Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Subiecte de film


Cele mai impresionante orașe pierdute

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
10
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: MEx, 06.10.2017
Un oraș devine „pierdut“ atunci cînd este abandonat de locuitorii săi și este lăsat în paragină. Acest lucru poate surveni după un război, o migrație sau o epidemie, însă în fiecare caz, aceste orașe devin precum niște capsule ale timpului, oferind șansa posterității să descopere o civilizație antică practic neatinsă. În timp ce majoritatea orașelor au fost redescoperite, există altele pe care cercetătorii nu au reușit nici pînă în ziua de azi să le găsească, devenind astfel legende. Chiar dacă sînt realitate sau mit, următoarele 10 orașe pierdute sînt cele care au captat de-a lungul timpului atenția celor mai mulți istorici, arheologi sau aventurieri, relatează toptenz.net.

10. Orașul pierdut Z

Se presupune că orașul ar fi construit în jungla braziliană, și că civilizația care a trăit acolo ar fi dispus de o sofisticată rețea de poduri, drumuri și temple. Speculațiile despre orașul Z au început după ce un document al unui explorator portughez a fost descoperit, acesta relatînd că în anul 1753 a vizitat orașul. Totuși, de-a lungul timpului nu s-a găsit nicio dovadă în legătură cu existența sa. Un alt explorator, Percy Fawcett, a încercat în 1925 să descopere orașul Z, însă a dispărut fără urmă, iar în ultimul secol, mulți alți aventurieri au murit în încercarea de a ajunge în Z. Acum cîțiva ani, un oraș numit Kuhikugu a fost descoperit în pădurea amazoniană, iar mulți au speculat că este orașul Z, datorită infrastructurii și ingineriei foarte sofisticate.

09. Orașul Cezarului

Cunoscut și drept „Orașul Rătăcit“ sau „Orașul Patagoniei“, Orașul Cezarului este unul mitic și se spune că ar fi fost amplasat în partea sudică a Americii Latine, în regiunea Patagonia. Așezămîntul nu a fost niciodată găsit și în acest moment este considerat mai mult legendă decît orice altceva. Se spune că supraviețuitorii spanioli ai unui naufragiu au descoperit orașul și că acesta era plin de aur și bijuterii. Alte povești legate de Orașul Cezarului spuneau că era locuit de oameni uriași care măsurau peste 3 metri, sau că era un oraș al fantomelor, care apăreau și dispăreau după voia lor.

08. Troia

Făcut faimos de epicul poem al lui Homer, Troia a fost legendarul oraș localizat pe teritoriul Turciei de astăzi. Pe lîngă faptul că a fost locul de bătălie în Războiul Troian, Troia antică era una dintre cele mai bine fortificate cetăți, fiind situată pe un deal, lîngă rîul Scamander. Mult timp Troia a fost considerată o legendă, pînă în momentul primei sale excavări, realizate de Heinrich Schliemann în anul 1870. Acesta spunea că a descoperit ceva uimitor. În același loc, cu timpul, mai multe orașe au fost construite unul peste celălalt. Datorită numeroaselor excavări și a numărului foarte mare de turiști care au vizitat locul, Troia de astăzi nu mai arată deloc impresionant.

07. Petra

Cu siguranță cel mai frumos oraș dintre toate de pe listă, Petra este localizat în Iordan, lîngă Marea Moartă și se crede că în trecut ar fi fost centrul comercial Nabataean. Fiind un oraș cioplit direct în piatră și înconjurat de munți, Petra era o fortăreața naturală. Prosperitatea orașului a durat cîteva sute de ani, din anul 100 î.Hr. pînă în 363 d.Hr., cînd Imperiul Roman a cucerit regiunea, iar un puternic cutremur de pămînt a distrus majoritatea clădirilor. Petra a fost abandonat la scurt timp de locuitori și a fost descoperit abia în anul 1812, de către un explorator elvețian.

06. El Dorado

Regii Zipa obișnuiau să-și acopere trupul cu aur, iar pentru zeitatea lor, Guatavita, obișnuiau să lase în mijlocul lacului sacru diferite comori. Vechea tradiție Muisca stă la originea legendei El Dorado. Unul dintre cele mai faimoase orașe legendare este cu siguranță El Dorado, un imperiu mitic descoperit în jungla sud-americană. Cunoscut și după pseudonimul „Orașul Aurului“ în spaniolă, se spune că era condus de un rege foarte puternic care deținea o avere enormă de aur și diamante. Pe timpul conquistadorilor, El Dorado a atras nenumărate expediții nereușite. Una dintre cele mai cunoscute a fost cea condusă de Gonzalo Pizarro, din anul 1541, care a plecat cu circa 300 de soldați și cîteva mii de indieni în junglă, în căutarea orașului. Aceștia nu au descoperit nici urmă de comoară sau de oraș, iar după ce au fost decimați de boli, de foame și au fost atacați de nativi, expediția a fost abandonată.

