se va mai face

  Articolul următor

  Provizii cu aromă de toamnă


  Care sînt fructele pe care le putem mura

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 17.760 milisecunde, încărcat în milisecunde