Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Life
Publicitate

Subiecte de film


Cele mai impresionante orașe pierdute

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
10
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: MEx, 06.10.2017
Un oraș devine „pierdut“ atunci cînd este abandonat de locuitorii săi și este lăsat în paragină. Acest lucru poate surveni după un război, o migrație sau o epidemie, însă în fiecare caz, aceste orașe devin precum niște capsule ale timpului, oferind șansa posterității să descopere o civilizație antică practic neatinsă. În timp ce majoritatea orașelor au fost redescoperite, există altele pe care cercetătorii nu au reușit nici pînă în ziua de azi să le găsească, devenind astfel legende. Chiar dacă sînt realitate sau mit, următoarele 10 orașe pierdute sînt cele care au captat de-a lungul timpului atenția celor mai mulți istorici, arheologi sau aventurieri, relatează toptenz.net.

10. Orașul pierdut Z

Se presupune că orașul ar fi construit în jungla braziliană, și că civilizația care a trăit acolo ar fi dispus de o sofisticată rețea de poduri, drumuri și temple. Speculațiile despre orașul Z au început după ce un document al unui explorator portughez a fost descoperit, acesta relatînd că în anul 1753 a vizitat orașul. Totuși, de-a lungul timpului nu s-a găsit nicio dovadă în legătură cu existența sa. Un alt explorator, Percy Fawcett, a încercat în 1925 să descopere orașul Z, însă a dispărut fără urmă, iar în ultimul secol, mulți alți aventurieri au murit în încercarea de a ajunge în Z. Acum cîțiva ani, un oraș numit Kuhikugu a fost descoperit în pădurea amazoniană, iar mulți au speculat că este orașul Z, datorită infrastructurii și ingineriei foarte sofisticate.

09. Orașul Cezarului

Cunoscut și drept „Orașul Rătăcit“ sau „Orașul Patagoniei“, Orașul Cezarului este unul mitic și se spune că ar fi fost amplasat în partea sudică a Americii Latine, în regiunea Patagonia. Așezămîntul nu a fost niciodată găsit și în acest moment este considerat mai mult legendă decît orice altceva. Se spune că supraviețuitorii spanioli ai unui naufragiu au descoperit orașul și că acesta era plin de aur și bijuterii. Alte povești legate de Orașul Cezarului spuneau că era locuit de oameni uriași care măsurau peste 3 metri, sau că era un oraș al fantomelor, care apăreau și dispăreau după voia lor.

08. Troia

Făcut faimos de epicul poem al lui Homer, Troia a fost legendarul oraș localizat pe teritoriul Turciei de astăzi. Pe lîngă faptul că a fost locul de bătălie în Războiul Troian, Troia antică era una dintre cele mai bine fortificate cetăți, fiind situată pe un deal, lîngă rîul Scamander. Mult timp Troia a fost considerată o legendă, pînă în momentul primei sale excavări, realizate de Heinrich Schliemann în anul 1870. Acesta spunea că a descoperit ceva uimitor. În același loc, cu timpul, mai multe orașe au fost construite unul peste celălalt. Datorită numeroaselor excavări și a numărului foarte mare de turiști care au vizitat locul, Troia de astăzi nu mai arată deloc impresionant.

07. Petra

Cu siguranță cel mai frumos oraș dintre toate de pe listă, Petra este localizat în Iordan, lîngă Marea Moartă și se crede că în trecut ar fi fost centrul comercial Nabataean. Fiind un oraș cioplit direct în piatră și înconjurat de munți, Petra era o fortăreața naturală. Prosperitatea orașului a durat cîteva sute de ani, din anul 100 î.Hr. pînă în 363 d.Hr., cînd Imperiul Roman a cucerit regiunea, iar un puternic cutremur de pămînt a distrus majoritatea clădirilor. Petra a fost abandonat la scurt timp de locuitori și a fost descoperit abia în anul 1812, de către un explorator elvețian.

06. El Dorado

Regii Zipa obișnuiau să-și acopere trupul cu aur, iar pentru zeitatea lor, Guatavita, obișnuiau să lase în mijlocul lacului sacru diferite comori. Vechea tradiție Muisca stă la originea legendei El Dorado. Unul dintre cele mai faimoase orașe legendare este cu siguranță El Dorado, un imperiu mitic descoperit în jungla sud-americană. Cunoscut și după pseudonimul „Orașul Aurului“ în spaniolă, se spune că era condus de un rege foarte puternic care deținea o avere enormă de aur și diamante. Pe timpul conquistadorilor, El Dorado a atras nenumărate expediții nereușite. Una dintre cele mai cunoscute a fost cea condusă de Gonzalo Pizarro, din anul 1541, care a plecat cu circa 300 de soldați și cîteva mii de indieni în junglă, în căutarea orașului. Aceștia nu au descoperit nici urmă de comoară sau de oraș, iar după ce au fost decimați de boli, de foame și au fost atacați de nativi, expediția a fost abandonată.

