Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> International
Publicitate

Televiziunea turcă le arată refugiaților „drumul” către Europa: prin România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: sursa/digi24.ro, 08.03.2020
Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a decis să folosească refugiații ca armă în lupta sa de a-și atinge scopurile politice. Oamenii care fug de războiul din țara lor sunt folosiți în mod agresiv față de Uniunea Europeană, dar și față de aliații din NATO. „Până acum nu am primit niciun raport privind vreo trecere a frontierei României, ca rezultat al situației de la granițele Greciei și Bulgariei cu Turcia”, spune Reprezentantul special al UNHCR în România, Nisreen Rubaian, într-un interviu pentru Digi24.


„Grecia este scutul Europei în fața valului de refugiați”. Cuvintele îi aparțin Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a anunțat că guvernul grec va primi încă 700 de milioane de euro ca să facă față mai bine acestei uriașe și reale provocări. Politicienii europeni se poartă precum părinții bogați care cred că au grijă de copiii lor dacă le mai dau niște bani în plus și uită că, de fapt, acei copii au nevoie de atenție. Această criză continuă a oamenilor care pleacă din țările lor schingiuite de războaie ca să ajungă în paradisul european nu se va rezolva cu mai mulți euro. Politicienii au de găsit rezolvări solide ale acestei crize, care durează deja de mai bine de 5 ani. Și cum rămâne cu drepturile refugiaților?

Diferența dintre un refugiat și un imigrant


Cristina Cileacu: Vedem o nouă criză a refugiaților, care este de fapt cea din 2015, care nu a fost rezolvată, dar care are acum un nou vârf la granițele Greciei și Bulgariei cu Turcia; vedem un număr mare de oameni care încearcă să treacă în UE. Putem face odată pentru totdeauna, diferența între un refugiat și un migrant, ca să fie clar pentru toată lumea?

Niseer Rubaian: Este o diferență între cine este refugiat și cine este un migrant. Iar cunoașterea acestei diferențe este foarte importantă pentru că în funcție de ea poți începe să discuți despre consecințele felului în care răspundem nevoilor migranților sau refugiaților.

Refugiații sunt cei care și-au părăsit țara din motive pe care nu le pot controla, pentru că nu pot să rămână în propria țară din cauza războiului, persecuțiilor, conflicte care le afectează siguranța personală. Așa că nu se pot întoarce acasă. Odată ce au plecat din țara lor, cer azil sau protecție internațională pentru că nu se pot întoarce acasă, unde nu ar fi în siguranță.

Un migrant este cineva care poate oricând să revină în țara de origine. Un migrant își părăsește țara din motive economice, sărăcie, poate fi cineva foarte sărac și vulnerabil și are nevoie de o viață mai bună. În orice caz, răspunsul la situația migrantului este că el sau ea se poate întoarce în țara de origine.

Refugiații sunt definiți de legea internațională. Este Convenția din 1951, care stipulează că refugiat este cineva care nu se poate întoarce în țara de origine și că ei se supun cadrului de lucru legal internațional, pentru rezolvarea situației. Iar țările au o obligație prin legea internațională să îi protejeze pe aceștia.

Deci, este foarte important cum formulăm discursul despre cine este un refugiat și cine este un migrant, ca să știm cum încadrăm rezolvarea situației lor.

Refugiați și migranți, „aruncați” în curtea vecinului

Cristina Cileacu: Asta ridică următoarea întrebare. Dacă ne uităm acum la granița Greciei și Bulgariei cu Turcia, ce vedem? Refugiați sau migranți?

Niseer Rubaian: Vedem o populație amestecată de refugiați și migranți. Estimările statistice arată că sunt undeva la 20.000 de persoane la acele granițe. Nu știm dacă sunt refugiați sau migranți pentru că avem nevoie de un sistem ordonat de acordare a azilului, ca să putem înțelege de ce fiecare dintre acești oameni este obligat să plece într-un loc mai sigur și pe baza acestor răspunsuri putem să avem răspunsul despre cineva, dacă este refugiat, adică are nevoie de protecție internațională sau dacă este un migrant, ceea ce presupune alt tip de răspuns. Așadar, în acest moment, cei de acolo sunt de origini afgane, iraniene, siriene, sudaneze și alte naționalități. Deci este un grup amestecat. Nu putem spune că sunt toți migranți sau că sunt toți refugiați. Sunt atât refugiați, cât și migranți.

