Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

,,Suntem discriminați la Făgăraș”

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.11.2019
• Asistenții personali ai persoanelor cu handicap din Făgăraș îl acuză pe primar că nu respectă legislația care le acordă facilități și spun că Primăria Făgăraș nu plătește sporul de 15% aferent anului 2018 și 2019, dar nici indemnizația de hrană pentru primele 5 luni din acest an acestei categorii de angajați
O categorie defavorizată la nivelul municipiului Făgăraș o reprezintă asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Deși sunt angajați ai Primăriei, în cazul lor legislația nu se respectă în totalitate. O spune Nicolae Cucu din Făgăraș care are în întreținere împreună cu soția sa o persoană cu handicap grav. Este vorba despre fiul lor, Alin Cucu, de 42 de ani, diagnosticat cu boala Langdon Down. Mioara Cucu are contract de muncă din 1993 încheiat cu Primăria Făgăraș ca asistent personal, dar asistența pentru fiul bolnav grav presupune supraveghere 24 din 24 ore din partea ambilor părinți. În astfel de situații, statul român prevede ajutor financiar stipulat prin legi organice. Numai că la Făgăraș aceste prevederi legale nu sunt respectate, așa cum explică Nicolae Cucu. Sunt peste 200 de asistenți personali la nivelul municipiului Făgăraș care sunt încadrați la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș. Conform legii, aceste persoane sunt remunerate cu un salariu lunar al cărui nivel depinde de gradație, la care se adaugă vechimea, indemnizația de hrană, indemnizația de concediu și un spor lunar de 15%. După cum susțin asistenții personali, în acest an, în perioada ianuarie-mai indemnizația de hrană nu a fost plătită de Primăria Făgăraș, sporul de 15% n-a fost plătit nici în 2018 și nici în 2019, iar banii de concediu se plătesc doar în decembrie.

„Noi ne luptăm cu morile de vânt”, spune Nicolae Cucu

,,Pentru perioada februarie – mai 2019 nu am primit indemnizația de hrană de 347 lei impozabili așa cum prevede legea. Am insistat la primărie, la primar, dar mi s-a spus că nu sunt bani. Prin Legea 153/2017 erau obligați să ne plătească indemnizația de hrană, dar nu s-a plătit la aceste persoane. Consider că este o discriminare! La celelalte categorii de angajați plătiți din bani de la buget, școli, spital, angajați din primărie, această indemnizație s-a plătit în fiecare lună, doar pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu s-au găsit banii necesari. De ce este așa o mare discriminare? Poate așa se vrea sau poate așa este la noi, la Făgăraș.   Tot conform legii trebuie să fie plătit un spor de 15%. La toți angajații bugetari se plătește acest spor, numai nouă, asistenților personali, nu. Am fost în audiență la primar și mi-a spus că trebuie încheiat contract cu DSP. Primăria are contract cu DSP, dar sporul nu se plătește. Așa se vrea la Făgăraș. Am vorbit cu primarul, dar îmi spune că nu sunt bani. Îl întreb și eu, de ce nu sunt bani? Se găsesc bani pentru orice altceva, numai pentru noi, nu. De ce,   nu știu! Nu se spune adevărul. Nici concediul nu este plătit la timp. La Făgăraș dacă îți iei concediu în august primești banii de concediu doar în decembrie. Așa-i politica monetară la Făgăraș. Este încă o nedreptate. Dacă asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu ar sta lângă bolnav în perioada concediului, primăria ar trebui să angajeze alte persoane ca asistenți personali. Gândiți-vă câte persoane sunt în această situație la Făgăraș și ce buget ar trebui! Ar găsi bani pentru așa ceva primarul? Este tot o discriminare. Noi ne luptăm cu morile de vânt” a spus Nicolae Cucu din Făgăraș.

„Mulți nici nu-și cunosc drepturile“

Făgărășeanul spune că familia lui s-a resemnat cu situația prin care trece, deși este foarte greu. ,,Nu ne plângem, dar dacă legea ne creează unele facilități, de care, sigur, avem nevoie trebuie să se respecte. Nu suntem informați la timp despre nicio prevedere legală, iar dacă solicităm documente, nu le primim. Mulți dintre asistenții personali de la Făgăraș nici nu-și cunosc drepturile, iar cei care se ocupă de noi pe acest lucru se bazează. Poate nici nu contează suma de bani, ci modul în care suntem tratați. Suntem discriminați” a mai spus Nicolae Cucu.

