Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

După 10 ani


Statuia lui Johannes Honterus, vandalizată

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 20.10.2009
• Hoții au furat una dintre plăcuțele de bronz de pe statuie, care datează din 1898
• În urmă cu zece ani a fost furată pentru fier vechi plăcuța din partea stîngă a statuii

Statuia lui Johannes Honterus de lîngă Biserica Neagră a rămas, în week-end, fără una dintre plăcuțele de bronz, grea de 14 kilograme, care datează din 1898. Sîmbătă sau duminică, hoți rămași încă neidentificați au reușit să distrugă sistemul de prindere de pe soclu și să fure plăcuța din partea dreaptă a statuii. Au încercat s-o fure și pe cea din stînga, însă n-au reușit să desfacă șuruburile decît pe jumătate. Reprezentanții Bisericii Evanghelice au observat dispariția plăcii abia ieri-dimineață.
„În cursul dimineții de luni (ieri - n.r.) angajații Parohiei Bisericii Evaghelice C.A. Brașov au observat că de pe postamentul statuii lui Johannes Honterus, din partea estică, lipsește placa de bronz, cealaltă placă, din partea vestică, prezentînd urme de forțare“, a declarat Beniamin Ghegoiu, purtător de cuvînt al instituției. El spune că este posibil ca hoții să fi acționat sîmbătă sau duminică, însă deocamdată nu se știe cu exactitate în care dintre aceste zile.

Cunoscători sau hoți de fier vechi?

Conducerea parohiei a înaintat, luni, o plîngere penală către Secția 1 de Poliție Brașov, iar în acest moment o echipă de criminaliști anchetează furtul plăcii de bronz, care „este înscrisă în lista monumentelor istorice ca aparținînd patrimoniului național sub codul LMI 2004 BV-III-m-B-11857“. Placa de bronz furată este un basorelief din anul 1898 ce prezintă scena în care Johannes Honterus acordă împărtășania unui bolnav în prezența familiei acestuia. „Reprezentanții parohiei nu pot estima prejudiciul adus prin furtul plăcii, urmînd ca în scurt timp să se facă o evaluare. Este inestimabilă pentru moment“, a declarat Ghegoiu. Ținînd cont de faptul că placa are o valoare inestimabilă nu numai pentru biserică, ci și pentru patrimoniul național, se pune întrebarea dacă hoții erau cunoscători sau au furat-o doar pentru a o vinde la fier vechi. Beniamin Ghegoiu ne-a declarat că nu crede că este vorba despre cunoscători, ci despre unii care vor s-o valorifice la kilogram, așa cum s-a mai întîmplat și în urmă cu zece ani.

Povestea se repetă după 10 ani

Statuia lui Honterus nu este pentru prima dată vandalizată de hoți. În urmă cu zece ani, cealaltă placă de bronz a fost furată de hoții de fier vechi, din aceasta recuperîndu-se doar cîteva părți. „Data trecută hoții au fost prinși, însă placa era foarte deteriorată, făcută bucăți de către hoții de fier vechi. A fost ulterior făcută o replică a acesteia, după pozele din arhivă și după resturile recuperate, aceasta fiind montată pe postamentul statuii în anul 2002“, a explicat purtătorul de cuvînt al Bisericii. Această placă se află în acest moment într-o încăpere a parohiei, deoarece sistemul de prindere a fost deteriorat și nu a putut fi montată înpoi pe statuie. Placa rămasă, cea care a fost reconstruită de meșterul Wilhelm Ernst Roth, reprezintă o scenă în care Honterus se află în tipografia sa.
În 1999, placa de bronz cu scene din tipografia de acum 500 de ani a fost furată de trei copii romi care au deformat basorelieful cu lovituri de ciocan, ca să nu fie recunoscut, și l-au vîndut la fier vechi. Au luat pe el 21 de mărci. După trei luni, poliția i-a identificat pe autori, dar opera de artă n-a fost niciodată recuperată. Bronzul ajunsese la București, într-o topitorie.

Umanistul Honterus

• Viața economică înfloritoare din Brașovul medieval a făcut posibilă dezvoltarea culturală, biserica avînd un rol deosebit în organizarea învățămîntului. În secolul XVI, sașii au adoptat Reforma religioasă, reformatorul lor fiind marele umanist brașovean Johannes Honterus (1498-1549). El a reorganizat școala din Brașov în primul gimnaziu umanist de la noi, modelul de la Brașov fiind aplicat pe întreg teritoriul „Universității Săsești“. A înființat prima tipografie din Țările Române (1539). Statuia lui a fost ridicată în urma unui concurs cîștigat de „sculptorul berlinez, cu nume scandinav, Harro Magnussen“, după cum spune cărturarul Sextil Pușcariu. Dezvelită în 1898, cu ocazia a 500 de ani de la nașterea marelui reformator, statuia a fost admirată de „sașii recunoscători din tot Ardealul, în cortejul impozant prin numărul participanților, îmbrăcați în mare parte în costume străvechi“.