Pentru grupuri atât de mari de oameni care vor să intre într-o țară unde cer azil este nevoie de controale riguroase, de centre de primire și de ordine. Toate acestea sună complicat, dar pentru un stat european ar fi relativ simplu de pus în practică. Vedem în schimb că paza de coastă a Greciei trage înspre bărcile cu oameni care vor să ajungă ilegal pe țărmul lor. Exact același comportament îl aveau și gardienii turci, când președintele Erdogan respecta încă acordul semnat cu UE, prin care se angaja să le ofere refugiaților adăpost pe teritoriul Turciei.

Cristina Cileacu: Sunt în vreun fel de pericol, pentru că vedem că oamenii care încearcă să treacă din Turcia, în Grecia sau Bulgaria, sunt împinși înapoi de autoritățile din aceste două țări. Pe de altă parte, sunt autoritățile turce, care îi împing spre Europa. Sunt acești oameni o armă folosită în jocurile politice sau sunt în pericol real sau cum ați descrie situația prezentă a acestui grup de oameni?

Niseer Rubaian: Suntem perfect conștienți că sunt tensiuni la frontiere, între aceste țări. Iar UNHCR face un apel la calm și la a nu folosi oamenii ca pe o armă în aceste tensiuni. Vorbim despre civili, dacă printre ei sunt refugiați care caută azil, își prezintă această intenție, ei nu ar trebui pedepsiți din această cauză. Este un sistem care funcționează sub legea internațională, legea Uniunii Europene, sub legile vamale internaționale, sunt principii de bază care spun că fiecare persoană are dreptul să ceară azil. Același drept obligă fiecare țară să nu folosească forța împotriva celor care caută siguranță. Trebuie să înțelegem aceste principii de bază și să facem orice fel de aranjamente care pot garanta aceste drepturi. Fiecare țară, ca să clarific poziția UNHCR, are dreptul legitim să își controleze granițele și acest lucru nu este discutabil. Dar totuși, acest lucru nu ar trebui făcut la limita legilor internaționale și cutumelor.

Teama de refugiați în România. Este justificată?

Un exemplu clar că acești oameni, refugiați și migranți deopotrivă, sunt folosiți drept masă de manevră ar fi hărțile pe care televiziunile turce le pun la dispoziția lor ca să le arate drumul spre vestul Europei. Una dintre ele traversa nu doar Dunărea, care are cam 1 kilometru lățime, dar și munții Carpați, de două ori chiar.

Cristina Cileacu: Am văzut că presa turcă de exemplu, le-a prezentat acestor oameni, ca să-i facă să plece din țara lor spre Europa, câteva hărți, unele aveau un traseu spre partea vestică a Europei, care trecea prin România. Este România în acest moment o țintă pentru acest grup de refugiați?

Niseer Rubaian: UNHCR, de la începutul acestei situații de la frontiere, a început monitorizarea punctelor cheie din România, mai ales cele de la granițele cu Serbia și Bulgaria, deci monitorizăm situația și ne coordonăm îndeaproape cu autoritățile de acolo.

Până acum nu am primit niciun raport privind vreo trecere a frontierei României, ca rezultat al acestei situații. Sunt doar traversările obișnuite, în acest an, în ianuarie, am primit cam 400 de cereri de azil, puțin mai multe decât anul trecut, dar încă în limitele obișnuite.

Dacă vorbim despre România trebuie să știm că țara are experiență în lucrul cu cererile de azil. România are un sistem de acordare a azilului destul de important, din 1990-1991. De atunci, au fost 40 de mii de cereri de azil pe teritoriul României.

Sunt cam 9000 de persoane care au fost acceptate ca refugiați, pe teritoriul României.

Cifrele actuale, dacă vorbim despre noutăți legate de prezența refugiaților acum în România, sunt undeva la 4000, un număr modest dacă vorbim despre 30 de ani de când se primesc cereri de azil.

Din experiența noastră, în 2015, numărul de cereri de azil în România a fost foarte scăzut, dacă îl comparăm cu alte țări, precum Ungaria.

Din 2015 sunt, dacă nu mă înșel, cam 150.000 de cereri de azil care au fost depuse în Ungaria. În România avem o estimare de 2000-3000 de cereri de azil. Nu cred că este vreo situație alarmantă aici, bineînțeles, nu putem face previziuni, dar până acum nu am văzut nicio mișcare de acest gen.