05. Memphis

Fondat în anul 3100 î.Hr., Memphis-ul era capitală Egiptului antic și a servit drept centru administrativ timp de sute de ani, înainte de a fi părăsit de locuitori, care au migrat spre Theba și Alexandria. În vremurile sale bune, se crede că Memphis-ul ar fi fost cel mai mare oraș al antichității, cu peste 30.000 de locuitori. De-a lungul anilor, locația Memphis-ului s-a pierdut și a fost un subiect de dezbatere intens discutat de arheologi, înainte de a fi redescoperit de Napoleon în anii 1700. Abia atunci au fost studiate cu atenție sfinxul, statuile și templele. Din păcate, multe părți ale orașului au fost distruse din cauza turismului și a săpăturilor din zona.

04. Angkor

Regiunea Angkor a Cambogiei a servit drept centrul puterii pentru Imperiul Khmer începînd cu anul 800 d.Hr., pînă în 1400 d.Hr. Regiunea a fost abandonată după un declin ușor care s-a sfîrșit cu invazia armatelor Thai în 1431, lăsînd marele oraș și sutele de temple Budiste să fie înghițite de junglă. Orașul a fost practic neatins pînă în 1800, cînd un grup de cercetători francezi l-au găsit. Angkor și împrejurimile sale au aceeași întindere că Los Angeles-ul de astăzi și a fost recunoscut drept cel mai mare oraș pre industrial din lume, iar marele templu Angkor Wat este considerat cel mai mare monument religios care a existat vreodată.

03. Pompei

Orașul roman Pompei a fost distrus în anul 79 d.Hr. după ce vulcanul Vezuviu a erupt și a îngropat întreaga comunitate în cenușă și lavă. Se presupune că în Pompei locuiau peste 20.000 de oameni și era considerat unul dintre cele mai bune locuri de vacanță pentru clasa de vîrf a societății din Roma. După erupție, ruinele au rămas intacte timp de 1700 de ani, fiind descoperite accidental, în 1748, de muncitorii care construiau un castel pentru regele Nepalului, iar de atunci, orașul Pompei a fost o sursă constantă de explorări pentru arheologi. Ironic, dezastrul cauzat de vulcanul Vezuviu a conservat perfect arhitectura orașului, cît și nenumărate sculpturi și fresce, făcînd din Pompei o cheie importantă a istoriei moderne și de înțelegere a vieții din Roma antică.

02. Atlantis

În ziua de astăzi, orașul Atlantis este cu siguranță cel mai legendar oraș al antichității, reușind de-a lungul timpului să fie o sursă de speculații, încă din timpurile lui Platon, care a scris pentru prima dată despre el, în anul 360 î.Hr. Platon spunea că în Atlantis locuia o populație avansată și cu o formidabilă putere navală, iar ca întindere, Atlantisul ar fi ocupat mult din teritoriul european, înainte să se scufunde în mare, din pricina unui mare dezastru natural. În timp ce scrierile lui Platon au fost interpretate mai mult drept opere fantastice, descrierile lui în privința mult evoluatei civilizații au fost subiectul numeroaselor cărți publicate mai tîrziu și a nenumăratelor expediții de căutare a orașului. Cea mai faimoasă expediție a avut loc la începutul celui de-Aal Doilea Război Mondial, cînd naziștii au organizat o expediție în Tibet, cu scopul de a descoperii rămășițele culturii Atlantiniene.

01. Machu Picchu

Dintre toate orașele pierdute, care au fost regăsite în timp și studiate, probabil niciunul nu este mai misterios decît Machu Picchu. Izolat în valea Urubamba din Peru, orașul nu a fost niciodată găsit de conquistadori și nu a fost vizitat de nimeni pînă la istoricul Hiram Bingham, care l-a redescoperit în anul 1911. Orașul era împărțit în districte și era, de asemenea, săpat în stîncă. Istoria ne spune că a fost construit în anul 1400 de incași și abandonat cu mai puțin de 100 de ani mai tîrziu, din pricina epidemiei de variolă adusă din Europa. Există multe speculații în legătură cu Machu Picchu. Unii spun că ar fi fost un templu sacru, alții sînt de părere că era o închisoare, însă prin prisma cercetărilor recente, specialiștii cred că a fost constuit personal pentru împăratul incaș Pachacuti, iar locația ar fi fost aleasă între munți datorită înclinațiilor astrologice ale incașilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Life

S-a arătat în costum de baie


Alexandra Stan a încins spiritele pe Instagram

Nu pun la „bătaie“ nimic!


