Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Eveniment
Publicitate

,,Suntem discriminați la Făgăraș”

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.11.2019
• Asistenții personali ai persoanelor cu handicap din Făgăraș îl acuză pe primar că nu respectă legislația care le acordă facilități și spun că Primăria Făgăraș nu plătește sporul de 15% aferent anului 2018 și 2019, dar nici indemnizația de hrană pentru primele 5 luni din acest an acestei categorii de angajați
O categorie defavorizată la nivelul municipiului Făgăraș o reprezintă asistenții personali ai persoanelor cu handicap. Deși sunt angajați ai Primăriei, în cazul lor legislația nu se respectă în totalitate. O spune Nicolae Cucu din Făgăraș care are în întreținere împreună cu soția sa o persoană cu handicap grav. Este vorba despre fiul lor, Alin Cucu, de 42 de ani, diagnosticat cu boala Langdon Down. Mioara Cucu are contract de muncă din 1993 încheiat cu Primăria Făgăraș ca asistent personal, dar asistența pentru fiul bolnav grav presupune supraveghere 24 din 24 ore din partea ambilor părinți. În astfel de situații, statul român prevede ajutor financiar stipulat prin legi organice. Numai că la Făgăraș aceste prevederi legale nu sunt respectate, așa cum explică Nicolae Cucu. Sunt peste 200 de asistenți personali la nivelul municipiului Făgăraș care sunt încadrați la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș. Conform legii, aceste persoane sunt remunerate cu un salariu lunar al cărui nivel depinde de gradație, la care se adaugă vechimea, indemnizația de hrană, indemnizația de concediu și un spor lunar de 15%. După cum susțin asistenții personali, în acest an, în perioada ianuarie-mai indemnizația de hrană nu a fost plătită de Primăria Făgăraș, sporul de 15% n-a fost plătit nici în 2018 și nici în 2019, iar banii de concediu se plătesc doar în decembrie.

„Noi ne luptăm cu morile de vânt”, spune Nicolae Cucu

,,Pentru perioada februarie – mai 2019 nu am primit indemnizația de hrană de 347 lei impozabili așa cum prevede legea. Am insistat la primărie, la primar, dar mi s-a spus că nu sunt bani. Prin Legea 153/2017 erau obligați să ne plătească indemnizația de hrană, dar nu s-a plătit la aceste persoane. Consider că este o discriminare! La celelalte categorii de angajați plătiți din bani de la buget, școli, spital, angajați din primărie, această indemnizație s-a plătit în fiecare lună, doar pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu s-au găsit banii necesari. De ce este așa o mare discriminare? Poate așa se vrea sau poate așa este la noi, la Făgăraș.   Tot conform legii trebuie să fie plătit un spor de 15%. La toți angajații bugetari se plătește acest spor, numai nouă, asistenților personali, nu. Am fost în audiență la primar și mi-a spus că trebuie încheiat contract cu DSP. Primăria are contract cu DSP, dar sporul nu se plătește. Așa se vrea la Făgăraș. Am vorbit cu primarul, dar îmi spune că nu sunt bani. Îl întreb și eu, de ce nu sunt bani? Se găsesc bani pentru orice altceva, numai pentru noi, nu. De ce,   nu știu! Nu se spune adevărul. Nici concediul nu este plătit la timp. La Făgăraș dacă îți iei concediu în august primești banii de concediu doar în decembrie. Așa-i politica monetară la Făgăraș. Este încă o nedreptate. Dacă asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu ar sta lângă bolnav în perioada concediului, primăria ar trebui să angajeze alte persoane ca asistenți personali. Gândiți-vă câte persoane sunt în această situație la Făgăraș și ce buget ar trebui! Ar găsi bani pentru așa ceva primarul? Este tot o discriminare. Noi ne luptăm cu morile de vânt” a spus Nicolae Cucu din Făgăraș.

„Mulți nici nu-și cunosc drepturile“

Făgărășeanul spune că familia lui s-a resemnat cu situația prin care trece, deși este foarte greu. ,,Nu ne plângem, dar dacă legea ne creează unele facilități, de care, sigur, avem nevoie trebuie să se respecte. Nu suntem informați la timp despre nicio prevedere legală, iar dacă solicităm documente, nu le primim. Mulți dintre asistenții personali de la Făgăraș nici nu-și cunosc drepturile, iar cei care se ocupă de noi pe acest lucru se bazează. Poate nici nu contează suma de bani, ci modul în care suntem tratați. Suntem discriminați” a mai spus Nicolae Cucu.

