Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

După 10 ani


Statuia lui Johannes Honterus, vandalizată

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 20.10.2009
• Hoții au furat una dintre plăcuțele de bronz de pe statuie, care datează din 1898
• În urmă cu zece ani a fost furată pentru fier vechi plăcuța din partea stîngă a statuii

Statuia lui Johannes Honterus de lîngă Biserica Neagră a rămas, în week-end, fără una dintre plăcuțele de bronz, grea de 14 kilograme, care datează din 1898. Sîmbătă sau duminică, hoți rămași încă neidentificați au reușit să distrugă sistemul de prindere de pe soclu și să fure plăcuța din partea dreaptă a statuii. Au încercat s-o fure și pe cea din stînga, însă n-au reușit să desfacă șuruburile decît pe jumătate. Reprezentanții Bisericii Evanghelice au observat dispariția plăcii abia ieri-dimineață.
„În cursul dimineții de luni (ieri - n.r.) angajații Parohiei Bisericii Evaghelice C.A. Brașov au observat că de pe postamentul statuii lui Johannes Honterus, din partea estică, lipsește placa de bronz, cealaltă placă, din partea vestică, prezentînd urme de forțare“, a declarat Beniamin Ghegoiu, purtător de cuvînt al instituției. El spune că este posibil ca hoții să fi acționat sîmbătă sau duminică, însă deocamdată nu se știe cu exactitate în care dintre aceste zile.

Cunoscători sau hoți de fier vechi?

Conducerea parohiei a înaintat, luni, o plîngere penală către Secția 1 de Poliție Brașov, iar în acest moment o echipă de criminaliști anchetează furtul plăcii de bronz, care „este înscrisă în lista monumentelor istorice ca aparținînd patrimoniului național sub codul LMI 2004 BV-III-m-B-11857“. Placa de bronz furată este un basorelief din anul 1898 ce prezintă scena în care Johannes Honterus acordă împărtășania unui bolnav în prezența familiei acestuia. „Reprezentanții parohiei nu pot estima prejudiciul adus prin furtul plăcii, urmînd ca în scurt timp să se facă o evaluare. Este inestimabilă pentru moment“, a declarat Ghegoiu. Ținînd cont de faptul că placa are o valoare inestimabilă nu numai pentru biserică, ci și pentru patrimoniul național, se pune întrebarea dacă hoții erau cunoscători sau au furat-o doar pentru a o vinde la fier vechi. Beniamin Ghegoiu ne-a declarat că nu crede că este vorba despre cunoscători, ci despre unii care vor s-o valorifice la kilogram, așa cum s-a mai întîmplat și în urmă cu zece ani.

Povestea se repetă după 10 ani

Statuia lui Honterus nu este pentru prima dată vandalizată de hoți. În urmă cu zece ani, cealaltă placă de bronz a fost furată de hoții de fier vechi, din aceasta recuperîndu-se doar cîteva părți. „Data trecută hoții au fost prinși, însă placa era foarte deteriorată, făcută bucăți de către hoții de fier vechi. A fost ulterior făcută o replică a acesteia, după pozele din arhivă și după resturile recuperate, aceasta fiind montată pe postamentul statuii în anul 2002“, a explicat purtătorul de cuvînt al Bisericii. Această placă se află în acest moment într-o încăpere a parohiei, deoarece sistemul de prindere a fost deteriorat și nu a putut fi montată înpoi pe statuie. Placa rămasă, cea care a fost reconstruită de meșterul Wilhelm Ernst Roth, reprezintă o scenă în care Honterus se află în tipografia sa.
În 1999, placa de bronz cu scene din tipografia de acum 500 de ani a fost furată de trei copii romi care au deformat basorelieful cu lovituri de ciocan, ca să nu fie recunoscut, și l-au vîndut la fier vechi. Au luat pe el 21 de mărci. După trei luni, poliția i-a identificat pe autori, dar opera de artă n-a fost niciodată recuperată. Bronzul ajunsese la București, într-o topitorie.

