Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

,,Suntem discriminați la Făgăraș”

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.11.2019
• Asistenții personali ai persoanelor cu handicap din Făgăraș îl acuză pe primar că nu respectă legislația care le acordă facilități și spun că Primăria Făgăraș nu plătește sporul de 15% aferent anului 2018 și 2019, dar nici indemnizația de hrană pentru primele 5 luni din acest an acestei categorii de angajați
O categorie defavorizată la nivelul municipiului Făgăraș o reprezintă asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Deși sunt angajați ai Primăriei, în cazul lor legislația nu se respectă în totalitate. O spune Nicolae Cucu din Făgăraș care are în întreținere împreună cu soția sa o persoană cu handicap grav. Este vorba despre fiul lor, Alin Cucu, de 42 de ani, diagnosticat cu boala Langdon Down. Mioara Cucu are contract de muncă din 1993 încheiat cu Primăria Făgăraș ca asistent personal, dar asistența pentru fiul bolnav grav presupune supraveghere 24 din 24 ore din partea ambilor părinți. În astfel de situații, statul român prevede ajutor financiar stipulat prin legi organice. Numai că la Făgăraș aceste prevederi legale nu sunt respectate, așa cum explică Nicolae Cucu. Sunt peste 200 de asistenți personali la nivelul municipiului Făgăraș care sunt încadrați la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș. Conform legii, aceste persoane sunt remunerate cu un salariu lunar al cărui nivel depinde de gradație, la care se adaugă vechimea, indemnizația de hrană, indemnizația de concediu și un spor lunar de 15%. După cum susțin asistenții personali, în acest an, în perioada ianuarie-mai indemnizația de hrană nu a fost plătită de Primăria Făgăraș, sporul de 15% n-a fost plătit nici în 2018 și nici în 2019, iar banii de concediu se plătesc doar în decembrie.

„Noi ne luptăm cu morile de vânt”, spune Nicolae Cucu

,,Pentru perioada februarie – mai 2019 nu am primit indemnizația de hrană de 347 lei impozabili așa cum prevede legea. Am insistat la primărie, la primar, dar mi s-a spus că nu sunt bani. Prin Legea 153/2017 erau obligați să ne plătească indemnizația de hrană, dar nu s-a plătit la aceste persoane. Consider că este o discriminare! La celelalte categorii de angajați plătiți din bani de la buget, școli, spital, angajați din primărie, această indemnizație s-a plătit în fiecare lună, doar pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu s-au găsit banii necesari. De ce este așa o mare discriminare? Poate așa se vrea sau poate așa este la noi, la Făgăraș.   Tot conform legii trebuie să fie plătit un spor de 15%. La toți angajații bugetari se plătește acest spor, numai nouă, asistenților personali, nu. Am fost în audiență la primar și mi-a spus că trebuie încheiat contract cu DSP. Primăria are contract cu DSP, dar sporul nu se plătește. Așa se vrea la Făgăraș. Am vorbit cu primarul, dar îmi spune că nu sunt bani. Îl întreb și eu, de ce nu sunt bani? Se găsesc bani pentru orice altceva, numai pentru noi, nu. De ce,   nu știu! Nu se spune adevărul. Nici concediul nu este plătit la timp. La Făgăraș dacă îți iei concediu în august primești banii de concediu doar în decembrie. Așa-i politica monetară la Făgăraș. Este încă o nedreptate. Dacă asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu ar sta lângă bolnav în perioada concediului, primăria ar trebui să angajeze alte persoane ca asistenți personali. Gândiți-vă câte persoane sunt în această situație la Făgăraș și ce buget ar trebui! Ar găsi bani pentru așa ceva primarul? Este tot o discriminare. Noi ne luptăm cu morile de vânt” a spus Nicolae Cucu din Făgăraș.

„Mulți nici nu-și cunosc drepturile“

Făgărășeanul spune că familia lui s-a resemnat cu situația prin care trece, deși este foarte greu. ,,Nu ne plângem, dar dacă legea ne creează unele facilități, de care, sigur, avem nevoie trebuie să se respecte. Nu suntem informați la timp despre nicio prevedere legală, iar dacă solicităm documente, nu le primim. Mulți dintre asistenții personali de la Făgăraș nici nu-și cunosc drepturile, iar cei care se ocupă de noi pe acest lucru se bazează. Poate nici nu contează suma de bani, ci modul în care suntem tratați. Suntem discriminați” a mai spus Nicolae Cucu.

Ce spune Legea?

