Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Subiecte de film


Cele mai impresionante orașe pierdute

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
10
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: MEx, 06.10.2017
Un oraș devine „pierdut“ atunci cînd este abandonat de locuitorii săi și este lăsat în paragină. Acest lucru poate surveni după un război, o migrație sau o epidemie, însă în fiecare caz, aceste orașe devin precum niște capsule ale timpului, oferind șansa posterității să descopere o civilizație antică practic neatinsă. În timp ce majoritatea orașelor au fost redescoperite, există altele pe care cercetătorii nu au reușit nici pînă în ziua de azi să le găsească, devenind astfel legende. Chiar dacă sînt realitate sau mit, următoarele 10 orașe pierdute sînt cele care au captat de-a lungul timpului atenția celor mai mulți istorici, arheologi sau aventurieri, relatează toptenz.net.

10. Orașul pierdut Z

Se presupune că orașul ar fi construit în jungla braziliană, și că civilizația care a trăit acolo ar fi dispus de o sofisticată rețea de poduri, drumuri și temple. Speculațiile despre orașul Z au început după ce un document al unui explorator portughez a fost descoperit, acesta relatînd că în anul 1753 a vizitat orașul. Totuși, de-a lungul timpului nu s-a găsit nicio dovadă în legătură cu existența sa. Un alt explorator, Percy Fawcett, a încercat în 1925 să descopere orașul Z, însă a dispărut fără urmă, iar în ultimul secol, mulți alți aventurieri au murit în încercarea de a ajunge în Z. Acum cîțiva ani, un oraș numit Kuhikugu a fost descoperit în pădurea amazoniană, iar mulți au speculat că este orașul Z, datorită infrastructurii și ingineriei foarte sofisticate.

09. Orașul Cezarului

Cunoscut și drept „Orașul Rătăcit“ sau „Orașul Patagoniei“, Orașul Cezarului este unul mitic și se spune că ar fi fost amplasat în partea sudică a Americii Latine, în regiunea Patagonia. Așezămîntul nu a fost niciodată găsit și în acest moment este considerat mai mult legendă decît orice altceva. Se spune că supraviețuitorii spanioli ai unui naufragiu au descoperit orașul și că acesta era plin de aur și bijuterii. Alte povești legate de Orașul Cezarului spuneau că era locuit de oameni uriași care măsurau peste 3 metri, sau că era un oraș al fantomelor, care apăreau și dispăreau după voia lor.

08. Troia

Făcut faimos de epicul poem al lui Homer, Troia a fost legendarul oraș localizat pe teritoriul Turciei de astăzi. Pe lîngă faptul că a fost locul de bătălie în Războiul Troian, Troia antică era una dintre cele mai bine fortificate cetăți, fiind situată pe un deal, lîngă rîul Scamander. Mult timp Troia a fost considerată o legendă, pînă în momentul primei sale excavări, realizate de Heinrich Schliemann în anul 1870. Acesta spunea că a descoperit ceva uimitor. În același loc, cu timpul, mai multe orașe au fost construite unul peste celălalt. Datorită numeroaselor excavări și a numărului foarte mare de turiști care au vizitat locul, Troia de astăzi nu mai arată deloc impresionant.

07. Petra

Cu siguranță cel mai frumos oraș dintre toate de pe listă, Petra este localizat în Iordan, lîngă Marea Moartă și se crede că în trecut ar fi fost centrul comercial Nabataean. Fiind un oraș cioplit direct în piatră și înconjurat de munți, Petra era o fortăreața naturală. Prosperitatea orașului a durat cîteva sute de ani, din anul 100 î.Hr. pînă în 363 d.Hr., cînd Imperiul Roman a cucerit regiunea, iar un puternic cutremur de pămînt a distrus majoritatea clădirilor. Petra a fost abandonat la scurt timp de locuitori și a fost descoperit abia în anul 1812, de către un explorator elvețian.

06. El Dorado

Regii Zipa obișnuiau să-și acopere trupul cu aur, iar pentru zeitatea lor, Guatavita, obișnuiau să lase în mijlocul lacului sacru diferite comori. Vechea tradiție Muisca stă la originea legendei El Dorado. Unul dintre cele mai faimoase orașe legendare este cu siguranță El Dorado, un imperiu mitic descoperit în jungla sud-americană. Cunoscut și după pseudonimul „Orașul Aurului“ în spaniolă, se spune că era condus de un rege foarte puternic care deținea o avere enormă de aur și diamante. Pe timpul conquistadorilor, El Dorado a atras nenumărate expediții nereușite. Una dintre cele mai cunoscute a fost cea condusă de Gonzalo Pizarro, din anul 1541, care a plecat cu circa 300 de soldați și cîteva mii de indieni în junglă, în căutarea orașului. Aceștia nu au descoperit nici urmă de comoară sau de oraș, iar după ce au fost decimați de boli, de foame și au fost atacați de nativi, expediția a fost abandonată.