Păstrăm legătura cu partenerii noștri guvernamentali, în România există centre de primire care au capacitatea corectă, aveți un sistem de azil foarte bun, în România, care se implementează bine de foarte mult timp. Urmărim constant situația, dar acestea sunt informațiile la zi.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la International
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  Azi 08:59
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  Azi 08:58
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  Azi 08:53
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Strângere de fonduri


  Primul festival online cu scop caritabil


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Cabral nu poate ține pasul cu fiica lui


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Ruby este sexy și în izolare


  Azi 08:33
 • ➤ Cititori


  Ai început să iei în greutate de când stai acasă? Iată ce trebuie să faci


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Îndrumări pentru zilele cu „Stare de urgență“


  Azi 08:26
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu, vacanță forțată în Arabia Saudită


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  FIFA plănuiește să prelungească sezonul competițional


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  Colțea propune un triunghiular


  AJF Brașov va lua o decizie pentru Liga a 4-a, după Paște


  Azi 08:16
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Surzenia orbilor


  Azi 08:07
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. 25 decese raportate luni. Bilanțul morților ajunge la 176


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Tragedie! A murit Randomir Antic, fostul antrenor de la Atletico, Real Madrid și Barcelona


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alegerile locale se amână! Mandatele aleșilor vor fi prelungite până la sfârșitul anului


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Pep Guardiola, în doliu! Mama antrenorului lui Manchester City a murit din cauza coronavirusului!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Încă șase persoane au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor în România urcă la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Indemnizația pentru creșterea copilului care expiră pe perioada stării de urgență se prelungește automat - ministrul Muncii


  06.04.2020
 • ➤ National


  Dr. Andrea Neculau este oficial noul director DSP Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  21 de pacienți vindecați de CoVID-19, externați de la Spitalul de Infecțioase din Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alte cinci decese din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 162


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la falșii binevoitori!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună


  06.04.2020
 • ➤ National


  Patru angajate ale Operei Brașov cos combinezoane de protecție


  06.04.2020
 • ➤ National


  4057 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, 138 la Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  06.04.2020
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  06.04.2020
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  06.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Spitalul Județean Brașov aduce 27 de ventilatoare. La toamnă


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Reduceri la salarii


  Angajații de la Primărie și CJ intră în șomaj tehnic sau program redus


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Operațiune obligatorie


  Scările de bloc din Brașov vor fi dezinfectate de două ori pe săptămână


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Oameni pentru oameni


  Servicii stomatologice de urgență gratuite, în Brașov


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Spital de campanie, în sala de sport a Liceului „George Moroianu“ din Săcele


  06.04.2020
 • ➤ Local


  CJ Brașov taie din banii pentru aeroport și drumuri, pentru spitale


  06.04.2020
 • ➤ National


  Spune Ministerul de Finanțe


  Băncile amână ratele pentru toți clienții afectați de criza Covid-19


  06.04.2020
 • ➤ National


  Ordonanța Militară nr. 7: măsuri împotriva hoților de lemn


  06.04.2020
 • ➤ Life


  Ce fac vedetele când #stauacasă


  Andreea Mantea face fitness cu fiul ei


  06.04.2020
 • ➤ Life


  Smiley a lansat o melodie dedicată eroilor din linia întâi


  06.04.2020
 • ➤ Life


  După pandemie, vrea să zburde pe o plajă pustie


  06.04.2020
 • ➤ Cititori


  „Mai bine izolat, decât intubat“ Avertisment dur al unui specialist


  06.04.2020
 • ➤ Cititori


  Sfaturi Expres


  Este sau nu importantă igiena calculatorului?


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  AJF Suceava a pus punct sezonului de Liga 4!


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Fotbaliștii lui Inter Cristian au distribuit pachete cu alimente persoanelor vârstnice


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Situație specială


  UEFA a anunțat termenul limită pentru încheierea cupelor europene, luna august


  06.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  COVID-19 a ajuns până acum în opt țări europene:Italia, Franța, Elveția, Germania, Austria, Spania, Croația și Grecia

  Articolul următor


  Coronavirus: Dispută în Grecia între medici și Biserică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23.845 milisecunde, încărcat în milisecunde