05. Memphis

Fondat în anul 3100 î.Hr., Memphis-ul era capitală Egiptului antic și a servit drept centru administrativ timp de sute de ani, înainte de a fi părăsit de locuitori, care au migrat spre Theba și Alexandria. În vremurile sale bune, se crede că Memphis-ul ar fi fost cel mai mare oraș al antichității, cu peste 30.000 de locuitori. De-a lungul anilor, locația Memphis-ului s-a pierdut și a fost un subiect de dezbatere intens discutat de arheologi, înainte de a fi redescoperit de Napoleon în anii 1700. Abia atunci au fost studiate cu atenție sfinxul, statuile și templele. Din păcate, multe părți ale orașului au fost distruse din cauza turismului și a săpăturilor din zona.

04. Angkor

Regiunea Angkor a Cambogiei a servit drept centrul puterii pentru Imperiul Khmer începînd cu anul 800 d.Hr., pînă în 1400 d.Hr. Regiunea a fost abandonată după un declin ușor care s-a sfîrșit cu invazia armatelor Thai în 1431, lăsînd marele oraș și sutele de temple Budiste să fie înghițite de junglă. Orașul a fost practic neatins pînă în 1800, cînd un grup de cercetători francezi l-au găsit. Angkor și împrejurimile sale au aceeași întindere că Los Angeles-ul de astăzi și a fost recunoscut drept cel mai mare oraș pre industrial din lume, iar marele templu Angkor Wat este considerat cel mai mare monument religios care a existat vreodată.

03. Pompei

Orașul roman Pompei a fost distrus în anul 79 d.Hr. după ce vulcanul Vezuviu a erupt și a îngropat întreaga comunitate în cenușă și lavă. Se presupune că în Pompei locuiau peste 20.000 de oameni și era considerat unul dintre cele mai bune locuri de vacanță pentru clasa de vîrf a societății din Roma. După erupție, ruinele au rămas intacte timp de 1700 de ani, fiind descoperite accidental, în 1748, de muncitorii care construiau un castel pentru regele Nepalului, iar de atunci, orașul Pompei a fost o sursă constantă de explorări pentru arheologi. Ironic, dezastrul cauzat de vulcanul Vezuviu a conservat perfect arhitectura orașului, cît și nenumărate sculpturi și fresce, făcînd din Pompei o cheie importantă a istoriei moderne și de înțelegere a vieții din Roma antică.

02. Atlantis

În ziua de astăzi, orașul Atlantis este cu siguranță cel mai legendar oraș al antichității, reușind de-a lungul timpului să fie o sursă de speculații, încă din timpurile lui Platon, care a scris pentru prima dată despre el, în anul 360 î.Hr. Platon spunea că în Atlantis locuia o populație avansată și cu o formidabilă putere navală, iar ca întindere, Atlantisul ar fi ocupat mult din teritoriul european, înainte să se scufunde în mare, din pricina unui mare dezastru natural. În timp ce scrierile lui Platon au fost interpretate mai mult drept opere fantastice, descrierile lui în privința mult evoluatei civilizații au fost subiectul numeroaselor cărți publicate mai tîrziu și a nenumăratelor expediții de căutare a orașului. Cea mai faimoasă expediție a avut loc la începutul celui de-Aal Doilea Război Mondial, cînd naziștii au organizat o expediție în Tibet, cu scopul de a descoperii rămășițele culturii Atlantiniene.

01. Machu Picchu

Dintre toate orașele pierdute, care au fost regăsite în timp și studiate, probabil niciunul nu este mai misterios decît Machu Picchu. Izolat în valea Urubamba din Peru, orașul nu a fost niciodată găsit de conquistadori și nu a fost vizitat de nimeni pînă la istoricul Hiram Bingham, care l-a redescoperit în anul 1911. Orașul era împărțit în districte și era, de asemenea, săpat în stîncă. Istoria ne spune că a fost construit în anul 1400 de incași și abandonat cu mai puțin de 100 de ani mai tîrziu, din pricina epidemiei de variolă adusă din Europa. Există multe speculații în legătură cu Machu Picchu. Unii spun că ar fi fost un templu sacru, alții sînt de părere că era o închisoare, însă prin prisma cercetărilor recente, specialiștii cred că a fost constuit personal pentru împăratul incaș Pachacuti, iar locația ar fi fost aleasă între munți datorită înclinațiilor astrologice ale incașilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Life

Plută contra metal


Războiul dopurilor de vin
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Tragedie în noapte


  S-a urcat băut la volan și și-a ucis soția în accident


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Mireasa și 19 nuntași, intoxicați la nuntă în Șercăița


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Electrocutat și ars în chinuri groaznice pe un vagon cisternă


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Un tînăr din Vrancea, principalul suspect în cazul înjunghierii bătrînului din Brașov, a fost arestat


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Fiecare vede altfel


  Codul administrativ, o lege „dedicat㓠baronilor PSD?