05. Memphis

Fondat în anul 3100 î.Hr., Memphis-ul era capitală Egiptului antic și a servit drept centru administrativ timp de sute de ani, înainte de a fi părăsit de locuitori, care au migrat spre Theba și Alexandria. În vremurile sale bune, se crede că Memphis-ul ar fi fost cel mai mare oraș al antichității, cu peste 30.000 de locuitori. De-a lungul anilor, locația Memphis-ului s-a pierdut și a fost un subiect de dezbatere intens discutat de arheologi, înainte de a fi redescoperit de Napoleon în anii 1700. Abia atunci au fost studiate cu atenție sfinxul, statuile și templele. Din păcate, multe părți ale orașului au fost distruse din cauza turismului și a săpăturilor din zona.

04. Angkor

Regiunea Angkor a Cambogiei a servit drept centrul puterii pentru Imperiul Khmer începînd cu anul 800 d.Hr., pînă în 1400 d.Hr. Regiunea a fost abandonată după un declin ușor care s-a sfîrșit cu invazia armatelor Thai în 1431, lăsînd marele oraș și sutele de temple Budiste să fie înghițite de junglă. Orașul a fost practic neatins pînă în 1800, cînd un grup de cercetători francezi l-au găsit. Angkor și împrejurimile sale au aceeași întindere că Los Angeles-ul de astăzi și a fost recunoscut drept cel mai mare oraș pre industrial din lume, iar marele templu Angkor Wat este considerat cel mai mare monument religios care a existat vreodată.

03. Pompei

Orașul roman Pompei a fost distrus în anul 79 d.Hr. după ce vulcanul Vezuviu a erupt și a îngropat întreaga comunitate în cenușă și lavă. Se presupune că în Pompei locuiau peste 20.000 de oameni și era considerat unul dintre cele mai bune locuri de vacanță pentru clasa de vîrf a societății din Roma. După erupție, ruinele au rămas intacte timp de 1700 de ani, fiind descoperite accidental, în 1748, de muncitorii care construiau un castel pentru regele Nepalului, iar de atunci, orașul Pompei a fost o sursă constantă de explorări pentru arheologi. Ironic, dezastrul cauzat de vulcanul Vezuviu a conservat perfect arhitectura orașului, cît și nenumărate sculpturi și fresce, făcînd din Pompei o cheie importantă a istoriei moderne și de înțelegere a vieții din Roma antică.

02. Atlantis

În ziua de astăzi, orașul Atlantis este cu siguranță cel mai legendar oraș al antichității, reușind de-a lungul timpului să fie o sursă de speculații, încă din timpurile lui Platon, care a scris pentru prima dată despre el, în anul 360 î.Hr. Platon spunea că în Atlantis locuia o populație avansată și cu o formidabilă putere navală, iar ca întindere, Atlantisul ar fi ocupat mult din teritoriul european, înainte să se scufunde în mare, din pricina unui mare dezastru natural. În timp ce scrierile lui Platon au fost interpretate mai mult drept opere fantastice, descrierile lui în privința mult evoluatei civilizații au fost subiectul numeroaselor cărți publicate mai tîrziu și a nenumăratelor expediții de căutare a orașului. Cea mai faimoasă expediție a avut loc la începutul celui de-Aal Doilea Război Mondial, cînd naziștii au organizat o expediție în Tibet, cu scopul de a descoperii rămășițele culturii Atlantiniene.

01. Machu Picchu

Dintre toate orașele pierdute, care au fost regăsite în timp și studiate, probabil niciunul nu este mai misterios decît Machu Picchu. Izolat în valea Urubamba din Peru, orașul nu a fost niciodată găsit de conquistadori și nu a fost vizitat de nimeni pînă la istoricul Hiram Bingham, care l-a redescoperit în anul 1911. Orașul era împărțit în districte și era, de asemenea, săpat în stîncă. Istoria ne spune că a fost construit în anul 1400 de incași și abandonat cu mai puțin de 100 de ani mai tîrziu, din pricina epidemiei de variolă adusă din Europa. Există multe speculații în legătură cu Machu Picchu. Unii spun că ar fi fost un templu sacru, alții sînt de părere că era o închisoare, însă prin prisma cercetărilor recente, specialiștii cred că a fost constuit personal pentru împăratul incaș Pachacuti, iar locația ar fi fost aleasă între munți datorită înclinațiilor astrologice ale incașilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

Experții Pantone au decis


Care va fi culoarea anului 2018
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Actualitate


  Moment istoric


  Regele Mihai s-a întors în pămîntul străbun


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Decizie radicală


  Ce va face Ana Munteanu cu banii cîștigați la Vocea României


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Mihai Trăistariu s-a înscris la Eurovision 2018


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Vrea să își mănînce de Crăciun mama, care a murit de curînd


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Raoul se însoară


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Trucuri în gospodărie


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Olimpic Cetate Rîșnov a cîștigat Cupa „Cetate Rîșnov“


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Junior Brașov (2009) este vicecampioană națională


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Schiorii Coronei au început cel mai lung și greu cantonament