Ce spune Legea?

Este o mare discrepanță între salariile angajaților din mediul privat și cel public, dar și între angajații din sectorul public. Singurii dezavantajați de comenduirea Făgărașului sunt asistenții personali ai persoanelor cu handicap, angajați ai Municipiului. De parcă n-ar ajunge munca dificilă pe care o fac, le sunt tăiate de la plată și unele drepturi bănești.   Conform legii 250/2016, din data de 1 ianuarie 2019 asistentul personal al persoanei cu handicap grav beneficiază de:
Indemnizație de vacanță în valoare de 1450 lei net indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv aactivitățile finanțate integral din venituri proprii, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1450 lei. (OUG 114/2018).
Se acordă un spor de până la 15 % din salariu de bază personalului care desfășoară activitate în servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități. În privința sporului de 15%, legislația prevede: ,,Primăriile care aveau contracte încheiate cu DSP-urile județene pentru plata asistenților personali până în luna decembrie 2018, vor plăti în continuare asistenții personali. Astfel, începând cu luna ianuarie 2019, în urma acordării sporului maxim de 15%, conform HG nr. 589/2.08.2018, grila de salarizare pentru asistentul personal va fi: la gradația 0: 1438 lei net, la gradația 1- 1474 lei net, la gradația 2- 1543 lei net, la gradația 3- 1615 lei net, la gradația 4- 1653 lei net, la gradația 5- 1690 lei net. În acest sens, contractele de muncă vor necesita încheierea unui act adițional în care se vor menționa atât salariul de bază cât și sporul de15%. Prin urmare primăriile sunt obligate să acorde acest spor de 15% dacă au contracte încheiate cu DSP întrucât asistenții personali sunt angajații primăriilor cu contracte de muncă.
Indemnizația de hrană în valoare de 347 lei lunar/impozibili. Conform OUG nr. 114/2018 care completează Legea 153/2017 se plătește din luna februarie 2019.

Prevederi legale aplicate după bunul plac

Prin Dispoziție nr. 750/28 iunie 2019 semnată de primarul Făgărașului, indemnizația de hrană lunară pentru asistenții personali ai persoanelor cu handcap se acordă începând cu luna iunie. La Art.3 din dispoziție, se specifică faptul că persoanele nemulțumite pot depune contestații în termen de 20 de zile de la comunicare, iar în termen de 30 de zile primarul le soluționează. Nmai că asistenții personali de la Făgăraș n-au primit respectivul document pentru a avea posibilitatea să-l conteste. Abia în luna septembrie, la solicitarea unui asistent personal a unei explicații legate de neplata indemnizației de hrană, s-a primit un răspuns de la Direcția de Asistență Socială Făgăraș. Răspunsul primit se referă însă la cu totul altceva. ,,Prin art. 11 din HCL nr. 3/2019, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice s-au stabilit salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap, iar d-voastră beneficiați de gradația 5, respectiv spor de vechime 25%” se arată în răsunsul semnat de directorul Direcței de Asistență Socială Făgăraș, Bogdan Taflan, din 10 septembrie 2019. La Făgăraș Actul adițional la contractul de muncă al asistenților personali s-a încheiat abia la mijlocul anului și specifică faptul că indemnizația de hrană de 347 lei/lună se plătește doar cu data de 1 iunie 2019.   Așa cum arată bugetul local din 2019 aprobat de Legislativ, din banii contribuabililor făgărășeni suma de 10.207.150 de lei a fost repartizată asistenței sociale. (Monitorul de Făgăraș)

Salarii din Primăria Făgăraș

În Primăria Făgăraș și unitățile subordonate cel mai mic salariu de bază brut este de 2300 lei, iar cel mai mare 12.350 lei. La salariul de bază brut se adaugă sporuri, compensații, prime care pot dubla salariul de bază. CL Făgăraș a aprobat la sfârșitul lunii ianuarie 2019 salariile angajaților din UAT Făgăraș. De atunci aceste venituri lunare au mai suferit unele modificări. Monitorul de Făgăraș prezintă câte exemple:
Primarul are o indemnizație lunară de 12.350 lei la care se adaugă, conform legii, un spor de 25% pentru implementarea de proiecte europene cu finanțare nerambursabilă.
Viceprimarul are o indemnizație lunară de 10.450 lei.
Secretarul UAT Făgăraș are un salariu de bază de11.398 lei.
Persoanele care dețin funcția de director executiv au salariul de bază de 8.994 lei
Un șef de serviciu este remunerat cu 8112 lei brut de bază.
Un paznic de la 3020 lei la 3760 lei.
Infirmier: de la 4007 lei
Consilierii locali sînt remunerați pentru prestațiile lunare cu o indemnizație de ședință în cuantum de 10% din indemnizația lunară a primarului care este de 12.350 lei. Fiecare din cei 19 consilieri locali încasează lunar 1.235 lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Eveniment
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  A murit Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx