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Linie de producție pentru elicopterul H215M la Brașov


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Peste 20.000 de semnături din Brașov, pentru campania „Fără penali în funcții publice“


  Azi 09:04
 • ➤ Actualitate


  Înscrieri prelungite


  Dreptul, Psihologia și Informatica, cele mai căutate facultăți de la Universitatea „Transilvania“


  Azi 08:57
 • ➤ Actualitate


  Două zile cu circulație deviată pe liniile 50, 51 și 52


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Un aviz întîrziat împiedică amenajarea cascadei Tamina


  Azi 08:53
 • ➤ Actualitate


  Bărbat dat dispărut din zona „La Iepure“


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Dezvăluire g4media.ro


  Liviu Dragnea forțează o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere


  Azi 08:43
 • ➤ National


  Ministrul Justiției dă vina pe Iordache pentru raportul critic al Comisiei de la Veneția


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Secrete de vedetă


  Andreea Berecleanu dezvăluie dieta care o menține tînără


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Un muzeu pentru James Bond


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Surorile Cheeky Girls, dezvăluiri șocante din trecutul lor


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Cea mai sexy femeie din lume va deveni mămică


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Sfaturi de vară


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Angelique Kerber, învingătoare la Wimbledon


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  CM 2018


  Franța este regina lumii


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Dan Gîrtofan a scăpat teafăr dintr-un acccident groaznic la Raliul Harghitei


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Bătăi de cap pentru Florin Dîrvăreanu după primul amical al verii


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Liga 3


  Start cu multe incertitudini la AS SR Brașov


  Azi 08:03
 • ➤ Sport


  CM2018. Franța e noua campioană mondială! 4-2 în finala cu Croația!


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Un tînăr din Vrancea, principalul suspect în cazul înjunghierii bătrînului din Brașov, a fost arestat


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Bărbat dat dispărut în Brașov, după ce a mers într-o zonă de agrement. Un prieten a alertat poliția


  15.07.2018
 • ➤ Life


  “Tag: Dă-o mai departe”: Homo Ludens și o competiție cu un jucător greu de învins (VIDEO)


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Opera Brașov mută spectacolul „Prin lumea muzicii de film“ la Sala Patria


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania a prelungit pînă duminică înscrierile. Cele mai căutate facultăți


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Mireasa și 12 nuntași din Brașov au ajuns la spital


  15.07.2018
 • ➤ Local


  Linie de producție pentru elicopterul H215M la Brașov


  14.07.2018
 • ➤ Sport


  Wimbledon 2018. Angelique Kerber este noua campioană / Victorie în două seturi cu Serena Williams!


  14.07.2018
 • ➤ Sport


  Pilotul brașovean Dan Gîrtofan, implicat într-un accident la Raliul Harghitei


  14.07.2018
 • ➤ Local


  Descinderi la suspecți de evaziune fiscală la Brașov


  14.07.2018
 • ➤ Sport


  Sportul Snagov, set la doi în amicalul cu Cetate Rîșnov


  14.07.2018
 • ➤ International


  Atentat terorist în Pakistan: Cel puțin 85 de morți și 150 de răniți


  14.07.2018
 • ➤ Local


  Traficul feroviar între Predeal și Timișu de Sus, redeschis pe un sens


  14.07.2018
 • ➤ Local


  ANAF lansează o nouă aplicație pentru a simplifica depunerea online a Declarației Unice


  13.07.2018
 • ➤ Local


  Electrocutat și ars în chinuri groaznice pe un vagon cisternă


  13.07.2018
 • ➤ Local


  Bătrînul înjunghiat pe stradă a fost salvat de o angajată ISU. Atacatorul este încă liber


  13.07.2018
 • ➤ National


  Tăriceanu nu merge pe varianta 100% a suspendării președintelui


  13.07.2018
 • ➤ Local


  Ministrul Justiției, Tudorel Toader, are un dosar penal pentru abuz în serviciu


  13.07.2018
 • ➤ Local


  Accident cu 7 victime pe podul de la Predeal


  13.07.2018
 • ➤ Local


  Bucură-te de performanțe de condus unice cu anvelopele de vara de la Anvelostar.ro


  13.07.2018
 • ➤ Life


  Idei de vacanță


  Cele mai curate orașe din Europa


  13.07.2018
 • ➤ Life


  Cura de vară


  Șase beneficii mai puțin cunoscute ale expunerii la soare


  13.07.2018
 • ➤ Life


  Plută contra metal


  Războiul dopurilor de vin


  13.07.2018
 • ➤ Life


  O bufniță polară a ajuns la închisoare


  13.07.2018
 • ➤ Life


  Un monstru gigant a eșuat pe o plajă


  13.07.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sarah Jessica Parker a dat vestea


  „Totul despre sex 3“ nu se va mai face

  Articolul următor

  Provizii cu aromă de toamnă


  Care sînt fructele pe care le putem mura

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.754 milisecunde, încărcat în milisecunde