Unele dintre cele mai mari creații culinare au fost realizate din greșeli. Este și cazul celebrei tarte Tatin, un desert ideal, în special pentru cei care caută noi metode pentru a se bucura de mere proaspete în deserturi. Această prăjitură a fost creată la începutul anilor 1900 la Tatin, un mic hotel condus de două surori, Caroline și Stephanie Tatin. Micul hotel din orașul Lamotte-Beuvron a primit de-a lungul anilor o mulțime de vizitatori. Pictorul Claude Monet obișnuia să își petreacă după-amiezile de duminică aici, unde se bucura de prînzul oferit de bucătăria hotelului. Poveștile privind originile acestei tarte variază. Potrivit uneia din ele, această prăjitură se servea în tigaie, cu partea de foietaj în sus, dar uneia dintre surori i-ar fi scăpat tigaia într-o zi și, pentru a nu dezamăgi invitații, a ridicat prăjitura de pe jos și a servit-o cu partea cu foietaj în jos. O altă poveste ne spune cum Stephanie, cea care se ocupa de obicei de bucătărie, ar fi pus merele în tigaie înainte să pună aluatul și a continuat să o gătească așa. După ce a fost gata, a răsturnat tarta, descoperind că merele s-au caramelizat foarte frumos și a servit-o ca și cînd așa ar fi trebuit să fie de la bun început. Oricare dintre poveștile de mai sus ar fi adevărată, un lucru este cert: tarta este delicioasă! Inițial, tarta Tatin a fost făcută cu două soiuri regionale de mere: Reines des Reinettes și Calville. De-a lungul anilor, și alte soiuri au fost folosite pentru tartă, printre care Golden, Granny Smith, Fuji și Gala. Cînd alegeți merele pentru tarta Tatin este foarte important să le alegeți pe cele care își păstrează forma în timpul gătitului. Tarta Tatin poate fi făcută și cu pere, piersici, ananas sau chiar și roșii și ceapă.
Rețeta pentru 8 persoane:
7 mere
125 gr unt
125 gr zahar
10 gr zhar vanilat
sare
Ingrediente pentru aluat
250 gr faina
125 gr unt
sare
1 galbenus de ou
apa
Preparare: După ce ați lăsat aluatul timp de două ore, spălați și curățați merele pe care le tăiați în felii. Tapetați cu unt o formă de tarte cu 24 cm diametru, pudrați cu jumătate din cantitatea de zahăr; dispuneți merele în cercuri concentrice și pudrați cu restul de zahăr; plasați aluatul sub amestecul de fructe; introduceți la cuptor la 230 de grade și lăsați o jumătate de oră; scoateți de la cuptor și puneți o farfurie deasupra formei de tartă; răsturnați conținutul, scoateți forma de tartă, verficați dacă merele s-au caramelizat și serviți preparatul călduț. Se servește cu frișcă sau cu înghețată de vanilie.
Pasul 1: Curățați merele și îndepărtați cotorul. Tăiați merele în 4.
Pasul 2: Adăugați într-o tavă rotunda, cu diametrul 28 cm, 125 gr unt. Puneți tava la foc mic și lăsați untul să se topească, apoi adăugați zahărul. Lăsați pînă se caramelizează, însă fără să se ardă.
Pasul 3: Așezați merele în formă de raze de soare.
Pasul 4: Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Întindeți aluatul, așezați-l peste mere și acoperiți bine. Introduceți la cuptor și lăsați timp de 40-45 de minute.
Pasul 5: Luați un platou mare și întoarceți preparatul și îndepărtați tava. Se poate servi rece sau cald. Se poate servi cu înghețată de vanilie sau frișcă, după gust.
Sursa reteta: www.sarbatoarea-gustului.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!