Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

După 10 ani


Statuia lui Johannes Honterus, vandalizată

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 20.10.2009
• Hoții au furat una dintre plăcuțele de bronz de pe statuie, care datează din 1898
• În urmă cu zece ani a fost furată pentru fier vechi plăcuța din partea stîngă a statuii

Statuia lui Johannes Honterus de lîngă Biserica Neagră a rămas, în week-end, fără una dintre plăcuțele de bronz, grea de 14 kilograme, care datează din 1898. Sîmbătă sau duminică, hoți rămași încă neidentificați au reușit să distrugă sistemul de prindere de pe soclu și să fure plăcuța din partea dreaptă a statuii. Au încercat s-o fure și pe cea din stînga, însă n-au reușit să desfacă șuruburile decît pe jumătate. Reprezentanții Bisericii Evanghelice au observat dispariția plăcii abia ieri-dimineață.
„În cursul dimineții de luni (ieri - n.r.) angajații Parohiei Bisericii Evaghelice C.A. Brașov au observat că de pe postamentul statuii lui Johannes Honterus, din partea estică, lipsește placa de bronz, cealaltă placă, din partea vestică, prezentînd urme de forțare“, a declarat Beniamin Ghegoiu, purtător de cuvînt al instituției. El spune că este posibil ca hoții să fi acționat sîmbătă sau duminică, însă deocamdată nu se știe cu exactitate în care dintre aceste zile.

Cunoscători sau hoți de fier vechi?

Conducerea parohiei a înaintat, luni, o plîngere penală către Secția 1 de Poliție Brașov, iar în acest moment o echipă de criminaliști anchetează furtul plăcii de bronz, care „este înscrisă în lista monumentelor istorice ca aparținînd patrimoniului național sub codul LMI 2004 BV-III-m-B-11857“. Placa de bronz furată este un basorelief din anul 1898 ce prezintă scena în care Johannes Honterus acordă împărtășania unui bolnav în prezența familiei acestuia. „Reprezentanții parohiei nu pot estima prejudiciul adus prin furtul plăcii, urmînd ca în scurt timp să se facă o evaluare. Este inestimabilă pentru moment“, a declarat Ghegoiu. Ținînd cont de faptul că placa are o valoare inestimabilă nu numai pentru biserică, ci și pentru patrimoniul național, se pune întrebarea dacă hoții erau cunoscători sau au furat-o doar pentru a o vinde la fier vechi. Beniamin Ghegoiu ne-a declarat că nu crede că este vorba despre cunoscători, ci despre unii care vor s-o valorifice la kilogram, așa cum s-a mai întîmplat și în urmă cu zece ani.

Povestea se repetă după 10 ani

Statuia lui Honterus nu este pentru prima dată vandalizată de hoți. În urmă cu zece ani, cealaltă placă de bronz a fost furată de hoții de fier vechi, din aceasta recuperîndu-se doar cîteva părți. „Data trecută hoții au fost prinși, însă placa era foarte deteriorată, făcută bucăți de către hoții de fier vechi. A fost ulterior făcută o replică a acesteia, după pozele din arhivă și după resturile recuperate, aceasta fiind montată pe postamentul statuii în anul 2002“, a explicat purtătorul de cuvînt al Bisericii. Această placă se află în acest moment într-o încăpere a parohiei, deoarece sistemul de prindere a fost deteriorat și nu a putut fi montată înpoi pe statuie. Placa rămasă, cea care a fost reconstruită de meșterul Wilhelm Ernst Roth, reprezintă o scenă în care Honterus se află în tipografia sa.
În 1999, placa de bronz cu scene din tipografia de acum 500 de ani a fost furată de trei copii romi care au deformat basorelieful cu lovituri de ciocan, ca să nu fie recunoscut, și l-au vîndut la fier vechi. Au luat pe el 21 de mărci. După trei luni, poliția i-a identificat pe autori, dar opera de artă n-a fost niciodată recuperată. Bronzul ajunsese la București, într-o topitorie.