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Handbal feminin


  Corona a început în forță amicalele


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  AS „SR“ Brașov


  Maurer confirmă negocierile


  Azi 08:06
 • ➤ Local


  INVESTIȚII REGIO 2014-2020 PENTRU FINANȚAREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE PREUNIVERSITARE


  Azi 06:50
 • ➤ Local


  Nu utilizezi incă un soft de restaurant? Iată cateva motive pentru care este momentul să faci acest lucru


  Azi 06:38
 • ➤ Local


  UPDATE/Aproape 3000 de brașoveni au strigat ,,Justiție, nu corupție,, și Jos Comunismul


  17.12.2017
 • ➤ National


  Slujbă de pomenire a martirilor Revoluției din Decembrie 1989: La Timișoara este zi de doliu


  17.12.2017
 • ➤ Life


  Hotelul de Gheață de la Bîlea Lac are ca temă muzica


  17.12.2017
 • ➤ National


  O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale


  17.12.2017
 • ➤ Local


  Apel pentru salvarea fetiței jandarmului mort în accidentul de la Hărman


  17.12.2017
 • ➤ Local


  Brașovenii, chemați azi la Marele Protest Împotriva Corupției


  17.12.2017
 • ➤ Sport


  Schiorii Coronei își sacrifică sărbătorile de iarnă pentru cel mai lung și greu cantonament


  16.12.2017
 • ➤ National


  De duminică, vin ninsorile


  16.12.2017
 • ➤ National


  Coborît în pămînul străbun, Regele nostru urcă la Cer


  16.12.2017
 • ➤ National


  Regele Mihai a ajuns la Curtea de Argeș


  16.12.2017
 • ➤ Local


  UPDATE


  Grav accident de circulație între Brașov și Hărman. Patru persoane, dintre care un copil, au murit, iar alte două sînt rănite


  16.12.2017
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov.


  Negocierile pentru AS SR Brașov, aproape finalizate l Florin Stîngă, întărește staff-ul tehnic


  16.12.2017
 • ➤ National


  Principele Nicolae s-a căsătorit în secret


  16.12.2017
 • ➤ National


  Programul complet de sîmbătă al înmormîntării Regelui Mihai


  16.12.2017
 • ➤ Sport


  Cristian ''Hammer'' Ciocan a pierdut confruntarea cu Povetkin


  15.12.2017
 • ➤ Local


  Marian Godină descrie cum ar arăta o percheziție după viitorul Cod Penal


  15.12.2017
 • ➤ Sport


  Simona Halep, cîștigătoarea premiului WTA de Favorită a Fanilor


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Prințul Harry și Meghan Markle se vor căsători pe 19 mai 2018


  15.12.2017
 • ➤ Sport


  Cursul de Licență UEFA PRO


  FRF. Brașoveanul Sandu Andrași, instruit de Mircea Lucescu


  15.12.2017
 • ➤ National


  Două noi incidente grave la metrou: două femei au fost amenințate că vor fi împinse pe șine, în stațiile Unirii 2 și Pipera. O suspectă a fost reținută


  15.12.2017
 • ➤ Local


  RATBv și BERD au semnat un contract de 114 milioane de lei pentru înnoirea flotei de transport public


  15.12.2017
 • ➤ Sport


  Handbalistele Coronei au câștigat la scor cele două amicale cu CSM Roman


  15.12.2017
 • ➤ Sport


  Degringolada cu programul la Sala Sporturilor


  Olimpia Brașov. Dan Calancea amenință cu demisia!


  15.12.2017
 • ➤ Life


  În prag de Sărbători


  În satul lui Moș Crăciun se fac ultimele pregătiri


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Experții Pantone au decis


  Care va fi culoarea anului 2018


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Predicțiile FAO


  Alimentul care va salva omenirea


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Franța e în lacrimi


  Johnny Hallyday a fost înmormîntat pe insula caraibiană St. Barts


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Veterinarii au reparat cu succes cornul fisurat al unui elefant african


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Cine e mai deștept, cîinele sau pisica?


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Deștepți foc


  Porumbeii pot distinge între conceptul de spațiu și timp


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Cum va petrece Smiley Crăciunul


  15.12.2017
 • ➤ Life


  „De trei ani n-am mai venit acasă“


  Anamaria Ferentz are un iubit american


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Vești proaste pentru fanii Game of Thrones.


  Cînd va fi lansat următorul sezon


  15.12.2017
 • ➤ Life


  Ornamentele sînt roz, semn că așteaptă o fetiță


  Kylie Jenner a împodobit un brad de 6 metri


  15.12.2017
 • ➤ Prima pagina


  Rămas bun, Majestate!


  15.12.2017
 • ➤ Eveniment


  Merite recunoscute


  Trei noi cetățeni de onoare ai orașului


  15.12.2017
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sarah Jessica Parker a dat vestea


  „Totul despre sex 3“ nu se va mai face

  Articolul următor

  Provizii cu aromă de toamnă


  Care sînt fructele pe care le putem mura

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.576 milisecunde, încărcat în milisecunde