Umanistul Honterus

• Viața economică înfloritoare din Brașovul medieval a făcut posibilă dezvoltarea culturală, biserica avînd un rol deosebit în organizarea învățămîntului. În secolul XVI, sașii au adoptat Reforma religioasă, reformatorul lor fiind marele umanist brașovean Johannes Honterus (1498-1549). El a reorganizat școala din Brașov în primul gimnaziu umanist de la noi, modelul de la Brașov fiind aplicat pe întreg teritoriul „Universității Săsești“. A înființat prima tipografie din Țările Române (1539). Statuia lui a fost ridicată în urma unui concurs cîștigat de „sculptorul berlinez, cu nume scandinav, Harro Magnussen“, după cum spune cărturarul Sextil Pușcariu. Dezvelită în 1898, cu ocazia a 500 de ani de la nașterea marelui reformator, statuia a fost admirată de „sașii recunoscători din tot Ardealul, în cortejul impozant prin numărul participanților, îmbrăcați în mare parte în costume străvechi“.

Povestea lui Wilhelm Ernst Roth - meșterul plăcii furate din 1999

• Wilhelm Ernst Roth a fost o mare personalitate a vieții culturale a anilor ’70, iar fotografiile, sculpturile și filmele sale au fost publicate în toate revistele vremii. El a părăsit România în 1982 și s-a stabilit în Augsburg, Germania. Artistul consideră că, din tot ce a realizat, cea mai importantă operă a lui este basorelieful placat pe statuia lui Honterus. După ce a fost furat, artistul de etnie germană l-a reconstituit din fotografii și l-a trimis înapoi, acolo unde îi e locul, la picioarele celui mai mare umanist român. Roth chiar a organizat o expoziție dedicată lui Honterus în muzeul sașilor din Augsburg. Cînd a auzit vestea vandalizării statuii, Roth, aflat în Germania, a luat legătura cu pastorul Bisericii Negre și i-a propus să facă o copie a basoreliefului. „I-am zis că am poze după care să lucrez, dar n-am bani. M-am apucat imediat de treabă. Lucram și mă întrebam cît costă transportul, turnarea. M-am interesat la o turnătorie de artă cu renume din Germania și am aflat costurile: peste 25.000 de mărci. Am contactat toate organizațiile săsești și i-am rugat să contribuie cu donații. Am scris 600 de scrisori și n-am primit nicio marcă, cu toate că promisesem că le pun numele pe Internet“, povestește artistul cu tristețe. Sașii erau încă supărați pe ceea ce le făcuse regimul comunist. În cele din urmă, proiectul s-a urnit. La „Întîlnirea brașovenilor din Bavaria“, o fostă colegă i-a promis 100 de mărci, în două rate. „A făcut curățenie pe la familii înstărite ca să strîngă banii. A fost primul donator, apoi au sărit și alții“, își amintește el, emoționat. A lucrat doi ani la basorelief, în atelierul lui. A modelat totul în plastilină, pe o placă de lemn. Apoi, a dat-o la turnat. A făcut, de fapt, două basoreliefuri, unul din banii sașilor care pînă la urmă au fost de acord cu recuperarea acestei fărîme din istoria lor. „Mergînd cu șapca în mînă, așa am strîns fonduri. Cam 1.000 de sași m-au ajutat financiar, fără să fi văzut vreo lucrare modelată de mine“, mărturisește artistul. Celălalt exemplar a fost făcut pe banii lui Roth și face parte din expoziția itinerantă dedicată lui Honterus. În 2002, Roth a ajuns acasă, în Brașov. A montat placa ajutat de cîțiva prieteni, cu toate că era bolnav și programat pentru o operație. N-a fost nicio ceremonie. La sfîrșit, a răsuflat ușurat. Monumentul reformatorului sașilor era din nou complet. Trecem zilnic pe lîngă statuia lui Honterus, turiștii o admiră, se fotografiază pe fondul basoreliefului. Dar puțini știu că locul acela de pe soclu ar fi putut să fie gol. Nici măcar brașovenii nu știu că statuia a fost reîntregită doar datorită ambiției unui singur om. Wilhelm Ernst Roth, un artist sas cu suflet mare, care își justifică gestul printr-o mărturisire: „Inima mea a rămas în Brașov“.