Delia, victima escrocilor în mediul virtual
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  S-a enervat Becali


  „Orice fum de țigară costă 5.000 de euro”


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Clădire prăbușită peste locatari la Făgăraș


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Liga Europei Centrale. Olimpia Brașov, victorie cu CSU Alba Iulia


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Trafic restricționat între Timișul de Sus și Predeal


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Accident cu cinci victime, dintre care doi copii, la Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Prima pagina


  Promisiune din programul de guvernare încălcată


  Legea pensiilor a fost amînată


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Siguranța turiștilor costă


  540.000 de lei pentru mentenanța peretelui de escaladă din Poiană


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Amendă pentru administratorul rampei de deșeuri care a luat foc


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Escroci prinși în flagrant


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Un șofer beat criță a intrat cu mașina într-o benzinărie


  19.10.2017
 • ➤ Local


  Pieton accidentat de o roată de remorcă


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Un proiect amînat


  Duel în procese între Primăria Brașov și fostul constructor al Centrului de Afaceri


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Cînd trecem la ora de iarnă?


  19.10.2017
 • ➤ Eveniment


  „Neliniștea unei mulțimi“, expoziție dedicată revoltei din 15 noiembrie ’87


  19.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Încă o amăgire?


  Banca Mondială va acorda sprijin pentru finanțarea Autostrăzii Ploiești-Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Doi candidați pentru postul de manager al Operei Brașov


  19.10.2017
 • ➤ National


  Salariile din Sănătate vor fi stabilite în funcție de locul de muncă


  19.10.2017
 • ➤ National


  Dragnea evită să precizeze dacă se introduce impozit zero pentru salariile sub 2.000 de lei


  19.10.2017
 • ➤ National


  Teodorovici susține că a absolvit un curs al Academiei SRI, fără a se prezenta la cursuri


  19.10.2017
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  O artistă cît pămîntul ăsta!


  A murit Olga Tudorache


  19.10.2017
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  19.10.2017
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Garderoba esențială de toamnă/iarnă


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Tatiana Guțu, mărturisiri cutremurătoare


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  România, amicale cu Turcia și Olanda


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Cazul „nocturna de la Brașov“, pe rolul Comisiei de Disciplină


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  FCSB, fără Alibec si Pintilii în Israel


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  „Tînăr și neliniștit“


  Alex Vîrlan, d’Artagnan de Brașov


  19.10.2017
 • ➤ Sport


  Turneul WTA de la Moscova


  Begu, calificată în sferturi


  19.10.2017
 • ➤ Local


  O firmă din Brașov vrea să înființeze 300 de locuri de muncă la Târgu Jiu


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Compania franceză Airbus ia în calcul retragerea de la Ghimbav


  18.10.2017
 • ➤ Economic


  Ministrul Finanțelor:eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amînată, dar se introduce o taxă de solidaritate de 2%


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Banca Mondială va acorda sprijin României pentru finanțarea Autostrăzii Ploiești-Brașov


  18.10.2017
 • ➤ National


  Tăriceanu: Legea pensiilor nu va intra în parlament în acest an; punctul de pensie va fi 1.100 de lei de la 1 iulie 2018


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Cînd trecem la ora de iarnă?


  18.10.2017
 • ➤ National


  Teodorovici susține că a absolvit un curs al Academiei SRI, fără a se prezenta la cursuri. ANI face anchetă


  18.10.2017
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  ,,O artistă cît pămîntul ăsta!,,


  18.10.2017
 • ➤ Prima pagina


  Liber și nu prea


  Putem crește animale domestice în mijlocul orașului?


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Din 2003 există o Lege


  Nouă din zece bolnavi nu îsi cunosc drepturile


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Accident mortal, la Săcele


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Polițiștii locali au donat sînge


  18.10.2017
 • ➤ Local


  Accident cu trei răniți, în Centrul Civic


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Lanț uman împotriva traficului de persoane


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  Schimbare în trafic, la urcarea pe str. Dobrogeanu-Gherea


  18.10.2017
 • ➤ Eveniment


  30 octombrie, termen limită pentru fondurile guvernamentale destinate localităților


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Vizite periculoase


  Șase urși din județul Brașov vor fi capturați


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Concerte de octombrie la Biserica Neagră


  18.10.2017
 • ➤ Actualitate


  Înscrierea la Loteria Vizelor reîncepe astăzi


  18.10.2017
 • ➤ National


  Ei sînt mai presus de lege


  Rovana Plumb scapă de urmărirea penală


  18.10.2017
 • ➤ National


  CSM: Declarațiile președintelui CCR afectează independența justiției


  18.10.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sarah Jessica Parker a dat vestea


  „Totul despre sex 3“ nu se va mai face

  Articolul următor

  Provizii cu aromă de toamnă


  Care sînt fructele pe care le putem mura

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.526 milisecunde, încărcat în milisecunde