Povestea lui Wilhelm Ernst Roth - meșterul plăcii furate din 1999

• Wilhelm Ernst Roth a fost o mare personalitate a vieții culturale a anilor ’70, iar fotografiile, sculpturile și filmele sale au fost publicate în toate revistele vremii. El a părăsit România în 1982 și s-a stabilit în Augsburg, Germania. Artistul consideră că, din tot ce a realizat, cea mai importantă operă a lui este basorelieful placat pe statuia lui Honterus. După ce a fost furat, artistul de etnie germană l-a reconstituit din fotografii și l-a trimis înapoi, acolo unde îi e locul, la picioarele celui mai mare umanist român. Roth chiar a organizat o expoziție dedicată lui Honterus în muzeul sașilor din Augsburg. Cînd a auzit vestea vandalizării statuii, Roth, aflat în Germania, a luat legătura cu pastorul Bisericii Negre și i-a propus să facă o copie a basoreliefului. „I-am zis că am poze după care să lucrez, dar n-am bani. M-am apucat imediat de treabă. Lucram și mă întrebam cît costă transportul, turnarea. M-am interesat la o turnătorie de artă cu renume din Germania și am aflat costurile: peste 25.000 de mărci. Am contactat toate organizațiile săsești și i-am rugat să contribuie cu donații. Am scris 600 de scrisori și n-am primit nicio marcă, cu toate că promisesem că le pun numele pe Internet“, povestește artistul cu tristețe. Sașii erau încă supărați pe ceea ce le făcuse regimul comunist. În cele din urmă, proiectul s-a urnit. La „Întîlnirea brașovenilor din Bavaria“, o fostă colegă i-a promis 100 de mărci, în două rate. „A făcut curățenie pe la familii înstărite ca să strîngă banii. A fost primul donator, apoi au sărit și alții“, își amintește el, emoționat. A lucrat doi ani la basorelief, în atelierul lui. A modelat totul în plastilină, pe o placă de lemn. Apoi, a dat-o la turnat. A făcut, de fapt, două basoreliefuri, unul din banii sașilor care pînă la urmă au fost de acord cu recuperarea acestei fărîme din istoria lor. „Mergînd cu șapca în mînă, așa am strîns fonduri. Cam 1.000 de sași m-au ajutat financiar, fără să fi văzut vreo lucrare modelată de mine“, mărturisește artistul. Celălalt exemplar a fost făcut pe banii lui Roth și face parte din expoziția itinerantă dedicată lui Honterus. În 2002, Roth a ajuns acasă, în Brașov. A montat placa ajutat de cîțiva prieteni, cu toate că era bolnav și programat pentru o operație. N-a fost nicio ceremonie. La sfîrșit, a răsuflat ușurat. Monumentul reformatorului sașilor era din nou complet. Trecem zilnic pe lîngă statuia lui Honterus, turiștii o admiră, se fotografiază pe fondul basoreliefului. Dar puțini știu că locul acela de pe soclu ar fi putut să fie gol. Nici măcar brașovenii nu știu că statuia a fost reîntregită doar datorită ambiției unui singur om. Wilhelm Ernst Roth, un artist sas cu suflet mare, care își justifică gestul printr-o mărturisire: „Inima mea a rămas în Brașov“.

Se oferă recompensă

• Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Brașov a anunțat, tot ieri, că oferă recompensă celor ce pot oferi informații legate de furtul plăcii vechi de 111 ani. Comisar-șef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, a declarat că Secția de Poliție nr. 1 a primit sesizarea și că a fost demarată o anchetă pentru prinderea hoților.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment

Pentru a mai reduce din numărul accidentelor grave


DN1 Ghimbav-Codlea, securizat cu panouri pe axa drumului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  EURO 2019 U21 | România e în semifinale! Bonus: tricolorii lui Rădoi merg la JO 2020 de la Tokyo


  24.06.2019
 • ➤ Local


  Trei șoferi de autobuz, prinși băuți la volan în Brașov


  24.06.2019
 • ➤ Local


  Trupa „Amprente”, a Colegiului „Grigore Antipa” din Brașov, invitată la celebrul festival de teatru de la Sibiu


  24.06.2019
 • ➤ Local


  Accident cu trei mașini și un rănit pe podul Zizinului din Brașov


  24.06.2019
 • ➤ Local


  A 10-a amânare pentru Scripcaru în dosarul „Skoda”


  24.06.2019
 • ➤ Cititori


  Ai nevoie de un cadou? Apelează la serviciul de livrare flori în București!


