Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

După 10 ani


Statuia lui Johannes Honterus, vandalizată

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 20.10.2009
• Hoții au furat una dintre plăcuțele de bronz de pe statuie, care datează din 1898
• În urmă cu zece ani a fost furată pentru fier vechi plăcuța din partea stîngă a statuii

Statuia lui Johannes Honterus de lîngă Biserica Neagră a rămas, în week-end, fără una dintre plăcuțele de bronz, grea de 14 kilograme, care datează din 1898. Sîmbătă sau duminică, hoți rămași încă neidentificați au reușit să distrugă sistemul de prindere de pe soclu și să fure plăcuța din partea dreaptă a statuii. Au încercat s-o fure și pe cea din stînga, însă n-au reușit să desfacă șuruburile decît pe jumătate. Reprezentanții Bisericii Evanghelice au observat dispariția plăcii abia ieri-dimineață.
„În cursul dimineții de luni (ieri - n.r.) angajații Parohiei Bisericii Evaghelice C.A. Brașov au observat că de pe postamentul statuii lui Johannes Honterus, din partea estică, lipsește placa de bronz, cealaltă placă, din partea vestică, prezentînd urme de forțare“, a declarat Beniamin Ghegoiu, purtător de cuvînt al instituției. El spune că este posibil ca hoții să fi acționat sîmbătă sau duminică, însă deocamdată nu se știe cu exactitate în care dintre aceste zile.

Cunoscători sau hoți de fier vechi?

Conducerea parohiei a înaintat, luni, o plîngere penală către Secția 1 de Poliție Brașov, iar în acest moment o echipă de criminaliști anchetează furtul plăcii de bronz, care „este înscrisă în lista monumentelor istorice ca aparținînd patrimoniului național sub codul LMI 2004 BV-III-m-B-11857“. Placa de bronz furată este un basorelief din anul 1898 ce prezintă scena în care Johannes Honterus acordă împărtășania unui bolnav în prezența familiei acestuia. „Reprezentanții parohiei nu pot estima prejudiciul adus prin furtul plăcii, urmînd ca în scurt timp să se facă o evaluare. Este inestimabilă pentru moment“, a declarat Ghegoiu. Ținînd cont de faptul că placa are o valoare inestimabilă nu numai pentru biserică, ci și pentru patrimoniul național, se pune întrebarea dacă hoții erau cunoscători sau au furat-o doar pentru a o vinde la fier vechi. Beniamin Ghegoiu ne-a declarat că nu crede că este vorba despre cunoscători, ci despre unii care vor s-o valorifice la kilogram, așa cum s-a mai întîmplat și în urmă cu zece ani.

Povestea se repetă după 10 ani

Statuia lui Honterus nu este pentru prima dată vandalizată de hoți. În urmă cu zece ani, cealaltă placă de bronz a fost furată de hoții de fier vechi, din aceasta recuperîndu-se doar cîteva părți. „Data trecută hoții au fost prinși, însă placa era foarte deteriorată, făcută bucăți de către hoții de fier vechi. A fost ulterior făcută o replică a acesteia, după pozele din arhivă și după resturile recuperate, aceasta fiind montată pe postamentul statuii în anul 2002“, a explicat purtătorul de cuvînt al Bisericii. Această placă se află în acest moment într-o încăpere a parohiei, deoarece sistemul de prindere a fost deteriorat și nu a putut fi montată înpoi pe statuie. Placa rămasă, cea care a fost reconstruită de meșterul Wilhelm Ernst Roth, reprezintă o scenă în care Honterus se află în tipografia sa.
În 1999, placa de bronz cu scene din tipografia de acum 500 de ani a fost furată de trei copii romi care au deformat basorelieful cu lovituri de ciocan, ca să nu fie recunoscut, și l-au vîndut la fier vechi. Au luat pe el 21 de mărci. După trei luni, poliția i-a identificat pe autori, dar opera de artă n-a fost niciodată recuperată. Bronzul ajunsese la București, într-o topitorie.