Se oferă recompensă

• Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Brașov a anunțat, tot ieri, că oferă recompensă celor ce pot oferi informații legate de furtul plăcii vechi de 111 ani. Comisar-șef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al IPJ Brașov, a declarat că Secția de Poliție nr. 1 a primit sesizarea și că a fost demarată o anchetă pentru prinderea hoților.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Daniel Isăilă, succes uriaș în Arabia Saudită / Prima victorie a sezonului a venit cu Al -Nassr


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în toaleta de la Kaufland


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut și de hopul Zalău! Victorie mare pe terenul echipei lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3, etapa 5


  ACS SR Brașov, eșec sever la Slatina / Cetate Râșnov, thriller cu Unirea Bascov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Șaguniștii au adus medalie de bronz pentru România, de la Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus


  20.09.2019
 • ➤ National


  Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Ovidiu Mezei și-a dat demisia de la conducerea Operei Brașov


  20.09.2019
 • ➤ Local


  Conducerea Catena dă vina pe farmacistele de la Brașov că nu onorează rețetele compensate MAI


  20.09.2019
 • ➤ National


  Iohannis și-a depus candidatura pentru al doilea mandat: e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani


  20.09.2019
 • ➤ National


  Barna și-a depus candidatura pentru Cotroceni: Voi fi în turul al doilea


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Le vezi cu ochii tăi


  Locuri ciudate din România


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Trebuie atent îngrijite


  Mâinile spun cine ești


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cremos și aromat


  Tortul Egiptean, cel mai bun tort din lume


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Doi rinoceri albi nordici, ultimii de pe planetă


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Cel mai nou petfluencer


  Cel mai fericit arici din lume are 1.5 milioane de urmăritori pe Instagram


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Timpul, un fel de partener


  6 cântărețe celebre care s-au schimbat mult


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Pot da dependență


  Cele mai bune seriale psihologice


  20.09.2019
 • ➤ Life


  "Băiatul de aur“ al Hollywood-ului


  Marele regret pe care îl are Brad Pitt


  20.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Laura Codruța Kovesi va fi procuror-șef european


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Abrambureli pentru anul viitor


  Liceele unde niciun elev n-a luat Bac-ul rămân fără clase de a IX-a


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Cabana Urlea a ars până la prag


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii, invitați să curețe zona Warthe, sâmbătă, la „Let’s Do it, România“


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Din 2020


  Taxiurile din Brașov ar putea fi obligate să fie Euro 4


  20.09.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Capella Cracoviensis, în concert la Biserica Neagră


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Un parc nou cu loc de joacă în cartierul Triaj


  20.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul a trimis peste 72.000 de semnături pentru Iohannis


  20.09.2019
 • ➤ Actualitate


  Un pic mai bine


  Pacienții secției de psihiatrie de la Vulcan au primit haine și încălțări noi


  20.09.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  20.09.2019
 • ➤ Life


  La Vocea României


  Karmen l-a cucerit pe Horia Brenciu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Oamenii de știință vor lega Pământul de Lună cu un cablu


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Iuliana Luciu a câștigat procesul cu calomniatoarea ei


  20.09.2019
 • ➤ Life


  Andreea Marin și-a dus iubitul la mânăstiri


  20.09.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Moduri în care poți folosi ulei de cocos


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov joacă în Valea Ursului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Mihai Stere revine în antrenorat


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  „E nevoie de atenție“


  Corona va juca pe terenul lui Tadici


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Precizia Săcele - CSM Corona Brașov, derbiul turului


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Curs pentru arbitri de fotbal


  20.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov fără Surdu la Slatina


  20.09.2019
 • ➤ National


  Ambasadorul UE Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi, ignorând cererea lui Dăncilă


  19.09.2019
 • ➤ National


  Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european


  19.09.2019
 • ➤ National


  Președintele Transelectrica a fost revocat, după ce s-a confirmat că diploma lui de inginer este falsă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Agent al unei firme de securitate din Brașov lovește, scuipă și face gesturi obsene în trafic


  19.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii au decis să depună moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă pe 27 septembrie


  19.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Prea piperat!


  Proiectul WC-ului de 1 milion de lei a fost retras


  19.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă: România va vota împotriva Codruței Kovesi la Parchetul European


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Drame pe șosea


  În ambulanța lovită pe DN13 era un copil operat pe inimă


  19.09.2019
 • ➤ Local


  Cinci persoane reținute la Brașov în cazul hoților de seifuri


  19.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce a sechestrat un bebeluș


  19.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Brașovul are o singură olimpică internațională

  Articolul următor


  Doi bătrîni intoxicați cu monoxid de carbon

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.245 milisecunde, încărcat în milisecunde