Este o mare discrepanță între salariile angajaților din mediul privat și cel public, dar și între angajații din sectorul public. Singurii dezavantajați de comenduirea Făgărașului sunt asistenții personali ai persoanelor cu handicap, angajați ai Municipiului. De parcă n-ar ajunge munca dificilă pe care o fac, le sunt tăiate de la plată și unele drepturi bănești.   Conform legii 250/2016, din data de 1 ianuarie 2019 asistentul personal al persoanei cu handicap grav beneficiază de:
Indemnizație de vacanță în valoare de 1450 lei net indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv aactivitățile finanțate integral din venituri proprii, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1450 lei. (OUG 114/2018).
Se acordă un spor de până la 15 % din salariu de bază personalului care desfășoară activitate în servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități. În privința sporului de 15%, legislația prevede: ,,Primăriile care aveau contracte încheiate cu DSP-urile județene pentru plata asistenților personali până în luna decembrie 2018, vor plăti în continuare asistenții personali. Astfel, începând cu luna ianuarie 2019, în urma acordării sporului maxim de 15%, conform HG nr. 589/2.08.2018, grila de salarizare pentru asistentul personal va fi: la gradația 0: 1438 lei net, la gradația 1- 1474 lei net, la gradația 2- 1543 lei net, la gradația 3- 1615 lei net, la gradația 4- 1653 lei net, la gradația 5- 1690 lei net. În acest sens, contractele de muncă vor necesita încheierea unui act adițional în care se vor menționa atât salariul de bază cât și sporul de15%. Prin urmare primăriile sunt obligate să acorde acest spor de 15% dacă au contracte încheiate cu DSP întrucât asistenții personali sunt angajații primăriilor cu contracte de muncă.
Indemnizația de hrană în valoare de 347 lei lunar/impozibili. Conform OUG nr. 114/2018 care completează Legea 153/2017 se plătește din luna februarie 2019.

Prevederi legale aplicate după bunul plac

Prin Dispoziție nr. 750/28 iunie 2019 semnată de primarul Făgărașului, indemnizația de hrană lunară pentru asistenții personali ai persoanelor cu handcap se acordă începând cu luna iunie. La Art.3 din dispoziție, se specifică faptul că persoanele nemulțumite pot depune contestații în termen de 20 de zile de la comunicare, iar în termen de 30 de zile primarul le soluționează. Nmai că asistenții personali de la Făgăraș n-au primit respectivul document pentru a avea posibilitatea să-l conteste. Abia în luna septembrie, la solicitarea unui asistent personal a unei explicații legate de neplata indemnizației de hrană, s-a primit un răspuns de la Direcția de Asistență Socială Făgăraș. Răspunsul primit se referă însă la cu totul altceva. ,,Prin art. 11 din HCL nr. 3/2019, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice s-au stabilit salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, iar d-voastră beneficiați de gradația 5, respectiv spor de vechime 25%” se arată în răsunsul semnat de directorul Direcței de Asistență Socială Făgăraș, Bogdan Taflan, din 10 septembrie 2019. La Făgăraș Actul adițional la contractul de muncă al asistenților personali s-a încheiat abia la mijlocul anului și specifică faptul că indemnizația de hrană de 347 lei/lună se plătește doar cu data de 1 iunie 2019.   Așa cum arată bugetul local din 2019 aprobat de Legislativ, din banii contribuabililor făgărășeni suma de 10.207.150 de lei a fost repartizată asistenței sociale. (Monitorul de Făgăraș)

Salarii din Primăria Făgăraș

În Primăria Făgăraș și unitățile subordonate cel mai mic salariu de bază brut este de 2300 lei, iar cel mai mare 12.350 lei. La salariul de bază brut se adaugă sporuri, compensații, prime care pot dubla salariul de bază. CL Făgăraș a aprobat la sfârșitul lunii ianuarie 2019 salariile angajaților din UAT Făgăraș. De atunci aceste venituri lunare au mai suferit unele modificări. Monitorul de Făgăraș prezintă câte exemple:
Primarul are o indemnizație lunară de 12.350 lei la care se adaugă, conform legii, un spor de 25% pentru implementarea de proiecte europene cu finanțare nerambursabilă.
Viceprimarul are o indemnizație lunară de 10.450 lei.
Secretarul UAT Făgăraș are un salariu de bază de11.398 lei.
Persoanele care dețin funcția de director executiv au salariul de bază de 8.994 lei
Un șef de serviciu este remunerat cu 8112 lei brut de bază.
Un paznic de la 3020 lei la 3760 lei.
Infirmier: de la 4007 lei
Consilierii locali sînt remunerați pentru prestațiile lunare cu o indemnizație de ședință în cuantum de 10% din indemnizația lunară a primarului care este de 12.350 lei. Fiecare din cei 19 consilieri locali încasează lunar 1.235 lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  WADA, decizie drastică: Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice din 2020 și de la Mondialul de fotbal din Qatar


  Azi 13:03
 • ➤ Local


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Lucrările de extindere a rețelelor de canalizare în cartierul Timiș-Triaj din Brașov și în Săcele au fost finalizate