  Azi 16:10
 • ➤ National


  Cioloș, despre fuziunea cu USR: Se va face cât mai repede posibil, dar nu mai devreme de un an


  Azi 12:15
 • ➤ Local


  Un bărbat dispărut în Munții Bucegi este căutat de trei zile de salvamontiști


  Azi 12:06
 • ➤ Local


  Un brașovean a fost găsit mort în casă după o săptămână. Trăia singur și abia se mișca


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK a transferat un mijlocaș olandez


  18.01.2020
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov a pierdut primul amical al iernii


  18.01.2020
 • ➤ National


  Cartea electronică de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru călătoria în UE din 3 august 2021


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Dezvoltatorii imobiliari din Brașov, obligați să aleagă sisteme de încălzire mai puțin poluante


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Lotul convocat de Bogdan Burcea, noul selecționer al naționalei feminine


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  PSD anunță duminică cine va candida pentru președinția CJ Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Cu gândul la vacanță


  Cele mai frumoase 8 lacuri din România


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ce purtăm în 2020


  Genți în trend, chic și practice


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mănâncă sănătos în fiecare zi


  Cinci cereale integrale pe care să le incluzi în meniu


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Prieteni nobili


  25 de curiozități despre cai


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Semnul egal ar putea să își schimbe înțelesul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Leacuri


  Prima farmacie de poezie din lume care prescrie versuri în loc de medicamente


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Mărturisire


  De ce nu se căsătorește Shakira cu tatăl copiilor ei


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Justin Bieber suferă de boala Lyme


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Paradă la gală


  Anne Hathaway, cel mai sexy decolteu de la Premiile Critics’ Choice


  17.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  „Brașovul construiește unul din primele trei aeroporturi, la nivel național“


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cinematograful Astra va fi gata în acest an


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul cămin școlar al Liceului Astra va fi transformat în cămin pentru persoane fără adăpost


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Touroperatorii, interesați de curse aeriene spre Brașov, din 2021


  17.01.2020
 • ➤ Eveniment


  RATBV reintroduce linia 110 Brașov – Cristian, dar numai în zilele lucrătoare


  17.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Ori, ori


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  17.01.2020
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Nonconformistă și cool


  DJ Wanda va avea reality show în Anglia


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Ramona Bădescu se plimbă cu bebelușul, bona și cățelul


  17.01.2020
 • ➤ Life


  Andreea Bălan, dezamăgită de vacanța în Mauritius


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Azawakh


  17.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Mirosuri persistente


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  România ar putea organiza Europenele de atletism pentru juniori din 2023


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT 2020


  Ramona Ionel, prima reacție după câștigarea medaliei


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vorbește despre Australian Open


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  A murit fostul arbitru Ilie Coț. A jucat timp de 3 ani la Carpați Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Sport


  Reunire la balon


  Dezgheț la ACS SR Brașov


  17.01.2020
 • ➤ Local


  Autostrada A3 Comarnic - Brașov: procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Hoții îți invadează intimitatea!


  16.01.2020
 • ➤ National


  Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


  16.01.2020
 • ➤ Local


  Un medic fals, programator IT, dă consultații la Predeal


  16.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii nu știu la ce folosesc butoanele de panică


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pentru un transport mai sigur


  Protecția Consumatorilor vrea testări psihologice anuale pentru șoferii de taxi


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pachete cu produse de igienă, pentru persoanele aflate în situații critice


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Al doilea băiat dispărut la Hoghiz, găsit mort în apele Oltului


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Idei pentru orașul tău


  Peste 40 de proiecte în competiția pentru 100.000 de euro


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Luna viitoare, licitație pentru Piața Prefecturii


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Protecția Consumatorului vrea să conteste autorizația de construire a Hotelului Radisson Blu


  16.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice


  16.01.2020
 • ➤ Actualitate


  România are unul din cele mai mici salarii minime pe economie din lume


  16.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Căminul pentru persoane fără adăpost de pe Zizinului nu se mută 2 ani

  Articolul următor

  Greu peste apă


  Niciun constructor nu vrea să facă un pod nou peste Olt

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.053 milisecunde, încărcat în milisecunde