Ce spune Legea?

Este o mare discrepanță între salariile angajaților din mediul privat și cel public, dar și între angajații din sectorul public. Singurii dezavantajați de comenduirea Făgărașului sunt asistenții personali ai persoanelor cu handicap, angajați ai Municipiului. De parcă n-ar ajunge munca dificilă pe care o fac, le sunt tăiate de la plată și unele drepturi bănești.   Conform legii 250/2016, din data de 1 ianuarie 2019 asistentul personal al persoanei cu handicap grav beneficiază de:
Indemnizație de vacanță în valoare de 1450 lei net indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv aactivitățile finanțate integral din venituri proprii, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1450 lei. (OUG 114/2018).
Se acordă un spor de până la 15 % din salariu de bază personalului care desfășoară activitate în servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități. În privința sporului de 15%, legislația prevede: ,,Primăriile care aveau contracte încheiate cu DSP-urile județene pentru plata asistenților personali până în luna decembrie 2018, vor plăti în continuare asistenții personali. Astfel, începând cu luna ianuarie 2019, în urma acordării sporului maxim de 15%, conform HG nr. 589/2.08.2018, grila de salarizare pentru asistentul personal va fi: la gradația 0: 1438 lei net, la gradația 1- 1474 lei net, la gradația 2- 1543 lei net, la gradația 3- 1615 lei net, la gradația 4- 1653 lei net, la gradația 5- 1690 lei net. În acest sens, contractele de muncă vor necesita încheierea unui act adițional în care se vor menționa atât salariul de bază cât și sporul de15%. Prin urmare primăriile sunt obligate să acorde acest spor de 15% dacă au contracte încheiate cu DSP întrucât asistenții personali sunt angajații primăriilor cu contracte de muncă.
Indemnizația de hrană în valoare de 347 lei lunar/impozibili. Conform OUG nr. 114/2018 care completează Legea 153/2017 se plătește din luna februarie 2019.

Prevederi legale aplicate după bunul plac

Prin Dispoziție nr. 750/28 iunie 2019 semnată de primarul Făgărașului, indemnizația de hrană lunară pentru asistenții personali ai persoanelor cu handcap se acordă începând cu luna iunie. La Art.3 din dispoziție, se specifică faptul că persoanele nemulțumite pot depune contestații în termen de 20 de zile de la comunicare, iar în termen de 30 de zile primarul le soluționează. Nmai că asistenții personali de la Făgăraș n-au primit respectivul document pentru a avea posibilitatea să-l conteste. Abia în luna septembrie, la solicitarea unui asistent personal a unei explicații legate de neplata indemnizației de hrană, s-a primit un răspuns de la Direcția de Asistență Socială Făgăraș. Răspunsul primit se referă însă la cu totul altceva. ,,Prin art. 11 din HCL nr. 3/2019, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice s-au stabilit salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, iar d-voastră beneficiați de gradația 5, respectiv spor de vechime 25%” se arată în răsunsul semnat de directorul Direcței de Asistență Socială Făgăraș, Bogdan Taflan, din 10 septembrie 2019. La Făgăraș Actul adițional la contractul de muncă al asistenților personali s-a încheiat abia la mijlocul anului și specifică faptul că indemnizația de hrană de 347 lei/lună se plătește doar cu data de 1 iunie 2019.   Așa cum arată bugetul local din 2019 aprobat de Legislativ, din banii contribuabililor făgărășeni suma de 10.207.150 de lei a fost repartizată asistenței sociale. (Monitorul de Făgăraș)