  Azi 12:24
 • ➤ Prima pagina


  Azi se deschide patinoarul de la Olimpia


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Pentru un pumn de arginți


  Clubul sportiv care le-a dat pe Coco și Geta Popescu, trimis în judecată de DNA


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Accident cu 7 victime pe DN13


  Azi 09:09
 • ➤ Eveniment


  În trei culori


  Coșuri pentru gunoi reciclabil în parcurile din Brașov


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  PSD și USR cer demisia conducerii clubului Corona


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Măicuțele franciscane cer chirie de peste 31.000 de lei pentru clădirea Liceului de Muzică


  Azi 09:00
 • ➤ Actualitate


  Medicină de vestiar


  Un deputat acuză că a găsit „jeg gros“ în subsolul Spitalului Județean Brașov


  Azi 08:55
 • ➤ Actualitate


  60% din punctaj asigură un loc la rezidențiat


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Verificări la fișele medicale pentru permisul de conducere auto, ajutoare sociale și permis de port-armă


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Mai puțină risipă la buget


  Salariile demnitarilor vor fi înghețate


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Dacian Cioloș a fost reales în funcția de președinte al PLUS


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Remodelare și rejuvenare


  Lavinia Pîrva și-a schimbat fața


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Adelina Pestrițu va prezenta o emisiune tv?


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Monica Gabor, o mamă vitregă de milioane


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Anamaria Ferentz a trecut pe lângă moarte


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Recomandări


  Cele mai bune destinații turistice pentru 2020


  Azi 08:26
 • ➤ Cititori


  Sfaturi de casă


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sfaturi pentru răceala de iarnă


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov, echipa paradoxurilor în LNBF


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Premianții turneului


  CSM Corona Brașov a câștigat în premieră Memorialul „Marian Măuță“


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Tricolorele au pierdut confruntarea cu Rusia


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Dezastru total pentru Corona Brașov


  Azi 08:06
 • ➤ Life


  Despre nedreptate, cu unul dintre simbolurile răului - clovnul Pennywise: "IT Chapter Two" (VIDEO)


  08.12.2019
 • ➤ Sport


  România - Rusia 18-27 l Cădere inexplicabilă a tricolorelor în partea secundă


  08.12.2019
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a câștigat ediția a 4-a a Memorialului "Marian Măuță"


  07.12.2019
 • ➤ National


  Dacian Cioloș, reales președinte al PLUS: Îmi doresc ca data viitoare să nu mai vorbim despre un partid de lider, asta este cea mai mare vulnerabilitate a noastră


  07.12.2019
 • ➤ National


  Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat


  07.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Cazul se extinde și la secția de hochei de la Corona Brașov / "Nu este nimic adevărat!"


  07.12.2019
 • ➤ Local


  Meteorologii anunță că în următoarele zile temperaturile cresc, inclusiv la munte


  07.12.2019
 • ➤ Local


  Deținător ilegal de arme, prins la Brașov după ce și-a agresat iubita


  07.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Apel la respect pentru libertatea presei și independența jurnalistică în Europa


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Scandalul de dopaj


  Anunțul FRH. Corona Brașov a fost descalificată din Liga Națională!


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Programul României din grupa principală a Campionatului Mondial din Japonia


  06.12.2019
 • ➤ Local


  O româncă emigrată în Marea Britanie a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Femeie tâlhărită pe o stradă din Brașov


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Moș Nicolae le-a adus săcelenilor un patinoar mobil


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Coșuri pentru gunoi reciclabil în 11 parcuri din Brașov


  06.12.2019
 • ➤ Local


  Angajații din spitale pot rămâne fără contract de muncă dacă sunt prinși că iau șpagă


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Nu sunt decoruri


  Cele mai înfricoșătoare 7 locuri de pe Pământ


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Ispite


  Parfum de femeie


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Un condiment prețios


  Vanilia, esența esențială


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Merită să încercați


  10 secrete ale fericirii


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Prima gâscă de zăpadă a ajuns în România


  06.12.2019
 • ➤ Sport


  Fantastic! România a câștigat dramatic meciul decisiv cu Ungaria


  06.12.2019
 • ➤ Life


  Tango, ceai Yerba Mate și dulce de leche


  Savori argentiniene cu Analia Selis


  06.12.2019
 • ➤ Life


  O listă


  Cele mai așteptate filme în 2020


  06.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Fără restricții pe DN73 între Râșnov și Bran


  06.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Căminul pentru persoane fără adăpost de pe Zizinului nu se mută 2 ani

  Articolul următor

  Greu peste apă


  Niciun constructor nu vrea să facă un pod nou peste Olt

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.116 milisecunde, încărcat în milisecunde