Umanistul Honterus

• Viața economică înfloritoare din Brașovul medieval a făcut posibilă dezvoltarea culturală, biserica avînd un rol deosebit în organizarea învățămîntului. În secolul XVI, sașii au adoptat Reforma religioasă, reformatorul lor fiind marele umanist brașovean Johannes Honterus (1498-1549). El a reorganizat școala din Brașov în primul gimnaziu umanist de la noi, modelul de la Brașov fiind aplicat pe întreg teritoriul „Universității Săsești“. A înființat prima tipografie din Țările Române (1539). Statuia lui a fost ridicată în urma unui concurs cîștigat de „sculptorul berlinez, cu nume scandinav, Harro Magnussen“, după cum spune cărturarul Sextil Pușcariu. Dezvelită în 1898, cu ocazia a 500 de ani de la nașterea marelui reformator, statuia a fost admirată de „sașii recunoscători din tot Ardealul, în cortejul impozant prin numărul participanților, îmbrăcați în mare parte în costume străvechi“.

Povestea lui Wilhelm Ernst Roth - meșterul plăcii furate din 1999

• Wilhelm Ernst Roth a fost o mare personalitate a vieții culturale a anilor ’70, iar fotografiile, sculpturile și filmele sale au fost publicate în toate revistele vremii. El a părăsit România în 1982 și s-a stabilit în Augsburg, Germania. Artistul consideră că, din tot ce a realizat, cea mai importantă operă a lui este basorelieful placat pe statuia lui Honterus. După ce a fost furat, artistul de etnie germană l-a reconstituit din fotografii și l-a trimis înapoi, acolo unde îi e locul, la picioarele celui mai mare umanist român. Roth chiar a organizat o expoziție dedicată lui Honterus în muzeul sașilor din Augsburg. Cînd a auzit vestea vandalizării statuii, Roth, aflat în Germania, a luat legătura cu pastorul Bisericii Negre și i-a propus să facă o copie a basoreliefului. „I-am zis că am poze după care să lucrez, dar n-am bani. M-am apucat imediat de treabă. Lucram și mă întrebam cît costă transportul, turnarea. M-am interesat la o turnătorie de artă cu renume din Germania și am aflat costurile: peste 25.000 de mărci. Am contactat toate organizațiile săsești și i-am rugat să contribuie cu donații. Am scris 600 de scrisori și n-am primit nicio marcă, cu toate că promisesem că le pun numele pe Internet“, povestește artistul cu tristețe. Sașii erau încă supărați pe ceea ce le făcuse regimul comunist. În cele din urmă, proiectul s-a urnit. La „Întîlnirea brașovenilor din Bavaria“, o fostă colegă i-a promis 100 de mărci, în două rate. „A făcut curățenie pe la familii înstărite ca să strîngă banii. A fost primul donator, apoi au sărit și alții“, își amintește el, emoționat. A lucrat doi ani la basorelief, în atelierul lui. A modelat totul în plastilină, pe o placă de lemn. Apoi, a dat-o la turnat. A făcut, de fapt, două basoreliefuri, unul din banii sașilor care pînă la urmă au fost de acord cu recuperarea acestei fărîme din istoria lor. „Mergînd cu șapca în mînă, așa am strîns fonduri. Cam 1.000 de sași m-au ajutat financiar, fără să fi văzut vreo lucrare modelată de mine“, mărturisește artistul. Celălalt exemplar a fost făcut pe banii lui Roth și face parte din expoziția itinerantă dedicată lui Honterus. În 2002, Roth a ajuns acasă, în Brașov. A montat placa ajutat de cîțiva prieteni, cu toate că era bolnav și programat pentru o operație. N-a fost nicio ceremonie. La sfîrșit, a răsuflat ușurat. Monumentul reformatorului sașilor era din nou complet. Trecem zilnic pe lîngă statuia lui Honterus, turiștii o admiră, se fotografiază pe fondul basoreliefului. Dar puțini știu că locul acela de pe soclu ar fi putut să fie gol. Nici măcar brașovenii nu știu că statuia a fost reîntregită doar datorită ambiției unui singur om. Wilhelm Ernst Roth, un artist sas cu suflet mare, care își justifică gestul printr-o mărturisire: „Inima mea a rămas în Brașov“.