Salarii din Primăria Făgăraș

În Primăria Făgăraș și unitățile subordonate cel mai mic salariu de bază brut este de 2300 lei, iar cel mai mare 12.350 lei. La salariul de bază brut se adaugă sporuri, compensații, prime care pot dubla salariul de bază. CL Făgăraș a aprobat la sfârșitul lunii ianuarie 2019 salariile angajaților din UAT Făgăraș. De atunci aceste venituri lunare au mai suferit unele modificări. Monitorul de Făgăraș prezintă câte exemple:
Primarul are o indemnizație lunară de 12.350 lei la care se adaugă, conform legii, un spor de 25% pentru implementarea de proiecte europene cu finanțare nerambursabilă.
Viceprimarul are o indemnizație lunară de 10.450 lei.
Secretarul UAT Făgăraș are un salariu de bază de11.398 lei.
Persoanele care dețin funcția de director executiv au salariul de bază de 8.994 lei
Un șef de serviciu este remunerat cu 8112 lei brut de bază.
Un paznic de la 3020 lei la 3760 lei.
Infirmier: de la 4007 lei
Consilierii locali sînt remunerați pentru prestațiile lunare cu o indemnizație de ședință în cuantum de 10% din indemnizația lunară a primarului care este de 12.350 lei. Fiecare din cei 19 consilieri locali încasează lunar 1.235 lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Deținuții de la Codlea devin actori într-o piesă de teatru, la Reduta


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Socoteala urnelor


  Brașovenii au vrut o finală Iohannis-Barna


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean pregătește 14 cabinete de Ambulatoriu la Astra și Tractorul


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Viitoarea Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, e tot o groapă


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A cincea ediție


  „Vibrate!festival“ revine la Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Recitalul de la ora cinci”


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Începe o nouă ediție Etnovember


  12.11.2019
 • ➤ National


  Alegeri prezidențiale 2019


  Iohannis a câștigat 29 de județe, Dăncilă 10


  12.11.2019
 • ➤ National


  Va fi sau nu dezbatere Iohannis - Dăncilă?


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  O creștere va fi


  Ce spune Orban despre când și cât va crește salariul minim


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  PSD anunță moțiune de cenzură la o zi după ce Dăncilă a intrat în turul doi


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  Eurostat: România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Mămăliga poate deveni un medicament


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Inamicul nevăzut


  Cancerul de plămâni ucide câte un român pe oră


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Pentru trup și suflet


  Postul, o cură de sănătate


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Sfecla roșie, legumă anti-cancer


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Nu bea niciodată apa lăsată în pahar peste noapte


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele aduc fericirea


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Show pe covorul roșu în Los Angeles


  Adelina Pestrițu a făcut un selfie cu Kim Kardashian


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe slăbit


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ilinca Vandici și-a întreținut doi iubiți


  12.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Despre maladia Alzheimer


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga Elitelor. Formă bună pentru echipele brașovene


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Explicația selecționerului


  De ce nu a fost convocată Sorina Tîrcă la Mondiale?


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Jurgen Klopp a primit un...clop


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Verdict dur primit de Florin Andone


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Final de coșmar pentru Ștefan Răchișan


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Tomas Ryde, reacție după scandalul convocărilor: “Sorina Tîrcă are nevoie să devină mai puternică”


  11.11.2019
 • ➤ National


  Barna, votat de tineri cu carte- Dăncilă, de vârstnici fără școală


  11.11.2019
 • ➤ National


  Aproape final: Ce județe o vor pe Dăncilă


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Klaus Iohannis a câștigat și la Brașov


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Am votat mulți și-atât


  Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Vot pentru președinte


  53,75% din brașoveni au fost ieri la urne


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum au votat liderii de partid din Brașov?


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Dovadă că se poate


  Făgărășenii își fac singuri bugetul


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  O cristoloveancă emigrată în Germania a strâns într-o culegere cântecele sașilor din Transilvania


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii din Hărman învață despre „Oltul de lângă ei“


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire cu mocanii din Cahul și din Săcele


  11.11.2019
 • ➤ International


  „Mi-e Dor de Tine”, mesaj afișat în centrul Londrei


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au fost sesizate 146 de incidente electorale. Jumătate nu s-au confirmat


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au cerut recunoaștere în UE


  Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara țării


  11.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Căminul pentru persoane fără adăpost de pe Zizinului nu se mută 2 ani

  Articolul următor

  Greu peste apă


  Niciun constructor nu vrea să facă un pod nou peste Olt

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.839 milisecunde, încărcat în milisecunde