Umanistul Honterus

• Viața economică înfloritoare din Brașovul medieval a făcut posibilă dezvoltarea culturală, biserica avînd un rol deosebit în organizarea învățămîntului. În secolul XVI, sașii au adoptat Reforma religioasă, reformatorul lor fiind marele umanist brașovean Johannes Honterus (1498-1549). El a reorganizat școala din Brașov în primul gimnaziu umanist de la noi, modelul de la Brașov fiind aplicat pe întreg teritoriul „Universității Săsești“. A înființat prima tipografie din Țările Române (1539). Statuia lui a fost ridicată în urma unui concurs cîștigat de „sculptorul berlinez, cu nume scandinav, Harro Magnussen“, după cum spune cărturarul Sextil Pușcariu. Dezvelită în 1898, cu ocazia a 500 de ani de la nașterea marelui reformator, statuia a fost admirată de „sașii recunoscători din tot Ardealul, în cortejul impozant prin numărul participanților, îmbrăcați în mare parte în costume străvechi“.

Povestea lui Wilhelm Ernst Roth - meșterul plăcii furate din 1999

• Wilhelm Ernst Roth a fost o mare personalitate a vieții culturale a anilor ’70, iar fotografiile, sculpturile și filmele sale au fost publicate în toate revistele vremii. El a părăsit România în 1982 și s-a stabilit în Augsburg, Germania. Artistul consideră că, din tot ce a realizat, cea mai importantă operă a lui este basorelieful placat pe statuia lui Honterus. După ce a fost furat, artistul de etnie germană l-a reconstituit din fotografii și l-a trimis înapoi, acolo unde îi e locul, la picioarele celui mai mare umanist român. Roth chiar a organizat o expoziție dedicată lui Honterus în muzeul sașilor din Augsburg. Cînd a auzit vestea vandalizării statuii, Roth, aflat în Germania, a luat legătura cu pastorul Bisericii Negre și i-a propus să facă o copie a basoreliefului. „I-am zis că am poze după care să lucrez, dar n-am bani. M-am apucat imediat de treabă. Lucram și mă întrebam cît costă transportul, turnarea. M-am interesat la o turnătorie de artă cu renume din Germania și am aflat costurile: peste 25.000 de mărci. Am contactat toate organizațiile săsești și i-am rugat să contribuie cu donații. Am scris 600 de scrisori și n-am primit nicio marcă, cu toate că promisesem că le pun numele pe Internet“, povestește artistul cu tristețe. Sașii erau încă supărați pe ceea ce le făcuse regimul comunist. În cele din urmă, proiectul s-a urnit. La „Întîlnirea brașovenilor din Bavaria“, o fostă colegă i-a promis 100 de mărci, în două rate. „A făcut curățenie pe la familii înstărite ca să strîngă banii. A fost primul donator, apoi au sărit și alții“, își amintește el, emoționat. A lucrat doi ani la basorelief, în atelierul lui. A modelat totul în plastilină, pe o placă de lemn. Apoi, a dat-o la turnat. A făcut, de fapt, două basoreliefuri, unul din banii sașilor care pînă la urmă au fost de acord cu recuperarea acestei fărîme din istoria lor. „Mergînd cu șapca în mînă, așa am strîns fonduri. Cam 1.000 de sași m-au ajutat financiar, fără să fi văzut vreo lucrare modelată de mine“, mărturisește artistul. Celălalt exemplar a fost făcut pe banii lui Roth și face parte din expoziția itinerantă dedicată lui Honterus. În 2002, Roth a ajuns acasă, în Brașov. A montat placa ajutat de cîțiva prieteni, cu toate că era bolnav și programat pentru o operație. N-a fost nicio ceremonie. La sfîrșit, a răsuflat ușurat. Monumentul reformatorului sașilor era din nou complet. Trecem zilnic pe lîngă statuia lui Honterus, turiștii o admiră, se fotografiază pe fondul basoreliefului. Dar puțini știu că locul acela de pe soclu ar fi putut să fie gol. Nici măcar brașovenii nu știu că statuia a fost reîntregită doar datorită ambiției unui singur om. Wilhelm Ernst Roth, un artist sas cu suflet mare, care își justifică gestul printr-o mărturisire: „Inima mea a rămas în Brașov“.

Se oferă recompensă

• Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Brașov a anunțat, tot ieri, că oferă recompensă celor ce pot oferi informații legate de furtul plăcii vechi de 111 ani. Comisar-șef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, a declarat că Secția de Poliție nr. 1 a primit sesizarea și că a fost demarată o anchetă pentru prinderea hoților.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Brașovul are o singură olimpică internațională

  Articolul următor


  Doi bătrîni intoxicați cu monoxid de carbon

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 11.384 milisecunde, încărcat în milisecunde