Se oferă recompensă

• Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Brașov a anunțat, tot ieri, că oferă recompensă celor ce pot oferi informații legate de furtul plăcii vechi de 111 ani. Comisar-șef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, a declarat că Secția de Poliție nr. 1 a primit sesizarea și că a fost demarată o anchetă pentru prinderea hoților.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment

09:10

Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“

31 de milioane de lei pentru cele șase spitale


Manageri noi la Spitalul de Boli Infecțioase și Maternitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  Azi 16:15
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  Azi 15:06
 • ➤ Local


  Brașov: Stația de taxi de la Livadă se mută După Ziduri


  Azi 14:29
 • ➤ Local


  Brașovenii sunt invitați la un concert de fanfară în Piața Unirii


  Azi 13:49
 • ➤ Sport


  Până la sfârșitul lunii


  Primăria Brașov semnează contractul de proiectare a Sălii Polivalente /În 2020 începe construcția


  Azi 13:19
 • ➤ Sport


  Un nou apel pentru salvarea clubului


  ACS SR Brașov. Stîngă, Toader și Marin au prefațat meciul cu ACSO Filiași


  Azi 10:47
 • ➤ Prima pagina


  Pietonal nou în Răcădău


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat cu SC Distribuție Electrica Transilvania Sud SA


  Încă o clasă de învățământ dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Roboți pentru sterilizarea secțiilor din Spitalul Făgăraș


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Impozite mai mari pentru proprietarii de clădiri nerezidențiale


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Să mâncăm mai sănătos


  Fără taxe pentru producători în Piața Star


  Azi 09:02
 • ➤ Actualitate


  CFR suplimentează de Paști trenurile și reduce prețul biletelor spre Marea Neagră


  Azi 08:58
 • ➤ National


  CEx PSD a votat dorința liderului absolut


  Dragnea l-a debarcat pe Tudorel Toader


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS, ținta unei campanii de dezinformare prin „pliante otrăvite“


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Excentricități


  Iulia Albu i-a făcut cocoșului cont de Instagram


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Ronan Keating, spectacol exclusivist în Poiana Brașov


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu, două luni de dietă cu salate


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Sanda Țăranu, operată de urgență


  Azi 08:30
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Remedii pentru stoparea instalării diabetului zaharat


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Burleanu anunță că fotbalul românesc riscă dezastrul!


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  „Premiați“


  „Chiolhanuri“ marca FRF


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, în careul de ași al LNBF


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, la doi pași de titlul de campioană


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Numire


  Adrian Hârlab revine în fotbalul brașovean


  Azi 08:04
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan


  17.04.2019
 • ➤ National


  BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare: PSD și Alianța USR-PLUS, pe primele poziții


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Tâlhărit în parcarea unui centru comercial


  17.04.2019
 • ➤ National


  Alianța USR-PLUS îi cere lui Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea la Justiție


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța la școală și în vacanță a copiilor


  17.04.2019
 • ➤ National


  Secretele din CV-ul lui Eugen Nicolicea, susținut de PSD pentru Justiție: unde a făcut Facultatea de Drept și cum a obținut certificatul de revoluționar


  17.04.2019
 • ➤ National


  Eugen Nicolicea este propus de PSD la Justiție, în locul lui Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  PSD a votat debarcarea lui Tudorel Toader


  17.04.2019
 • ➤ National


  Emilia Șercan, jurnalist: Am fost amenințată cu moartea


  17.04.2019
 • ➤ National


  Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu susține că legitimația lui Ion Muntean,trimis de PSD la negocierile cu Iohannis, a fost eliberată în fals


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Local


  Judecătoria Brașov


  SOMAȚIE


  17.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Încă 18 luni de șantier la Urgențe


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Concurs de protecție civilă pentru elevi


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Față nouă până în 2020


  Spitalul Județean renunță la cinci săli de operații


  17.04.2019
 • ➤ Eveniment


  RIAL se extinde și caută angajați


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Ridicată din propria cenușă


  330 de ani de când a ars Biserica Sf. Maria, renăscută Biserica Neagră


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  O singură ofertă pentru modernizarea „Drumului de sub munte“


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  De unde cumpărăm miei de Paști


  17.04.2019
 • ➤ Actualitate


  Liberalii ies la curățenie în Bartolomeu


  17.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Brașovul are o singură olimpică internațională

  Articolul următor


  Doi bătrîni intoxicați cu monoxid de carbon

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 16.204 milisecunde, încărcat în milisecunde