  24.06.2019
 • ➤ Local


  Gheorghe Ialomițianu și-a dat demisia din PNL


  24.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Patru luni pentru lărgirea străzii 13 Decembrie


  24.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Ziua rezultatelor


  Mâine se afișează notele la Evaluarea Națională


  24.06.2019
 • ➤ Eveniment


  PNL și USR, viziune comună și nu prea despre votul în Diaspora


  24.06.2019
 • ➤ Eveniment


  După 5 ani în șantier, CATTIA ar putea fi finalizată în iulie


  24.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Administratorul public al județului Brașov, pe lista celor mai performanți din România


  24.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Colectorul de sub str. 13 Decembrie, curățat pentru a împiedica inundațiile


  24.06.2019
 • ➤ Religie


  Tradiții de Sânziene pentru spor și sănătate


  Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul aduce norocul în casele noastre


  24.06.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră va avea loc la Brașov, în luna iulie


  24.06.2019
 • ➤ Life


  Încă o fiță de 300.000 de euro


  Prodanca și-a luat ceas cu 350 de diamante


  24.06.2019
 • ➤ Life


  De ce nu mai merge Anna Lesko la munte


  24.06.2019
 • ➤ Life


  Benone Sinulescu, sărbătorit la 82 de ani cu un festival


  24.06.2019
 • ➤ Life


  Anca Bucur a câștigat al șaselea trofeu „Miss Fitness Univers“


  24.06.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce mâncăm și bem pe timp de caniculă


  24.06.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  24.06.2019
 • ➤ Sport


  „Pensionarul“ Florin Iacob a spus adio burlăciei


  24.06.2019
 • ➤ Sport


  Premieră


  Corona Brașov, campioană națională la floretă


  24.06.2019
 • ➤ Sport


  Bogdan Căucă a fost aproape să marcheze un gol antologic în poarta lui Bălgrădean!


  24.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj I Liga 3


  Zagonul a spulberat visul promovării celor de la Olimpic Zărnești


  24.06.2019
 • ➤ Life


  Dacă știi, anticipezi, și visul nu este iluzie - "What Men Want" (VIDEO)


  23.06.2019
 • ➤ Life


  Tradiții și superstiții de Sânziene: ce nu este bine faci mâine ca să nu atragi ghinionul


  23.06.2019
 • ➤ Local


  Scandal în noapte, cu pietre și sabie, la Codlea


  23.06.2019
 • ➤ Local


  Salvatorii de la ISU Brașov, vicecampioni


  23.06.2019
 • ➤ Local


  Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi publicate marți


  23.06.2019
 • ➤ Sport


  EURO 2019. Un bulgar va arbitra meciul România - Franța


  23.06.2019
 • ➤ Sport


  Galerie Foto


  Baraj Liga 3. Dramă la Zărnești. Olimpic a ratat promovarea!


  22.06.2019
 • ➤ National


  Caniculă excepțională prin precocitatea și intensitatea sa


  22.06.2019
 • ➤ National


  Cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter, în județul Buzău


  22.06.2019
 • ➤ Sport


  EURO 2019 U21 | România, victorie fantastică cu Anglia! Pușcaș, Hagi și Coman (2), marcatori


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Accident de muncă în județul Brașov: Un bărbat a murit pe un șantier


  21.06.2019
 • ➤ International


  SUA, la 10 minute de război cu Iranul. Trump confirmă că erau plănuite mai multe atacuri


  21.06.2019
 • ➤ Sport


  Alex Chipciu va da lovitura de start a meciului dintre ACS SR Brașov și FCSB


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Un șofer beat din Ghimbav a pătruns pe contrasens cu mașina


  21.06.2019
 • ➤ Sport


  500 de sportivi la Campionatele Naționale de Națatie de la Brașov


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Rețeaua de canalizare dinspre Tractorul a fost decolmatată pentru a evita inundarea carosabilului


  21.06.2019
 • ➤ Sport


  CM de handbal feminin. România, în grupă cu Ungaria, Spania, Muntenegru, Senegal și Kazahstan


  21.06.2019
 • ➤ Cititori


  Intenționezi să îți înființezi o firmă? Alege o casă de avocatură pentru sprijin!


  21.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Consiliul Județean Brașov, în instanță pentru aeroport


  21.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii și profesorii, la unison


  Subiectele la Matematică, mai dificile decât anul trecut


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Invitații la teatru pentru cumpărătorii de abonamente RAT pe linia Brașov - Cristian


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Jocul strămoșesc al Junilor Curcani, la Crucea Mușicoiului


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Ziua Internațională a Iei, sărbătorită și la Brașov


  21.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Mandate de patru ani pentru șefii de la UPU, Urologie și ORL


  21.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Mihai Mohaci, șef la filiala PRO România din Brașov


  21.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Brașovul are o singură olimpică internațională

  Articolul următor


  Doi bătrîni intoxicați cu monoxid de carbon

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.223 milisecunde, încărcat în milisecunde